Buletin naval. Nave rusești în zona economică exclusivă a României

Nu cred că este prima dată când se întâmplă acest lucru dar este prima dată când avem confirmarea în presă: navele militare rusești își fac din când în când veacul prin zona economică exclusivă a României. Întâmplător (sau nu), două nave de patrulare de clasă Bykov au fost fotografiate recent în apropierea platformelor petroliere Uranus și Ana unde tocmai a început extracția de gaze.

De la bun început trebuie punctat faptul că, potrivit legislației internaționale aplicabile în materie, navele militare rusești nu au săvârșit nicio faptă ilegală, având tot dreptul să se afle acolo.

Potrivit celor de la Știrile ProTV, cele două nave rusești s-au apropiat la aproximativ 11 km de platforma Uranus (ambele platforme sunt amplasate într-o zonă aflată la circa 140 km travers de Constanța. Cele două platforme sunt încercuite cu albastru în poza de mai jos preluată de pe Marine Traffic (de remarcat aglomerația din rada portului Sulina):

nave rusesti in zona economica exclusiva a romaniei

Sursa: Marine Traffic

„Expertul” (Constantin Ciorobea, fost adjunct șef al Forțelor Navale Române) consultat de cei de la ProTV a declarat următoarele:

Din imaginile respective ar rezulta că sunt corvete din clasa BuyanM și sunt în jur de 1.000 de tone. Ele, inițial, au fost concepute mai mult pentru acțiuni la litoral. Au un tun de 100 mm, dar cel mai important e faptul că au la bord opt rachete Kalibr, deci rachetele care sunt deja foarte folosite de Federația Rusă.

Expertul greșește pe toată linia, dovada fiind în poza de mai jos (preluare Știrile ProTV) unde un profan într-ale milităriei ca mine a recunoscut două nave de patrulare Proiect 22160 – „Vasily Bykov”.

nave rusesti in zona economica exclusiva a romaniei

Cele două nave militare rusești fotografiate în apropierea platformelor românești Sursa foto: Știrile ProTV

Despre navele de patrulare de clasă Bykov am scris un articol destul de detaliat care poate fi recitit pe rnhs.info accesând acest link.

Cele două nave de patrulare au intrat în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în configurația de bază. Adică, deși echipate cu senzori performanți, navele nu sunt în prezent echipate cu sistemul Kalibr și nici nu dispun de o apărare antiaeriană mai serioasă cu excepția lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene cu rază scurtă (MANPADS) Igla. Pe scurt, așa cum sunt echipate în prezent (tun de 76 mm, mitraliere de 14,5 mm), navele pot fi clasificate ca nave de patrulare – Offshore Patrol Vessel.

De altfel, citeam, nici eu nu mai știu pe unde, că se pare că marinarii ruși nu sunt prea mulțumiți de aceste nave. În poza de mai sus putem remarca faptul că una dintre nave are pe helipad un sistem antiaerian terestru Tor-M2KM în timp ce surata ei are un elicopter Kamov Ka-27 pe helipad.

Sistemul Tor are rază scurtă de acțiune și, până acum, s-a comportat destul de bine în luptă. Este o improvizație menită să compenseze absența unui sistem antiaerian (lansatoarele portabile Igla nu se pun) serios de la bordul acestui tip de navă prevăzut inițial a fi echipat cu sistemul antiaerian cu rază medie, navalizat și containerizat, Shtil (amplasat și pe fregatele de clasă Grigorovici).

O soluție care ar putea fi aplicată cu succes și de forțele noastre navale, lipsite și ele complet de orice apărare antiaeriană cu rază scurtă, medie sau lungă.

De altfel, profanul din mine bănuiește că rușii (obligați în lipsă de nave disponibile să folosească orice tip de navă pentru a menține blocada navală a Ucrainei) au fost nevoiți să-și adapteze tactica de luptă realităților tehnice.

Cel mai probabil, profanul din mine bănuiește că cele două nave nu acționează întâmplător în pereche, una echipată cu un sistem de apărare antiaeriană care, cel puțin teoretic, este capabil să doboare rachete anti-navă sau vehicule aeriene fără echipaj (UAV) iar cealaltă dispune de un elicopter naval care mărește semnificativ capacitatea de supraveghere a celor două nave, cu atât mai mult cu cât este capabil să doboare și eventualele UAV-uri care s-ar apropia prea mult.

În ceea ce ne privește, conform unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române, „după începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră.”

Bine că nu trebuie și să lupte…

P.S. Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat cu ocazia vizitei sale în România, citez: Lucrăm, la solicitarea autorităţilor române, la un parteneriat ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Guvernele, miniştrii prezenţi aici s-au întâlnit pentru elaborarea unui document cadru pe plan politic şi militar, care va consolida acest parteneriat”. 

P.P.S. Iar Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale a precizat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că a semnat o scrisoare de intenţie cu omologul său francez, Sebastien Lecornu. „În prezenţa prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, am semnat împreună cu omologul francez o scrisoare de intenţie privind cooperarea celor două ministere ale apărării în domeniul înzestrării Forţelor Navale Române cu echipamente navale de ultimă generaţie, necesare îndeplinirii misiunilor la Marea Neagră”.

P.P.P.S. Sunt sătul de pdf-uri, scrisori și MoU-uri, o să mă entuziasmez când o să văd ceva concret. Bănuiala mea este că sunt șanse mari ca înzestrarea marinei să intre sub aripa francezilor. Nu mă deranjează, produc armament de top. Nu mă deranjează nici dacă semnează cu olandezii, americanii sau klingonienii. Sper doar ca interesele unora sau altora să nu mai interfereze cu nevoia urgentă de inzestrare cu nave noi de luptă a Forțelor Navale Române. Știu, wishful thinking… 🙁

156 de comentarii:

  1. Asadar, ne-ar fi fost utile niscai nave de lupta in adevaratul sens al termenului. Atat timp cat avem iesire la mare, iar posibilul inamic are nave militare, logica ne spune ca ar trebui sa avem si noi.

    30
    • Plimba cuplul regal la o mila de navele lor,cu niște duzini de NSM și JSM in acoperire și pricep mesajul.Si cel mai important treaba asta poate fi făcută mai iute decât se pot face fizic navele.
      Nimic nu s-a schimbat în ecuația asta de 10ani.Doar ca nu e de nici una.Nici rachete bagate repejor în uz,nici bampoare cândva în viitor.

      Următorul Fute-Fotoliu care invoca legile și procedurile e un prim candidat la niște chestii ce nu pot fi rostite public.E acolo sa facă treaba,iar dacă asta impune sa îți inventezi proceduri mai rapide,fa asta.

      20
      • Ivanii nu si-au parasutat barcile acolo, au avut destul timp ai nostri sa ii vada. Si totusi, ivanii par bine mersi, singurei, bine ca au reusit sa le faca poze aia de pe platforma. Bravo marina militara romana, care doarme pe ea. Si, citez, nu sunt vazute ca un potential pericol…. Ba, serios? Astia chiar au renuntat la creier?

        22
        • Herr Von Renn Weg

          „colaborarea” asta dintre francezi si romani eu o inteleg ca: O sa anulam licitatia corvetelor si o sa achizitionam Gowind de la francezi, guvern la guvern, cu pretul stabilit de guvernul francez si constructia navelor si a armamentului integral in Franta!
          Asta se intampla daca votam PSD si il aducem pe Dragnea la butoane, ca niste retardati ce suntem ca natie!
          Ca nave facute la noi in tara, care sa contribuie la economia nationala, la un pret bun… „nu ne place”!
          Noi prosti, ei tradatori! Potrivire maxima!

      • NSM urcate pe cuplul regal cu tot cu camion, cum au urcat rusii TORu’ pe ale lor 🙂

        31
        • @ Marius Z. stii foarte bine ca nu este chiar asa de dificil de pus NSM-uri pe Type 22 mai ales ca aceste nave au avut Harpoon/ Exocet candva inainte de cumpararea lor chele de catre MApN….
          Apoi pana la urma putea si Paza de Coasta sa trimita in ZEE o nava ca este vorba de show of flag nu suntem in razboi cu rusii sa vorbim de rachete antinava si scufundari.
          Apropos tunurile alea de 76 mm au avum suficienta munitie sau inca cautam banutii prin pusculita MApN-ului?

          6
          • Dacă doar arăți o cârpă nu e nimic în ochii rușilor.Pt ei forta contează.Forta transforma o cârpă în drapel.
            Poți duce la mișto o salupa dar sa ai în spate posibilitatea sa ai casapesti la prima mișcare în front.

            15
            • Stii ce e cel mai frustrant lucru? Ca daca in 2016 inarmau fregatele si se apucau de corvete, carpeau NPR-urile cu niste radare si niste rachete din secolul asta si reparau/mai carpeau cu niste SH-uri partea de minare/deminare si logistica, acum am fi fost capabili s-o dam oricand parte-n parte cu rusii.
              Si nici macar nu cheltuiau prea multi bani, cu vreo 2,5 miliarde rezolvau cam tot ce era de rezolvat.
              Daca era nevoie de avioane, apai astea erau cel mai usor de trimis de aliati. Chiar, cate nave NATO (cu exceptia Turciei) sunt acum in MN? Dar cate avioane? Dar cate mijloace de lupta terestra?
              De ani de zile tot balaresc pe aci’ ca trebuie sa acordam mai multa atentie marinei…

              21
              • Vad o chestie,oricum e speculație.Frantujii tot baga la înaintare,doar doar fac ei o marina romana.
                Părerea mea despre impactul flotei la război cu rusii o știi,dar interesul francez rămâne.
                Pe lângă euro încasați,Franța e o totuși o mare putere în Mediterana,cu interes în OM și Africa.In care zone s-a tot contrat cu Turcia.Oriunde ii vezi pe turci,vezi interes egal și de sens contrar al Franței.Ca e Armenia,ca au bombardat cu Rafale bateriile AA turcești în Libia,ca e Grecia,cam totul arata o politica franceza de îngrădire a Turciei.

                Cine are potențial și oarece interes la MN sa ajute aceasta politica?Evident noi.Turcii nu au potențialul rusesc de a face din flota romana muzeu subacvatic,cel puțin nu atât de repede (evoluțiile la ei vor mari însă aceasta capabilitate).
                O flota în MN ar putea avea un oarece efect de descurajare și nu ar permite transferul unităților navale turce din MN în Egee.Sau ar limita nr acestora.

                Deci,flota romana Made in France e dublu avantaj pt Franța.Unul imediat și pecuniar,altul pe termen lung și mai cu mantinela,dar mult mai important.

                Cu rusii flota a fost,este și va fi o Sfânta inutilitate,cu impact 0 sau negativ asupra posibilitatilor noastre de a fi un pericol pt ei.

                7
                • Tot ceea ce am vazut pana acum pe parte navala la razboiul asta ma face sa cred ca n-ai dreptate cand vine vorba de eficacitatea flotei. Dar, ramane cum am stabilit! 🙂
                  Are logica ce spui cu Franta. In plus, se pare ca vor creste numarul de militari dislocati la noi si vor aduce si Leclerc, am citit azi pe Defense News.

                  5
                  • Pai zi punctual ce ai văzut de te da pe spate?

                    Ca io am văzut ca niște rachetele prototip și o mana de drone de le putem lua noi făcând cheta de ieftine ce sunt tocmai ce au împiedicat desantul rusesc in Odessa.
                    Asta e cu impact operational și strategic asupra operațiunilor terestre,care alea contează.

                    Amu e drept,și rusii fac blocada Odessei,dar cred ca ești conștient ca nici cel mai fomist echipaj nu va baga un vapor comercial sa care grâu de acolo cu bărcuțe rusești în zona sau nu.
                    Ca sa spargi blocada Odessei îți trebuie timp și resurse care nu-s disponibile nimănui pe planeta în mod realist,în intervalul de timp ce contează.
                    Sa gonesti flota MN înapoi la Sevastopol nu e greu,trebuie doar rachete.Sa gonesti submarinele presupune o mare bătălie aeronavala.Iar sa împiedici Kalibr trase din fundul curții ori Iskander aia nu e posibil pe o scara care sa conteze.

                    Ca sa termini blocada,ca e vb de Odessa sau CT trebuie sa câștigi războiul,iar asta o faci în alta parte.

                    6
                    • Ma apucasem sa scriu un ditamai carnatul cand mi-am dat seama ca situatia poate fi descrisa prin prisma lipsurilor demonstrate de fiecare marina beligeranta in parte.
                      Flota rusa a MN:
                      – lipsa unui sistem AA eficient, modern pe navele sale, insuficiente nave care sa fie dotate cu un sistem AA decent. Multe nave mici noi construite in jurul Kalibr si multe nave mici vechi dotate cu rachete AN gen Uran, ambele categorii lipsite de o aparare AA eficienta impotriva rachetelor AN din perioada razboiului rece.
                      – lipsa unei forte moderne capabile sa faca desant amfibiu atat dpdv capacitate cat si dpdv calitate. Adaug aici incapacitatea de a distruge bateriile de coasta ucrainiene prin operatiuni combinate sau chiar si cu FOS.
                      – o aviatie navala care nu s-a vazut pana acum (a zburdat TB-2-ul prin MN) incapabila de operatiuni combinate cu flota, incapacitate care a generat riscuri suplimentare pentru o flota si asa nu prea capabila dpdv AA. Lipsa unor drone navale care sa patruleze 24 din 24 si sa incerce sa repereze si sa neutralizeze bateriile de coasta ucrainiene.
                      – submarinele care pot trage Kalibr (4 bucati) sunt probabil cea mai echilibrata arma de care dispun rusii dar care nu face mare lucru ca e discutabil cat de eficiente sunt pe un fund de 50 m intesat de mine marine. Ar putea fi folosite impreuna cu dronele pentru distrugerea bateriilor de coasta ucrainiene.
                      – navele rusesti, din tot ce am vazut pana acum, nu pot profita de raza rachetelor lor AN pentru ca nu dispun de mijloace tehnice capabile sa faca achizitia unei tinte mobile de la distante mai mari de 70-80 km.
                      – nu in ultimul rand, flota rusa a MN nu are suficiente nave din categoria fregata/corveta, unele nave nu sunt inarmate confom planurilor initiale (Bykov) iar celelalte ar putea fi neutralizate usor de o forta aeriana dotata cu munitii moderne.
                      Flota UKR:
                      – e superba dar lipseste cu desavarsire.

                      In cazul nostru, logica e simpla:
                      – avem nevoie de nave tocmai pentru episoadele Bykov care se vor inmulti.
                      – avem nevoie de nave pentru ca Montreaux.
                      – avem nevoie de nave cu AA modern si raza medie pentru ca, din ce-am vazut la rusi pana acum, principala amenintare este racheta AN si mai putin aviatia rusa.
                      – avem nevoie de nave pentru vanatoare AS, Kilo ramane un mijloc foarte eficace de lupta, capabil de surprize.

                      Ca sa termini blocada ai nevoie de niste nave si de o tactica foarte buna. Flota rusa a MN poate fi neutralizata de o marina moderna occidentala, as zice ca, in acest moment, superioritatea tehnologica a occidentului este semnificativa.

                      P.S. Gandesti simplist cand vine vorba de confruntari aeronavale si iti scapa multe lucruri. Nu c-as fi eu vreun geniu, doar am citit mai mult pe partea asta.

                      7
                    • P.S. Majoritatea romanilor gandesc continental. Avutia si puterea sunt pe mare, nu pe pamant. Cand o sa intelegem asta (probabil niciodata) se vor schimba multe lucruri in bine.

                      9
                    • @nicolae puncte foarte bune ridici si ai perfecta dreptate dar tin sa subliniez 2 aspecte care nu prea merg cu ce spui tu.

                      prima a spus-o @Mihais si eu doar ii dau copy paste acum ca e tare importanta si nu vreau sa treaca pe sub radar:
                      „Ca sa termini blocada,ca e vb de Odessa sau CT trebuie sa câștigi războiul,iar asta o faci în alta parte.”

                      Asta inseamna ca ai nevoie de cat mai multe resurse investite in armata terestra.

                      A doua care iti scapa din vedere si mi-am dat seama fix cand ai zis asta cu bogatia e pe mari….
                      Marea Neagra nu se afla printre marile alea. Este un lac controlat de turci. Daca vrei sa castigi acces la MN ai nevoie sa ai un port (pe care il controlezi terestru) si sa ai relatii normale cu turcii.
                      That’s it. Nu se pune problema de actiuni flota vs flota la MN. E prea mica si prea usor de controlat cu aviatia terestra.
                      Aviatia bate marina de aia americanii o ard cu port-avioanele.

                      Deci investitii cat mai multe in aviatie.

                      Din astea doua la mintea mea rezulta ca trebuie bagati banii in terestru si in aviatie. Marina la MN e incredibil de limitata in ce poate sa faca. Vezi marina rusa care mai degraba fuge si incaseaza decat sa lupte si asta se intampla indiferent ce sisteme aveau la bord. Cand stai in blodada stai la primire nu tu decizi si nici nu dictezi batalia. Aviatia dicteaza cand si cum.

                      4
                    • Mi se pare gresit din start sa compari CT cu Odesa, sunt pur si simplu premise fundamental diferite din orice punct de vedere ai lua-o. Pierderea accesului la mare de catre UKR este o catastrofa economica nationala si tinde sa aiba repercusiuni mondiale avand in vedere ca UKR este unul dintre cei mai mari producatori de cereale din lume.
                      Daca UKR nu ar fi sustinuta atat de puternic, simpla blocada navala a Rusiei ar termina UKR economic in maxim 1 an. Sa fim seriosi, UKR nu e capabila sa castige acest razboi nici macar terestru iar banuiala mea e ca se va lasa cu rapturi teritoriale intr-un final. Accesul la Marea Azov mi se pare pierdut definitiv, le mai ramane Odesa. Crimeea nu pleaca de acolo iar de recucerit de catre UKR nu se pune problema. Deci, cum rezolvi terestru o problema esentialmente maritima?
                      Ah, daca rusii coboara pe tarm si iau Odesa, asta-i intr-adevar o problema cat se poate de terestra. Dar atunci e cam game over pentru UKR pentru ca daca pierd Odesa, vor pierde si ce e la S de Odesa si, implicit orice acces la mare.
                      Daca UKR ar fi avut o marina mai dezvoltata, inclusiv aviatie navala, rusii n-ar fi fost in stare sa mentina blocada navala.
                      Haideti sa privim putin la ce s-a intamplat in WW2 in Marea Neagra pentru ca, cel putin in opinia mea, sunt multe invataminte de tras. Ne trebuie doar putina imaginatie sa actualizam situatia dpdv al tehnologiilor militare si sa tinem cont de actualele limitari ale rusilor.
                      Marea Neagra si stramtorile sunt reglementate international si, pana acum turcii nu s-au aratat dornici de excese. Prin stramtori, orice riveran al MN dobandeste acces la sistemul international de transport naval, sufletul comertului international. Am tot pus statistici, economia noastra (si a UKR btw) respira prin porturile de la MN. Cu riscul de a deranja, unul dintre cele mai bune lucruri care ni s-au intamplat in istoria noastra moderna a fost dobandirea Dobrogei. Am pus statistici din care rezulta importanta de necontestat a portului Constanta pentru economia romaneasca.
                      Nu am spus niciodata ca vom vedea batalii flota vs. flota in MN, orice s-ar intampla aici va fi o batalie aero-navala (daca ai mijloacele tehnice necesare). Nu am negat importanta aviatiei dar nu merg la extrem ca voi spunand ca nu avem nevoie de marina si ca, intr-un eventual razboi marina va face figuratie.
                      Am mai spus-o si o s-o repet la nesfarsit: marile sunt controlate cu nave. In cazul MN este vorba de o combinatie de nave si avioane.
                      Blocada UKR este facuta cu nave, nu cu avioane, chiar daca stau la primire cum spui tu. Iar blocada navala a UKR este un lucru care nu poate fi tagaduit de nimeni, ca nu degeaba se zbat unii sa gaseasca solutii diplomatice la ea. Este probabil cel mai categoric si de netagaduit rezultat al acestei “operatiuni militare speciale”.
                      Sincer, nu inteleg de ce tu si Mihais insistati sa negati evidenta? 🙂
                      P.S. Orice arma are doua taisuri dar mai conteaza si cum o folosesti. A lasa marina de izbeliste este echivalentul renuntarii la unul dintre taisuri. Aviatia nu poate inlocui marina pe mare. Pana si americanii folosesc tot o nava aparata de alte nave pentru a muta aviatia dintr-un loc in altul. Nu te intrebi de ce?

                      7
                    • Tu ridici puncte de vedere foarte bune si valide dar nu stiu in practica cat ar merge cu lacul asta cvasi inchis.

                      Si ai mare dreptate noi nu suntem UKR. Noi trebuie sa ne gandim la un razboi NATO vs rusia.

                      Daca e razboi nato cu rusii MN va fi inchisa de turci garantat si orice comert o sa fie on stand by. Va fi razboi total si razboiul asta masiv se va da pe uscat.

                      Abia dupa ce ii impingem pe rusi de pe tarmul marii negre poate sa vina NATO cu provizii aici sa impingem mai departe.

                      si da o sa incasam rachete kalibr si ce o mai fi
                      si da o sa avem economie praf
                      si da o sa fie greu dar la razboi ca la razboi.
                      sunt pierderi acceptate si inevitabile.
                      or sa ne blocheze la MN dar daca pierd pe uscat e gata razboiul.
                      E un game de give or take.
                      Cu cat e mai puternica armata noastra terestra si ii bate pe uscat pe rusi cu atat se termina mai repede balciul in MN.

                      E clar ca rusii nu au puterea sa faca desanturi la MN ci doar blocade. In blocada pot sa stea acolo cat vor. Noi o sa ne alimentam pe ruta Grecia si o sa luptam cu ei.

                      Ce incerc sa zic este ca trebuie sa pleci de la premiza inversa da o sa incasam alea x kalibr da o sa ne faca blocada DAR o sa putem lupta cu ei pe uscat si acolo o sa fie meciul decisiv. De aia as taia marina si as da-o la fier vechi si as baga toti banii in mai multe dotari pentru astia terestri si aviatie. Pentru ca accept realitatea ca o sa incasez rachetele alea si ca o sa am economia praf dar la final nu o sa fie sub papuc rusesc.
                      Strang din cur cativa ani dar am ce sa reconstruiesc. Pe cand daca tin marina forta si ma ocupa rusii terestru sau ajung sa trebuiasca sa fac concesiuni teritoriale ce am rezolvat ?? ca am vandut cateva tone de grau si le-am putut escorta ?? Degeaba fac tranzit pe mare si scap de cateva rachete balistice daca am tara taiata dupa.

                      6
                  • Controlul marii e de fapt controlul traficului.1.Nici o flota din lume nu ar convinge vreun echipaj civil sa încarce marfa la Odessa.Iar dacă aia NU VOR,rusii au realizat blocada,ceea ce se petrece acum.
                    2.Dacă vasele comerciale totuși se deplasează,atunci pt rusi se pune problema sa scufunde o parte pt a le convinge pe celelalte sa nu mai vrea.
                    3.Daca navele comerciale sunt animate 100% de spirit de samurai,pt rusi se pune problema fie sa le scufunde pe toate,fie sa facă portul inutilizabil.
                    Navele de suprafata ale MN ,mai ales alea slab înarmate,efectiv fac figurație.

                    Amu,dacă se aplica 1,flota e degeaba.
                    Dacă suntem în scenariul 2si 3,suntem intr-o situație clasica ,când forțele noastre ar trebui sa neutralizeze preventiv tot ce poate scufunda convoaiele.
                    Trebuie vânate submarinele,doborâte avioanele și neutralizate rachetele anti-nava,deci în esența ajungi la o mare bătălie aeronavala.
                    Dacă o câștigi,mai trebuie sa previi scarbele lor de rachete sa strice instalațiile portuare.

                    În nici un scenariu timpul și banii(mai ales timpul) nu justifica deranjul cu o flota.Cea mai rapida apariție a mirifice escadre e undeva în 4 ani.Multam,dar problema e acum.

                    .

                    7
              • @nicolae, se puteau face chiar mult mai multe. Macar daca umblau putin la motoarele alea ALCO cu niste elementi de injectie moderni sa nu ne mai facem de ras ca ne depisteaza dupa fum, motoarele astea au fost imbunatatite si de indieni pe locomotive.
                Asta ma amuza, toata lumea pe aici vorbeste de cele 4 corvete care sunt cam ASW. Ce cred ca se poate face doar cu ele?
                Trebuie o dotarea stratificata, uite cat de utile sunt niste dragoare, puitoare. Acum se viseaza la submarine…
                pe bune?
                Aratam fix ca ala care sta in garsoniera si cumpara o Tesla+ statie de de incarcare in fata blocului.

                3
                • Ce determina ca o nava sa fie ASW sau AAW? Singurul lucru care ma deranjeaza la Gowind este ca are doar 16 rachete AA. N-o sa ne permitem niciodata o nava specializata AAW, nu cu disponibilitatea bugetara actuala.
                  Submarinele sunt un fas, fix ca pe vremea lui Fifor.
                  Revenind, poti face multe cu corvetele alea…

                  1
                  • @nicolae, „Singurul lucru care ma deranjeaza la Gowind” este ca va fi operationalizat in formula completa la finalul acestui deceniu. Corvetele sunt solutie pe termen mediu, FNRo au nevoie de solutii pentru stop gap iar asta poate fi doar T22R si un upgrade al flotei actuale.

                    1
                    • eu cred ca am avea nevoie de copai mai mici dar fasnete,,, cu cateva rachete sau torpile pe ele…dar multe copai…
                      la timisoara fac unii minisubmarine de 15 persoane de le vand la chinezi si italieni….2 torpile….sa ai vreo 20 din astea in marea neagra….sa vezi daca mai fac rusii pe smecherii…

                      3
    • Pai nu erau n’spe care spuneau ca navele sunt perimate , ca nu isi au rostul , ca prima salva le trimite la fund????
      Asta e ca raspunsul la intrebarea de ce pun rusii TOR pe puntea navelor si pe insula serpilor.
      Motivul ptr care le tot pun ..sta pe fundul marii negre si se transforma in coral.
      Se numeste Moscva.
      Era buna magaoaia acum.
      Ei …la fel si corvetele si navele cu AA.

      4
    • In presa din Franța, astăzi se vorbea de submarine pentru noi, pe lângă corvete și fregate. Toate prin mărinimia frantuza și bugetul mărit al MAPN de anul viitor. Dee Domnul și atât și mai mult! 🙂

      1
  2. românica la marea neagră sau cum să faci figurație pe timp de război.
    din seria filme cu proști.

    22
    • Sa te mai aud cu militarizarea societatii.

      4
      • ce treaba are una cu alta?nu intelegi termenii monșer.

        9
        • Militarizare presupune un minim respect pt valorile militare și statutul in societate.

          Tu ai maxim politruci de 3 lei din care unii se întâmplă să umble în țoale kaki sau albastre.

          Legătură fiind ca militarizata societate e în curu gol la 8 ani de când Rossia se da în stamba iar Turcia mai e în NATO cu numele.
          Ori e militarizata tarisoara și atunci exista un minim deranj,ori e fix opusul și atunci ai o nesimțire totala(ceea ce se vede).

          Ca tu vezi securiști si politruci,acoperiți sau nu,impopotonati cu grade e opusul militarizarii.E doar cocalarism stil cpt Oprea,poreclit general.

          E același principiu ca la boschetarii porecliti Spartacus.Pare cool,e doar penibil.

          23
          • eu generalizez,tu minimalizezi…raman pe varianta mea.
            generalizarea mea vine din durere,disperare si implacabilitatea destinului pe care nu vrem sa o depasim.
            minimalizarea ta vine din altceva,tu stii mai bine dar nu voi fi de acord cu ea niciodata chiar si asa.
            daca iti ofera confort e strict treaba ta,mie statul roman in 42 de ani de viata mi-a demonstrat contrariul.

            6
            • Ma tem ca nu știu mai bine de unde vine,asa ca te rog sa ma lămurești ce,cum și de ce nu poți fi de acord.

              Nu știu unde ai văzut tu la mine aprecieri pozitive prea numeroase la adresa putiflenderilor cică stat,cică român.

              Io doar te pun sa găsești una din calitățile militare care se regăsește,chiar numai în vorbe,la parlitii ăștia.
              Tu confunzi combinagii de 2 parale,pe mize mărunte,cu altceva .

              6
              • uniforma,insemnele statului pe piept-umar-cap,functii publice,imunitate,beneficii…parlitii si combinagii aia stau la butoane din 22 decembrie incoace.

                3
                • Mihais vorbeste despre sange in oua, dorinta de a lupta din partea societatii. Dorinta de a fi militari si de a se voluntaria, dorinta de a lupta cu orice amenintare. Sustinerea unei armate puternice

                  Uitate la societatea prusaca dupa razboaiele napoleoniene la societatea lui Bismark.

                  Militarismul nu se refera prea mult la politicieni ci la un curent de gandire in randul populatiei care se reflecta in clasa conducatoare nu invers.

                  11
        • @psycho
          Hai să încerc și eu să te lămuresc, mai băbește, așa…
          Dacă trăiai într-o societate militarizată, așa cum visezi tu, dacă Armata voia corvete, avea corvete. Nu are!
          Dacă Armata voia F-16 noi, avea F-16 noi! Nu are!
          Dacă Armata voia Leo2A6 noi, avea Leo2A6! Nu are!
          Dacă Armata voia salarii și pensii mai mari, sau cel puțin cele prevăzute în lege, avea! Nu are!
          Nu, dragul meu, nu trăiești într-o societate militarizată, trăiești într-o societate INTERLOPIZATĂ, care și-a întrodus de-a lungul timpului, reprezentanții la cele mai înalte niveluri!
          Părerea mea, hâc…
          P.S. Dacă trăiai într-o societate militarizată, gen Chile sau Rusia, acum erai istorie demult, pierdut printr-un șanț, sau căzut pe vreun geam, nu mai băteai câmpii p-acilea. 😉

          6
  3. Nu cred o iota din vorbele autoritatilor romane ca suntem f vigilenti cu zona noastra de responsabilitate. Doar suntem cei mai buni la semnat :)) scrisori de intenti,pdf, era bun un submarin acum , niste fregate ,ceva aviatie da sa vedem cand vor semna efectiv contractul cu Naval si cand va incepe efectiv contructia corvetelor ?. Nu ma simt prea comod stiind ca rusi umbla in curtea noastra si privesc in casa noastra.

    7
  4. Bine, intrebarea e cam alta. Cica 11 nave si 2 elicoptere tot bat apa prin patrule, supraveghere bla bla. Bun, nu e ilegala prezenta rusoaicelor pe langa platformele romanesti din zona economica romaneasca, dar nu era politicos sa le dam buna ziua la ivani dintr-o barca, daca tot s-au obosit sa vina sa ne vada tarlaua? O barca, un avion, ceva, nimic? Ditamai furnizorul de securitate…

    18
  5. Conform legilor internationale au voie sa traverseze ZEE . Rau este ca nu avem si noi vreo 2 coevete sau o fregata sa patruleze pe acolo sa dea rusnacii nas in nas cu ele si sa ia o oarecare distanta.
    Referitor la memorandumuri semnate ne-am saturat . Nu stiu de ce am impresia ca se prefigureaza un contract G2G iar constructia celor 4 corvete va avea loc in Franta . Conform caietului de sarcini ar fi ilegal si NG ar pierde licitatia.
    Cat despre declaratia lui Micron ca vor lua FNR sub aripa franceza nu ar fi de vise rele . Francezii fac lucruri faine si au o marina puternica . Pacat ca pe navele lor nu poti sa pui decat armament frantuzesc nu altceva ( american de exemplu ) De aceea as fi preferat corvetele olandeze

    16
    • #John Doe
      ai vazut ca stii john doe sau sorin sau zona de intelligence la marea neagra minata minesweeper
      cu siguranta sigurantata securita securizata securistica vor iesi cei din sri pe niste prototipuri stealth de barci,le mai zice si cauciucuri de camioane si vor intercepta cele doua barcutze de hartie
      asa e cand se urca scroafa in copac,cand unora le e stricat rostul de la oi prin bamw-euri si mall-uri si in loc sa linga hartii,ca de altceva nu au cum sa fie capabili,capacitate nu au avut niciodata se apuca de delir mistic razboi psihotronic psihologic hibrid….s-a flatulat mireasa ca sa zic asa….
      MILITAR VORBIND.e foarte rau asta,e o demonstartie de forta in razboi,show boating nu fleet in being
      sri sie sts spp dgia sipa dipi popii
      VA PUPA FRATELE CAZUT PE TOTI.

    • Scorpene.

      1
  6. ” posibilul inamic” este cunoscut din 2014. De când a ocupat Crimea.
    „Furnizorul de securitate la MN” a dormit in bocanci in toți acești 8 ani trecuți.
    Importante au fost sutele de decrete de avansare în grad , pensionare, reangajare la stat.
    Doar că hârtia nu te apără, nu păzește zona exclusivă.
    Neimportant pentru patrioții patriei caracterizați de :
    „La plăcinte înainte. La război ? Inapoi.”

    Suntem dezarmați in general și naval in special.
    Nu e vina rușilor, a americanilor sau a extraterestrilor.
    E pur și în totalitate ” lucru manual” românesc.
    Mana principala ? e partidul filorus numit PSD. ☹️
    De la Iliescu încoace, ei ( partidul) au așteptat lumina de la Moscova.
    PS.
    La Câmpia Turzii a câștigat contractul de mărire a aeroportului , firma austriaca STRABAG.
    Pt. PSD iubitor de UE și respectuos cu sancțiunile internaționale, neimportant că un acționist important al firmei e un miliardar rus.
    Cum am mai scris :
    Rusia nu are nevoie de spioni in Ro. Are implementată o coloană a V- cea de vânduți și trădători , colosala.
    A obținut și obține tot ce vrea și fără un foc de armă.
    ( Vezi ” privatizările ” combinatului de oțeluri speciale, a industriei aluminiului și NU ca ultimul, linia de tunuri de la Reșița. Tot în mana rușilor )

    35
    • din ce știu eu, Arsenal Reșița nu e data la Ruși. Posibil sa mă înșel, dacă ai date mai concrete, te rog sa le împărtășești. Ceea ce spui tu , se referă la combinatul siderurgic Reșița, alta mâncare de peste.

      3
      • Linia de tunuri de mare calibru, a fost demontata de patronul rus al combinatului și trimisa in est.
        Romarm mai are in stăpânire Arsenal Reșița minus linia de tunuri de mare calibru ( peste 100 mm ) care e la marele frate .
        Întrebați pe Năstase „patriotul” (de doua ori in pușcărie ) de ce a privatizat rușilor sectoare cheie din industria militara sau civilă.
        Și tot acolo , la PSD , întrebați de ce au pus pe butuci fabrica de pulberi din Făgăraș.

        La indicațiile și ordinele cui au dezarmat tara ?

        19
    • Pune pe listă și U.P.Tîrgoviște

      5
    • De asta sunt pensiile speciale!

      4
    • Stefan 60 ,
      Afirmatiile dumitale sunt total gresite .
      Academic vorbind .

      Extinderea bazei aeriene Campia Turzii este supervizata de partea americana .
      https://www.profit.ro/insider/actualitate/cine-extinde-si-modernizeaza-baza-militara-aeriana-campia-turzii-pe-aproape-jumatate-de-miliard-de-lei-20336357

      Strabag a participat doar la licitatii .
      https://www.profit.ro/stiri/politic/document-extinderea-de-peste-1-3-miliarde-lei-a-bazei-militare-campia-turzii-suspendata-de-contestatii-strabag-reclama-ca-ilegala-victoria-de-etapa-a-telekom-20105861
      https://www.defenseromania.ro/bazei-aeriene-de-la-campia-turzii_614296.html

      Si sa-ti spun un secret a la Polichinelle : baza aeriana Campia Turzii nici macar nu e la Campia Turzii , ci la Luna .
      Asta o stie oricine a catanit acolo sau se uita pe Google Earth .

      Arsenal Resita e intacta , nu a fost niciodata privatizata , e alta stire falsa .
      Au reusit sa-i ia doar vila / casa de vacanta, aceea care era langa bariera care opreste accesul pe drumul spre fabrica de tunuri .
      Problema e ca a fost distrusa toata industria orizontala , Arsenal nu are capacitatea de a turna si forja semifabricatele pentru teava de tun .

      Prietenia PSD – rusa e doar o inventie propagandistica .
      De fapt si de Geoana ati spus ca are legaturi cu rusii , si uite , nu e adevarat , e secretar adjunct la NATO .
      Ma mir ca nu spuneti nimic despre problema adevarata de la Campia Turzii , firma ruseasca controleaza activitatea economica in zona , prin parcul industrial alcatuit din resturile Industria Sarmei .
      Si nu numai atat : cadrelor de conducere ruse , dupa punerea pe butuci a Targovistei li s-a permis de catre guvernarea Orban – Catu relocarea la Campia Turzii , Iohannis fiind presedinte .
      Panimaesi ?

      Cine a cumparat F-16, Patriot si Himars , care la ora actuala sunt singurul factor de descurajare din dotare fortelor romane ?
      Si cine a fost regimul care a concesionat firmelor cu capital rus / ungar / austriac perimetre petrolifere in Marea neagra si le-a redus taxele ?
      Va rog revizuiti afirmatiile pe care le faceti .

      10
      • Prietenia PSD – rusa e doar o inventie propagandistica .
        Cine a cumparat F-16, Patriot si Himars , care la ora actuala sunt singurul factor de descurajare din dotare fortelor romane ?

        Nicusor, a inceput weekendul si iar ai pofta de troleala? Nu vrei mai bine sa iesi la o cerveza si un jamon?

        8
      • Cine a vîndut C.O.S. și U.P.T. rușilor? Ce e acum de ele? Cine a vîndut către Mechel și restul de „întreprinderi”? Cine a vîndut Petrom și a luat cele două fregate englezești? Și dumneata și „Ghiță Bizonu'” vedeți numai bîrna din ochii celorlalți, nu și pe cea din ochii pesede. Uitați de

        7
        • În diversele lui firme de organizare P S.D. a guvernat singur sau a susținut guvernarea din România în mai multe perioade: între 1990 și 1996, 2000 și 2004, din nou între 2007 și 2009, apoi între 2012 și 2015 și din 2017 până în 2019. Din 2021 se află din nou la guvernare alături de PNL și UDMR/RMDSZ.

          De fapt nici asta nu contează. Securitatea a reușit să totul în țara asta prin oamenii infiltrați și/sau racolați din partide, prin oamenii rămași în servicii și în armată. Nu am văzut să vă scandalizați de legile pe care securiștii noi vor să le impună, dar stați să numărați care guvernare a distrus mai mult. Oamenii ăștia sînt cei care au apărat regimul comunist, și tot ei sîntvcri care au distrus industriile alea după care plîngeți acum și tot ei au blocat mersul României spre un viitor mai bun. Ei v-au anchetat și șicanat familia și tot datorită lor ați ajuns acum să vă duceți viața în Spania.

          9
      • @nicusor, ti-am mai spus ca ai pierdut contactul cu politichia din tara. Politicienii romani se deosebesc decat prin sigla si culoare, daca le inlaturi oamenii sunt identici, toti sunt bugetari sau angajati de lux pe la institutii controlate de stat sau privati care s-au imbogatit dupa contracte cu acelasi stat.
        Intrebi cine a cumparat alea …. raspunsul e noi, cei care platim taxele catre bugetul din care au plecat meleardele. Nu a dat nimeni altcineva banii aia.

        2
  7. Poate că fregatele franțuzești pentru AUS ajung la noi?

    • Era vorba de submarine acolo

      1
        • capatu satului

          la mintea mea, poate gresesc, nu e bine cu actualele scorpene,
          iar la conducerea care o avem, cu factoru uman care este, este posibil doar ceva versiune mai veche ca sa nu se supere patrirahu moskvei si restu fratilor de cruce ai conducerii apropiate si iubitoare de moskva

          o versiune mai actualizata de scorpene cu pump jet, senzori noi, alt invelis, un chiosc mai bine profilat ca la alfa class, etc ,ar fi o solutie salutara,
          eventual o versiune modernizata a scorpene inspre SMX 31
          https://www.navalnews.com/event-news/euronaval-2020/2020/10/euronaval-naval-group-unveils-the-smx31e-new-full-electric-concept-submarine/

          prea multe date despre submarinu scorpene transpirate de la indieni,
          si probabil transpirate de la indieni la rusi

          arma submarin pleaca de la ideea lipsei detectiei de catre inamic si a cunoasterii cat mai reduse a capacitati tale de lupta de catre inamic,
          la arma submarin, este esential si hotarator factoru surpriza cu care actionezi impotriva inamicului,

          de aia olandezii vor de ceva timp sa inlocuiasca walrus class,
          de aia suedezii baga pe foc atatea noi clase de submarine,
          inseamna ca si cele vechi is de vis, cu toate astea si alea vechi au fani la noi,
          de aia norvegienii si nemtii iar recent si italieni vor o versiune mai noua de submarin,
          ca si japonezii, australienii, etc etc,

          un submarin detectat de inamic sau despre care inamicu are toate informatiile nu este o arma ci are toate sansele sa fie un sicriu,

          dar noi cu strategia luata la pila, cu factoru uman care este, normal ca nu avem submarine militare,

          cum s-a mai discutat pe aici, nici Finlanda si alte tari nu au submarine,
          sau nu au submarine suficiente,
          dar au sisteme serioase de detectie,
          cum sisteme de detectie serioase au si israelienii si altii,

          nu a trecut mult timp de cand israelieni au gasit un sub rusesc in apele lor teritoriale sau de cand populatia suedeza filma sau facea poze cu suburi rusesti in apele suedeze,

          arma submarin e importanta, s-a mai discutat pe aici, pt ca are capacittaea de a schimba echilibrul de forte la momentu la care ai o strategie bine pusa la punct,

          daca ai o strategie in care scopu marinei militare este parada de 15 august si aprovizionare cu jdemii de litrii de vin atunci inseamna ca aia de la conducerea ta sunt la nivel cresa la seral si ai pierdut razboiu inainte de a te ataca inamicu si te predai fara lupta,
          cum s-a facut si in 1940 la ultimatumu rusesc, cedarea judetelor din Sudu Basarabiei la 1878 etc. – si tocmai ca sunt unii care inca aplauda erorile astea grave (io le zic crime similare cu genocidu), de aia ziua indepedentei a ajuns de anu asta la 10 mai,

          5
  8. Știu că marina noastră nu mai are demult capacitate reală de luptă, pot eventual speria doar braconierii. Și sunt de acord că această situație trebuie schimbată cât mai repede, deși sunt pesimist la cât am lălăit-o până acum. Si dacă lucrurile ar merge stas și tot ar dura niște ani.
    Dar mă întreb, dacă am avea cu ce și am intra cu navele azi în ZEE rusă, ce s-ar întâmpla?

  9. Se pare ca rusii fac patrulare in ZEE in locul nostru… poate ii si platim cu cota parte din extractie, cum se face cu orice interlop care te protejeaza, ca sa nu iti sparga fata 🙂

    45
  10. In curand o sa fie zona lor economica exclusiva. Asta e pretul prostiei si nepasarii pe care tarile il platesc de obicei cand esti in vecinatatea animalelor de rusi.
    Daca eram intre Belgia si Olanda poate ne permiteam sa avem doar paza de coasta…

    8
  11. M-am uitat pe lista cu navele active ale flotei franceze si in general pe ce echipament are Marine Nationale.

    Nu prea sunt multe care ni s-ar potrivit. In general au mijloace oceanice, prea mari pentru zona MN si lipsa CIWS-urilor serioase ma ingrijoreaza. Au ori Crotale sau Mistral plus tunul ala de 20 mm Narwahl ori MICA la cele mai moderne. Mie unul, pentru zona MN, nu mi se pare suficient.

    La submarine au tot modele mari (si oarecum normal, ei vor o Marina blue water) si nu vad ce s-ar potrivi in MN. Conceptul Andrasta insa ar fi interesant.

    Ce mi-au placut din ce m-am documentat: elicopterul Panther, commando-urile marine. Cred insa ca US ofera acum mai multe capabilitati brown water precum NSM pe platforme 4×4 , conceptul Marines Littoral Regiment, parca e ceva mai multa preocurpare in aceasta directia din partea Marines.

    Alt minus pentru aceasta colaborare e lipsa unor santiere navale franceze in Romania. Pot colabora probabil cu italienii sau cu Damen dar asta ar trebui sa fie initiativa franceza

    Eu chiar cred ca Drass e f potrivit pentru noi, cam tot ce au ei in gama acolo; pe corvete noi/modernizare fregate nu ma deranjeaza daca le facem cu francezii, Panther mi-ar placea si ceva schimb de experienta instruire cu infanteria marina franceza ar fi iarasi interesant.

    Bref, nu ma entuziasmeaza aceasta intelegere, as vrea sa vad lucuri concrete.

    8
      • On 9 January 2020, the vessel suffered damage in a storm soon after departing from Brest, and returned to port the next day with her top mast missing. The incident also destroyed an electronic warfare pod and damaged the starboard SYRACUSE system.[7] As of 2020, with the retirement of her sister ship La Motte-Picquet, Latouche-Tréville is the last vessel of her class in service.

        In March 2022, the frigate deployed to the Baltic Sea for exercises with other NATO navies. On the deployment the ship embarked an older Alouette III helicopter. She returned to Brest in June 2022.[8][9]

        The frigate is scheduled as likely to be decommissioned in July 2022.

        Poate se gandesc la 1-2 Lafayette…

    • Stau si ma intreb daca francezii ar prelua santierele navale nu ar avea aceleasi apucaturi ca rusii: sa te stranga de oua cand au chef, sa le cumperi ce-ti baga pe gat la cat vor.

      3
    • Singura nava mai apropiata de ce ne-ar trebui noua este LCS-ul. De la americani vreau sa zic. Care LCS este un rateu de proportii epice. NSM nu e a lor, e norvegiana la origine.
      Au si americanii ceva nave brown water dar nu sunt ce ne trebuie noua. Pentru ce ne trebuie noua, expertiza recenta e preponderent in Europa.
      Nici pe mine nu ma entuziasmeaza o noua scrisoare de intentie.,.

      3
  12. Răzvan Rotaru

    De râs sau mai bine de plâns îi și faptul că un ditamai contraamiral, doctor în științe militare (C. Corobea) nu face diferența dintre un vas de patrulare și o corvetă.

    20
    • Pai el e doctor in stiinte militare, nu in nave militare.

      3
    • Ete cuc, primul incompetent in armia romana. Mai vrei exemple? Ca am cu sacul. Locotenent, sef de trib peste pluton aruncatoare de 82, veteran Afga, nu a auzit de Fagot. Convins ca e instrument de cantat. Altul, logistica, in Afga, cerea foile de parcurs la alimentarea vehiculelor. Alt inteligent, in Afga, aduna tuburile dupa tragerile de antrenament. Adica la numaratoare. Onor MApN, care le-a imputat celor intorsi din Afga, la un moment dat, uniformele deteriorate. Capitan de VM, la arma AA, convins ca bazdagania aia de panarama de 14.5 da jos un Kalibr la orice ora. Si mai am, daca vrei cu nume si prenume. Si te miri…

      9
  13. puteau sa ridice f16 sa le dea cateva survoale.

    macar l-au convocat pe ambasador sa urle nitel la el ?

    8
  14. Ce spune d-ul președinte Macron, cred numai proștii. Ce promit politicienii români, cred numai dobitocii, care de fapt i-au și votat. Cît despre partidul filorus din România – PSD, el este rezultatul firesc al lipselor din sistemul de învățămînt românesc, ținut așa tocmai pentru ca „prostimea” să dăinuie – numai ei votează dobitoci, fiind normal, deoarece ei îi reprezintă.

    Am să pun o întrebare de prost acuma (chiar mă consider prost în acest domeniu), dar logică pentru un „casnic” care s-a preocupat numai de știință :
    – Nu ar putea guvernul român, prin canale politico-diplomatice, să solicite guvernului american un fel de lend-lease , cum a beneficiat UK in WWII, pentru rezolvarea problemei noastre navale ?

    Adică, nu am putea „închiria” un distrugător și vreo două fregate, de generație anterioară , dar reînarmate de americani acum + o instruire pentru echipajele aferente ?

    Sau varianta mai science-fiction de nave actuale, cu instruirea la bordul lor a marinarilor români ?

    Ar fi singura variantă de a „păcăli” Tratatul de la Montreaux ( și de ce nu am putea și noi să fim atît de deștepți), și a putea și americanii să-și introducă nave de război în Marea Neagră.

    11
  15. Smaranda Florin

    Nu va faceti griji. A inceput sezonul litoral. O sa fie plina coasta Marii Negre de bombe biologice si bombardieri. Facem praf orice marinar inamic ??????

    9
  16. Rusii se plimbau ca au voie. Dar barem optic trebuiau sa trimitem si noi ceva ca semnal ca suntem vigilenti. Chiar daca sosea obiectul de muzeu Marsesti, era un semnal optic din partea noastra.
    Ce bine ne prindeau 2 Damen pe steroizi si un submarin….

    10
  17. Remorcherul Vasily Bekh este istorie.
    https://twitter.com/Osinttechnical/status/1537699503922372610

    Se pare ca doua Harpoon l-au lovit in plin.
    Avea sistem Tor pe el si ducea echipamente plus soldati pe Insula Serpilor.

    TB2 era in mod recunoastere.

    On topic: De neinteles de ce nu se ridica F16-le macar sa faca poze la OPV-uri. A, stiu pol de stabilitate, neutralitate si un cuvant nou de lemn scos din dulap, rezilienta.

    8
    • …în text scrie Brimstone…
      Oricum, faină lovitură!!

      3
    • @Mucea
      „De neinteles de ce nu se ridica F16-le macar sa faca poze la OPV-uri. ”
      Pentru că „trebuie să ne obișnuim cu ideea că vom fi vecini cu rușii”, de aia! Ce nu e clar?
      Chiar dacă aveam cele 4 curvete plus 2 frecate modernizate, tot nu s-ar fi întâmplat nimic.
      Părerea mea, hâc…

      2
  18. Good news!

    ?? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) tweeted at 10:21 AM on Fri, Jun 17, 2022:
    #Ukraine: Big news from the Black Sea- the Ukrainian Navy claims to have destroyed the Russian „Vasily Bekh” rescue vessel, as it travelled to the famous Snake Island; it reportedly had a Tor-M2KM SAM system on board.

    The strike was filmed by a TB-2 drone; 2 munitions are used. https://t.co/pCjMf2RX4d
    (https://twitter.com/UAWeapons/status/1537696927827079170?t=u-OZkf2bCQRN_0II0MajjA&s=03)

    6
  19. De doi bani speranta ca vom vedea ceva investitii serioase in armata , clar daca nici cu razboi la granita ta, patrule pe mare langa zzona ta economica, survolarea cerului cand doar o drona cand un avion etc nu te face sa investesti masiv in armament atunci putem pune ⚰️⚰️??mapn + politic.Unde mai pui ca la situatia actuala anulezi si contractu pentru drone o sa le mai vedem in dotare cand or zbura porcii??s au odata cu corvetele??.

    2
  20. Harpoons!

    Sierra Alpha (@Sierra__Alpha) tweeted at 10:05 AM on Fri, Jun 17, 2022:
    According to developing reports, Russian Navy Rescue Tug „Spasatel Vasily Bekh” was struck by two Harpoon Anti-Ship Missiles and Sunk this morning.

    The sinking apparantly took place near Snake Island. https://t.co/KnBMxo8mPQ
    (https://twitter.com/Sierra__Alpha/status/1537692780348284930?t=yYhUgxh5GcvrONj4IOvgQg&s=03)

    2
    • Hai ca n-a durat mult pana au inceput sa le arate ca e zona interzista. Probabil ca vor mai fi astfel de atacuri de oportunitate. Sper sa mai vedem si Neptun la lucru.

      Ramane de vazut insa cate resurse vor aloca Insulei Serpilor. Ar trebui sa fie o prioritate, e un ghimpe in coasta lor insa chiar cu mijloacele minime pe care le au le pot produce rusilor pierderi semnificative.

      1
  21. ’11 nave militare românești ‘ … care or fi alea mai frate?

    4
  22. ne bantuie in continuare fantoma lui Potemkin …. cum ai zis deunazi, Nicolae

    1
  23. Presa franceză anunță că o să primim cel puțin trei submarine Scorpene. Sper să intre tot în alea 1.3 miliarde pentru corvete și modernizarea fregatelor. N-ar strica sa ne lase si mamba, plus la relocheze legiunea străină aici.

    1
  24. In the same time, but now:)

  25. Ovidiu Ratetchi, parlamentar membru in comisia de aparare a spus la TV acum cateva zile ca problema intre SNC- Naval Grup este ca francezii vor mai multi bani pentru corvete.

    Ceea ce este…exact ce nu ne trebuia. Legal trebuia desemnat Damen.

    Problema guvernului e ei nu au inteles ca atunci cand iei arme si ai deja o intelegere Macron-Iohannis… FACETI UN G2G atunci si nu mai pierdeti timpul.

    Nu mai batjocoriti legile trucand licitatii, cu caiet de sarcini masluit (vezi 4×4 care favorizeaza jltv) care vor ingropa ani si ani in contestatii.

    Eu daca eram Iohannis spuneam deja cand a inceput razboiul:
    – se anuleaza licitatia deoarece sunt premise ca alegera va fi contestata in instanta si se va intarzia prea mult
    – mergem pe G2G cu franta

    Simplu, elegant si rezolvi lucrurile.

    Licitatii sa se tit faca acolo unde nu e criteriu poltic: arma asalt, camioane, uniforme,

    8
    • eu daca eram Iohanis faceam sedinta cu reprezentantii in Romania ai Damen ,Ficantierii ,Lockheed-martin ,Rayheon ,Kongsberg,Leonardo si le ziceam ,faceti niste asocieri intre voi cu propuneri ,pt o fregata AA ,modernizare fregate existente mai putin marasesti,4 corvete ,3 submarine,elicoptere imbarcate pt navele din contracte cu capabilitati antisubmarin si salvare pe mare ,si trimeteam miresele frantuzesti pe centura ca nu sunt de bagat in casa

      5
  26. Dacă aș fi monsieur dîncu aș negocia în noul contract privind corvetele pe lângă cele trei Scorpene și donarea de către partea franceză a portavionului Georges Clemenceau echipat cu măcar o escadrilă de Super Etendard și o mulțime de Exocet vintage. Dacă ne străduim puțin cred că putem limita prețul total final la 1 miliard de euro, ca noi ne știm târgui nu ca australienii.

    3
    • Cam greu cu negocierea asta. „Le Clem” este taiat bucati si topit de vreo 12 ani. Iar fratiorul Foch a fost vandut brazilienilor care l au taiat anul trecut.

      4
  27. Cam aiurea sa cumpere nave și submarine din Franța când în tara avem Damen și Fincantieri. Dar nu ma mai mira nimic.

    Ref la navele rusești, se vede nevoia, pe lângă nave și suburi, de avioane de patrulare. P-3 urile alea norvegiene ar merita luate în considerare. Plus Pinguinii pe F16.
    Cum se vede treaba flota Rusiei este vulnerabila la tot ce zboară și explodează.
    TOR pe puntea navei este egal cu zero. Una este un sistem specializat pe rachete AN și alta un sistem specializat pe avioane și elicoptere. ToR cred ca nici cu dronele nu prea se descurca.

    8
    • „…când în tara avem Damen și Fincantieri.” I’ve been trying to figure out, with it! My head spin…

    • S-a descurcat destul de bine cu Baryraktar, dar problema cred ca e alta. TOR e un sistem de uscat care nu cred ca a fost proiectat sa reziste la mediul marin. Cred ca dupa o saptamana de expunere la vant si valuri, TOR-ul ala nu mai e bun de nimic. Navele alea sunt destul de mici si cred ca mai iau niste valuri pe puntea de la pupa. Plus vantul

      2
  28. statul roman: vrem 4 corvete!
    naval group: 10 lei
    damen: 11 lei
    statul roman: ok, luam de la naval group
    naval group: de fapt e 20 de lei
    statul roman: cinstit!
    damen: ????

    16
  29. Doua intrebari pentru cine se pricepe:

    1. Cat de eficiente ar fi Harpoon-urile impotriva betoanelor Podului Crimeei, si rachetele anti-nava in principiu (presupunand ca ar putea sa le aduca destul de aproape) ? Sunt compatibili explozibilii lor cu structura de beton armat ?
    2. Ce valoare tactica ar avea intreruperea podului acum ca rusii au legatura si pe tarmul Marii Azov ?

  30. Scorpene e prea scump si nu stiu daca e potrivit un submarin asa de mare pentru geografia noastra. Avem adancime mica pana la 100 de mile distanta ( aprox 70 m adancime). Un submarin mare, greoi, scump de intretinut… Mai de graba as merge cu o flota de asa ceva https://www.drass.tech/

    • 100% de acord, e suficient sa te uiti cine a luat Scorpene si in cam ce mari se scalda.
      Asa cum am mai spus: U212

      6
    • Vash the Stampede (Yosemite Sam)

      Am scris un comentariu mai sus in legatura cu Scorpene, vad ca nu prea le-a placut, asa ca o sa mai incerc inca odata, putin mai elaborat…

      Scorpene ca dimensiuni si tonaj, cat si ca nr. de marinari-echipaj, este destul de ok, pentru nevoile noastre la M.N. Singura belea cu el, este pretul, iar atunci cand a fost vorba de bani, Francezii intotdeauna s-au dovedit a fi cei mai mari camatari dintre toti!

      http://www.military-today.com/navy/scorpene_class.htm

      Am inteles, ca, conform gandirii la nivel ultra inter – galactic, ai marretilor nostri Amirali din F.N.Ro…. submarinul U-214, de fabricatie Germana, a fost desemnat ca fiind „favoritul” lor… un submarin ceva mai „generos” in comparatie cu Scorpene…

      http://www.military-today.com/navy/u_214_class.htm

      Eu unul raman la parerea mea din trecut… o reactualizare(regandire, retehnologizare, reproiectare) a unui submarin de dimensiuniloe lui U-206, cu un complement de 10-15 marinari, este de ajuns si rasdeajuns pentru F.N.Ro.

      http://www.military-today.com/navy/u_206_class.htm

      P.S. Nu este obligatoriu sa ramana neaparat de aceeasi dimensiune de plus/minus 500 tone, se poate face si mai mare, dar orice trece mai mult de 1000-1200 de tone deplasament in imersiune, este deja oarecum risipa de resurse in cazul nostru…

      2
      • Eu cred ca supraapreciezi avantajele dimensiunile reduse si nu iei in considerare avantajele unui submarin de dimensiunea scorpene.
        Daca era un asa mare avantaj dimensiunea redusa, toate tarile din zona balticii si marii nordului s-ar fi uitat la ele. Polonia de exemplu se uita la type212cd, scorpene si a26.
        Ai nevoie de un submarin care poate sta cat mai mult in larg (la marea neagra implicit in zona unde adancimea este mai mare) si capacitate sa stea cat mai mult submersat, nu un submarin micut cu autonomie redusa care toata ziua sa revina in port.

        Ca fapt divers type214 se afla in dotarea Coreei de Sud si a fost construit chiar si in santiere Daewoo. Sunt curios daca ne doream si noi cu adevarat daca puteau face 3 bucati la Mangalia. Momentul Ucraina 2014 putea fi un declansator.

        1
  31. Mărețul plan al francezilor, poate presupune transferarea costului suplimentar cerut de NG către un nou contract – suburile. Vor fi relativ ușor de ascuns (costurile). Noi, mapeți, ca de obicei. Doar o idee de măcinat în we

    3
  32. Vine 15 August! Marinarii români pot sa-si demonstreze patriotismul, invitând toți parlamentarii români, europarlamentarii români, tot guvernul + el persistente pe vasul de protocol și după ce sunt amețiți bahic bine, să-i scoată într-o croazieră pe mare, pe lângă platformele petroliere chiar pe sub nasul navelor rusești ?. Daca ajung cu bine, la țărm, atunci nu vor mai desconsidera niciodată înzestrarea și nevoile Marinei militare. Dar tot eu răspund: Vise taica, vise! Hac, eu cu cine mai votez??

    3
  33. https://www.janes.com/defence-news/news-detail/naval-group-lays-keel-for-first-new-dutch-mcmv

    „Cinci dintre nave vor fi construite în întregime în Franța, restul urmând să fie construite în România și apoi integrate în Franța.”

    2
  34. Probabil urmeaza sa fie lovite platformele de catre niste rachete venite din Ucraina…si vor apune rusii ca de fapt au fost tentative esuate ale ucrainienilor de a lovi navele lor de razboi…La cat sunt obsedati rusii de gaze…ar fi in stare sa ne distruga platformele…

    1
    • Asta le-ar mai lipsi ivanilor, niște Himarsuri drept în cap! N-au destule belele, de opt ani, cu o armată de amatori?! …

      4
  35. 1. Cred ca propunerea @Reis de mai sus (privind incarcarea pe un vas , pe 15 august, a politicienilor nostrii si a altor a altor „patrihoti”) trebuie completata cu invocarea lui Odin pt o furtuna serioasa
    2. Pana la fregatele si corvetele amanate de psd la Pastele cailor, si la Sf Asteapta ca sa nu-si deranjeze prietenii, poate mai exista o varianta : inchirierea corvetelor. Ungurii si cehii au inchiriat Gripen. Poate corvete mai mici (sau usurate) ar putea veni pe Rin-Dunare (latime la ecluze 12m/ lungime 180m), pt ca Bosforul e inchis . (Poate ar mai fi o problema cu aliatii sarbi si unguri sau chiar nemtii)
    Parca norvegienii si olandezii se plangeau anii trecuti ca nu gasesc echipaje, deci corvete au !

    2
    • Bosforul e inchis pt partile beligerante si outsideri, nu si pt tarile riverane terte. marina romana se poate plimba prin Bosfor fara probleme. Noi avem relatii bune cu turcii si nu cred ca am avea probleme

      2
    • Acum trebuie aduse pe Rin Dunăre, cat timp sunt umflate fluviile din Iulie încolo nu mai poți să le aduci…Dar până se koesc ai noștri să semneze, suntem toți oale și ulcele.

      1
  36. https://twitter.com/GrangerE04117/status/1537759396872482816

    se pare ca nave ale flotei Marii Caspice au fost lovite in Marea Neagra si-s remorcate catre porturi pentru reparatii

  37. Eu mai urmaresc si ce zic rusii si iata se pare ca a fost atacata din nou insula Serpilor.
    Ma intreb insa, e in raza obuzierelor M777? mi se pare cam tras de par

    https://remnmilitaryblog.com/2022/06/21/trupele-ruse-au-respins-un-nou-atac-al-armatei-ucrainene-asupra-insulei-serpilor-din-marea-neagra/

  38. Totusi ceva a avut loc ieri in zona Insulei Serpilor , prea s-au auzit explozii pana in Romania , dupa cum se spune pe site
    https://twitter.com/REjercitos/status/1539255295704170498
    Totusi masurand distantele pe harta imi da 100 km pana la zona vest-Odesa si 55 km pana la zona Tuzla ( Ukr ) ceea ce exclude utilizarea M 777 .
    Nici Uragan nu bate de acolo , Smerch da .
    Daca s-a tras din partea ucrainiana a Deltei Dunarii , la limita, dar comunicatul zice altceva .
    Posibil propaganda, vom vedea , site-ul spaniol le cam spune pe toate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *