TVR 1: Referendum – Reintroducerea serviciului militar obligatoriu (partea 1 si 2)

Program de difuzare al emisiunii „Referendum”:

Din 11 octombrie, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1 și TVR MOLDOVA;

Luni, de la ora 22.50, la TVR Internaţional;

162 de comentarii:

  1. Fota saracul, e foarte agitat, zici ca s-a dopat…

    Cat despre serviciul militar obligatoriu, as da un da cu jumatate de gura, daca nu reusesc nicicum sa completeze rezerva… cu conditia sa fie ceva gen familiarizare, la termen redus: 2 sau 3 luni.

    Sunt mai degraba pentru adaugarea unui 20% anual la armata activa profesionista, prin voluntariat si activare vreo 3-4 luni, dupa care pot opta pentru armata profesionista sau rezerva…

    Zice acolo dl. general Balaceanu – pregatire premilitara voluntara. Cam aia ar fi baza. Facuta in perioada scolii…

    19
    • V-am spus, sunt foarte putini in sistemul national de securitate pe care ii suspectez de intentii oneste, fara neamuri angajate prin sistem, sinecuri si dorinta de sefie. Dl general este unul din ei, a mai fost si dl general Sorin Ioan, Dumnezeu sa-l ierte.Putini oameni cu prestanta si capacitate nu pot sa schimbe un sistem atat de bine inradacinat.
      Pe dl general Sorin Ioan, unul din autorii morali a dezvoltarii inca de prin 2002-2003 a ceea ce numim noi azi FOS, l-am auzit mai de mult vorbind engleza impecabil dupa ce translatorul mapn din sedinta respectiva a demonstrat ca stie engleza cam de un a1 si bac luat pe spaga.

      21
    • legat de serviciul militar obligatoriu intai trebuie gasit raspunsul la urmatoarele intrebari :
      – unde cazeaza armata recrutii
      – cu ce ii hraneste
      – cu ce-i imbraca
      – cu ce -i incalta
      – unde ii pregateste
      – cu ce-i echipeaza ( aici includ si munitia in conditiile in care nu mai suntem in stare sa o producem, nu mai avem fabrica de pulberi )
      – e in stare sa tina sub control abuzurile
      apoi pentru ca suntem in uniunea europeana trebuie sa faca armata atat barbatii cat si femeile pentru a nu exista discriminare
      daca se oteaza pentru serviciu voluntar trebuiesc luate masuri legislative pentru a le proteja locurile de munca pe perioada stagiilor de pregatire si poate mai important de a-i proteja de discriminare la angajare .
      personal sunt pentru o armata profesionista bine pregatita si dotata care in caz de pericol e mai de ajutor decat o armata de recruti .

      33
      • evident, decizia de a recruta impune raspunsuri la intrebarile de genul respectiv.

        3
      • Sigur ca toate cele expuse de tine sunt reale, insa devine o necesitate sa facem lucrul asta. Poti sa maresti bugetul de aparare la 3% – 4% si aia e. In caz de razboi trebuie sa garantezi rezervistilor toate stea, ca vrei ca nu vrei. Poti incepe de acolo. Daca ii tii 2-3 luni in termen, iti este mai usor si ai mai putini incadrati in unitati. Sa fim serios, dupa perioada de instructie, restul de ttimp pana la 1 an era pura pierdere de timp. Important este sa se obisnuiasca cu disciplina si sa foloseasca armele uzuale. De aici armata poate recruta soldatii profesionisti la care nu trebuie sa renuntam si sa tina linia rezervistilor activa.

        Probabil ca fetele ar necesita sa efectueze acest stagiu militar, ne-am imputinat considerabil, tinand cont ca de 3 ani se nasc mai multi copii ai cetatenilor romani in strainatate decat in tara. 2 luni nu moare nimeni, in stilul asta am mai scapa de pitzipoance si cocalarii activi toata ziua pe Instagram si Tik Tok. O parte din ei se mai trezesc cand dau nas in nas cu realitatea.

        Eu asa face asa. Dupa ce termini liceul, 2 luni fetele si 3 luni baietii stagiu militar obligatoriu, apoi cine vrea la facultate cine nu sa se angajeze sau sa frece in continuare menta pe banii parintilor, fiecare dupa dorinta si posibilitati. Nu poti sa duci un eventual razboi cu o arie de 100 k soldati. Te ‘matura’ rusii imediat. In 2 luni iti aduc la granita un corp de armata cat toata ostirea ta! Vedeti cazul Ucrainei de zilele astea!

        4
        • Doamne ajuta ca nu depinde de tine! Poate totusi reusesti sa te desparti de WW1 si WW2 si sa ajungi la razboaiele moderne care nu se mai duc cu sute de mii de soldati.

          2
        • Nu e suficient sa maresti bugetul de aparare. Majoritatea unitatilor militare sunt ruina. Necesita zeci de ani pentru a restabili macar jumate din cea fost inainte.

    • Generalul piftie are marfa buna de tras pe nas….

      2
    • Da, era agitat Fota însă asa e mereu, e unul dintre putinii oameni de calitate din zona politico-militară-diplomatica pro UE și pro NATO 100%, cu o viziune clară și coerentă pe sistemul de securitate. Avem nevoie de mai mulți Fota dacă vrem să dezțelenim unele mentalități osificate.

      3
      • era putin prea agresiv pentru o dezbatere, indiferent de justificare…

        4
        • Si Doamna respectiva si domnul reprezentant al societatii civile bateau campii cu gratie. Fota vorbea de DEFCON 1 si ei se lamentau in teorii avand si cunostinte minimale despre sistemul national de aparare. Inteleg oarecum de ce s-a iritat.
          Sunt de acord cu tine in schimb, abordarea generalului Balaceanu constructiva mi s-a parut cea mai ok.

          7
    • @Marius,

      Este aproape obligatoriu sa facem asta. Plaja de unde putem recruta ostasi activi sau rezervisti se apropie de ZERO. In caz de razboi, Doamne fereste, multii dintre romanii tineri nu stiu sa traga cu pistolul macar. Ultimii care au facut armata au in jur de 35 de ani astazi. De la 36 de ani esti trecut in runda II de rezervisti. Oamenii astia sunt mai valorosi sa ‘intretina’ tara dpdv economic/tehnic, nu sa lupte decat in caz de disperare.

      Un mecanic bun, electrician, strungar, inginer, electronist e.t.c ….nu il ai la 19 ani, el are nevoie de timp sa capete experienta si sa devina serios. Daca pe ala il trimiti sa lupte, te pomenesti ca nu mai are cine iti sustine economia, nu mai ai curent in case cand cade reteaua, nu mai reusesti sa intretii parcurile auto s.a.m.d.

      Situatia actuala se suprapune cu vremurile grele generate de ‘inzdravenirea’ militara a Rusiei si de dorinta atroce a lui Putler sa intre in cartile de istorie. Cred ca pana la urma o sa intre in ca Hitler. Macar de data asta poate gaseste pe careva sa ii ascunda putreziciunea pe undeva sa nu ajunga si craniul lui prin vre un muzeu pe undeva!

      4
    • Avem nevoie de noi unitati pentru noi functii de general?

  2. atata timp cat situatia demografica si educatia nu isi revin, armata va fi tot in balaceala actuala…

    16
    • Este imposibil sa faci armata obligatorie .
      Pentru ca s au desfintat, au ramas in paragina foarte multe cladiri in care candva erau cazati soldatii.
      Sunt necesare deosebit de mari Investitii pentru readucerea la stadiu de operare in conditii omenesti si igienico-sanitare, a multe complexe.
      Sa ne luam gandul de la armata obligatorie.
      Pana atunci sa mai dea din generali afara, avem o caruta de generali, degeaba! Habar n au pe ce lume se afla, oameni cu 0 caracter, care la primul glonț, au fugit din tara.
      Vreti militari?
      Mariti salariile, 3000 lei castiga un maturator pe strada.
      Nu sunt conditii pentru SGP
      Nu ofera avantaje salariale si materiale.
      MaPN ul isi ingroapa soldatii in loc sa i sprijine, sa i susțină.
      Suntem buni, chiar foarte buni in defilari si atat.
      In caz de ceva mai serios, cand zboara rachete deasupra capului, va spun, vom fii împrăștiați.

      11
  3. Mai exista TVR ul, aceasta inutilitate inutila care impreuna cu radioul public papa in fiecare an aproape 200 mil$? Aproape 3% din bugetul apararii !! Si mai fac si emisiuni? Off course, cretine! Despre ce sa discute unul care juma din viata(adica 26 de ani) a papat bani publici fara numar si fara vreun rezultat? Face o emisiune inutila despre posibile referendumuri inutile. In cazul de fata, reintroducerea serviciului militar obligatoriu!! Ca sa ce? Sa luam o parte din banii ptr inzestrarea atat de necesara ca sa hranim, cazam, „instruim” niste zeci de mii de pustani anual. Din care 99% nu au chef de asa ceva, vin ptr ca sunt obligati, fac tot posibilul sa se fofileze si numara AMR ul pana la „liberare”. Si armata ce castiga? Circa si ceva nimic. Decat o armata de sute de mii ca pe vremea lui ceasca, prost dotata si instruita, prefer cateva zeci de mii profi, cu armament modern si bine instruiti.

    24
  4. Ce ma omoara pe mine cu zile ii frectia asta cu proiectele de formare a personalului, activ si in rezerva. DAca uk isi fac proiecte UK Forces 2030, noi acum aflam ca in domeniul managementului RU tu nu ai nimic azi si nici maine. Poti obtine personal calificat in cativa ani de abia, nu merge nimic precum nesul, hop in ceasca si gata.
    Unde ne vedem in 5 ani? Ce arme luam, ce specialisti trebuie sa dezvoltam? Cum formam resurse de rezerva in 5 ani? Cum beneficiem de vasta experienta de pe piata din Romania?
    Alo, menesteru’, ai microfonul.

    24
    • @Lt(rez)
      „noi acum aflam ca in domeniul managementului RU tu nu ai nimic azi si nici maine.”
      În materie de management RU suntem praf, pulbere fină. DMRU ăla există doar ca sa creeze posturi pentru soții, copii, nepoți, cumetri, etc..
      Se știe, pentru că se raportează lunar, situația încadrării cu personal, de la batalion în sus, dar nu se face nimic. De par egzanplu, știi că ai acum deficit de 300 de ofițeri de comunicații, numai pentru unitățile active spun, și tu bagi în planul de școlarizare 30/an. Mergi din rău în mai rău, o spirală descendentă continuă.
      Părerea mea, hâc…

      11
      • Dacă s-ar dori, prin salarii foarte atractive, cei 300 de ofițeri de comunicații ii poți avea foarte rapid, apelând la încadrări din surse externe.De ce sa îți pierzi timpul scolarizand specialiști în comunicații, informatica când poți sa apeleze la incadrarea din sursa externa iar cei încadrați, sa facă un curs intensiv de inițiere, cu o de câteva luni, pentru a se acomoda cu specificul vieții militare și tehnica deservita.

        1
        • Incadralile din surse externe nu sunt pt personal calificat

          1
        • @ Sorin
          Aia 300 au fost doar un exemplu, nu o lua mot a mot. Problema e ca, si din aia putini pe care ii scolarizeaza, pe primii 5, sau 10, ii salta direct firmele de telecomunicatii, la absolvire. Le platesc contractul si cheltuielile de scolarizare, si gata.
          referitor la incadrarea din sursa externa, am mai spus-o aici. In 2008, parca, la Sibiu, era o promotie de ofiteri pe filiera indirecta, specilaitatea comunicatii si informatica. Din 80 cu care am vorbit, doar vreo 10 absolvisera o facultate de profil. Ceilalti, care horticultura, care ingineri in constructii, care management, numai telecomunicatii, nu. La noi, orice idee buna in teorie, pusa in practica iese un mare fâs.
          Parerea mea, hâc…

          7
          • Dorelul initial

            Confirm ce spune Sharky. Contractul si cheltuielile de scolarizare sunt mizilic pentru o firma de telecomunicatii. Am in echipa un locotenent. Stii cat il facturam la client ? 3000 euro pe zi (fara TVA).

            3
            • @Dorelu, esti sigur ca nu sunt RON? pretul este exagerat, duce in altceva. De regula in Ro un PD in IT level medior este 400 eur, senior 500-600 iar un consultant 1k eur. Am vazut 2k eur dar pentru consultanti externi si auditori. Ca sa-ti faci o idee un consultant IT certificat level 3 cu experienta de + 15 ani este facturat in Elvetia la 2500 CHF. Si spun asta pentru institutii finaciare unde sumele cu 7 cifre sunt incadrate la ‘other’.

              • Da, sunt sigur. 3000 euro catre banca in Franta. Omu’ este bun, are vreo 10 ani experienta si a invatat o chestie de nisa pe care n-a vrut-o nimeni. Castiga si firma, castiga si el ca ia mai mult decat sefu’ SMG fara spagi, castiga si frantujii ca n-au gasit om in Franta care sa faca ce face el la banii pe care-i face el.

                2
                • am auzit oadata ca un consulatant foarte bun pe integrare cu general ledger-SAP era facturat la 5k / PD, dar am zis ca e basm. Posibil sa fie cum zici, nu te contrazic.

                  1
          • Repet, in RU ca asta am facut si in uniforma si ca si civil, nu obtii nimic de pe o zi pe alta. Si pe filiera indirecta daca scoti 1500 de it-sti (asta estimez eu ca trebuie, si doar in prima faza) ii ai peste 1 an. Mult hulita FID are sensul si rostul ei la fel cum americanii au extins direct commisionul la domeniul cyber. Problema este ca in Romania acesta forma de obtinere a personalului a fost abuzata in mod repetat find o scurtatura pentru fiicele si fii, nepoatele si nepotii si de ce nu amanetele si… amantii. Dar cu toate aceste, prin FID s-au mai obtinut cadre si in anii trecuti insa oricat de extern ar fi, are 6 luni de curs de formare la care se aduaga un fel de tutela profesionala inca 6. In fapt sub un an nu poti obtine acum un ofiter sau subofiter, arma comunicatii – informatica.
            Si just to prove a point, intrati pe mapn.ro, sectia recurutare. Vedeti cum ii facut site-ul respectiv si spuneti-mi cum va merge si daca gasiti o logica acolo. Front-end-ul ii ok, back-end-ul nu exista, nu-i legat la nimic. Vrea sa fie o platforma de recrutare gen taleo, smart recruiters, sau SAP Succes Factors si… functional este identic cu un site al unei companii de inghetata din anii 2002.
            @Sharky, nu am ce sa adaug la ce spui, sti, cunosti problemele de la firul ierbii. Am facut rapoarte de mi-au iesit pe ochi si mi s-a spus a ma potolesc. Poate si tu ai trecut prin astfel de abordari, daca nu e galagie, e liniste si vorba lui liescu sa fie liniste sa putem lucra tovarasi.
            @ Dorel
            Bun rate ai, ce tehnologie? Doar de curios.

            4
            • Ceva middleware cu AI/ML. Eu sunt mai ieftin, el este mai scump. Dar na, fiecare cu ce stie.

              @ADR

              Am uitat sa-ti spun, noi nu vindem in RO. Ne-am saturat de clienti care vor Mercedes la bani de Logan. Exprimarea apartine managerului de la vanzari, nu a mea.
              Stiu ce spui, am lucrat la un moment dat cu Credit Suisse.

              4
              • De obicei la orice implica AI-uri se da cu nemiluita si ma bucur. Bravo lui si aia sunt bani care intra in Romania, sa nu uitam. In armata schimba priza din biroul comandantului. Faza e pe bune, de prin 2003.

                4
                • Daca nu pleaca in afara. Omului i s-a cam facut scarba de ce este pe la noi. Noi fiind total remote si-a bagat pwl@ in viata de Bucuresti si s-a mutat la ai lui intr-un oras mai mic. Apropo de calitatea vietii in Bucuresti si de ce multi pleaca desi nu sunt prost platiti.

                  1
              • esti elegant la comparatia asta, as completa ca vor la inceput un Logan si pe parcursul dev. isi dau seama ca le trebuie Mercedes si cu aceeasi bani. Daca ii pui sa faca CR si sa marce banu da in paralizie PM cu bugetele….long story short word. Nici eu nu mai prestez pentru interni, dar am trecut de varsta sa fac outsourcing, am gasit o solutie eleganta sa fiu angajat la OE-ul local dar sa muncesc pentru Group pe proiecte globale cu bani aprox. cat ai lor ca senior/consultant. Partea naspa e ca echipa e preponderent din india, dar dupa in timp marge. Sincer e mult mai bine decat TL in Ro, aici e bataie multa de cap cu oamenii si clientul, am vazut ca @lt se plangea deunazi de o tanti de la comisariat ca nu stia excel, pb. ca nu stie calitatea oamenilor nostrii din firmele de top, am vazut atati PM/BA/SM/PO habarnisti cu fitze de mari cunoscatori incat am ajuns sa ma inteleg cu indienii.

                1
                • ADR, eu nu ma plang in principal de faptul ca tanticica respectiva (profil Viorica Dancila) credea excelul tehnologie extraterestra ci faptul ca lucra in XP, asta m-a lasat fara cuvinte. In prezent, fara a fi penibil, nu poti sa plasezi pe lista „daca avem bani” echipamentele IT.Orice altceva poate fi amanat dar asta nu. Tehnologia a devenit turnesolul functionarii unui domeniu. Ai merge, nu ai nu merge.
                  Nu vreau sa ma gandesc la capitoul securitate despre ce discutam daca in centre militare avem winXP.

                  4
  5. clasa conducatoare,pierdut carne de tun….oferim recompensa 2m adancime in cernoziom.

    7
  6. Eu nu sunt de acord cu armata obligatorie din varii motive.
    – razboiul a devenit din ce in ce mai mult o chestie pentru profesionsiti
    – tehnica de lupta are o complexitate foarte mare, parca si vad armata obligatorie la Patriot
    – un razboi, daca va fi in zona noastra, s-ar putea sa nu-ti permita sa ai timp pt mobilizare generala. Lupti cu ce ai sub arme plus rezervistii (adica cei care stiu deja cu ce se mananca)
    – cu armata obligatorie, cu un sistem de invatamant vai de el, numai asta mai lipsteste, sa-i mai si scoti un an din ciclul economic, sa uite si ce n-au stiut.
    – Armata Romana este oricum una saraca si din bugetul pe care-l are sa mai aloci bani si pentru zeci de mii de militari in termen, pt infrastructura necsara, cadrele necesare etc. Bani aruncati in vant…

    33
    • Ar merge si un curs intensiv de 6 luni bazat exclusiv pe o instructie care sa ofere rectrului abilitatile necesare de a lupta eficient in linia 1, mai ales ca infanterist.
      Pentru arme tehnice cum ar fi artileria, blindatele, marina, aviatia militara, radiolocatia, trebuie mers majoritar pe militari profesionisti atrasi spre cariera militara cu salarii foarte atractive.
      Daca ar exista o grila de salarizare atractiva, crema recrutilor ar putea fi atrasa, dupa incheierea stagiului militar obligatoriu spre o cariera militara.
      Ar fi excelent sa avem si noi echivalentul Garzii Nationale din SUA.Stiu, SUA este alta tara cu alt buget alocat apararii si mai ales alta mentalitate.

      10
      • Daca tu ai impresia ca infanteristul e un fel de slab calificat, te anunt ca te inseli teribil. Si ca idee, din infanterie sunt cele mai multe victime, in ultimele paruieli, si nu pentru ca aia ar fi fost slab calificati. Au fost chiar super profi. Si au avut cele mai multe victime. De ce oare?

        3
      • Un sistem de rezervistii pe model american este de dorit. Acest sistem este insa foarte diferit de armata obligatorie.

        2
        • Asa este coane. Eu am fost inca din perioada referendumului un adept al desfintarii. Am lucrat cu „metei”, nu are rost sa discutam ca nu poti face din pictor rambo. Filmul „Terminus Paradis” este un exemplu ilustrativ de ce acel sistem nu functioneaza.
          Si la nivel logic, cum poti apara ceva cu cineva care nu vrea. Nu are inclinatii spre domeniu, nimic. „Incentivul” a fost tot timpul ca militarul in termen sa faca necesarul de teama umilirii, abuzului sau fricii. Cu asta mergem la razbel? In prima jumtate de ora blocam rolul tribunalelor militare care judeca dezertari pe banda rulanta.
          Asta am subliniat in trecut. Si acum ce se facea cu marea armie romana. Am prieten care a facut armata obligatorie, el nu are tangenta cu sitemul si s-a ferit cat a putut de el. In perioada serviciului a tras cu arma de 6 ori. Pai eu trag cel putin o data pe luna, pe banii mei la clubul sportiv, cu armele mele. Asta spun, multi, care nu au trecut prin acest serivicu sau care au trecut asa cum au trecut mitizeaza chestia asta, dar in realitate sa comanzi un pluton de metei pentru un militar profesionist este un cosmar. Nu sti pe cine te poti baza daca ii nasoala de tot, in rest da, poti sa iti bati joc de ei cum doresti. Ori asta nu-i conex scopului de a apara ceva, ca vorbim de o strada sau ca vorbim de un judet sau de o tara.
          Cred ca este vital acum, in al 12 ceas, cu rusi dislocati la granita cu Ucraina, sa investim in profesionisti + rezerva, in tandem. Mai ales in ultima parte, acea „rezerva” iti asigura functiile de baza si misiunile simple in armata, ca pana vom face noi 23′ Reserve SAS Regiment va fi cale lunga.
          Actual eu nu stiu un pluton de rezervisti complet si operational. 1 nu 10. Ca aici suntem.

          11
          • @Lt(rez)
            Acum există „batalioane” care au probleme în a scoate un pluton de activi, la alarmă, sau la o aplicație. Să nu mai vorbim de rezerviști, ne răcim gura de pomană.
            De asta vă spuneam eu atunci, cu reînființarea marelui comandament și a unor batalioane, că nu e nici o sfârâială. S-ar fi pus carul înaintea boilor, și atât!
            Părerea mea, hâc…

            10
          • @lt(rez)
            Este clar ca armata obligatorie nu reprezinta un pas înainte ci câțiva înapoi. Eu sunt convins ca soldat te naști cu un mic bagaj genetic specific.
            Ai pus degetul pe bubă, hai sa o și spargem.
            Cred cu tărie, ca soluția optima pentru noi este o armatâ de profesioniști cu „personal auxiliar” pe post de rezerviști care sa aibă un „basic” la nivel de instruire militară.
            Eu as pune un accent deosebit pe modul în care este prezentata și definita aceasta profesie, pe modul în care recrutam și pregătim viitori soldați profesioniști.
            Armata o fost pana în anii 90 sursa de munca aproape gratuită la cheremul unui regim grandoman. După „finalizarea” marilor proiecte, canal, casa poporului sau strânsul recoltei de la sfârșitul anilor 90, armata revenita în garnizoana a continuat umilința „bibanului” de către „vetetrani” și APV-iști în n cele mai grotești moduri…și ar fi continuat dacă nu intervenea aderarea la NATO…nu are rost sa enumăr eu acum lucruri de toată lumea știute sau măcar auzite !
            Revenind la subiect eu cred ca Armata are nevoie de un P.R diferit de cel de acum care se rezuma la comunicate de presa seci. Cred ca are nevoie sa își redefinească și lustruiescă imaginea un pic prăfuită de politizarea excesivă a liderilor care au folosit-o pentru a capitaliza imagine. Mie unuia îmi este groaza și rușine în același timp când îmi reamintesc „personaje” au avut în mâini destinele ei…de la agramați, la „jeci” de piele imitații ieftine ale piloților americani, pana la popi de 2 bani care trimiteau SMS-uri atunci când armata prezenta onorul la parada de ziua națională !
            Nu știu dacă ceea am sa scriu acum este utopie, nu știu dacă exista fonduri sau voința pentru asa ceva … cred însă că vor fi multe păreri contra, pe diverse motive…este doar o părere, este a mea și o asum.
            Eu as înființa în fiecare garnizoana un grup PR format din câțiva soldați și gradați atât femei cât și barbati. Scopul lor ar fi în principal acela de a merge în liceele din zona respectiva sau județ, sa vorbească sa prezinte elevilor din anii finalul anumite perspective ale carierei militare și sa-i invite pe cei interesați în „tabere de pregatire” pe perioadele de vacanță! Grupuri de 10-15 elevi maxim cu 3-5 „instructori” cazați în unitate pe o perioada de o săptămână…cu activități diverse simple …basic de tehnici de supraviețuire, prezentare armament, duși în calitate de observatori la o tragere reală…d’astea ușoare cât sa activeze „gena soldatului”..iar la sfârșit un „patch” tricolor, unul al unității și unul cu numele fiecăruia…
            Poți fi sigur de lipsa totala de interes a „smecherasilor de după blocurile gri” precum și a celor de bani gata și e mult mai bine asa, dar cel puțin știi cu siguranță că din cei puțini care accepta provocarea și care mai apoi fac pasul către cariera militară ai reușit sa recrutezi calitate…și cine știe de unde sare iepurele poate unul dintre participanți…maine poimâine ajunge factor de decizie și îți schimba și ție PSL-ul ăla cu ceva serios,
            Astfel doamne ferește de ceva…te trezești ca după ce majoritatea s-au carat prin vest…au mai rămas câțiva hodorogi și o mana de „soldați de birou” counter strike…și sa vezi distracție atunci…

            10
            • @Razvan, ai un +1 de la mine si ai dreptate in ceea ce spui. Referitor la comunicare, ministerul a adus la rang de arta lipsa de comunicare si comunicarea in limbaj de lemn, inadecvata secolului in care traim.
              Mai rau, multi care lucreaza pe parte de comunicare fie sunt veniti pe realtii acolo fie sunt lipsiti de orice competenta in domeniu, find la baza tanchisti, infanteristi, artileristi in care s-au bagat doua sau trei cursuri de comunicare si poate o facultate la fara frecventa la spiru.
              Pe piata, sa ne uitam cat costa un comunicator pentru eventuri serioase. Ala nu costa atat ca ii smecher ci ca atat costa serviciile unui om in care s-au bagat mii sau zeci de mii de euro in formare. Un astfel de om, si daca are o forma de sentimentalism fata de armata, ca de aspecte financiare nu se poate discuta, insa un astfel de om daca ar dori sa faca ceva este respins de sistem. Este ca si cum incerci sa legi trifazicul la 220.

              5
              • @lt(rez)
                Domnule locotenent, afirmatiile dumneavoastră nu sunt noutăți, cum nici eu nu am descoperit gaura din covrig cu comentariile mele…mai ales pentru acea parte din cei prezenți aici…o mica parte…și anume cei care la un moment dat, pentru o perioada de timp au îmbrăcat haina militara…indiferent ca au participat sau nu în teatre de operații, dar mai ales în aceasta situație..e cumplit…suntem exact ca într-o schiță a lui Caragiale jucata de analfabeți…adica: sa se schimbe ceva…pe ici pe colo..Dar sa rămână totul ca înainte…
                Știu…simt la fel ca și dumneavoastră, ca alții prezenți aici….nu intenționez nici o secundă sa ma afirm ca un patriot mai bun decât nici un participanții la discuție…nu știu…poate este mai bine sa ma abțin…Dar nu pot…cândva am depus un jurământ….l-am respectat și am datoria de al respecta tot restul vieții…..indiferent ca fac acest lucru cu arma în mână sau exprimând păreri diferite de „realității și mituri” create și bazate pe nepăsare…
                Cum oare sa spui ca nu are rost pentru tine F35 ca tu oricum l-ai folosi pe post de F16…ministru al apărării!!!!…Isuse Doamne în ce lume trăim…cum poți uita atât de repede vremurile în care un electrician alinia la raport generali…ajungi pana la urmă după ani și ani de chinuri, lipsuri și frustrari sa te așezi la masa cu cei care au ordonat și decis în favoarea lor …ba mai stai și în capul mesei..și nu iți dorești sa lași în urma ta …nimic…nimic nimic…decât poze și povești de adormit copii….să nu fii în stare sa le spui „grangurilor”…bine ma vă las vouă și pe asta…și pe aia…și pe ailaltă…Dar lăsați și voi de la voi..lasati-ma sa fac măcar o fabrica de pulberi….ca nu o fi moarte de om…ne înțelegem ca trebuie sa mănânce fiecare…
                Ar trebui construit…reconstruit…consolidat…de la temelie…cărămidă cu cărămidă…iar acest lucru ar trebui sa înceapă sa fie auzit…cat mai mult și cât mai des…să fie înțeles și acceptat…nu acoperit imediat de mizerii, de denigrari și atacuri la persoană… de undeva, cumva și cu cineva trebuie sa înceapă pentru ca tactica pământului pârjolit consacrata de voievozi în era medievală și adusa la rang de arta în zilele noastre de „loazele” din politică…ne îndreaptă sigur spre pierzanie…
                Ma opresc…e deja prea mult…iar am rătăcit busola și compasul…
                Am uitat sa iau și pastilele…
                La naiba…

                3
    • Corect!!!

      1
    • Care rezervisti, George….ca peste 10 ani nu mai ai niciunul?!?! Timpul trece, oamenii imbatranesc. Armata obligatori dpmdv trebuie sa fie 2-3 luni, cat sa deprinda oamenii sa utilizeze armele de baza si sa se obisnuiasca cu disciplina, nimic mai mult. Din acest areal armata poate selecta viitorii soldati profesionisti si rezervistii. Daca nu gasesc solutii pentru a acoperii necesarul de soldati in termen si rezervisti, situatia o sa devina critica si nu vad alta solutie decat cea prezentata mai sus. Nu vad sa se faca altceva prin aceste dezbateri, decat sa pregateasca terenul dpdv mental al populatiei pentru ce urmeaza sa vina. Mai vorbim peste 3-4 ani. Pana atunci au timp sa pregateasca si cazarmile, popote, echipamente e.t.c. Nu ca vor asta, pur si simplu nu au incotro!

      Cat despre bani, fare ei nu poti face nimic. Noroc ca avem un militar in fruntea tarii, el va asigura probabil si finantarea. Si Putin ajuta prin actiunile lui de prin 2014 incoace, mai ales in ultima perioada. Crezi ca daca in schimb primesc unii cate 1000/3000 de lei pe luna sa nu faca nimic, vom recruta oameni de valoare? Tot aia de stau zilnic la birt fara slujba or sa vina. Numai bine, le asigura statul un venit constant de bautura si tigari!

      PS Sper sa fie pace si liniste la est de noi, cu sau fara armata obligatorie, insa si in caz de lucrurile se calmeaza relativ in urmatoarea perioada, incep sa cred ca urmasul lui Klaus la candidatura presedentiei este ‘generalul’. Parca prea se aliniaza planetele pentru el! Depinde mult si cu ce info vin serviciile din spate si cum reusesc sa proiecteze situatia pe termen lung catre clasa politica.

      3
      • Cezar, da statul 3000 luna ca rezervist??? MMMM, pai buna afacere. Decat sa stam la curul unui patron de cartier care se crede arta afacerilor, pai mai bine aicila armata.
        Daca tot ii dai unui general cu atat scoala si armata cat am eu, gen col. ghita cu intepatul, prefer solda, intre timp mai muncesc pe colo si strang solda ca in armata, si fac ceva bani.

        1
        • 1000 lei lunar pentru a devenii rezervist fara sa faci nimic si 3000 de lei cand esti chemet la unitate. Stire oficiala de zilele trecute!

  7. Ce prostie, Doambe, Doamne, cat ii mai tine pamantul?!

    1
  8. Pentru ca Romania sa aiba suficienti rezervisti dar si militari sub arme, ar fi nevoie de reintroducerea serviciului militar obligatoriu insa doar cu conditia sa fie total diferit fata de ce a fost pana in anul 2005.
    Ce a existat pana in anul 2005, cand serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, in general a fost o totala pierdere de timp , foarte multa bataie de joc, marlanie, umilinta si mizerie psihica si fizica pentru recruti care au fost tratati foarte mizerabil, atat de cei din ciclul 2 cat si de cadrele militare.Au existat si exceptii insa alea au fost exceptii.Decat un serviciu militar obligatoriu cum a fost in trecut, mai bine sa nu il avem.
    Daca vrem ceva eficient, trebuie adoptat modelul existent in Elvetia.
    http://www.cunoastelumea.ro/pare-greu-de-crezut-dar-elvetia-este-cel-mai-militarizat-stat-din-lume-detalii/
    Cu siguranta militarii israelieni sunt mai bine instruiti decat cei elvetieni insa si durata stagiului militar obligatoriu este mult mai mare.Se pare ca barbatii fac 32 de luni iar femeile, 24 de luni.
    Pentru o mai buna instruire, cred ca ar trebui mers initial pe 6 luni , perioada in care sa se puna accent maxim, doar pe pregatirea reala de lupta.Pe o instruire de baza care sa ofere recrutului, abilitatile necesare pentru a lupta eficient, in prima linie, intrun razboi modern cu orice inamic dar si de a fi capabil sa poarte un razboi de gherila.
    Ar trebui inceput inca din clasele gimnaziale, clasa 7, cu predarea unor cunostinte de ordin militar, axate mai mult pe specificul cercetasilor si utilizarii armamentului usor de infanterie.
    Si femeile ar trebui implicate intrun curs de pregatire paramilitara apoi cele care sunt necorespunzatoare pentru un rol militar activ, dirijate spre posturi administrative și tehnice.
    Se pare ca in Norvegia serviciul militar este obligatoriu si pentru femei.

    13
    • „Ce a existat pana in anul 2005, cand serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, in general a fost o totala pierdere de timp , foarte multa bataie de joc, marlanie, umilinta si mizerie psihica si fizica pentru recruti care au fost tratati foarte mizerabil, atat de cei din ciclul 2 cat si de cadrele militare.Au existat si exceptii insa alea au fost exceptii.Decat un serviciu militar obligatoriu cum a fost in trecut, mai bine sa nu il avem.”
      Ai sumarizat perfect. Un adevar trist, sumbru insa un adevar cu care noi trebuie sa traim.

      10
  9. Am mai postat linkurile

    Soldat armean plangand ca un copil in timpul luptei
    https://youtu.be/NDIyhgYEnO4

    Un dialog spumos intre un comandant armean si unul din militarii din subordine care dezertau: https://youtu.be/WEz_-GyANiQ
    „Arma nu trage!”
    Comandantul ii ia arma , ii spune ca trebuie sa curete arma dupa fiecare tragere, lupta in noroi,trage cu ea si ii cere sa-l urmeze.
    Subordonatul refuza.
    „Filmeaza-i fata”
    „Oamenii nu au incaltaminte”
    „Atunci ce ai in picioare?”
    ‘Eu am incaltaminte , dar altii nu au.”
    „Ei spun sa luptam cu „prastii” !”
    „Uitati , au „prastii” pe umar.Uita-te popor armean cum fug aparatorii tai!”

    https://rossaprimavera.ru/news/20e5f7a6
    former military commissar of Armenia, Major General Levon Stepanyan.
    “The fact that we have numerous deserters who have abandoned their combat positions is confirmed by many participants in hostilities and law enforcement officers. What should we do in this situation? Of course, no one can forgive. But on the other hand, it will hardly be possible to bring such a large number of people to criminal responsibility , ”the general said.

    https://www.azernews.az/karabakh/176093.html
    Armenia’s law-enforcement agencies have launched criminal cases against over 10,000 people on charges of desertion during the war with Azerbaijan last year, namely for abandoning their combat positions and fleeing the battlefield.
    The preliminary investigation agencies call for interrogation the people who left their posts or fled during the war.
    It is still unclear which decision will be adopted with regard to 10,000 people against whom legal proceedings have been launched

    In contrast, turcii trimit pentru parada victoriei din Baku 10.12.2020 Brigada 2 comando Bolu,(In 2010, the brigade was fully professionalized).Brigada mai are o baza in sudul Turciei, de unde intervine in Siria. Brigada face o „repetitie” in 9.12 in Baku, personal cred ca „repetitia” a fost mai impresionanta decat toata parada din 10 .12 .https://youtu.be/3gSNOs3VEn4
    Ce am inteles ca striga :

    Martyrs will never die
    Our country will never be divided

    The man who is in front says:
    The brothers of the martyrs arrived (Turkish soldiers to Azerbaijan)
    2873 (as many Turkish soldier as the martyrs who died during the Armenian and Azerbaijan war, came to Azerbaijan to support the brother country)
    Everything for the martyrs

    Everything is for the martyrs

    O cauza a infrangerii la Turtucaia:
    https://humanitas.ro/assets/pdf/G-Topirceanu_Memorii-de-razboi.pdf

    Nu departe de acolo, un sublocotenent, după ce încercase
    în zadar să treacă Dunărea, s-a întors pe mal, unde, împăr –
    ţindu-şi banii la soldaţi, şi-a tras un glonţ de revolver în cap.
    Altul, tânăr de tot, abia ieşit cu toate iluziile din şcoală,
    fiindcă mă cunoştea, se apropie de mine şi-mi spuse că el
    nu va lăsa arma din mână când o fi să-l ia prizonier.
    Apoi încercă să adune iarăşi oamenii, să pornească „la
    coastă“.
    — Ruşine pentru noi, măi băieţi! O să ajungem de râsul
    bulgarilor, strigă el, văzând că nimeni nu-l mai urmează. Şi
    plângea de turbare.
    — Ce să-mi apăr, domnule? Cenuşa din vatră?… Îi răs –
    punse, rânjind, un rezervist slab, cu mustăţile pe oală.

    Cum se spune „inteleptul invata din greselile altora, prostul din ale lui nu invata”

    15
    • Prin ceea ce scrii jignesti memoria celor ce au murit la Oituz, Marasesti si Marasti. Si care, desi nu erau militari de cariera, nu au ezitat sa se sacrifice ca sa le tina piept militarilor nemti si bulgari, mi bine antrenati si mai bine echipati decat ei.
      Si a sa fiu si mai clar, militarii de rand, proveniti din civili recrutati „cu arcanul”, adesea au compensat cu vitejia si sangele lor incompetenta generalilor si ofiterilor superiori, militari de cariera.

      9
      • Bloomberg sa nu uitam ca inainte de Oituz , Marasesti , Marasti a fost o misiune militara franceza , soldatii romani au obtinut de la rege reforma agrara si nu in ultimul rand ar mai trebui citit si ce spune istoriografia internationala ( eu am citit-o pe cea engleza ) despre aceste batalii in care din pacate pentru noi scrie cu subiect si predicat ca armata romana a fost auxiliar al unitatilor tariste .

        8
        • O observatie sau mai multe. Istoriografia anglo-saxona nu-i detinatoarea adevarului absolut ba chiar poate fi extrem de subiectiva. Din punctul meu de vedere relatarile istoriografiei romanesti referitoare la cele 3 batalii din vara lui 1917 sunt cele mai detaliate si la obiect. Este corecta observatia privind prezenta misiunii militare franceze a generalului Burtalau cum il alintau soldatii romani si nimeni din randul istoricilor romani care au studiat perioada nu a minimizat rolul acesteia, dimpotriva. La fel de corecta este observatia privind prezenta trupelor ruse si rolul lor in mentinerea frontului insa este incorecta afirmatia ca in bataliile de la Marasti, Oituz si Marasesti trupele romane au avut rol auxiliar cand de fapt tocmai ele au sustinut efortul principal. Sa nu ignoram situatiille din timpul bataliei de la Marasesti in care diviziile romanesti se trezeau cu flancurile descoperite de diviziile rusesti care fugeau de pe campul de lupta si trebuiau sa se replieze sau sa acopere golurile. In ansamblul de lupte care compun batalia de la Marasesti trupele romane au dus greul. Nici mie nu-mi plac exagerarile patriotarde dar nici extrema cealalta nu-mi place.

          11
      • Nu am cum sa fie eu autorul textului, ca nu sunt reincarnarea lui Topirceanu ,asa ca eu n-am jignit pe nimeni, eventuale jigniri le-a facut Topirceanu.

        „Şi la Turtucaia au fost destule pilde de eroism, zadarnic,
        dar înălţător.
        Un sergent necunoscut, care-şi aşezase mitraliera în tr-un
        copac, la colţul unei păduri, a oprit singur în loc înain tarea
        bulgarilor multă vreme. Şi nu s-a lăsat până când artileria
        duşmană, căutându-l copac cu copac, nu l-a doborât cu
        mitralieră cu tot.
        Trebuie să pomenesc şi de nefericitul căpitan de artilerie
        Fieraru, care, după ce luptase până la deznădejde, s-a si –
        nucis lângă bateria distrusă…, şi de căpitanul Şendrea, care,
        ră mas singur cu bateria în faţa năvălitorilor, a ţinut multă
        vreme duşmanii în loc, până ce a căzut rănit. Pentru bravura
        lui soldaţii îl pomeneau cu dragoste, de câte ori îşi povesteau
        amintirile în captivitate.
        Încă un fapt:
        Dintr-o baterie distrusă mai rămăsese un singur tun,
        c-un tunar. Bulgarii erau aproape, dar el trăgea necontenit.
        Infan teria noastră fusese risipită. Duşmanii, ocolind o mo –
        vilă, se iviră dintr-o parte, la câţiva paşi, şi năvăliră asupra
        lui. Cuprins din toate părţile, el descărcă un foc de revolver
        în grămadă şi, cu o mână liberă, tot mai avu vreme să slo –
        boadă ultimul şrapnel din ţeava tunului… Bulgarii, printre
        cari era şi un ofiţer, i-au cruţat viaţa. Iar soldatul bulgar cari
        mi-a povestit faptul, într-o gară depărtată, şi care fu sese
        rănit la picior cu revolverul, adăuga, vorbind de necunoscu –
        tul erou:
        — Era un om smead şi slăbuţ, pe care n-ai fi dat o ceapă
        degerată…
        De i-ar da Dumnezeu numai oameni de aceştia ţării mele –
        tari la suflet ca granitul din care Istoria uită adeseori sa le taie
        monumentele”

        Despre generalul Teodorescu:.

        „In cele din urmă vaporul porni şi bacul se dezlipi uşor
        de ponton. Toţi cei de la margine se prăvăliră în apă.
        Iar, în locul lor, dintre răniţii de adineaori nici unul nu
        mai gemea, nici unul nu mai mişca. Era o amestecătură de
        sânge, de membre zdrumicate în picioare, de carne zdrobită,
        de cadavre încremenite în spasme cumplite.
        Peste câteva clipe, puntea şi pontonul, care se aplecase
        într-o parte ameninţând să se scufunde, se goliră de oameni.
        Coborau întunecaţi, năuciţi…
        Am trecut pe punte la marginea pontonului şi de acolo
        mă uitam cum se depărtează bacul încărcat, în josul apei…
        Era cel din urmă vas care se dezlipea de malul nostru.
        După ce şi-a descărcat oamenii în faţa gării, vaporaşul
        cu remorca lui porni din nou spre noi şi în curând încercă să
        se apropie iarăşi de ponton. Abia avui vreme să mă cobor şi
        să mă trag mai la o parte. Aceeaşi năvală de oameni îndâr –
        jiţi era gata să mă prindă la mijloc… Zeci de inşi căzură în
        apă şi fură striviţi între ponton şi pereţii de fier ai vasului.
        Unda tulbure se încrâncenase de sânge.

        Dunărea era presărată până dincolo de înotători. Un mo –
        nitor mic, venit nu ştiu de unde, alerga pe faţa apei, în zigzag, trecând peste zeci de oameni care se luptau cu moartea
        şi ale căror strigăte pierdute ajungeau până la noi. În urma
        lui rămânea apa lucie: toţi se duceau la fund.
        Monitorul trecu repede de-a lungul malului nostru, pe
        când cineva striga cu megafonul de pe bord: „Domnul gene –
        ral!… Unde e domnul general?…“
        În curând dispăru şi acest monitor în josul apei.
        De data asta eram definitiv părăsiţi pe malul bulgăresc.”

        http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste/

        Ar mai fi de subliniat fapta ruşinoasă a comandantului capului de pod, descrisă astfel de Constantin Kiriţescu:
        ”La ora 12, un automobil mare, trece în goană printre şirurile fugarilor, îndreptându-se spre malul Dunării.
        Este comandantul cetăţii, gen. Teodorescu, care-şi părăseşte armata şi cetatea.
        Un locotenent de marină îl îmbarcă pe bordul vedetei nr.7“Lt. Călinescu”.Un vifor de blesteme se ridică ameninţător din turma soldaţilor fugari, îngrămădiţi pe mal.
        Un răpăit de mitralieră răspunde de pe bordul vedetei.
        Şi vasul porneşte cu mare viteză spre celălalt mal. Comandantul şi-a salvat trupul, poate acum să privească de pe malul românesc sfârşitul tragic al cetăţii şi al armatei, părăsită în voia soartei, lipsită de conducător.”

        Putem considera jignire mistoul facut de bulgari la adresa noastra, asta ramine in istorie indiferent daca ne convine sau nu:
        ‘ Nu pot trece peste aprecierea răutăciaosă a generalului Toşev care în “Echo de Bulgarie” din 15 august 1917 remarca : ” chiar femei ar fi putut rezista atacatorului timp de 4-5 zile!” ”

        Cat despre Marasti, Marasesti,Oituz un rol important l a avut promisiunea regelui Ferdinand ca urma improprietarirea taranilor, ca tot vorbim de motivatie.

        13
      • Un caz de studiat ar fi „Batalia baracilor’ din Croatia https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Barracks .Asa cum i-am spus si lui IgorTs
        https://www.rumaniamilitary.ro/ianuarie-2022-permiteti-sa-raportez#comment-464917
        la Varajdin si Bjelovar croatii au capturat 200 de tancuri JNA, luptind cu pusti Sprinfield cu rezerva de 8 cartuse.
        Chiar daca au fost cazuri exceptionale de eroism ,maiorul Milan Tepic care s-a aruncat in aer cu depozitul de munitie pe care-l pazea , cu tot cu croati, https://youtu.be/t_AsvlDmIj0
        sau soldatul Cole care a refuzat ordinul de predare, s-a urcat intr-un TAB si a tras in croati pina l-au omorat croatii, rezultatul final a fost o predare rusinoasa a JNA, cu tancuri si artilerie intacte catre niste voluntari croati slab inarmati.

        https://youtu.be/Us6dgu_bjWo
        Asa arata armata JNA de rezervisti in asediul Dubrovnikului, erau beti manga toti, nu ma mir ca au pierdut razboiul.

        Trimiterea miltarilor in termen in lupta duce la piederi mari
        https://kossev.info/22nd-anniversary-of-the-battle-of-kosare-one-battle-two-narratives/
        „the slaughterhouse of Yugoslav/ Serb youth.“

        In those clashes, the Yugoslav Army lost 108 soldiers. The majority of them were young men from 18 to 20 years of age, serving compulsory military service since March 1998. In many testimonies after the war, it was revealed that these inexperienced soldiers – due to the talk of war – being sent to a watchtower on the border with Albania.

        Sunt pe YT doua documentare sarbesti despre bataliile de la Kosara si Pastrik
        https://youtu.be/ULb6rrN0wCs
        https://youtu.be/aBGz9W4hk2U
        Sunt pline cu fotografii de soldati sarbi/yugoslavi tineri morti pe granita in lupta cu albanezii, unii din ei rataciti peste granita, nici macar corpurile nu le-au mai gasit.Asa ca pretul folosirii militarilor inrolati obligatoriu e prea mare, chiar daca uneori se obtin rezultate bune/dicutabile , ca in cazul de fata armata yugoslava tot s-a retras in urma tratativelor.

        7
      • #Bloomberg. De acord cu tine, dar zilele alea au trecut de mult. Astazi doar prin curaj si daruire nu prea mai poti sa compensezi inapoierea in dotarea, slaba pregatirea, slaba calitate a ofiterilor si subofiterilor, a lantului de comanda.

        8
  10. S-ar putea sa apara o perioada in care razboiul de gherila sa fie singura optiune. Am mancat bataie de joc in armata? da, dar dupa 16 luni aveam camarazi in stare de orice unii pentru altii. Cum credeti ca scoateti voi fitele din cap la un snowflake in 3-6 luni? Sau sa faceti echipe omogene?

    Eu sunt pentru old PTAP, kalashul, basca, centura si hai.

    Doar ca armata romana a inceput dotarea cu generali si abia acum se uita dupa soldati.

    9
    • unde ai fi vazut echipe omogene obtinute prin coercitie ,in momentul in care coercitia dispare ,dispare si omogenitatea aia mult visata ,de aia tot ce tine de voluntariat e mult mai eficient

      10
  11. un angajat la privat in provincie nu vede 3000 lei in mana decat daca e pe comision adica are performante sau e pe post superior.

    6
  12. Civilii pot sa trancaneasca ce vor pe teme militare,ca doar e democratie.
    Ar trebui sa-i intrebe un profesionist ce faci cu potentiala masa de recruti.
    In armata moderna,infanteria reprezinta doar o perdea subtire sustinuta de celelalte categorii de arme.
    Armata USA are doar 4% infanterie din totalul fortelor armate(Robert Scales -Yellow Smoke The Future of Land Warfare for America s Military).
    Elementul de baza e constituit din specialisti,subofiteri,maistri militari,greu de format,greu de inlocuit.Unde sa-si gaseasca locul aici recrutii ?
    Fireste ca exista si posturi auxiliare,soferi,mecanici,etc,dar numarul lor e limitat.Nu avem rezerve de armament sa zici ca mai infiintam noi unitati de infanterie si nici nu ar putea fi sustinute din buget.
    Daca tindem spre o armata moderna,unde folosesti masa de recruti ?

    3
  13. Un MAAREEEE NU! NUUUUUUU!
    Armata Română încă nu e pregătită să treacă la serviciul militar obligatoriu!
    Nici logistic, nici psihologic!
    Poate, spun poate, peste vreo 15 ani, când toți cei care au avut contact cu instruirea militarilor în termen au trecut în rezervă, inclusiv cei pregătiți de ei.
    Altfel, o să fie iar o mare bătaie de joc cu sectoare cât cuprinde, ceva instrucție de front, și P.C.R. cât China!
    Părerea mea, hâc…

    24
  14. Eu nu sunt de acord cu armata obligatorie. Dar, cei care nu fac armata ( si ma refer deopotriva la fete si baieti) sa nu aibe posibilitatea de: a intra in Politie, de a se angaja in Jandarmerie, de a intra la Pompieri, Rangers ( sau cum se numesc aia de apara muntii), padurari, Salvamont si alte categorii care presupun riscuri si responsabilitati. Daca te dai lovit ca ai platfus cu siguranta nu ai ce cauta la salvatul oamenilor pe munti. Asta cu solda, ca sa fie mai mare sa atragem voluntarii …. mi se pare o tampenie. Un tanar care e atras de armata va veni oricum.

    2
    • Te ai gandit mult pana ai postat tampenia asta? Deci vrei la smurd, pompieri, etc musai faci armata. Si cu ce ii incalzeste pe militari chestia asta daca ala pleaca intr un serviciu de unde nu il mai poti lua in caz de ceva?? Multi nebuni in ultima vreme pe site ul asta!!!

      7
      • Nu m-a gandit putin, SMURD-ul ….n-are a face, acolo e personal medical. Dar de ce crezi ca e musai sa fi trecut prin armata ca sa te incadrezi la pompieri sau jandarmi? Si ce legatura are serviciul celui ce a terminat stagiul? Eu vorbesc de niste facilitati in plus pentru cei care ar termina un stagiu militar, scoala militara etc , care nu ar fi la indemana celor ce nu au trecut pe acolo. Mai usor cu nebunii ca s-ar putea sa fi p-acolo… care e chestia ca dupa ce termina ala stagiul se duce unde are chef si nu-i incalzeste pe militari? Sa votam o lege sa lege taranul de glie sau ce?

        3
        • Daca pot sa ajut eu cu niste informatii discutia asta:
          1. Jandarmeria este institutie militara a statului, incadrata cu personal militar in subordninea ministerului de interne, nu al apararii.
          2. IGSU/Pompierii este institutie militara a statului, incadrata cu personal militar in subordninea ministerului de interne, nu al apararii. Din 2022 IGSU va angaja si soldati gradati profesionisti deci va avea tot arealul de personal militar de la soldat, la subofiter, la maistru la ofiter.
          3. Politia NU este institutie militara a statului, statutul politistului numeste personalul politiei romane „functionar public, civil, cu statut special”. Gradele profesionale se echivaleaza cu grade militare la incheierea raporturilor de serviciu sau in cazul unui transfer intr-o structura militara.
          4. Servicii alternative se pot gasi, de la garzi forestiere, servicii de urgenta voluntare.

          8
    • Încearca sa-i spui asta lui Desmond Doss

  15. Are Romania bani pentru serviciul militar obligatoriu ?
    Eu zic că NU.
    Nu mai poți să înrolezi suta de mii anual oferind cazare, masa, haine ( cindva toate 3 mizerabil) și cu o solda lunară de 75 de lei.
    Ce se poate face maxim , serviciu voluntar.
    Cu criterii de cazare, masa , haine , instrucție DECENTE, de secolul XXI si NU XIX.
    Și aici problema e tot banii.
    6 luni perioada de instrucție , câtă solda le dai ?
    1.500 lei ? Nu vine nici dracu.
    Bugetul MApN NU e sac fără fund.
    Acum cu 2% PIB ( aproximativ) e deja greu.
    Ce ar fi cu suplimentar alți 30- 40.000 voluntari / an ?
    NU vor obține veci fonduri de 3 % PIB.
    Ne împrumutăm in draci pentru chestii mult mai ” umane”.

    8
  16. ma bufneste rasul, pustii de azi intra in depresie daca nu au like-uri pe social media iar cel mai negru scenariu este sa se ramana fara net si voi vorbiti de incorporare obligatorie. In ziua de azi si un caine are drepturi, cine credeti voi ca se va supune unui regulament cazon atata timp cat nu il accepta benevol?
    Mai bine sa se gandeasca la o solutie sa introduca in liceu cateva materii de instructaj si poate si cateva aplicatii practice sa le castige interesul.

    14
  17. Instinctul de supraviețuire ne îndeamnă, în caz de nevoie, să fim egoiști – adică fiecare pentru el. În fond, nu e nevoie să alergăm mai repede decât ursul. E suficient să alergi mai repede decât cel de lângă tine?. Ce te faci însă atunci când „victima” reacționează ca un întreg? Posibil ca Marele Urs să stea pe gânduri… Iar pentru Planificatorii de oriunde e o complicație în plus!

    3
  18. ”Nu departe de acolo, un sublocotenent, după ce încercase în zadar să treacă Dunărea, s-a întors pe mal, unde, împărţindu-şi banii la soldaţi, şi-a tras un glonţ de revolver în cap.
    Altul, tânăr de tot, abia ieşit cu toate iluziile din şcoală, fiindcă mă cunoştea, se apropie de mine şi-mi spuse că el nu va lăsa arma din mână când o fi să-l ia prizonier.
    Apoi încercă să adune iarăşi oamenii, să pornească „la coastă“.
    — Ruşine pentru noi, măi băieţi! O să ajungem de râsul bulgarilor, strigă el, văzând că nimeni nu-l mai urmează. Şi plângea de turbare.
    — Ce să-mi apăr, domnule? Cenuşa din vatră?… Îi răspunse, rânjind, un rezervist slab, cu mustăţile pe oală.”

    Buna intrebarea rezervistului, foarte actuala.

    6
  19. Armata obligatorie nu are nici o sansa,incepeti prin a da acces la poligoane civililor,organizati trageri cu populatia civila,ca toti au in cap cand aud de armata sa apese un tragaci,nu sa mearga 4-6 luni prin niste unitati militare unde sa devina femei de serviciu si taietori de cartofi.
    Infiintate poligoane de tragere in fiecare oras,orasel si pus la dispozitie munitie gratis daca se porneste fabrica de la Fagaras si cine doreste sa vina sa traga sa o poata face,statul oferind gratis un numar de x cartuse .Mers si pe sate si organizate trageri cu civili si asa macar le deschizi apetitul la un nr de oameni spre armata,asa cu obligativitatea la noi,nici o sansa dupa experienta comunista.
    La fel trageri moca prin licee si facultati si de aici cui i se deschide apetitul sa ii oferi o continuare cu niste antrenamente,cursuri pt rezervisiti

    20
    • ??????????

      1
    • Ei, asta da o idee ceva mai rasarita, intr-adevar…

      Iar cat despre „armata obligatorie”… aia daca tot se vor caca astia pe ei sa o reintroduca(ca in sfarsit le dardaie nadragii pe ei de frica Ruznacilor), aia o faci cel putin de 12 luni pentru orice „boboc”… asta daca vrei, ca bobocul respectiv, sa inteleaga ceva din toata harababura, altfel lasa-l acasa cu mama si tata si sa faca fiecare ce are de facut in circuitul economic… daca vin Ruznacii iarasi, s-or descurca ei!

      P.S. Iar „armata obligatorie” sa nu fie axata pe „curatenie” excesiva(ghete, catarame, cazane, maturat), curatat de cartofi, umilinte & batjocura din partea „fofitzerilor”, marsuri fortate de 30km, si alte aberatii de genul…

      P.P.S. „Armata obligatorie”… trebuie sa se axeze pe:

      1. Trageri de pe loc dar si din mers… recrutul trebuie sa aibe un barem individual de
      eficienta in trageri de pe loc, cat si in privinta tragerilor din mers! Evident ca tragerile
      din mers nu vor putea fi la fel de eficiente(precise) ca tragerile de pe loc.

      2. Recrutul/recrutii trebuiesc antrenati pentru lupta in inferioritate numerica, atat la nivel
      de individ, cat si la nivel de grup/grupa de foc, atat in camp deschis, cat si in mediul
      urban…

      3. Disciplina, organizarea, curatenia, datul de limbi in fund la sefi, marsurile fortate de
      30-40km, teoria… toate sunt bune, necesare, dar nu reprezinta totul! Nu trebuie pus
      un accent excesiv pe acestea! Predate & exersate atat cat trebuie. In rest o armata
      trebuie sa stie sa exercite rolul pentru care a fost conceputa, sa apere tara in mod
      eficient si economic de invadatori! Si mai ales sa poata sa „crush, kill & destroy” the
      enemy!

      5
      • @Yosemite Sam
        „Disciplina, organizarea, curatenia, datul de limbi in fund la sefi, marsurile fortate de
        30-40km, teoria… toate sunt bune, necesare, dar nu reprezinta totul!”
        Tati, esti pe lângă, rău de tot.
        Disciplina este principalul factor de lupta al unei armate. Fara disciplina si organizare nu ai decât o gloată înarmată. Cum garantezi ca vor pleca la lupta sa”crush, kill&sh!t”, daca nu exista disciplina si organizare? Tu le dai ordinul, si ei pleaca acasa…
        Cât despre marșuri, crezi că la război cu rușii o să mai ai toate bulendrele mecanizate lânga tine, sa te plimbe prin peisaj cum ai tu chef? De ce toate armatele lumii încă au în programul de instrucție marșul? Călire fizică și psihică, tati!
        Iar despre teorie…cum il pui sa execute ceva practic, dacă nu îi explici teoretic, înainte? Metodică și psiho-pedagogie, tati…
        Părerea mea, hâc…

        10
        • Eu m-am referit la faptul ca pregatirea militara ar trebui sa fie axata mai mult pe practica si cat mai multa practica cu putinta, decat pe teorie intensiva si multa(cum se facea pe vremuri odata) si practica, doua-trei incarcatoare de AKM pe luna si cu una-doua grenazi zvarlite prin boscheti… si gata cu practica… asta am dorit sa zic…

          1
  20. Discutia ar trebui sa plece de la alt punct de vedere:
    1. Care este scopul fortelor armate romane.
    2. Care sunt modelele de realizare a scopului

    1. O definire a scopului ar putea fi: o descurajare puternica a potrentialului inamic de la Nord Est (si nu ma refer la Ucraina) in a derula actiuni armate ostile impotriva Romaniei. Zilele astea ne aduc in acest sens un cadou imens privind evaluarea amenintarii.
    Dupa 20 de ani de crescendo in ceea ce priveste revitalizarea si consolidarea fortelor proprii, care s-a accentuat dupa 2016 si in vedrea atingerii unui obiectiv strategic major pentru interesele ruse, federatia a reusit sa mobilizeze 175 mii militari cu aproximativ 3000 de blindate din care 1200 tancuri. Este un maxim de forte pe care Federatia Rusa le-ar putea mobiliza impotriva Romaniei.
    2. Pentru atingerea obiectivului de descurajare (nu de invingere a inamicului) avem urmatoarele modele:
    a) modelul actual, o armata ‘profesionista” mica si incapabila care se bazeaza totalmente pe sprijinul NATO (in fapt SUA) in descurajarea Rusiei. Nu suntem singurii (vezi Germania) dar atingem cele mai inalte culmi intre tarile aflate in prima linie (Polonia Tarile Baltice).
    b) upgradarea armatieui profesioniste prin cantitate si calitate: 800 -1000 tancuri noi (mi vechiturile aferente), 1000 MLI-uri adevarate, 1000 de piese de artilerie (autopropulsate si cu tot lantul logistic aferent, inclusiv cu stocurile de munitie adecvate, pentru ca artileria „mananca” ceva lovituri), 50 elicoptere antitanc/de atac, 100 de elicoptere de transport medii, 150 avioane de lupta din care cel putin 100 multirol, sisteme antiaeriene cu bataie medie si apropiata, pe langa PATRIOT si multe, multe altele. Dca va uitati la costuri probabil am vorbi de 30-50 ,ilarte euro achizitia si 6-7 operarea anuala. Nu e bani! Dar cu asa ceva n-au amagit pe hartie jeneralii nostrii inca de la restructurarile din 1998-2000. Deci sa trecem mai departe
    c) „armata poporului”. Fiecare e dator sa-si serveasca patria nimeni nu se poate fofila. Dar dupa model elvetian nu dupa cel irakian. Si cum romanii nu prea seamana cu elvetienii… sa trecem mai departe.
    d) un sistem mixt de rezerve. In caz de raboi tota lume intre xx ani si yy ani este mobilizata (industrie, structuri logistice/de geniu, trupe teritoriale, trupe de parare civila etc). O parte dintre cei mobilizati insa sunt pregatiti pe baza de voluntariat de pe timp de pace pentru a face parte din unitati „de rezerva” care se activeaza imediat la mobilizare. Asta insemna insa echipmente (moderne, nu ciurucuri), structuri de comanda minimale populate cu ofiteri activi, antrenarea periodica a rezervistilor, cu exercitii cel putin la nivel de batalion pentru crearea/mentinerea coeziunii trupei. Este realizabila sinsa presupune in primul rand o lege care sa spuna ca la mobilizare generala toata lume se duce unde iti cere armata, indiferen ca te-ai antrenat sa nu ca voluntar, si fonduri suficente pentru a forma, inzestra si mentine structuri de rezerva capabile cel putin sa tripleze fortele active. Iar „rezerva” nu inseamna echipare cu ciurucuri si vechituri.
    De fapt am uitat la noi si trupele active sunt echipate cu ciurucuri si vechituri (T55 si TR85, tunuri tractate AA total depasita.
    Deci, inainte sa deschidem deznaterea privind reinstituirea servicului militar obligatoriu, la care „boborul antivaccinist” va spune probabil nu, poate are trebui sa ne stabilim strategic pe care varianta vrem sa mergem.

    7
    • Nu credeam ca o sa apara cineva pe langa care @nl81(quebec cum il alint eu) o sa para pistol cu apa. 150 avioane de lupta? 1000 de tancuri, 1000 de SPG uri? Mii de mli uri? Cu ce le cumperi, cu ce bani le utilizezi? Am mai spus o ABCT americana papa la 100km 4 mil $. Tu ai enumerat vreo 10-11.si ce faci cu ele? Repet intrebarea mea obsesiva? Pe unde vin rusii sa ne invadeze? Si pentru ce? Sa ia ce? Ptr ce ar declansa WW3 rusia vs restul lumii??

      4
      • Dacă nu citești pana la capăt… Scrie acolo, 30 50 mld achiziție 6-7 mld operare. Varianta trebuie trecuta pentru a se bifa „neviabil din lipsa de bani” .

        2
  21. Daca ne limitam la 3 luni, strict pentru pregatire militara, eventual cu inca o concentrare de 1 luna pentru familiarizare cu lupta in conditii de iarna si eliminam din calcul „capraria” si bataia de joc ar fi o idee excelenta si ar prinde in timp.
    Ar trebui inceput cu serviciu voluntar in conditii atractive pentru cativa ani, ca sa dispara total conceptul de „termen” din perioada pre 2000 cu toate mizeriile aferente. Apoi, dupa ce vor exista cateva contingente ale caror povesti sa contracareze si sa vina ca marturie ca amintirile tatilor si bunicilor nu mai au legatura cu realitatea actuala se poate trece la serviciu obligatoriu fara prea mari probleme.
    In plus ar trebui infiintat un sistem hibrid, ceva intre armata regulata si fostele garzi patriotice, pentru ca rezervistii sa fie familiarizati in primul rand cu particularitatile luptei in zona in care locuiesc inclusiv inchegarea din timpul stagiului a unor subunitati ( la nivel de grupa sau maxim pluton) in care membrii se cunosc si se pot mobiliza rapid, poate chiar sa fie oferita posibilitatea de a se inrola direct grupuri de prieteni/colegi/cunostinte impreuna, ceea ce ar reduce stresul acomodarii la un nou regim de viata si ar mari numarul de voluntari.
    Programul de pregatire ar trebui sa se mentina la nivelul de infanterie moto/meca – respectiv VM, rezumandu-se la armament individual pana la mijloace A/T – AA potative si mobile fara a intra in tehnica complexa (cine vrea se poate angaja ulterior ca militar profesionist, mai ales ca deja are cunostinta de cauza si un nivel de pegatire ce ar permite o selectie de personal mult mai bine pregatit din start fata de momentul actual), supravietuire, prim ajutor.
    Per total, daca programul va fi bine gandit (si aici sunt cele mai mari probleme si semne de intrebare) ar putea iesi ceva foarte bun.

    3
  22. Salut , termen de obligatoriu sperie lumea. Aș alege serviciul militar drept denumire și aș alege 2 componente una militară cei care doresc să servească in armată timp de 9 luni și o componentă civilă în care tinerii să servească tara in diferite instituții publice timp de 9 luni la fel.Fostele unități militare nu sunt toate distruse un exemplu e la Ineu de unde sunt unitatea de lângă calea ferată nu e chiar așa de degradată și ar putea fi recondiționată f ușor și sunt convins că mai există cazarmii in stare bună. Ar trebui redus numărul soldaților profesioniști economisind astfel banii și am putea creste efectivul soldaților care sunt in serviciul militar dar e doar o părere. capacitatea de luptă a Armatei nu acoperă tot teritoriul României și aici ar trebui să intervină Jandarmeria care ar trebui să fie mai dotată militar și pregătită, inclusiv Poliția ar trebui dotată cu echipamente și pregătită pentru luptă urbană dar totul e ipotetic pentru că e nevoie de banii iar statul român nu are banii și ne împrumutăm excesiv de mult. Eu lucrez in două locuri să îmi plătesc ratele și așa cum zicea Gerula atât timp cât nu e plătită munca la privat și nu există meseriași pentru a putea ridica economia greu ,e nevoie să devenim o țară producătoare și nu o piață de desfacere. Banul public e risipit cu nonșalanță de cei care conduc destinele țării și trist că se pierde populație și cu fiecare an devenim mai puțini. Ar trebui regândit sistemul de învățământ și să punem accent pe sistemul de învățământ, a mediului înconjurător, a celor de lângă noi. Avem nevoie de educație și avem nevoie de a produce și a atrage banii în țară nu a îi trimite în altă țară. După 32 ani de capitalism și democrație atipică vedem că țara e la fundul sacului și nu se trezesc cei care conduc destinele să realizeze un plan de modernizare și de reformă a statului român încât toții cetățenii să fie mulțumiți și nu împovărați de facturi și de stresul cotidian. Ar fi multe de discutat inclusiv să poți asigura muniție armatei ,să poți asigura minimul necesar dar ce mai producem noii efectiv să scrie Made in România?. E nevoie de banii pentru a supraviețui statul. Fiecare din noii suntem o părticică din stat acesta să devenim mai buni să respectăm regulile jocului să devenim mai conștiincioși .Avem nevoie de o schimbare generală a fiecărui cetățean să putem schimba ceva .

    1
    • Si a aparut si @cipri care ne omoara cu fetish ul lui de a scrie orice cuvant cu doi de „i” in coada. Frate, ai tastatura stricata sau lb romana este”stricata”? Ieri trebuia sa munceasca ptr ca sa isi plateasca studiile, astazi are doua joburi ptr achitarea ratelor. Cam nehotarat baiatul.in rest, aiurelile de rigoare. Hai sa bagam banii(si asa putini) armatei in cazarmi, echipament inutil si instruirea unei armate de pustani dependenti de smartphone uri si retele de socializare ca sa avem rezerva instruita(cica) si o armata mare si grasuta.

      10
  23. Bani aruncati inutil pe faclitati , instructori si secretare etc. Nu armata obligatorie.
    Cu suma respectiva cumperi tehnica noua si instruiesi x adolescenti cu 12 clase.

    1
  24. E bine că se discuta dar urgența este să avem 90 + 30 de mii echipați și instruiți.

    1
  25. Discutia trebuia sa fie mai intai, daca Romania e dispusa sa dea 3.5% pt aparare.

    Daca e sa facem o armata dubla pe acelasi buget de 2% va rezulta clasica carne de tun

    5
  26. Poate ar trebui sa se discute si despre profesioniștii pierduți de armata si ieșiți din sistem mult prea repede, demotivati de sistemul rigid (ca să ma exprim frumos).
    Sa aduci în discuție armata obligatorie acum, mi se pare o aiureala și o problema care abate atenția de la adevăratele provocări din armata.

    4
    • Și schimba modul de remunerare comunist și mărește fondul salarial astfel încât sa cotizeze și militarii la fondul de pensii și sa se bazeze pe controbutivitate, sa nu mai fie pensionarii militari masa de manevra care sta la pixul și decizia unui ministru vremelnic trecut pe la minister.
      Astfel, pe viitor degrevezi și bugetul armatei de pensii

      1
  27. La ce bani sunt necesari … mai bine se angajeaza mercenari … ca inainte de sec. XIX – XX …

    Fara o identitate nationala REcristalizata … uitati …
    Mai intai schimbati manualele de istorie care sunt o bataie de joc … introduceti si ceva istorie militara ….

    Doar banii si conditiile f. bune ar putea compensa partial inertia descendenta a pierderii conceptului / apartenentei la tara in care se afla tinerii … dand sanse ca cei ajunsi in serviciul militar obligatoriu sa fie ajutati sa redescopere ce insemna sa fie parte a unei tari / datoria de cetatean si restul … mai greu cu beneficiile de a fi cetatean

    Ce se poate face cu bani relativ putini? Nu armata obligatorie …. ceva prin scoli … educatie prim ajutor, orientare turistica si supravietuire … doar teoretic (degeaba) ca banii sunt putini pentru deplasari in teren … desi ca parinte as plati cateva excursii tematice pt. copil.

    In rest… ce sa aparam ? ”cenusa din vatra” – sentimentul de apartenenta e f. jos, moralitatea la fel, individualismul exacerbat,
    Cati dintre tineri spun cu mandrie sunt din Romania?

    …. mobilitatea muncii si oferta de munca la nivel mondial / globalismul impiedica real un astfel de proiect … ne imputinam … oamenii cauta binele pe care nu l-au gasit in tara lor … si sansele sa-l gaseasca aici sunt mici …

    7
  28. Salut înțeleg că ai ceva cu mine personal dar să fim realiști spune-mi ce ți se pare că merge atât de bine in România ce sistem național încât să spui aiureli și să nu fi de acord că e nevoie de un proiect de țară și reformă a statului român încât să avem un nivel de trai decent și să nu pierdem atâta populație? Sistemul de învățământ , sănătate ,armată, politica națională intern extern, economia României duduie oare?Îți dau un mic exemplu justiția a eliberat un om cu 6 crime la activ ,să vorbim despre sănătate știm toții cum e situația în spitale , învățământ unde nu e nimic practic pentru câmpul muncii. Apoi nu avem banii pentru că noi nu producem ci importăm și suntem o piață de desfacere pentru produsele altora. Deci Green Strumpy ce aiureli îți par așa încât să nu fi subiectiv și să mă ataci non stop?. Un bugetar are minim dublul salariului celui care lucrează la privat știm bine că majoritatea sunt cu contract pe minim pe economie angajați ,de unde își ia statul român banii de la bugetarii sau de la cei care lucrează la privat ?. Da mi-am plătit faculta și acum îmi plătesc ratele la bancă ,lucrez la un mare lanț de magazine re 7-15 ,și după-amiază lucrez cu jumătate de normă la o firmă de întreținere clădiri ,deci acum atacă-mă dar statul român are nevoie de a fi eficient și a nu risipi banii publici. Armata așa cum e acum nu ar putea face fata unui atac să dăm exemplu ipotetic ( ferească sfântul ) armatei ucrainene .Să nu îți spun că am văzut angajați în sistemul național de apărare care nu a trecut baremul fizic și e pus la dispeceratul unități de Pompieri pentru că nu au ce face cu el. Așa că spune-mi tu ce e așa aiurea? Uite acum nu avem armata obligatorie și nu risipim banii pe recruții ce dotare avem ? . Ce stare a armatei avem ? Cu cine vom răspunde unui agresiuni in caz de necesitate?. Ce se va întâmpla cu țara peste 20,30,50 de anii când populația va fi îmbătrânită ?. E nevoie de un proiect de țară să vedem unde mergem ce facem cum realizăm să numai pierdem populație,cum sa ridicam nivelul de trai al populației,cum să avem o economie eficientă,cum să putem produce pentru noii și pentru export ,cum eficentizăm banul public. Înțeleg că mă ataci și îți place să jignești dar spune-mi tu se pare normal ce se întâmplă în România?.

    2
    • In primul rand, ideal este sa pui mana pe gramatica limbii romane, ptr ca esti praf. Nu stiu ce „faculta” ai facut si nici cum ai absolvit . De fapt, nu stiu cum ai luat nota de admitere la bac. In sfarsit! Cat despre restul viselor tale(roz, erotice, xxx) somn usor in continuare. Dar cand te mai arunci in subiecte militare da un search pe google. Desi asa pare din apartamentul tau, nu tot ce zboara e aviatie militara!!

      3
    • Inca ceva. Ti am mai spus, mai fac o incercare. Daca vrei sa raspunzi unei postari, da click pe „raspunde” ala albastru de sub ea. Apare „raspunde i lui green strumpfy” si un chenar unde poti sa tastezi ce vrei sa imi spui. De preferat corect gramatical. Esti sigur ca ai facut o „faculta” si nu ai visat?

      1
    • ne face “norocosul” de la cotroceni la proiecte de țară….

      4
  29. Cred ca va scapa ca de fapt TVR cu seria asta de emisiuni face ce stie mai bine, abordeaza teme polarizatoare de opinii si toarna gaz cat poate, in spiritul TVR-L-ului anilor ’90. Stiti voi, aia cu oamenii de bine vs golani, mineriade, Tg-Mures, bani la penetzeu, samd.

    2
  30. România este o țară de proprietari cam 96%.
    Poate de aici trebuie început când vorbim despre participarea voluntară la un posibil serviciu militar… Adică să i se inoculeze țugulanului român că o posibilă ocupatie(maghiară?) în Ardeal, că tot e trendy forumul ăla, s-ar putea sa-l lase fără agoniseală! Niciodată o armată de ocupație nu a garantat nimic localnicilor, dimpotrivă.

    1
    • Esti naiv. Am terminat de facut o casa anul trecut, am bagat 80 000 euro in ea fara credit. Daca intra rusii in Republica Moldova mi-am pus copiii in masina si directia vest. Fara nici o remuscare. Am facut o casa aici, pot sa fac alta sau sa cumpar si in alta parte. Daca familia mea este ok nu-mi pasa de casa desi am investit bani, sentimente si multa munca in ea.

      Si eu cred ca nu sunt singurul care gandeste asa. Cum a spus cineva mai sus, pana nu se schimba mentalitatile nu vom aveam o armata mai de Doamne ajuta.

      7
      • Ești naiv.!
        Dacă se declară legea martiala, stare de război atunci la graniță ești așteptat cu glonțul pe țeavă. Ori te întorci unde ai primit ordinul de mobilizare ori ești declarat dezertor și executat.
        Acum, incorporarea obligatorie este suspendată pe timp de pace dar devine activă pe timp de război.
        Chiar dacă ” ai un vis” și pleci din țară cu câteva zile înainte de invazia rușilor, în UE o să ai ” placuta surpriză” să te caute „mascații locali” care te urcă în camionul de retur.
        Toți care sunt acum la muncă prin UE și sunt buni de incorporat o să primească acasă hârtia să se prezinte în România direct la unitate. Cei care nu pleacă, sunt luați pe sus și trimiși pachet, iar dacă se sustrag, automat devin dezertori.
        Și cum UE are o baza comună de date este ușor de găsit orice persoană.
        Nu-ți fa iluzii, în cazul în care România este atacată, toată UE intra în fibrilație și apar interdicții de călătorie, verificarea documentelor și supravegherea străinilor.
        Dacă ai depășit vârsta de incorporare, tot ești mobilizat, poate ajungi într-un detașament de muncă în linia întâi care lucrează la construirea fortificațiile sau repararea lor.
        Cel mai mai bine este să ai jet-ul personal și cetățenie prin insulele Barbados, Virginie, Caicos să poți pilota la rasul solului până în Italia unde să faci plinul și să continui mai departe.
        PS. Să – ți mai aduc aminte că în 2020 au scos armata pe străzi cu armele la ei și nu era o situație așa gravă?

        3
  31. Unul din patru copii a abandonat scoala ,26 suta a fost rata de abandon scolar anul trecut , in satele romanesti scoala online a fost un esec , prin decizile care se iau azi se distrug generatiile viitoare , e clar ca esti un infumurat care nu vede realitatea acestei tari,avem nevoie de o schimbare si o mentinere a cetatenilor in propia tara , emigrarea e masiva si tu imi spui de vise , daca clasa conducatoare s-ar pune pe treaba si ar gestiona interesele tarii nu ale lor situatia ar fi alta. Omule sunt la munca , scriu dintre randurile de marfa care le pun pe rafturile magazinului unde sunt angajat si din pacate am terminat o facultate dar mai bine nu o faceam , UAV din Arad daca sti ?. Restul poti spune ce doresti dar realitatea omului de rand e trista si suntem mai impovaratii cu traiul zilnic incat cand se ofera o oportunitate pleci afara si cam lasi in urma tara.Uitate bine ce facturi vin peste cetatenii, suntem zero ca tara si tu imi spui de vise erotice , pai cat sa o mai ducem in situatia asta in care ne imprumutam a platii bugetarii, pensii, privilegiile unor privilegiatii , daca e roza situatia in Romania si ce se intampla atunci bravoo Romaniei dar emigrarea va continua stai sa vezi dupa ce trece pandemia sa vezi atunci iar emigrare mai mare

    5
    • Presupun ca mie mi ai raspuns. Pentru ca iar este postata aiurea(pe bune, chiar nu esti in stare de atata lucru??) . In sfarsit, ai dat bani sa faci o facultate de stat(nasol, dar nu imposibil la ce note cred ca ai luat la bac), ca sa bagi marfa pe raft la un supermarket?? Si mai naspa! Nu stiu cum ai inteles ca eu am vise roz. De tine era vorba cipri draga, tu visezi politicieni patrioti(ei de fapt sunt patrihoti), armata dotata cu jules verne(adica sf uri) si in general „o tara ca afara”. Am avut si eu vise din astea(cred ca nu erai macar nascut pe atunci) dar ma am facut bine. Somn usor in continuare si vise placute!!

      2
  32. vad ca ideea a prins la unii dar mie mi se pare o utopie. A facut cineva macar sumar un calcul ce ar insemna asta ? numai daca ai solda de 1000 * 30000 de recruti * 12 = 360 mil ron net. Daca mai pui si 2000 de angajati 2000 * 7000 brut *12 = 168 mil.
    Daca mai pui uniforma, harana, utilitati, intretinere spatii, transport etc te duci la 1 mld ron si asta fara sa tragi un glont si FARA investitie initiala de a renova spatiile, vechile cazarmi sunt o ruina.
    Si la final te intrebu pe ce ai dat banii? Pe unii care in marea majoritate o vad ca o corvoada. Da sa lasam astea, ce obtii? Armata nu are acum echipamente moderne sa le dea angajatilor, nici macar uniforme si o casca din secolul asta, ce vor face recrutii astia acolo? Iar sa dea cu motorina pe anvelopele de la DAC si sa traga 2 incarcatoare cu un AKM taliban style din ’73 cu teava stramba si decalibrata?
    Hai sa fim realisti, nu ne comparam cu evreii care sunt combat ready cu echipamentul acasa si tancul pregatit de plecare in cazarma.
    Daca vor sa ii invete cum se manuieste o arma nu trebuie sa ii incorporezi in cazarma, se pot face cursuri scurte care sigur ar fi accesate de foarte multi.

    12
  33. de ce sa fie obligatoriu? aaaa….pt ca nu mai ai militari doar de o defilare! dar cum eu as vrea sa aduc cu forta pe cineva sa faca armata daca nu vrea? sa ii dau pe mana arma si munitie??? ce garantie am ca dupa ce cheltui cu el niste bani timp de un an sau cat o fi stagiul….se prinde ceva de el? cel care nu vrea armata( si sunt multi) din start vine cu atitudine negativa!
    sa vad si eu cum mega-ofiterii ii vor struni pe bombardierii zilelor noastre sau cum incerci sa faci un soldat in 12 luni dintr-un flacau care a dormit mai mult decat a trait…sau cum il convingi ca este viata cazona buna si fara telefon. sunteti constienti ca nu poate unul sa alerge 1 km in 5 min…la 18-20 de ani fara sa aiba o criza? ce faci cu ei??? ii aduci dintr-un confort si ii trimiti in cazarma! serios? si crede cineva ca o sa mearga afacerea?
    desigur ….poti sa te intorci la vechile metode de instructie……dar daca e de un scandal te bazezi pe ei? dupa ce l-ai dat de pereti 6 luni……ii dai arma pe mana si incerci sa te bazezi pe ei? buna gluma!
    si daca il faci oligatoriu….presupunand ca avem infrastructura necesara…..cam cate scutiri medicale vor exista? sau chiar cati vor emigra….de ce nu?
    faza cu iubirea de mosie si glie si tarana si patrie….a apus!
    la cum merge societatea pina sa se faca stagiul completde pregatire prevad ca vor disparea multe….ca asa e romanul! o sa fure si tancul daca iese banul….
    nici americanii nu i-au speriat de la furtisaguri pe ai nostri( vezi MK)
    nu mai avem material uman pr o armata! cati credeti ca se vor simti mandri ca sunt militari si isi aduc contributia la apararea tarii….si cati o vor vedea ca pe o corvoada!??
    in economie daca ai angajati care nu au chef de munca…..se vor vedea rezultatele dezastroase si ca angajator vei pierde bani …..de ce ar fi altfel in armata?
    ca nu mai sunt tineri care sa doareasca armata…..e adevarat! dar poate asta e rezultatul unui sistem de educatie si al unei societtati care promoveaza non-valori! si in acest caz sa ne asumam aceasta stare de fapt!
    si mai e ceva….de ce sa trimiti la razboi pe cineva care nu doreste? obligi pe cineva sa omoare alti oameni!!! credeti ca e ok? unii oameni au traume serioase si de la lucruri mult mai marunte…..
    te trezesti cu un obuz in cap…..ai sansa sa scapi ….dar iti vezi plutonul…adica colegii facuti puzzle……credeti ca acel individ va fi ok pt restul vietii? ssau poate religia la care am apartenenta nu imi permite sa fac acte de violenta. ce faci? imi incalci dreptul la religie si convingeri? atunci ce vom deveni???
    eu vad multe probleme pt care cred ca e imposibil de reintrodus stagiul obligatoriu. desigur ….nu e greu sa dai o lege si gata! merge! dar rezultatele ……sa ti le asumi!
    vrea cineva sa transforme in soldati o generatie crescuta la Mc si cu iPhone…cu scutire de la orele de sport dar posesori de tupeu si o nesimtire crasa? mult succes!
    ca experiment ar fi interesant! dar chiar avem resurse pt asa ceva?

    …..parerea unui prieten!

    6
    • Da ce crezi ca in armata lu Unchiu nu se „completeaza” ?!!! O ho hoho!!!

      Si sezi listinit exista metode …. unele le aplica si gastile astea deschise la cap care vor sa fie liberi cica .. Adica batjocorirea sistematica a celor de alta parere , spiritul de parteneta de grup samd …
      Nu va dati rotunzi .. ca desi aveti celuare noi si dichisure tot maimute sunteti!

      2
  34. Sistem functional există: Elvetia si Israel.
    Insa nici in Israel nubar mai functiona sistemele lor care au deja zeci de ani de existență daca s-ar afla ca X cetatean strain este proprietar pe Nn.nnn ha de padure sau Sc.ccc srl este proprietar pe Nnn.nnn ha de teren arabil!

    2
    • Corect, un nationalism imberb si exculderea oricaror investitii straine ne-ar ajuta in a face o armata de am rupe. Pantaloni in cur, dar am rupe.
      Investitile straine din Israel 2020 au sumarizat un 24.8 de miliarde de dolari. Teren arabil in Israel detin companii din China, SUA si Europa de zeci de ani, deoarece evreii s-au mutat nu spre productie cartofi ci spre servicii conexe agriculturii de la analiza genetica al productiei de fructe si legume la marirea capacitatilor de productie la hectar. Fac bani cacalau fara sa puna mana pe o sapa, si mecanizata find.
      Elvetia? Glumesti? https://sigtax.com/en/switzerland-ideal-location-foreign-investors astia se lauda ca atrag orice ban misca pe piata. Cea mai mare companie din Elvetia, Glencore cu domeniu de activitate si agricol, este belgiana la origine acum avand acum head-officeul in Londra, pe langa Rotterdam si Jersey. Despre ce vorbim? Noi de aia nu imbracam uniforma ca producem dacia duster cu francezii si nu mai producem zambelul lui Iliescu, pă injectie, in 2000 de capul nostru, a tempora fata de orice notiune de competitivitate? Am avut in 90 cu ce face agricultura si industrie, har domnului, si nu chinezii ne-au furat tot ce a insemnat irigatie, si cu asta am spus tot.
      Prietene, singura diferenta intre noi si elvetieni sau israel nu-s procariile aurifere care ni se baga pe gat de catre decidenti politici pentru a justifica 30 de ani de furt, hotie si distrugere a fratilor de catre frati. Diferenta este ca si in elvetia si mai ales in israel daca furi belesti’ p’l@ si tu si toti ai tai care te-au ajutat. Noi ii punem pe pedistal, le permitem filosofii, le dam spatii de emisie si transformam in victime ale statelor paralele.
      Asta-i diferenta.
      Edit: si inca una: aia nu-si apra mizeria imbracand uniforma, aia isi apara comunitatea, statul care ii respecta si ii ajuta, serviciul platit demn. Invata skilluri in aramata, skilluri care ii ajuta sa aiba locuri de munca demne si platite corespunzator.Demnitatea umana castigata si-o apara, nu buda din fundul curtii.

      16
  35. De acord cu cei care refuza sa intoarca timpul inapoi.

    Eu am trait experienta stagiului militar obligatoriu( compulsory)La asa zisa marina Militara ( oct 1983 – oct 1985) . Tulcea DR 28 ( Dragoare de Rada0. Misiunea : mentinerea gurii Sulinei libera de mine. Mare parte din stagiu ( cca 1.5 ani) facut la canal ( Midia- mnavodari ) Nu cred ca acea unitate mai exista.

    Am avut deasemnea onoarea sa fiu acceptat si antrenat in US Army July 1997 – March 1999. Boot camp : Fort Jackson , South Carolina
    Sationat la Fort Hood , Taxas. MOS ( military Ocupational Specialty 91 Charlie ( cei care au experienta sau tangenta cu Pentagonul stiu despre ce este vorba.
    Am facut parte dintr-o Brigada Medicalla cu multe sub unitati. Brigada noastra avea in compunere cca. 3000 de persoane.
    Brigada era atasata USArmy Third Corps ( Corpul Trei al Armetei Americane) , care isi are sediul la Fort Hood..
    Cloana vertebrala a acestui Corp de Armata erau : 4th Infantry Division ( cateva Brigazi de tancuri)and 1st cavalry Division ( cateva unitati de elicoptere Apaches).
    Erau multe alte unitati ( Artilerie, Geniu , FOS , Transpoert, radare , Comunicatii ,etc.,etc…

    Cand eram acolo Fort Hood avea peste 50.000 de personal militar pe acea baza. Cum am spus , munai brigada mea Medicala era compusa din cca 3000 de personal medical.

    Dar repet : acest subiect al stagiului militar este numai o distractie intentionata.
    Incepnad cu banii si terminad cu economia si demografia.

    dar dl fota stie perfect aceastqa. Intrebarea se pune DE CE ? TVR si Dl Fota , creaza acest ” straw man” ,cum spun americanii.

    Daca Romania arfe nevoi de mai multa forta militara. este simplu : Mariti Bugetul apararii. Nu cdreati deruta , si conversatii inutile si nesfarsite.

    Opinia mea personala este ca Romania este infiltrata adanc de rusi. Atat Institutiile politice,cat si personae fizice , cat si propaganda maselor.

    Dle Genaral , in rezerva a spus clar : Este o lege aprobata din 2006. Dar nu a fost niciodata urmata de cei care atunci cand ocupa functii politice jura pe Biblie sa urmeze si aplice Constitutia si legile tarii.

    Toata aceasta conversatie despre stagiul militar obligatoriu este praf in ochi. Cine si de ce? a deschisa acest Cul de Sac ?

    Dezbaterea in Romania si ;la TVR ar trebui sa fie : Care ar trebui sa fie bugetul minim al Apararii ? 3.5% sau 5.7 % din PIB , precum cel al Poloniei ?

    Cat despre sistemele din Elvetia si Israel , acestea sunt situatii speciale. Nu se pot compara sau duplica , decat in situatii extreme.

    Sanatate.

    16
    • Anterior s-a mentionat in unele opinii despre sistemul de Rezerve din US.

      Eu nu stiu detaliile dar din cate am inteles cand m-am detasat de USArmy , in cele cateva fraze pe care le-am avut cu sergentul respectiv , am inteles cate intre 1999 si 2005 ( timp de 6 ani) , am avut statutul de : Active Reserve .
      Am intrebat despre detalii. Sergentul respectiv nu a putut raspunde exact.
      Dar am inteles , ca in primul rand , sistemul american al rezervelor exste flexibil . Nu este rigid si static. Sergentul mi-a explicat pe scurt ca statutul meu intre 1999 si 2005 va fi cumva paralel cu statutul rezervistilor din National Guard. Totul depinde de nevoile Pentagonului , deci de conflicte , cine , cum , cand va fi rechemat.Totul depinde de ce MOS ( ocupatii ) are nevoie Pentagonul la timpul respectiv.
      Dupa 2005 , timp de alti 8 ani am trecut in asa zisa Passive Reserve . Sub acest statut sergentul respectiv mi-a dat de inteles ca voi fi rechemat under Active Duty , numai in caz ca rusii si chinezii vor debarca pe tarmurile americii. Deci sansele de a fi rechemat ,in acea perioada erau practic : Nule.

      De mentionat ca Pentagonul antrreneaza toate fortele militare din US ,dar de obicei , National Guard sunt unitati militare care apartin Statelor , nu Guvernului federal , iar comandantii acestor Unitati , of National Guard sunt Guvernatorii statelor respective.
      In Boot camp cam jumatate din pluton erau National Guard . Iar mai mult de jumatate erau femei. Stiu de la una din colege de pluton cas Louisiana natioanl Guard avea in 1997 un personal de 11.000 de militari. Fiecare stat are un numar aprobat si finantat de Legidslaturile si Guvernatorul fiecarui stat. Spre exemplu Presedintele mamericii nu poate mobiliza Nationakl Guard fara aprobarea Guvernatorului statului respectiv.

      Exista deasemenea o lege in US , votata dupa Razboiul Civil ( dintre Nord si Sud) legea numita Posey Comitata ( inspirata deasemnea din vechea lege a Imperiului Roman , si incalcata de Julius caesar : de a nu trece Rubiconul , cu Legiunile romane, spre Roma.
      Legea americana Posey Comitata , interzice Trupelor Federale sa fie stationate ( ii afara bazelor si a poligoanrelor de antrenare) ,sau sa fie active pe teritoriul american si mai ales impotriva americanilor.
      Aceasta lege a luat nastere dupa abuzurile facute de Armata de Nord victorioasa dupa Razboiul Civuil pe care le-au facut populatiei din Sud.
      Natioal Guard poate fi Army , Air , Navy or Coast Guard . dar nu si Marines. Acestia au un statut special si un antrenament superior fata de Army.
      Marine Corps( se pronunta Cor , nu Corps= cadavru)) , nu este o ramura independenta ci se afla sub juristictia US Navy.
      Deasemnea , datorita antrenamentului intensiv la care sunt supusi in comparatie cu Navy , Air Force, Coast Guard sau Army , TOATE ambasadele si consulatele americane sunt pazite si au securitate formate din US Marines si nu de militari apartinad de US Army.
      Binenteles ca fiecare ramura are unitati FOS.
      USArmy hare unitatile de rangers. care la randul lor au subunitati si mai antrenate nimiti Pathfinders.
      Air Force are renumitul Special Operation Regiment.
      Iar USNavy au echipele Navy Seals.. Nu se stie cate echipe. Fiecare echipa numara , de obicei , pana la 24 personal activ , nu si cel de coordonare , sprijin , sateliti , extractie ,etc.etc.
      Sunt deasemenea mici unitati de snipers ( lunetisti), etc., care ” nu exista”. De obicei ele opereaza sub directia Agentiei ( CIA).

      Romania se afla in urma cu ani lumina sub aceste aspecte.

      Este un motiv ptr. care Ambasada rusa din Bucuresti , deschide sticla de sampanie , dupa sticla de sampanie. Le castiga pe merit. Prin munca asidua. Rezultatele si opinia maselor, a Politicienilor si a Generalilor , fata de inarmarea propriei tari ,o dovedesc.

      Sanatate.

      6
    • Va rog sa ma scuzati si multumesc ptr. rabdare, dar acest subict este in acelasi timp atat de vast , dar si destul de simpli.
      Am omis sa mentionez sistemul rezervelor militare din Us.
      Cineva , mai sus mentiona sa se urmeze acest sistem
      In US National Guard , dupa Boot camp ( basic Training) , este rep[artizat la unitattea din statul in care domiciliaza , sub arma ( Air , Navy < Army ,Coast Guard ) pe care a ales-o si a fost acceptat/a , dupa care programul de instructie , este urmatorul :

      1 weekend pe luna si o luna pe an.
      Toti angajatorii atta de Stat cat si privati , sunt obligati prin lege , nu numai sa permita ,dar sa acomodeze acest program al acestor angajati.

      cand eram activ ( sfrasitul anilor'90) , slariul Minim al unui Guardsman/woman era de $315/luna
      Totul depinde de multi factori : vechime, grad , stat, detajsat in zone calde , zone firbinti ,de MOS ,etc.,etc…
      Astazi nu cred ca salaraiul minim in US al unui Guardsman/woman este sub $500.
      Dar bineteles nu mai sunt la curent.

      Un alt aspect mentionat de unii contributori la acest subisct , cei civili , este urmatorul:

      Multi civili din Romania , se lamenteaza ( pe buna dreptate ) ca dupa stagiul militar , o persoana care s-a inrolat la varsta de 18 -20 de ani dupa 20 de ani de servicu militar , lqa ovarsta de 40 -45 si pana moare ( 70-80sau mai mult ), este in continuare subsidiat de contribuabil , si nu contribuie cu nimic la societate . taie frunze la caini timp de cateva decenii ( lollygagging , cum spu n americanii ).

      In US , sub 20 de ani de serviciu militar ,NU Primesti Pensie . Esti Veteran si ai unele prioritati dar nu si pensie.
      Numai dupa ce te reanrolezi si completezi 20 de serviciu activ esti calificat sa primesti pensie.
      Dupa 20 de ani daca alegi sa continua ca militar activ, pensia creste fata de cea de baza , in functie de cati ( peste 20 ani) decizi sa stai in fortele armate americane..

      Mai mult decat atat persoan care a terminat stagiul militar de 20 de ani si secalfica ptr. Pensie de Veteran al Fortelor Armate Americane , ATENTIE :

      Incepe sa primeasca aceasta pensie nu inainte de varsta de 65 de ani , iar mai recent , am auzit , nu inainte de varsta de 67 de ani. Ca toti ceilalti cetateni cu varsta de pensionare.

      Deci in US veteranii , de o varsta de 40 -45 ani, TREBUIE sa se reangajeze , ptr a-si hrani familia. Nu devin o povara pe spinarea contribuabilului , precum in Romania.

      Faptul ca Romania dupa mai bine de 3 decenii de lqa "eliberarea" de sub rusi , inca practic nu are personal militar rezervist ,faptul ca in mai bine de 3 decenii , nu au fost alocate suma mizera de $ 30 mil. ptr bateriile subarinului Delfinul , in timp ce dl catu acum cateva luni , a trimis Primarilor suma de 10 Miliarde RON , si se dezbate ca pensiile fostilor ,actualilor si viitorilor primari , sa fie clasate ca : " pensii speciale" , deci toate acestea si multe , multe , multe alte exemple , sunt o simpla intampalre. O coincidenta.
      Starea actuqala a fortelor armate romane ( mai precis , lipsa lor) , aste un rezultat direct al unor actiuni si neactiuni , Calculate , Coordonate si Dirijate.
      Eu prersonal refuz sa am inteligenta insultata si sa inghit galusca : Incompetentei , lipsa banilor, sau sloganele emanate de la Ambasada rusa de la Bucuresti : " vrem spitale si autostrazi , nu tancuri si avioane :" , sau : " iar luam vechituri de la stapanii nostii amerlloci " ,sau " licuricii astia de amerlocani sunt zarciti si lacvomi. Nju ne dau nimic . Numai ne fura din bogata si iubita noastra Romanie "…bla,bla bla…

      Multumesc ptr. ingauinta , rabdare si timp.

      Sanatate

      10
      • Noi iti multumim pentru informatii si pareri. Sunt mai mult decat bineventie.

        2
      • Parte a raspunsului la problema ar putea fi:
        – in ROU, principala sursa de ofiteri de cariera o reprezinta filiera directa.
        – filiera directa nu inseamna si filiera corecta, cel putin nu dpdv al relevantei studiilor si diplomelor in viata civila. Normal, sunt si exceptii: ofiterii de comunicatii si cei din zona ATM. Practic, un ofiter format in manevra sau sprijin (altii fata de cei enumerati anterior) au 0 (zero) abilitati in viata civila. Spre exemplificare, ofiterul de tancuri iese licentiat in management si cu un (eventual) brevet de mecanic-conductor tanc. Acest brevet de mc nu ii ofera nici macar baza de pornire in a deveni operator masini grele.
        – nu in ultimul rand, si punerea semnului egal intre zona academica civila si cursurile militare (in opinia mea, o monstrozitate cel putin la fel de mare precum cea a transformarii Artei razboiului in Stiinta militara – desi nu exista 2 fenomene identice in toata Istoria conflictelor) canalizeaza ofiterii spre o gandire orientata spre pensie, in loc sa fie orientata spre performanta in leadership.

        Practic, cu o legislatie, mentalitate si echipamente specifice unei armate de masa, pregatite pentru pace intre popoare (si de tip sovietic, in care cantitatea este principala calitate), ne-am dori sa vedem calitate specifca unei armate profesioniste.
        Este ca si cum, desi bucatarul pune tot apa, sare si malai, la sfarsit, cand pune mamaliga pe masa, spune ca a adus franzela.

        6
        • Bravoo!

          Minoritatea luptatoare are altfel de cerinte si standarde fata de restul de 80%.Calea sa-i descoperi e sa porneasca toata lumea de jos.Academia pt a ajunge sa comanzi un pluton e total inutila.Iar ulterior,avansarea nu ar trebui sa aiba treaba decat cu performanta in lupta.Daca nu e cu razboi real,macar cu lupta simulata.La Cincu.Cu totul transparent,monitorizat,sa nu existe furaciuni.

          Studiile academice pot fi facute pe banii armatei,dupa ce omul e deja ofiter.

          Vezi ca ai dus ideea de arta intr-o directie nu prea corecta.De cand exista razboaie is urmaribile o gramada de constante ale comportamentului uman.Chestiile astea pot fi puse inclusiv in ecuatii,cel putin pana la un punct.

          2
          • Am dat o inimioara. Normal ca statistica ajuta, cum de altfel ajuta si legea lui Lanchester si principii / tenets etc..
            Departe de mine gandul de a duce in extrema Arta razboiului. Mai curand, as zice ca incerc sa aduc cursorul in zona de echilibru – imi pare ca este in extrema stiintei militare, ignorand total intangibles. Imi pare ca doar pe baza memoriei, din academii ies ba banda rulanta Luchieni.
            Am cunoscut si Operational analists buni, chiar foarte buni. Dar, am vazut ca lucrau pentru comandanti cu fler militar sau oricum s-ar numi in tara acel al saselea simt al unui militar. Asa s-ar face diferenta intre o batalie gen 93 easting sau Fallujah (sau Targu Frumos, daca vreti ceva neaos) si cea de la Turtucaia sau Neajlov.

            • Doar daca Gross Deutschland si Hasso von Manteuffel sunt neaosi 🙂

              Ai neaose o gramada,dar prostia e ca vei gasi mai lesne despre canadieni la Kapyong decat despre exploatarea facuta de Radu Korne in Crimeea.

              In tara se cheama fingerspitzgeful sau coup d’oeil 🙂

              Is de acord cu tine,daca zici ca e o fixatie cu asa zisele formule stiintifice(gen au zis unii ca ritmul ofensivei inamice e un km pe ora si aia se considera de bun la aplicatii-cu rezultatul ca noi suntem eroii care il omoara pe inamic precum Arnold si Stallone).Dar astea sunt aberatii care nu au nimic a face cu vreo realitate observabila si masurabila.
              Dar macar panourile inamice au o zi proasta…

              Is si la americani destule kkturi de astea.

              Daar,cand zic de constante ma gandeam la chestii obervate in mod repetat.Gen ai 10 inutili,80 de tinte,9 luptatori si 1 sef.Sau cam cate pierderi trebuie sa provoci pt ca inamicul sa o stearga.Cum se comporta oamenii surprinsi.Cum se porneste ,se transmite sau se opreste o panica,Chestiile astea,zise intangibile se tot observa de vreo 3000 de ani.
              Nu se masoara la fel de precis ca cantitatea de trotil pt distrugeri,au niste coefdicienti mai largi,dar tot pot fi masurate.Si ghici ce,nu vei vedea prea multi care sa aiba vreun interes,pt ca gandul sta in alte parti…

              • Reformulez in: daca vreti o locatie de la noi din tara unde a fost pusa in valoare Arta razboiului.
                Ca observatie, nici cei care au invins in 93 easting nu erau neaosi si recunosc ca am fortat termenul. 🙂

                • Legat de 93 Easting.Asta e o exceptie care confirma regula.Bataia asta a fost cred cea mai studiata pt ca au folosit-o ca exemplu pt verificarea simulatoarelor.CRiteriul de baza daca modelul de simulare e bun e daca reuseste sa replice istoria.Prin urmare au documentat fiecare miscare si pozitie,fiecare lovitura trasa si a iesit ceva care pus dupa aia pe simulator a replicat corect evenimentele reale.

                  Majoritatea nu au parte de asa documentare si oricum fiecare participant percepe altceva.
                  Din acest motiv este si va fi imposibil de studiat istoria militara pt. a afla 100% adevarul,pt ca nu poti avea nivelul asta de date disponibile.Ne multumim cu ”cat mai bine”.

                  Mai mult,la noi e un trend sa nu se intre in detalii.Iar daca vreodata s-a intrat in detalii,nu e vreun autor care sa fi fost raspandit si cunoscut.

                  Prin urmare,daca cauti un exemplu relevant de orice,e mult mai la lesne sa gasesti oriunde,dar nu la noi,ceea ce te intereseaza.VRei despre infanterie,il ai pe Rommel si atacul muntelui Cosna,dar sa dai cu tunul si nu gasesti despre atacul muntelui Ciresoaia.Exista detaliat,dar sapi de te saturi.Sau cum mi se intampla,gasesc din intamplare cate o bijuterie.Vrei despre lupta in paduri,gasesti cat vrei despre Huertgen,dar despre apararea Predealului de catre divizia 21 infanterie succes la cautat.Despre Arnhem gasesti o biblioteca,despre Eltingen sau despre cum divizia 18 infanterie a oprit ofensiva sovietica la Kerci gasesti cel mult 2 vorbe undeva.

                  Despre cum un batalion VM a organizat dispozitivul de foc in aparare reusind sa surprinda atat de rau 2 regimente sovietice incat noi am pierdut 2 raniti iar ei cateva mii de morti vei afla doar daca citesti memoriile unora care au fost acolo.Iar mai apoi cineva va sapa in arhive dupa harti si rapoarte.Lucru care,dupa stiinta mea,nu prea se intampla.Poate la pensie imi voi gasi un nou hobby 🙂

                  Deci,daca vreodata te intrebai de ce la altii gasesti Arta iar la noi nu,raspunsul este ca la noi exista,dar nu i se face reclama.Si dintr-un specific national,avem mai multa stiinta despre esecuri decat despre succese.

                  6
  36. Hm ….

    toata multimea aia dornica de proteste, de dat m..e , de „luptat” cu Rusia si comunismu unde e ?
    Ppotesreaza ca nu vrea sa dea piet cu rusu ci doar cu jandaru.

    3
  37. Nu cred ca Roamnia isi permite serviciul militar obligatoriu dpdv financiar si tehnic incat pregatirea respectiva a celor inrolati sa insemne cu adevarat ceva intr-un posibil conflict.
    In cel mai bun caz tot o perioada de doua maxim 3 luni de pregatire teoretica si practica pentru lupte de gherila urbana ( unde se presupune ca se actioneaza in grupuri mai mici si cu arme mai „usoare” nu cu avioane, blindate, artilerie etc… ), suport logistic pentru trupele profesioniste, poate familiarizarea dpdv tehnic a unir tehnicieni / ingineri / mecanici cu vehiculele aflate in parcul armatei romane, genisti …. O pregatire pentru infanteristi, echipaje de tancuri, etc…si in general pentru o armata de neprofesionisti care lupta in „camp deschis” indiferet de tehnica de lupta avuta la sipozitie nu cred ca poate sa aduca un plus real oricarei tari care nu poseda mijloace adecvate sa instituie o zona de interdictie aeriana in zona de conflict.

    2
  38. Depinde ce inteleg prin stagiu militar obligatoriu. Sa dai 1-2 ani din viata si sa inveti sa speli WC-uri cu periuta de dinti?

    Sau un weekend pe luna, ca rezervistii americani, care sunt insa platiti pentru asta?

    Mai degraba as merge pe varianta cu weekendul.

    Resurse umane de luptatori ar fi – in primul rand, Romania e nr. 1 in Europa la numarul de bodiguarzi si paznici, fiecare magazin, fabrica, depozit are cativa – si sunt pe salarii minime. Le oferi un suma rezonabila si vor veni. In plus astia sunt deja paramilitari, nu e prea greu sa ii convertesti.

    Insa razboaiele acum presupun si alte chestii – de ex. un atac cibernetic care sa iti opreasca toate benzinariile din tara, sau toate bancomatele (sa vezi gramada pe cele 2-3 banci din fiecare oras care mai lucreaza cu numerar…) Sau razboi informational pe Facebook, sau cine mai stie. Acum iti trebuie si alt fel de oameni in rezerva – specialisti in diverse domenii.

    6
  39. O rezolvare americană a problemei: au marit bonusul maxim la recrutare la 50000 USD.
    https://apnews.com/article/us-army-adds-bonus-recruitment-b6be4a79b014327e1105dc7a857c8f56
    The U.S. Army, for the first time, is offering a maximum enlistment bonus of $50,000 to highly skilled recruits who join for six years, The Associated Press has learned, as the service struggles to lure soldiers into certain critical jobs during the continuing pandemic
    https://m.ziare.com/sua/sua-recruti-armata-inrolare-bonusuri-1719999
    Anul fiscal trecut bonusul mediu a fost de 14000 USD.
    Intr-o țară normală competenta se plătește, noi ne pierdem timpul cu armata obligatorie.

    7
    • @ Caudillo

      Aceasta tematica a serviciului militar obligatoriu nu este una serioasa.

      Dl Fota nu este prost
      Show ul de la TVR a fost regizat
      Are ca scop deruta si distractia generala
      Absolut nimeni. Nici Agent….
      scuze : Moderatorul, nici Dl General nu au amintit celuilalt Agen…..pardon : dlui Fota ca nu ar fi mai NORMAL , mai intai sa inlocuim ak47 ale soldatilor , si mai tarziu sa discutam despre acest subiect ” cazut din cer”, sau emanat de la vreo ambasada?
      Daca Fota si Tevere erau cu adevarat romani sinceri si patrioti subiectul ar fi fost : Bugetul Apararii Romaniei, nu dezbinarea ei aruncand in fata tarii acest subiect idiotic si fara sens
      Bugetul actual nu acopera nici pe departe nevoile fortelor actuale, iar TVR si dl Fota doresc o Armata Populara
      Cineva ar trebui sa verifice sursele veniturilor TVR si ale dlui Patriot Fota
      Dar nu are cine
      MAI colcaie de agenti rusi.
      Idem MApN.
      Idem parlamentul
      Idem asa zisa Media
      Idem platformele sociale.
      Cat despre mase , electorat ce sa mai discutam.
      In ultimele 3 decenii Indobitocirea Fortata in Masa , este singurul succes masurabil in Romania.

      Probabil ca vreun ofiter inferior a mentionat subiectul dezbaterii maririi bugetului apararii, a auzit , a raportat , iar vreun coleg, patriot de tipul dlui Fota , in mod preventiv a initiat acest show al serviciului obligatoriu ptr a innabusi si elimina ideea periculoasa de a mari bugetul apararii.
      Repet : orice persoana cu un IQ la nivelul temperaturii ambiante ar trata aceasta asa zisa idee ca o bazaconie. Fie si in tara Anormalului.

      Sanatate.

      6
      • ” MAI colcaie de agenti rusi.
        Idem MApN.
        Idem parlamentul
        Idem asa zisa Media
        Idem platformele sociale.”

        Sunt 2 erori :
        Agenți ruși a se citi agenți bolșevici
        Nu ” colcăie”, sunt varianta 2.0, urmașii.

    • Merci Caudillo, i rest my case: „to highly skilled recruits” se aude ministerul care scoate pe banda rulanta postruri de infanterie si intendenta bucatar sau cizmar la unitati de la dracu in praznic?

      6
      • @Lt(rez)
        Încă nu s-a ieșit din bula aia spațio-temporală cu „sunt 100 la poartă care vor să-ți ia locul”.
        Părerea mea, hâc…

        9
        • Asa este Sharky, din pacate si contactele recente pe care le-am avut cu ei mi-au indicat exact ceea ce spui tu.
          Trist, pentru ca eu vreau sa vad cea mai buna calitate umana in minister, militari bine echipati, bine pregatiti iar pentru cei cu sangele khaki siguranta si certitudinea unei evolutii in cariera.
          Edit: Postul de soldat, arma intendenta, specialitate cizmar este o situatie reala. Am vazut pe liste pentru rezervisti acum 2 ani. Si am intrebat pe doamna recrutor… ce post e asta? Repara bocancii cumparati de la Adina SRL sau ce? Cizma nu mai este in componenta uniformei de prin 91, ce anume face acest om? Doamna cu o fata imperturbabila de parca am intrebat-o despre metafizica in anliza eminesciana a filosofiei hegheleine se uita la mine si ridica strasnic din umeri. A urmat ardelenescul „no’ cacat…” din partea mea.

          2
      • Cu plăcere lt(rez)! Poate vor înțelege și cei din minister ca nu e nevoie sa inventezi roata, e suficient sa urmezi un model verificat si care are succes.

        2
  40. Ar trebui cel putin o pregatire militara obligatorie , care sa se desfasoare o anumita perioada de timp, pentru toti baietii apti, de la 18 ani , chiar daca dorm noaptea acasa dar ziua se prezinta la unitate, la program ca un soldat de azi care este cu contract. Dar asta presupune sa avem o armata adevarata nu una care incape pe un stadion de fotbal de 100.000 de locuri ( mai raman si libere ) si cu o dotare decenta . Deci mai avem de asteptat, deoarece deocamdata visul de aur al romanului este sa se faca politist iar ca dotare inca nu achizitionam mare lucru sau achizitionam la mana a 2 a .

    1
  41. https://youtu.be/lGzXJ3pRLQY
    Este un întreg serial. De la 16:30 recruții sunt învățați să se spele, să se bărbiereasca. În general, mai toate clipurile armatei britanice prezintă ca fiind normal șmotrul atât de hulit la noi.

    1
    • Masura vreunu camera cu batu de chibrit?

      6
      • Submarinul.

        2
      • Alea intrau la bătaie de joc nu la dat bocancii cu crema și lustruiti să îți faci mustață în ei.

        1
        • ma faci sa rad ce ti-am exemplificat eu ca si multe altele reprezenta armata obligatorie in Romania,si de ce era hulita si este de toti de pe aici, nu ceea ce exemplifica videoclipurile alea ,per exemplu cand am fost inrolat in armata deabia alergam 1km fara sa imi dau plamanii afara ,la 3 luni de armata faceam 5 km deplasare rapida la fiecare km 100m cu masca pe figura ,iar lucrul ala era armata ,nu soferia cu valiza ,inundatiile cu furtunu de pompieri sa scoti apa cu ciorapii din dotare ,curatatu wc cu periuta de dinti sau schimbarea programului de sambata duminica cu unu in care sa ai instructie de front pe platou de beton la 45 de grade vara si mandria caprarilor ca in primul sfert de ora lesina 2 insi si presupun ca altii au nimerit personal militar destul de inventiv si pot povesti si alte metode de batjocura

          1
  42. @ Caudillo…

    Dle Caudillo te rog sa imi termiti o clarificare.
    Probabil dta , din cauza stilului abrupt in care m-am exprimat in comentariul meu adresat dtale , anterior, te face sa ajungi la niste concluzii eronate.
    De aceea dorec sa ma clarific :
    Eu nici pe departe nu am avut intentia de a critica, comentariul dtale. Sub nici o forma. De fapt sunt de acord cu dta.
    Am folosit postarea dtale ca un vehicol de a imi exprima opinia personala despre acest subiect ridicol al stagiului militar obligatoriu. Un subiect suspicios , nerealizabil , daunator si toxic apararii Romaniei ,aparut asa” din senin”. Acum cand tensiunile sunt mari si tarile europei( si ale lumii) isi maresc bugetele militare.

    Deci daca cumva am fost inteles gresit , imi cer scuze. Repet :opiniile mele personale , coincid in mare parte cu ale dtale.

    In legatura cu postarea dtale si link urile pe care le-au prezentat , doresc sa adaug ca aceste bonusuri financiare, sunt oferite de DoD( Department of Defense) , in timpul conflictelor sau in cazul de fata al pendemiilor ,sau/si cand recrutarile sunt dificile, si nu se indeplinesc cotele diferitelor Arme ale DoD.

    Am mentionat in trecut ca recrutii din National Guard sunt ( multe) femei( si fete). Asta ptr. ca National Guard (Rezervistilor) INTOTDEAUNA , ofera recrutilor acceptati sa le plateasca Facultatea , sau orice alte costuri ptr. studii superioare.

    Deasemnea doresc sa mentionez ca aceste bonusuri finaciare , oricare ar fi ele , sunt reambursate numai DUPA indeplinirea respectivelor contracte de catre respectii recruti.
    In cazul National Guard plata costurilor studiilor superioare , se plateste de DoD , numai dupa absolvirea ei si abtinerea diplomei. Deci recrutul trebuie sa plateasca din buzunar , initial , si numai dupa aceea DoD ramburseaza aceste sume recrutului , care a absolvit Facultatea, Universitatea , etc.,etc..Orice acte de insubordonare , absente . conduita nedemna sau rusionasa , esecul la teste fizice , si aptitudini , pot duce la anularea acestor bonusuri.

    Sunt si exceptii. Daca studiile post liceale ( astazi orice recrut trebui sa aiba Diploma de bacalaureat sau GED ( General Education Degree) + IQ Test + test psihologic , deci aceste exceptii apar atunci cand , functia ( MOS ) recrutului sau persoanei in uniforma , necesita studii superioare , ptr. a-si putea continua servicul in Fortele Armate. In acest caz , bineteles costurile acestor studii sunt platite de DoD , pe loc( as you go).

    Multumesc. Sanatate.

    1
    • Multumesc pentru comentarii, foarte interesante. Dorința mea este să aduc niste clarificări asupra problemei serviciului militar obligatoriu. Am luat ca referinta US DoD pentru modelul care ar trebui urmat de România. Am inteles ca banii nu se dau așa usor DoD plăteste calificarea si lipsa de candidati pe joburile necesare. Dar nu i ia cu arcanul. Verbul folosit e „to lure”, a ademeni, in cazul acesta si cu bonusuri financiare. Lure momeala de plastic la pescuit. Doreste sa i atraga din viata civila catre un contract DoD. Surpriza mea a fost ca nu e vorba nici măcar de carieră militară, cum e in Romania, e vorba de bonusuri pentru un contract de doar 6 ani, foarte avantajos pentru recruti, nu te forțează nimeni sa ramai militar toată viata pentru bonusurile DoD.
      Din pacate in Romania am întîlnit persoane care doresc reintroducerea serviciului militar obligatoriu, nu e doar o idee rătăcită, iar AUR , care spre surprinderea mea, are ceva adepți, susține reintroducerea armatei obligatorii, asa ca nu e exclus ca intr-un viitor apropiat/îndepărtat sa fie legalizata această idee nefastă. Daca ideea aparea din senin ar fi fost bine,dar poate sa prinda la anumiți votanți. Am inteles opiiniile exprimate, ale mele sunt uneori mai abrupte si hai sa scoatem „domnule ” din comentarii, ar trebui sa raspund cu aceeasi formulă de politete si deja comentariile sunt prea stufoase.

  43. @ Nicu_4…

    Intr-un comentariu antecedent, am mentionat ca din 2 ani de asa zis serviciu militar obligatoriu , am facut cca. 1.5 ani munca silnica la canal.

    Poate , in viitor , daca tematica si/sau subiectul se iveste voi mentiona ce mi s-a intamplat mie , personal in cca 6 luni.

    Ptr. acum voi mentiona numai faptul , ca munca silnica la Canal , a fost ca o vacanta , pe langa experienta la care am fost supus , in asa zisa Armata Populara Romana, a Epocii de Aur , de catre Omul Nou , excretat de acea Epoca.

    Nu stiu daca imi intelegi aluzia , dar , cum sa ma exprim , ca sa nu traumatizez minorii…hmmmm…

    ma bucur ca nu am avut acces la munitie.

    Sanatate.

    2
    • daca te referi la faptul ca aveam un adjutant sef care regreta armata reserista in care el aplica corectii fizice oricarui recrut dupa bunul plac ,nu am nimerit asa ceva ,si cum zicea si sharky mai tre sa treaca mult timp pt schimbare

      1
    • ”am facut cca. 1.5 ani munca silnica la canal.”

      salutari
      UM2602 Lebada
      1987

  44. Fota are dreptate doar ca nu realizeaza cat de mult s-a schimbat vestul. In US se ard steagurile Americii, in Germania doar 20% si-a da viata pt tara iar in toata UE natiunile sunt in plin proces de deconstructie identitara. Adica li se sterge o identitate din cap. Cum sa aleaga tinerii armata cand toate valorile sunt aratate ca un bussines iar Romania e prezentata in manualele de istorie ca echipa de baschet a liceului? Efectiv la istorie parca se invata despre alti oameni nu despre parintii lor…

    1
  45. @ Ion…

    Dle ion , dupa cum cred, dta sper ca ai observat ca eu sunt la polul opus opiniei dtale pe acest subiect al serviciului militar obligatoriu.

    Eu iti respect pe deplin dreptul la propria dtale opinie.

    Am citit comentariul dtale. Te rog convinge-ma pe mine , spre exemplu , CU DETALII , ca sa renunt la conceptiile mele sa sa ma alatur , celor ale dlui Fota , asa cum ai facut-o dtale.

    Mentionezi trei „exemple” care nu au absolut nimic de a face necesitatea serviciului militar obligatoriu in Romania.

    Steagurile in america se ard , de cei pe care Media din Romania , ii lauda , zilnic.
    Nu este o singura america. Ci doua. Cei care locuiesc in US , stiu asta.Nu doresc acum sa intru in detalii , dar voi mentiona numai faptul ca TOATE canalelle tv si TOATA Media din Romania , folosesc ca surse : CNN , New Yok Times . Inventatorii de Fake News.
    CNN , este astazi, intrecut in ratings de Canalul de Crosetat Mileuri. Aceasta nu este o gluma.Cu toate acestea , ptr. un motiv sau altul ( lene , neprofesionalism ,etc.) acest cuib neo marxist , este sursa principala de stiri din america ptr. Romania.

    Germania , nu are nevoie sa se apere. A fost rasfata de mai bine de jumatate de secol sa fie aparata si subsidiata de contribuabilul american.mai mult decat atat Germania are luxul de a nu cheltui Miliarde euro ptr. aparare si cu aceste fonduri uriase experimenteaza cu mii si mii de programe sociale si socialiste.
    Dupa victoria americii asupra URSS , si extinderea NATO spre est , astazi Germania , este si mai ferita de pericole. In plus cel mai mare aliat al Germaniei , este Rusia. Daca nu ma crezi , intreba-l pe fostul cancelar german dl. Schroeder.
    Germania vrea sa fie aparata de americani , in timp ce isi inchide toate centralele nucleare , semneaza un contract de 400 Miliarde $ cu aliatul rus, ptr. gaze , transportate pe o conducta care ocoleste „aliatii” Germaniei , Finlanda ,Tarile Baltice si Polonia.

    Iar crema Mediei romanesti se scarpina pe gulie si se intreaba de ce preturile gazelor s-au triplat in caelasi timp cand Germania si Belgia isi inchid centralele nucleare.
    Pe mine ma amuza cum toti „expertii” din Romania se perinda prin fata ecranelor si incearca sa explice subitul decalaj dintre cere si oferta pe piata gazelor si energiei electrice.
    Dar niciodata nu se mentioneaza faptul ca pe langa faptul ca Verzii germanie( neo marxistii) , au reusit , in sfarsit , dupa decenii , sa ingenuncheze Germania si sa o faca dependenta de gazul Rusesc, dar concomintent au bulversat si destabilizat preturile de nergie din europa. Aceste preturi au crescut atat de mult , numai pe continentul europea, in comparatie cu cele din jurul Lumii.

    Cat despre Identitatea tarilor Europene… Pe langa Suveranitate , Identidatea , Cultura , Traditiile , etc., toate acestea , sunt Incompatibile cu Structura , Legile , Regulile , si Scopul acestui experiment numit Uniunea Europeana. Romania a aderat de buna voie si nesilita de nimeni la aceasta structura. Si- a pierdut Suveranitatea si Forta de Munca , Antreprenorii si cei cu Studii Superioare , au ramas cu „bugetarii” pensionarii si ” scutitii pe caz de boala” , dar , in mare , dupa cum se vede , romanii cred ca toate acestea merita 30 Miliarde euro. Cat vor castiga din aceti bani pensionarii si orfanii , fata de Clasa Conducatoare si bugetari , ramane de vazut.

    Una din promisiunile UE a fost aceea ca va aduce Pace in europa.
    Acest subiect ramane sa fie dezbatut. Realitatea defileaza in fata achilor tuturor.
    UE este atat de importanta ptr. dl Putin , incat acesta pana mai ieri insistat ca el doreste sa negocieze si sa incheie un contract , numai cu US . Nu si cu UE.
    Aceasta , cu toate ca spune volume despre greutatea UE in zona si in Lume , si ar trebui sa puna in panica pe membrii UE , a fost cu totul ignorata si musamalizata , de presa europeana.

    Tari cu Armate Populare : Armata Populara Chineza, Armata Populara Nord Coreeana , Armata Populara Cubaneza.

    Inteleg ca dta si dle Fota , pe care, dupa ce ai dai dreptate , imediat , mentionezi ca el nu realizeaza ca Vestul s-a schimbat deci ,dta dl Fota , si altii , doriti sa emulati aceste tari cu Armate Populare. Bine. Este dreptul dvtra sa ganditi asa.Dar sper sa fiti in minoritate. Ptr. soarta Romaniei.

    Totusi , daca asa cum spui dta , dl Fota are dreptate , dar nu este constient ( sau nu realizeaza , Realitatea ) , dar dta o realizezi , atunci de ce , un cetatean neutru care nu s-a decis inca , sa se increada in cineva precum dl Fota , care cum spui are dreptate , dar , nu are ?

    In mod regretabil , dta dle ion , nu ai oferit niste detalii , cam cum ar functiona acest sistem de tip bolsevik , in Romania de astazi . De la cazarmi care sa acomodeze 250.000 sau mai multi de asa zisi militari , arme , munitie, alimente , cantine , combustibil pte, instructie , gaz ptr. inclazire, salarii , pensii asistenta medicala , etc .etc.
    Nu indraznesc sa ma ating de subiectul : Achizitioanrii de armamament modern. Si nu marefer la cai verzi pe pereti ( F35)
    ma refer la inlocuirea armelor individuale ale soldatului roamna , care dateaza de prin anii ’60 , ’70. Dl Ciuca , anul trecut a spus ca : ” Nu sunt bani ptr. aceasta modernizare”..

    Nu ai fost deloc generos in a expune ideea dtale a Bugetului Apararii Romaniei , ptr. a crea o Armata Populara. Cam cat crezi dta ce ar trebui Romania sa aloce ptr. Aparare ? 1 % ? ,0.1 %? , 10% ? , 30 ? , 50% ?…Cam cat ar trebui sa coste o Armata Populara Instruita ? . Presupum ca dta nu doresti o Aramata Populara precum cea Afgana. Care credeau ca Miliardele contribuabilului american , vor veni , ptr. eternitate.

    In umila mea opinie , daca Romania se va intoarce in Timp , la Epoca de Aur , dpdv al Stagiului Militar si al Naturii Armatei in general , aceasta va fi ultimul cui in cosciugul asa zisei Armate Romane.

    Crearea unei Armate Populare , ar fi mai toxica , si pe o durata mult masi lunga , decat reducerea bugetului apararii.

    Eu daca as fi rus , sau dusmanul Romaniei , ptr. a mentine aceasta tara , dezarmatat si inefectiva , si intr-o continua stare de ireleventa , in Europa , in Balcani si la marea Neagra , as propaga aceasta idee a Armatei Populare.

    Nu stiu daca ati observat , dar rusii ii copie pe cei din Vest..Au renuntata la Ser4viciul Militar Obligatoriu.

    Ce este uimitor , este faptul ca multe tari din Europa si din Lume , din cauza ascendentei Stangii Internationale , aliati cu Globalistii si sprijiniti de Mogulii din Platformele Sociale( Fake Book , Tweeter, Google, etc.) Planeta a devenit instabila , si planeta se inarmeaza.

    Multe tari dezbat sau deja si-au marit Bugetele Apararii.
    Cu exceptia Romaniei.Tara Anormalului.

    Romanii sunt mai destepti decat americanii , Polonezii , Israelienii , Australienii , etc.,etc..Romanii , condusi de dl Fota nu se incurca cu idei ciudate precum marirea Bugetului Apararii. Nu!

    TVR si dl Fota , doresc sa reinvie Epoca de Aur , vizavi de Aparare : Mult si Prost. In loc de Adecvat si Bun.

    Cineva mai sus mentiona , ca in Romania , va trebui sa mai treaca cateva Generatii , ptr. a scapa de „normalitatea” dde astazi , adica de Anormal ( in gandire , si in practica).

    Probabil ca eu si dta , dle ion , nu vom mai fi.

    Dar , eu Sper, ca aceasta mentalitate a Omului Nou , sa nu ai umbreasca Romania.

    Sanatate.

    2
    • Multumesc pentru raspuns, cred ca avem aceleasi vederi doar ca asa cum ati spus nu am oferit niciun detaliu pentru vreo solutie. Ar fi cateva cred. Nici stagiul militar obligatoriu nu ar mai fi ca in trecut. Exista si alte modele de state cu stagiu militar obligatoriu Israel de ex. Daca vreti sa schimbam niste putem vorbi si in privat.

  46. Ca om care a facut armata la TR, la marina, la Academia navala „Mircea cel Batran”, pot afirma ca opinia mea este ca armata NU MAI TREBUIE SA FIE OBLIGATORIE.
    O armata profesionista, cu oameni platiti incepind cu 3000 Euro net – pentru simplu soldat – si f. bine pregatit si oferit conditii f.bune de a „lucra” in acest domeniu, ar rezolva o mare parte a problemei. Atunci sa vezi inrolari.
    DAR, ca sa ramii in armata, trebuie sa dai in fiecare an teste fizice si psihologice, sa dovedesti in simulari reale – pe teren – capacitatea de lupta.
    Punctul 2 este reducerea tuturor posturilor caldute la un 25-30% din actualul numar.
    Impari in 5 regiuni, pentru fiecare regiune ai 2 sau 3 generali, cite 2-3 colonei la un general si tot asa. Toti nevoiti sa dea probe anuale.
    Ramine bugetul de 2% alocat, o sa fie arhi-suficient pentru salarii, pensii si inzestrare.
    I-a sa vezi atunci ce frumusete de armata o sa ai.
    Auziti, dl Ciuca ? Luati-o pe asta !!

    1
    • „O armata profesionista, cu oameni platiti incepind cu 3000 Euro net – pentru simplu soldat – si f. bine pregatit si oferit conditii f.bune de a „lucra” in acest domeniu, ar rezolva o mare parte a problemei. Atunci sa vezi inrolari.”

      Sa ne uitam putin la americani…inainte de a scoate numere salariale din caciula: exemplu, un 2nd lieutenant – sublocotenent la inceput are cam 3300-3400…de dolari (adica aproape 3000 de euro).
      https://www.militaryonesource.mil/military-life-cycle/new-to-the-military/getting-settled/military-pay-101/

      4
      • La rezervisti, la ‘muricani, poti lua 17% din solda activului si de la contracte succesive poti ajunge la 20%. La noi, direct 30%.
        Nu stiu de unde s-a inradacinat ideea asta ca daca lucrezi la stat trebuie sa fi platit aberant. Cox, miile de euro sa sara din tine. E fix invers, la stat te duci pe baza complexului mesianic sau idealismului tampit de a salva lumea, societatea si la privat, te faci Bezos. La noi, Bezos ii un smecher care a reusit sa ajunga secretar de stat dupa ce a plantat crizanteme cu 70 de euro firul tot pe banii statului, ca privatul sare la bataie daca ii spui o astfel de cifra.
        Niciodata nu m-am smiorcait de solda. cat a fost atat a fost. Problemele mele au fost, oameni nepregatiti in functii de decizie, functii cheie, promovari pe mese si porci de Craciun, lipsa oricarei disponibilitati a comenzii la ascultarea oricaror probleme ale oamenilor si in final compromisul pe care trebui sa-l faci sa poti sa iti vezi de cariera asa cum ar trebui. Ca poti fi avansat si in unitatea in care lucrezi(de regula) sau poti fi avansat si la 600 de km de distanta sau… iti poti cere trecerea in rezerva prin demisie.

        1
    • Hey, Tony!
      Spui că ești ofițer, însă până acum n-ai înțeles nimic despre armată și crezi că baniii sunt totul.
      În armată este nevoie de oameni dispuși să moară pentru lucruri abstracte, cum este iubirea de țară, care este dincolo de orice sumă de bani.
      În majoritatea timpului, armata este un pasiv pentru stat care devine un activ foarte important în timp de război. Pentru o balanță, pe timp de pace trebuie să ai o economie înfloritoare care să aducă la buget sumele de bani necesare întreținerii și dezvoltării armatei ca aceasta să nu devină o povară pentru stat.
      Unii smecheri au considerat că banii cheltuiți cu instruirea militarilor în termen sunt aruncați și au reușit să suspende serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, iar economiile rezultate au fost vărsate în propriul buzunar.
      Cât au fost la butoane au prăduit tot, după ei potopul. Sunt mai multe consecințe ale acestei masuri, unele pe termen lung și altele pe termen scurt. Ca ofițer, ești în stare să găsești care sunt aceste consecințe, nu?

  47. De notat ca sistemul remunerarii militarilor Armatei Romane , a fost conceput si creat de : Generalii Epocii si de fostii Secretari de Partid , fara nici o experienya militara . Nici macar in Doctrina de tip Soviectica.

    Dl Tony mentioneaza un numar la un salariu al soldatului , in euro.
    Pe timp de pace acest salariu va fi urat , invidiat si atacat de proletaria,tatul civil.
    Dar nu si pe timp de Razboi.

    Asta este Natura Umana. Acestia suntem.

    Dl Razvan Mihaeanu , prezinta slaariul de Baza al unui ofiter inferior american , fraged comisionat ( Toti ofiterii americani sunt : Commissioned Officers .

    Adica acesti ofiteri ( de la 2nd Lt la General de Armata , primesc Insarcinarea ( commissioned) de la Senatul american , in Mod Individual ( cu nume si grad) , de a conduce o sub unitate , unitate corp de Armata sau Armata .
    Sub acest sistem , orice ofiter , sau/si general , in caz ca se abatate de la Constitutie si Regurile Militare Americane , poate fi imediat , DE Commissioned , de catre Senat ( la cererea unuia sau mai multi Senatori , sau a Presedintelui) , in felul aceste , este creat un alt impediment , vreunei lovituri de satat militare , si de a mentine Controlul Civil , ,asupra Armatei.

    dar divaghez , din nou.

    Deci , in graficele prezentate de dl Mihaeanu , mai jos sunt enumerate alte Compensatii.

    Acestea sunt Cruciale recrutilor , ofiterilor , Generalolor si Armatei , in general.

    Astefel se imapaca si Varza si Capra.

    Cum am mentionat , pe timp de pace , astazi , un salariu initial ptr. iun recrut de 3.000 euro , va fi Invidiat ( Sportul National # 4 , al Romaniei) , Criticat si Atacat de Civili.

    Daca notati sistemul american , ofera un salariu relativ modest militarilor , si ofiterilor.

    La care se adauga diverse Beneficii.

    Eu cand eram Activ sfarsitul anilor ’90 ) , imi aduc aminte ca US Army , depozita in contul sotiei , lunar , daca retin , $ 600. Cand eram trimis in scurte misiuni ( pana la 4 saptamani ) in America centrala si de Sud , ptr. a ajuta sinistratii civili ,de acolo ,cu probleme medicale , sau a FOS americane in jungla din Peru ( impotriva Sandero Luminoso – Shining Path), toata echipa medicala primea alte alocatii ( Stationare in afara US territory ) ,sau zona „calda” ( in situatia din Peru , din acea perioada), etc.etc..

    In plus bazelel americane , mari atat din US cat si din jurul Lumii au asa zisele PX ( supermarket ) , unde militarii si famiilor lor pot cumpara practic orice ( exceptand autorurisme ) , FARA a plati Taxe.

    Deci in sistemul american , un soldat tanar , singur , nu primeste o remunerare demna de iinvidie.

    Dar din moment ce acesta se casatoreste . Benefeciiole cresc ( Spousal Benefit ) , apoi cand incep sa para copii , din nou aceste Beneficii se adauga ptr. firecare copil.
    Appoi cand acesti militari prin studii si practica , din nou sunt remunerati mai bine.
    In caz de Conflicte , si stationari in afara US , remunerarea ,creste si mai mult.

    Deci cand nu se intampla nimic, plata nu este de invidiat.
    Cand se moare , in zone fierbinti , totul este diferit. Vaduva primeste un ” lump sum ” de la DoD ( nu mai retin , dar depinde de multi factori , pana la $ 1 mil.), plus inmormantare iar Orfanii , vor avea Studiile Superioare ( cand ajung la varsta respectiva) , sau orice alta Scoala Profesionala , pe care doresc sa o urmeze , platita in ntotalitae de Dod.

    In plus sunt Multe Organizatii ne guvernamentale , americane , care prin Donarii , ofera acestor familii , diverse beneficii si sume de bani ( incepand cu tratamente medicale , locuinte , si ajutoare cu small business si tyermand cu vacante si croaziere , platite , urmasilor veteranilor)

    P.S. in grafic , „E” = Enlisted ( soldati , recruti , de la E 1 la E 9 , parca . E9 = Sargent Major of the Army ( sunt mai putin de o duzina de E9 , in armata americana ) iar acestiqa comunica direct cu Generalii ( un fel de Consultanti ai generalilor , despre Starea militarilor din suboerdonarea acelor generali.
    Sistemul miltar american este diferit de cel european.

    Sunt doau sisteme paralele Ofiterii si generalii , si Clasa Sergentilor.

    Sergentii sunt Coloana vertebrala a Armetei americane. Ei reprezinta legatura , bala maua daca dorit intre ofiteri si generali si soldati (Enlisted).

    In Armata Americana Sergentii sunt Faorte Respectai si Apreciati
    Sergentii conduc squads ( grupe) si platoons( plutoane) si sfatuiesc si sunt consultati de locotenenti , captani , i maiori colonei si generali.

    cel mai mic grad de Sergent , in Armata American este E5 ( buck sargent) , cel mai mare , cum am mentionat este Sargent Major of the Army . Acesta grad , in randul soldatilor , are greutatea comaprabila cu a unui general.
    Dar a nu se confunda . Generalii sunt Generali. Produsul Scolilor Miliatare si a Academiilor Miliatare.

    Sergentii sunt simplii soldati care se evidentiaza , prin curaj , initiativa , intuitie , flexibiliate , castiga atat respectul camarazilor cat si al ofietrilor , sunt promovati , trimis la scoli de leadership , scoli de sergenti , scoli speciale , etc,.,etc..

    In US marines cineva care a reusit sa atinga gradul de Lance Corporal ( caporal) , este foarte respectat. Atat de camarazi , cat si de ofiteri.

    va multumesc din nou ptr. indulgenta si ptr. timp.

    Sanatate.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *