A fost BSDA-ul, a fost frumos, am vazut lucruri interesante, dar mie mi-au atras atentia doua blindate: Abrams-ul si MLI-ul ASCOD. Adica nu mi-au atras atentia ele insele ci mai mult prin faptul ca au fost de fata…
Incepem cu o paranteza si, pentru cei care nu au fost la BSDA, trebuie sa spunem ca atat ASCOD cat si Pirahna 5 impartaseau aceeasi turela, dar in variante diferite: Elbit UT 30MK ll, doar ca pe Pirahna 5 este varianta de turela fara echipaj (si fara penetrare a plafonului, de unde rezulta mult spatiu pentru a ambarca trupe), iar pe ASCOD avem varianta cu echipaj a aceleiasi turele si credeti-ma ca se vede diferenta in spatiul ramas dipsonibil. Ar mai si faptul ca turela prezentata pe ASCOD avea si lansatorul de rachete AT Spike in dotare.
Cand turela penetreaza plafonul masini de lupta restrange destul de mult spatiul intern si asta se vede cu ochiul liber, asadar este o discutie serioasa despre ce model de turela iti doresti sa ai. Evident ca ASCOD poate veni in absolut orice configuratie ne-am dori noi.
Si chiar daca ai ales initial turela cu ehipaj aceasta se poate transforma, fara prea multa bataie de cap, intr-o turela fara echipaj si ai astfel acces la mai mult spatiu pentru trupe.
In problema Abrams, lucrurile sunt ceva mai clare, exista propunerea, asteptam ca lucrurile sa fie finalizate si sa se ajunga la o hotarare din partea Bucurestiul: da sau nu da bani pe tancuri. Si apropo, “testoasa” prezenta la BSDA era SEPv2.
In privinta MLI-urilor, aici lucrurile sunt mai clare si desi MLI-84M (care a fost si ea prezenta la expozitie) este inca o masina de lupta de foarte luat in seama – datorita siluetei joase cuplata la o turela inalta, a tunului KBA 25mm si a rachetelor Spike – ar cam fi cazul pentru o MLI moderna, cu grad ridicat de protectie care sa poata tine pasul cu (eventualul) Abrams din dotare.
Are MApN in plan sa cumpere MLI-uri noi? Stim sigur ca are, cu ceva ani in urma Rheinmetall a primit o oferta (neserioasa dpmdv) de la Guvernul Romaniei pentru +160 de MLI Puma, dar lucrurile nu s-au concretizat in niciun fel. Oferta a venit la vremea cand Bucurestiul nu stia cum sa scape de nemti din asocierea lor cu U.M. Moreni.
Nevoia unei MLI moderne se vede cu ochiul liber, atat timp cat doar 96 de Pirahna 5 vor putea sa joace acest rol, fiind dotate cu turela Elbit UT 30 Mk II, fara insa a dispune si de rachetele AT vizibile clar pe turela ASCOD.
Desi repet, MLI 84M poate face inca multe zile negre datorita celor trei factori enumerati deja, in linii mari este un vehicul batran, spatiul intern pentru trupe este dintr-un film de groaza pentru claustrofobi, iar motorizarea ar avea nevoie de o noua transmisie. In acest moment transmisia este mai slabuta si din acest motiv motorul limitat la doar 200CP, desi nominal ar putea sa scoata 400 CP.
Dar sistemul de armament al MLI 84M (de unde vedem ce inseamna sa ai – din cand in cand – si niste oameni destepti prin MApN) impresioneaza si azi: tunul KBA de 25mm fara recul, turela inalta si rachetele Spike nu starnesc deloc zambete de compasiune ci dimpotriva.
In sfarsit am vazut si Pirahna 3 in configuratie cu aruncator de bombe. Se foloseste asa cum v-am mai spus de-a lungul timpului mortierul CARDOM de 120mm, raza maxima 8 km. CARDOM-ul este un mortier modern, odata primite datele se orienteaza singur si desi nu avem varianta cu incarcare automata tot se vede diferenta fata de 120-ul nostru tractat de DAC.
Acelasi CARDOM va fi montat si pe transportoarele blindate Piranha 5. De mentionat ar mai fi ca aruncatorul de bombe este asamblat de catre Elbit la Magurele, langa Bucuresti.
Sumarizand, sau incercand sa citim semnele ce ni se arata, ar fi de remarcat Abrams-ul, ASCOD-ul si cam atat.
Cele doua programe sunt insa al naibii de scumpe (si costisitoare la nivel de implementare), iar achizitia de MLI are dezavantajul ca daca va ajunge sa fie facuta se va face pe model corvete, adica prin competitie libera, ori in acest model sperante pentru o rezolvare rapida nu prea sunt. Dar pe de alta parte, daca va fi sa fie ASCOD am putea avea in tara asamblarea finala atat pentru Pirahna 5 cat si pentru MLI, sub acelasi producator, aceeasi turela, plus multe alte similaritati, ceea ce nu-i deloc lucru putin, ba dimpotriva este foarte mult.
In cazul Abrams lucrurile sunt extrem de simple, daca va fi, cand va fi, va fi prin G2G cu Washington-ul. Aici lucrurile sunt relativ banale: semneaza Bucurestiul pe linia punctata, primeste tancurile, trimite banii.
De aici incolo insa apar obisnuitele probleme cu implementarea in unitati, pentru ca vedem ca lucrurile nu merg chiar asa de simplu, Suedia (care a comandat Patriot dupa Romania) a anuntat inainte de razboiul din Ucraina intrarea primei baterii in regim de exploatare (IOC), la noi inca (ioc) nimic…
Sau poate nu stim noi si Patriotul romanesc baleiaza cerul patriei cu voinicie, desi fara un sistem anti-aerian stratificat si bine integrat ce sa faca bietul Patriot de unul singur? Ca SHORAD-ul nu se intrevede la orizont si vedem noi in Ucraina cat de bun ar fi la casa omului un SHORAD modern si indestulator, cat de bine iti prinde si un sistem VSHORAD atunci cand ivanii dau sa muste.
Dar deocamdata, cum spune poetul: nada SHORAD, nada VSHORAD, nada nave de lupta…
Au mai fost la BSDA si numai putin de cinci vehicule blindate 4×4 (nu stau sa le enumar acum), bataia pestelui insa va fi intre M-ATV si Sherpa. A fost si o drona Watchkeeper in marime naturala si asteptam sa se semneze odata contractul.
In rest BSDA 2022 mi s-a parut mai saracut decat BSDA-ul de dinainte de pandemie.
GeorgeGMT
Da, probabil, cand se va trece la schimbarea flotei IFV pe senile, optiunea va fi GDELS cu ASCOD sau un derivat.
Preferatele mele ar fi fost platformele CV90 si K21/RedbaCK.
Pe mine ma ingrijoreaza ca, daca am inteles bine, Ascod e vandut tot de o companie elvetiana, iar astia iti fac festa cand ti-e lumea mai draga! Sa nu ne trezim naibii ca, daca ajung violatorii de stepa si pe la noi, elvetienii spun ca „nu se baga” si sa nu ne mai vanda piese de schimb, munitie si ce o mai fi necesar!
Si de alt fel, imi poate spune si mie cineva cu o relativa certitudine daca Spike se poate monta si pe Pirahniile noastre V, ulterior asamblarii facute la UMB? Sunt sigur ca s-a lamurit subiectul pe aici, insa nu am putut urmari discutiile… Merci!
Da si nu! Sau in ordinea inversa.
Faptul ca nu s-au montat la inceput, probabil va face montarea ulterioara semnificativ mai scumpa decat in pachetul initial iar integrarea ar putea fi diferita, in sensul ca ar fi adaugata pe exteriorul turelei asa cum e azi.
Deci rezultatul total vs cost va fi probabil neinteresant pentru MApN.
Pe exteriorul turelei??? MAPN mi-a stricat seara! Si asta daca va fi vre-odata!
Ma, cum naiba pot exista oamenii astia atat de incompetenti/dezinteresati in contextul actual atat de prielnic!
In cazul asta, cred ca discutia de a instala Iron fist/Iron Dome pe turela nu ar fi doar sf, dar ar fi absolut ridicola din privinta decidentilor militari/politici!
Cineva cred ca este vinovat de tradare si ar cam trebui impuscat, prin urmare!
https://www.rumaniamilitary.ro/modernizarea-cv90-olanda
e o poza cu UT 30 Mk 2 cu lansator spike , este in turela ,sau pe exteriorul turelei ca eu nu cred ca la modelul asta se poate monta asa ceva in habitaclul central al tunului, ca nu am vazut asta nicaieri doar la EOS 2000 partea cu modulul ATGM e protejat cam si ca toata turela de blingaj suplimentar
„BSDA 2022 mi s-a parut mai saracut decat BSDAul de dinainte de pandemie.”
Da, si noi la fel : „Dar si sarac asa ca în anul acesta, ca în anul trecut si ca de cand sunt niciodata n-am fost !” Dar vom fi de la anul si in viitor !
Multe de facut , multe de luat . La noi e liniste si pace . Parca ne-am invecina cu Atlanticul .Aleluia !!!
Eu is fan Lynx dar daca ar fi sa fie Ascodul pe langa Abrams sunt rmultumit …eventual si in varianta cu turela de tanc , mai joasa . Aceea imi place tare mult cum da pe sasiul Ascodului …numa sa fie ca deja trebuiau luate ieri
„Evident ca ASCOD poate veni in absolut orice configuratie ne-am dori noi.”
Aia cu pixul din armata nu isi doresc. De ce ? Pentru ca sunt incompetenti si lasi. Ei stiu doar sa incaseze banii in functiile alea mari nu stiu in schimb sa faca o licitatie calumea sau vreaun contract. Cine nu face nu greseste.
Acolo trebuie toti dati afara cu un sut in cur si adusi de la privat oameni care sa stie sa faca achizitii si licitatii si un singur om din armata sa le spuna vrem x,y,z si avem atatia bani.
„In cazul Abrams lucrurile sunt extrem de simple, daca va fi, cand va fi, va fi prin G2G cu Washingtonul. Aici lucrurile sunt realtiv banale: semneaza Bucurestiul pe linia punctata, primeste tancurile, trimite banii.”
Si uite asa ne-am procopsit cu achizitiile de pana acum orice altceva a fost apa de ploaie. Daca nu a venit unchiu sa ne spuna semnati aici nu s-a facut nimic. Nu mai visati la licitatii, competitii, offset-uri si alte basme. Daca nu e sut in cur de la americani nu se face nimic….
Oameni buni, nu stiu cu ASCOD. Slovacii, care recent au selectat CV90-ul ca si IFV, au spus ca ASCOD are probleme cu vibratiile. Tin sa reamintesc de Britanici, care aveau probleme foarte mari cu vibratiile la Ajax, la modul ca echipajele de testare au fost trimise la spital. Ajax, platforma bazata pe ASCOD.
https://twitter.com/KampfmitKette/status/1529929049463738369?t=WhFG06MwufcA2-22bOrUnQ&s=19
https://twitter.com/KampfmitKette/status/1529931461368987678?t=4ickKrELjHlfUW4PA4mjZw&s=19
Aici sunt doua tweet-uri de unde am aflat informatia.
Ajax nu este Ascod, este o platforma dezvoltata din Ascod la care au schimbat cerintele de cateva ori pe parcursul dezvoltarii produsului. Cu alte cuvinte iese ce iese atunci cand nu prea stii ce vrei. Probleme cu vibratiile are Ajax nu Ascod.
Oare? oare problemele cu vibratiile nu sunt deoarece totul este dus deja la mimita de blindaj superioara ceea ce inseamna ca nu mai are ASCOD-ul spatiu/tonaj de crestere?
Oare nu de aici sunt radacinile problemelor pe Ajax?
Deci ASCOD = platforma matura si cam atat. O iei si o vei folosi „of the shelf” daca vrei sa o customizezi sau sa o aduci la alt standard STANAG o sa ai probleme.
Avand in vedere ca noi o sa folosim acel MLI 40-45 de ani in buna traditie romaneasca eu zic ca nu merita.
Exista MLI -uri moderne care au spatiu de crestere mult mai bun – m-as uita la israeileni, CV 90, Puma dar si la Lynx care acum pare pe val.
Adica stanag 6 nu e de ajuns
https://www.armorspecs.com/stanag-4569/
Adica 30 mm in arcul frontal cu add on ca peste tot – no chance!
Diavolul sta in detalii ASCOD-ul are 26-28 de tone asa cum este el, orice crestere care se apropie de cele 38 de tone la fel ca IFV-ul AJax englezesc sunt cu multe ????? asa ca nu poti spune ca are potentialul de crestere asigurat pentru urmatorii 40 de ani.
The ASCOD is constructed of several rolled steel armour plates. The armour provides protection against 14.5 mm armour-piercing ammunition fired from distances of 500 meters or more along the frontal 60° arc,[15][16] with all around protection against 7.62 mm ammunition.[7] Furthermore, the turret is fitted with two banks of 76 mm Wegmann multi-purpose grenade launchers, which can fire smoke grenades for self-protection as well as high-explosive grenades with fragmentation warhead to a maximum range of 50 metres (160 ft).[2]
The Pizarro is additionally fitted with limited amounts of SABBLIR explosive reactive armour along the frontal arc and might be upgraded with more later.[3] The SABBLIR reactive armour increases protection against shaped charge warheads as used on rocket propelled grenades. The Ulan has been fitted with MEXAS composite armour,[17] which increases ballistic protection against up to 30 mm APFSDS rounds fired from a 1,000 m range over the forward 30° arc, and all round protection against 14.5 mm armour piercing incendiary (API) rounds from a range of 500 m.[2] The Ulan is also fitted with spall-liners in order to decrease casualties in case of armour penetration.[2]
Ce prezinti tu acolo, Pizzaro, este versiunea spaniola a Ascod 1.Ascod 2 care ni s-a propus la la BSDA lansat in 2004 are deja 30 t si poate urca la 38-40 cu add-on de blindaj.
https://twitter.com/KampfmitKette/status/1529929049463738369/photo/3
Oare curge atata fum fara sa fie si foc?
Deci nu slovacii au spus asta ci au primit un memo de la spanioli pe tema asta. Deci slovacii ii dau al doilea punctaj dupa CV dar vine mailul cu vibratia si il pun pe trei. Pe bune? Ca asa spune o postare pe Twitter?
adica asta : https://www.doppeladler.com/da/oebh/schutzenpanzer-ulan-ascod/
Arata-mi un raport care spune ca au gasit cauza vibratiilor in adaugarea de blindaj. Si nu ceva cu „se presupune ca”. CV 90 cam tot din perioada in care a fost conceput Ascod vine. Eu inteleg fetisul tau pentru produse suedeze insa cursul evenimentelor de la noi spune ca visezi degeaba. Suedezii pur si simplu n-au loc aici. Nici macar francezii chiar daca se dau de ceasul mortii. Uita-te la produsul Ajax si spune-mi ce pastreaza din Ascod 2, in afara de linia constructiva, de la suspensii, motorizare, electonica, turela si armament.
Anla’shok – nu am fetisuri cu produse suedeze insa pot sa iti spun ce consider ca este mai bun decat ceea ce credem noi ca ni se pregateste ASCOD. CV 90 MK 5 este altceva fata de CV 90 MK1 a crescut, s-a marit este altceva ca diferenta intre Super Hornet si Hornet-ul initial daca vrei.
Sincer produs matur imi pare acum Lynx-ul si CV 90-ul, si desi Lynx-ul inca nu este in exploatare nu am gasit niciunde sa se planga cineva de probleme constructive la el.
Redback este alt IFV care promite multe dar nu pot inca sa ma pronunt din ce gasesc pe net daca este IFV-ul pe care l-am dori in dotarea MApN-ului.
Sigur sunt multe aspecte de luat in seama – daca ASCOD-ul se va fabrica local si nu are bolile AJAX-ului foarte bine! Dar daca exista posibilitatea sa fabricam local Lynx-ul vs. ASCOD……sau CV 90-ul acolo imi da cu virgula.
Nu am nimic cu suedezii in special nu ma platesc, consider ca fac lucruri bune si gandite pentru o strategie de aparare in care sa depinda de altii cat mai putin, la fel finlandezii.
Nu pot insa sa nu imi doresc ce e mai bun pentru noi, si aici nu avem banii englezilor de experimente – daca testam pe bune si sunt ok putem sa le luam, daca are vreun bai orcat de mic as spune pas.
Asta pe langa faptul ca omul care a aparut de la Pro Optica in interviurile in limba romana nu imi inspira incredere deloc si aici este o istorie relativ recenta traita de un coleg actual de-al meu.
pai daca nu e Lynx-ul in exploatare nicaieri si nu e fabricat in numar mare sa treaca printr-un test practic, cum se poate afirma ca e un produs matur?
ASCOD-ul e in exploatare bine mersi la spanioli si austrieci de ceva vreme, ce e la englezi e un model foarte modificat si nici macar nu e IFV pur
@ Steppewolf – in mod normal inainte de a avea primul client in orice industrie trebuie sa ai un produs matur. Lynx-ul nu pare a avea probele de genul asta pe care le au derivatele de ASCOD la niciun test pe care l-am vazut sau despre care am citit.
Este exact ca la automotive daca iti cumperi o masina noua te astepti ca ea sa fie deja testata si testele sa se fi incheiat cu brio. De asta in industria militara sunt produse scumpe fiinda testarile se fac pe bune si rezultatele lor duc la retestari si imbunatatiri ale produselor dar la final trebuie sa vinzi cateva sute de bucati – de aici vine costul R&D care unora le pare exagerat dar care include teste de cateva zeci de milioane la MLI de exemplu.
> Suedezii pur si simplu n-au loc aici.
De ce?
Din motive de Unchiul Sam.
Si sa nu ne trezim ca suedezii fac figuri la asigurarea tuturor celor necesare exploatarii, pt ca nu le place situatia militara/politica in care te afli. Cum fac elvetienii cu munitia aia nenorocita si piranhiile daneze oferite ucrainienilor!
@Herr Von Renn Weg cred ca ai pierdut niste luni de real World – cate NLAW au fost livrate Ukrainei din rezerva suedeza proprie? Stii cumva cine sunt cele 2 tari candidate la NATO? Un hint sunt acolo in Nordul Europei civilizate.
https://www.iiss.org/blogs/military-balance/2022/03/is-ajax-the-british-armys-achilles-heel
Chestii legate de adaugiri/interventii in designul vehicului in perioada de dezvoltare plus control superficial al calitatii in timpul constructiei cutiei blindate (daca asta inseamna base hull) sunt identificate drept cauze ale vibratiilor.
Chestii constatate la Ajax-ul britanic:
https://www.gov.uk/government/publications/ajax-noise-and-vibration-review/ajax-noise-and-vibration-review
Combina cu faptul ca si slovacii in nemernicia lor au gasit la ASCOD 42 cam acelasi tip de hibe, vezi cumva vreo legatura?>
Serios, unde spun slovacii asta?
Raportul ala spune niste chestii foarte alambicate care sunt redate mai in clar in linkul pe care l-am pus mai sus. Pana sa se hotarasca ce vor plus lejeritatea in controlul calitatii au dus la ce se vede.
Acu sa fim seriosi discutam discutii timp pierdut si pasiuni incinse degeaba. Pe segmentele pe care SUA are ce oferi aia o sa luam. Restul cu Lynx, CV, Redback sunt doar fantezii de pssionati. Cata vreme GDELS este in curte la americani si am plecat cu Piraniile la drum plus acareturi Elbit asa ceva vom avea in ograda. Cu restul va pierdeti vremea incercand sa convingeti pe cine?
vine material saptamana viitoare, despre ce si cum cu slovacii
Niște vibrații se elimina, prin ranforsare sau eliminarea/adăugarea de tampoane elastice…ceva.. Nu e atât de grav… Mai fac ăștia modificări la F35 și descoperă hibe, după atâția ani de zbor… Si uite l ca e nr 1…
Zici că probleme de vibrație are Ajax și nu ASCOD, dar în raportul de către Slovaci pe care l-am adăugat, apare foarte clar acolo că și ASCOD are probleme cu vibrația. Mai mult, eu personal nu aș vreau pentru băieții noștri în camuflaj o platformă care să-i deranjeze atât de mult în condiții în care ei ar trebui să se poată concentra cât mai mult – darămite posibil chiar să-i trimită la spital. Nu știu, dar nu crezi că e posibil să aibă amândouă platformele probleme cu vibrațiile?
Ce raport ai adaugat tu si unde?
Aia este o postare pe Twitter cu niste randuri scrise pe calculator. Chiar daca ar fi din raport este discutabil ce scrie acolo.
vine articol despre asta saptamana viitoare… e in ciorne
Spor, Marius.
Ascod vom avea clar, asamblarea de Piranha 5 la uzina mecanică lego din Bucuresti nu va dura o veșnicie, trebuie dat de lucru la oameni în continuare.
Oare sunt certificati și pentru mentenanță, sau trimitem ditamai magaoaia pe tren până în Elveția când trebuie surubarit ceva sau făcută o revizie?
Cât despre Abrams, 3 batalioane costă o avere, infrastructura care să suporte 65 de tone ioc, muniție și piese care să vină de peste Ocean…
Tancurile ar trebui sa fie ultima prioritate pentru înzestrarea forțelor noastre armate.
Prioritati?
Realizarea unei eficiente apărării antiaeriene stratificate, prin achizitia de tehnica de lupta AA, de ultima generatie,preferabil americane.
Un pilot ucrainean a declarat ca rolul decisiv în protejarea spațiului aerian ucrainean l-a avut tehnica de lupta AA.Asta ar fi valabil și pentru noi.
https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25596779-pilot-ucrainean-spune-care-arma-avea-mai-mare-nevoie-decat-avioane-lupta.htm
Înzestrarea trupelor terestre cu echipamente și tehnica de lupta moderna, de ultima generație, evident, de proveniență occidentala.
Achiziționarea de camioane, tab-uri și mli-uri în cantități suficiente.La mli as merge pe ce vor opta în final americanii.5 ani as mai trage de actualele mli-uri.Eventual ne imprumuta SUA câteva Bradley din stocul sau de rezerva.Si la tab-uri as fi mers tot pe ce vor americanii.
Modernizarea artileriei, inclusiv celei reactive, prin eliminarea tehnicii din perioada comunista și dotarea cu tehnica de lupta de proveniență occidentala.Iarasi Made în USA.
Alte achizitii de baterii de rachete sol nava.
Achiziționarea în cantități îndestulătoare de rachete portabile AT în genul Javelin, NLAW, înlocuirea RPG 7 cu ceva de ultima de generație, fabricat de suedezi sau israelieni.
Achiziționarea de drone aeriene(din toate clasele) și navale, în cantități suficiente.
Trupele terestre sunt subdimensionate numeric, raportat la misiunile care le revin asa ca ar mai trebui înființate câteva unități militare combatante de artilerie/lansatoare multiple de rachete, rachete sol aer, sol nava, infanterie, vânători de munte, infanterie marina,forte speciale, geniu.
Restructurat și reorganizat MAPN și MAI unde sunt prea mulți frecatori de menta prin comandamente și birouri.
Corvetele.
Avioanele de generația 5.
Și abia apoi tancurile și elicopterrle daca se va considera ca mai este nevoie de tancuri și elicoptere care sunt foarte vulnerabile în data tehnicii moderne de lupta AT și AA.
ai calculat si cat costa? Asa, vreo 20 mld.$?
Cam toti stim ce vrem,ce ar trebui..ce ne lipseste.mmarius..tu zici..20mld..??cand ai golanu langa tine la frontiera.care ameninta in stanga si in dreapta.crezi ca mai conteaza??tre explicat daca are cine..de ce trebuie facute aceste achizitii..daca nu ..capu plecat…stiti voi continuarea..
@ Marius Zgureanu
„ai calculat si cat costa? Asa, vreo 20 mld.$?”
Da, o fi calculat, ȘI???
E mult 20 mld (cheltuiti sa zicem in urmatorii 7 ani) cand in joc sunt integritatea statului si soarta poporului nostru pentru urmatoarea 100 de ani ???
Oi fi tu admin dar cand vrei sa fii „rautacios si nesuferit” chiar iti iese.
Hai sa cheltuim banii aia pe pensii speciale, pentru platit pe aia care stau degeaba la stat, .1,3 mil bugetari, sa le dam spor de lucru in fata calculatorului si alte enspe zeci de sporuri acordate aiurea ?
Degeaba comparam cu cat se cheltuie aiurea, atata timp cat continua sa se cheltuie si cheltuiala creste accelerat de la un an la altul.
S-a dat ieri un link la un articol despre cum ne imprumutam, astfel ca la fiecare 3 euro ajunsi in a fi cheltuiti din buget, un euro e imprumutat .
In curand jumatate din bugetul cheltuit vor fi imprumuturi, ale caror rate se tot scumpesc (pentru ca suntem cotati tot mai negativ, ca risc), noi nereusind sa coboram sub 7% deficit anual la buget. Asta nu se poate termina decat printr-o blocare completa a sistemului.
Atunci sa vedeti criza cu blocaje de fluxuri financiare la toate nivelurile.
https://cursdeguvernare.ro/romania-va-imprumuta-cat-11-din-pib-in-2022-la-dobanzi-in-crestere.html
https://economedia.ro/analiza-romania-se-imprumuta-din-nou-la-cele-mai-mari-dobanzi-din-ue-costul-imprumuturilor-la-termen-lung-la-cel-mai-mare-nivel-din-ultimii-zece-ani.html#.YpnpZN869hE
https://www.rfi.ro/economie-141274-romania-imprumuta-masiv-2022-miliarde-treime
Eu as pune F35 înaintea corvetelor, nu o sa i impresionam, pe rusi cu niște corvete în următorii 7ani… Sa spunem ca le am avea.. ce le facem noi rușilor cu ele ? Când ăștia au fregate și submarine cu rachete de rachete ? Ha , ha ,ha… furnizorii de securitate…… Mai bine modernizam și echipam fregate și e de ajuns 10 ani de acum în colo și pe urma mai vedem…ceva submarine, Black Hawk, naval 4 buc…
Am pus corvetele in fata avioanelor de generația 5 deoarece mai repede de anul 2032, în cel mai fericit scenariu, România nu va avea asa ceva în dotare.
As renunta la fregate care sunt mari consumatoare de resurse și as merge pe corvete multirol, în cazul navelor de suprafață.Datorita potentialului nostru financiar, noi trebuie sa ne limitam doar la apele noastre teritoriale și Marea Neagra.Daca alte tari din NATO, în genul SUA, UK, Franța, Italia, Grecia, etc, nu se descurca fara noi, la Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Indian, Pacific, atunci da-o naibii de treaba
Apărarea apelor teritoriale de navele de suprafață rusești as realiza-o in primul rand cu bateriile mobile de rachete sol nava, câmpuri de mine, drone( aeriene și navale),submarine.
Problema e ca fregatele le avem și le putem moderniza și se poate pune pe ele mai mult decât pe corvete.. Asa ca nu ar fi mari consumatoare de resurse..astea în 2 ani sunt gata modernizate pe rând ! Prima corveta e gata în 3 ani…
Cu 200-300 milioane cred ca modernizează fregatele… restul folosim la avioane ,submarine sau arterie autopropulsata…. Cum ar fi 90 de Acher cu proiectele inteligente excalibur, să bata la 60 km..
In afara de cat costa .. mai lasa naibii limbajul „ideologizat” de genul „eliminarea tehnicii din perioada comunista și dotarea cu tehnica de lupta de proveniență occidentala„. Nu de alta dar in materie de artilerie imi este frica pe undeva s-ar gasi niste piese M 101 de 105 mm produse prin 1952 …..
Deci inlocuiera materialului din deceniitel 7-8 .
Ce este foarte deranjant referitor la industria noastra – nimeni nu isi pune problema ce se poate face cu alea 67 de turele de MLI 84 pe care nu le-am mai montat si cum s-ar putea valorifica turelele deja achizitionate dar si alea de pe MLI 84M atunci cand o sa scoatem MLI-ul din exploatare.
O tureala de genul cu unghi de elevatie mare si cu rachete + mitraliera combinata cu un sasiu de tanc ar fi o combinatie foarte eficienta in mediul urban si nu numai.
Exista atatea sasiuri de tancuri din generatii mai vechi disponibile care sigurca le poti ducea la un STANAG peste orice MLI daca pastrezi doar sasiul si pui o turela usoara.
Încă avem MLVM-uri care arată de parcă au venit direct din anii 70. Era un prototip prin anii 2000 folosind turela de la MLI-84M – dacă la aia te referi – montat pe șasiu de MLVM, dar nu s-a ajuns nicăieri. Poate le putem moderniza acum. Serios, uită-te la săracile chestii, au nevoie de o modernizare.
nu cred ca turela respectiva era potrivita pentru MLVM-uri, fiind mare si grea.
https://www.rumaniamilitary.ro/wp-content/uploads/2014/12/MLVM_with_RCWS-30_Israeli_turret_Expomil_2007.jpg
> șasiu bazat pe design-ul SU-76 din WW2
> mfw
Ce este foarte deranjant referitor la industria noastra – nimeni nu isi pune problema ce se poate face cu alea 67 de turele de MLI 84 pe care nu le-am mai montat si cum s-ar putea valorifica turelele deja achizitionate dar si alea de pe MLI 84M atunci cand o sa scoatem MLI-ul din exploatare.
O tureala de genul cu unghi de elevatie mare si cu rachete + mitraliera combinata cu un sasiu de tanc ar fi o combinatie foarte eficienta in mediul urban si nu numai.
Exista atatea sasiuri de tancuri din generatii mai vechi disponibile care sigurca le poti ducea la un STANAG peste orice MLI daca pastrezi doar sasiul si pui o turela usoara.
Dar na….la noi totate ideile stagneaza daca nu suntem impinsi de la spate.
Nu am făcut un calcul.Dar cred ca este mult mai ieftin fata de cât s-a cheltuit păgubos banul public, pentru contribuabil, în ultimii 32 de ani, de către factorul politic perindat la guvernare sau la conducerea administrațiilor locale/judetene și se va cheltui în următorii 32 de ani.
Eu am spus, din punctul meu de vedere, care ar trebui sa fie prioritățile de inzestrare ale forțelor noastre armate.
Sigur ca nu trebuie sa facem tot ce am scris, simultan dar obligatoriu trebuie făcut, dacă vrem sa avem forte armate capabile sa își îndeplinească eficient datoria.
Dacă ar fi voința politica, s-ar putea realiza, în etape, ce am scris, în baza unor acorduri guvernamentale , G2G, în cadrul cărora sa beneficiem și de credite, poate fără dobânda, sau dobanda foarte mica, cu întindere pe termen lung și încercat sa producem cât mai mult la noi în tara, atât cât este posibil, pentru ca o parte din bani sa rămână aici
apropos de Piranha 5: Stiti cumva, se lucreaza la integrarea de rachete AT si pe ele sau gata, e batuta-n cuie, ca pe P5 nu vor mai fi lansatoare Spike?
Nu se lucreaza la nimic altceva decat productia de serie, care si aia are intarzieri serioase.
multumesc de raspus! si… pacat, mare pacat, ca avem intarzieri si ca ramanem definitiv fara spike pe P5.
Nu stiu de ce dar am vaga impresie ca locul rachetelor in interiorul turelei este luat deja de altceva posibil munitia tunului de 30 mm sau poate alt mecanism asa ca nu ramane decat solutia atasarii de cutia blindata a rachetelor asa cum se face de altfel si la Boxer CRV : https://www.youtube.com/watch?v=DVxQJchCbnU approximativ minutul 0.56.
Ceea ce pana la urma nu e asa un capat de tara.
Eu chiar am obosit
nu mai cred ca pupam. in nici o forma. suntem niste papagali cu diploma.
BSDA 2022 slabut dpdv al tehnicii militare presentate.
Ar fi placut sa prezentati in articolele dvs si tehnica de azi , prezentata ca fiind de „maine”roboti militari autonomi etc
Interesant ar fi si un articol ,despre soldatul modificat genetic, care este o realitate.
https://breakingdefense.com/2018/10/general-dynamics-griffin-takes-lead-to-replace-m2-bradley/
Griffin care este de fapt o versiune cu tun de 120mm a Ascod 2.
eu prefer puma la ifv , mai bine protejat si mai buna mobilitate si silueta mai joasa
iar la tancuri, nu are rost sa vb deocamdata
dar daca se ia abrams nu se poate inlocui motorul cu unu pe motorina nemtesc ? cel pe turbina cu gaz este foarte setios si cere multa mentenanta cu piese care nu se produc la noi
Au și motor diesel pentru Abrams dar se pare ca nu a fost nimeni interesat, pentru o comandă ferma sa cumpere un nr mare sa merite. Ma întreb de ce polonezii nu au cerut motor diesel la mega contractul lor ?
Motorul e MB 883 de 1630 CP, proveniență, Germania, scade cu 50 % consumul și cu 300% , amprenta termica…
George am o rugaminte daca poti,cand se prezinta Ascod de la BSDA in niste poze ar fi util sa fie facute stil mugshot ,stanga sus, dreapta sus ,fata sus, sa vedem si noi cum e cu rachetele atgm puse in interiorul turelei la ELBIT
Suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine.
Am putea lua vreo șase Abrams ca să avem la defilare.
Ai putea sa termini cu trollatul , dar nu vrei/
Noi suntem goi că așa ne place și suntem niste șmecheri care oferă securitate că nu avem intenți să scoatem capul din pat afară și suntem cei mai cuminți din NATO și UE. Nu avem multe speranțe când vedem ce stat eșuat am devenit . Viitorul este sumbru atât timp cât 1 din 10 copii din mediul rural nu merge la școală și 1 din 5 copii din mediul rural se culcă flămânzi și atât timp cât nu există nici o reformă în privința salarilor din sistemul privat. Eu as menține în continuare Jderul și aș accelera procesul dotări cu tancuri as moderniza 2 batalioane de tancuri TR-85 și aș achiziționa încă 2 batalioane de Abrahams plus că aș căuta să produc ceea ce pot in tara sa corespundă cerintelor noastre gen Saur , Vlah , dar fraților nu există niciun un interes ca statul român să devină un stat modern care sa corespundă cerințelor propriilor cetățeni și se încearcă de cei care sunt la conducerea statului să își poată obține propiile beneficii salarii afaceri, așa că nu avem prea marii speranțe. Va urez o vară cu sănătate și să sperăm că vom reuși să facem ceva cu dotarea.
Ana are: 1. Mere; 2. Pere. Ce vrem de la Ana?!
DA
tu vrei doua Ane… una mica, blonda, tatoasa, ochi caprui, cu buze carnoase, care sa iti duca juniorii si peste ape, eventual si iarna, catarat pe munte si fara vibratii… si o alta Ana golanca, cu curu mare, ochi albastrii, care sa arunce cu pietre dupa vrabii din mers, sa aibe ochi de soacra si sa scuipe foc in jur, cand se apropie ala rau, sa dea cu de toate si sa stie sa arunce si cu ce i spun altii la ureche…… hmmm… n ar fi multe de ales…