567 pentru, 96 împotrivă

În data de 3 iunie 2022, Bundestag-ul a votat cu 567 de voturi pentru și 96 de voturi împotrivă un amendament la Constituția Germaniei prin care se aprobă crearea unui fond special în valoare de 100 de miliarde de euro destinat refacerii capacității de luptă a armatei germane – Bundeswehr-ul. Acești bani vin în completarea bugetului obișnuit al Bundeswehr-ului estimat la aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Este un prim pas important chiar dacă propunerea legislativă trebuie aprobată și de Bundesrat, camera superioară a parlamentului german.

“This is the moment in which Germany says we are there when Europe needs us,” a transmis parlamentarilor ministrul de externe al Germaniei, doamna Annalena Baerbock care face parte din partidul Verzilor.

Nici domnul Scholz nu s-a lăsat mai prejos la nivel declarativ declarând cu această ocazie:

“Germany will soon have the largest conventional army in Europe within NATO.”

Ceea ce a determinat-o pe doamna Maria Zaharova, într-un moment de maximă luciditate, să declare:

“We take that as another confirmation that Berlin is on the path to a new re-militarization. We know only too well how that can end.”

Se încadrează acest moment în limitele snoavei care a tot circulat în ultima vreme? Doamna Zaharova pare să creadă că da. Pentru claritate, reiau snoava:

As a German I just wanna get some things straight. The entire western world wants us to:

  • Build up a huge army
  • March through Poland
  • Fight the Russians if needed

Just writing it down, so there is no misunderstanding in the future.

Dar hai să vedem ce primește fiecare categorie de forțe a Bundeswehr-ului. Conform dw.com, partea leului merge la aviație: aproximativ 41 de miliarde vor merge pe achiziția a 35 de aparate de generația a V-a, F-35 Lightning care vor înlocui bătrânele Tornado, 15 aparate Eurofighter ECR care vor fi configurate de Airbus pentru război electronic și SEAD, 60 de elicoptere grele de transport, CH-47F Chinook și, ultima veste, 7 aparate de supraveghere maritimă de tip P-8 Poseidon care vor înlocui P-3 Orion (doua in plus fata de cele cinci deja comandate). Iată o listă de pe urma căreia producătorii americani Lockheed Martin și Boeing vor realiza venituri frumușele la care se adaugă „firimiturile” care vor merge la Airbus (38 de Eurofighter Tranche 4, pentru 5,4 miliarde de euro, dar din bugetul regulat al apararii). Despre FCAS, rămâne de văzut…

„The F-35 offers unique potential for cooperation with our NATO allies,” a spus ministrul apărării german, doamna Christine Lambrecht. Like the Tornado, the F-35 is designed if necessary to convey US nuclear weapons stored in Germany to their targets.

100 miliarde pentru armata germana

Tancul Leopard 2 A7 rămâne, cel puțin pentru mine, simbolul suprem al Bundeswehr-ului Sursa foto: wikipedia

Marina urmează în clasament cu aproape 20 de miliarde de euro care vor merge către noi corvete (2xK 130 Block II in plus), fregate (inca doua nave F 126 fata de cele patru deja comandate) și submarine U 212CD (in total patru unitati) dar și către proiectul unei nave mici de luptă, multirol, extrem de manevrabilă, proiect care mi-a atras atenția în mod deosebit. Ei o numesc: „multipurpose combat boats”. Acesta este, în opinia mea, un proiect de urmărit cu atât mai mult cu cât s-ar putea să fie foarte potrivit și pentru Forțele Navale Române.

Aproape 17 miliarde de euro vor merge la forțele terestre. Se vorbește de Marder, Fuchs dar și de drone, s-ar părea că Bundeswehr-ul a început să cumpere muniții pentru dronele Heron TP pe care le-a comandat deja în Israel. Pe termen lung se are în vedere un urmaș pentru Leopard.

„There will also be an investment in heavy weapons like tanks, but that is not the main focus,” a spus Matlé de la German Council on Foreign Relations. „For example, several billion are slated for modern communications technology, so that the troops can communicate through secure encryption. These are capabilities that are likewise essential in modern combat,” a mai spus ea. At nearly €21 billion across all three military branches, investment in new communications technology constitutes the second-largest item of all, as the threat of cyberattacks has become very real.

Adica la nivelul Bundeswehr (Fortele Armate Germane) sunt alocati +20 de miliarde de euro pentru sistemele de comanda si control, comunicatii criptate, cateva programe fiind prioritare: DLBO (Digitalization of Land-Based Operations project), TAWAN (tactical wide area network) si comunicatii prin satelit. Tinand cont de suma astronomica reiese ca Bundeswehr nu sta deloc bine la aceste capitole.

Aviz amatorilor aș spune eu. Care amatori au demarat procedurile pentru programul de înzestrare „Sistem integrat de comunicații și informatică pentru Batalion”, respectiv etapa I a programului de înzestrare „Punct comandă-tip brigadă”. Care program este deosebit de important dar, din câte am mai văzut și eu, a cam trecut pe sub radarul majorității că deh, nu e la fel de sexi precum rachetele, tancurile și alte fierătanii… Mai multe detalii aici. În final, germanii vor avea grijă și de trupeți, adicătelea de echipamentul lor individual.

Fata de programele majore de inzestrare aflate deocamdata in stadiul de R&D avem:

  • Programul pentru avionul de generatie a VI-a european – Futuf Air Combat System [SCAF] va fi si el finantat tot de aici;
  • Viitorul tanc european (franco-german) – Main Ground Combat System [MGCS];
  • Programul TWISTER, condus de Franta pentru dezvoltarea unui sistem anti-racheta endo-atmosferic (altitudine maxima de interceptare sub 100km) capabil sa intercepteze si rachetele hipersonice;
  • Achizitia unui sistem anti-racheta impotriva tintelor balistice. Aici germanii sunt atenti la THAAD [Terminal High Altitude Air Defense] american si Arow 3 israelian;
  • Nu se aminteste absolut deloc despre modernizarea elicopterelor de atac Tiger, la standardul Mk III, semn ca Berlinul ia in consideratie achizitia aparatelor AH-64E Guardian.

S-ar părea că zilele antrenamentelor cu cozi de mătură se apropie de sfârșit.

59 de comentarii:

  1. “We take that as another confirmation that Berlin is on the path to a new re-militarization”

    „Duamna” asta m-a facut să zâmbesc…

    Ce să vă fac, nu v-a plăcut când Ge era in mici clinciuri cu USA, na, că acum devine un client major pt armament american, deci „love”….
    Nu v-au plăcut nici euroii care veneau din vest ca pe conductă, pt gaze și petrol…..poate vă place acum că „aruncă” cu euroi în armament, tot ca pe conductă, dar in altă direcție…..

    Au reușit să își facă praf toată munca de 20 de ani, de a crea animozități in UE, intre UE și USA, bașca PR făcut praf, in doar 3 luni…..

    Să parafrazez:
    „Da, Doamne, rusului, mintea de pe urmă!”

    35
  2. O sa dureze cam ca la noi pana or sa le aiba pe toate cele necesare, pastrand proportiile, evident!

    Cred ca 20 de ani vor trece pana o sa se produca aceasta ‘schimbare la fata’ a armiei germane si romane. Si uite asa prestanta agresiva a Rusiei i-a atras pe toti in hora militarizarii. Nemti, romani, maghiari, sarbi, croati e.t.c. Sper ca de data asta armele sa taca si sa rugineasca linistite in depozite, nu sa urle apasat precum in WW2.

    Eu inca cred in capacitatea de razbunare a Rusiei dupa ce va realiza ca defapt a pierdut in Ucraina. Nu Putin, nu regimul lui si succesorul acestuia, ci Rusia in general o sa doreasca o ‘dulce’ razbunare pentru umilinta de a manca bataie sora cu moartea de la niste ‘desculti’, in opinia lor!

    9
    • eh, desculti aia au facut parte din armata lor pana nu demult… vorba unui analist – in Ucraina se bat doua armate sovietice, doar ca una e un pic mai reformata la baza piramidei si primeste echipament occidental.

      20
    • Răzvan Rotaru

      @cezar. Poate nu chiar 20 de ani. Au mai fost cam dezbrăcați de arme o dată și din 1932 până în 1939, în 7 ani erau chiar prea îmbrăcați…

      2
  3. ieri discutam cu lt(rez) pe aici, citez spusele unui prieten neamt „a treia oara va fi cu noroc impotriva rusilor, acum suntem de partea corecta a aliantei”.
    Multi si pe aici au spus ca germanii sunt spalati pe creier, ca sunt pacifisti si neconflictuali. Eu spun ca stiti ceea ce spun nu ceea ce gandesc ?
    Nemtii au mentalitatea aia a omului care face totul bine si este cel mai bun. Daca nu mai este suficient sa fie cel mai bun doar cu economia performanta, no problem, fac si o armata pe masura economiei.
    PS. sa stiti ca imaginea soldatului sovietic care jefuia si viola femei este trimisa la ei din generatie in generatie, la fel cum este si cea a soldatului civilizat american, britanic sau canadian. Faptul ca plavanii aia fac acum acelasi lucru prin UA a fost momentul care a facut ca Germania sa iasa din conceptul de natie invinsa si sa puna mai presus viitorul ei ca natie si putere.
    PPS. nu omiteti va rog faptul ca premierul nipon vrea sa participe la noul summit NATO.
    Fix cum a zis @George ieri, se aduna o haita in jurul bietului urs, doar ca nu au venit sa-l alunge ci sa-l termine.

    37
    • Germania, Japonia… the ol’ boys are back.
      Da, orice miliard de euro cheltuit pentru aprare este binevenit si contribuie la securitatea noastra tuturor.
      Si eu sunt de acord aici cu mai multi analistii (Fota, Marcu & altii) si generalul Hodges…trebuie ca Rusia sa nu mai poata cel putin 10 ani sa ridice probleme de securitate in Europa. Cum facem asta, ramane de vazut.

      18
      • Germania mai are mult de investit, dar cand ma uit la japi ma ia capu’, rusii fara nuke nu au nicio sansa in fata astora.

        4
    • @ADR. Te contrazic cu spiritul militarist / imperialist german. Acum nu mai există. A dispărut complet. Da, ai dreptate, nu au atât de mulți spălați pe creier cum cred unii, da, imaginea flower-power a epocii Merkel nu e realitatea. Da, ai dreptate, nu sunt chiar atât de pacifiști și neconflictuali cum cred mulți, ba chiar aș zice că mulți din ei sunt nesuferiți din cauza arțăgoșeniei. Și bineînțeles că *… au mentalitatea aia a omului care face totul bine si este cel mai bun … *.
      Dar … nemții ca popor nu mai au capacitatea interioară de a re-genera la nivel statistic semnificativ spiritul militarist prusac. Pe medie, față de alții, au o bună cultură a spiritului datoriei morale față de angajamentul luat, dar nu suficientă să facă diferența – întreabă un head-hunter pregătit în occident și-ți va spune că secțiunile ample de analiză a spiritului de responsabilitate nu vin de la noi sau de la neîncrederea occidentalilor în etica muncii românească, vin de la neîncrederea în abnegația pentru muncă a aplicantului occidental, inclusiv german.
      Discutam prin toamna lui 2019 cu un psihiatru neamț de 50 de ani, cu mare cultură generală, cu mare experiență de viață, naționalist, cu mentalități rasiste și de superioritate ariană și fără prea multă empatie. După ce s-a liniștit că se poate da în stambă în fața mea, mi-a descris marea lui angoasă că viitorul Germaniei e compromis tocmai prin absența spiritului prusac. Și era sincer. După ce mi-a descris din experiența lui niște cazuri clinice de militari germani aproape că am început să am dubii că o fi mai bine în armata română (relax, evident că nu e – la noi mentalitatea e mult mai non-eficientă combativ).
      Anul trecut discutam cu un fost coleg român, medic în Germania de 15 ani. Același lucru – nemții nu mai sunt capabili să scoată un Hitler 2 sau Ludendorff 2, iar dacă apare vreunul, va ajunge invariabil la balamuc. Și îți pot da numeroase alte exemple, absolut toate credibile prin argumentațiile lor.
      P.S. * … se aduna o haita in jurul bietului urs, doar ca nu au venit sa-l alunge ci sa-l termine … *. Aș cumpăra și eu o fleică din bietul urs și aș mânca-o cu poftă, indiferent cât de ațoasă ar fi, dar tocmai din motivul că pentru mine nu e * un biet urs *. Relax, compasiunea ta pentru bietul Putin e regula – toți spunem * … nu-mi pot imagina că pot fi așa de proști comandanții ruși … rușii intrați în abator … sărmanii ruși …*. Nu prea cred că e-n favoarea noastră un număr mic de victime din rândul rușilor.
      Dar nu prea cred nici că tot războiul se va solda cu capitularea Rusiei și defilarea trupelor NATO cu steagurile de luptă rusești înclinate în jos frecând caldarâmul din Piața Roșie, indiferent de strângerea rândurilor de către occident. De fapt, actualul trend către remilitarizare occidentală și coeziune sub stindard american mie îmi sună mai degrabă a pregătire pentru o dispută cu China camuflată sub motivația unui răspuns militar pentru Rusia.

      10
      • Sunt total de acord. Asta spun, in 70 de ani li s-a extirpat capacitatea de a produce lideri cu viziuni militariste.
        Si daca produc printr-o minune, ajung la bulau sau la psihiatrie. A nu se intelege ca este util in acest secol sa produci niste degenerati criminali nationalisti asa cum a fost mustaciosul. Nu, vorbesc strict de lideri care ar prioritiza inarmarea in raport cu alte sectoare.
        Ganditi-va asa, nu trebuie sa fi forumist pe rumil, sa fi auzit macar in treacat de un general american, de Jim Mattis, Ben Hodges sau de francezul Viliers care si-a dat demisia in fata lui Macron dupa taieri bugetare. Numiti un general german contemporan, de care sa fi auzit ceva. Si faptul ca si-a pierdut brigada pe camp, orice, a cazut cu bicicleta beat find si a demisionat. Orice.

        8
      • nu a spus nimeni ca vreodata vor mai ajunge la un Hitler 2, adica la un sistem autocrat ca pana la urma asta a fost problema lui Hitler, ca la inceput il votau oamenii.
        Eu spun ca nu sunt nici pe departe asa cum ii zugravesc unii, natia pacifista care sta la incasat. De regula o comunitate se aduna instinctiv cand este amenintata, diferenta e ca unii se aduna si se vaita = noi, altii se aduna si o pun de un plan = nemtii iar altii se aduna si riposteaza = ucrainienii.

        4
        • Un sistem militarist are nevoie să se exprime, iar pentru asta are nevoie de unul sau mai mulți politicieni cu țigle lipsă la mansardă capabil să ia o decizie aberantă. dacă sistemul politic permite politicianului / grupului politic să facă lucruri de neimaginat, respectivul politician se va numi Putin 2 sau Stalin 2 sau Hitler 2.
          Referitor la țiglele de pe casă – exceptând faza finală, absolut toți dictatorii au fost în limitele largi ale normalității din punct de vedere psihiatric. Psihopatia vera, deși descrisă în DSM, NU este o boală psihică, reprezintă doar un tip de personalitate caracterizată prin comportament dincolo de limitele date de conveniențele sociale. Dacă sistemul permite, oriunde și oricând poate să apară un Stalin 2 din cel puțin o mie de candidați. Oamenii în general sunt atât de oripilați de monstruozitatea istoriei încât tind să dea *granzilor* valențe supraomenești (cu sens negativ, dar supraomenești), când de fapt ei au fost rezultatul selecției naturale în condiții favorabile. Dar aceste condiții favorabile țin de mediul politic și nu de un mediu social cu spirit militarist (deși acest mediu este favorizant).
          De aceea, spiritul militarist nu are atât de mult de-a face cu dictatorii nebuni. Exemplu : Israelul are un spirit militarist, a avut mulți lideri psihopați bine de tot dornici să extindă teritorial Israelul (Golda Meir, Menahem Begin, Ariel Sharon, Netanyahu, etc.) dar Israelul e tot cât Oltenia de mare. Numai de Yom Kipur puteau să ia tot Sinaiul, aveau forța militară dornică s-o facă, dar sistemul a blocat transformarea Goldei Meir într-un monstru.
          Spiritul militarist – eu mai degrabă l-aș defini ca mentalitate larg răspândită în populație de valorizare a capacităților militare și a comportamentelor individuale de atingere a unui scop violent dincolo de restricțiile sociale autolitice sau heterolitice. Când avem așa ceva, și militarii se vor strădui să atingă standardele de respect ale societății, adică respectiva societate va avea în armată suficienți eroi cu nervi de oțel.
          Eu afirmam cu perdea că în Bundeswehr nu prea sunt indivizi capabili să fie eroi și nici prea mulți cu nervi de oțel. Că la noi e mai rău din cauza adăugării la selecția de fricoși fără inițiativă și problemele selecției motivate financiar și a promovării pe PCR, asta e altă discuție …

          4
          • @Gigi G.-in general salut interventiile tale, astazi chiar ai dat´o pe intelesul tuturor, dar nu incetez sa te taxez pt mici” greselutze” intentionate sau nu.
            Adica s´o pui pe Golda Meir in aceeasi paranteza cu Bibi mi se pare f exagerat, o simpla privire pe cv urile lor si perioada in care au guvernat spune, zic eu, tot. Cu Sinaiul n´a fost nici un sistem in autocontrol ci socoteala pragmatica, pe lista de contra se aflau: e desert, resurse blocate ca sa l si mentina, e desert, probleme diplomatice, ce facem cu el …e desert. Te´am mai dojenit si la niste faze cu Germania si Kohl da´s´a pierdut in moderare. Nu suntem toti la nivelul de rila doctorila(scuze pt citatul din Culeanu)) dar sa dai „exemple” istorice dupa bunul plac nu face decit sa activeze gasca de neurotici.

            1
            • @garcea. Israelienii au talentul de a avea un foarte bun PR, mai ales pentru trecut, de care țin și cu dinții, dar care din păcate de multe ori o ia pe arătură. Tu zici de Golda Meir că era Mama Tereza cu steaua lui David în piept. Nu îi neg realizările, dar năroada aia și-a început activitatea politică de la 15 ani în Poalei Tzion, o organizație teroristă naționalistă pentru standardele ante-WW1 (și marxistă, dar na, pe-atunci nu știa lumea ce urma să fie). După WW2, după Black Sabbath-ul englezilor a preluat conducerea unei organizații naționaliste (teroriste pentru britanici, dar na, vremurile …). Problema nu e asta, problema e că din cauza ei, de Yom Kippur, era să o terminăm într-o iarnă zdravănă. Eu măcar îmi trăisem câteva luni de viață, tu nici nu erai în proiect … Cam asta cu listele mele negre …

              1
              • M´ai lamurit, interpretezi istoria zici ca´i plastilina.
                Si mai ai partiturile alea pretimpurii in care ai notat intr´un colt si algoritmu`stabilirii virstei??

                6
  4. Neamtu tiganu

    Acest progräam inseamna sfirsitul aviatiei germane, sfirsitul FICAS.
    Absurd e ca nici macar dronele nu sunt preferate, desi s-a dovedit importanta lor.
    Se vede ca e facut de gospodine sperioase, masuri pompieristice, simbolice. Oricum vor trece citiva ani pina se vor realiza aceste investitii, ani in care se va schimba masiv conjunctura internationala.

    7
    • N-as spune ca ce vor sa faca la aviatie inseamna obligatoriu sfarsitul FCAS… As spune ca, mai degraba, nemtii vor sa contrabalanseze pretentiile francezilor de a face totul cum vor ei pe banii altora. Personal, cred ca era mai bine sa mearga pe mana britanicilor, dar inteleg de ce am mers cu francezii.
      Dronele sunt preferate, scrie si in articol ca avem parte de o schimbare de optica in privinta lor la nivelul Bundeswehr-ului.
      In rest, sa asteptam si sa vedem ce (le) iese.

      5
      • Neamtu tiganu

        Nicolae, pt FCAS nu vor mai fi bani, deci e mort. Cindvorbesc de drone vorbesc de cele care se dezvolta, cu frina de mina trasa, de Airbus. Apropos, FCAS, nu este un avion, e mult mai mult decit atit, e un sistem complex. Nu stiu in ce masura va fi compatibil cu sistemul F35. De altfel amis livreaza in strainatate un F35 mai subtirel.

        1
        • Fara nicio intentie de a va contrazice, mie FCAS mi se pare mort si daca ar mai ramane bani pentru el.
          In ceea ce priveste dronele dezvoltate de Airbus eu zic sa mai asteptam, s-ar parea ca avem parte de o schimbare a opticii germane si pe acest palier.
          Sunt in mod deliberat precaut in afirmatii intrucat ceea ce se intampla cu Germania azi era de neconceput anul trecut.

          1
    • FCAS si viitorul tanc european (franco-german) – Main Ground Combat System [MGCS], mai ales din motive politicianiste, vor fi duse la bun sfarsit.Din interes, in viitorii ani, Franta si Germania vor strange randurile si mai mult.
      FCAS ar trebui sa intre in productia de serie, la orizontul anilor 2040 cand va inlocui, actualele aparate Eurofighter aflate in dotarea fortelor aeriene germane.
      Germania cumpara acum F35 doar pentru simplu fapt, ca este nevoita, de actuala conjunctura geopolitica, sa cumpere un avion care sa poata transporta bombele atomice americane aflate la bazele americane din Germania.
      Chiar daca Rusia nu va mai reprezenta o amenintare militara pentru Europa, din motive politicianiste, proiectele comune franco-germane pe parte de tehnica militara vor continua si foarte probabil, chiar se vor amplifica.

      4
    • F35 inlocuieste avionele Tornado, FCAS inlocuieste Eurofighter.

  5. Cam multe parteneriate conduse de franta, sper sa ramana ptr ca e mai usor un program nou in 2 decat singur.

  6. Sa nu exageram. One time 100 mld.
    Bugetul SUA se învârte pe la 700 mld ÎN FIECARE AN.
    E binevenita cresterea dar nu e epocala.

    8
    • SUA e din alta liga – adică SUA e singura in liga ei – singura forța militară globală

      6
    • Comparatia cu bugetul SUA este o exagerare in sine… 🙂 China, cred ca-s urmatorii, baga vreo 250 miliarde USD pe an, la mare distanta de SUA.
      Daca de maine Germania ar incepe sa bage 200 miliarde USD/an eu chiar m-as ingrijora. Si nu cred c-as fi singurul…

      1
  7. Privit din alta perspectiva, pe rusi nu-i îngrozește creșterea lentă și moderata a potențialului militar al Germaniei ci prăbușirea brusca a capabilitatlor proprii.
    Tot ce au reușit sa acumuleze/refacă în 22 de ani de putinism s-a dus de rapa în 3 luni și, cu sanctiunile în vigoare, perspectiva refacerii capabilităților devine imposibila sau iluzorie, funcție de natura privitorului.

    13
  8. Europa are nevoie de un leader, fie ca pe ne place sau nu. O Germanie puternica economic si cu armata credibila se poate transforma inzr-un jandarm al UE, dar mai bine asa decat bulibaseala de acum c toata tiganeala umgurilor, cu alba-neagra cipriota si alte vrajeli. Ni, tata, ca sa ai forta e nevoie de unitate, chiar daca o achizitionezi cu parul!

    7
  9. Valeuu muicaaaa, nici la Armata rumaneasca nu s-a facut antrinamentu cu cozi de maturi….jelanie flower-power antimilitarista!!! Bine ca se trezira in ceasul al 17-lea nemtzalaii, cam tarziu dar maui bine decat niciodata. Tanti schMiergel facea niste jocuri cam bizare pt gazu de la pfutinica si russia?!
    In alta ordine de idei : sper sa nu le dea prin cap la spalatii la creieri si slugoi manipulati care conduc azi Romania ciuqa si ciulaqu sa aiba vreo ideea nastrushnica si sa zica : Romania doneaza la ucraina systemele HIMARS si PATRIOT, deoarece Romania e aparata de NATO si shcutu da la Deviselu si ca nu ar avea ce face cu ele, ca asta chiar ar fi culmea si s-ar lasa rau.

    1
    • Pietene, pentru 12 mia oara iexplic: au desfintat o unitate si au luat comandatul pe sus la bulau acum niste ani ca-l aveau pe Rommel pe perete in unitate. Pana acum tot ceva ani, nu aveai voie cu steagul federal la meciul de fotbal.
      Pentru ce scriem noi aici, hai cu inarmarea, hai cu armata in Germania pana prin 2014 te cautau niste baieti de la politie.
      In conditile astea de unde trebuiau sa apara liderii care sa inarmeze Europa si implicit Germania si sa aiba viziuni militariste?
      Asta era rolul Frantei, nemtii trebuiau sa vina cu techul si banii. Insa Franta si-a dat cu stangul in dreptul de ceva ani, este intr-o criza acuta de lideri, daca tot ce a putut sa scoata in fata a fost Le Pen, platita in ruble si votca, si Micronul.

      18
      • daca esti istoric o stii: nimic nu e batut in cuie si rotita timpului se invarte. cine e acum nemilitarist este intr-o suta de ani. adica o natie care de cel putin de la Charlemagne incoace a framantat Europa cu razboaie si ci a dat mari generali nu cred ca poate fi pacificata cu desavarsire de niste pasarici si politruci in 70 de ani. Poate nu mai prindem noi, dar e suficient sa iasa castige o data AfD niste locuri in guvern si s-a dus dreq munca de la planul Marshal pana la pasarica verde Analena, s-o calce balena.

        3
    • nl81
      Pe bune, cam ce lideri a dat vreodată Canada? Ceva istorie am citit, dar și în WWI și în WWII erau numai nume ca Pershing, Monty, Patton. Adică eu să locuiesc într-o țară, parcă m-aș simți mai onorat dacă în istorie ar rămâne numele unuia mai răsărit la nivel european. Orice american mai instruit a auzit de Tcheautchescu (Ceaușescu) , sau Antonescu.

      2
  10. Cred ca unul din lucrurile care trebuiesc remarcate este ca acest program este propus de SPD si Verzi. Daca ar fi fost propus de CDU/CSU ar fi existat toate sansele sa fie taraganat sau chiar blocat de SPD/Verzi.
    Simplist spus: singurul lucru care le lipsea nemtilor era vointa politica, ca in rest bani, putere economica, knowhow industrie si capacitate organizatorica au
    Cred ca din moment ce s-au limpezit apele in anumite domenii (F-35 sa inlocuiasca Tornado, nivelul la care vor aduce Leopardul ca dotare (2S7V, V fiind de la verbessert: https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/landsysteme-bundeswehr/leopard-2 ), alegerea CH-47F si P-8 pt programe care demult stagnasera, FCAS si MGCS vor fi continuate insa probabil in alte conditii (mai ales la FCAS unde francezii sunt leader-ul prin Dassault, si pe buna dreptate ei avand referintele necesare nu AIrbus sau MTU Aero).
    Faptul ca vor aloca constant min 2% din buget pt aparare, este deasemnea un fapt remarcabil tinand cont de mentalitatea non-militarista, non-interventionista, pacifista cultivata in societatea germana dupa WW2

    7
  11. Programul acesta de înarmare si in detrimentul unor produse europene aflate unele inca in faza dezvoltarea cred ca are legatura cu faptul că nu prea mai este timp. Probabil conflictul din Ucraina o sa ia o formă înghețată de conflict, moment în care taberele vor reface calculele pt conflictul cu adevărat major ce pare sa se profileze. Statele occidentale si alte democrații vs China, Rusia și alte regimuri cu orientări similare si dușmani comuni ( SUA ). Pt asta probabil ca si germanii vor armament matur ( F35) vs avionul european, probabil si operarea unor aparate similare într-un conflict major ce nu mai este doar ipotetic a facut ca germanii sa faca alegeri în detrimentul unor produse europene.

  12. Romulus Vlad (alt Vlad)

    Make Germany great again? 😀 ma bucur ca ușor ușor trec de perioada flower power, dar am asa…o spaima de viitor, perfect justificata. Ca deh… Germania, Japonia…stiti voi.

    2
  13. Înseamnă că o să intre și ei în rând cu lumea, gata de acum cu excedente bugetare…

    1
  14. eu o sa cred ca Germania va avea armata cand nu va mai avea „Inspector General” ci Sef de stat major. Pana atunci este tot o tara invinsa care-si va masca in vreun fel puterea militara.
    Acelasi lucru despre „fortele de autoaparare” ale fostului aliat.

    4
    • Oh, ADR e mult mai complicata treaba decat o simpla denumire. Eu am avut contact cu militari nemti in trecut, aplicatii diverse bla-bla si am si acum la asociatie. Militari in rezerva nemti, desigur. Si nu doar nemti, tot ce inseamna paleta nato.
      Trebuie regandit intreg sistemul la ei. De exemplu, militarii activi au dreptul sa faca parte din sindicate. Exista sindicate militare care iti pot bloca acte de comanda. Si, tot actele de comanda pot fi blocate de grup. Adica nu vor sa execute un ordin, nu-l executa si gata.
      Membrii fortelor armate pot fi de asemenea membrii de partide. Actualul inspector general este membru cdu – https://www.cducsu.de/node/49944
      Ei au incecat sa faca in tot acest timp o „armata civila”. Adica nu-i nici o diferenta intre civili si militari din perspectiva legii. Si acolo deja ai probleme grave la comanda.
      In general ordinele se executa dintr-o oarecare logica la ei, nu exista obligativitate. Si desigur dorinta de a lucra in continuare in acel loc. Maximul sanctional este pierderea locului de munca.

      2
      • complicata treaba, nu stiam. Deci pe langa bani pentru dotare mai au nevoie si pentru un proiect de HR dupa ce umbla la.legi.
        Cam totul e pe dos la ei, se pare ca unii s-au chinuit sa le faca regului astfel incat sa nu aibe in cap sa revina la.moda prusaca.
        Si cum armata DDR pana prin 70 avea inclusiv aceeasi uniforma ca werhmacht, e clar ca ideile astea vin de peste ocean.

  15. Muscalii au vrut sa previna „expansiunea” NATO si tot ce au facut ei e invers. Au mai trezit si gigantul german din hibernare
    Putin se pare ca nu e un lider inteligent cum propaganda rusa il facea sa para, e doar un pitic nostalgic kgb-ist

    12
  16. Țin să-ți reamintesc obiectivele politicii americane referitoare la Europa definită de Kissinger : Germany DOWN, Britain IN, Russia OUT.
    Până pe 24.02.2022, rușii au obținut în mod parțial Germany UP, Britain OUT, Russia IN, iar cu războiul fix totul pe dos. Apetența nemților pentru achiziții de F35, AH64, CH53 spune clar cine-i șeful.

    1
  17. Merkel nu se simte cu nimic vinovată pentru situația de acum și consideră că nu are de ce să-și ceară scuze pentru politica de schimbare prin comerț dusă cu Rusia, lăsând drepturile omului și democrația deoparte. Nu explică nici insistența pentru North Stream 2 dupa 2014 și închiderea centralelor nucleare. Oare îi mai trimite sticle de bere cadou lui putler? Să se fi întâlnit ei în RDG înainte de 89?

    6
    • Rolul lui Putler cam asta era, sa tina evidenta studentilor est-germani, si a celor cu drept de a pleca liber din Est in Vest, cum avea si tanti Angi, cand se intorcea poate nu vorbea direct cu el, insa Vladut sigur ii citea rapoartele, treaba lui asta fiind.

      4
  18. Acest program, in afara tintelor sale tehnice, arata un lucru deosebit de important si anume o schimbare drastica in politica germana.
    O astfel de schimbare inainte de 24 februarie era cu totul de neconceput, astazi s-a realizat…
    In privinta militarismului german, nu stiu exact ce inseamna asta, dar armata germana in WW2 a fost foarte eficienta datorita pregatiri, calitatii corpului de subofiteri si a celui de ofiteri si, evident, tehnica de lupta superioara pe foarte multe paliere. Asta-i tot, nimic spectaculos, nimic secret, nimic genetic, pur si simplu seriozitate si instructie de foarte buna calitate.

    11
    • Si bag sama ca majoritatea au ratat cele 21 de miliarde bagate in „IT&C”, inclusiv programul nostru… 🙂 Clar, chestiile astea nu sunt sexi pentru cititorii nostri. Altfel, s-a discutat despre chestii de finete, gen militarism… 🙂

      1
    • Vasie Băcăuanul

      Da, dar armata germană avea în spate experiență combativă și progres tehnologic pregătit de imperiul girat de Marele Cancelar al secolului XIX și de Prusia care a învins Franța la 1871, iar ăștia moșteniseră spiritul prusac al lui Frederic cel Mare.

  19. Nu cred ca armata germana o sa fie revigorata in pofida banilor bagati.

    Au mai finantat ei destul de mult si pana acum insa cu rezultate dezastruoase.
    de vina e atitudinea societatii civile asupra armatei. datorita politicilor orice german priveste inarmarea si respectiv armata ca o paria
    vezi atitudinea lor fata de prezenta trupelor americane, cati protestau pe la Ramstein impotriva dronelor americane care erau chipurile ghidate si prin Germany
    nu sunt f multi care vor sa fie inrolati in armata germana si sunt si f prost platiti.
    am fost stationat in Germany si lucrat si cu armata germana, destul de prost condusi de superiorii lor. Lasau actul de comanda la latitudinea NATO, ceeace nu e chiar rau.
    la nivel de executanti erau fff buni si era o placere sa lucrez cu ei

    chiar daca vor voi sa isi doteze armata, nu au lideri capabili sa ia decizii importante. Deocamdata raman in umbra NATO\USA ceeace nu e chiar rau
    de aia le e f greu sa ia decizii si sa si le implementeze pentru ca politicienii stiu ca alegatorii se opun inarmarii si armatei in general

    merkel e clara ca a actionat impotriva ukrainei, intrebarea e daca a facut-o cu buna stiinta sau din prostie.

    PS pana acum 4 luni Europa se lafaia in bunastare, erau politici de mediu, toti urlau in gura mare pentru fel de fel de drepturi. Unde e fatuca aia Greta cu global warming? de ce nu e prn UKR sa ii mustrze pe rusi ca polueaza cu junkurile lor. au disparut toti luptatorii de vreme buna… LOL

    5
  20. suta de miliarde este pt a compensa lipsa de finantare a anumitor ramuri pt a fi aduse la zi ,ceva ce nu se putea face doar prin cresterea bugetului la valoarea de 2 %,pt Japonia liberul dat la inarmare de americani a venit pe baza ciocnirilor frecvente cu chinezii,pt germani a fost nevoie de recrudescenta puternica a razboiului din Ucraina pt a face ce ii impingeau americanii de la spate sa faca de cel putin vreo 10 ani

  21. japonia si nemtia nu vor uita niciodata traditia militara,seva nu e la vedere …doar cozile de matura.
    ambele tari au trait pe pielea lor extremismul si militarismul,si-au invatat lectiile …aparent.
    dar ce te faci cu russia si china ,una dilibau si cealalata exprimentul economic care a explodat in fata occidentului?….si purtatoare de centura nucleara.

    1
  22. O schimbare in politica de întărire a armatei germane certificată prin 567 de voturi în Bundestag este cel mai bun lucru ce se putea întîmpla.
    Pe locul doi la lucruri bune este întărirea semnificativă a armatei poloneze.
    Pe locul trei ar putea fi întărirea efectivă a armatei române, dar pentru asta trebuie așteptat …
    Toate acestea , adăugate la forța actuală a alianței iNATO (vezi
    https://www.youtube.com/watch?v=_X_nE22CssU
    ), ar conduce la 0% șanse pentru înființarea „armatei europene” așa zisă „Macron” cu care să-și rezolve problemele din Africa , după placul propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *