Singura intrebare care ramane este ce varianta. Ofera americanii F 15 EX Eagle II? Ofera si racheta AIM-120 AMRAAM care pana acum nu a fost vanduta Egiptului?
Cairo incearca de foarte mult timp sa cumpere F 15 insa americanii le-au oferit doar F 16 la pachet cu AIM-7 Sparrow, astfel incat egiptenii au cautat solutii. Rusii au fost primii beneficiari, reusind sa vanda MiG 29. In ultimii ani insa Parisul s-a detasat in mare invingator, egiptenii achizitionand un numar relativ mare de aparate Rafale (54 de bucati sunt in plan).
S-a incercat si varianta Su-35 Flanker E, insa din motive necunoscute (dar usor observabile acum in razboiul din Ucraina) Egiptul a spus pas comenzii catre Rusia. Si cu ocazia razboiului din Ucraina Rusia pare sa se fi sters pe bot de multe comanzi pentru „super-armamentul” sau. A vazut lumea cum se descurca „rusoaicele” pe campul de lupta…
Si ajungem in zilele noastre, generalul american Kenneth McKenzie a declarat in fata Congresului – pe 15 martie – ca Statele Unite s-ar fi hotarat sa ofere F 15 (nu se cunoaste inca varianta si nici pachetul de armament) Egiptului.
McKenzie este comandandantul US CENTCOM (US military command for the Middle East and Central Asia) si a spus: “I think we have good news in that we are going to provide them [the Egyptians] with F-15s, after a long and difficult job.”
Cea mai recenta afacere cu Cairo a fost acceptarea vanzarii a 12 aparate de transport C-130J Hercules, in ianuarie 2022.
GeorgeGMT
Banii saudiților fac minuni.
Plus ” ajutorul” ăla american de vreo 1,2- 1,5 miliarde dolari anual dedicați exclusiv egiptenilor să cumpere ” scule” americane.
Al Sisì e șeful statului. Dictator dar școlit militar atât în Anglia cat și în USA.
Salut. Eu ma tot intreb daca Romania e vecina cu atlanticu ca prea e liniste la noi, egiptenii pe care nu ii ataca nimeni usor usor se doteaza cu Cele necesare, noi nica am ramas si farà mig-uri ca sunt batrane, si apropo Romania unde e pe harta.
daca F35 al IAI e mult superior F15 in varianta de vanzare pt Egipt probabil nu va fi nici un impediment.
au cam roluri diferite. nu prea poti sa le compari ca u functii diferite. in dogfight f-35 e praf. chiar si fata de rusoaice.
In războiul modern , dogfight-ul îl câștiga cine vede primul – are radar mai puternic , și cine lovește primul – are armament de calitate … așadar , dacă F35 vede primul și lovește primul , restul nu contează …
ala nu e dogfight!
Dacă pentru tine dogfight înseamnă o lupta aeriana comparabila cu cea dintre un Spitfire și un Messerschmitt , atunci in războiul modern nu prea vei vedea dogfight … Dar de aceea in războiul modern se lucrează la creșterea puterii radarului , a performatele rachetelor Aer-Aer și a caracteristicilor stealth ale avionului și de aceea F35 are mari șanse in fata rusoaicelor ….
scopul unui avion de lupta este sa distruga forta vie a inamicului si tehnica de lupta aeriana ,terestra si navala a inamicului prin orice mijloace tehnico-tactice ,nu sa faca acrobatii aeriene,cat timp este capabil sa faca lucrul asta mai bine decat orice alt avion,pt ca probabil de cand IAF il are in dotare sa lamurit cu ce se mananca,probabil Egiptenii o sa ia un F15 model acceptat de Israel ,pt ca daca exista vreo varianta de F15 care sa se apropie de capacitatile F35 aia o vor detine doar SUA si Israel in nici un caz Egiptul
Foarte corect !!
Din punct de vedere logistic, egiptenii ar fi mai câștigați daca la următoarea achiziție si-ar cumpăra Rafale block4.Sa aibă o flota aeriana bazata mai mult pe omnirolul Rafale.
Ma intreb daca ar vinde SUA, F35, Egiptului.
Paradoxal, poate chiar au o motivatie logistica, in sens contrar. In caz de conflict major in care și Franța e implicată, mai vin munițiile și piesele așa de repede pe cât ar dori ei, ca și Francezii au problemele lor la capitolul ăsta? Sau dacă se cearta cu Franța sau vreunul din pr’etenii ei? S-or fi gândit ca mai bine nu pun toate ouăle in același cos.
Se poate face și un stoc îndestulător de piese și munitii pentru Rafale.
După Criza Suezului din anul 1956, nu stiu ca egiptenii sa fi avut stări conflictuale cu Franța.Nici în viitor nu cred ca ar avea motive sa ajungă la un conflict deschis sau stări politice tensionate cu Franța.
Cred ca achizițiile egiptenilor se fac doar în funcție de oportunitățile de moment.Cumpara ce pot, optând pentru ce este mai bun, în acel moment și deloc pe raționamentul ca sa nu fie dependenți logistic de o anumita tara.Indienii cred ca procedează la fel.
În cazul achizițiilor din SUA, acestea se fac cu banii primiți sub forma de ajutor militar de la aceasta tara.Ar fi culmea ca egiptenii sa își cumpere pe banii americanilor, tehnica militara europeana, ruseasca, chinezeasca.
In cazul Rafale asta cu stocul indestulator e relativa, poate pentru timp de pace si vreun conflict mai mititel. Francezii insisi miauna ca n-au rezerve de piese si munitii pentru ceva de mare intensitate si ma indoiesc ca au fabricat si livrat destul pentru altii. In principal insa Francezii nu pot fabrica destul pentru ei si pentru altii in eventualitatea unui razboi de mare intensitate si atunci ar acapara toata productia, lasandu-si partenerii de Rafale pe bara. (Idem la inlocuirea aparatelor pierdute.) Ucraina arata ce iute termini munitiile destepte si cat de bine e sa ai furnizori beton atunci cand nu fabrici la tine in ograda, iar Unchiu’ Sam e de departe cel mai fiabil partener in domeniu.
Nici eu nu cred ca sunt sanse mari de tensiuni cu Franta in viitorul apropiat, dar astea sunt avioane de tinut 40 de ani si cine stie ce se mai intampla pana in 2060! Acu’ vreo 10 ani Ucrainenii si Rusii pareau fratiori de cruce, iar acum nu mai stiu cum sa-si scoata ochii.
Despre banii americani – perfect adevarat, n-ar prea merge sa ia frantuzisme pe dolari, dar in Egipt mai pompeaza lovele si altii, gen Saudienii sau Emirienii.
Ce ma seaca pe mine in istoria asta e ca Egiptul absoarbe linistit ditamai ajutorul american pe cand noi, cu o pozitie cred eu „mai” strategica la acest moment, nici n-avem ideea sa-l cerem.
,,Ce ma seaca pe mine in istoria asta e ca Egiptul absoarbe linistit ditamai ajutorul american pe cand noi, cu o pozitie cred eu „mai” strategica la acest moment, nici n-avem ideea sa-l cerem.”
Totul tine de politicieni.De interesul acestora pentru înzestrarea forțelor armate ale tarilor lor.
Politicienii romani au alte interese și preocupări în loc sa profite la maxim de apartenenta la NATO și de parteneriatul politic si militar avut cu SUA pentru a reforma, moderniza și instruiri cu adevărat forțele noastre armate.
As cumpăra din SUA, în baza G2G, tot ce au nevoie forțele noastre armate și ne pot oferi firmele americane, încercând sa am aceeași dotare pe care o au forțele armate ale SUA.
In baza unui acord guvernamental, cel puțin un sfert dintre studenții și elevii academiilor militare, școlilor de subofițeri și maiștri militari, din fiecare promotie, si aici ii am în vedere pe cei mai performanti cu adevărat, i-as trimite sa își facă după primul an, integral studiile în SUA și sa activeze dupa absolvire, câțiva ani, în cadrul forțelor armate ale SUA, recunoscandu-le vechimea în activitate după ce revin în tara și i-as plasa în poziții cheie, pe măsură competentei lor profesionale.Abia asa am putea schimba mentalitatea și reforma cu adevărat forțele noastre armate.As adopta inclusiv ghidul carierei militare din SUA, organizare a forțelor armate, instituția Gărzii Naționale,șamd.Si as tine cât mai aproape de SUA.Ca aliat si prieten cu adevărat loial și nicidecum ca sluga obedienta.
Cum poți spune că Ro are poziție mai strategică decât Egipt? Atât timp cât canalul Suez e pe teritoriul Egiptului și nu al României ăla e mai strategic decât toată Europa de Est.
Putina moderație nu strica.
…bun dar atunci cine îi atacă pe toți acești arabi?! Egipt, Quatar, EAU, Arabia Saudită, Iordania, Maroc… Turcia e in NATO (parcă)… Libia e praf, Irac e parf, Yemen, Sudan toate sunt praf… Algeria si Tunisia poate așa să mai fie o adiere de ceva… Iranul ni se spune că sunt foarte comici și oricum Israelul a amenințat, pardon, a avertizat, că îi curăță ei primii… Israel putere nucleară îi atacă pe toți și ei îți fac iluzii că ripostează?
Toată lumea din zona aia e în tabăra americana sau e praf și toată înarmarea asta arabă cu chestii americane și/sau vesticeves pare strict un mare lobby…
Nu-i ataca nimeni acum, dar nu poti stii ce aduce viitorul.
La ciuhabi, lafel ca la conationalii nostri veniti dintr-un sub-continent, fala si madnira primeaza chit ca ei nu au infrastructura de baza a unei societati civilizate.
De aia, Egiptul e pe perfuzii financiare din afara, pentru:
1. Sa cumpere grau si papica, ca deh, explozia aia demografica necontrolata + distrugerea cursului inferior al Nilului dupa barajul de la Assuan i-au adus in pozitia sa nu mai poata sa-si asigure necesarul de mancare din intern.
2. Au tona de tineret, pe ala cum il tii in frau? Bagi in Armata: au, n-au treaba muta o gramada de nisip de pe o parte a drumului pe alta…la fel ca in Armia RO sau in cea Rusa (cand i-au pus sa sape transee in padurea rosie) – Sa aiba o ocupatie, sa nu poata gandi si cloci tot felul de prostii.
Deci, grau pentru lipii facute pe pietre incinse de soare in desert + armata si jucarii pentru fala si a tine ocupata partea barbateasca 🙂
Doar nu vrei ca de foame sa porneasca aia vreo razmerita prin Egipt sau daca se simt inferiori militar fata de Israel, sa ii ia gatul dictatorului.
Pacea aia e artificiala, maine daca ar putea, le-ar lua gatul evreilor.
Carrot and the stick diplomacy 24/7!
Cam asta cred eu ca e cu Egiptul.
Parțial da, dar totuși, vezi că eu am mai trecut pe listă și alții din zonă care se înarmează în draci de la aceeași sursă „prietenă” cu toți… în anii ’70 aproape toți din zonă erau în tabăra rusă; acum însă tabăra rusă e dusă… toți sunt în aceeași tabără, marea tabără a clienților de armament occidental…
Evident că explozia demografică, că foamea, setea și altele dar asta cu Israelul să fie atacat de unii flămânzi și să îi miște ăia vreun fir de păr e hazlie… să ne amintim ce au reușit arabii în raboaiele în care au acționat uniți împotriva Israelului (nu total dezbinați cum sunt acum), 6 days war, yom kippur etc… big zero barat sau chiar le-a dat cu minus…
Ok, răcesc gura de pomană că tu o tii pe a ta. Au canalul de Suez in curte, vezi cazul de anul trecut cu nava pusă de-a curmezișul ce a însemnat pt comerțul internațional. Nimeni nu o să riște că Egiptul sa deraieze…daca deraiază primul lucru pe care-l fac o să închidă canalul. Asta nu convine nimănui de pe glob. Și am încheiat discuția cu Egiptul. Iar comparația cu România e aberație. Înțelegeți o dată că România nu e strategică pentru întreg mapamondul. Dar canalul de Suez e.
Au egiptenii bani sa le opereze? Nici turismul nu mai e ce a fost. Un coleg vrea sa se duca vara asta in Egipt pt o saptamana ….150 euro!!! L-am intrebat daca cazarea e sub un pod…p-acolo… Ei bine nu, hotel 4 stele cu vedere la piramide si review-urile sunt foarte bune. Sa zbori un F15E care te duce la 36k$ ora ( https://www.rumaniamilitary.ro/cat-costa-pana-la-urma-ora-de-zbor-pe-f-16 ) imi ies cam 240 de cazari de genul asta cu 150 euro pe saptamana pentru o ora la un singur avion. Am incercat doar un simplu calcul din curiozitate de ce altii pot si noi nu. E ceva ce imi scapa aici? Cheltuiesc tarile inarmandu-se mai mult decat pot duce sau isi indatoreaza stranepotii ca s-or descurca ei cumva?
domnu´mneatale unde ai invatat economie?? din 150 platiti sunt 150 castig net?? sa´mi faultez una cite minunatii citesc pe aici.
Eu am vrut doar sa pun un semn mare de intrebare…nimic mai mult. Nu am pus faptul ca cei 36k sunt din 2013 si intre timp cu inflatia costul probabil e la nivelul F15C adica 42k. Nu am stat sa calculez cei 14% taxe, economia subterana …etc. Am atras atentia asupra banilor pe care un turist ii poate cheltui acolo intr-o unitate de timp. Dar tu te-ai repezit la prima gaselnita. Daca cheltuiesti intr-o saptamana 150 euro pe tot, cam ce aviatie de vanatoare poate pretinde acea tara….AN2-uri? Dar daca te duci in Amsterdam si numai cazarea unei nopti te costa 3-400, ce aviatie de vanatoare isi poate permite Olanda? Aici stefan60 si je au dat raspunsul ce lamureste: nu-si permit …sunt banii altora
Cum spunea Stefan60 banii sauditilor si ajutorul american fac minuni. De ce crezi tu ca Sauditii nu vor sa creasca productia de petrol? Cu acelas efort fac cxu 40 – 50% mai multi bani.
150 euro… 7 zile. Înseamnă că îl baga pe un hol si ii dau pâine cu apa.
„In ultimii ani insa Parisul s-a detasat in mare invingator, egiptenii achizitionand un numar relativ mare de aparate Rafale (54 de bucati sunt in plan).”
54 bucàti nu sunt „în plan”
24 Rafale au fost deja livrate (unul pierdut)
30 altele (+1 comandat ulterior, probabil pentru a înlocui cel pràbusit) sunt comandate, nu sunt plànuite a fi comandate.
Ce-i asa de greu de priceput: 54 in plan, deocamdata au 24.
E deformatie a mea dupà cursuri de semioticà.
„A plànui” are o dozà importanta de intentie si de incertitudine.
Când „planul” este deja realizat aproape pe jumàtate (avioane livrate) si încà o cincime (comandà fermà a restului) asi fi evitat cuvântul.
„S-a incercat si varianta Su-35 Flanker E, insa din motive necunoscute (dar usor observabile acum in razboiul din Ucraina) Egiptul a spus pas comenzii catre Rusia.”
Motivele sunt cunoscute si nu au nici-o legàturà cu calitàtile sau defectele Suhoiului.
SUA s-au împotrivit vânzàrii care ar fi încàlcat legile extrateritoriale ale SUA.
Si Egiptul care depinde atât de mult de ajutorul militar american nu avea cum sà mârâie.
De altfel oferta de vânzre a F-15 este prività ca o compensatie acestui refuz.
@Mircea stii cumva ce varianta de f-15 primesc?
Ar putea fi un motiv si testul acela egiptean in care Rafale a „orbit” Su35 prin folosirea sistemelor de razboi electronic?
A orbit orbul. Când sà o facà dacà Su-35S a ràmas în Rusia unde nu a càlcat picior de Rafale ?
In iulie 2021
https://m.defenseromania.ro/in-egipt-rafale-f3-a-castigat-dogfight-ul-cu-su-35-prin-simpla-utilizare-a-echipamentului-bruiaj_611977.html
„…în timpul unui exercițiu tactic de luptă aeriană (dogfight) între un Su-35 și un Rafale F3-R, ambele din cadrul Forțelor Aeriene ale Egiptului…”
Egiptul nu a primit niciun Su-35 din cele comandate.
Povesti luate din site în site…
De fapt nu se stie sigur. Sunt surse care scriu ca ar fi primit 5 bucati (inclusiv surse israeliene), altele scriu chiar mai multe.
Referitor la dogfightul respectiv, nu am vazut dezmintiri, dimpotriva stiu ca vazusem o analiza a unui ofiter rus in care scuza oarecum Su35-ul…
Toti se bazeazà pe spusele unui egiptean care a fost reluat în articolul acesta
https://www.airrecognition.com/index.php/news/defense-aviation-news/2021/june-2021/7400-egyptian-air-force-already-received-17-su-35-fighter-jets.html
Inclusiv Wiki englezà afirmà cà au 5 aparate.
Wiki francezà scrie „0”.
În iulie 2020 au fost publicate fotografiile a 5 Su-35 care fàceau escalà la Novosiibirsk dupà un zbor de 3500 km de la uzina Suhoi si care aveau culorile de camuflaj egiptene. S-a presupus cà erau în drum spre Egipt.
Când am întrebat pe cineva de la Dassault dupà publicitatea cu asa zisa ispravà a lui Rafale, mi-a spus cà nu este posibil fiindcà unul din echipa care a fost în Egipt stie cà Egiptul nu a primit niciun Su-35.
Acuma nu am niciun chef sà mà contrazic. Or avea.
A câștigat si cu f22 în nevada. SI cu Eurofighter. Nu e invizibil, însă e greu detectabil. Si are si echipament de bun. Si growler a câștigat cu f22 si f23.
Bravo lor. Au un pib mititel rău, sărăcie endemică generalizată dar cumpără tot ce pot și este mai bun pe parte militară. Apropo, de cine le este frică?
De Etiopia.
Cred ca și Sudanul este o amenințare serioasă stimate domn.
Plus că daca sare în aer făina din kebapul de oaie…
După ce trece mistoul poate dai o căutare după GERD . Ce concluzii tragi după ce afli ce înseamnă asta va privește.
Plus ca Egiptul e oarecum bodyguardul Arabiei Saudite.
Dacă am gresit, imi cer scuze:)
Credeam ca mai nou principalul sponsor sunt emiratele.
Au și ei meciurile lor.
Banii pt a-si cumpara cel putin armamentl plus si alte investitii in Egypt pt a tine la putere regimul el-Sisi, vin de la Arabia Saudita nu din pib-ul sarac al egyptenilor. Pt ca Arabia Saudita trebuie sa aiba cat mai multi preieteni inclusiv Israel in veshnica ei lupta impotriva Iranului si al aliatilor acestuia care au cam inconjurat Arabia Saudita : houtis in Yemen, shiitzii din Irak, Alawitzii in Syria, Hezbollah-ul ib Liban, blatul pe care il face Qatar-ul cu Iran-ul pt punga comuna de gaze de sub Golful Persic, majoritatea shita a populatiei Bahrain-ului.
In alta ordine de idei era mirific un tandem 48 F-16 AB MLU Blk.15 Falcon sh si 32 F-15 E Strike Eagle sh achizitionate dupa modelul F-16 AB MLU Falcon norvegian, in ArmRo si FARo. Dar MAPN are alte idei. Sper sa nu se insele. Normal in cazul mai sus amintitului tandem adaugat la el ar fi fost dronele si IAR-99 B SoiM….in ce cantitati, asta s-ar fi vazut.
Nu am vàzut nicàieri specificarea exactà, dar cum Boeing nu produce acum decât versiunea F-15EX « Eagle II », presupun cà va fi acesta, chiar dacà i se mai „tunde” niste echipamente.
Cum F-15EX « Eagle II » este bazat pe versiunea F-15QA destinat Qatarului, nu vàd ce ar împiedica o livrare la Egipt.
Dar vorbim de o vânzare potentialà, ultimul cuvânt pentru aprobare îl are Congresul american, chiar dacà obtine aprobarea, vânzarea poate sà fie blocatà de opozitie un anumit timp.
Ràspuns pentru corrral…
Zic ca ar fi fost bune si pentru noi macar o escadrila de F-15, sa fie pe Kogalniceanu, nu rachete anti-nava … bimotor.. ehhh…
Potent avion, daca vrei suprematie …
Si daca tot ar fi sa mai lom, niste A-10 sa fie acolo, anti-blindate, bune, bune …
Bravo lor ca cumpara, si pe banii US ..
La noi, joc de glezne si mucles …
A fost Pastele catolic, urmeaza cel ortodox, ce atita graba cu achizitiile … Doar nu ne ataca nimeni … sintem in NATO…
Pentru Sorin – daca ar fi sa trimiti elevii nostri sa faca scoala in US, crezi ca s-ar mai intoarce aici, pe salariile care sint in armata ? Si cum crezi ca i-ai putea plasa, in locul celor angajati cu pile, sa frece hirtii intre birouri, sa tunda iarba … etc …
Vise, Sorine. Jumatate din functionarii armatei – afara, max.1/5 sau 1/6 sa fie ofiteri superiori, imparti banii care ies la cei ramasi + investitii/achizitii de armament modern – de la US, si aia e. Rezolvi povestea cu aramata, nu trebuie sa ai ofiteri fara numar, necombatanti … doar sa platesti pensii si salarii.
La fel si in politie, SRI, SPP, etc …
Nu mai vb de administratie, in loc ca cunostiintele de calculator sa fie OBLIGATORII si ELIMINATORII – adica dai test la angajare, astia iau spor ca lucreaza cu calculatorul …WTF…
Oricum, la peste 1.2 milioane de angajati la stat, care isi iau salariile de la privati, ca ei nu produc plus valoare sa contribuie la PIB, angajarile din ultimii ani au dus la declinul accelerat al datoriei externe, la care adaugi nesabuinta si prostia guvernantilor in aprobarea de bugete pe niste prognoze complet nerealiste si pe bani care nu sint, decit doar din alte imprumuturi cu dobinzi din ce in ce mai mari …
In rest, toate bune … poate niste terenuri de golf in plus, prietenii stiu pentru cine …
Apropo, s-a facut cumva vreo investigatie despre furtul de carburant de la M. Kogalniceanu ? Sau si asta e sub pres … Bleah …