KF 51

Fara prea multe amanunte, Rheinmetall a anuntat ca va expune in premiera absoluta noul KF 51 cu ocazia Eurosatory 2022, care se deschide pe 13 iunie. Noul tanc va dispune in standard de tunul Rheinmetall de 130mm cu teava lisa si 51 de calibre.

“KF-51 is the newest member of the family of armored combat vehicles Rheinmetall. The platform sets new standards in each category – mortality, survival, mobility, networking, and recognition. The main armament of 130 mm and other systems give the Kf-51 superior firepower.”

Si cam atat aflam de la compania producatoare. Nu stim daca noul concept are legatura cu viitorul tanc European – MGCS [Main Ground Combat System], dezvoltat in parteneriat cu francezii, nu stim daca intregul concept este nou sau doar un Leopard 2 imbunatatit.

Nu stim daca avem in fata un Leopard 3, un Leo 2 modernizat, un prototip al MGCS.

Deocamdata, Rheinmetall foloseste termenul de “vehicul blindat” pentru a descrie KF 51 si nu pe cel de tanc, dar daca arata precum in imaginea de mai sus, atunci discutam clar despre un tanc si nu despre tancuri usoare gen Lynx cu tun de 120mm.

Ramane de vazut  ce este de fapt.

GeorgeGMT

 

P.S.

Detalii din pdf-ul Rheinmetall:

https://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/vehicle_systems/armoured_tracked_vehicles/panther_kf51/index.php?fbclid=IwAR0dgrUZ53QSO04j_V3RjEL-tdlgi4Et85sayBz_KXK6NqJFeks-eZ12aWE

 

155 de comentarii:

  1. La sfârșitul WW2 , sovieticii au pus mâna pe planurile tunului cu țeava lisa de cal 130 mm și pe unicul prototip german al acelui tun .
    Avea o caracteristică deosebita , țeavă lisa cu interior conic , iar proiectilul aferent avea două ” fuste ” in locul celor două brâuri forțatoare din cupru .
    Desigur , a apărut în anii ’50 in URSS o variantă inspirată copios din prototipul german , cunoscut ca fiind M46 .
    Restul știți sau putem bănui : artilerie de coastă bla bla , clonele românești în anii ’80 realizate prin intermediul Chinei și Coreea de Nord etc .
    Interesant este că toți au ajuns la fundul sacului și sunt cumva obligați să reînvie vechile proiecte , puse la păstrare în sertarul secret .
    Cu tehnologie și materiale moderne , se pot obține rezultate incredibile pentru proiectanții din WW2 .
    Totuși , lovitura cuplată de 130mm e cam grea pentru servanți , e posibil ca tancul viitorului să aibă un sistem de încărcare automat .
    Rămâne o problemă de nerezolvat , legata de deformarea proiectilului la trecerea prin frana de gura clasică și inerent precizia inferioară țevilor ghintuite .

    13
    • Tu vorbesti acolo de squeeze bore guns care au fost folosite si de aliati si de german in WW2.

      9
      • iar a nimerit-o ?!

        3
        • Dovedești prin fiecare postare că esti ești o persoană răuvoitoare / entitate de persoane răuvoitoare , probabil că ești un troll plătit de dușman sau un ” idiot ” util alături de ” corul bocitoarelor ” patentate , am identificat inca doau ” valori ” asemenea ție …
          Nu ai habar de științele militare , deci nu ai ce comenta pe aici din punct de vedere tehnic .
          Hai pa .
          Eu am probleme de sănătate datorate vârstei , cum ar fi problemele cu memoria de scurtă durată , dar ce am invatat in tinerețe nu cred că se pierde de așa repede .
          Tu ești un ignorant ” prost ” ( prost informat , prost crescut sau răuvoitor intenționat ) , îmi cer scuze dacă cititorii bună credință au altă părere .
          Dacă totuși sunt în eroare , e bine ca cititorii sa cunoască poziția mea legată de cunoștințele tale despre lumea militară .
          Scuze anticipate tuturor ce nu le convine acest post .

          11
          • Vash the Stampede (Yosemite Sam)

            Acuma, hop si io… asta e…

            Eu unul, sincer nu l-am inteles niciodata pe acest gagarici psycho(aparent si-a ales porecla destul de bine), in cel mai bun caz, ajutator de bagator de seama pe aici…

            Cautati-i comentariile din trecut… in cel mai bun caz , daca 1 din 20 de comentarii are legatura cu tehnica militara… restul sunt doar schimonoseli rasuflate, lipsite de cap sau coada…

            Acum, nu ma intelegeti gresit, nu ca m-as considera pe mine, mare cunoscator & comentator de tehnica militara… dar adesea acest psycho, este sub nivelul meu… care dupa cum bine am scris, in nici intr-un caz nu ma consider „WOW”

            Numai cat imi aduc aminte, cat de aiurea se baga in seama la articolele despre vaccinarea „anti-Curvid”, nu scria absolut nimic relevant, in schimb el era in mod constant „ferm convins”, in legatura cu „beneficiile fuckccinarii”… ?

            14
          • gata te-ai racorit sau ai ramas fara invective…vrei sa te ajut ?am cuvintele la mine.

          • @habarnistul multa sanatate sa aveti !

            8
    • După câte lovituri trebuie recondiționată țeava?

      2
    • boss – cum adica cu „interior conic” ? esti sigur ca ai scris bine ? ca io asta nu am mai auzit

    • Germania stiu ca au avut 128mm prin ww2 pe jgtiger

      1
    • @ Habarnistul
      Cred ca ati comis o eroare .
      Calibrul de teva lisa german din razboi era de 150 mm
      http://www.combatreform.org/everhearoftheV3.htm
      Proiectilul era intr-adevar mai sofisticat
      https://en.wikipedia.org/wiki/Fortress_of_Mimoyecques#/media/File:Sprenggranate4481.jpg
      Posibil sa nu va fi amintit bine si sa il fi confundat cu proiectilul Gerlich
      https://www.lonesentry.com/articles/ttt/75mm-tapered-bore-antitank-pak-41.html

      Lovitura de 130 mm acuplata e intr-adevar grea , acesta fiind doar unul din motivele pentru care URSS nu a pus in productie de serie niciunul dintre prototipurile de blindate dotate cu tun de 130 mm cu teava ghintuita .

      2
    • @ Habarnistul
      Cred ca e vorba de o mica confuzie, calibrul german de teava lisa din razboi era de 150 mm .
      http://www.combatreform.org/everhearoftheV3.htm
      Proiectilul este mai complicat , cu 2 saboti si obturator , probabil de aici confuzia cu proiectilul Gerlich tras cu teava conica
      https://www.lonesentry.com/articles/ttt/75mm-tapered-bore-antitank-pak-41.html
      Oricum , multi l-au capturat , ca si multe alte realizari tehnologice germane
      https://en.wikipedia.org/wiki/V-3_cannon#/media/File:Sprenggranate4481.jpg

      Observatie : lovitura de 130 mm pt. teava ghintuita e intr-adevar grea , si acesta e unul din motivele pentru care in URSS nu s-au introdus in fabricatie de serie prototipurile de blindate dotate cu tun de 130 mm cu teava ghintuita ,

      Solutie : la tunul nostru AT model 1977 au existat probleme de precizie la tragerea cu proiectil subcalibru cu sabot detasabil stabilizat prin ampenaj datorita franei de gura tip cu ferestre . A fost inlocuita cu o frana de gura cu gauri . Si dupa cum o vad e la calibru ,fara camera de expansiune si praguri .
      La tragerea cu tunul de pe TR-85 nu au existat aceste probleme neavand frana de gura .

      2
      • Am citit despre istoria lui M46 și e menționat foarte clar că sursa de inspirație a fost un prototip german de cal 130 mm .
        Țevile tunurilor AA de cal 150mm ( ghintuite ) erau fabricate de Skoda .
        Sper că nu faceți confuzie …
        Dacă mai găsesc acea mențiune despre M46 , o voi prezenta aici .
        Da , singura soluție pentru frâna de gură la țevi lise este folosirea unui model simplu supracalibru , cu gauri radiale , cu încărcare perfect simetrică , orificiile fiind distribuite pe o lungime egala cu minim 1/2 din lungimea proiectilului .
        Frânele de gură clasice ( activ-reactive multicameră etc ) , cu ferestre laterale de evacuare a gazelor , influențează traiectoria proiectilului exact în momentul tranzitiei de la legile balisticii interioare la cele ce guverneaza balistica externă .

        • ” habarnistul
          13 iunie 2022 la 6:37
          La sfârșitul WW2 , sovieticii au pus mâna pe planurile tunului cu țeava lisa de cal 130 mm și pe ”
          Din moment ce ati scris teava lisa am presupus ca e vorba de o confuzie de calibru , 150 mm fiind singurul calibru de teava lisa apropiat afrimatiei , si se utiliza la supertunul V3 , care ar fi trebuit instalat la Mimoyeques in scopul bombardarii Londrei . Nu mai pun link-ul , se accepta doat trei la o postare .

          Calibrul 130 mm a fost larg utilizat de sovietici in cel de-al doilea razboi mondial la tunurile navale .
          https://en.wikipedia.org/wiki/130_mm/50_B13_Pattern_1936

          La tunul AT model 1977 modernizat , cu SCF sau fara , gaurile franei de gura sunt date pe doua sectoare orizontale de aproximativ 75º din circumferinta fiecare , mi s-a spus ca nu au gaurit frana de g toata cicumferinta egal pentru a nu ridica praful de pe sol si a reduce expulzarea in sus a gazelor , pentru a reduce demascarea piesei si a miscora zvacnirea .Daca vor fi si alte motive , poate ne ajuta cineva cu explicatii .

          Frana de gura originala cu ferestre si palete si praguri
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/100_mm_anti-tank_gun_M1977_%281%29.jpg

          Frana de gura modificata
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Batalionul_612_artilerie_antitanc_18.jpg

          2
  2. Zvon ar fi ca noul vehicul se cheamă Pantera.Eu sunt un suflet simplu,vad ceva legat de nemții de „atunci”,vreau și io.Deci,make Panther great again.

    13
    • Pai și atunci oare rebranduiesc și Leo in Tiger?
      Panther suna bine, suna a tanc de mare succes

      3
    • Rheinmetall nu e inclusa in programul MGCS.

      Armata Germana merge pe Leopard 2 pana apare MGCS.

      Asta e Panther, program 100% Rheinmetall, facut numai pentru export, la fel ca Lynx.

      4
      • Ba este. Initial programul era desfasurat de KNDS (Krauss Maffei Wegmann [KMW] + Nexter Defense Systems), dar la cererea nemtilor a fost primit si Rheinmetall, lucru care, spun Francezii, ar fi destabilizat sandramaua. Desi programul MGCS era prin intelegerea prealabila sub sefie nemteasca (iar FCAS sub una frantuzeasca), trendul parea sa fie turela franceza pe sasiu german, care a rezultat si in hibridul Leo-clerc. Rheinmetall a prezentat insa pe 31 Iulie 2020 noua turela cu tun de 130mm cu incarcare automata si a declarat ca 140mm nu are loc in turelele existente, fapt dezmintit de Nexter care deja testase cu succes un 140mm pe Leclerc, inspirat din programul FTMA (Future Tank Main Armament – Giat+Rheinmetall+Royal Ordonance) si care, zicea Nexter, avea o letalitate cu 70% mai mare decat a tunului L52 de 120mm.
        In 2021 Nexter a prezentat proiectul Ascalon (Autoloaded and SCALable Outperforming guN) cu munitii telescopate si incarcare automata, dar inca nu e clar calibrul.
        Pentru moment insa MGCS e in pana din cauza nepotrivirii de doctrine si cerinte intre Francezi si nemti, studiul initial al arhitecturii vehiculului a fost prelungit pana in toamna lui 2022 si e posibil ca fiecare sa continue pe cont propriu, ca pe vremuri cu Leo1 si AMX30.

        8
    • E tanc nenicule pi buni! Si ii bini di tat KF-51 aista !!!
      https://www.youtube.com/watch?v=kXj90cbv6Z4

  3. Nu apuc sa vad calibru 130 mm ca standard NATO pentru tancuri. ?
    E oricum un proiect mai vechi ( calibru și a fost experimentat real inclusiv cu proiectile prototip ). De pe vremea când rusnacii studiau 140 mm. pentru tancuri.

    3
  4. Numai bun de imperecheat cu KF 41
    Sa vedem daca nu se razgandesc vecinii cu L2 A7 pe care le au comandat…sau poate suplimenteaza…

    1
  5. Doamne, ce frumusete! ??? Cat de bun o fi si ce-o sti sa faca, e prea devreme de zis. Cu siguranta nu la fel de bun ca T-90 si T-14, ca alea nimic nu e mai bun pe fata pamantului. Dar bijuteria asta a nemtilor arata beton si cred ca tunul ala da neliniste multora. Sa fie intr-un ceas bun! Cand zici nemti, zici tancuri!

    16
  6. Ce ar fi sa lansam primii o comanda pentru vreo trei batalioane?

  7. Americanii cu tunul ala ETC (electro-termal-chimic) de 120 mm (care pare sa fie in imaginea prezentata cu noul M1 Abrams) cred ca stau mai bine decat nemtii cu noul tun de 130 mm.

    Nu doar ca ETC are cel putin aceeasi energie cinetica, daca nu superioara, dar e mult mai usor si cred ca si ceva mai scurt, in plus tancul poate duce mai multe proiectile la acelasi volum de incarcare.

    Partea mai proasta e ca probabil e mai scump si necesita munitie mai optimizata, dar per total cred ca e alegerea vizibil superioara (daca i-au rezolvat toate posibilele hibe).

    In rest, ambele tancuri arata foarte bine

    3
    • ETC e inca in dezvoltare, din anii ’80. Programe exista si la nemti si britanici, dar deocamdata nimic concret.
      Daca ai calibru mai mic, ai nevoie de viteza mai mare pentru aceeasi energie, asta inseamna uzura mai mare la tun, materiale exotice, costuri mai mari.
      Calibru mai mare, in schimb iti da sansa sa folosesti proiectile explozive mai puternice. Iar proiectilele astea noi explozive, programabile, cu scop multiplu arata foarte bine.

      1
      • Depinde .
        Dacă vrei viteză , ai doar opțiuni simple : țeavă lisă / conică sau ghintuită oval ( cu două ghinturi de tip Lancester ) :
        https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lancaster_oval_bore_rifling.jpg
        Viteza e de folos doar în cazul proiectelor perforante subcalibru sau în viitor , în cazul în care ținta are protecție activă , în acest caz proiectilul trebuie să depășească viteza de reacție a contramasurilor efectuate de protecția activă .

        De fapt aici e bătălia …

        Prima lovitură ( ideal ar fi o lovitură rupe beton ) eventual a doua este o clasică explozivă , după care a treia este o lovitură tandem cumulativă sau în varianta de lux perforantă subcalibru cu sabot purtător .
        În fine , contează cine și cum programează SCF-ul tancului și ce capabilități are autoloader-ul .
        Dacă discutam de un amărât de transportor blindat , un proiectil rupe beton îi dă daună totală din prima milisecundă , îl perforeaza cu gaură de intrare și evid3nt are gaura de ieșire inclusiv prin blocul energetic ( motor ) .
        Dacă cumva există contramăsuri , vor fi spulberate instant de lovitura numarul doi , cea explozivă .
        Va distruge chirurgical toate antenele , optica , senzorii , scutul termic al țevii , rachetele din turelă și manșonul țevii tunului de bord , probabil și țeava tunului .
        Cât despre capacitățile proiectilelor subcalibru si supraviețuirea blindatelor , treaba e demult clară .
        În Biblie scrie că din viață nu scapă nimeni …

        În prezent nu exista nimic care să reziste la o asemenea succesiune de lovituri , nimic , dar absolut nimic .
        Majoritatea blindatelor se spulberă ( carcasa blindata se rupe din sudură ) la orice lovitură exploziva de cal 152 , ce să mai comentam despre succesiunea triplă menționată anterior …

        5
  8. Pentru noi, Abrams. Nemtii si francezii sunt curvele kremlinului intr-un fel sau altul ,unchiul Sam e cam bland cu jerpelitii astia. Abrams m1 de la MC cu 105 si tot e peste tot ce scot mujicii din depozitele urss.

    7
  9. Noi nu suntem interesati cu adevarat de dotarea armatei si suntem o tara Dorel unde lucrurile merg si asa, am putut participa la diferite licitati cu produsele industriei romanesti asa urate slabe cum sunt inclusiv acum in Bulgaria pentru programul transportoare 8×8 , stim ceva de modernizarea IAR Super Soim nimic, stim ceva de tancuri nimic, stim ceva de marina nimic,dotarea individuala a soldatului ani 1980 daca te uiti la un recrut ce face pregatire. Programele care sunt in curs merg f incet si nu punem accent pe respectul banului public. Statul roman e afectat de coruptie si de ineficienta , numai avem mandrie nationala , grupurile de interese si clasa politica ineficienta sufoaca tara si au stapanire pe fondurile publice.Realitatea e sumbra si desi suntem in UE unde standardul de viata ar trebui sa fie ridicat suntem la polul opus si suntem o tar care pierde populatie in mod amenintator pentru siguranta tari dar nimanui nu ii pasa. Daca si unguri acorda atentie armei tancuri si Bulgaria isi modernizeaza T72 ,avem un buget dar nu se vede nimic concret. Germania are o industrie de armament uimitoare si desi au fost axati doar pe o economie de piata producatoare de armament incep sa acored atentie propiei armate si sa se doteze cu ceea ce considera ei necesar. KF-51 ar parea un Leo 2 modernizat din poze .

    8
    • aitistul tancului,mai ieftin apelau la alexa-siri.

    • @caudillo
      Scrie în broșură, e operatorul sistemului de co ducere a luptei, al dronei și al turelei telecomandate. Bănuiesc că locul său va fi jos în cutia blindată, alături de mecanicul conductor, iar comandantul și ochitorul vor fi sus, în turelă.
      Părerea mea, hâc…

      2
      • N am vazut, locul lui ar trebui sa fie in cutia blindată, ca scrie 2 men turret & 2 men chassis with System Operator, da’ mai stii cu electronica asta cum e dispunerea!

        2
      • @sharky total offtopic si daca poti legal sa raspunzi la intrebare:
        Statiile radio falcon 3 sunt cumparate de regula cu toate accesoriile incluzand aici pda sau tableta si kit software cu gps trakker,macar pt anumite unitati?

        • @Nicu_4
          Nu, nu sunt cumpărate cu toate accesoriile, și știu niște chestii de toată jena legate de achizițiile din familia asta.
          Gps-ul e standard pe stații, nu e opțiune(presupunând că am înțeles bine întrebarea ta).
          Părerea mea, hâc…

          1
      • Drona la toată lumea,neamule!De unde rezulta cât se poate de firesc după mintea mea cea proasta ca e ff posibil sa nu mai fie ” panzer vorwarts” ci „drohnen vorwarts”.

        Tunul ala cât China tre sa dea cep în alt tanc,lucru care nu se mai intampla în mod activ de vreo 50 de ani.Nici măcar in vecini nu vezi batalii de blindate.Si dacă la ăștia care au mai multe tancuri per capita decât biciclete nu vezi…

        Ca sa vedem batalii de blindate ar trebui îndeplinite condițiile din trecut ce au dus la asa ceva:adică fie unii vor sa dea o gaura în defensiva iar ăilalți se prind și aduc tancurile lor,fie deja au dat breșe și ajung sa dea o lupta de întâlnire cu rezervele apărătorilor.

        Baiul e ca masa de blindate(utilizare fracționat e un nonsens al luptei de blindate) a ajuns o țintă vizibila si pt tiktokeri și beneficiază din plin de tot ce au adversarii, asa încât fie bresa nu reușește,fie reușește dar rezerva blindata a aparatorilor e anihilata de armele de sprijin ale atacatorilor,deci lupta de tancuri nu are loc.

        Elementele manevrei și scopurile ei nu se schimba fata de acum 50 sau 80 de ani,doar ca nu reeditează Prohorovka.

        Rusnacii au inventat rpg-ul cu precursor pt a învinge alde Trophy și salva de 2 rachete AT pe distrugătorul Crizantema,tot în scopul ala.Au pus pe Tigr vreo 8 Kornete.

        Oricum o întorci,vehiculul purtător de Spike, Brimstone sau alte rachete al găștii noastre vestice știe sau poate fi făcut sa tragă salva de rachete jmekere,iar 5 rachete trase plus vehiculul purtător nu vor face 10 milioane în veci.Iar jucăriile astea noi se duc în 20 milioane la prima strigare.
        Hiba e ca tancurile tre mascate fizic pt a avea efect.Opozitia nu trebuie decât sa maseze rachete.Si acum pot trage indirect,lucru ce nu se întâmplă în trecut.Atunci trebuia sa ai un sistem cu tragere directa, iar tancurile puteau coplesi numeric p apărare prin mobilitate Acum avantajul mobilității e la rachetele trase de după dealuri de la 20km.

        12
  10. Panther … maine, poimaine apare si King Tiger!
    https://youtu.be/fTBA5tQsDbE

  11. https://mobile.twitter.com/TheDeadDistrict/status/1536354143568273410

    Se anunță semnarea astazi a contractului intre Polonia și Coreea de Sud pentru K2PL și pentru un nou IFV

    2
  12. The head of the Ministry of National Defense, Mariusz Błaszczak, announced the formation of two additional divisions of the Land Forces, located in the central part of Poland.

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/blaszczak-beda-nowe-dywizje-w-wojsku-polskim

    4
    • I suspect you prepare to invade your neighbours, all of them 🙂

      4
      • Poland’s future clash with Russia will take place on OUR terms.
        And NOT in our territory.
        As a citizen of the Republic of Poland, I do not wish for Kacap barbarians on the Vistula River.
        And I am able to bear certain costs for it.
        This is elementary, dear Watson 😉

        8
        • Dude,Russia’s future war will be between nationalists like those who went to Donbass 8 years ago and separatists from the periphery .Another civil war.After that they will seek our friendship.

          100 years ago there was no China,so the winners in the civil war could afford to dream of conquering European capitals.But now it’s only the strategic illiterates in Moscow who think it’s 1720 instead of 1220.

          3
  13. Macron se intalneste cu plavanul de la Cotroceni.Ce-ati zice daca s-ar pune la cale un contract intre guverne pentru 2 batalioane de Leclerc?

    1
    • Fii realist.Tancul nu este o prioritate pentru Romania.In plus, de ani buni, este sistata activitatea industriala de fabricare a tancurilor Leclerc.
      Pe parte de achizitii militare se va discuta doar de corvete, masini de teren pentru armata, tehnica de lupta AA , AT si eventual, artilerie de camp.

      3
      • „Tancul nu este o prioritate pentru Romania”

        Stai liniștit, nu ne „amenință” nici o achiziție potențială de „frantuzoaice”, sau orice altceva….

        Dacă ai reușit să identifici prioritățile sau prioritatea României, să ne spui și nouă…
        Că nu se vede, bre, nicaieri…

        3
        • Hai ca îți repet prioritățile României, care din păcate, stagnează.
          Apărare eficienta aeriana, stratificata.
          Modernizarea,motorizarea (camioane si autovehicule de teren, moderne, in cantitati suficiente) si cresterea capacitatii de foc/lupta a infanteriei și artileriei de câmp și reactive(achiziționarea de tehnica moderna de artilerie, de ultima generație, preferabil din SUA si renuntarea in totalitate la tehnica de provenienta sovietica/Made in RSR).
          Baterii mobile de rachete sol nava, de ultima generație.
          Lansatoare portabile de rachete AT de ultima generație.
          Drone aeriene din toate cele 3 clase.
          Drone navale.
          Creșterea numerica a unităților de infanterie(inclusiv vanatori de munte si infanterie marina), artilerie, geniu, logistica, NBC, trupelor speciale.
          IFV-uri și APC-uri în cantități suficiente.
          Corvete, submarine si nave de lupta, moderne, pentru ora fluviala.
          Avioane multirol.
          Fără o eficienta apărare antiaeriana stratificata, trupele tale terestre si navale vor fi decimata de aviația inamica si rachetele de croaziera.
          Nu câștigi o bătălie doar cu infanterie sau artilerie.Ai nevoie, în egala măsură, de infanterie si artilerie.Fara genisti si o logistica eficienta, ești terminat.
          Datorita dezvoltării armelor antitanc, tancul care este o arma scumpa, atât pe parte de achiziție cât și exploatare, este foarte vulnerabil.
          La fel și elicopterele în fata tehnicii moderne AA, inclusiv a MANPADS-urilor.Ce făcea pana acum elicopterul, parțial faci cu dronele, aflate în plina dezvoltare, și avioanele multirol.
          Avem mult mai multa nevoie de o apărare AA, moderna, stratificata, sau de încă câteva sisteme Himars si obuziere autopropulsate decât de tancuri.
          Suntem mult mai câștigați cu 3 sisteme Himars si suficiente lansatoare portabile de rachete AA si AT, de ultima generație, în cantități suficiente, la infanterie/trupe speciale decât cu câteva batalioane de tancuri.

          6
          • Io te cred pe cuvânt….
            Astea sunt prioritățile pe care le visăm noi….

            Mapeneul și guvernul ce zic, sunt de acord ?
            Cum vezi că sunt puse in practică aceste priorități?

            Hai să zic că mai puțin cu armata, că se concentrează pe :
            Educatie ?
            Sănătate?
            Infrastructură?
            Reforma statului ?
            Ups, nici una de mai sus, de fapt !

            La asta mă refeream când am zis că nu avem priorități, cu toate că toate de mai sus inclusiv apararea, sunt pe locul 1, dpmdv…..
            Zic și io….

            1
    • se dau in corvete.

  14. Se pare ca in loc de atgm turela va fi echipata cu „loitering munition”
    „Integrating a launcher for HERO 120 loitering munition from Rheinmetall’s partner UVision into the turret is equally possible. This enhances the KF51’s ability to strike targets beyond the direct line of sight.”

    • Vash the Stampede (Yosemite Sam)

      „Mobility: The KF51 Panther builds on the mobility concept of the Leopard 2. With an operational weight of just 59 tons, it delivers far greater mobility than current systems and has a maximum operating range of around 500 kilometres.”

      „Tanc usor” la 59 tone?? Eu stiam ca tanc usor este maxim pana in 35 tone…

      „Fuckccinurile anti-Curvead” au inceput incetul cu incetul sa va ieie mintile… ?

      4
  15. MNo , acum renteaza sa luam Lynx-uri …vin cu garnitura de Panthere …Chiar fain arata cu moaca de transportor

  16. Dragi prieteni s-a anulat și licitația de drone ??. Deci am lămurit clar nu ne interesează dotarea armatei și doar ne dăm smardoiași.

    5
    • Dadea bine in ziare…DRONE !! ce tari sunt baietii de la guvernare , chiar aveam mai multe de ales. Amu nu ne place nici una. Bai frate e noaptea mintii acolo la MAPN. Dracu , nu se poate face ceva de la A––Z ?

      4
  17. E un MBT, turela pare supradimensionata comparabil cu ce s-a facut pana acum insa cred ca e normal dat fiind calibrul mai mare al tunului.

    Personal nu cred ca e nevoie de un calibru mai mare de 120 mm, cum s-a mai observat luptele tanc vs tanc sunt rare spre inexistente si ce are acum NATO poate sa se „ocupe” de orice tanc scot rusii. O necunoscuta sunt tancurile chinezesti moderne dar sansele sa le intalneasca tancurile occidentare sunt infime, cel putin in urmatorii 10 ani.

    Nu ma entuziasmeaza noul tanc german, mai degraba as alege un model mai vechi modernizat cu sisteme active de protectie si in numar mai mare.

    2
    • Mie imi par un prototip facut pe platforma Leopard 2… parca si turela la baza e una modificata de Leopard 2.

      2
      • Da, asa pare, nu e ceva proiectat de la zero cum e Armata. E insa interesanta alegerea cu un al patrulea membru al echipajului care sa se ocupe de drone si alte hangarale. Pe de alta parte eu nu prea am incredere in autoloader.

        2
        • Nu ai incredere in autoloader … ca sa incarci un proiectil ex de 130mm e destul de greu .. si plus iti trebuie ditamai ballistic door ca sa scoti proiectilul vs autoloader unde doar o usita putin mai mare decat diametru proiectilului se deschide nu stiu ce lumea crede ca Autoloader-ul nu e bun … habar n-am … Fire-Rate , Protection crew , eliminarea loader-ului … sunt multe chestii cu + la autoloader vs manual si un autoloader e facut sa traga mii de proiectile pana se defecteaza ceva la el ex daca cauti M1 TTB * Tank Test Bed tancul ala are turela unmanned si a putut sa traga peste 6000 de proiectile pana cand autoloaderul s-a defectat deci e wow . Da autoloaderul rusesc tip revolver este prost dar nu poti spune de autoloaderul de la Leclerc ca e prost sau K2 … si Bandkanon 1C este artilerie Suedeza detine recordul pt 12 proiectile trase in mai putin de 30 si ceva de secunde si e incredibil .

      • @M.Z.
        Exact. E un Leo2A6 uparmored.
        Se vede lejer unde a apărut blindajul suplimentar:
        – placa frontală,
        – lateralele cutiei blindate,
        – turelă, frontal și lateral.
        Părerea mea, hâc…

        6
  18. În curtea filialei Iași a Muzeului Militar este un tun de 130 mm, cel despre care se făcuse vorbire într-un articol mai vechi chiar pe RoMil. După ce am citit prima oară articolul m-am dus să mă uit din nou la el. E impresionant, uriaș.

    3
  19. Era evident ca odata cu cresterea bugetului pentru aparare, companiile producatoare de armament nemtesti vor scoate produse de top pe banda rulanta. Parerea mea e ca industria producatoare de armament germana va ajunge no. 1 in Europa curand. Vecinii nemtilor, cehii, tocmai ce au lansat un nou obuzier autopropulsat denumit Morana, full automat, polonezii cumpara in draci Abrams noi, fabrica black hawk, in curand si K2 black panther sub licenta de la sud coreeni, obuziere autopropulsate dupa licenta, la fel sud coreeana K9 Thunder (vezi KRAB). Romania…………………cat mai e pana la prima statie?…ca vreau sa cobor. Ce conducatori mizerabili are tara asta de peste 30 de ani.

    7
  20. https://autolatest.ro/stiri/germania-a-prezentat-astazi-noul-tanc-kf51-panther-dedicat-armatei-ruse-urmeaza-sa-intre-si-in-dotarea-armatei-romane/?fbclid=IwAR2lZiU3EnP63xGpm3IwSXFoVh22RRaIpzc9at5d9x8WapK59qycdpmiESE
    Cu titlul:
    „Germania a prezentat astazi noul tanc KF51 Panther “dedicat” Armatei Ruse-Urmeaza sa intre si in dotarea Armatei Romane”

    Am citit si m-am crucit. Asta insemna democratia internetului. Nu-ul banuiesc pe autor de intentii rele, doar de incultura de specialitate. Dar parca nu e fraza fara aberatie on ea.

  21. capatu satului

    spre deosebire de multe din posturile de mai sus,
    mie nu imi place KF 51,
    turela prea mare si propbabil mult mai grea comparativ cu Leo 2, in conditiile in care sasiu pare mai ingust
    la mintea mea turtela ocupa o portiune prea mare din partea superioara a sasiului tancului,
    protectie laterala inferiioara fata de Leo 2A7,
    senila mai ingusta decat la Leo 2,

    si sa o luam matematic: proiectilu de 130 are cui 70 % mai multa energie,
    dar cu toata energia marita este inferior multor rachete la raza de actiune, etc.
    asa ca, la mintea mea, este preferabila o racheta si o mobilitate crescuta,

    2
    • „turela prea mare si propbabil mult mai grea comparativ cu Leo 2”
      Te cam inseala ochii nu? 🙂

      KF51 e la 59 de tone, iar sasiul e derivat din cel de Leopard, turela la fel… Doar ca Leo2A7 la 67,5 tone complet echipat de lupta (64 tone standard ) are vreo 5 tone in plus, desi tunul e mai usor.

      • capatu satului

        Totuși, cred ca o evoluție a Kf 51 dotata cu un tun de 155
        Sau o versiune plină de rachete, cum au avut polonezii o încercare cu Mbda cu rachete brimstone – astia sveau
        https://www.mbda-systems.com/press-releases/mbda-showcases-tank-destroyer-vehicle-with-pgz-at-mspo-2019/

        La mintea mea posibilitatea utilizării ori a tunului de 155 ori a mai multor rachete, ar fi altceva
        Ar putea fi un proiect de viitor
        Ar îndepărta tancu de linia frontului si ar asigura o probabilitate mai mare de supraviețuire in lupta a echipajului

        La mintea mea, tunu de 130 împreuna cu turela aferentă este prea grea si prea mare ( se vede la înălțimea părților laterale ale turelei) aduce mai mult a turela care trage proiectile de 155 decât a turela de mbt

        Plus ca turela mai mare de 130 cu portiunile laterale mai mari, creste probabilitatea de lovire a turelei din lateral – înclinarea prea redusă a matterialului in părțile laterale ale turelei – șanse mai mari de eliminare

        Așa ca mai bine un Leo2 a7v

  22. Kf 51 sau hibrid ? Sau se merge pe un nou tanc, proiectat de la zero cu contribuția mai multora?

  23. Ar fi bine, ca cel puțin statele europene să utilizeze un tanc comun si să folosească aceiași muniție. …visez si eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *