Rusia de acord cu exportul cerealelor din Ucraina?!

S-a semnat acordul la Istanbul pe 22 iulie. Oamenii s-au bucurat, pretul cerealelor a mai scazut un pic, optimismul a ridicat capul din pamant, cinci miliarde de euro ar valora exportul ucrainean agreat prin acord. Dar oare chiar avem motive sa fim optimisti?!

Discutam despre un acord ciudat in care Ucraina si Rusia n-au semnat nimic pe aceeasi foaie de hartie, fiecare parte a semnat fata de ONU si Turcia, care ar fi sa fie garantele acordului si ar asigura implementarea sa. Cum?! Inca nu se stie sigur, navele ar urma sa fie controlate de echipe mixte turco-ONU-ucrainene si ar fi sa navigheze pe culoare foarte bine determinate cu acordul tuturor partilor.

20 de milioane de tone de cereale vor fi exportate rapid, scrie presa romaneasca, fara sa inteleaga ce inseamna 20 de milioane de tone, cate nave, cate curse, cate luni de zile. Inainte de razboi exportul ucrainean de cereale se ridica la aproximativ 4 milioane de tone pe luna, dar aici trebuie sa facem precizarea ca o parte importanta a acestui trafic se realiza prin porturile ucrainene de la Marea Azov, porturi ocupate acum (si distruse partial de Rusia).

In plus ar mai fi problema navelor cerealiere necesare, care conform unui expert britanic ar fi nevoite sa faca aproximativ 400 de curse, o cifra foarte mare fata de situatia actuala.

Rusii ar fi de acord sa deblocheze trei porturi ucrainene: Odesa, Cernomorsk şi Yuzhny, toate trei din regiunea Odesa. Ucrainenii vor avea in grija pilotajul navelor cerealiere prin campurile de mine. Navele care vin din Ucraina vor fi verificate de turci, personal ONU si ucraineni, navele care navigheaza spre Ucraina vor fi verificate si de rusi.

Portul Odesa este unul relativ mare, despre celelalte doua nu stiu mare lucru dar nu par a avea o capacitate de incarcare foarte mare si care sa compenseze capacitatea pierduta la Marea Azov. Chiar nu stiu daca cele trei porturi desemnate ar putea sa atinga nivelul de 4 milioane de tone pe luna, nivel atins inainte de razboi de toate porturile ucrainene.

Dar nu asta-i dilema, problema vine de la Moscova. Cand vreodata a respectat Rusia vreun tratat?! Cand a avut vladimir putin cuvant de onoare? Atunci cand declara ca nu are de gand sa atace Ucraina, cand sustine ca trupele ruse protejeaza civili etc, etc, etc?!

Cuvantul Rusiei nu face doi bani iar in acest caz particular interesele Moscovei nu au legatura cu reluarea exportului de cereale ucrainene, absolut deloc.

Practic Rusia i-ar permite Ucrainei sa se finanteze, scade presiunea asupra Occidentului in privinta “foametei mondiale”, scade presiunea asupra UE in privinta unui posibil nou val masiv de migranti pe motiv de foamete si obtine ce?! Multumirile din suflet ale africanilor si arabilor din Orientul Mijlociu?!

Adica care ar fi logica pentru ca Rusia sa accepte asa ceva, care beneficiul? Pentru Kiev acest export ar fi o imensa gura de oxigen economica, miliarde de euro i-ar intra in visterie, ba mai mult si poate mai important decat asta este ca odata cu golirea silozurilor de cerealele de anul trecut poate face loc pentru recolta de anul acesta si finanta recolta din 2023.

Situatia agricola in Ucraina este cu adevarat disperata: au silozurile pline cu recolta din 2021, vine recolta din 2022 si nu au unde s-o depoziteze, ba chiar mai mult, cerealele de anul trecut se degradeaza rapid si foarte vizibil. Dar cu porturile blocate si doua recolte nevandute (2021 si 2022), fermierii ucraineni nu mai au puterea si posibilitatea sa infiinteze culturile agricole pentru 2023, Kievul pierzand astfel nu mai putin de trei recolte consecutive. Adica faliment total pentru agricultura nationala…

O situatie de cosmar pentru Ucraina, dar una perfecta pentru Rusia si atunci de unde a rasarit acest acord?

Sigur ca una este sa semneze Moscova ceva si cu totul alta sa si respect ceea ce a semnat si cum interesul Rusiei este ca Ucraina sa cada inclusiv economic ramane de vazut daca rusii isi vor respecta semnatura sau vor cauta pretexte pentru a nu face nimic altceva decat au facut mereu: sa minta, sa obstructioneze, sa nu aiba onoare, ca mai apoi – cu obraznicia lor tipica – sa dea vina pe te miri cine iar cerealele ucrainene sa ramana tot acolo unde sunt si astazi.

Ar mai fi si posibilitatea ca Rusia, sub diferite pretexte, sa franeze drastic exportul si desi acesta va avea loc cantitatile sa fie neglijabile, dar rusii sa poata sustine ca au facut tot ce au putut, comertul este liber.

Ideea ca Moscova si-ar putea respecta cuvatul este cu totul aiuritoare pentru mine si cu totul nesustinuta de dovezi istorice.

Si lucrurile au evoluat, daca pe 22 iulie acordul a fost semnat, pe 23 iulie rusii au atacat portul Odesa exact in zona de unde exportul cu cereale ar trebui sa aiba loc. Apai cum sa permiti exportul de cereale daca tu bombardezi cel mai mare oras-port prin care respectivul export ar trebui sa aiba loc?!

GeorgeGMT

91 de comentarii:

  1. Sper sa le dea pina la urmă Unchiul Sam ucrainenilor și câteva zeci de ATACMS, sa lovească băieții portul Sevastopol, podul peste strâmtoarea Kerci și toate aerodromurile militare din Crimea, și dup-aia poate ar mai avea ceva șanse sa își exporte grâul pe mare. Pina atunci, ONU și Turcia sunt cel puțin la fel de naive ca Macron, care credea ca împotriva unui golan agresiv și mincinos poți veni cu argumente de bun simt și dialog diplomatic. Doar ca golanul voia sa joace hokey, nu sa negocieze vreo pace.

    38
    • Nu mai visa aiurea, ai vazut ca ‘cam’ toti americanii au iesit cu corturile la iarba verde?
      Ai vazut tu pe ukrainieni sa moara de grija cerealelor. Vsai treziti? Porturile le vrea libere pentru transportul armelor, americanii vor asta!
      Rusii au dat cu rachetele in port exact unde erau armele proaspat sosite, e plin netul de filmari, iar senilul biden tot senil si nu intelege ca ukraina nu e irak ci e teritoriu rusesc in mare parte.
      Iar turcia acum ii cam plange tara fara grane, dar acum e randul rusiei sa joace cu turcia un joc drag rusilor.

      2
      • Ryan ….cred ca fumezi ceva foarte toxic ” ukrainienii vor porturile libere pentru transportul armelor ” ?

        2
      • Hai pune linkurile sa le vedem si noi, daca tot e plin „netul”

        6
      • reciti ca un specialist in microbiologie cu bacu’ restant. ai schimbat subiectul dar ai pastrat nivelul de cunostinte.
        – de ce sa aduca ucrainienii arme printre campuri de mine sau vase de razboi cand pot face asta prin vest sau sud fara niciun risc?
        – da si tu 1k euro si da o fuga pana la turci de cateva zile sa vezi ca oamenii aia chiar daca au o lira de 3.5 ori mai slaba ca un leu, au mancare peste tot si ieftina, problema lor e ca nu prea mai au bani nu ca nu produc. Dupa asta da 1,5k si mergi jn Egipt sa vezi ce inseamna o tara dependenta de import de alimente.
        Uite aici un reportaj local : https://turkpidya.com/ro/agricultura-in-turcia/
        Sa stii ca daca ai citit 1 pagina pe net nu inseamna ca ai vazut lumea si nici ca ai studiat ceva ci doar ca ai citit ceva superficial si poate manipulant.

        2
  2. Deminarea apelor portuare poate fi un interes strategic ocult rusesc.
    Sau măcar să știe precis culoarele curățate de mine.
    Pentru un viitor atac amfibiu la Odessa, e de importanta crucială.
    Nu se știe cine va efectua dragarea.
    Rușii ?
    Ucrainii ( cu ce ) ?
    Țări riverane la MN ?
    Nu cred că rusnacii vor accepta dragoare NATO care sa intre in MN.

    9
    • Ucrainieniilor li se vor donadoua nave de deminare de la o tara din vest.
      Culoarele deminate vor fi inguste, nu poti face atac amfibiu /desant cu navele asezate in sir indian

      5
    • Daca numai ar fi vreo tara NATO riverana Marii Negre, care sa nu depinda de turci…

      1
  3. Daca vinzi griul,la iarna ce mănânci?

    3
  4. ucrainienii se antrenează să opereze 2 dragoare britanice scoase din uz și care erau la vânzare anterior războiului. dar, se pare că în tratat se specifica că de această operațiune se va ocupa Turcia.

    3
  5. Pai probabil au semnat sa lase navele sa iasa si sa intre in porturi , sa nu mai traga asupra lor , crearea de culoare de navigatie , escorta ..etc .Nu sa nu bombardeze orasele port , logic .
    Tratate a la russe !!! Acum lasand gluma la o parte ce operatii portuare poti sa faci cand iti cad rachete in cap ??? Cum spuneam , tratate si intelegeri a la russe !!!!

    10
  6. Daca vinzi griul,la iarna ce mănânci?

    Pana sa il mananci o sa ingheti de frig … O SA IL ARDA SA SE INCALZEASCA.
    O sa fie vineti de frig, cu ce incalzesti oamenii, masinile, depozite si toata industria ramasa… Cand sunt -15 afara si singura sursa de incalzire interna este vodka, cand iti ingheata mana pe tragaci, cand punctele calde devin tinte clar, mai usor de detectat pe frig si ploaie, zapada…

    NU ESTE CLAR CA RUSII ASTEAPTA IARNA…CAND O SA II LASE SI FARA CURENT (BOMBARDEAZA PUNCTELE CHEIE DE TRANSPORT ENERGIE.- STALPI – CENTRALE) NU MAI AU (NU VOR MAI AVEA) RETELE TERMICE, ELECTRICE, DRUMURI….. O SA TREACA DE LA ALTILERIE LA LUNETISTI….
    CINE IESE DUPA COMBUSTIBIL SAU MANCARE MOARE…

    Frigul este groasnic, frigul adevarat, nu 3 ore afara iarna … Trait pe propria piele in aplicatii la scoala de geniu…. (scris intentionat mic) …

    In rest sper ca ucrainienii sa reziste cat mai mult…
    Ai nostrii se misca ca le sufla unchiul sam in ceafa …
    A trebuit sa presteze cu eliberarea portului Constanta si altele…
    Trebuiau trimisi pe front o saptamana toti din ministere si parlament, o saptamana doar, si le trecea cheful de arogante si figuri de retarzi ce nu au produs un ban plusvaloare din munca….

    Apropo de ce nu il cumparam noi si vinde mai departe?!
    Un eurocent in plus la milioanele de tone se aduna, plus ii ajutam pe ukrainieni rapid cu banu sau barter pe combustibili si altele…

    Armamentul il dam moca si este normal (daca tot ajuti)..
    Sper sa porneasca Fabrica de Pulberi de la Fagaras.
    (idiotii care au inchis’o trebuie impuscati)

    21
    • De ce nu îl cumparam noi ?Pentru că nu avem cu ce sa asiguram culoar sigur de la Odessa la Constanța.Si daca tragi asupra unui Ivan… iti sar toți în cap .Erdogan a negociat direct cu Puțin .Noi cu cine sa negociem ?

      1
    • Noi nu il cumpărăm pentru ca avem destul, si chiar avem.
      Stirile care se tot perinda la tv are natura de a creste preturile, oricum producem mai mult decat procesam.

      12
    • Frigul ala a devenit mai rar in zilele noastre.

      2
    • „Apropo de ce nu il cumparam noi si vinde mai departe?!” -care noi? Statul? Statul are depozitele pentru urgente pline iar pentru restul nu face comert ca nu are atributii de negustor de cereale.
      Firmele private? – poate pentru ca au de unde cumpara mai ieftin sau pentru ca nu sunt atat de mari incat sa se lupte comercial cu cele din alte tari sau cumpara deja dar cantitatile sunt mici. Plus ca negustoria internationala nu e pentru orice firma de apartament.

  7. Nici macar nu se pot enumera toate acordurile si tratatele internationale semnate de Rusia, URSS si Federatia Rusa si incalcate tot de aceasta ! Rusia a semnat acest acord pt propaganda interna si externa. De obicei opinia publica retine prima veste, anularea sau dezmintirea ulterioara scapa. Ca in aria calomniei a lui Bartolo: calomniaza calomniaza ca tot ramane ceva ! Inainte de ’90 informarea prin Europa Libera, Vocea Americii, Londra s.a. era atat de eficienta. Azi, UE-NATO trebuie sa sparga bula in care tine putin toata Rusia ? Sa afle rusnacii ispravile noii Armate Rosii(doar flutura drapele rosii pe unele tancuri) : violuri, crime, distrugeri de scoli si alte cladiri publice, despre Cernobal etc. Spre deosebire, propaganda rusiei e in floare !
    In orice caz razboiul se intensifica, mai ales de rusia deocamdata. Ucraina are mare nevoie de bani si de loc pt noua recolta, probabil 1/2 din cea din 2021 iar putin strange clestele cat mai mult. Ucraina nu poate rezista(castiga ?) decat prin calitatea armamentului vestic folosit. Timpul si numarul sunt favorabile lui putin. Oare v orban, aliatul lui putin din UE si din spatele nostru stie ceva ce noi nu stim de este atat de vehement impotriva UE si a Ro chiar de pe teritoriul nostru, la noi acasa !!!
    Miscarea cerealelor pe Dunare putea fi organizata de mult prin : Ismail, Reni, Chilia si chiar Giurgiulesti(Moldova) porturi mici dar 4 ! Acum a scazut si Dunarea ! N-au prevazut blocajul ? Era logic. Da, aveti dreptate, dupa razboi multi viteji…..

    7
    • „Horban” stie ca Putin nu se va oprii …

      Pregateste /construieste / aseaza pionii pe teritoriul Romaniei …in asteptarea momentului istoric prielnic!

      Cand Putin a inceput invazia si credea ca va fi primit cu flori, pana la gurile Dunarii si granita cu Ungaria… Budapesta incepuse sa incalzeasca situatia din Ardeal, primise si feedbackul de la niste primaria din secuime …

      UE TACE, cand Horban ataca tot ceea ce inseamna Europa…..

      Viitorul este incert si imprevizibil pt tarile est europene/balcanii….
      Tarile baltice /Polonia nu sunt la fel de expuse pericolului dezintegrarii..

      In mod cert ,victoria Ukrainei este solutia si salvarea UE a NATO si chiar a USA…

      4
  8. Salut. De multe ori un tratat de pace nu valoreaza nici cat hartia pe care a fost semnat, parca asa macanea nenea Stalin, mare geniu al sec. trecut. Sunt sigur ca atunci cand se va termina acest razboi, Rusia va platì cu varf si indesat toate magariile facute.

    4
  9. Dar se pare ca Rusia capatat ceva destul de important, Uniunea Europeana ar fi fost de acord cu ridicarea unor sanctiuni care vizau navele de transport rusesti, iar Rusia isi va putea acum exporta cerealele la preturi mai mici si mult mai usor, dar din nou, desi Rusia castiga bani din exportul de cereale pierde prin scaderea presiuni pe Occident in privinta „foametei”.
    Adica castiga economic, dar pierde strategic, de unde intelegem noi ca Moscova doar blufeaza in privinta cerealelor proprii, nici rusii nu-si permit sa stea cu ele pe camp, trebuie sa vanda.
    Astfel incat acordul ar permite Rsuiei sa-si vanda recolta iar Rusia trebuie in schimb sa permita Ucrainei sa faca acelasi lucru. Un compromis economic bun pentru ambele parti dar cu totul daunator Moscovei. Si este de asteptat ca UE sa contraatace economic daca Rusia nu-si va tine cuvantul.

    Deocamdata discutam insa doar despre zvonuri pt ca nimeni n-a publicat inca partea ruseasca de acord.

    10
    • Odessa a fost bombardata a doua zi după semnarea acordului … Stau și ma întreb , oare Putin chiar controlează toată forța armata a Rusiei ? pentru ca nu are absolut nicio logica sa semnezi un contract iar următoarea zi , indirect , sa îl declari nul .
      Este o expresie – nu e diavolul atât de negru pe cât pare … Personal , nu cred ca Putin e atât de negru pe cât îl crede lumea …
      Nu cred ca Putin are capacitatea și forța sa controleze toată Rusia – omul are 70 de ani , o fi fost el mare sportiv și mare viril la viața lui , dar acum e la apus …
      Rusia e in rahat , chiar dacă vinde petrolul chinezilor , chiar dacă a semnat un important acord cu Iranul in privința gazului persan , chiar dacă in cotatiile oficiale Rubla e mai mare și mai tare decât a fost vreodată (știm noi cum sta treaba ) , Rusia e in rahat …
      Din punct de vedere militar , cel puțin in acest moment , Rusia s-a blocat in Ucraina …
      Din punct de vedere diplomatic , al relațiilor internaționale , Rusia e evitata și ignorata de lumea buna , de occident ..
      Din punct de vedere economic , sta prost și in timp va sta și mai prost , iar declarațiile astea despre economie le fac reprezentații băncii centrale ruse …
      Cu excepția Ungariei , in Europa toate țările caută variante pentru gazul rusesc , iar asta e o mare pierdere pentru Rusia , o foarte mare pierdere – ca pot sa vândă ei gazul către chinezi , nu spune nimeni ca nu e așa , dar toată infrastructura de transport al gazului e direcționați către vest , deci va trebui construită alta infrastuctura de transport către est , nemaivorbind ca o China puternica lângă o Rusie slăbită nu face deloc bine Rusiei , măcar prin prisma faptului ca Rusia nu va avea unde in alta parte sa vândă gazele …
      Adică sa ai un singur client important , care sa îți monopolizeze vânzările , mi se pare un risc enorm , Poi dacă stai la mâna clientului , el e cel care îți impune condițiile – preț , etc .
      Deci dacă Rusia pierde Europa – cea mai scumpă piata dar câștiga China , pe lângă ca nu câștiga , pe termen lung pierde , și pierde mult .
      De-a lungul anilor conducerea Rusiei a fost abila , a reușit sa monopolizeze livrările de gaze către Europa , Putin a devenit o are legenda , ca doar el călărește un urs când merge la bustul gol , la pescuit in Siberia …
      Nu am discutat cu oameni din cadrul Serviciului Extern Roman despre acesta situație , o posibila pierdere a controlului de către Putin , măcar și pentru ca mulți par fascinați de Rusia , de forța Rusiei , și nu dau șanse Ucrainei in acest conflict , deci părerea mea e cu totul neavizata , dar eu cred ca lucrurile nu sunt neaparat ceea ce par …

      5
      • Da, Rusia e in rahat, mai ales conform criteriilor vesticilor, unde totul se masoara prin PIB, valoarea monedei, numarul de calorii pe cap, cantitatea de sapun consumata, emisiile de codoi pe cap, etc. Uitam ca si Romania pe vremea cizmarului avea cea mai mare productie de otel pe cap. Si la ce ne-a folosit?
        Dar si-a pus cineva problema ca-n Rusia sunt cu totul alte criterii? Nu sunt specialist, dar imi pot imagina ca la ei mai important e consumul de vodca pe cap, slujbele religioase, mindria de a trezi teroare in lume, Mama Rasia, tata Donul.
        Cica relatia Rusiei cu China ar fi minora, se uita ca China are o populatie dubla fata de Europa,
        Cica „Rusia e evitata și ignorata de lumea buna , de occident”, nimic mai inexact, Rusia nu e evitata si nici ignorata, e temuta. Orice occidental serios stie ca Rusia sta cu mina pe butonul ala rosu. Rusia e atit de ignorata ca totul, de la economie, bursa, emisii codoi, preturi, totul, absolut totul se invirte in jurul lui Putin. Rusia e atit de ignorata ca nu exista zi in care marii diplomati si presedinti ai occidentului sa nu spuna ceva despre Putin.

        Ruisa e atit de periculoasa ca nimeni nu-si poate permite s-o ignore. Nu in ultimul rind, aroganta occidentului, nu discut cu ala, il ignor, il sanctionez, da-l in ma-sa, nu vezi ca n-are PIB, urs cu picioare de lut, Wishful Thinking, au dus la ce se-ntimpla azi.

        8
        • Si Occidentul are buton rosu nu doar Rusia, intre timp nivelul de trai din Occident este cu mult peste ce poate visa rusul de rand, ca doar rusii emigreaza in UE si nu europenii in Rusia. Faptul ca rusii de rand sunt manipulati si tinuti cu botnita pusa este fix spaga lor, dar nu cred ca NATO in ansamblul sau se teme de Rusia mai mult decat se teme Rusia de NATO. Istoric vorbind URSSul s-a dus dracului nu perfidul Occident, iar Rusia s-ar putea sa-i urmeze maretei sale inaintase. Abia atunci ar trebui sa ne fie frica.
          Adevarat ca in tarile NATO oamenii de rand mai au un cuvant de spus, presa pune intrebari, se discuta public problemele aparute, in Rusia jurnalisti sar pe geam, iar catateni arestati pt ca protesteaza.

          Dar Rusia nu este ignorata, nu se poate asta pt ca suntem gard-n gard, sa vedem insa daca UE poate trai fara Rusia, si sigur poate, cum va tari Ruia fara UE, mai greu de imaginat. Dar nu poti ignora un golan care sta sprijinit de gardul tau, cu asta sunt total de acord.

          30
          • @George, vorbim pe linga.
            Du-te la ostire, pt tara mori, si-ti va fi mormintul incoronat cu flori.
            Si tu in aceste conditii vorbesti de nivelul saraciei? Oare cit de saraci erau si sunt afganii? Si nu au cedat nici in fata promisiunilor occidentale. Cele 77 de fecioare erau mai importante pt ei.
            Asa e occidentalul tipic, e convins ca mentalitatea lui, valorile lui, spritzul, micii, cartile si concertele lui sunt lucruri visate si dorite de toti pamintenii si chiar si de martieni. Daca romanii vor ajunge cindva pe Marte primul lucru pe care l-ar face ar fi sa deschida un gratar de mici

            7
            • Crezi ca Germania nu stie ce o asteapta la iarna?
              Dar nu se pot intoarce
              Ori rusi vor fi invinsi ori ei vor dicta pretul energiei in Europa.
              Asa ca Germania sa intors impotriva rusilor
              Prin invinsi nu inteleg sa fie scosi din Ucraina ci slabiti la nivelul la care sa nu mai reprezinte un pericol pentru nimeni in urmatori 50 de ani
              Suntem in razboi ,un nou razboi rece a inceput in 24 februarie.

              2
            • #Neamtu, adica conflictul dintre europenii si rusi ar fi unul care la baza este cultural?
              Ca europenii/americanii sunt aroganti stie toata lumea dar rusii n-au prea suferit de aceasta aroganta.

              6
              • Conflictul are multe cauze, si da, una din cauze e faptul ca unii nu-i inteleg pe ceilalti, ticaie diferit.
                Aroganta vestului izvoreste dintr-un complex de superioritate, numarati-mi ouale, iar a rusilor dintr-un complex de inferioritate, dar ambele sunt o dovada a prostiei.

                De la rusi nu ma astept la ceva bun, in schimb de la vest am pretentii, am pretentia sa fie inteligenti. A te bate cu caramida in piept ca tu ai PIB, ai valuta, ai tehnologie si in acelasi timp a speria poporul ca la iarna va ingheta de frig, e o dovada de prostie. Daca ne uitam in urma, am vedea ca acum 20 de ani China era inca la ceasca de orez. Si unde e azi? Lumea nu sta pe loc, se schimba!

                2
                • unde vezi evolutia?
                  acu ceasca de orez e in banca si e pazita cu tancu .

                  4
                • China e azi unde e datorită occidentului , sau mai corect spus , datorită relațiilor comerciale dintre China și occident . Dacă ar fi construit relațiile comerciale cu Rusia , India , Pakistan , etc și in loc sa își vândă mărfurile occidentului , le-ar fi vândut celor enumerați mai sus , cu siguranța China nu ar fi azi unde e acum , din simplul fapt ca partenerii respectivi nu ar fi putut susține prin achizițiile făcute creșterea economică pe care a produs-o relația cu Occidentul …

                  1
            • Occidentul a crezut ca poate democratiza întreaga lume – Africa – au încercat in Somalia , Orientul Mijlociu – Irak , adevarul este ca in anumite părți ale lumii , dictatura nu poate fi înlocuită cu succes de democrație …
              O fi cultura de vina , or fi alte motive , nu as putea spune însă adevarul este ca sistemul democratic nu este funcțional peste tot – ne referim aici la îndeplinirea condițiilor minime , nu ne gândim la o democrație pretențioasa – pana la urma nici in România nu funcționează un sistem democratic foarte pretențios , care ofera rezultate foarte bune – indiferent de sistemul politic ce guvernează o țara , importante sunt rezultatele , condițiile oferite cetățenilor – serviciu medical , serviciile de securitate – condițiile pentru funcționarea unei societăți .
              După episoadele Irak și Afghanistan , cu siguranța Occidentul se va gândi de 2 ori înainte sa mai intervină in organizarea politica a unei dictaturi …

          • Rusia nu înseamnă numai rusi bețivi sau țărani din fundul Siberiei care se mulțumesc cu puțin. În Rusia sunt, mai ales la orașe, persoane educate care vor sa trăiască decent și cât mai occidental cu putință. Aceste persoane au creat plus valoare pentru regimul lui Putin pana acum. Multinaționala la care lucrez și care are hub-uri IT inclusiv în România și Rusia, si-a relocat hub-ul de la Moscova în Berlin, cu 85% din personalul rus, cam 1000 + persoane. Deci pierderea Rusiei este inclusiv umana, nu numai materiala. La aceste pierderi se adaugă zecile de mii de morți și răniți, mulți rămași infirmi pe viata. Societatea rusa o sa decada imens în următorii ani.

            18
            • „Societatea rusa o sa decada imens în următorii ani.”
              O societate rusa decazuta, condusa si majoritar alcatuita din cele mai ticaloase si josnice specimene ale culturii lor… Si care vor decide ce lideri tin sub deget butonul nuclear.
              Pare inspaimantator, nu?

              2
            • Pot sa confirm si eu ce spune VS, si la firma la care am lucrat eu s-a inchis filiala rusa, dar mare parte din oameni au scapat si au venit sa lucreze tot la noi, dar dintr-o tara civilizata. Asta e genul de pierderi care cu greu pot fi sustinute de o tara inchisa ca Rusia.

              iar armele alea nucleare nu or sa mai fie foarte multa vreme relevante. Laserul va face racheta mai putin relevanta, si cat sa mai tragi de fierataniile sovietice?

              1
        • Rusia se vrea o forța mondiala , sau cel puțin conducerea țării asta dorește , iar de aici apar problemele , pentru ca dacă nu ar avea ambiții imperialiste – Rusia s-ar putea descurca foarte bine fără UE , adică s-ar putea descurca foarte bine fără întreaga lume , la o adică – Cea mai mare țara din lume ca și întindere , rezerve enorme de hidrocarburi , o populație destul de mare …
          Dar când vrei sa emiți pretenții la nivel international , trebuie sa bagi bani in activități care nu au in mod direct efect asupra dezvoltării țării :
          – hai sa luam exemplul Siria – sunt costuri mari sa susții o forța militară in afara țării , dar nu e suficient sa o poți susține financiar , trebuie sa ai un nivel tehnologic ridicat pentru a fi relevant , altfel , dacă doar trimiți carne de tun peste hotare , nu interesează pe nimeni .
          Iar ca și exemplul cu sprijinul Siriei pot fi date multe alte exemple de găuri negre in care se pierd banii țării …
          Mai ales dinspre partea asta apar pe termen lung problemele Rusiei – dar mai apare intrebarea , ce se întâmpla dacă Rusia devine irelevanta la nivel international și aici ma refer la aliații rușilor ?
          Ce se întâmpla dacă unele dictaturi in loc sa ceara ajutorul rușilor , cer ajutorul chinezilor ??
          Sunt multe lucruri de discutat , eu scriu de pe telefon și nu am nici timpul nici răbdarea sa o fac.
          Situația – haide sa o numim complicata – a Rusiei a fost făcută de către reprezentanți ai sistemului financiar rusesc și reprezentați ai băncii centrale rusești …
          Niciodată nu am vrut Raul nimănui și nici acum nu as vrea Raul nimănui – nici al Rusiei nici al lui Putin , dar in Ucraina mor sute de oameni in fiecare zi și cineva e responsabil pentru aceasta situație …

          3
    • a capatat, Kaliningradul nu se mai revolta daca au reusit sa duca indeajuns de multe provizii intr-un transport de o zi

      1
  10. De acord cu autorul, nu se poate avea incredere in Rusia si e greu de inteles de ce ar face asa ceva. Poate doar sa-si mai amelioreze imaginea in lume.
    Totusi gasesc pozitiv ca partile beligerante incearca sa comunice, chiar indirect, imi exprim speranta sa ajunga la niste discutii serioase pt pace.

    Si iata ca-l intilnim din nou pe „prietenul” nostru Erdogan. A ajuns sa-si bage coada peste tot. I-a obligat pe suedezi sa-i vinda pe kurzi pt a intra in NATO, de intilnirea cu India si Putin am vorbit ieri, iar acum a tras sforile in aceasta intelegre.

    Sultanul a devenit mai influent, ca diplomat, decit toata diplomatia scolita EU. Nu m-ar mira sa-i santajeze si pe amis sa-l livreze pe dusmanul lui din USA.

    1
    • Ce kurzi i-au vandut suedezii lui Erdogan?!

      8
      • an

        Die Türkei hatte ihre Blockade des Aufnahmeprozesses stets mit eigenen Sicherheitsinteressen begründet. Zum einen hatte die türkische Regierung Finnland und Schweden vorgeworfen, die kurdische Arbeiterpartei PKK und die Kurdenmiliz YPG in Syrien zu unterstützen. Beide Gruppierungen stuft die Türkei als terroristische Organisationen ein. Die PKK ist zwar auch in den USA und in Europa verboten, die YPG jedoch wird nicht als Terrororganisation eingestuft. Erdogan hatte Schweden sogar vorgeworfen, Waffen an die Kurdenmiliz zu liefern.

        Sorry e in germana, dar vei gasi si in engleza, sper

        • Asta stiam, dar nu am auzit ca Finlanda si Suedia sa-i predea pe cei de listele lui Erdogan. Ambele tari au sustinut ca vor privii cu atentie listele dar ca decizia finala nu sta in mainile guvernului ci a justitiei.
          Iar justitia din cele doua tari nu este cea din Turcia, adaug eu, ce poate sa faca guvernul suedez daca un judecator refuza extradarea?

          9
      • Erdogan a zis ca sunt kurzi terorizti in suedia si se opune întrarea in nato a suediei pana nu ii expulzeaza pe kurzi. După care erdo spune ca e de acord cu întrarea suediei, ceea ce presupune ca e un acord de expulzare.

        1
  11. E posibil ca exportul cerealelor ucrainene să fi început cu 10 zile mai devreme, pe 13 iulie, când în Sri Lanka nu doar că s-a răsculat poporul de foame, dar a și avut succes, l-a alungat pe Rajapaksa și s-au bălăcit în piscina lui la televizor. Dinastia [frații] Rajapaksa fiind o investiție strategică a Chinei, în care poporul chinez a băgat bani la greu. Acum nu se știe ce va fi acolo, poate chiar un reset în care China pierde o piesă din centură.
    E posibil ca alți dictatori de la cureaua Chinei să-l fi rugat pe tovarășul-stăpân să rezolve problema, că urmează ei.
    În plus, imaginea cu poporul învingător în lupta purtată cu mâinile goale e ceva de nesuportat la Beijing, unde situația e mult mai tensionată decât în Rusia, din cauza lockdownului și a băncilor falimentare. Acu două luni au pus chinezii de rând de un mare flashmob în fața unei bănci dar – fatalitate- când să iasă din casă, li s-a înroșit codul de sănătate, făcură toți covid peste noapte. Acum se pare că nici asta nu mai merge, au pus tancurile în fața băncilor.

    Rușii n-au făcut decât să se conformeze dorinței partenerului strategic

    15
  12. Radio Erevan ….

    1
  13. „Lumea jubilează dar să fim totuşi sceptici cu privire la acordul pentru exporturi de cereale ucrainiene şi ruseşti mediat de Turcia.
    Unu, pentru că porturile sunt minate şi nu se ştie ce provocări poate ingineri Rusia în momentul când vede pe unde fac piloţii ucraineni coridoare safe.

    Doi, pentru că toate aceste porturi sunt în imediata vecinătate a regiuni Herson, unde Ucraina pregăteşte marea ofensivă de vară prin care vor să atace chiar Crimeea. E greu de imaginat cargouri cu cereale încărcate paşnic la Oceakiv simultan cu o bătălie pe viaţă şi pe moarte 20km mai la est (vezi harta). Ca sa nu mai zic de Nikolaev, care-i chiar in ochiul furtunii.

    Trei, probabil că beneficiarul real al acordului, atâta cât va funcţiona (puţin, estimez eu) va fi Rusia, care are pregătite transporturi propagandistice de cereale şi fertilizatori pentru Orient (ultimii, produşi cu ajutorul gazului natural, cu care acum nu prea au ce face, vezi ultimul raport EFOR).

    Nu-i întâmplător că unul din marii guru ai complexului agro-industrial e ministrul Agriculturii, Dimitri Patruşev – fiul lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate (adevăratul guvern al Rusiei) şi mentorul la rele al lui Putin.
    Acordul e o gură de oxigen pentru importante grupuri de interese din Federaţia Rusă, care vor beneficia de el mai mult decât Ucraina, cu infrastructura avariată şi milioane de obstacole informale pe care le vor pune ruşii în calea exporturilor (o parte din minele maritime sunt puse de marina rusă), în vreme ce porturile ruseşti sunt complet libere.
    Ucraina nu putea evita să semneze documentul din motive de PR politic, dar momentul nu-i vreunul de glorie al ONU sau diplomaţiei globale, ci un tur de forţă propagandistic al lui Erdogan pentru publicul de acasă, unde are alegeri peste fix 1 an.”
    Sursa : Sorin Ionita, social media

    4
  14. Rusia nu are nici onoare nici cuvânt. Nimic nou sub soare. Azi Zelensky a anunțat contraofensiva în Herson. Vom vedea cât repede vor putea să recucerească.

    6
    • sunt presati de referendumul ala. orice zona pe care rusia o anexeaza declanseaza 2 lucruri
      1. rusia va putea fi folosita sa invoce razboi total ca le ataca teritoriile si sa mobilizeze populatia
      2. pot folosi conscriptii sa lupte acolo pentru ca e teritoriul tarii

      2
      • Robi…e corect ce spui. Zelensky e presat de referendumurile alea.
        Insa…cind rusii vor trimite conscriptii la lupta, cind vor cadea ca mustele…oare parintii alora din Rusia, ce vor face??? Putin va dormi linistit linga gimnasta?
        Cu cit vor escalada mai mult rusii, …cu atit se vor inmultii problemele interne ptr Tzar. Ca Putin nu este un Zeu. Societatea fierbe, lumea fierbe, soldatii rusi sint distrusi, la propriu si la figurat. Oamenii sint satui de razboiul asta prostesc a Tzarului.

        https://youtu.be/AifB7PCuV4o

        2
        • Cestia cu dormitu .. pe la 70 de ani devine mai .. de domeniul medical. Vladimir cel Potent are medici … (nu ca mine care … nu dau detalii)…. Adica pe sleau nu va faceti probleme cu somnu si erectia lui Vladimir …. (face sport, nu fumeaza si , cf standardelor „locale” e relativ sobru cu alcoolul)…

          In zona aia se stie f bine ca ai mai multe sanse cand ataci un cuib de mitraliera inarmat cu baioneta decat in fata unitatii de baraju/plutonului de executie.

          Zelenski si ce? Contraofensiva ?
          Bun, stiu ca o sa va enervez.
          DAR, e un dar. Rusii ai inainta greu .. atacand . Ca se ste ca batalia ptr un sat nenoreocit te costa soldati cat o batalie mai … batalie . Ca atacatu care apara o laocalitate nu este la fel de expus ca atacatirul samd.
          Contraofesiva ar insemna ca ucrainienii sa „iasa la interval” si sa fie ei tinte .

          Si chiar daca „performantele” rusesti au fost … nu atat dezamagitoare cat „problematice” (cum …zda-ma-si sunt asa de impiedicati?) totusi , totusi din atatea vioctorii ucrfrainiene treneul controlat de rusi s-a cam marit….

          Stiti vorba aia din fotbal? „balonul e rotund” ? Se pare ca razboiul e si mai „rotund”!

          3
      • Robi,presiunea nu cred ca e una reala.Iti amintesc ca încă din aprilie se tot așteaptă sa declare Vova mobilizarea sub te miri ce pretext.Sa te agiți pt un pretext e lucru de pomana.

        Dacă voiau sa bage mt-ii în acțiune, aveau atacurile ucrainene asupra teritoriului rus.Cum avioanele pot decola de la Lvov,aveau pârtie toată Ucraina.Sa elimine amenințarea asupra copiilor ce se joaca în parcurile din Belgorod.

        1
        • sunt tare curios cum o sa mearga contraatacul ucrainienilor

          • Ince to sa mearga robi, incet. E greu sa iti dai bombe in propria tara.
            Sunt cazuri cand iti ia fic casa si desi stii ca daca ii darami acoperisul salvezi sopronul nu iti vine sa o faci.
            Cel mai greu lucru e sa duci un razboi pe teritoriul tau.

          • Și eu,sa știu dacă sa cumpăr sau sa vând pe bursa 🙂

            Momentan show e în capul de pod,ceea ce poate fi direcția atacului.Dar dacă ar fi sa pariez as zice ca e diversiune,efortul principal pe malul estic.

            Chestia asta e o artă.Frumusetea e când nici tu nu știi ce vei face,având mai multe opțiuni.

            Zice gura târgului ca artileria rusa a băgat capul la cutie de teama Himarsului.Poate,dar mai probabil trec la apărare.Ce aveau de luat în est au luat,ofensiva s-a terminat.

            Dacă măcar sa se apere ar fi în stare,Himarsul nu poate fi decisiv,pt ca apărarea presupune multe ținte și capcane care trebuie lovite și nu au ucrainenii atâta muniție.

            Pe de alta parte ăștia țin frontul cu amarastenii din republici, timpul lor de reacție cu artilerie e lung,se pretează la o figura clasica,o concentrare de forte mobile si o străpungere cu blindate.Care blindate ucrainene au fost ținute în rezerva.Nu trebuie cine știe ce minune a tehnicii,trebe doar sa meargă concentrat pana se termina motorina.Ca în 1941-42.
            Rusii nu ar avea ca forță de reacție rapida decât aviația și elicopterele,ale căror baze ar deveni cliente pt Himars înainte de ora H.

            2
  15. Rusia(Putin) sa pishat pe el acord si pe toate eforturile lumii libere.
    Sa vedem cind se vor picura contra vintului. Roata este rotunda si istoria se mai repeta.

    1
  16. e doar un bluf in care a cazut ONU. Rusia simuleaza ca vrea sa ajute, mai ales ca foamea deja a lovit naprasnic tarile sarace cu regimuri autocratice din clubul suporterilor. Deja in nord Africa se vorbeste mai mult de acest razboi ca la noi, cand ai 200 de usd pe luna si mancarea a crescut de 2-4 ori miroase a revolta.
    Ucraina ar vrea dar stie ca odaca ce lasa calea libera are un mare risc sa mai deschida un front la Odessa, ei vor mai intai sa securizeze zona pana la Nipru.
    Sultanu’ a facut un exercitiu de PR, a vrut sa arate tarilor musulmane (care au mare nevoie de aceste cereale) ca sunt o putere care le poate decide soarta.
    Au facut ei acest deal, dar ce armator va trimite vase prin campuri de mine? Ce asigurator va tine riscul asta pentru marfa, vas, echipaj? Ce sindicat de navigatori va recomanda voiaje cu navele astea?
    Singura solutie, chiar daca limitata e Romania, daca ONU vrea sa rezolve problema de ce nu ne aloca fonduri sa dezvoltam portul si sa construim silozuri la granita, in care trenurile lor sa intre direct si sa descarce?
    Un tren are in jur de 1600 to, cu 10 trenuri pe zi vor ajunge cam 0.5 mil to/ luna pe centru de stocare. Daca faci 4 centre de stocare se ajunge la 2 mil to/ luna. Asa luam si noi partea leului din toata criza asta.
    Acum toti vor ca Ro sa rezolve singura problema, pe bune?

    10
  17. Unde este România în toată tarasenia asta?! Nu prin apele noastre teritoriale vor trece navele cu grâu?!
    …noi suntem pilon de seçu, nu ne trebuie acordul nimănui!

    • nu am.gasit nicaieri o harta detaliata, dar din ce am vazut navele alea nu vor trece prin apele nostre teritoriale sau ale bulgarilor. Vor trece doar prin ZEE protejate de vase turcesti.
      Afacerea e prea subreda ca sa functioneze, de data asta am fost destepti ca nu ne-am bagat in tovarasia ruso-turca. Interesul nostru e sa treaca pe la noi prin port, nu sa le dam cale libera pe mare.

      8
  18. Când vine vorba de cuvântul dat, zici Rusia și tragi apa! Este valabil din ziua în care a apărut pe lume primul rus și o sa continue așa până o să dispară de pe lume ultimul exemplar din acest neam slav. Că de, fiecare grup mare de popoare are rușinea lui!!!

    11
  19. Acord cu Rusia?!?!
    Pana cand va lasati insolación?

    Din Ianuarie Putin et co si-a batuta joc de toti interlocutorii sai mai putin de USA,le-a intuit /demascat intentiile….

    Liderii nostrii cada in aceiasi capcana ,
    Atunci Putin are dreptate sa-i catalogheze drept retardati ,ipocriti….

    Ce acord respecta Putin et co?

    Cand in istoria lor, plina de agresiunii militare , a respectat buna vecinatate?!

    Haideti , sa se trezeasca factorul decizional politic !!! Puterea in Rusia o detin nostalgicii CCCP ului, bestiile insetate de sange….

    Sa taca analistii, expertii militari ,ce spun ca nu trebuie umilita Rusia, sa taca!

    E timpul ca domnul general B. Hodges , domnul Masaco, domnul W.Clark…..sa fie ascultati!

    Ukraina trebuie sa primeasca armament cu adevarat letal!

    Observam ca :cateva sisteme Himars, dotate cu rachete 80 km /raza, deja au facut diferenta….

    Daca nu le furnIzati armanent adevarat , atunci sa se implice NATO /UE /USA/ UK….
    Sub egida ONU/ NATO trebuie sa asigure ” No fly zone” cel putin in porturile unde se exporta cereale….

    Rusia are un imens teritoriu , resurse ,dar politicienii lor sunt INCAPABILI SA-L GESTIONEZE!
    Atunci ,ca intodeauna ,privesc plin de invidie /ura la vecinul de langa el pt a-l cotropii….

    Vom cobora temperatura in case, la iarna!
    Este un pret foarte,foarte mic, asumabil .

    Priviti ce pret plateste Ukraina pt ca a indraznit sa doreasca integrarea in lumea libera si civilizata! Se poate compara?!

    Spurcaciunea gandirii politice rusa ,n-are ce cauta in UE….

    12
  20. Ieri ziceau ca defapt portul Odessa a fost atacat chiar de ucrainieni, astazi tanti Zaharova spune ca defapt au atacat obiective militare din portul Odessa cu o precizie chirurgicala. Cata nesimtire sa ai sa minti in halul asta? Urata natie a mai dat Dumnezeu acestui pamant, urata si mincinoasa, niste salbatici. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce orori au fost supusi toti cei trimiti in gulag, inclusiv zeci de mii de romani. Si mai scarba imi este de toti romanii ce fac propaganda Moscovei, de la jurnalisti la parlamentari. Pe termen scurt Europa va avea probleme financiare , pe termen mediu si lung Europa va iesi mult mai puternica din aceasta poveste.
    Doar Germania baga 150 de miliarde de euro in hydrogen verde , o suma imensa, pentru a face tranzitia de la gaz la Hydrogen in industria grea, transporturi si incalzire . Pe termen mediu si lung toate tarile cu rezerve mari de petrol dar oieri la origine isi vor suge degetul , de rusi nici nu mai vorbesc, ei isi vor suge degetul de la picior.

    12
    • Vezi ca voi astia cu „Hydrogen verde” sa nu sugeti ceva aflat intre destele mari dintre picere …..

      Imi dau seama ca tu nu ai auzit de ceva numit „legea conservarii” sau crezi ca este o minciuna comunista ….. la fel cu proncipiile termodinamicii insa cei ca tine se bazeaza prea muot pe daca si cu parca si ca nu ar fi rau sa fie bine…

      Deocamdat rwanda,mentl „verde” este o .. inselatorie batata pe incultura….

      Si ciocu mic! Nu de lata dar in lb romana se scrie „hidrogen” !!!
      Si nu te da … nu8 de lata dar eu chioar ma in familie disparuti in „gulag”, (numa ca noi ziceam Siberia) si imouscati la Fantana Alba ! A da.. Si batatura bunicului meu Gheworghe este in .. Ucraina!

      6
      • Ghita , esti prost ca noaptea.

        7
        • Ghita Bizonu'

          Da draga ca numa prostii merg la scoala si invata chimia!

          Da observ ca la scoala ai chiulit si de la geografie …

          3
      • Germany has earmarked $220 billion for industrial transformation through 2026, focusing on building out electric charging infrastructure and deploying hydrogen technologies. Value chains for green hydrogen — using renewable electricity to split water via electrolysis instead of steaming natural gas — and ammonia are the centerpieces of Germany’s strategy.

        There are multiple ways green hydrogen can displace fossil fuels in the industrial, power and transportation sectors. For example, green hydrogen can be used as a feedstock for steel-making instead of highly polluting coking coal; green hydrogen can replace natural gas in the petroleum refining sector, and green ammonia — ammonia produced from green hydrogen — can be used either as a clean fuel to power marine vessels or as a feedstock to produce green fertilizers.

        https://www.brinknews.com/germany-can-lead-a-green-hydrogen-revolution/

  21. Se pare ca smenul este urmatorul:
    – Productia agricola din Rusia este foarte buna anul acesta si ar acoperi atat productia pierduta partial a Ucrainei cat si minusul de productie datorat secetei din UE;
    – Rusia este foarte dispusa sa exporte cerealele din aceleasi motive ca si ucrainenii; nu au unde s-o depoziteze, fermierii lor trebuie sa-si ia banii etc;
    – Dar desi Rusia nu are sanctiuni care privesc exporturile de cereale are sanctiuni care privesc transporturile navale: porturi unde navele lor nu au voie sa intre, greutati mari in a-si acoperi asigurarile pentru nave, iar acest acord tocmai asta face, relaxeaza asiguararea transpoturilor si permite astfel exportul rusesc;
    – exportul rusesc de cereale va calma preturile, iar acest lucru vine in directul avantaj al Vestului, dar Rusia nu are ce face, nu poate sta pe stoc cu 90 de milioane de tone de cereale, ca-i intra fermierii in faliment;
    – exportul ucrainean, daca va fi, nu va fi ceva exceptioanl, baza raman tot porturile romanesti, macar si pentru ca cele trei porturi au capacitati reduse (Odesa doar 800 de mii pe an), iar pe de alta parte, cele 20 de milioane de tone de cereale disponibile la export nu se afla in porturi, cum mai cred unii, ci sunt dispersate pe intreg teritoriul ucrainean, astfel incat este nevoie ca cerealele sa fie aduse cu camioanele si trenurile, prin proximitatea unei zone de razboi (Herson) catre Marea Negara.
    Greu de crezut.
    -si ar mai poate si incercarea de a debloca cele 100 si ceva ne nave blocate acum in vestul Marii Negre. Au mare valoare dpdv al capacitatii de trasport.

    Asa ca, cel mai probabil, Erdogan n-a negociat mare lucru, intelegerea fiind facuta peste capul lui intre NATO si Rusia, Turcia fiind doar tara gazda si semnatara a documentelor, la fel ca si ONU. Miza acordului fiind cerealele rusesti nu cele ucrainene.
    Pe de alta parte ce garantii are acest acord? ONU si Turcia, ONU n-are armata, iar Turcia nu va conta.
    Dar vom trai si vom vedea…

    8
    • EU si mai ales USA nu au nevoie de cerealele rusesti. Nu au niciun interes sa vanda rusii ceva ca sa finanteze bugetul. Eu totusi am 2 dileme legat de blocada asta
      – de la Chilia pe contur mal pana la Odessa sunt cam 150 mile, de unde au rusii nave acolo ca sa faca blocada? Navele ruse sunt mult mai in sud sau est ca se tin la distanta de rachete.
      – sa spunem ca un vas cu pavilion croat trece prin fata Chilia in apele ucrainiene, rusii sa spunem ca il someaza radio sa se intoarca, dar rusii sunt la 100 mile si nu pot ajunge.
      Ce fac rusii, trimit o racheta in vasul civil care a intrat in apele altei terte tari care nu are razboi declarat cu nimeni? Risca rusii sa atace un vas sub pavilion de stat NATO? Pai numai daca citesti tratatul constati ca e descris exact ca si act de agresiune si va necesita un raspuns.
      Legat de intelegrea turcilor pentru escorta, eu zic ca sunt pe cont propriu in cazul in care o mina/racheta/torpila ii va lovi, pentru ca au un tratat semnat cu rusii cu scop declarat, nu practica navigatia libera.

      • il asteapta sa treaca de insula serpilor si ii da o racheta.
        situatia e altfel: daca e un acord semnat international se presupune ca ar fi oleaca de siguranta . banuiesc ca stii ca firmele de asigurari se cam dau cu curul la gard sa amai asigure nave care vin aproape de regiunea de conflict , sau ca au crescut preturile la asigurari

      • Sumele nu sunt semnificative fata de comertul cu gaze si titei, iar interesul exista pt a fi liniste in tarile din Orientul Mijlociu si Africa.
        Este vorba de a lasa navele sa intre si iasa din porturile ucrainene in primul rand. Au macar cele sase sumbarine Kilo.

  22. Partea interesanta cred ca e ce s-or fi inteles ei in afara acordului fara sa treaca pe hartie daca chiar va functiona treaba asta cu ultimele atacuri asupra Odessei
    Din ce vad pe net sunt anumite forfoteli pe la ucraineni ca cica unii din conducere or semnat fara sa-i informeze pe altii din conducere ce semneaza .
    …vom vedea pe la toamna probabil

    1
  23. Acordurile semnate sunt punctuale. Nu înseamnă nici armistițiu, nici încetarea focului, nici demilitarizare orașelor port ucrainiene..
    Cert este că în aceste orașe sunt inca forte și echipamente militare și cu siguranță destui spioni in slujba rușilor.
    Acordul nu reprezintă doar o gura de oxigen economică pentru UA ci și pentru creditorii UA. Probabil că aceștia au și creat presiuni pentru semnarea lui.
    Să nu avem așteptari prea mari de la acest acord fiindcă, dacă el ar fi produs deranj rușilor, nu ar fi fost semnat de aceștia.

    1
  24. Ba pardion .. rusii catiga la propaganda. Voturi la ONU .. cinteaza si astea!!!

    1
    • Sa nu uiti sa despaturesti steagul cu PCR

      7
    • Si asta. Deja propaganda lor explica cum „comunitatea internaționala” e făcută din Asia și Africa,nu din Europa și America de Nord.
      Iar alde Dugin scria de când hăul ca islamul e un aliat al Rusiei,pt ca ar fi o forță conservatoare,opusa liberalismului atlantist.

      Tembelii îs în stare sa rescrie balada lui Digenis Akritas.

      5
      • La filmulete cu Putin explicand ca Asia, America de Sud, Africa sunt importante si se vor ridica e plin de comentarii ca wow ne baga in seama nu ca americanii si e plauzibil ca nu toti sa fie troli. Doar ca acum cu retragerea Vestului din zonele alea, ei pot face propaganda anti rusa cu razboiul care le taie haleala. Ar trebui sa fie filmate calatorii simbolice cu nave egiptene si altele din zona cum merg si iau grau din Odessa. Ar face rusii tampenii cu toti ochii flamanzi atintiti spre ei? Ma intreb si ce iesea daca nu erau dati afara din serparie…

    • vorbesti din articole de pe net, habar nu ai situatia.
      Am fost in vara asta in o tara nord africana unde un angajat care sta o zi intreaga in soare la 45 de grade castiga 200 usd/ luna. Un kg de tomate care anul trecut era 0.12 usd, anul asta era 0.5 usd, painea a crescut de 3 ori si carnea de 2 ori. Cand ai 200 usd si in 2021 hrana reprezenta 70% din cheltuiala lunara, in 2022 deja sunt probleme foarte grave de a asigura hrana familiei. Nu uita ca la musulmani femeile nu lucreaza si au de la + 3 copii fiecare femeie, iar un barbat poate avea mai multe neveste. Din cauza asta erau extrem de suparati pentru ca unii au trebuit sa-si trimita nevestele la munca, si cum saracele nu prea au educatie si skill faceau munca de jos. Chestia asta este o umilinta pentru ei.
      Si acum sa vezi miracolul propagandei de care spui, absolut toti imi spuneau ca viata e grea de la razboiul lui „Putin” pe care il faceau direct responsabil de viata lor grea. Asa ca propaganda de care spui e doar pentru aia care au urechi sa o auda, in rest 99% vad faptele.
      Asta este un motiv al dracu de bun ca rusii sa faca simularea asta de acord, va fi doar PR sa inchida gura lumii cu o raza de speranta, ca ulterior lucrurile nu vor functiona o sa spuna senini ca nu este din cauza lor.

      4
  25. Rusiei trebuie sa ii se de-a un bocanc in gura. Astia nu inteleg de vorba buna. Daca americanii nu le dau Atacms …atunci sa traga cu ce au, Harpoane, Neptun, orice, dupa navele violatorilor si dupa podul Crimeei.

    5
  26. Nu, nu este !!! Rusii i-au lovit a 2-a zi cu rachete pe ucrainieni, deoarece turcii le-au tinut seful in picioare, sub lumina reflectoarelor in fata camerelor de luat vederi. Razbunarea a fost urgenta si nu stim daca este singura.

    • Am rezerve că rușii ar folosi niste rachete de mare precizie doar pentru a razbuna onoarea sefului.
      Mai degrabă avea ceva informatii privind ținte valoroase in economia razboiului.

      • Intrebarea nespusa este
        De ce rusia prin mai mulți guristi cu staif a negat atacul cu rachete asupra Odesei ?
        Poate ca lanțul de comanda era rupt sau ori a fost doar o teapa pentru oportunistului de erdogan .
        Cred ca scopul „tratatului” este de a vinde rusii cerealele lor
        Parcă china concesionase 20%din suprafața arabila a ucrainei (cele mai bune terenuri) . Nu răzbate nici o reacție a Chinei…nu cumva granele din tratat de fapt sunt ale Chinei?

        1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *