Cu multumiri autorilor „Armata romana si evolutia armei tancuri”, am notat numarul paginilor de unde am luat citatele. Cartea este disponibila aici.
Senileta Malaxa, Renault UE, pentru care a fost cumparata licenta in 1937, a fost produsa in tara in numar de 126 de bucati pana la caderea Frantei.
Comanda initiala era de 300 exemplare, pana in 1941 aveam 178 bucati, probabil germanii ne-au mai dat din capturi. Nu s-a reusit de catre Malaxa producerea integrala in tara, chiar daca s-a incercat producerea motorului. Nu avea valoare combativa mare, consumul mediu era de 70l/100km, ajungea la 138l/100km. Comisia de receptie constata printre altele, uzura carligului de imperechere: „Este necesar a se monta un dispozitiv care s-anunţe pe conductor că remorca s-a desprins.”
Uzinele au răspuns cu adresa nr. 6602/1940, din care rezultă: „Asupra defectelor datorate concepţiei de construcţie: nu se poate aduce nicio ameliorare, întrucât ar necesita o construcţie complicată şi scumpă.”
“rezultă că şenileta prototip nu a dat completă satisfacţie.” 1939-1940, pag. 189
ÎN CONCLUZIE (22.06.1940 pag. 198):
- „în uzinarea pieselor nu s-au respectat toleranţele prevăzute pe desenele de construcţie;
- montajul organelor nu a fost executat totdeauna în bune condiţii (rezultă din felul cum au călcat pinionul şi coroana de atac, din uzura bulonului de fixarea arcurilor);
- execuţia cuzineţilor nu corespunde solicitărilor la care sunt supuşi;
- supapele de evacuare de la cilindrul 2 şi 3 lucrează la temperatură anormală şi uzează sediul;
- suspensia şi sistemul de propulsie se uzează repede;
- suporţii suspensiei n-au fost bine nituiţi la carcasă.”
Capacitatea rezervoarelor era de 56l, nu putea atinge o autonomie de 100 km, cum pretindeau francezii, mai ales ca la teste s-a folosit doar o remorca, armata romana folosea senileta+remorca in care era echipajul tunului antitanc+tunul antitanc, probabil autonomia in teren era de 50 km.
In concluzie, s-a achizitionat un produs care nu era prioritar pentru armata romana, s-a urmarit mai mult obtinerea unui contract pentru Nicolae Malaxa. In privinta achizitionarii/producerii de tehnica blindata se poate mentiona:
“In toamna anului 1926 a fost studiată o ofertă din partea Uzinelor Reşiţa, constând în realizarea acolo a unui model de tanc uşor, licenţă Vickers.” (pag. 36)
Nu s-a ajuns la nici un rezultat, tancul Vickers de 10 tone a fost considerat prea greu pentru drumurile romanesti, s-a recomandat construirea unui tanc usor dupa standardele romanesti, pina la urma esaloanele superioare ale armatei au respins optiunea construirii oricarui tanc in Romania, s-a ales praful de idee.
In 1934 Antonescu considera intr-un raport („Inzestrarea armatei”, pag. 331): “La Reşiţa se poate construi carul de infanterie tip “Carden Loyd”, a cărui licenţă este cumpărată. Credem că, la nevoie, Reşiţa poate să-şi organizeze utilajul astfel ca să poată construi şi care de luptă (uşoare şi mijlocii).”
Asta inseamna ca statul roman a cumparat licenta unui vehicul blindat care nu a fost produs, nu a fost niciodata in dotarea armatei romane, bani aruncati.
Un caz special e achizitia Renault 35 (pag. 177):
Notă informativa – Experimentarea Carului R35 (Directorul Directiei Tehnice General V. Negrei) – 3 iunie 1939
1) Probe executate – În zilele de 29, 30 mai, 1 şi 2 iunie, s-a executat proba de rulaj munte, pe itinerariul Bucureşti – Târgovişte – Dragoslavele – Rucăr – Bran – Braşov – Sinaia – Păduchiosul – Târgovişte – Bucureşti (circa 400 km). – După program, circuitul trebuia executat în 4 zile (circa 100Km pe zi) cu etapele: Târgovişte, Bran, Pucioasa, Bucureşti. În realitate, a fost executat în 5 zile, din motivele arătate mai jos.
2) Observaţiuni a) În cursul etapei Bucureşti – Târgovişte s-au deteriorat 2 galeţi, necesitând înlocuirea lor în timpul parcursului. Înlocuirea a provocat o întârziere de 1 ½ ore. b) În cursul etapei Târgovişte – Bran s-au produs: – Ruperea tijei de comandă a schimbătorului de viteză. Repararea nu s-a putut face pe loc, ci la un atelier din Braşov, carul continuând rulajul cu greutate, oprind la fiecare schimbare de viteză. 176 – Degradarea bulonului punct fix al frânei din dreapta a diferenţialului (dispozitiv de direcţie). Carul nemaiputând vira, a provocat imobilizarea lui pe pantă, între Podul Dâmbovicioarei – Juvala. Repararea nu s-a putut face în aceeaşi zi, ci de abia a doua zi, prin înlocuirea piesei degradate cu alta, de la camionul cu piese de rezervă. – După reparare, carul nu a rulat decât vreo 50 m, întrucât la primul viraj s-a repetat aceeaşi degradare la frâna din stânga a diferenţialului. Repararea s-a făcut cu o piesă confecţionată la Uzinele I.A.R. din Braşov. – Degradările de mai sus ale dispozitivului de direcţie au provocat o imobilizare a carului în şosea, de 24 ore. – La terminarea etapei, s-a înlocuit un galete de cauciuc deteriorat, cu altul vechi uzat. c) În cursul etapei Bran – Petroşiţa, s-a deteriorat şi înlocuit un galete de cauciuc, cu unul din galeţii primiţi din Franţa cu avionul. Întrerupere o oră. d) În cursul etapei Petroşiţa – Bucureşti, s-a deteriorat şi înlocuit un galete de cauciuc. Înlocuirea a durat 21 minute.
3) Concluzii a) Carul de luptă R35 nu a dat satisfacţie în timpul probelor de rulaj de teren şi munte. b) Nesatisfacerile sunt datorate: – Deteriorării repetate şi prea timpurii a bandajelor de cauciuc ale galeţilor (roţi purtătoare). – Deteriorărilor frânelor dispozitivelor de direcţie. – Răcirea motorului este insuficientă pentru condiţiile de vară din ţara noastră. La temperaturi ambiante sub 260C, la mersul în teren sau pante prelungi, motorul atinge deja temperatura de fierbere. c) Dacă consideraţiuni speciale impun achiziţionarea carului R35, ar urma ca să se ceară şi impune Uzinelor furnizarea următoarelor ameliorări: – Modificarea sistemului de propulsie, astfel ca să se remedieze deteriorarea bandajelor de cauciuc (supraîncărcate). – Modificarea dispoziţiei benzilor de frânare ale diferenţialului, astfel încât să se evite posibilitatea de deformare sau rupere a buloanelor punct fix. – Ameliorarea sistemului de răcire. – Ameliorarea ambreiajului şi a frânei de ambreiaj, astfel încât să se evite dificultăţile actuale la schimbarea vitezelor, care au drept consecinţă ruperea tijei de comandă.
Ce este interesant este ca raportul e datat 3.06.1939, in conditiile in care la 21.12.1937 au fost comandate 200 de R35 aparent la “Soc. Franco Română şi N. Malaxa” (pag. 171). La inceputul anului 1938 negocierile franco-romane erau destul de avansate pentru construirea unei fabrici in Romania pentru ansamblarea celor 200 R35. Primele livrari au avut loc la inceputul anului 1939.
Surprinzator, la pag. 169 aflam ca „Ataşatul Militar din Franţa, cu raportul nr. 42 din 7. I. 1938, face cunoscut că scrisoarea D-lui Prim Ministru Tătărăscu către Domnul Daladier (Ministrul Apărării Naţionale şi al Războiului – Franţa) a sosit prin valiza diplomatică, în seara zilei de 23 decembrie 1937. De asemenea raportează că, în urma intervenţiilor făcute, crede că se va răspunde, în curând, în sensul următor:
– Că ni se va da imediat o şeniletă U.E. şi o colecţie de piese detaşate.
– Pentru R.35 vom fi rugaţi să aşteptăm realizarea ultimelor îmbunătăţiri tehnice.
– Ministerului de Război Francez îi va fi greu să ne vândă multe „carcase şi turele”, având în execuţie comenzi importante.’’
Si ca mai exista un contract: ”Ministerul Apărării Naţionale are încheiat cu Societăţile Furnizoare (N. Malaxa şi Franco-Română) contractul Nr. 1924/09.XI.1937, pentru furnizarea de care de asalt, tractoare sau orice alte vehicule de transport necesare armatei române.
Durata: 1 noiembrie 1937-1 noiembrie 1941
Valoarea comenzii: 500.000.000 lei anual
Pentru punerea în execuţie a acestui contract s-au dus tratative la Paris, de către Domnul Subsecretar de Stat General Glatz şi Ataşatul Militar, cu Ministerul de Război Francez şi Statul Major. În continuare, Domnul Prim Ministru a adresat direct Domnului Ministru al Apărării Naţionale şi Războiului Francez o scrisoare (se alătură în copie), prin care, în numele Guvernului Român, cere a se autoriza Uzinele Renault şi celelalte stabilimente calificate, să colaboreze la realizarea fabricaţiei în ţară a automobilelor blindate la Uzinele „N. Malaxa” şi „Franco-Română”.
De asemenea, se cere câte un model complet montat din fiecare tip şi câte o colecţie completă de elemente detaşate pentru fiecare tip.
Ataşatul nostru militar a primit, la plecarea sa din ţară, o copie de pe această scrisoare şi ordinul de a urgenta satisfacerea.”
In mai 1938 se constata (pag. 172): “2. Pentru carele de luptă R35, s-a fixat prin scrisoarea de comandă M.A.N. Nr. 2273 din 21.XII.1937, un termen de 4 luni, pentru fixarea prototipului. Termenul acesta s-a împlinit la 21.IV.1938, fără ca să ni se facă cunoscut vreun rezultat. În legătură cu aceasta, la pag. 19, s-a arătat că: „Domnul General Gamelin, printr-un ofiţer, a rugat ataşatul nostru militar să comunice Dlui Ministru de Război General Antonescu, printre altele, că în mod foarte amical Domnia Sa ne sfătuieşte să nu dăm lucrurile peste cap, că să aşteptăm încă puţin, până ce toate îmbunătăţirile de adus carului R35 vor fi puse la punct.”
COMPORTAREA IN LUPTA A R35, SA VEDEM CE AM CUMPARAT
Intr-un raport din 17.10.1941 (pag. 217) se constata:
„- Săgeata unei şenile întinse pe sol şi recurbată lateral atât cât permite este de ordinul a 2,50 m, ceea ce relevă şi pe această cale uzura exagerată a articulaţiilor.
– Mersul carului este acompaniat de pocnituri în momentul virajelor ceea ce denotă angrenări incorecte ale şenilelor din cauza uzurii lor şi tendinţa de deraiere manifestată prin încălcări ale proeminenţelor de ghidaj pe flancurile roţilor motrice sau de întindere.
– Aceasta explică deraieri frecvente a[le] şenilelor ce se arată de către regiment că au fost înregistrate în teren, în luptă care au provocat imobilizarea carului şi au trebuit să fie remediate chiar sub focul inamic.”
“Comisia s-a sesizat de constatările Regimentului 2 Care de Luptă care relevă că tunurile de 37 mm Puteaux Md. 1918 ce armează carele au fost obiectul a foarte frecvente incidente de funcţionare în lupte şi în special nereveniri în baterie ale ţevii cu înţepenirea blocului închizător. Totodată se ia act de observaţia că în ultimele lupte aceste tunuri au dat dovadă de o mare lipsă de precizie şi de eficacitate chiar la distanţele mici (sub 500 m) ceea ce impune apropierea exagerată a carului de ţintă şi explică loviturile eficace şi în număr mare ale tunurilor anti-car inamice, primite de aceste care. Pentru a se putea aprecia starea de uzură a gurilor de foc s-a procedat la măsurătorile interiorului ţevii la un număr de 6 tunuri alese la întâmplare. Măsurătorile au fost efectuate de Arsenalul Armatei, rezultatele fiind cuprinse în foile de măsurători anexate. Prin adresa nr. 54488/1941 Arsenalul armatei arată că faţă de rezultatul măsurătorilor lipsa de precizie a tunurilor nu se datorează ţevilor, acestea nefiind degradate şi probabil muniţiei.”
Raport 25.11.1941 (pag. 223):
“- Pentru a se vedea compoziţia oţelului se poate interveni la uzinele franco-române Bucureşti, unde se găseşte inginerul Brisean care are desenele Carului R.35 şi toate analizele de oţel ale organelor carului. Licenţa carului R.35 este proprietatea Statului Român deci se pot obţine toate desenele şi toate analizele de la sus-numita fabrică.” (hopaa, am cumparat si licenta de R35).
„1939, L RENAULT R40. Désigné officiellement „Char léger modèle 1935 R modifié 1939” le R 40 est un dérivé du Renault R 35 muni d’un nouveau train de roulement.
Les médiocres performances en tout terrain du R 35 et la fragilité des composants du premier train de roulement ont rapidement incité Renault à rechercher une solution de remplacement qui devait être mise en place à compter du 1500e char produit et permettre également la remise à niveau des engins déjà construits. Plusieurs constructeurs proposent des solutions plus ou moins heureuses et c’est finalement la suspension proposée par l’Atelier de Construction des Moulineaux (AMX) qui sera choisie.”
Fiecare closca isi apara puii, francezii spun in treacat de defectele R35 la sectiunea R40, la sectiunea R35 liniste totala. Interesanta parerea polonezilor despre tunul folosit de R35 de aici.
“Maximum rate of fire was 15 rds/min, practical – 10 rds/min. Breech opening, case ejecting and drawing a firing pin were automatic after a shot (semi-automatic operation). A mounting of a gun was flexible, and the gunner aimed it simply using a butt.“
“Simple and reliable weapons, with quite high rate of fire and a flat trajectory. Their purpose was, first of all, to fight infantry and machine gun nests. The Polish manual credited the tank gun with a „big accuracy”, but the known data show rather average accuracy (total dispersion at 300 m was 1.76 m, with 50% shots in 0.66 m diameter circle, according to Krzysztof Gaj). Due to low velocity, their armour piercing capabilities were very poor. However, in 1939 these guns were able to fight most of enemy light armoured vehicles in short distance (up to 500 m). They were manned by one crewman, but a maintenance was simple and jams were rare.”
Eu cred ca “jams were rare” pentru ca Polonia a fost cucerita in 3 saptamani, nu au avut cand sa constate cat de rare erau intepenirile blocului inchizator, daca mai adaugai si uzura tunului deveneau frecvente. Cat despre precizie, desi manualul polonezilor spunea “big accuracy”, testele polonezilor arata total dispersion la 300m de 1,76m, pentru un tun de tanc e nesatisfacator, confirma ca tanchistii romani aveau nevoie de apropierea exagerata a R35 de tinta, cu consecinte tragice, mai ales ca se bloca tunul.
Asta inseamna ca Romania a cumparat in 1937-1938 un produs netestat (incredibil, testarea s-a produs la un an si jumatate de la semnarea contractului!), ca a cumparat o licenta pe care nu a produs-o vreodata, ca R35 cu greu poate fi numit car de lupta, avea defecte mari, iar in lupta s-a vazut ca era sub orice critica. Apare din nou Malaxa in aceasta achizitie dubioasa. Contractul din 21.12.1937 seamana ingrozitor de mult cu contractele din zilele noastre, cand un ministru afla ca e iminenta schimbarea sa din functie si face o achizitie dubioasa inainte de plecare. Contractul s-a facut cu cateva zile inainte de numirea lui Antonescu in functia de Ministru al Apararii, 28.12.1937, cu implicarea evidenta a prim-ministrului Tatarascu. Antonescu avea o parere proasta atat despre Tatarascu, din cauza caruia demisionase in 1934 din functia de sef al MStM, cat si despre Malaxa, caruia ii reprosa furtul din banii publici. Contractul de achizitie R35 pare facut special sa-l evite pe Antonescu, de aceea Antonescu il intreaba pe Gamelin la inceputul anului 1938 despre prototipul R35, pe baza prieteniei dintre cei doi. Iar raspunsul lui Gamelin este uluitor, il sfatuieste pe Antonescu sa astepte imbunatatirea R35. Vanzatorul ii spune cumparatorului ca produsul pe care tocmai l-a cumparat necesita imbunatatiri, lucru rar. Ma intreb daca asa functiona R35 in 1939, cand se presupune ca francezii il imbunatatisera, cum functiona R35 in 1937 cand l-am cumparat noi. Se poate spune ca era imun la pustile antitanc sovietice, mult prea putin pentru un tanc. Ca un blestem, s-a pus un tun antitanc de 45mm in locul celui de 37mm, un esec total, tanchistii romani aveau nevoie de a consulta niste tabele de logaritmi inainte de a trage cu noul tun, cu efecte previzibile in lupta.
Legea lui Murphy : „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”.
Cand sa faca si Malaxa ceva util armatei romane, intervine fatalitatea. Desi se hotarase construirea de catre Malaxa a carului de lupta R1 (CKD AH IV), armata romana avea nevoie de 382 R1, se procurasera planurile complete, se demontase un R1 in piese componente, fabricarea R1 s-a intarziat din cauza disparitiei Cehoslovaciei si pina la urma a fost abandonata. Daca intrarea in razboi ne-ar fi gasit cu R1 in fabricatie, ne-ar fi fost mai usor sa trecem la fabricarea unui tank-destroyer, ca Maresal.
Mark Axworthy mentioneaza intentia armatei romane de a achizitiona o tanketa Skoda 5,8 tone, 37mm tun, 30 mm blindaj maxim, construita de Skoda dupa cerinte romanesti. Pare sa fi fost combinatie sasiu LKMVP experimental light artillery tractor cu armament T-3-D tankette. Un exemplar sigur a facut o demonstratie in Romania, dar proiectul a murit probabil odata cu disparitia Cehoslovaciei.
Iugoslavia a avut in dotare 8 Skoda S1 D tankette, cu tun 37mm si o mitraliera, cu mari probleme in exploatare:
„Issues with these vehicles already arose during the first year of service. As previously noted, the running gear broke down often and some vehicles were out of service for several months due to a constant need for repairs. To solve these problems, the Škoda factory sent its teams of mechanics, who after extended work removed most of the deficiencies.”
Iugoslavii au mai comandat 108 tanchete S 1 J, cu tun de 47 mm, dar acestea nu au mai ajuns la ei.
“The same type of chassis was also used in light cannon prototype vehicle-LKMVP.“ Nu am gasit alta sursa care sa mentioneze intentia Romaniei de a cumpara tancheta Skoda.
O alta achizitie neconcretizata a fost tancheta poloneza TKS-D, prezentata lui Carol al II-lea si lui Mihai la 27.06.1937:
Avea un tun Bofors 37mm, nu s-a fabricat in serie, tracta afetul de Bofors si putea muta tunul de 37mm de pe tancheta pe afet.
Germanii au avut si ei aceeasi idee cu Heuschrecke 10, un obuzier de 105mm. Turela se putea demonta si pune intr-o pozitie fixa, ideea a avut acelasi succes ca si TKS-D…
Politica de achizitii militare a Romaniei in perioada interbelica a avut ca principal obiectiv acordarea unor contracte oneroase catre furnizorii externi sau catre apropiatii lui Carol al II-lea si aici trebuie mentionat Nicolae Malaxa. Dotarea Armatei Romane a fost un excelent pretext pentru furtul din bani publici, Romania platind licente ce n-au fost folosite, platind armament de foarta slaba calitate, cu consecinte dezastruoase in 1940 cat si in 1941-1945, dezastrul de la Stalingrad fiind si o consecinta a achizitiilor militare romanesti, a ignorarii evidentei, respectiv ca Romania era prea dependenta de importuri. Crearea unei industrii autohtone de armament ar fi dus la o armata puternica.
Si asta cu largul concurs al justitiei interbelice, care n-a avut nici o retinere sa-l condamne pe Max Auschnitt la 6 ani de inchisoare, cand interesele lui Carol al II-lea au cerut-o iar pe Malaxa sa-l protejeze. Si ca o continuare a jafului interbelic, urmasii lui Malaxa primesc de la statul roman despagubiri de 300 mil euro la Fondul Proprietatea iar cei ai lui Auschnitt de 37 mil USD.
Revenind in zilele noastre, contractele actuale ale Romaniei seamana izbitor de mult cu cele interbelice.
Modernizarea MLI84: s-au cumparat 180 de turele RWS Rafael, desi necesarul era de 99. Nu pot crede ca militarii romani n-au stiut necesarul de turele, am ramas cu cateva zeci de turele nefolosite, n-a oferit nimeni nici o explicatie cum a fost posibil. Ca de obicei, achizitia a fost mai profitabila furnizorului extern decat armatei romane, nimic nou sub soare.
Am scris aceste randuri cu gandul la militarii Armatei Romane, trimisi de aceasta tara intr-o lupta inegala, departe de tara, avand ca dotare toate rebuturile Pamantului, ca sa se imbogateasca unii din afara tarii sau altii de pe aici, precum Malaxa sau Auschnitt. M-am gandit la tanchistii romani din R35, care avea toate defectele posibile de motricitate, cu care trebuia sa te apropii sub 500 m de inamic pentru a nimeri ceva si carora li se bloca tunul. Cu speranta ca asa ceva nu se va mai intimpla niciodata!
Caudillo
Film cu prosti. Sau mai bine, când se întâlnesc hoții cu proștii.
Toate aceste decizii proaste au avut ca si consecinta zeci de mii de morti in razboiul care a urmat. sa speram ca nu se va repeta istoria
Până in momentul de față istoria se repetă. Avem monstruasa coaliție la guvernare. Corvetele ca si afacerea Skoda. Sper să nu fie prea târziu când ne vom deștepta.
” cumparat 180 de turele RWS Rafael, desi necesarul era de 99.”
E metoda cotelor de valută / firme din RSR.
Adică ai anual o cota de valută pe care trebuie sa o cheltuiești. Altfel se taie banii și nu mai vezi nimic din ei anul următor.
Că urmare se comanda obligatoriu pina la valoarea maximă a sumei. Orice ce ducea rapid la valoarea sumei acordate. Că produsul era necesar sau nu , nu interesa pe nimeni.
Așa se găseau în depozite ( pe vremea RSR) o grămadă de piese occidentale dar care nu erau necesare deoarece originalul funcționant se defecta foarte rar.
In schimb supape hidraulice Toshiba( ca exemplu) nu erau de rezerva. Și se stricau des deoarece uleiul hidraulic ” mare in Romania” era de proasta calitate și impur.
PS.
Turelele alea nu sunt aceleași montate pe Piranha III ?
Alea care nu se puteau folosii in caz că inamicul trăgea de pe lateral ? ?
Ce chin a fost cu ele.
Basca servantul total neprotejat. Carne de măcel pentru oricare desculț capabil să folosească o AK sau mai bine , o PDL.
Nu sunt aceleasi, dimpotriva sunt mult mai bune. Rafael cu tun Oerlikon 25mm si ATGM Spike (http://www.army-guide.com/eng/product3193.html).
P3 are una mica Elbit de 12.7mm cu probleme cand deschizi trapa, nu se poate roti la dreapta. Iar P5 nema Spike. Jderul ramane tare pe pozitii.
Cred ca se propaga niste confuzii aici…
1.) E vorba de OWS-25R, daca am inteles bine, si alea cand au fost luate, corespundeau numeric parculului de MLI-84, mai putin un surplus de masini care ar fi devenit vehicule complementare: PCB, Medevac, etc.
2.) Ca unii s-au razgandit cu programul de modernizare si au mai taiat din el e alta discutie. E programul care se dorea continuat acum vreo 2 ani.
3.) Turelele de pe PIIIC sunt cal. 12,7mm, cu totul altceva, si au fost prost integrate. problema principala era ca aveau o parte din campul frontal inaccesibil cand conductorul avea trapa deschisa. Cred ca mai erau si alte probleme cu calitatea afisajelor si eventual stabilizarea/precizia…
Poți să te razgandesti pe banii personali, pe bani publici e caz penal, mai ales ca e vorba de militari.
a fost probabil decizie politica, taind din bugetul achizitii multianual.
Pe bune??? Tu habar nu ai ce turele sunt pe MLI-84Jder dar iti dai cu parerea?? Ti se pare ca o turela cu tun de 25mm si doua rachete Maliutka M/Spike seamana cu o RWS cu mitraliera de 12,7mm?? Esti tare nenicule!!! Iar asta din urma avea o singura problema(exagerata si umflata de majoritatea comentatorilor). Nu se putea roti complet cand era deschis chepengul mecanicului conductor. Doar ca ce sa vezi, ala, cand se roteste mitraliera(deci e in mijlocul actiunii), sta cu capul la cutie si foloseste periscoapele, nu sta ca boul cu capsorul in bataia gloantelor.
….Deciziile veneau de sus!!!
Deci coruptie, coruptie, coruptie! Oare ce naiba au mai facut acesti ticalosi cand am intrat sub control rusesc? Banuiesc ca au sters putina, iar noi am ramas cu mortii degeaba si cu necazurile noastre! Singura solutie pare sa fie eliminarea fizica a coruptilor, ca justitia de mult a batut palma cu ei. Dar nici asa nu se poate. Are cineva o rezolvare eficienta a problemei?
Malaxa a plecat in SUA dupa 1945, urmasii lui au primit despagubiri de 300 milioane euro la Fondul Proprietatea.
Tatarascu-ministru de externe al lui Petru Groza,in 1950 arestat si dus la Sighet, in decembrie 1950 adus la Bucuresti unde a scris un despre activitatea sa politica si despre Patrascanu, folositor la condamnarea lui Patrascanu. Eliberat ulterior, moare in 1957.
Fiica lui, Sanda Tatarascu-Negropontes, senator liberal 1990-1992, a reusit recuperarea averii familiei.
felicitari pentru articol, am descoperit si o fotografie pe care nu o stiam.
bataie de joc cu licentele respective, clar…
despre R-35, probabil vindecat de bolile copilariei ar fi fost un tanc decent de insotire a infanteriei si combatere a blindatelor usoare in prima parte a razboiului (si nu un tanc de angajat impotriva altor tancuri); in numar mare si alocat diviziilor de infanterie probabil ar mai fi redus din pierderi si ar fi ajutat moralul.
in partea a doua a razboiului, in ideea in care aveam licenta si am fi putut intr-adevar sa-l facem aici putea fi transformat intr-un vehicul gen TACAM/Marder sau folosit pur si simplu ca tractor de artilerie, cum l-au folosit germanii. orice mecanizare ar fi fost folositoare si cum am fost capabili sa facem ceva din sasiurile usoare vechi sau de captura, asa putea fi si aici. Aveam cam 100+ de vehicule, astea puteau echipa doua regimente mecanizate anti-tank ca tractoare de artilerie si utilitar pentru munitie…si cat ne-a lipsit mecanizarea…
de aia tot zic ca fiecare platforma pe senile functionala, mai ales la terenul nostru si lipsa de infrastructura si tinand cont de cat a costat trebuie folosita la maxim si nu tinuta in depozite ca sa rugineasca. pe frontul de est germanii au refolosit fiecare rahat capturat, avem si exemplul israelienilor care au refolosit pana si T-55, nu suntem noi mai smecheri sa nu ne trebuiasca.
Stau 30+ de T-72 in conservare, obuziere de 122 in loc sa le punem la lucru si s-au taiat sute de tancuri bune cand puteau fi folosite pentru diverse platforme (AA, mortiere etc.)
tunul de 47 mm Schneider
Este foarte greu sa faci ceva util când ai felul acesta de corupție. Cand in loc sa pleci de la necesitățile armatei române si sa fabrici armament in tara pentru armata, pleci de la ce au chef „investitorii privați ” gen Malaxa sa fabrice. Cand poti face orice pentru ca nu patesti nimic. Cand plătești un produs de 3 ori, cazul pustii mitraliere Skoda: s au cumpărat din Cehoslovacia 18000 de piese din necesarul de 23000, s a cumpărat licența, s au plătit bani pentru Uzinele Copsa Mica Cugir, care desi nu a produs nici un armament mult timp, se plateau dividende firmei Vickers, ca asa era contractul, dividendele erau garantate indiferent de performanță uzinei, nu poti avea decât rezultate catastrofale, vezi cedarea granițelor în 1940. Nu poti cumpara toate rebuturile posibile si apoi niste ingineri sa scoată ceva util din ele.
Cred ca am scris pusca mitraliera Skoda, era pusca mitraliera ZB, dar si in cazul obuzierului Skoda de 100 mm s a plătit licența, deși in tara nu s au fabricat decât tevile obuzierului, alți bani aruncați. Producerea obuzierului Skoda 100 mm model 1934 la Uzinele CMC ne ar fi adus beneficii imense, nu ne mai milogeam de germani pentru armament, am fi putut dezvolta un tun antitanc competitiv mult mai devreme. Uzinele CMC pentru asta fuseseră costruite, 500 tunuri/an ,Statul Major dorea sa faca 1000 tunuri/an la începutul anilor1930, s au cumpărat direct din Cehoslovacia si s a ales praful de banii nostri si de industria noastră de armament.
Trebuie să faci o mică corecție în textul de mai sus : obuzierul Skoda R100 model 1934 era de cal 150 mm , nu de 100 mm .
Eroarea asta am văzut-o multiplicată peste tot pe net , dar eu îți pot confirma 100% acest lucru : Skoda model 1934 era cal 150mm !
Am făcut multe aplicații cu acest obuzier începând cu sfârșitul anilor ’70 , în varianta modernizată Reșița .
Subiectul tău este superb , te invit să continui pe acesta linie de subiecte .
Mulțumesc !
Eu iti multumesc pentru aprecieri.Daca voi avea timp si energie voi mai scrie, dar nu stiu daca voi fi la fel de apreciat. Sper sa se inteleaga ca imi doresc doar restabilirea adevărului istoric, interpretarea articolului meu ține de fiecare cititor. Cred că sunt persoane deranjate de articolul meu, am observat o controversă pe tema monarhiei. Nu ma deranjează dacă devenim monarhie, vox populi vox dei, deși si eu m am întrebat dacă „monarhia salvează Romania” cum au fost posibile marile afaceri de corupție din perioada interbelică, când eram monarhie constituțională, am avut controverse în familie pe tema asta. Dar asta trebuie sa explice poporului român adeptii monarhiei, asta daca doresc să devenim regat.Eu m am referit la obuzierul Skoda bifles de 100 mm, am luat datele din Artileria româna în date si imagini. Recunosc ca de multe ori e o bulibaseala in documente, am gasit si referinte la obuzierul 100 mm Skoda model 1934 monofles.putin probabil ca e corect.
Nu mai zic de analizele lui Antonescu din 1934, sunt menționate niste tunuri de care n am auzit niciodată.
@ Habarnistul
Cred ca dumneata faci o confuzie , in baza unei coincidente de denumire .
Existau doua tipuri distincte de obuziere Skoda model 1934 , unul de 100 mm si altul de calibrul 150 mm .
https://i.postimg.cc/vH60qBqQ/Nestorescu-4.jpg
Sursa : File din trecutul artileriei romane moderne , gen.mr. Valerian Nestorescu , Editura Militara , Bucuresti , 1972
Cum s-a ajuns la aceasta ?
Primul contract Skoda semnat in martie 1930 prevedea cumpararea a 24 baterii de tunuri de 75 mm cu afet monofles , a 62 baterii de obuziere de 100 mm cu afet monofles , a 45 de baterii de obuziere calibrul 150 mm si a 25 de baterii de tunuri antiaeriene ( probabil cele de 76,5 mm ) .
Tunul de 75 mm avea un calibru prea mic deja pentru un tun de camp , era prea greu , iar afetul monofles era ceva perimat si ineficient .
Ca sa se inteleaga cum a fost incheiat contractul , prototipul tunului a fost terminat de abia in mai 1931 .
A fost refuzat fara echivoc de 2 comisii militare romanesti ( prima a fost recuzata de Skoda dupa refuzul initial ) . Dealtfel si obuzierul monofles de 100 mm a fost criticat , in special datorita conceptiei invechite , ajungandu-se la oprirea executiei comenzii in decembrie 1931 .
Intre exigentele artileristilor romani a fost si modernizarea obuzierul model 1930 , monofles si cu frana de gura , transformandu-l in bifles fara frana de gura .
Noul obuzier a primit denumirea de model 1934 .
Totusi fiind lansate in productie primele loturi de obuzier model 1930 monofles , in noul contract Skoda, cel din 1935 s-au acceptat si 20 de baterii de obuziere model 1930 dar fara frana de gura .
In paginile de mai sus se poate citi si despre licente .
O mentiune speciala despre licenta pentru modernizarea obuzierelor Skoda tip vechi , unul dintre acestea un model 1914/19 cal. 100 mm fiind expus la strada langa soclul statuii eroilor din primul razboi mondial la scoala militara din Sibiu , dupa ce a trecut prin doua modernizari succesive , in prima mai important teava si legatura elastica , in a doua blocarea mecanismelor de ochire in directie si inaltime si modificarea scutului si trenului rulor , rotile originale fiind inlocuite cu roti metalice cu anvelopa de cauciuc imburetat de tipul celor originale de la obuzierul de 122 mm mod. 1938 .
https://www.armyacademy.ro/reviste/2_2001/c10.html
http://www.cartula.ro/forum/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=47729
https://www.google.com/maps/@45.7786778,24.1357604,3a,75y,218.24h,82.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1slnLz0JqGmnblV-pTxnXhNw!2e0!7i13312!8i6656
Am greșit .
Îmi cer scuze pentru inducerea în eroare , am intrebat un fost coleg cu memoria întreagă și mi-a lămurit neclaritatile .
Corecția necesară este următoarea :
Skoda R100 model 1934 este un obuzier cal 100 mm bifles, iar Skoda R150 model 1934 este ( evident ) un obuzier cal 150 mm .
Litera R indică faptul ca au fost realizate special la cererea guvernului României .
In 1942, întreaga tehnica de blindate a fost dată peste cap.
Apăruse T 34 și KV încă din 1941 pe frontul sovietic. Și erau tot mai des întâlnite.
Tunurile de pe tancuri au ” sărit” direct de la 35- 45 mm la calibre de 76 mm si 88 mm.
Practic tot ce era tanc micuț , tancheta cu tun de 35- 45 mm au fost căsăpite.
Inclusiv nemții au sărit de la tancurile mici la dihănii capabile să reziste proiectilelor sovietice și să tragă cu tunuri mai mari de la distanță mai mare.
A fost o ” revoluție” tehnologica impusa de război.
Japonezii au rămas cu tancurile mici care nu aveau nici o șansă în fața celor americane. ( Pe benzina astea ultimele)
Încă nu apăruse transportorul blindat pentru trupe așa cum îl cunoaștem din 1960 încoace.
Au aparut T34 si KV, dar imediat germanii au luat un Panzer 2 si un tun 75mm, sau 76,2 rusesc si au avut Marder2 sa le opuna, tot era mai bine decat nimic.
In 1942 si 1943 KV-1 a fost pe cale de disparitie. Foarte putine au fost in serviciu in acelasi timp pentru ca erau distruse foarte repede de germani. Pana la IS-2, tancurile grele rusesti nu au fost o problema pentru germani decat pe plan local si doar la nivel tactic.
https://m.defenseromania.ro/cadou-din-partea-sua-pentru-grecia-1-200-de-blindate-de-tip-m1117-valoarea-donatiei-se-va-ridica-la-1-miliarde-de-dolari_614055.html
Ce putem sa mai spunem?
De când a văzut știrea ma tot întreb, ce fac grecii cu 1200 de m117? Ceva îmi scăpa, evident
Ei fac ceea ce noi nu o sa facem niciodată!
Tzaziki si ouzo???
Cu respect, era imposibilă o industrie autohtonă. Poate ingineri aveam (de unde? Habar n-am…) dar nu poți transforma o populație preponderent agrară că a noastră în muncitori de fabrica. Și nici nu aveai bani. Poate daca începeai imediat după Marele Război, dar bani și de fabrici și de reconstrucție…
E adevarat ca in timpul razboiului s-au adus lucratori slovaci in Ploiesti pentru armament ,dar situatia fusese prevazuta de catre armata inca din 1931
„MINISTERUL ARMATEI
Secretariatul General 5 martie 1931
Consideraţii
asupra pregătirii materiale a apărării naţionale,
referitor la armament şi muniţii”
„Trebuie să vedem clar că primul tun bun fabricat în ţară are mai mare valoare
decât 500 aduse din străinătate. Nu ştim ce surprize ne aduce războiul, dar e uşor de
închipuit că materialul, personalul tehnic şi de lucru pentru toate fabricatele are cel puţin
tot atâta valoare cât materialul pe care vrem să ni-l procurăm. Nici nu se vede mai bună
ocazie şi singura (pe care dacă o pierdem greu o vom găsi), decât acum de a ne forma
un personal tehnic şi lucrători specialişti, fabricându-ni-se totul în ţară şi aceasta nu de
formă, ci în fond. Noi însă fabricăm totul în străinătate şi după ce ne facem aproape tot
stocul necesar (faţă de puterile noastre), ori nu mai facem nimic în ţară, ori facem o
cantitate minimală (probabil numai teoretic, după prescripţiunile contractelor). Când se
va face şi unde se va putea forma personalul nostru indispensabil dacă nu are ce lucra?
Un proiectil făcut în ţară, o piesă făcută în ţară are în sine şi preţul personalului, care s-a
forjat, făcând-o şi de aceea este cea mai mare greşeală a se compara preţurile din
străinătate cu cele din ţară, fără a se ţine seamă de acest factor. Asta nu înseamnă a nu
impune calităţile cerute şi a nu face totul pentru a ajunge aici.”
” Suntem expuşi să facem peste alţi zece ani aceleaşi amare reflecţii asupra
activităţii noastre de astăzi.
Şi atunci, ca şi acum, vom constata mari greşeli săvârşite; şi atunci ca şi acum,
răspunderea acestor greşeli nu va purta-o nimeni, pentru că vicii de organizare fac ca,
cel puţin în formă, să o poarte toţi. ”
” Se poate să nu se înţeleagă un lucru aşa de evident că o uzină nu constă în ziduri
şi maşini, care se pot oricând cumpăra şi aşeza, ci în personal meşterit prin lucru, şi cu
atât mai apt cu cât a lucrat mai mult, şi în personal tehnic de conducere, care nu se face
în şcoli, oricât de înalte ar fi ele, ci în uzină, prin lucru? ”
Bani au fost, uzine au fost, CopsaMica Cugir, Resita ,IAR Brasov,Astra
MARELE STAT MAJOR aprilie 1934
MOTORIZAREA [ARMATEI]
d) Crearea unei industrii naţionale.
În ceea ce priveşte industria naţională trebuie a se lua măsuri pentru punerea
bazelor în domeniul motorizării.
Reşiţa ar putea fi uşor utilată pentru fabricarea tractoarelor agricole, tractoarelor
pe şenile metalice, utile artileriei grele, care de infanterie (tanchete) şi care de luptă.
„Astra” pentru fabricarea autocamioanelor, autocamionetelor şi autocisternelor.
De asemenea, poate fi îndrumată în fabricarea autocamioanelor Fabrica I.A.R.
Desigur că, la început, aceste fabrici vor fi aservite fabricilor din străinătate; dar,
cu timpul, ele pot să devină complet de sine stătătoare.
Nu trebuie neglijat că montarea fabricaţiei în ţară nu s-ar putea face repede,
necesitând un timp de amorsare de circa 3 ani. În acest interval sunt necesare măsuri de
satisfacere din străinătate.
p. Şeful Marelui Stat Major
General ION ANTONESCU
Nu s-a vrut.
Exact despre asta scriem si noi inca de la infiintarera acestui site: fara industrie de aparare autohtona Armata Romana va fi dependenta de importuri, lasand la o parte hemoragia de fonduri catre alte state.
Dar ni se spune, de catre MApN si de catre actualul premier, ca industria de aparare nu este treaba armatei, ea fiind doar un client…
În contextul celui de-al doilea război mondial și mai ales începând cu Operațiunea Barbarosa, cea mai mare greșeală, chiar una strategica a fost a Germaniei, care nu a inclus în fluxul ei de producție și liniile de producție ale aliatilor, asa cum erau ele, neajungand la o standardizare a producției și de asemenea a inzestrarii armatelor combatante aliate. Din cauza neîncrederii nemților și a tratării aliaților cu superioritate, a rezultat ca romanii la Cotul Donului au luptat aproape cu mâinile goale, astfel căzând flancurile iar marea armata a 6-a germana fiind distrusa la randu-i.
De cele mai multe ori, parca asta e și atitudinea SUA fata de aliații din estul Europei. Lasă că aducem noi, lasă că facem noi, voi sa aveți baze și drumuri.
Planurile fantasmagorice a lu’ Tony au valoarea bilețelelor de îmbărbătare pe care le citesc înainte sa merg la sala.
De unde muncitori? De ce i-ar antrena cehii pe muncitorii tai când interesul lor e să facă bani? Și cât ar costa asta? Toate astea pt niste vehicule și o dotare care după doi ani de război e perimată? Aiurea! Mai tii minte episodul cu gubernia Mariei sale, țarul? Aia suntem. Și tu vrei sa ii trimiți in fabrici? 🙂
Checkmate , eu cred ca te inseli .
A existat un contract cu firma Tatra , singura care a acceptat de altfel , pentru infiintarea in Romania a unei fabrici de autocamioane . S-a conditionat insa de cumpararea unui procent din necesar direct de la uzinele Tatra din Cehoslovacia .
Afacerea a cazut in urma disparitiei statului cehoslovac, ca si altele .
.Totusi , informatia nu spune cat din camion urma sa fie produs local , si ce parti importate ( vezi cazul seniletei Malaxa UE ) .
Informatia o am din cartea Autovehiculele in Armata Romana , Editura Militara , sub redactia gen.ing. Nicolae Spiroiu aparuta in 1990 sau 1991 daca nu ma insel ,
.
Înseamnă că era deja prea târziu acel acord. Dotarea armatei trebuia să fie cam gata până în 1938.
Deși stau și mă întreb ce calitate de soldați și ofițeri ai fi avut cu analfabetismul de atunci….
Iegzista o deosebire acum fata de atunci-licente de himars si patriot nu am cumparat…
Nici Antonescu nu avem.Goering oferise Romaniei garantarea frontierelor in 1935.Marele Titulescu nu a vrut.
Singura perioada in care Roarmy a fost la nivelul armatelor importante ale lumii a fost 1917-1919.Generalul Berthelot ar trebui sa aiba statuie in fata Academiei militare.Ca si Napoleon al treilea care e nasul Romaniei . Fara el ne jucam cu ciolacul in tzarana slavobalcanica ,stramoseasca pentru R1a din populimea rromaneasca.
Fără supărare,
povestile alea erotice cu goering garantând frontierele noastre sunt povesti nemuritoare
goering nu putea garanta nici o frontiera nimănui pt ca nu era in poziția necesară sa ofere astfel de garanții
goga si altii de la conducerea noastră se îmbătau cu apa rece ca dacă încep exterminarea evreilor sau asuprirea lor vor obține nu știu ce avantaje
Nu mai spun ca evreii aia luați la ochi de goga si șleahtă lui erau cetățeni rumăni – multi asimilați complet in cadrul natiunii rumâne
Ce au obtinut pt tara goga si aialaltă care au stat drepți in fata nemților stim
Au făcut tara si militarii ei praf
Germania a avut in partea asta de Evropa, in politica externa din ultimii 150 de ani o singura direcție – sprijinirea intereselor austriece
Si exista considerente legate de aceiași limba între nemți si austrieci, etf etc
Ori austriecii au avut o politica cu sens unic in ultima 100 de ani înspre interesele ungurești
La fel este legata de efectu dualismului austro ungar
Azi interesele austriece sunt cu sens unic înspre rusi, datorită cumpărării mai multor companii austriece sau parteneriatelor dintre firme rusești controlate de statu rus si conducerea lui si firme austriece
Monarhiștii ar trebui sa mănânce zilnic articolu de mai sus ca sa înțeleagă cât bine a adus tarii carolu 2, cel prea interesat de cât de confortabile sunt unele femei ale capitalei in defavoarea oricăror interese ale tarii si ale armatei rumâne
Efectele conducerii glorioase si înzestrării de vis le cunoaștem
Paradoxal cea mai mare comanda de IAR 80 a venit după cedările de teritorii din 40 – si atunci armata si tara avea o conducere…parfum
Regalistii sau monarhistii cum vrei sa-i numesti, au citit si cunosc mai bine decat tine, perioada aceea.
Dar ia si pune in lumina, (nu doar dezinforma – reliefand doar ce e negativ la monarhie) – perioada monarhiei in Romania si perioada Republicii si a maretilor conducatori ai ei.
1. Monarhia: Statul modern caruia ii spui Romania – datorita monarhiei a aparut:
a) si-a obtinut INDEPENDENTA sub MONARHIE
b) Tara s-a facut „DODOLOATA” sub MONARHIE
c) Ardealul a revenit Romaniei dupa al doilea razboi mondial – datorita REGELUI MIHAI I si actului de la 23 AUGUST 1944.
Hai sa vedem cu Republica:
a) perioada 1947-1964 – am fost Gubernie Sovietica – spoliati si despuiati de resurse si active fixe.
b) perioada 1964-1989 – Republica comunist-nationalist-Dinastica …wtf? Chiar mai are rost sa povestim? Nema mancare, nema caldura, nema apa calda?
c) perioada 1990-2000: „Sa fie liniste, in Tara, Tovarasi! (si putem adauga, sa putem fura mai bine) – capitalismul salbatic cu specific romanesc cand imbogatirea s-a facut de sus in jos – Directorii privatizau fabricile in folosul lor…
Si continuarea politicii de pardon, my french – pupat in coor ursul de la Rasarit: REFUZAT Unirea cu Basarabia imediat dupa proclamarea Independentei la destramarea URSS precum si DE BUNA VOIE SI NESILIT DE NIMENI Incheiat tratatul cu Ucraina si FOREVER cedand Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei si Insula Serpilor. – ASTA NU E TRADARE, MAI NENICA? (Monarhia nu a facut asa ceva neam)
d) perioada 2000 -2021 – Inchegarea „gastilor/mafiilor” transpartinice si vicierea cadrului legal si al Justitiei astfel incat sa-si pastreze beneficiile dobandite in anii 90 si impiedicarea oricaror reforme fiscale si/sau administrative care ar fi corelat legislatia cu cea europeana in materie si automat sa plateasca mai mult din ceea ce au sau sa se care.
Asa, povara fiscala e pe 3% din firmele din Romania si munca depusa de toti angajatii la privat.
Scaderea soldului cu 103 Miliarde de Euro a activelor intre 1989 si 2019 – unde sunt banii si conturile/beneficiul cui?
Plecarea a 5 milioane dintre romani din tara – unii de bunavoie, altii la cele vesnice/loc cu verdeata…Cea mai mare pierdere demografica inregistrata pe timp de Pace de catre Tara asta. (nu e nimic dupa tine?)
Si in incheiere, iti dau 2 linkuri pe care le-am postat si la PSR (de luat cu sar si piper ca deh perioada 1990-1996 e trecuta fugitiv in revista):
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-25229050-florin-georgescu-romania-asigurat-echilibrele-macroeconomice-numai-cadrul-programelor-incheiate-fmi-banca-mondiala-aplicarea-terapiei-soc-reprezentat-succesiune-victorii-pirus.htm
https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-12-8-25229044-0-prezentare-lansare-23-09-2021-v14.pdf
starea armei tancuri este execrabila la ziua de azi,
la modalitatea in care se prezinta astazi arma tancuri existenta ei nu este justificata,
in completare fata de articol as adauga ca R1 a fost declarat ca fiind unul din maretii realizatori ai infrangerii de la Stalingrad: https://ro.wikipedia.org/wiki/AH-IV
parca a fost de ceva timp pe aici un articol legat de maretia unui general care a condus arma tancuri in ww2 – ramai fara cuvinte,
un general maret care a condus o gramada de militari direct la moarte atunci cand i-a trimis in echipamente care nu erau in stare sa faca fatza si cu atat mai putin spate,
o sleahta de incompetenti, cam ca azi,
dar daca aveau decoratii si avansari la exceptional nu se poate sa fi fost incompetenti, cum credem noi care nu ne pricepem,
dar bine ca avem oameni care isi inchipuie inca ce mari generali si strategi am avut,
asta-i ca si chestia ca nastase era infractor dar era cel mai capabil prim minister al Evropei,
iar daca nastase era asa de destept nici noi nu putem fi chiar cei mai incapabili din punct de vedere militar,
o fi de la fregatele rujinite luate la suprapret, o fi de la microsoftu cu nastase la volan care n-a mai ajuns in instanta, cine poate sti,
sa vezi ca il reabiliteaza inalta curte zilele astea, ca infractoru tb sa aiba drepturi cum stie conducerea pesede, penele usere, ude mereu, etece,
razboiu si ducerea lui presupune o strategie, o pregatire, un anumit calcul prealabil – asta e scopu pt. care exista armata rumână,
planurile de lupta ar trebui sa existe la semege,
dar la semege sunt lipsuri mari, cum au fost intotdeauna – de exemplu, s-a aratat ca strategia semege impotriva tancurilor grele si a tunurilor grele inamice se face cu factoru uman: ori asta este o bataie de joc fata de viata militarului din linia intai
tot asa, cu Finlanda nu are submarine si noi am putea renunta la arma tancuri dar trebuie sa ai ceva cu care poti contracara/elimina tancurile inamice sau submarinele inamice de la o distanta suficienta care sa nu expuna viata propriului militar
capacitatilor de lovire ale tancurilor inamice : pt. asta ai nevoie de rachete AT cu raza de actiune mai mare decat capacitatea de detectie si lovire a tancului inamic, aviatie militara capabila sa elimine tancurile inamice si care sa asigure suoerioritatea aeriana in spatiul de lupta – ca fara superioritate aerian asi capacittaea de control a spatiului aerian nu are rost sa ridici in aer avionu AT sau elicopteru de lupta AT,
ori la arma aviatie militara de lupta stam cam la fel de prost ca arma tancuri,
numai ca ne prefacem ca nu vedem,
visam avione cu o vechime de peste 40 de ani care sa faca nimik fata de aviatia inamica,
o tot dam inainte cu cosmaru logistic pt alte avioane mai bune si performante, cu motoare mai puternice, si alte trasnai,
hartia suporta mai mult decat poate suporta un militar neprergatit si prost dotat
o fi de la semege, o fi de la lucru bine facut prin somn la ceseateu,
n-are cum sa fie de la pensiile speciale marite pt. generali si ofiterii superiori, sau de la iesirea la pensie inainte de vreme,
la unele obicee proaste ale armatei noastre din trecut si a conducerii armatei de azi, ar trebui renuntat,
ca au murit prea multi militari degeaba,
si probabil vor mai muri,
dar tot rau spre bine atata timp cat conducatoru bataliei de la nasiriah a ajuns prim minister al tarii – a fost un articol tot pe aici despre mareatza batalie https://www.rumaniamilitary.ro/battle-of-nasiriyah-sau-cum-o-poveste-devine-un-mit
iubesc tradarea dar urasc pe tradatori
Nu crde tit ce citesti …. auzi cica ca cum ” Centrul de Instrucție al Cavaleriei a retras tancul R-1 din dotarea armatei române drept consecință a înfrângerii de la Stalingrad.
Per total , R-1 livrate au fots numa 36 …
Plasa mare au fots tancurile usoare R2 … casre la data bataliei erau clar depasite .. Nu stiu cate erau dispinibile la Stalingrad .. daer tiand cont ca in 1941 erau vreo 110 ..
Si au mai fots Panzer 38(t) ale diviziei 22 Panzer… 38*t) adica tot R2 …Din cauza lipsei de combustibil, tancurile au fost nevoite să rămână imobile timp îndelungat. Odată cu venirea iernii, echipajele au acoperit tancurile cu paie pentru a le feri de îngheț. Șoarecii și-au găsit, la rândul lor, adăpost în paie și au ros cablurile și firele electrice ale tancurilor. În momentul ofensivei sovietice, doar o parte dintre carele de luptă fuseseră reparate și au avut capacitatea să intre în acțiune. (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/divizia-de-panzere-mancata-de-soareci-in-batalia-stalingradului) Oricum au aviut de inruntat T 34 cu tun F-34 (L 42 calibre)
Si atunci, ca si azi, serviciile secrete, inclusiv militare, erau pt noi o chestie de decor
La mintea mea, strategia ce o faci tb sa aibă in vedre asigurarea unei tehnici de lupta capabile de a lupta cu inamicul
Ori ce aveam noi era de decor fata de ce aveau rusii
Alte calibre si alte lungimi ale țevii
Plus blindajul la T34 era altceva
Totusi, cred ca folosirea inclusiv a unor echipamente depășite dar cu o cunoaștere perfecta a câmpului tactic permite efectuarea unei apărări serioase
Aici ar trebui sa între contrainformațiile militare
Si celelalte servicii cu personal crescut sa taie taie frunze la câini si sa asculte adversarii politici sau sa facă paza clanurilor mafiote
Despre ofensiva cu junghiuri nu cred ca poate fi vorba
Vezi că ai făcut o varză din tipuri și denumiri. Panzerkampfwagen 38(t) era tancul cehesc CKD Lt. vz.38 care în România a fost denumit T-38, iar R2 este varianta /denumirea românească a tancului Skoda LT. vz. 35, cele deținute de germani erau denumite Panzerkampfwagen 35(t)
Bre ia zi cum pot fi responsabile mai putin de 40 de tanchete pentru infrangerea de la Stalingrad. Pe tine nu te doare cand scrii prostiile astea?
Faza nasoala este ca si daca nu era coruptie si se investeau bani, in momentul 1935-39 nu aveai ce sa cumperi. Singurele tancuri adevarate erau la statele ne frecventabile. In plus panzer III/IV au intrat in productie de serie in 38-39 iar T34 in 1940.winn erii din ww1 se complaceau in a produce tancuri penibile, lente, slab inarmate si blindate, urmase ori ale Ft17 ori ale mastodontilor mark sau saint chamond. Orice am fi luat in 1941-1943 era obsolete. Si sa pui la punct o industrie de armament performanta, capabila sa iti produca necesarul ptr a duce un razboi inseamna multi ani si multi bani. Regimului ceasca totalitar, alocand fonduri imense din pib si imprumuturi externe, i au trebuit 20 de ani sa puna la punct o ind de aparare capabila cat de cat de asa ceva. Inainte de ww2, polonia si cehoslovacia tari capabile sa proiecteze si sa produca tancuri, avioane, tunuri, munitie, nu au facut mare lucru. Ww2 a fost un razboi al super puterilor.
Puteai pleca de la planurile lui Antonescu din 1934,fabricarea in tara de tractoare si autocamioane,era suficient.Erau mult mai utile motorizarii armatei decat senileta Renault si R35.Dar trebuie sa nu furi.Ce pretentii poti avea cand cumperi R35 in decembrie 1937 si il testezi in iunie 1939.
Ok, sunt de acord cu furatul(desi iti garantez ca se fura inclusiv in us army sau PLA desi pe aia ii asteapta glontul). Ce puteau sa cumpere/produca in 35-39 care sa poata sta in fata panzer 3/4 sau t34/kv1?
„…in momentul 1935-39 nu aveai ce sa cumperi..” Nu este asa, existau cel putin doua tancuri franceze bune: B1 si mai ales SOMUA S35
Ma lasi cu porcariile francezilor sub motorizate, cu echipaje insuficiente, cu blindaje care rezistau in cel mai bun caz la AT urile de 37mm, cu viteze si raze de actiune penibile. Ar fi facut pe frontul de est fix ce a facut si 35ul. Intre FT17 si Leclerc frantujii nu au scos nimic notabil in domeniul tancurilor.
Sfanta incu … lipsa de informare……
Cum au zis si băieții mai jos Somua cam facea praf tanculetele germane…..
Că a fost folosit prost e altceva….doctrina din ww1 la debut de ww2….
Zic si io…
Polonezii au dorit să cumpere SOMUA si au fost refuzați, alianța franco-polona avea limitele ei. Au cumpărat R35 in lipsa de de altceva, desi la testare au fost nemulțumiți de R35.
Măcar polonezii stiau ce cumpără. Noi am cumparat licența de R35 degeaba, ca si alte licențe, puteam face ceva util cu banii
ăia.
Asa e, ai dreptate. De bun ce era au construit aia in 5 ani doar vreo 300. Sau de scump ce era, sau greu de intretinut, sau ca avea echipaj insuficient(comandantul facea o gramada de chestii), nu mai stiu exact.
Uiti de SOMUA S35, care a aparut in 1936. Un tanc excelent care a fost folosit o perioada si de nemti in Rusia. Sa fi cumparat licenta la asta era o treaba
„…in momentul 1935-39 nu aveai ce sa cumperi” Nu este chiar asa. Francezii aveau tancul B1bis si mai ales tancul SOMUA S35, deja in dotarea armatei, cca 400 buc.
Pana la tancuri, in ’41 baietii nostrii au plecat la razboi in carute si cu tunurile trase de cai. Bunicu’ a ajuns pana la Cotu Donului in acest mod si tot asa a scapat pe jos din incercuire pentru ca armata romana nu avea camioane. El a avut o bafta oarba ca l-a luat un camion german.
Deci pana la tancuri si avioane, noi nu aveam metode motorizate de transport, imbracaminte de iarna adecvata, o uniformizare a calibrului armamentului usor si alte lucruri basic. Va duceti mult prea departe catre blindate, eram cu 20 de ani in urma nemtilor dar si rusilor, aveam o armata de pozitii statice care a cazut imediat victima razboiului mobil modern.
Era aceeasi tampenie ca si acum, cuparam avioane Hurrikane dar mergeam in caruta contra unei armate aproape integral motorizata. Acum avem Himmars vs blindate de acum 40 de ani.
Trebuie luat in considerare ca la vremea respectiva cam toate masinile militare aveau o fiabilitate redusa.
Una e fiabilitatea redusa ,alta e sa-ti fiarba motorul la 26 grade celsius ,de exemplu,, sa-ti scrie generalul Negrei „Dacă consideraţiuni speciale impun achiziţionarea carului R35, ar urma ca să se ceară şi impune Uzinelor furnizarea următoarelor ameliorări”
ca asta inseamna ca R35 nici macar fiabilitatea redusa de atunci nu o avea.
Poate motorul era foarte fiabil, problema supraîncălzirii cred că era dată de o proiectare defectuoasă a sistemului de răcire și a sistemului de ventilare a compartimentului motorului. Totuși era un motor montat într-o cutie de oțel.
Nu ne contrazicem, „R35 nici macar fiabilitatea redusa de atunci nu o avea.” cum am scris eu,
„– Ameliorarea sistemului de răcire” – general Negrei,
important era pentru militarii romani ca motorul fierbea la 26 grade Celsius mediu ambiant,
sistemul de racire era treaba francezilor, de asta plateam bani.
Nu mi-ai raspuns cum era cu rezerva de aur, ce era mai valoros, 250 tone aur 1944
sau 150 tone aur 1940.
https://www.rumaniamilitary.ro/august-2021-permiteti-sa-raportez#comment-450580
Felicităriiii pentru articol f ff bun.Noii nu suntem responsabili de apărare , la noii corupția și incompetența ,plus interesele de grup care doresc doar a acapara banii publici. Noii nici să primim donații nu suntem în stare. Grecia primește 1200 de transportoare din State ,noii mari aliați , mari furnizori de securitate , nu putem lua 2 escadrile de F16 sh și nu putem rezolva arma tancuri,marina . Dar câte găuri sunt . Acum am înțeles că se dau drumul la angajari la stat ,parca Romania a crescut că teritoriu și populație. Senatorii merg in Dubai pe zeci de mii de euro.:))). E posibil orice in România. Numai mă miră nimic. Istoria noastră se repetă și iar suntem în … gol.
Totul se trage de la educatie. Se trage de la insistenta din clasa 1 cu ore teoretice. Americanii abia din a 5-a incep cu ore formale. Pana atunci copii invata sa functioneze in grup.
Societatilenfara coruptie difera printr-un singur lucru:
Ei sunt constienti ca raul pe care il fac se rasfrange si asupra lor. Direct sau indirect.
In R Moldova e mare aspiratie pt un dodon sa aibe o casa cum au corporatistii de la noi. Ei nu realizeaza ca stricsnd destinul tarii si-l strica si oe al lor.
S-a discutat foarte mult de situația României în perioada dinaintea celui de-al doilea război mondial. Neșansa României a fost tinerețea statului roman și ghinionul de a avea, după Ferdinand, un rege cu puteri limitate (Regele Mihai, prea tanar și după 40 cu putere diminuata) si unul nepreocupat de bunăstarea tarii (Carol ll). La asta s-a adăugat moartea timpurie a lui Ionel Bratianu și bineînțeles corupția. Tot acest cocktail a dus la un deznodământ iminent, singurul care a încercat sa se opună destinului fiind Mareșalul Antonescu, bineînțeles și el cu greșeli, dar care par mai curând date de contextul dificil (aici e o întreaga dezbatere).
Pe de alta parte, asa cum zice și Strumpf, nu prea aveam ce cumpăra în 37 referitor la tancuri. Dar, învățăminte trebuie trase pentru ca istoria nu te iartă.
Ref la turelele pentru Mli-84, cred ca nu cumpărarea lor este ticăloșia, fiind chiar un produs de top și fiabil, ci neutilizarea acestora pentru modernizare a mai multor Mli sau a mașinilor de lupta a VM.
Bun articolul si infiorator continutul, stiam de coruptia din perioada respectiva dar nu cu lucruri asa punctual subliniate…iar asemanarea cu prezentul este cutremuratoare. Nu poti sa nu te gandesti cate destine s-au stins fara nici o sansa sa scape, lucru care s-ar intampla si acum. Ca si atunci nici acum nu mai avem timp sa facem ceva daca lucrurile iau o turnura dezastruasa in zona in viitorul apropiat ( ma refer la cativa ani de acum incolo ). Nu sunt un cunoscator in domeniu, dar stiu de pe acest forum de acum cativa ani ca era considerata o necesiatate prioritara un sistem AA foarte performant si abia dupa asta consolidarea restului armatei ( tancuri, camioane, infrastructura, etc ) dar nu cred ca s-au facut progrese notabile la nivelul teritoriului national pentru o protectie eficienta in acest sens. Referitor la avioane, F35 si sitemul in care acestea lucreaza integrat, sunt folositoare pentru cei care deja au achizitionat aceste aparate, pentru noi si cei care avem obiectivul ca in 10 ..15 ani sa le luam ma tem ca este o himera si nu in sensul ca nu o sa avem bani la momentul respectiv, dar sunt sanse mari ca urmatoarea conflagratie sa vina mai rapid decat acest interval. Cumva geopolitic sferele de influenta se vor stabili pana atunci pentru ca acum incep sa se miste, incertitudinea din prezent nu are cum sa dureze atat, toti actorii vor sa rezolve rapid problema diplomatic sau prin mijloace mai hibride.
citind articolul constat ca politicienii interbelici au scapat ieftin dupa razboi si mai constat ca istoria se repeta , ce pot spera e ca politicienii actuali nu vor mai scapa atat de ieftin precum cei interbelici .
Asta a fost cea mai tare gluma!!! ???
Green Strumpfy nu e gluma e constatare amara , unii din smecherii aceia au trait bine merci in occident vezi Carol 2 si Malaxa altii au facut ceva puscarie si apoi liberi , unii mai ghinionisti au murit in inchisoare gen Maniu asta in conditiile in care din cauza matrapazlacurilor lor sute de mii au murit pe front , alte sute de mii au fost mutilati si o natie intreaga inca mai sufera si azi consecintele actiunilor de atunci .
Pai tocmai de aia e buna gluma. Ptr ca daca istoria se repeta, aia care s au imbogatit in ultimii 30 de ani sunt primii in privat jet uri cu destinatia tenerife, america de sud, dubai, etc. Si tu visezi sa fie pedepsiti. De cine??
coruptie la nivel inalt de stat,asta am avut noi si nu au avut altii…asta te ingenunchează.
tentatia banului usor si mult exista peste tot doar că tarile dezvoltate aveau anticorpii necesari si functionali gen justitie si institutii functionale.politrucizarea si cartelizarea in sfere de influenta a banului public le avem si azi cu rezultate vizibile….chiar cu un premiu “carol” la activ.
De bagat la cap ce inseamna sa nu ai industrie proprie si sa stai cu mana intinsa la alti, basca coruptia, basca incompententa generata de coruptie.
Iar astazi suntem intr-o situtia chiar mai rea, nici pulberea nu o mai fabricam in tara. Nici macar pulberea si noi ne entuziasmam pt Patriot, HIMARS si mai stiu eu ce, de parca acestea ar mai conta cand noi nu suntem in stare sa ne fabricam nici macar munitia cap-coada…
De fapt toata politica interbelica de inzestrare a armatei a fost o mizerie , oricat unii ar incerca sa zugraveasca in roz perioada in scop electoral .
Incep cu pregatirea fortei de munca, discutata aici .
Este adevarat , razboiul incepuse , trupele trecusera si Nistrul , si tot nu se asigurasera trei schimburi in industrie , am mai discutat problema aici cu date . Productia era intre 30% – 50% aproximativ din capacitatea teoretica a facilitatilor de productie respective .
La fel de adevarat este ca lucrand in trei schimburi se marea gradul de uzura al utilajelor , dar pe perioada razboiului inca puteau rezista cu reparatiile periodice executate la timp si o buna pregatire de scularie .
Un maistru strungar batran mi-a povestit acum 30 de ani sistemul de ucenicie de atunci , in regim internat intr-o anexa a uzinei , concluzia e ca se putea face mai mult . Se puteau da sarcini simple strungarilor / frezorilor incepatori , cei cu experienta fiind alocati treptat utilajelor ce necesita calificare superioara .
” Dezordine organizata ”
De fapt la crearea armei tancuri imediat dupa primul razboi mondial s-a cerut ca la trupa inafara de meseriasi sa fie cooptat si elementul taranesc , care cum se spunea atunci a dovedit putere de adaptare si receprivitate tehnica . Cine a facut afirmatia uita ca acel element taranesc e cel care a inventat moara cu facaie , adica turbina Pelton acum 300 de ani , si multe altele .
Nu generalizez , acestia erau meseriasii satelor , in general este nevoie de doi ani sa inveti meseria de strungar , sau o generatie ca sa deprinda spiritul industrial , dar o selectie putea fi facuta ..
Despre patrimoniul industrial interbelic se pot spune mai multe .
Romania Mare a mostenit un important sector metalurgic-mecanic dupa Marea Unire ,
MARTA Arad
Producea camioane , automobile sau motoare de avion in timpul primului razboi mondial
http://www.automobileromanesti.ro/Altele/Marta/
A fuzionat cu ASTRA Arad ,au produs avioanele ASTRA – Proto , au incercat sa produca vehicule in tara , in 1921 chiar au avut o expozitie la Bucuresti .
Se observa in penultima foto un camion si un autobuz cu roti turnate , cu bandaj de cauciuc :
https://magyarjarmu.hu/ipar/marta/
Nivelul tehnic evolueaza , urmeaza janta ambutisata cu anvelopa si camera , ultima foto :
https://volganeagra.blogspot.com/2010/10/camioane-astra-anii-20-1920s-astra.html
Deranjand afacerile cuiva , in 1926 Fabrica de Motoare ASTRA este inchisa , utilajul expediat la Brasov , specialistii mutati / concediati .
Sa fim serioși. Singurul nostru avantaj in cazul unui atac din est, este relieful. Asta , după ce vom ceda Moldova , Dobrogea si parte din Muntenia. Probabil ,in munti ,cu mari sactificii am putea tine steagul sus. Probabil.
@ Sat, avantajul nostru este ca nu au ce lua de la noi si nici nu au unde sa se duca pe ruta asta.
Korekt!! In sfarsit, dupa ani de ciondaneala, sunt de acord cu ADR. Nu au ce sa ia, nu au unde sa se duca(decat daca sunt sado-maso sau cretini cu atestat) si, cel mai important, nu au pe unde sa vina.
Interesant si f dureros subiectul, mai ales ca situatia se repeta in ultimii 30 de ani ! Bine, acum nu mai avem nici macar armata – doar o … de generali !
O completare privind inzestrarea armatei : „In umbra Marelui Reich – Tehnica de lupta a armatei romane pe Frontul de Est (1941-1944)” de Alexandru V. Stefanescu
Cugir
A existat Fabrica de Fier
Pe aceasta baza industriala se formeaza in 1925 Uzinele ” Copsa Mica _ Cugir ” – marca CMC de pe cartusele romanesti din razboi – cu capitala roman-britanic .
Vickers se obliga sa asigure utilaje si tehnologii in doua uzine pentru fabricarea de motoare , masini-unelte , armament de infanterie , tancuri , piese de artilerie si munitii pentru ele , statul romana urmand sa asigure comenzi .
De mentionat ca celelate contracte incheiate cu Vickers au dat rezultate .
Uzina de la Cugir este terminata la termen , 1928 , surpriza , se aloca bani in buget dar nu se dau . Sunt nevoi mai importante , precum plata soldelor , care totusi erau la nivel european .La ofiteri inferiori , chiar mai mari ca in Germania anului 1938 .
https://wosypetter.wordpress.com/2017/03/19/92-de-ani-povestea-armelor-produse-la-cugir/
Carol Voda vine, vede , pleaca si nu rezolva nimic .
https://wosypetter.files.wordpress.com/2017/03/67.jpg
Budigaii Lupeascai erau mai importanti .
Dupa care vine afacerea Skoda , cu traditionalul tupeu taranist .
Se comanda in Cehoslovacia ce se putea produce in tara , specialistii cugireni concediati .
Se sinucide generalul asupra caruia se aruncase vina cu tupeu ,intra la bulau Seletzky , scapa Bpoila , scapa Maniu .
Se intervine la nivel inalt pentru musamalizarea anchetei https://adevarul.ro/locale/galati/mari-scandaluri-coruptie-istoria-romaniei-afacerea-skoda-armament-prost-7-miliarde-lei-spaga-nivel-foarte-inalt-1_5c09085edf52022f752dfffc/index.html
Trivia : in timp ce iesea de la generalul Cihosky , Seletzky ii rade in nas comisarului venit sa il aresteze .
Coposu ia trei luni si o zi de puscarie pentru ascundere / distrugere de documente .
Usa celulei era deschisa , primea mancare de la restaurant .
Era un smecheras care se fofilase din armata in 1937 pe motiv ca avea 130 kg .
Alaturi de Maniu si camarila regala , este vinovat de dezastrul dotarii armatei .
Dupa 1990 a denigrat Romania cat a putut pe la toate cancelariile europene , unde putea umbla cu para .
Nici nu ma mai mir ca taranistii au distrus industria prin privatizare pe margele colorate 1996-2000 .
Bineinteles , moderare .
poate intr-o zi o sa-ti descriu viata dintr-o familie de muncitori romani cu 4 copii in perioada 90-96…poate.
O sa-ti descriu eu viata unei familii cu 1 copil , 2 slujbe , 1996-2000 .
Porneste-ma .
Sau mai bine sa-ti povestesc ceva frumos , viata celor 15 000 de specialisti ai Conventiei Democratice . AU venit la putere cu 15 000 de neveste tafnoase , frati , fini si neamuri fara numar fara numar .
Au umflat organigrama ca sa incapa toti , ca era coalitie .
Cand am vazut ca-l pun pe Mutulica inginer sef , soarece de birou , ca era sef la filiala locala la taranisti am inteles ca suntem pierduti .
Un delegat venit dupa otel suduia : am trecut prin patru birouri ca sa.mi semneze pentru marfa si a trebuit sa las in fiecare un milion .
O vaca grasa de 100 kg , nivel doi , da` trebuia sa semneze si ea , mergea in fiecare zi acasa cu plasele pline de sucuri , ciocolata si alte atentii .
Si ii trebuia sa dam afara un electrician pe schimb , desi RGM prevedea doi la manevra pe medie tensiune , iar un motor de 150 kg care la schimbare trebuia ridicat pe rangi la 1,5 m necesita 4 oameni la cuplare .
te-ai pornit singur,compari mai jos o fosta putere mondiala coloniala cu o tara intregita in 1918….
nu servi lectii ca nu pune nimeni botul la jonglerii pedeseriste,fesenistii tai ne-au dezvoltat anticorpi.
Nu ai inteles nimic Psycho .
Aratam doar o minciuna de propaganda .
Dar daca tot vrei sa comparam hai sa comparam subdezvoltarea , ca unii scurmau pamantul cu plugul tras de doua vacute costelive , in timp ce altii aveau doi cai voinici si seminte bune , semanau cu semanatoarea nu din pestelca .
Sau de ce in Bihor productia era tripla fata de Covurlui ?
Iar dupa Diktat , cum a fost ?
Sincer , de la o vreme mi se face lehamite sa tot pun argumente mincinosilor .
Din ce scrii , inteleg ca din 1996 ai ajuns la bani .
Tocmai cand noi cei din industrie incepeam sa nu mai ajungem de la o luna la alta .
Pentru unii muma , pentru altii ciuma .
Asa ca e normal sa ascundeti hotiile .
Din ” realizarile ” CDR :
– legalizarea mitei , 60 milioane dolari spaga la vanzarea in paguba Romtelecom redenumiti comision
– desincriminarea bancrutei frauduloase , caz unic in Europa, au scapat securistii care au devalizat bancile
– acordarea subventiei agricole comerciantuljui , nu agricultorului , pe noi ne-au ruinat, banii au mers in Siria
Cat despre anticorpi degeaba , tot nu ti-a prins bine recomandarea mea de acum doua luni
https://www.facebook.com/photo/?fbid=384604389930462&set=a.247658153625087
SI la urma , daca tot iti place sa faci pe toanta forumului , uite , ” Un tramvai numit dorinta ” pe intelesul tau
https://www.facebook.com/AutovehiculeRomanesti/photos/a.1625208407776114/2553906698239609
bine că întelegi tu tot și iti impartasesti intelepciunea pe aici de parca noi nu stim traiul si inainte si dupa ‘90 sau arborele genealogic al clasei politice.
fesenistii matale si securostii care îi tineau au spart si devalizat tara in 5 ani,prostanii aia de dupa ei nici nu stiau ce i-a lovit….pdsr-ul nu a fost niciodata in opozitie,a guvernat indiferent de eshicher si alegeri.
de bombonel si conserva nimic?!
Ce pacat ca Organele, Temnitele Comuniste, Serviciile, Mineriadele etc nu si-au facut treaba pana la capat !
Azi industria romana ar duduii !
Ba tocmai ca si-au facut-o si dupa 1990 .
Nepotul lui Gizella Vass PNL , ficiorii lui Orban PNL , Petrov PDL , nora lui Isar, , ba fata procurorului comunist din Medias , ba procurorul care ii infunda pe anticomunisti ,
Si multumita lor industria e moarta .
Nu ma porniti .
Ca daca o luati inapoi incepeti sa va vaietati .
Ba o sa mi se strige off-topic .
Coposu a fost un condamnat penal pentru complicitate la un act de coruptie .
@ nicusor, ne-ai spamat la greu cu frustrarile tale legate de trecut. Sincer, nu vezi big picture si probabil ca ai plecat de prea mult timp de pe aici ca sa intelegi ca oamenii s-au schimbat si ca generatia plangacioasa dupa marea industrie ceausista e cam la pensie sau asteapta pensia. Ti am mai spus, industria aia de care spui traia in contextul in care statul lua cam tot de la populatie si subventiona lipsa de performanta. Legat de super siderurgia de care ne impui capul, laminor nou nu a reusit niciodata sa faca o sina de tren.
Privind fabricile de azi, chiar otelarii preluate de occidentali oricine isi da seama ca ce era atunci nu era performant si nu avea cum sa reziste.
Spui ca politicul a distrus, aia au fost doar idioti si mai putin hoti, de furat a furat cam toata lumea atunci de la mic la mare toti isi luau partea de pe unde lucrau.
Intre timp in Romania au mai venit inca 2 generatii, este alta mentalitate acum si alta disciplina de munca, oamenii vor bani si conditii bune, nu palmares ca fabrica lor produce ceva. Dealtfel termenul de fabrica nostra era un reflex idiot de pe vrea comunismului, acum toti au un job platit.
las ca e bune mai asa cu puberea ptr munitie cumparata de la sarbi …
ADR pe vremea comunismului toti aveau un job platit acum exista someri majoritatea neidemnizati .
hai sa lasam basmele deoparte cu somerii, am rude in provincie care cauta cu disperare oameni sa ii angajeze, ori nu gasesc deloc ori nu vor sa munceasca ca prefera sa munceasca cu ziua la negru si sa aibe ajutor social. La 100 ron pe zi nu gasesti azi muncitor necalificat. Se cere minim 150.
Toti aveau un job in comunism, de aia crapam de bogati ca o fabrica de la noi area 12k de oameni iar de una in Franta cu 2500 avea productia dubla.
ADR plata cu ziua e pretul spot si e normal sa fie mare pentru ca muncitorul respectiv nu are un job stabil , la job-uri stabile muncitorul necalificat ia in romania 1400 lei in mana si poate bonuri de masa , la ultimul paragraf ai dreptate in anii 80 fabrica cu 12000 muncitori din romania avea productie mai mica decat fabrica din franta cu 2500 muncitori datorita lipsei de investitii tehnologice .
Sa ii angajeze la ce ? La sapat santuri ? Mergi intr-o duminica si ajuta-ti rudele !!!
Insa asa e .. nu sunt muncitori. Aia din HORECA au cica dericit si vor sa aduca muncitori da birocratia nu ii lasa ..
SI ioa sa dacu un citat : „Biriş arată că muncitorii veniţi din Asia au cam acelaşi salariu cu cel al angajaţilor din sectorul HoReCa din ţara noastră, de 5-700 de euro net, dar în plus li se asigură cazarea. De asemenea sunt costurile de aducere în ţară care sunt de câteva mii de euro.” https://www.economica.net/10-000-de-angajati-adusi-din-asia-muncesc-deja-in-restaurantele-si-hotelurile-din-romania-si-e-bataie-si-pe-ei-problemele-de-acum-ale-sectorului-horeca_540008.html
Biriş, adica Ion Biriş, preşedinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA)
Hm .. deci ala cu tava sau aia care shcimba cearsafurile ar fi platiti cu pana la 700 euro in mana plus alte cheltuieli ?
Adica in clar – un roman primeste mai puti decat un srilakez, nepalez samd. Ca romanu e un puturos .. insa cum dracu ca in Grecostan sau Spania ??!!
Există însă o problemă: „Legislaţia nu te securitizează. Muncitorul poate să plece după câteva luni la un alt angajator. Încercăm să schimbăm legislaţia în aşa fel încât cel căruia îi pleacă un muncitor adus din ţările non-UE să primească de la următorul angajator al acestuia măcar costurile de aducere în ţară.” Acelasi Biris
Adica mai in clar „legarea de hotel” .
Si la misto
–––––––––––––––––––––––––––––––
Dacă n-ar fi ajutoarele ălea sociale, li s-ar face foame și ar accepta cât le dau!
Te trollează, zău, când îți spun că „decât să muncesc la tine mai bine stau pe ajutorul social”. Probabil nici nu îl încasează, ăla e minuscul și îl iau foarte puțini, destul de greu. Mai degrabă merg vara la muncă prin Vest și în restul anului preferă să aibă grijă de gospodărie (sau să bea, ce, tu nu bei? bețivule!). Sau stau cu vaca și câștigă mai mult decât salariul minim de la tine. Cam ce spune asta despre nivelul tău de productivitate „industrială”, dacă te întrece bălțata românească?
–––––––––––––––––––––––––––––––
https://riscograma.ro/13130/salarii-putori/
Si citez din memorie din filmuletul “If Japan Can… Why Can’t We.” (1980) „muncitirii produc 10% din necazurile unei firme. Restru de 90% le produce conducerea”
Oricum am ajuns sa se raza si curcile de noi. Sa se raza cu târtița.
Adiucem straini pe care ii platim mai bin e decat pe ai nostri compatrioti!
ADR , propaganda USR-ista ca de obicei . Doar minciuni , fara fundament .
Ca si laudele tale de acum cateva zile la adresa sistemului feroviar romanesc , in timp ce toata vara a tinut-o in accident dupa accident , copiii blocati in camp o zi intreaga fiind tratati cu superioritate si dispret de ministrul vostru .
” oamenii vor bani si conditii bune, ”
Lucrand pe salariu minim pe economie sub 300 de euro si obligati sa vina la lucru cand li se cere , stresati , inghetand iarna in statia de autobuz in drum spre munca .
Nici nu ma mir ca tocmai vi l-au legat pe ” el lider maximo ” pentru droguri .
Ar fi o explicatie pentru lipsa de legatura cu realitatea .
In rest , am mai spus-o , cand am ajuns in Spania cunosteam toate tehnologiile de automatizari , le vazusem in Romania .
https://automatica.ro/inovatii-in-robotica-romaneasca-a-anilor-80/
Dar de unde sa stii tu !
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5837025646372456&set=a.398954260179649
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5746081575466864&set=a.398954260179649
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5814984508576570&set=a.398954260179649
Inainte de ’89 (pe atunci informatica pentru gimnaziu se preda doar in cluburi – adica nu se preda in scoli) reusisem sa fac rost de placa de cablaj imprimat a unui calculator Cobra 2 (conceptie brasoveana) pentru care strangeam de zor componente (Z80 si familia). Dupa revolutie, reuseam sa conectez un harb de IBM PC (cu un HDD cu multe sectoare defecte) la masina de spalat Automatic 12 programe (cu programatorul mecanic distrus), prin interfata paralela, program scris initial in C cu creionul pe hartie, in speranta ca as fi facut rost de TurboC piratat, insa convertit in Pascal pentru ca TurboPascal 6 si apoi 7 (pentru MS-DOS) era tot ce facusem rost. Diagrama cu pasii programatorului era publicata intr-o revista Tehnium, asa ca a fost usor de implementat software, insa portul paralel avea limitari drastice: 8 iesiri si doar 3 intrari digitale. Programul a mers din prima, cu o limitare majora: programatorul mecanic, prin niste parghii si articulatii distribuia apa in diferite compartimente ale sertarului cu detergent si inalbitori – asta nu o puteam face pentru ca nu aveam servomotor si nici iesiri disponibile, toate erau deja ocupate. Asa ca foloseam unul si acelasi compartiment de detergent si atunci cand trebuia schimbat, programul afisa un mesaj si puneai inalbitorul sau solutiile de parfumare manual in compartimentul unde mai inainte fusese detergentul. Programul a functionat din prima. Fara nici o corectare ulterioara. Si desigur, fara valoare comerciala, doar hobby si satisfactia persoanala a realizarii unei automatizari faine.
Printr-un alt proiect urmaream cuplarea unui ZX-Spectrum compatibil, la o masina de tricotat electromecanica, la care urma sa inlocuiasca „cartelele” perforate ce constituiau modelul artistic care de acum s-ar fi desenat pe monitorul calculatorului (desen preluat de pe ecran cu o procedura de citire stare pixeli, disponibila in interpretorul BASIC daca imi aduc bine aminte [nu conta culoarea pixelului, era suficient sa fie diferit de fundal ca sa fie considerat 1 logic de programul meu], iar interfatarea se facea in assembler). Nefinalizat, „clientul” (seful meu de laborator) mutandu-se la alta intreprindere cu tot cu calculatorul si masina de tricotat 🙁 – muream de ciuda…
Peste ani, am invatat sa lucrez si cu microcontrollere sub o multime de limbaje de programare… Si cu timpul, exclusiv Linux (pasager, sisteme cu *BSD) si exclusiv soft free.
https://newsweek.ro/opinii/specialistii-psd-un-penal-shadow-man-si-un-militian-vasilicele-lui-ciolacu-au-umplut-guvernul
prospaturi…de om nou.
În paralel, Corneliu Coposu a avut de suferit de pe urma consecvenței sale. În anul 1937, pe fondul acutizării conflictului dintre liderii PNȚ și Regele Carol al II-lea, Corneliu Coposu a fost arestat, pe motiv că avea asupra sa niște documente care arătau că Regele Carol al II-lea ar fi vrut să îl târască pe Iuliu Maniu în procesul de corupție intentat nepotului său, Romulus Boilă, care a rămas în analele istoriei românești sub numele de ”Afacerea Skoda”. Corneliu Coposu a fost condamnat la trei luni și o zi de închisoare pentru lezmajestate.
Asta spuneau Coposu si ciracii lui .
Cu tupeu .
La noi pe strada spuneau batranii ce prinsesera acele vremuri ” cand erau taranistii la putere era foamete si hotie ”
Mai pun o data link-ul
https://adevarul.ro/locale/galati/mari-scandaluri-coruptie-istoria-romaniei-afacerea-skoda-armament-prost-7-miliarde-lei-spaga-nivel-foarte-inalt-1_5c09085edf52022f752dfffc/index.html
Toata conducerea taranista era vinovata, alaturi de camarila regala , si existau si documente .Boila nu putea justifica averea .
Si au scapat .
Documentele arse de Seletzky sau ascunse de Coposu .
Mai pun doua extrase din memoriilor gen. Nestorescu asupra scandalului Skoda :
https://i.postimg.cc/GhGQnvv6/Nestorescu1.jpg
https://i.postimg.cc/9Mw9tjps/Nestorescu2.jpg
Sursa : File din trecutul artileriei romane moderne , gen.mr. Valerian Nestorescu , Editura Militara , Bucurrsti , 1972
>Asta spuneau Coposu si ciracii lui .
Cu tupeu .
Posibil, domnule Nicusor, posibil. Numa’ ca acum si eu pot sa afirm cu tarie ca, ceea ce spuneti dumneavoastra, spun si fsn-istii jegosi.
(Nu, nu v-am facut fsn-ist jegos)
nicusor, comentariile tale au duhiarea articolelor din ,,Romania Mare” a tribunului paranoic!
https://www.defenseromania.ro/generalul-r-gherghe-acuzat-ca-a-sustras-180-000-de-euro-din-fondurile-dgia-condamnat-definitiv-cu-suspendare_614075.html
Nu mai e nimic de spus !!!
Corupția este o mare problemă, dar una mai mare decât ea este a yesmenilor din armată. Nu poți primi și acceptă o armă dacă ea nu funcționează în parametrii, dacă poate provoca daune propriei trupe. Dar propria trupa a fost ultima grijă a ofițerului român, timpul trece, leafa merge!.. de ce să mă pun rău cu șefii?.. luam tancurile pe inventar și poate avem noroc să nu fie război..
Resita
Perla industriei romanesti de dupa Unire .
Resitenii produceau otel si masini de la facerea lumii , as putea spune .
In timpul primului razboi mondial au produs pentru Austro-Ungaria locomotive , tunuri , automobile blindate si multe altele .
http://banatuldemunte.blogspot.com/2010/03/banatul-de-munte-productia-de-armament.html
UDR Resita era o oaza de inteligenta tehnica intr-o Romanie inapoiata .
Se realizeaza proiecte de locomotive electrice , diesel -electrice si diesel -hidraulice .
http://banatuldemunte.blogspot.com/2013/07/catalogul-udr-partea-iii-locomotive.html
In sprijinul afirmatiei mele aduc argumentele ca Resita a fost singura uzina din tara care a putut realiza semizarea pieselor de artilerie de 75/ 76 mm si uniformizarea calibrelor , deci reducerea numarului de tipuri de munitie .
Resita a fost singura uzina in masura sa reproduca aruncatorul de 120 mm de captura , plus munitia, si sa realizeze tunul antitanc Resita , tot cu munitiile aferente .
Resita dezvolta impreuna cu firma Vickers , serioasa , cu succes , proiecte cum ar fi tunul AA de 75 mm , minele marine sau afetele pentru tunurile noi de 120 mm pentru distrugatoare .
Dar steaua Resitei scade .
Programul tunului de 75 mm este mutat la ASTRA Brasov , proiectele locomotivelor moderne omorate in fasa .
Totul datorita interventiei lui Malaxa , care avea mare trecere la Leana lui Carol , precum si la Carol Voda insusi , pe care il ungea pierzand sume uriase la poker sau de-a dreptul , cum a fost cazul cu faimoasa servieta ” pentru operele de binefacere ” .
Stupid .
Leana lui Carol , Leana lui Ceausescu , Leana lui Basescu .
Stupid de-a dreptul .
O monarhie care si-a subrezit propriul tron .
Ei au tulit-o , noi am ramas .
elena din troia si mai nou calul troian klaus.
Într-o altă viață , toți foști si actuali decidenți din servicii ,ar trebui judecați pentru trădare si înaltă trădare. România a fost păgubită de sute de miliarde prin tot felul de combinații gen Bancorex iar „țeapa” a fost supravegheată si aprobată „de sus”. Armata română trebuia sa arate mult ,mult mai bine. Cel putin la nivelul Poloniei.
Pentru cei cu propaganda ” Romania interbelica – granarul Europei ”
Productia de grau la hectar :
– judetul Bihor 1010 kg
– judetul Tecuci 840 kg
– judetul Romanati 660 kg
– judetul Dolj 480 kg
– judetul Covurlui 390 kg
http://romaniainterbelica.memoria.ro/
In Marea Britanie , media nationala era de 2200 kg in 1910 .
https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3743322.pdf
Singurul fapt care permitea un oarecare export de cereale era faptul ca romanii nu-si permiteau sa manace paine .
Mamaliga .
Cand aveau .
Caci contractul Skoda ne-a costat 884 320 tone de porumb .
Din curiozitate si tras de maneca am vazut si eu Pelisorul .
Palatul mostenitorului tronului Romaniei .
M-au uimit dimensiunile reduse .
Dovada a saraciei nationale .
Aici in Spania fiecare conte rural avea un palat de aceste dimensiuni .
https://youtu.be/tMqbkQcDe9E
inculpatul…
Bai baieti si fete e tragic, multi din generalii actuali facuti la apelul bocancilor cu prilejul sarbatorilor nationale put de coruptie.
Acum cateva zile unul a basit pe gura: „Da ce dom’le nu ai auzit de plata la negru sau spaga!?”
Si nu mai pun la socoteala discutia, pe care am avut-o personal cu un brav erou, unde se lauda cu smecheriile facute prin A-stan.
In cazul in care tara noastra va fi pusa din nou intr-o situatie de ori la bal, ori la spital. Pun pariu pe ce vreti voi ca or sa fie mii de cereri de mutare la intendenta,
Sper sa ma insel si sa nu mai traiesc stare de perplexitate, precum cea traita la Lovitutie. Cand, in armata fiind, am vazut „calitatea” unor ofiteri in conditiile „focului de artificii” din Bucuresti. Imaginea unui ofiter aflat in starea de panica vecina cu apoplexia, afisata in fata unor copii de 18-20 de ani ma „bantuie” si acum.
Referitor la istoria prezentata in articol si paralelele din prezent stiti ce vi s-ar raspunde?! „Da ce dom’le nu ai vazut ce au facut americanii cu materialul folosit la constuctia submarinelor!? Eu mi-am facut doar 2-3 case, nu am dat teapa DoD-ului!”
Catastrofa din cel de-al ll RM este exclusiv „opera” clasei politice interbelice!
N-au inteles ce se intampla in jurul lor.
In politica, n-ai ce cauta, daca nu esti capabil sa ANTICIPEZI /INTUIESTI / VIZUALIZEZI desfasurarea evenimentelor político militare presente ce te pot afecta in viitor.
La fel si in armata ,ca ofiter , fara FLER, pe campul de lupta , iti asasinezi propii subordonati .
Vedem , via youtube , un ofiter tanchist , bun profesionist, care iese si spune ca : Dupa eforturi indelungate si demersuri fara nr a reusit sa efectueze o aplicatie cu 14 tancuri.( T55).Omul era multumit ca poate sa-si instruiasca colectivul.
In jurul nostru potentialul inamic disloca mii de blindate +logística….iar noi 14/ T55 prin grija decidentului politic chior/orb si surd.
Azi greselile trecutului se repeta , ne bazam exclusiv pe NATO , care in realitate este US Army.
Us Army /ne apreziaza cand cumparam dar odera gratuit Greciei 1200 blindaje?! Wov , cine-I invadeaza?!?!
Cred ei ca: intrun eventual conflict, turco – grec, rusii ii vor sustine pe turci?!
II ataca bulgarii?!
Noua ni se spune ca n-avem autostrazi pt a-si transporta tehnica rapid.
Sa ma ierte ” specialistii” dar intr-o astfel de situatie , ungurii ar bloca accesul pe autostrazi,rapid prin orice mijloace non militare, hibride, bine camuflate !
De aici insistenta mea in a destructura acest cuib iredentist, cal troian misel, ACUM!
Numai dupa ce vor rezolva problema maghiara odata pt intodeauna pot cere Romaniei sa faca mai mult la MN,sa se implice in problemele Ukrainei ..( vezi comentariul amiralului britanic).
Incep iarasi cu presiunile ca in timpul razb.yugoslav?! Cand ne cereau sa oprim barjele pe Dunare , dar taceau malc, cand erau incarcate in largul MN…HAI SKTIR!
Puterile ce au garantat granitele Ukrainei sa se implice de facto pe teren, noi in situatia actuala, vom primii ranitii( nu refugiatii) caco trebuie sa ne conservam/ protejam fortele caci TOT SINGURII VOM RAMANE!
Deci tot via AFGANISTÁN este realista,acolo n-au mers pe autostrazi ( nu spun ca nu ne trebuie autostrazi dar n-ar fi functionale) , a fost un teritoriu ostil ,capturat din mers pt a face loc echipamentului/logistici/ trupelor.Aceasta ar fi solutia, avantaj Ro ca este aliat, nu mai esti obligat sa castigi un cap de pod + sprijinirea fabricarii tehnicii / materialului militar in tara!
Lipsa viziunii este TOTALA si in prezent la nivel strategic NATO.
Vorbesc de coridorul Gdansk -Constanta prin Ukraina.?
Acesta va cadea primul daca Rusia va ataca Ukraina!
Ar fi bine sa se trezesc la realitate ,dar ma tem ca: gandirea politica pro LGBT a facut ravagii si in armata la nivel NATO.
Rad cu lacrimii ??la
” avertismentele ” domnului Biden / UE/ NATO adresate Rusiei!
Domnilor, astia DORM!
„Analfabetul sec 21 nu este cel ce nu stie sa scrie sau sa citeasca ,este cel ce nu intelege ceea ce se intampla in jurul lui”
Cand influenta rusa (conform si institutului slovac)in jurul tarilor cu care ne invecinam este de notorietate!
Nimeni n-o ascunde , chiar Orban mizeaza pe aceasta única carte, sub aplauzele
” aliatilor” hipnotizati..
Noua ni se cere IMPLICARE,Ok!
Rezolvati problema maghiara odata pt todeauna si vorbim …dar pana la rezolvare….
Eu cer si sper sa apara in Ro un partid care sa priveasca si spre Est, spre Rusia.
Rusia de maine cu care ne vom invecina !
Domnului Putin et co nu-i este teama ca va fi atacat pe campiia ukrainiana/ bielorusa , domina sa doreste constituirea unei superputeri comparabila cu China /USA/ue si o va face!!!!
PS Ar cam trebuii deschise canale de comunicare politica realiste cu …..ca „HAUR” avem!
@ George GMT
Atat subiectul cat si continutul , ca de obicei , sunt informative si interesante.
Cred ca nu sunt singurul care are aceasta opinie
Deasemenea, majoritatea comentariilor pe acest subiect , sunt deasemenea interesante.
Cineva se intreba , mai sus „ce putem face ?” , ptr a imbunatati sitiuatia apararii Romaniei, din punct de vedere militar.
Istoria si Realitatea , ne arata ca , noi , electoratul , in mare masura, am estat , pana acum.
Nu ne ramane decat Speranta, prin faptul caTimpul , mai precis generatiile viitoare , vor avea mai mult succes , decat cele precedente.
Sub sistemul monarhic, cand monarhul este corupt sau are o influenta nefasta in politica tarii , este usor de aratat cu degetul. Dar este mai greu de a inlocui un monarh.
Pe de alta parte , in sistemul parlamentar, partidele si/sau politicienii care din diferite cauze isi pierd favorul vizavi de electorat , acestia sunt mai usor de schimbat , decat un monarh , dar mai greu de ai arata cu degetul. Find mai multi.
Dar asta este Natura Umana . Succesul are 1000 de tatatici si mamici. Esecul este organ.
Ptr ca Romania sa fie luata in seama cat de cat , procentul alocat Apararii , ar trebui sa fie cel putin 5% din PIB.
Aceasta discutie trebuie sa inceapa de ” jos” . Ptr ca altfel , dupa cum vedem , Romania nu are in present, noci un politician cu viziune. Mediocritatea este cel mai inalt munte din Romania. Nu Brazilia , ci Romania are cea mai mare zona Mlastinoasa.
Mlastinile se intind , din Palament si Victoria si pana la ultima Primarie.
Repet : Sper ca Timpul prin generatiile viitoare vor elimina sechelele generationale, lasted cadou de Epoca de Aur, si Omul Nou pe care l-a excretat.
Israelul si Polonia , ar trebui sa fie emulate de Romania.
Nu Germania si Suedia.
Sanatate
Nicușoare, ai deschis multe subiecte, nu intentionam sa ti scriu, ar trebui să scriu un articol pentru fiecare dintre ele.Dar am remarcat insistența cu care scrii, asa ca iti sunt dator cu niște precizări, chiar dacă pe scurt.
Producția agricolă: e un document german din 1940 pe RM in care se precizează ca producția la hectar în România era cam jumătate din cea germană, chiar dacă pământul nostru era mai bun.De asta Antonescu dorea sa producem tractoare agricole, era sustenabil economic in primul rând, treceam la agricultură intensivă.
Asocierea Vickers Resita CMC a fost dezastruoasa pentru România. Nu stiu cine iti da tie inimioare pentru bălăriile pe care le scrii.Vickers a adus probabil utilaje vechi la CMC si a luat 7% dividende, chiar dacă CMC nu a produs mai nimic.In 1923 -1928
Vickers Resita a încasat comenzi de 1 mld lei de la statul român, la un preț cel puțin dublu față de valoarea reală. Semizarea aia de care scrii a fost o rușine națională. S au semizat 900 de tevi la Reșița, desi erau numai 400 de tunuri complete ,preț 250000 lei/ țeavă, contraoferta Skoda era 150000 lei / teava retubata. Si după 100-200 de lovituri tevile semizate la Reșița s au inelat.Vickers a avut interesul doar sa ia banii, nimic mai mult. Adevărul e ca „succesul ” ulterior al retubarii de la Reșița a fost alt esec de proporții. S au consumat bani si timp pe un tun ineficient, germanii foloseau minim obuzierul de 105mm. Noi care aveam licențe obuziere 100 si 150 mm Skoda,am fost nevoiți sa cumpărăm de la germani 252 obuziere 100 mm in 1940-1941.
Am umblat după potcoave de cai morți, în loc sa producem material modern, tot platisem licențele de obuziere Skoda 100 si 150 mm, ambele foarte bune.
Problema in perioada interbelică a fost neprotejarea proprietatii de stat românești, in Polonia interbelică propietatea de stat era mult mai puternică. Ei avut avantajul ca dupa WW1 Krupp a concediat muncitorii polonezi care s au dus in Polonia si au pus bazele industriei grele poloneze, vezi , resursa umană e cea mai importantă. La noi se spunea in perioada interbelică „statul e cel mai prost afacerist” , nu știu cum se face ca la alții proprietatea statului e benefică , spre deosebire de România. Konsberg si Patria AMV sunt proprietatea statelor norvegian si finlandez, merg foarte bine. Dacă nu rezolvăm problema asta fundamentală cu proprietatea vom repeta greșelile din perioada interbelică, degeaba s au chinuit atunci inginerii romani sa obtina ceva pentru armata română, bazele industriei erau greșite.
Ce am scris e varianta scurtă a comentariilor.
Poate iti găsești timp si bunăvoința sa pui pe vreun site cartea lui Nestorescu si sa anunti unde. Eu probabil ca as da de ea, dar timpul meu e mai limitat, plus ca nu stiu cum e cu Covidul in Spania, dar aici mi se pare ca lucrurile se îndreaptă intr o direcție greșită si sper sa nu ajung printr-un spital romanesc vechi, ca cele 8 spitale noi nu există. Cartea aia ar mai dezvalui din istoria poporului român, momentan e o propagandă și o lipsă de curaj inclusiv a unora care sunt foarte bine platiti de statul român, ar trebui sa le fie rusine de ce aberații scriu pe banii statului.
Daca nu ai fi scris ” Nu stiu cine iti da tie inimioare pentru bălăriile pe care le scrii ” nu as fi raspuns .
Comsider ca am o datorie fata de acei oameni .
1º Agricultura
Productia agricola era la nivele scazute , de acord .
Se poate consulta pe fiecare judet :
http://romaniainterbelica.memoria.ro/
http://romaniainterbelica.memoria.ro/judete/covurlui/#economia
Cand am facut comparatia doi cai voinici vs doua vacute costelive , de la care asteptau sa dea si lapte , m-am referit la anul 1910 , an la care am gasit datele despre Marea Britanie , am scris clar .
De tractoare chiar era nevoie .
Si este .
2º Vickers vs Skoda
In 1921 s-au comandat 20 000 e proiectile firmei Skoda , dupa cum spune gen. Nestorescu lipsite de orice valoare artileristica .
Au fost distruse in 1924 la Cotroceni . Trei sute de milioane aruncate cand se se stia ca urmeaza contractul cu Vickers .
” Vickers a adus probabil utilaje vechi la CMC ”
Neadevarat .
La Copsa Mica pana in 1929 guvernul roman reusise sa construiasca doar o hala , iar utilajele erau depozitate in portul Constanta .
Despre preturi :
In 1936/37 sub conducerea gen . Demetrescu Pirotehnia Armatei producea cartusul de 7,92 mm cu 2,60 lei , in timp ce pretul de import Cehoslovacia era de 7,60 lei .
In aceeasi vreme , generalul a reusit sa impiedice trimiterea munitiei in strainatate pentru regenerare : la Pirotehnia armatei pretul era de 10 % din ceea ce ni s-a cerut din afara .
Doua miliarde de lei economisite .
De pe urma afacerii Skoda industria romana de aparare s-a ales cu cateva licente , fiind incapabila sa realizeze cele doua piese de artilerie in totalitate din lipsa de capacitati de productie .
Contractul Vickers a avut ca rezultat infiintarea filialei ” ASTRA Armament ” Brasov si a Statiei de Incarcare Orastie , capacitati care au contribuit la mentinerea unui minim
de aprovizionare cu armament si munitie a armatei romane in razboiul care urma sa vina .
Contractul Vickers nu a insemnat numai o infuzie de utilaj , ci si de tehnologie : la Resita s-a asimilat totul pana la necesarul de 36 de marci de oteluri si 32 de neferoase .
Singurul element nerealizat in tara au fost predictoarele Vickers , care erau depasite oricum , locul lor fiind luat de predictorul Bungescu .
https://worldwar2.ro/arme/?article=336
3º Semizarea tevilor
UDR era singura uzina din tara care o putea face .
Operatiunea s-a oprit nu numai din auza inelarii , au exista explozii in teava .
Nu s-a cautat cauza – se suspecta comportamentul focoaselor in noile tevi .
Operatiunea a fost inlocuita cu tubarea amovibila , care a fost un succes .
Tunurile de camp aveau calibrele 75 mm, 76,2 mm , 76,5 mm , 77 mm , cu sase tipodimensiuni de munitie .
S-a redus la o singura tipodimensiune ,s-a ales proiectilul exploziv 75 mm Schneider mod. 1917 ca tip de baza , singura munitie care urma sa se mai fabrice –
Mansoanele au avut aceleasi dimensiuni exterioare , tevile diferitelor tipuri de tunuri fiind strunjite identic la interior pentru adaptarea lor .
La interior , mansoanele au fost realizate pe trei tipuri , interschimbabile in conditii de campanie , cu sculele din dotarea bateriei ( carul de baterie ) ,
Astfel prin inlocuirea mansonului tunurile modernizate puteau trage proiectilele din stocurile ramase dupa primul razboi mondial ( munitii regenerate franceze , rusesti , germane , in calibrele 75 mm sau 76,2 mm etc )
La realizarea tubarii amovibile UDR a folosit experienta castigata la semizare .
https://worldwar2.ro/arme/?article=302
https://worldwar2.ro/arme/?article=303
https://worldwar2.ro/arme/?article=304
4º Valoarea militara a tunurilor de 75 mm
Armata romana intentionase sa cumpere ( import ) tunul Skoda de 75 mm cu afet monofles invechit . Model 1928 se spune , nu bag mana in foc .
De ce sa nu modernizeze atunci ce avea in tara , mai ieftin ?
Calibrul era evident prea mic pentru distrugerea lucrarilor de fortificatii .
Dar in lupta anti-tanc in 1941 era suficient .
Si chiar in cadrul operatiunii Uranus multe dintre tancuri erau T-60 si T-70 .
Dar artileria divizionara romana inca nu primise proiectile perforante la Stalingrad .
3º Semizarea tevilor
UDR era singura uzina din tara care o putea face .
Operatiunea s-a oprit nu numai din auza inelarii , au exista explozii in teava .
Nu s-a cautat cauza – se suspecta comportamentul focoaselor in noile tevi .
Operatiunea a fost inlocuita cu tubarea amovibila , care a fost un succes .
Tunurile de camp aveau calibrele 75 mm, 76,2 mm , 76,5 mm , 77 mm , cu sase tipodimensiuni de munitie .
S-a redus la o singura tipodimensiune ,s-a ales proiectilul exploziv 75 mm Schneider mod. 1917 ca tip de baza , singura munitie care urma sa se mai fabrice –
Mansoanele au avut aceleasi dimensiuni exterioare , tevile diferitelor tipuri de tunuri fiind strunjite identic la interior pentru adaptarea lor .
La interior , mansoanele au fost realizate pe trei tipuri , interschimbabile in conditii de campanie , cu sculele din dotarea bateriei ( carul de baterie ) ,
Astfel prin inlocuirea mansonului tunurile modernizate puteau trage proiectilele din stocurile ramase dupa primul razboi mondial ( munitii regenerate franceze , rusesti , germane , in calibrele 75 mm sau 76,2 mm etc )
La realizarea tubarii amovibile UDR a folosit experienta castigata la semizare .
https://worldwar2.ro/arme/?article=302
https://worldwar2.ro/arme/?article=303
https://worldwar2.ro/arme/?article=304
4º Valoarea militara a tunurilor de 75 mm
Armata romana intentionase sa cumpere ( import ) tunul Skoda de 75 mm cu afet monofles invechit . Model 1928 se spune , nu bag mana in foc .
De ce sa nu modernizeze atunci ce avea in tara , mai ieftin ?
Calibrul era evident prea mic pentru distrugerea lucrarilor de fortificatii .
Dar in lupta anti-tanc in 1941 era suficient .
Si chiar in cadrul operatiunii Uranus multe dintre tancuri erau T-60 si T-70 .
Dar artileria divizionara romana inca nu primise proiectile perforante la Stalingrad .
5º Documentatie
File din trecutul artileriei romane moderne , gen.mr. Valerian Nestorescu , Editura Militara , Bucuresti , 1972
Cartea este din biblioteca personala . Nu am de gand sa o pun pe vreun site .
Cartea Tunurile Resitei se poate gasi aici
https://rft.forter.ro/biblioteca-virtuala/19326/tunurile-re%C5%9Fi%C5%A3ei
Cum la ultimul comentariu s-au scurs patru ore intre postare si aparitie am postat raspunsul sub doua forme , una cu moderare una fara .
Rog un admin sa stearga ce este in plus .
Azi a mers repede .
5º Documentatie
File din trecutul artileriei romane moderne , gen.mr. Valerian Nestorescu , Editura Militara , Bucuresti , 1972
Cartea este din biblioteca personala . Nu am de gand sa o pun pe vreun site .
Cartea Tunurile Resitei se poate gasi aici
https://rft.forter.ro/biblioteca-virtuala/19326/tunurile-re%C5%9Fi%C5%A3ei
Despre nivelul tehnic al industriei civile romanesti din ramura constructiilor de masini in apropierea celui de-al doilea razboi mondial pot spune ca era destul de redus , orientat catre satisfacerile nevoilor unei tari bazata pe o economie agrara , saraca .
Inafara de UDR , Malaxa utilajele produse erau destinate unei organizari industriale de tip mica gospodarie sau afacere locala – familiala / numar redus de angajati .
Iar o buna parte din productia Malaxa , UDR , Schiel era destinata cailor ferate sau industriei extractive , ambele sectoare absolut necesare in caz de razboi .
Capacitatea de fabricatie era de asemenea mica .
Nu rezulta posibil ceea ce s-a facut in Statele Unite , sau Germania . sau Marea Britanie , sau Uniunea sovietica : mobilizare industriala in caz de razboi .
Daca imediat dupa Unirea din 1918 industria Romaniei avea posibilitatea sa produca camioane, automobile , motoare, tunuri , cu suficienta capacitate de productie, faceti singuri socoteala si realizati involutia tehnica la nivelul anilor `30 .
Dar de fapt retraim istoria .
Si vad ca se apropie un nou Diktat , un nou razboi .
Pas cu pas .
https://ia902302.us.archive.org/30/items/brosura-bocsa-interbelic/Brosura%20Bocsa%20interbelic.pdf
https://ia802309.us.archive.org/1/items/fratii-princz-1941/FratiiPrincz1941.pdf
http://portal.bjc.qulto.ro/media-provider-webapp/openPdf?file=%2Fmedia-provider-webapp%2Frest%2Ffile%2Fmastermedia%2Fdefault%2FBJC1825253%3FmediaId%3D11885%26tenant_id%3Dbjc&tenant_id=bjc&viewLocale=ro-RO#page=1&zoom=auto,-126,697&record=http%3A%2F%2Fportal.bjc.qulto.ro%2Fro%2Fresults%2F-%2Fresults%2F0ff8cfd5-55cd-49c7-b81c-f41660ecaeeb%2Fsolr
Jos palaria la asa exemplu de mobilizare industriala :
https://usautoindustryworldwartwo.com/
http://banatuldemunte.blogspot.com/2012/11/catalogul-udr-partea-i.html
http://banatuldemunte.blogspot.com/2012/12/catalogul-udr-partea-ii-cazane.html
http://banatuldemunte.blogspot.com/2014/06/catalogul-udr-partea-iv-locomotive-cu.html
Repostez link-ul
http://banatuldemunte.blogspot.com/2013/07/catalogul-udr-partea-iii-locomotive.html
Asa cum conducerea taranista a defavorizat uzina de piese de artilerie de la Copsa Mica , nealocand banii necesari punerii in functie si comandand in Cehoslovacia piese de artilerie de conceptie invechita ,
asa s-a intamplat si cu UDR . Daca s-ar lansat in productie locomotivele diesel-electrice si diesel-hidraulice Romania ar fi avut o baza industriala pentru producerea motoarelor diesel navale si de tanc .
Asa ca nu am avut construit tancuri , iar nava -sora a lui Amiral Murgescu nu s-a terminat din lipsa de motoare . Se spune ca r fi trebuit sa se numeasca Cetatea Alba, nu stiu , nu am o sursa credibila 100% .
Asa ca s-au preferat locomotivele cu abur functionand cu amestec carbune- pacura . Dar de fapt au fost probleme si cu acelea , exista celebra fotografie de la Resita cu locomotivele seria 50 100 noi-noute garate pe
liniile de stocaj ale UDR asteptand fie platit de catre stat ( CFR ).
Malaxa nu a avut probleme de acest tip .
http://banatuldemunte.blogspot.com/2010/10/afacerile-familiei-malaxa.html
Fratii Schiel , devenita Hidromecanica , cinci generatii de spirit industrial risipite
http://uzinahidromecanica.blogspot.com/?view=mosaic
http://uzinahidromecanica.blogspot.com/2012/09/hale-sectii-schiel.html
http://uzinahidromecanica.blogspot.com/2012/09/hale-uriase-schiel.html
http://uzinahidromecanica.blogspot.com/2012/08/camioane-1925.html
http://3.bp.blogspot.com/-isdntHT_8Fw/UBRN8janztI/AAAAAAAAC7A/lTgXKL4OUnY/s1600/1910+scula.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-OiOPYqljD98/UBRNkHNCdJI/AAAAAAAAC6k/QZYDO0fHGdA/s1600/scula22.jpg
Forja Schiel
http://4.bp.blogspot.com/-vy4YknH9ZlI/UI15L_iJUxI/AAAAAAAAFZ0/-6aY2RmL6Mg/s1600/instalatiune.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-nzLFdnWCmus/UEZWYQuyydI/AAAAAAAAEKo/lgXeevCZlaA/s1600/schita+germana.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-JUJ8Ug8NBtM/UBzrwxCOMtI/AAAAAAAADB4/UZ-vuJhh0UY/s1600/strung.jpg
Am incercat sa-ti raspund detaliat dar ar trebui sa postez zeci de pagini, asa ca sper sa nu consideri o lipsa de respect dar voi raspunde pe scurt.
Exista cartea Inzestrarea armatei romane in perioada interbelica vol2, acolo sunt detaliate toate achizitiile.-documente militare ale acelor vremuri.
Ca sa-l citez pe Eminescu -Criticilor mei
„E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.’
E foarte usor sa scrii pe blog despre istorie, doar ca pe aici pe acolo ,prin partile esentiale, blogurile sunt contrazise de documentele militare ale vremii.
Desi foarte interesante, blogurile au o doza de subiectivism, e drept ca si documentele din anii ’30 au dar sunt mult mai credibile.
Imi pare rau ca nu dau documentul exact si voi da doar citatul din carte, dar daca doresti poti gasi citatele mele in cartea amintita.
Succes cu cartea ,mie mi-a luat ceva sa analizez sute de pagini.
” Vickers a adus probabil utilaje vechi la CMC ”
Neadevarat .
________________________________________________________________________________________
Fiind notoriu că industria engleză are utilajul cel mai învechit, prin această
condiţie formulată în scrisoarea de garanţie, Societatea Copşa Mică şi Cugir, prin
reprezentanţii ei, au acceptat o condiţie inferioară celei specificată în convenţie şi
statutele Societăţii.
Într-o scrisoare din august 1932, Societatea Vickers face cunoscut Guvernului român că Societatea Copşa Mică şi Cugir a fost constituită pe baze irealizabile şi că nu prevede nici un succes acestei întreprinderi, dacă nu se schimbă complect constituirea şi direcţia actuală a acestei societăţi. Este curios că Societatea Vickers semnalează aceste lucruri Guvernului român, abia după 7 ani de la constituirea societăţii, când conform convenţiei, se obligase să aducă, ca aport, acestei societăţi, experienţa şi asistenţa sa tehnică. De toată încurcătura în care se găseşte Societatea Copşa Mică şi Cugir, trebuie să fie făcută răspunzătoare în primul rând Societatea Vickers, care s-a dezinteresat complet de organizarea uzinelor din ţară, urmărind numai, pe deoparte monopolul comenzilor de armament din ţara noastră, iar pe de altă parte, să se debaraseze de o serie de maşini vechi, pe care le avea de prisos, şi pentru care a încasat 75 milioane lei în numerar, iar pentru restul valorii, acţiuni garantate de Stat cu un dividend de 7 %.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Nu mai stiu cum sa pun citatele, ce scriu sunt citate din documentele miltare.Despre Vickers:
_____________________________________________________________________________________________________________________________Casa Vickers, concurenta Caselor Schneider şi Skoda, a căutat încă din 1923 să acapareze industria metalurgică din ţara românească şi prin aceasta să capete monopolul comenzilor de armament din ţara noastră. În acest scop, a venit în ţară în 1923, misteriosul european Basil Zaharoff, fost în tinereţe vagabond şi chelner la Constantinopol şi ajuns stăpânul Uzinelor Vickers, graţie afacerilor ce le-a făcut ca reprezentant al acestei case în Balcani
Pe scurt, în anii 1923-1928, s-au dat la Vickers – Reşiţa, comenzi de peste un miliard lei, plătind în mediu preţuri cel puţin duble, fără a avea în schimb material de primă calitate şi fără a ridica nivelul posibilităţilor de fabricaţie în ţară a armamentului şi muniţiunilor
____________________________________________________________________________________________________________________________
Despre semizare si lunete
_________________________________________________________________________________________________________________________
Prin urmare, Reşiţa care era obligată prin convenţie să mute toate instalaţiunile sale din secţia armament la Copşa Mică a lucrat invers, sabotând noua întreprindere prin acapararea unor maşini pe care Statul le adusese ca aport pentru Copşa Mică şi Cugir şi această acaparare s-a făcut fără vreo aprobare din partea Statului. Din comenzile ce s-au dat la Vickers-Reşiţa în anii 1923-1928 inclusiv, citez numai pe cele mai importante şi anume: a). Şemizarea ţevilor tunurilor ruseşti calibrul 76,2 mm executată la Reşiţa în cursul anilor 1925-1929. Valoarea comenzii a fost de circa 220 milioane lei. Preţul este dublu faţă de cel ce l-ar fi putut obţine; lucrarea s-a executat în ţară, dar ar fi interesant de ştiut cât a încasat Vickers pentru aportul său tehnic în această afacere. Calitatea lucrării este discutabilă, deoarece s-au primit numeroase reclamaţii de la unităţi cum că ţevile şemizate se inelează după 100-200 lovituri. b). Comanda de lunete “Goerz” pentru tunurile şemizate la Uzinele Vickers din Anglia în valoare de circa 55 milioane lei. Casa “Goerz” instalată după război în Cehoslovacia este inventatoarea acestei lunete şi nu i s-a cerut cel puţin ofertă pentru a avea un termen de comparaţie în ceea ce priveşte preţul. S-a plătit pentru aceste lunete 100.000 lei de bucată; deci de circa 4 ori mai mult decât s-ar fi plătit la Goerz. Întrucât Vickers nu mai fabricase asemenea lunete, a întârziat predarea cu 14 luni şi nu i s-a aplicat nici o penalitate, deşi după contract penalitatea ce trebuia aplicată atingea valoarea comenzii. Mai mult, aceste lunete s-au constatat a fi defectuoase la recepţie şi totuşi s-au primit.
Astfel, afară de şemizarea a circa 900 ţevi de tunuri de câmp, din care mai mult de jumătate erau în depozite pentru că afetele respective erau deteriorate şi nu se prevăzuse la timp repararea şi complectarea lor, Direcţia Armamentului căutase probabil să satisfacă mai repede propunerile de şemizare ale Reşiţei, operaţiune care îi renta foarte bine, dat fiind preţul extrem de ridicat şi nu urmărise să dea armatei un număr cât mai mare de tunuri complete, cu muniţiunea respectiva în bună stare.
În urma tratativelor care au avut loc, Casa Skoda a prezentat o ofertă pentru retubarea ţevilor de 76,2 mm, la calibrul 75 mm, md. 1904, cu preţul unitar de 30.000 K.c. 150.000 lei, iar Reşiţa-Viekers a prezentat o ofertă pentru şemizarea aceloraşi ţevi, pe un preţ unitar de 250.000 lei. Fiind evident că, operaţiunea retubării este mai costisitoare, dar mai sigură, înseamnă că oferta Reşiţei-Vickers, poate fi socotită mai scumpă cu 100 %. Direcţia Armamentului a propus însă să se aprobe oferta Casei Reşiţa-Vickers, pe motiv că lucrarea se va executa în ţară la Reşiţa, fără a fi tratat şi cu Casa Skoda, chestiunea executării în ţară a acestei lucrări; iar în ceea ce priveşte preţul mult mai ridicat din oferta Reşiţa-Vickers, l-a justificat prin aceea că operaţiunea şemizării este mai bună ca retubarea şi deci mai scumpă, ceea ce este complectamente fals. Rezultatul a fost că şemizarea ţevilor tunurilor ruseşti, care ne-a costat circa 220 milioane lei, este astăzi foarte discutabilă din punct de vedere al calităţii.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Despre comenzile date la Copsa Mica Cugir:
_______________________________________________________________________________________________________________________
În anul 1931, i s-a dat, tot cu titlu de încercare, o comandă de 9550 corpuri de
obuze 100 mm în valoare de 16.394.771,50 pe care nu a fost în măsură să le execute
decât cu concursul Reşiţei, care i-a furnizat corpurile gata forjate brute, rămânând ca la
Cugir să se execute numai tratamentul termic, uzinajul şi finisajul.
Deşi pentru această comandă Uzinele Copşa Mică şi Cugir angajase un specialist
din Germania, pe care l-a plătit cu circa 100.000 lei lunar, în cursul fabricaţiei au
rezultat foarte multe deşeuri, care au făcut ca Societatea să efectueze această comandă
în pierdere.
În asemenea condiţii ar fi fost o gravă eroare să se treacă comenzi importante de
armament acestei Societăţi, întrucât în cazul când uzinele ar fi lucrat în pierdere, din
cauza lipsei de organizare şi competenţă, pierderile le suferea statul, care finanţează
Societatea.
De asemenea, în cazul când furnitura ar fi fost respinsă ca necorespunzând
condiţiilor impuse de caietele de sarcini, pierderea Societăţii ar fi trecut tot asupra
statului, ceilalţi acţionari ai Societăţii fiind asiguraţi în orice caz de dividende de 7 %.
__________________________________________________________________________________________________________________________
E usor sa scrii pe blog ca statul nu a dat comenzi la CMC, doar ca nu e asta adevarul, Vickers n-a facut nimic la CMC din neputinta/n-a vrut, sau cel putin asta sustin militarii romani.
Toate citatele sunt din documentele militare romanesti, sunt greu de contrazis.Admirabil ca tu consideri ca ai o datorie fata de oamenii care iti dau inimioare, dar din ce scrii tu rezulta ca Vickers era un gen de binefacator al industriei romanesti, cum pui problema „2º Vickers vs Skoda”, e contrazis de documente.
A fost Bruno Szeletsky vs Basil Zaharoff si statul roman i-a imbogatit pe amandoi.Doar ca Zaharoff a fost mai abil cu mita, ca astazi vorbeam si de afacerea Vickers.Vezi achizitia de lunete; s-au cumparat 400 de lunete Vickers in loc de Goerz, la un pret de 4 ori mai mare,deci o copie de 4 ori mai scumpa decat originalul. S-au comandat la Vickers desi nu mai facuse niciodata asa ceva.S-a intarziat asa de mult ca daca se aplicau penalitati trebuiau sa fie gratis.
Si la final erau si defecte.Mie mi s-a facut rusine de cat de jos ajunsese neamul asta romanesc.Asa ca atunci cand am zis balarii am folosit un termen bland.
Ma bucur ca pui comentarii interesante, dar cred ca ai obligatia in primul rand ca si toti de pe site sa spunem adevarul ca sa nu dam de alt Diktat.Daca noi ne ascundem gunoiul sub pres,ne facem mai mult rau, prima conditie in a evita greselile de atunci e sa le recunoastem.Asta a fost si ideea articolului meu,sa nu crezi ca a fost simplu sa-l scriu am simtit in primul rand o furie cand mi-am dat seama cum si de ce au murit militarii romani.
Tu induci ideea ca Vickers a facut ceva extraordinar in Romania, spre deosebire de Skoda .Au facut lucruri bune si rele ambele firme, dar adevarul despre furaciunile facute in Romania trebuie spus, macar cu atat le suntem datori celor care au murit pe campul de lupta.
Despre tunul de 75 mm de camp.
https://www.rumaniamilitary.ro/cauzele-pentru-care-armata-romana-n-a-putut-sa-aiba-o-victorie-rapida-si-stralucita-la-odessa
„materialul de 75 mm se pare ca n-ar mai corespunde nevoilor campului de lupta, obuzierul de 100 mm dovedindu-se superior prin bataie si efect la tinta”
„Dar chiar cand durata pregatirii a fost sporita pana la o ora, atacul n-a mers, deoarece proiectilul de 75 mm intrebuintat contra personalului adapostit in gropi sau in adaposturi usoare (lemn) nu avea efect; armamentul automat inamic nu putea fi distrus, fiind perfect camuflat si adapostit”
Tunul de camp de 75mm era depasit moral, nu vad nici o ratiune de ce sa mai investesti bani si timp intr-o vechitura cand am cumparat licenta de obuzier 100 mm,, aveam capacitati industriale, aveam nevoie de obuzierul de 100 mm si in final am ajuns sa ne milogim de germani sa ni-l vanda.
Nu e logic,nu e economic,numai noi puteam face combinatii de astea. Ca artilerie divizionara, germanii foloseau obuziere de 105 si 150 mm, renuntasera la 75mm.Nu stiu de ce noi ne-am cramponat de tunul ala vechi.
Fiecare posteaza ce doreste pe RM, important e sa spunem adevarul si sa fim logici.Acum depinde de ce vrea fiecare sa creada, daca tu scrii ca
” Vickers a adus probabil utilaje vechi la CMC ”
Neadevarat
nu pot sa-ti raspund decat cu citatele din Inzestrarea armatei care te contrazic total.Daca tu consideri ca blogurile alea repostate sunt mai veridice decat cartea mentionata,asta e , fiecare cu parerea lui, eu iti multumesc pentru conversatie, dar in cazul asta sper sa nu te superi daca oprim conversatia.
Ma gandeam sa raspund sau nu , ca de la o vreme mi se face lehamite .
Dar , totusi ,
„The day we give in is the day we die.”
Bineinteles , dumneata spui de hartiile cu care isi acoperau mizeriile politicienii si o parte buna din generali , Cei corecti au fost exceptia ,
Adica statul roman nu alocase in mod real fonduri pentru instalarea masinilor care zaceau in port la Constanta si constructia halelor, partea noastra din contract , si imi spui ca e vina Vickers .
Deapre utilajele care spui ca erau invechite , am vazut pe Discovery o presa pentru forjarea tunurilor in Marea Britanie , avea o suta de ani si inca functiona, cu modernizarile de rigoare .
Mai mult, in monografia uzinelor Malaxa scrie clar ca uzina a cumparat o presa pentru proiectile din Parcul de capturi al armatei romane, confiscata si adusa in tara in timpul campaniei din 1919 . Adica presa ruginea de aproape 20 de ani acolo intre multe utilaje destinate productiei militare si statul roman nu a facut nimic pana la Malaxa pentru a o utiliza , preferind sa cumpere din import .
Despre cum firma Vickers , actionar IAR dorea sa se implice in constructia de motoare de aviatie in Romania .
Napier , acceptase cu strangere de inima , sa ne vanda o licenta .
pag.34
https://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_087_2020.pdf
Nicușoare, n am zis eu ca erau învechite, au scris militarii români de atunci, nu înțeleg ce vrei sa spui, ca au mintit in documente, ca mie mi se pare ca ei chiar riscau criticand politicienii de atunci.
Se acopereau cu hartii .
Ca si acum,
Discutiile cu tine sunt foarte obositoare, scrii o gramada de lucruri, unele neadevarate, altele interpretabile, altele foarte utile.
„Trivia : in timp ce iesea de la generalul Cihosky , Seletzky ii rade in nas comisarului venit sa il aresteze „
E vorba de generalul Uica, Corpul II Armata , nu Cihosky.
Tunurile Resitei
„.Contractele cu furnizorul extern s-au încheiat nu fără dificultăţi, experienţa specialiştilor militari, cât şi ai Uzinelor având să contracareze tendinţa (eternă!) a furnizorului englez de a încerca „uşurări” în prescripţiile Caietelor de Sarcini negociate, ce ar fi permis şi promovarea unor repere de bază şi subansamble mai puţin fi abile (păstrând pentru beneficiari„mai de marcă” piesele cele mai bune…)”
Asta ca sa stabilim adevarul despre comportamentul Vickers
„Nu mai ştim să reparăm puştile şi tunurile, deşi avem un Arsenal mai mare decât cel din Varşovia, dar care e mort şi nu ne mai aducem aminte de el decât când o mişcare muncitorească determină pe organele respective ale Guvernului să ceară a se da ceva de lucru acelor oameni în Arsenalul Armatei pentru a-i linişti.”
Daca toti care ar dori sa se acopere de hartii ar scrie asa ceva tara asta ar fi departe.
Nu poate fi vorba de o pasare a responsabilitatii, situatia de atunci e tare incurcata,se mintea intr-un hal de nedescris, un exemplu e Titulescu, a promis cehoslovacilor si sovieticilor trecerea trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei apoi a negat cu vehementa, spre supararea lui Litvinov.
Despre Malaxa:in 1941 expertii BNR au descoperit ca la costuri de 182 milioane lei pentru armamentul livrat statului roman Malaxa a avut profit de 1,658 miliarde lei,profit 910%, „rentabilitate exceptionala” , ca sa-i citez pe expertii BNR. O fi ajutat si relatia fiica-si cu King Michael.Cand citesc despre Malaxa ma duce gandul la Gruia Stoica cu al lui VFU Pascani, aia care au reabilitat tramvaie la Timisoara si s-au rupt in doua.
Despre implicarea britanicilor in economia romaneasca sunt niste afirmatii interesante, despre o baza britanica la Marea Neagra, despre canalul Dunare-Marea Neagra facut de britanici, etc.Realitatea e ca nu stiam despre proiectele acestea pina sa nu-mi zici tu despre interesul Vickers in Romania,apreciez asta, dar adevarul trist e ca la vizita din 1938 a lui Carol II in Anglia au dat englezii cu flit si regelui si lui Mitita Constantinescu si lui Petrescu-Comnen. Urmat de amenintari din partea lui Carol II ca se duce la germani ca sunt mai valabili.Nu-i interesa decat sa ne ia petrolul, nu eram interesanti pentru ei decat in masura in care le aduceam venituri in valuta convertibila, noi visam la investitii in agricultura, fabrici de conserve etc.
Despre Nicolae, fratele lui Carol II , Cristoiu spunea o istorie, ca s-au duelat din cauza Lupeascai, s-a bagat regina Maria intre ei si a fost ranita. Cica tatal Lupeascai a zis „Vai draga, in ce familie am intrat!”
Dar nu bag mana in foc pentru Cristoiu, o nulitate, indiferent daca a fost sau nu colaborator al Securitatii.Asa ca nu stiu ce influenta avea Nicolae sa scrie despre polonezi.Dar sunt foarte interesante ideile lui:o unificare a armamentului cu polonezii, idee foarte utila si astazi. Ca polonezii au preferat sa se doteze cu PZL 11, chiar daca era inferior altor avioane, a contat ca era facut in Polonia.Idea e ca astazi ne aflam in fata cu aceleasi optiuni si prevad ca vom alege cele mai proaste variante ca in perioada interbelica: achizitia JLTV/Sherpa in loc de un amfibiu 4×4 romanesc, va duce la ingroparea produselor romanesti.
Drone: cumpararea Hermes in loc de o licenta mai buna ,urmata de productia in tara.Putea sa fie si Bayraktar, daca aveai controlul pe costuri/productie ar fi fost OK.
Probabil vom lichida fabricile de armament de stat asa cum s-a facut in anii 1920, Resita, Astra , Concordia trebuiau sa fie preluate de statul roman, nu aveam ce negocia decat un sut in dos la fostii proprietari, Romania a platit despagubiri pentru teritoriile unificate in 1918, proprietatile germane, austriece,unguresti treceau automat in proprietatea statului roman.
Ar fi bine daca ai putea convinge cititorii RM despre utilitatea industriei de aparare de stat, totul e sa-i convingi cu argumente logice, eu am scris articolul despre dotarea armatei romane(BTW, nu ai zis nimic despre articol!) si in ideea ca nu vom repeta greselile din interbelic si aduc argumente in sprijinul industriei de aparare romanesti.
Pentru cei ce mai cred inca in basmele cu „fabrica ce camioane FORD Floreasca ” .
http://muzeulnationaljournal.ro/?articol=29451-ford-motor-company-in-romania
https://biblioteca-digitala.ro/reviste/muzeulnationaljournal/dl.asp?filename=22-Muzeul-national-XXII-2010-07-Ford-Motor-Company.pdf
O hala de asamblare si atat .
Ca si hala IVECO de la Petresti