Care dilema nu prea exista de fapt, indienii nu au de ales si dau deja semne ca dependenta lor militara de Rusia va avea un sfarsit previzibil. India isi intareste fontierea comuna cu China si trimite acolo tot ce are mai bun: S 400 si Rafale.
Prima baterie de S 400 se afla deja la datorie, in nord-estul Indiei, iar cea de-a doua (care trebuie sa soseasca din Rusia) va fi dislocata tot pe-acolo. S 400 pentru ca S 400 au, India nu a primit pana acum accesul dorit la sistemele vestice Patriot si SAMP/T dar acest lucru s-ar putea schimba.
Fata de relatiile cu China, acestea sunt tot ostile, saptamana trecuta guvernul indian a cerut Chinei sa-si retraga trupele de la granita comuna din regiunea Ladakh.
Din punctul de vedere al sistemelor de armament, India vireaza incet dar sigur spre calitatea oferita de Occident: submarine Scorpene, Rafale, Rafale M/Super Hornet pentru marina in loc de MiG 29K, Rafale/F15EX pentru fortele aeriene, rachete ASRAM, elicoptere de atac americane, elicoptere grele de transport tot americane, UH-60 Romeo (ASW).
Adevarat ca deocamdata fortele armate indiene depind in mare parte de sisteme de armament rusesti si au in dotare cantitati enorme de avioane, tancuri, sisteme anti-aeriene, fregate sau submarine, dar vantul schimbarii bate tot mai tare si asa cum scriam intr-un articol anterior, recenta apropiere dintre Moscova si Beijing nu poate oferi prea multa liniste Indiei cu atat mai mult cu cat slabiciunea Rusiei in fata Chinei poate fi extrem de periculoasa atat pentru Rusia cat si pentru India.
Poate ca India nu va trece in mod oficial cu arme si bagaje in tabara Vestica, are prea multe de castigat din relatia sa actuala cu Rusia (cumpara titeiul de Ural cu o reducere de 35$ per baril, ceva cu adevarat istoric) dar lucrurile se vor misca, atat timp cat China nu pare dispusa sa lase de le ea, iar slabirea economica a Rusiei va obliga Moscova la destule compromisuiri in fata Chinei.
Despre slabiciunea economica a Rusiei cred ca acest articol este elocvent (AICI)si aici discutam despre situatia economica a Moscovei la doar cinci luni de la izbucnirea conflictului. Ce va fi peste un an sau doi?
In acelasi timp nici americanii/europenii nu stau cu mainile in san iar India baga de seama. Astfel planul de a moderniza 85 de aparate Suhoi 30MKI la standardul Suhoi Su 30 SM2 (cea mai avansata varianta a Suhoi 30) a fost amanat sine die de New Delhi sub presiune unor posibile sactiuni. Desi planul de modernizare a fost anuntat inca din 2019 (si viza mai ales radarul AESA) deocamdata nu s-a intamplat nimic, tot asa cum nici constructia a inca 12 aparate Suhoi 30MKI (pentru inlocuirea celor pierdute in accidente) nu a fost demarata.
Pentru Suhoi 30 MKI, India importa motorul si aproximativ 40% din componente direct din Rusia.
PS Foarte haios imi pare stirea aparuta zilele trecute prin care trupe chineze, indiene, rusesti, si inca cateva tari cu totul neinteresante, ar participa la exercitii militare comune in Rusia. China si India?! Ce sa faca impreuna, sa-si creasca interoperabilitatea?!Daca careva gaseste vreo logica intr-o astfel de situatie sa ne anunte si pe noi, dar daca lucrurile chiar asa vor sta, inseamna ca – deocamdata cel putin – India face unele compromisuri mai deloc in interesul ei.
GeorgeGMT
Salut. Peste 10-15 ani vom vedea India in bratele occidentale, ce sa mai faca cu tehnica ivaneasca. Nu are de a face cu articolu, dar am ramas cu ceva semne de intrebare, cum de Dughina pe care ieri au ingropato nu parea un cadavru care a avut de a face cu o bomba in masina cu care se deplasa, prea curata la fata nimic parjolit.
Buna intrebare ..Dupa asa ceva ar fi trebuit sa ai un close casket…
raspunsul e evident, au facut la fel ca la lenin. la imbalsamat chiar se pricep 🙂
Exista o poza cu Dughina dupa ce a fost aruncata din masina de explozie. Si daunele erau in partea inferioara a corpului, bomba fiid pusa sub masina, pe partea soferului.
Sunt sanse mari sa nu fi suferit daune mari in zona capului, sau cel putin nu intr-atat de mari incat sa nu poate fi cosmetizate de catre pompele funebre.
India bolsters arms ties with West to sever Russian dependence
https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/India-bolsters-arms-ties-with-West-to-sever-Russian-dependence
India, world’s biggest buyer of Russian arms, looks to diversify suppliers
https://www.reuters.com/world/india/india-worlds-biggest-buyer-russian-arms-looks-diversify-suppliers-2022-05-18/
The Kremlin is poised to cut future spending plans by £24bn as Western sanctions against Russia bite.
Defence, technology and transport budgets are all set to be trimmed, according to Russian media.
https://www.telegraph.co.uk/business/2022/07/04/ftse-100-markets-live-news-tax-gas-fuel-pound/
O tara aflata in razboi sa taie din bugetul apararii? Serios?
plus ca acum o luna economia Rusiei nu arata chiar asa de rau:
https://www.politico.eu/article/western-sanction-stinging-hammering-russian-economy-data-show/
India este de mult în bratele Westului, ceea ce fac ei acum este doar sa profite de disperarea rușilor, care rusi nu își permit sa ofere la infinit astfel de reduceri.
Zeci și sute de milioane de indieni câștiga lucrând în și pentru firme occidentale și asta e un mijloc de presiune important.
Deocamdată India e obligata la echilibristica pt ca majoritatea armamentului în serviciu este rusesc și au nevoie de asistenta și componente din Rusia.
Când armamentului occidental va ajunge la o masa critica în dotare lor vor putea sa se rupă decisiv de rusi.
Pana la urma rusii nu le mai pot oferi mare lucru și sunt din ce în ce mai strâns aliați cu dușmanul. Interesul poarta fesul
nu fac echilibristica din cauza armamentului, in mare parte produc si ei, iar unde nu produc pana la urma pot copia ca si chinezii sau importa din vest/ Israel.
Ei au 2 probleme
1. au o democratie asiatica, mai apropiata ca model de rusi decat de japonezi sau coreeni, au o coruptie endemica si culturala, nu au legi chiar asa democratice, iar societatea feudala bazata pe caste este inca prezenta. Propaganda populista e in floare, acolo conteaza marea masa de saraci votanti si clica celor cativa super bogati, clasa de mijloc de care spui ca lucreaza in multinationale e inca foarte mica si nu prea o baga in seama cei din politica. Daca la noi se minte si se fura, e de cel putin 10x mai putin ca la astia. Clasa lor de mijloc e foarte dezamagita de politicienii, gandesc fix ca la noi ca ei produc si guvernantii locali si centrali le fura banii sau ii dau pe pomeni sociale.
2. saracia e inca foarte mare, orice politician de acolo va putea fi conectat la furtunul de bani numai daca masa asta de saraci au ce manca, deci asta e obiectivul lor principal. Cei din multinationale cu toate ca sunt cotizanti la buget, au din ce trai si sunt putini. Deci obiectivul politic e sa aiba ce sa le ofere marei mase de saraci, adica mancare si energie ieftina. De asta inca merg dual si pe mana rusilor, de la rusi iau energie ieftina si cereale (din astea au si ei) iar de la vestici tehnologie si investitii care sa le asigure dezvoltarea.
Problema e ca echilibristica asta a lor in o zi nu va mai merge si vor trebui sa aleaga o tabara, dar la oricare vor renunta se va lasa cu probleme sociale. Probabil ca vor sa renunte la rusi gradual pe masura ce societatea se va dezvolta si nu va mai conta asa de mult traiul de baza.
Cine crede ca India va renunta la cooperarea cu Rusia se inseala. India nu uita ca ajutorul cel mai important in razboiul cu Pakistanul a venit de la Rusia. Nu a uitat ca SUA + Marea Britanie + restul au trimis ajutor Pakistanului si au constituit efectiv o blocada in jurul ei. India, la fel ca si Turcia de acum vrea si poate sa isi faca un drum al ei diferit de ce ne imaginam sau dorim noi. Evident ca sunt o tara a contrastelor cu colibe langa palate, cu armament nuclear, portavion si submarine alaturi de mahalale in care stau in total mai multi oameni decat are UK populatie iar in una singura peste un milion (Dharavi)
Pe de alta parte, India trebuie sa fie realista și sa lase trecutul în urma și sa se gândească la viitor. Pakistanul se inarmeaza cu armament chinezesc, care chiar dacă nu nlii știm nivelul cel puțin chinezii evoluează de la an la an. Pe când cu rusii, evoluția s-a cam oprit. Deci, rămân occidentalii, iar India dacă își joaca bine cărțile s-ar putea sa primească acces la niște tehnologie avansata de la americani și sau francezi.
Problema Indiei nu este neaaparat Rusia, ci o posibila relatie prea stransa intre Moscova si Beijing, poate chiar de dependenta economica a Rusiei fata de China.
Rusia, China si India! Ce sa faca impreuna, sa-si creasca interoperabilitatea….
India, probabil a mers in Rusia pt a cunoaste capabilitatile Chinei…
Acuma, zic și eu, India și China s-ar putea împăca bine, mai ales că amândouă au o explozie demografică accentuată, deci nevoie de spatiu și resurse. Dacă în viitor se vor asocia cumva, voi deveni un colos unic pe planetă. Conflictele de graniță se pot rezolva ușor având un asemenea obiectiv în agendă.
Toate aceste articole si comentarii de India vs Cnina isi au radicini in acest conflict?
https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_Sino-Indian
Sau rivalitatea dintre aceste 2 tari are o istorie mai lunga?
Nu e corecta afirmatia referitoare la explozia demografica. In China populatia a inceput sa scada, iar in India cresterea se diminueaza de la an la an.
Nu au cum sa se impace bine, sunt rivali regionali si au o istorie indelungtata de conflicte, inclusiv militare. infruntari fizice au loc in fiecare an, majoritatea ramanand putin cunoscute, mai ales in Himalaya.
China incearca sa isi extinda sfera de influenta in preajma Indiei (Sri Lanka, Bangladesh, Buthan, Nepal), si mai ales ii inarmeaza pe pakistanezi.
ambele popoare si culturi sunt stravechi, fiecare cu impresia ca e buricul pamantului.
Se pot uni eventual intr-un joc video, dar nu si in realitate. In realitate sunt si vor fi mereu pe curs de coliziune
China scade ca si populatie. Au probleme. Datorita politicii 1 familie 1 copil toata lumea a dorit urmasi de sex masculin. Sunt unele zone cu 20/1 raportul intre barbati si femei.In unele zone chiar importa femei pentru casatorie. Iar acum guventul incearca o politica noua prin care se ofera dreptul la 3 copii per familie. Din pacate nu prea merge datorita politicii 0 covid cat si a bulei imobiliare multi au cam ramas fara joburi si s-a produs un blocaj financiar. Probabil o sa urmeze o perioada.
Corect
Conflictul lor e un antrenament și un false flag.
Să nu uităm că i din Brics e India și c este China.
Despre armament, treaba e simplă: ai terminat academia cu 10, Rafale. Cu 7? Su30. Cu 5? Mig21.
India in momentul de față duce o politică externă înțeleaptă și echilibrată.
Conflictul chino-indian este un false flag? Argumenteaza-ti te rog afirmatia.
E atat de false flag ca acum unu-doi ani s-au batut cu maciucile indieni si chinezi pe intuneric…
Treptat, dar sigur, Rusia pierde teren in domeniu comertului cu tehnica militara. Daca vor pierde Idia definitiv e deja prea mult pentru industria lor. Mai putine comenzi, disponibilizari de oameni pregatiti in anumite domenii cheie ale industriei de aparare.
Strategia lui Putler de a ocupa Ucraina a dat gresi. Insa propaganda lor in lume inainte de invazie era una buna fata de fortele lor armate. Cam toata lume credea ca Rusia va spulbera Ucraina, sau ca armata lor e foarte performanta, si tehnica lor de lupta la fel.
Acum, orice tara serisoasa cum e India si-a pus niste semne mari de intrebare, si evident ca s-au orientat spre americania si europeni in doemniul tehnicii de lupta militare, avind in vedere cum performeaza in Ucraina.
La noi totul e liniste si pace. Nu corvete si fregate, dotare cu avioane F16 de la norvegieni decurge lent, antranarea pilotilor pe viitoarele avioane la fel. Si cam asa e peste tot la noi. In orice domeniu al armatei, totul e jale. Doamne fereste de un razboi ca nu ai pe ce pune mina
Exercitiile ale militare comune sunt de fapt biatlonul de tancuri care se tine anual. Si la care paricipa echipaje din armate care au in dotare t72m. Pe care se si concureaza, mai putin ceainizii care vin cu propriile type98g.
@strumpf
Știam că PLA a concurat cu Type 96B la biatlonul de tancuri. 98G ăsta de unde a apărut?
Măcar există? Eu știam de 96 și 99, de 98 nu am auzit niciodată.
Părerea mea, hâc…
Corecție.
După ce am căutat, am descoperit că au existat 18 prototipuri, bazate pe T-72, dar care nu au ajuns în producția de serie. Singura lor realizare a fost participarea la o paradă de ziua națională a Chinei.
Părerea mea, hâc…
am tastat eu aiurea de pe telefon.corect,au participat cu type96b.
Asistăm la tranziția dintre o lume globalistă la una bipolară deocamdată. Mai devreme sau mai târziu toate țările din brics vor fi puse să aleagă. Momentan, brics profita de pe urma conflictului și vor cu ambele părți, până se vor limpezi apele vor mai putea merge cu ambivalenta actuala, dar va veni (și nu peste mult timp) momentul când vor trebui să aleagă ori ori.
Într-o parte, s-a concentrat deja jumătate din pib-ul mondial, în cealaltă parte sunt rușii, Iran, coreea de nord, Venezuela și moneda din Botswana.
China ezită să fie foarte tranșantă, pe indieni sunt presiuni mari, SUA și Europa cauta să-și relocheze parte din industria critică, sunt mișcări a căror amploare și magnitudine sunt fără precedent.
Perioada asta e extrem de complicată, cu tot felul de crize care vin, unele reale, altele la fel de reale dar fabricate, când vom atinge un grad de reziliența și autosuficienta, lucrurile se vor transa.
La cum au performat S400le din Crimeea în locul Indiei mi-aș pune niște semne de întrebare.
da, si asta numai la partea de interceptare fara nici cel mai mic bruiaj activ sau pasiv. Iti dai seama ca „performanta” asta se va reduce drastic in mediu ostil?
Indienii stau bine cu diplomația. Vorbesc frumos, au vocabular dar să nu uităm că ei au fost o perioadă, colonie britanică. Si nu prea le-a plăcut.
Abia in 1950 si-au recăpătat independența față de UK, dupa care au urmat războaiele cu Pakistan. Era firesc sa apeleze la Rusia având in vedere că abia scăpaseră de anglo-saxoni. Nu vor renunța nici acum la ruși dar vor mai da din ciolan francezilor.
US e ținută așa… să pară că e concurență.
Macar ai idee de cand si de ce armamentul rusesc a devenit important pentru India? Eu cred ca nu. Altfel ai inteles ca in conditiile strangerii relatiilor ruso-chineze din prezent, Rusia nu mai poate fi furnizorul principal de armament pentru India.
Rusia și China nu vor fi niciodată ATÂT de apropiate ci doar cât trebuie. Rușii nu iubesc chinezii iar situatia de față este doar de conjunctură.
India pentru ruși este vitală. Crezi că doar noi știm ce vrea China de la Rusia? Și rușii stiu foarte bine așa că nu vor lăsa India să zboare din mână,tocmai că este un dusman adevărat al Chinei.
In plus, prin intermediul Indiei poate mai șurubăresc si ei un pic pe la Rafale si nu numai…
India a devenit importanta pentru rusi in contextul litigiilor de frontiera cu China care aveau loc cam in aceeasi perioada cu razboiul dintre India si China pentru frontiera himalayana. Din acel moment rusii au folosit India ca element de presiune asupra Chinei. Apropierea ruso-chineza se intampla acum indiferent ce credem noi, divergentele au devenit mai putin importante in contextul provocarilor cu care se confrunta si au un numitor comun., SUA si aliatii lor din Europa si Asia. In acelasi timp Pakistanul este absorbit tot mai mult in sfera de influenta chineza. Pe acest fundal al ciocnirii intereselor strategice ale Indiei si Chinei in regiune, al apropierii tot mai vizibiile a Rusiei de China, India vrand nevrand joaca pe cartea apropierii de puterile vestice. De altfel in ultimii ani contractele pentru armament vestic s-au inmultit. Se pare ca fortele indiene incep sa participe la manevre comune cu SUA si aliatii mai ales pe partea navala. Participarea Indiei la unele exercitii militare cu tenta sportiva in Rusia este mai mult o formalitate ce tine de inertia unor relatiii ce au existat pana acum. Distantarea de Rusia nu este inca fatisa. Dae este in curs de desfasurare.
@Man
https://www.atomicheritage.org/history/indian-nuclear-program
In link-ul de mai sus se regăsesc relativ cu ușurință motivele apropierii sau distantarii diplomatice și militare ale Indiei , in funcție de situație și interesele lor regionale, chiar dacă e vorba de programul lor nuclear.
Eu personal cred că în acest moment SUA e cum vrei, dar nu ținută la ușă.
India are 2 probleme:
1.China
2.Pakistan
SUA
1 e comună
2.Paki cam joacă la 2 capete și SUA cam știe….
Zic și io….
Să ne facem o părere și despre chinez, cam ce înseamnă bugetul chinezului față de american…
https://m.youtube.com/watch?v=mH5TlcMo_m4
India este o federatie cu popoare diferite, cu limbi diferite, mâncăruri diferite si așa mai departe.
Fostă colonie engleză ,parte a așa -zisei „British Raj” care includea și părți importante a Pakistan actual, Bangladesh și Burma, după decenii de asuprire si efectiv stoarcere a resurselor, au decis să devină independenți.
Religia a separat cele 4 țări noi înființate…India, Pakistan, Bangladesh și Birmania. De aici si războaiele India/Pakistan…hindu vs musulmani. Firește,cineva trebuia să profite si de acest fapt… foști stăpâni vs Rusia care a încercat atragerea Indiei in sfera sa de influență însă a ratat dar a rămas
cu rolul „prietenului”.
Pentru India anilor ’70-’80 , tehnologia rusească a fost „unt pe pâine”. Nici prea complicată, nici prea scumpă si indeajuns cât să sperie Pakistanul.
Pe de altă parte si Rusia dorea să se poziționeze in coasta Chinei. Și așa Rusia a preluat rolul de organizator si creator al noi armate indiene. Și a ieșit ce a ieșit…O salată de boeuf căci si francezi au participat constant cu Mirage si alte jucări dând acel farmec de India.
Sincer, nu cred că cineva își mai dorește India. Acolo e cald, miroase a curry , se mănâncă cu mâna, 1.4 miliarde locuitori și mai e și plină de șerpi.
Ricer Cars…Ricer Aviation: