Suhoi Su 57 poate si navalizat

Daca Suhoiul 57, “invizibilul” rusesc, nu numai ca n-a rupt gura targului dar nici acum nu este operational (desi la nivelul anului 2022 ar fi trebuit sa fie in dotare gata de lupta) iar la nivel de aparate construite si livrate fortelor aeriene avem 2 aparate in 2021 si probabil tot doua in 2022.

Dar cu toate acestea, Yury Slyusar – directorul general al United Aircraft Corporation, a anuntat pe 16 august ca marina rusa (am vazut deja cat de exceptionala este) are de gand sa se doteze cu portavioane ultra-moderne (o idee veche si destul de nastrusnica, de altfel), iar la asa portavioane ultra-moderne nu se poate altfel decat cu un Suhoi 57 in varianta navalizata, similar – in opinia ivanilor, cu F 35C…

Declara directorul rus: “The groundwork laid under the Su-57 program makes it possible to solve the tasks of the Russian Navy’s naval aviation within the shortest time possible.” Cu alte cuvinte, varianta “terestra” a Su 57 este gata de lupta, rezultatele sunt foarte bune, proiectul matur, asa ca merge ca pe baza lui sa fie dezvoltata o varianta navala, demna urmasa a Suhoi Su 33. Asta dupa ce cu nu foarte mult timp in urma se anunta intentia dezvoltarii unei variante  de Su 57 cu doua locuri.

Cel de-al doilea ocupant urmand a avea ca rol principal controlul unor drone (S 70 Okhotnik), un fel de “Loyal Wingman” in varianta ruseasca. Rusii mari progrese n-au facut, dar chinezii au prins ideea din zbor si vor avea o varianta a J-20 cu biloc fix pe aceeasi idee. De unde vedem noi ca marile minti se intalnesc undeva sus, deasupra noastra a muritorilor de rand.

Tot domnul Slyusar ne si spune cate Suhoiuri 57 au fost pana acum fabricate: 4 bucati, urmand ca pana in 2024, sa fie livrate 22, iar pana in 2028 toate cele 76 de bucati comandate de ministerul apararii. Greu totusi de crezut ca aceasta cadenta va fi si respectata, cu atat mai mult cu cat nu se stie ce vor face rusii cu motorul dedicat si radarul extrem de greu de fabricat in serie.

De altfel, in acest moment, rusii au probleme si surubaresc la sistemul de comunicatii al Su 57.

Dar rusii sunt optimisti si desi nu sunt in stare sa construiasca nave militare de tonaj ceva mai mare, viseaza cu cohii deschisi la portavioane.

Intre timp Suhoi Su 57 nu are absolut nici un client extern, nici macar potential.

GeorgeGMT

29 de comentarii:

  1. Salut. Sa le uram succes.

    3
  2. cum nu au clienti? au zeci si zeci din categoria Nu excludem sa …….
    Nici eu nu exclud sa cumpar 10 Ferrari, 2 yachturi, un portavion cu propuslie nucleara si un Starship. Nu exclud nimic, deocamdata am o mica probema de cash. revin eu

    37
  3. Succes rasei superioare ruse.
    Au cu ce concura cele 187 F 22 și cele 825 F 35 deja livrate. ?Livrate inclusiv portavioanelor.
    Încă un efort tovarăși și trecem înaintea capitalismului aflat la buza prăpastiei. ???

    43
    • Nu degeaba americanilor le e ‘frica’ de chinezi si nu de rusi …

      6
    • Fac rusi cobra in aer si dispare de pe radar nu stii tu cum e su-57 ,si pe ucrainieni ii bombardeaza desi nu ii vede nimeni facand asta si stii de ce pentru ca este invizibil ,si pe radar si in lupta.

      1
  4. Poate pest vreo 2 ani chinezii vor lua un Su 57 sa puna sublerul pe el, cf traditiei.

    6
    • Asta daca nu cumva in prezent aeronavele dezvoltate de chinezi ( J20 ) nu sunt similare sau chiar superioare celor facute de rusi fapt ce nu ar mai determina o intentie de a copia ca in trecut. Cred ca in materie de senzori, soft sunt sanse mari sa stea mai bine chinezii tinand cont de economia acestei tari si capacitatile de cercetare / dezvoltare si productie.

      21
    • asta doar daca vor sa vada cat au evoluat in ultimii 10 ani.
      citeam undeva, China are buget de cercetare cat tot bugetul militar al rusilor.

      2
  5. >Dar rusii sunt optimisti

    Nu trebuie să confundăm optimismul cu propaganda.

    5
  6. Cu siguranța SU57 este un avion superior fata de tot ce au rușii in prezent . Singura chestiune de discutat e dacă se poate compara cu generația a 5-a a americanilor – F22 și F 35 – răspunsul cred ca îl știe toată lumea și pana la urma ar fi absurd sa fie altfel …
    Bugetul SUA este de vreo 10 ori cât bugetul Rusiei , PIB SUA este de câteva ori PIB Rusia , dimensiunea armatei americane este de câteva ori cât dimensiunea armatei Rusiei …
    Cel mai demn pentru Rusia ar fi sa recunoască aceste aspecte și sa nu se mai compare cu SUA – iar ca tot veni stirea cu Gorbaciov , cred ca a fost ultimul lider al rușilor care a înțeles care ar fi direcția cea mai buna de dezvoltare a Rusiei , deși in primii ani ca lider al Rusiei parca și Putin a încercat o apropiere de vest …

    21
    • John vere vezi că terminatorul ie pe urmele tale; știu sigur că ții cu americanii, ia puneți tu întrebarea câte țări din lumea asta mai țin cu ei, oricum China ia întrecut demult în tot ceea ce înseamnă industrie și rușii i-au întrecut în multe realizări militare, te mai întreb de ce americanii au nevoie de atâtea alianțe militare dacă sunt așa fortosi?

      • Sincer , nu sunt vreun fan fanatic al americanilor , nu sunt genul care linge in fund …
        Lumea in care trăim nu este albă sau neagră , este foarte nuanțată – foarte multe nuanțe de gri …
        Întâmplarea face ca noi sa avem nevoie de parteneriatul cu SUA pentru siguranța , iar SUA sa aibă nevoie de noi pentru ca in colțul asta al Europei suntem cea mai mare țara de încredere pentru ei …
        Sunt sfinți americanii ? Nici pe departe !! Sunt americanii niște paraziți planetari – cum spun unii ?? O fi , nu zic nu …
        Ce vreau sa se înțeleagă – nu ii pup in fund pe americani , nu le cant ode , nu le ridic statui ..
        Dar de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial , SUA a devenit gardianul planetei – și-au asumat , fără sa le fi cerut cineva , acest rol – rezultatul – cea mai lunga perioada de prosperitate , amestecată cu putine conflicte …
        Legat de ruși , legat de Rusia – nu are capacitatea sa aducă prosperitate aliaților săi …
        Banii , binele , prosperitatea sunt in Vest, in Occident , nu in Est …
        Legat de faptul ca au nevoie de aliați – ma gândesc ca o alianță cu cât e mai mare , cu atât șansele ca un conflict sa apara in cadrul alianței sunt minime …
        Hai sa ne punem o întrebare – oare dacă nu ar fi existat NATO , cât de mare ar fi fost posibilitatea unui conflict între Turcia și Grecia ? Eu cred ca foarte mare …
        Am umblat mult in lumea asta , de aceea nu cred in alb sau negru …
        Am prieteni palestinieni – ii urăsc pe americani , ii apreciază pe ruși – mi-au spus ca Siria pana nu au intervenit americanii sa încerce sa îl dea jos pe Assad era o țara foarte frumoasa in care se trăia foarte bine , iar acum e o ruina – o fi , nu o fi , nu știu …
        Pentru România , prietenia – vor zice unii , slugărnicia – vor zice alții ,cu SUA cred ca e sănătoasă , la fel cum e sănătoasă apartenența României la blocul UE …
        Personal , mie Putin mi s-a părut un om foarte interesant , am încercat sa văd omul din spatele imaginii publice și mi-a lăsat impresia unui om inteligent , cu siguranța foarte carismatic , sunt sigur ca are multe calități …
        Dar ceea ce face Rusia in acest moment in Ucraina este genocid !!!
        Rusia s-a șters la fund cu dreptul international !!!
        Și apare întrebarea – de ce sa se oprească la Ucraina – cetățeni de etnie rusa sunt și in Rep. Moldova !!
        Dar China ? De ce sa nu anexeze insula aia – Taiwan ?
        Dar India ? De ce sa nu atace Pakistanul – ca doar sunt aceiași nație , doar religia diferă …
        Legat de nivelul tehnologic , cred ca vârful îl deține SUA – au reușit rușii și chinezii sa ii depășească , se poate , dar pe termen lung cred ca tot americanii vor deține supremația , pentru ca ei controlează lumea …
        Personal , deși sunt – sau mai bine zis am fost – o persoana conflictuala , cred ca cea mai buna e colaborarea și cooperarea …

        7
        • Salut, am colegi la lucru, sunt din Siria, băieți muncitori și de treabă, am vorbit cu ei despre situația din Siria, au plecat de acolo pentru simplul fapt că sunt creștini dacă nu plecau de urgență, le executa toată familia, doar pentru a fi creștin. Cine zice că a fost bine, se înșală

          2
          • Prietenii mei palestinieni sunt oameni de afaceri arabi , poate ca ei nu au avut probleme pe linia asta . Ei vorbeau despre cum a arătat Siria înainte de conflict , despre cum se trăia in Damasc , etc, etc …
            Ideea este ca fiecare vede altceva , in funcție de locul unde se afla pe planeta asta și interesele pe care le are – cel mai important este sa încercam sa analizam in mod obiectiv situația …
            Pentru noi , pentru România o relație foarte strânsă și foarte apropiată cu SUA este foarte benefică …
            Stau ma gândesc pentru cine este benefică o relație strânsă cu Rusia și cu excepția dictatorilor , a organizațiilor teroriste – extremiste și a altor organisme antiguvernamentale , nu prea îmi vine in minte altcineva …

            1
        • Interesant.. îmi place punctul tău de vedere constructiv și apreciez viziunea ta cu privire la alianța în care SUA este nu pionul principal cii însuși regina tablei de șah!
          Dar ca și la partida de șah dacă meciul ie câștigat de o parte sau alta binenteles că regina ia toți laurii; dar să știi că ‘minunata’ alianță NATO ie susținută de blocul economic occidental care urmărește propriile interese expansioniste care țintesc tocmai estul Europei din care facem parte și noi apoi Ucraina Rusia fostele republici sovietice care sânt bogate in resurse minerale hidrocarburi gaze și așa mai d….Prin urmare UE și SUA urmăresc destabilizarea Rusiei și slăbirea ei urmând ca în timp occidentalii să zic pe șleau să pună mâna pe toate bogățiile din est!

      • Uite un punct de vedere care n-o sa-ti placa.
        „oricum China ia întrecut demult în tot ceea ce înseamnă industrie și rușii i-au întrecut în multe realizări militare, te mai întreb de ce americanii au nevoie de atâtea alianțe militare dacă sunt așa fortosi?”
        Cat de mult i-a depasit China la nivel industrial se vede duoa cat de tare tipa chinezii dupa ce SUA a restrictionat exportul de procesoare pentru imperiul celest iar cat de mult i-au intrecut rusii pe americani la realizarile militare se vede in Ucraina unde mai putin de 20 de lansatoare HIMARS au intors pe dos moralul si logistica rusilor iar aviatia rusa degajeaza din careul de 16 m de frica unor VSHORAD vestice. Dar altfel vrem puncte de vedere interesante si pertinente ca noi dam omprastiat cu clisee de propaganda moscovita.

        2
  7. „iar la nivel de aparate construite si livrate fortelor aeriene avem 2 aparate in 2021 si probabil tot doua in 2022.”
    Nu probabil, ci sigur. Nr „Bort” 53 si 54 rosu livrate :
    https://twitter.com/qretaxyeta/status/1530277835486728194?s=20&t=eGO78nhv5v4owrQv2ztigw

    Trei sau patru treceri ale unui (unora) Su-57 care au fost trimise „la luptà” pe cerul Ucrainiei au fost detectate nu numai vizual si radar, dar si … auditiv. Forma intràrii de aer cu un grilaj particular face sà emità un sunet caracteristic numai lui Su-57.

    10
  8. Peste 2-3 ani auzim ca il fac vtol submarin ca sa opereze de pe Moskva.

    35
  9. Pe hartie poa’ sa-l faca si arma antisatelit.
    Ce ma depaseste insa e obsesia cu Ohotnic. De ce sa-i dai sarcini suplientare amaratului de la mansa avionului daca oricum se face remote control, deci se poate controla de la sol?
    Oricum la sfarsitul acestui razboi va exista o rearanjare masiva a prioritatilor industriei de aparare rusa, cand vor evalua si vor constata ca hartia/PDF-ul nu i-a prea inspaimantat pe ucrainenii dotati cu tehnica NATO.

    2
  10. Su-57 navalizat e primul pas in realizarea Su-57 pentru fortele aerospatiale care va putea avea baza inclusiv pe Luna

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *