Ivanii sincer dezamagiti

Si, pana la urma, pe buna dreptate. Fac si ei o “mica operatie speciala” si le sare toata lumea-n cap?! Ma rog, lumea care intr-adevar conteaza si nu ne referim aici la tarile care inca-si declara sincera prietenie cu Rusia pe motiv de pret al titeiului redus cu 35%, tari care au granita cu Rusia, africane, sud-americane, sau China.

China conteaza dar nu prea  are alternative geo-politice desi vedem ca in cazul Taiwanului lucrurile au devenit deja banale: vizita doamnei Pelosi – mari si foarte mari manevre militare, scandal ca la usa cortului, mai apoi vizita unei delegatii din Congresul American – manevre militare dar la scara mult redusa, vizita a inca unei delegatii de congresmeni americani, Beijingul – satul probabil sa tot consume motorina degeaba – a protestat doar verbal…

Revenind la ivani, ei bine, au motive de dezamagire, multe si… contondente: mai intai Javelin si NLAW, sareau tancurile si transportoarele blindate ivanesti in aer mai ceva ca floricele in tigaia incinsa. Dupa acest dus rece, americanii, haini de suflet, au trimis in Ucraina HIMARSul si au inceput sa ia foc depozitele rusesti de mai mare dragul. Podurile de asemenea au sarit in aer, ba si prin Crimeea lucrurile au degenerat: baze aeriene facut scrum, avioane trimise la fier vechi, comandamentul flotei Marii Negre etc pana cand au inceput rusii civili s-o ia spre est, acolo unde de altfel le este si locul. Cat mai spre est…

Dar de curand lucrurile s-au complicat si pe campul de lupta si-a facut aparitia o noua arma americana, o arma extrem de periculoasa mai ales pentru radarele rusesti: rachete aer- sol AGM-88 HARM (anti-radiatie).

Aceasta HARM este in esenta o chestie simpla (de explicat cum functioneaza): aflata in aer impreuna cu un avion, aceasta racheta detecteaza emisiile in spectrul electromagnetic al radarelor inamice, le localizeaza cu foarte mare precizie si odata lansata se duce direct spre radar si, evident, ca-l trimite in lumea fiarelor vechi.

In realitate lucrurile sunt mai complexe pentru ca radarele compelexelor S 300/S 400 mai ales nu functioneaza precum un radar de supraveghere al unui aeroport civil (24/24H) ci cateodata doar in reprize scurte.

Doar ca odata ce tinta este localizata cu precizie, racheta “stie” unde se afla radarul chiar daca acesta a fost inchis si se duce direct spre pozitia triangulata. Ori un radar de S 300/S400, desi mobil (este montat pe un camion mai mare) are nevoie de suficient de multe minute pentru a fi dezactivat si gata de mars din momentul opririi lui astfel incat un aparat de zbor aflat in zona lanseaza rapid fara ca militarii aflati la sol sa mai poata face ceva.

In cazul sistemelor anti-aeriene cu raza medie si scurta mobile, de tip Tunguska, Tor sau Pantisr lucrurile sunt un pic diferite macar si pentru ca acestea au o mobilitate net superioara unui radar S 400, dar pe de alta parte cum sa-si sustii apararea anti-aeriana daca nu ai radarele in functiune? Ei bine, aici ar trebui sa intre in actiune sistemele anti-aeriene si anti-racheta cu raze scurte si medii, sisteme care ar trebui sa protejeze bateria S 400 in fata atacurile cu rachete de croaziera, rachete de tip HARM, JDAAM sau JASSM.

Doar ca una este teoria si alta realitatea cruda a campului de lupta real.

HARM este o amenintare de tinut cont, cu o incarcatura de lupta de 66 kg, o raza de foarte mare – 150km si o viteza de aproximativ 2300km/h. Adica vine de departe, poate ca tinta nici nu vede avionul lansator, iar odata lansata iti lasa foarte putin timp de reactie, cei 150 raza maxima putand fi parcursi in aproximativ 3 minute.

Cu toate aceste este greu de crezut ca racheta poate fi folosita la raza maxima. Motivul ar fi ca in US Air Forces aparatele care opereaza HARM detecteaza emisiile inamice si directioneaza rachete dupa lansare (HTS), dar este greu de crezut ca MiG urile ucrainene dispun de asa ceva. Dar asta nu este o problema insurmontabila, avionul lansator se poate folosi de senzorii rachetei pentru detectia tintei, doar ca in acest mod (HAS), raza este redusa considerabil, dar in acelasi timp scade drastic si timpul de reactie avut la dispozitie de aparatori.

Pana in urma cu cateva zile, rusii erau relaxati, ok aveau HIMARSul pe cap, nu se stie cum le sareau bazele aeriene in aer prin Crimeea, dar macar radarele lor erau la adapost pentru ca desi cunosteau HARMul, ucrainenii nu aveau cu ce sa le lanseze, racheta americana nefiind integrata pe MIG 29 sau Suhoi Su 27.

Surpriza totala cand Washingtonul a anuntat – pe 19 august – ca intr-unul din pachetele de ajutor militar a intrat si AGM-88 HARM. Cu totii ne-am intrebat daca nu cunova americanii le-au dat pe sub mana si ceva F 16 ucrainenilor, dar n-a fost nevoie de asa ceva, pur si simplu, cu sprijin american, HARMul a fost intregrata pe MiG 29 ucrainene.

Confirmarea a venit de la americanii care au anuntat ca MiG 29+HARM = Love.

Surprinzator?! Destul de foarte surprinzator mai ales pentru ca noi stim ca MiG 29 locale erau originale, nemodernizate, asa cum le mostenise Kievul de la URSS. Cum au facut americanii ca racheta lor sa se inteleaga cu avionica sovietica nu stim, cert este c-au facut-o, ivanii aratand lumii intregi resturi de HARM pe langa unele obiective rusesti pe langa care astfel resturi n-ar fi deloc de dorit.

De unde, cred eu, si sincera lor  dezamagire…

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missiles) nu distruge doar radarele de la sol ci poate angaja (tot pe baza emisiilor in spectrul electromagnetic) si centre de comanda, sisteme de razboi electronic, una peste alta orice emitator poate fi luat in colimator si distrus in mai putin de trei minute de la lansare.

Si cine poate sti ce mai au de gand americanii sa le trimita ucrainenilor, dar stim sigur ca Berlinul a anuntat ca va trimite in Ucraina (nu stiu exact cand, dar nu foarte curand) trei sisteme AA IRIS T, iar astea vor schimb foarte dramatic superioritatea aeriana rusa pe acolo pe unde o mai fi.

Iar odata ce ivanii nu vor mai detine superioritatea aeriana lucrurile pot degenera chiar mai rau decat au facut-o pana acum. Ucrainenii ar putea primi avioane dupa sistemele AA si rachetele HARM.

Dramatic rau…

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. 66 kg de exploziv …
    E o cantitate absolut imensă de exploziv .
    Nu cumva e o eroare ?

    1
  2. Salut. Ieri ivanii se jeluiau farà sa arate si probe ca hamericanii au trimes in Ucraina rachete cu Raza de 300 km ce pot fi lansate de pe Himarsu-l din dotare, cine stie o fi adevarat?. Pentru ivanii se apropie o catastrofa militara, sociala, economica.

    12
  3. legat de HARM montat pe Mig29, poate lovi pana la limita de 150 de km fara ca avionul sa aibe sistem de detectie radiatie propriu. HARM se poate configura in varianta Pre-Briefed, iar racheta dispune de sistem de navigatie GPS/INS, deci i se poate preseta o tinta si sa fie trimisa in zona la detectie.
    Deci ca sa omori statiile de cautare nu ai nevoie decat de 3 chestii: o localizare preliminata a tintei (asta o fac aliatii cu Homer/Forte care dau tarcoale sau satelitar), sa momesti radarul sa emita cateva bip-uri cand racheta e deja prin zona de detectie (ne bazam pe inventivitatea ucranienilor si a dronelor lor) si sa ai un aparat in aer cu pilon de ancrosare compatibil pentru racheta asta.
    Stau si ma intreb cat de varza pot fi rusii, racheta asta a facut prapad in Irak si Serbia de acum 20-30 de ani, nici macar acum nu au gasit o metoda eficienta de bruiere? Pana la urma este o racheta montata prima oara pe F4 Phantom acum 39 de ani…
    Dar scopul rachetei este altul, de aia au si mediatizat agresiv dotarea. Statiile de cautare sunt obligate sa fie mobile si sa lucreze pe secvente foarte scurte, asta va avea un impact masiv in identificarea tintelor.

    36
    • In plus mai sunt cateva aspecte. In US au ajuns MIG29 care au trecut prin reverse engineering, deci logic ar fi sa existe informatii puse la dispozitie Ucrainenilor. MIG29 au si punctele de acrosare pentru bombe similare cu cele ale avioanelor vestice (pentru a putea folosi munitia vestica in cazul unui conflict).

      4
      • adaptoare de sine nu sunt cine stie ce… sunt si pe MIG-21 Lancer si pe MIG-29 Sniper, etc… E minimul pentru a putea urca ceva occidental pe sovietice.

        8
        • Au influenta asupra structurii de rezistenta daca trebuie modificate. Ma rog, se puteau face adaptoare daca nu mergea.

          Ca integrare, cel mai probabil au un adaptor care comanda lansarea rachetei (detasarea, activarea bateriei, pornirea motorului) fara comunicatie bidirectionala, ceea ce e mult mai simplu de integrat.

          Lancerele noastre o pot primi cu modificari minime. Dar nu are rost; nu mai bine luam niste Vipers si Eagles?

          8
        • Am citit undeva că au fost montată o acționare pe Bluetooth.
          Nu cred că s-au complicat mult…

          1
    • exact asta cred si eu ca e modul de folosire a HARM, ca mai are alte doua, dar nu pot fi integrate rapid in avionica MIG-29 ucrainene… poate doar pe Sniper’u nost’, israelian de fapt.

      2
  4. Se apropie punctul culminant. Ceva pluteste in aer. Something is in the air ! Sper ca UA si aliatii sunt pregatiti.

    4
    • Americanii au cumparat Mig 29 din Moldova si le au desfacut fiecare nit. Cunosc avionul asta aproape de bine ca si rusii. Mig 29 cumparate din Moldova sunt, din ce stiu, aceeasi varianta cu cea operata de ucrainieni. Tot americanii au zi zboara si SU 27(cumparat de la ucrainieni, cel mai probabil)

      https://www.google.com/amp/s/theaviationist.com/2017/01/06/these-crazy-photos-show-a-russian-su-27-flanker-dogfighting-with-a-u-s-air-force-f-16-inside-area-51/amp/

      14
      • Pai, exact pe MiG-urile moldovenesti au lucrat baietii de la fostul TI sa integreze jucaria, alea fiind exact variantele ne- downgrade vandute la export sau in alte state socialiste, fiind doar pentru URSS. Adica inclusiv Moldova si Ukraina. Au facut si sovieticii o chestie, macar au standardizat armamentul. Acuma, pe care aparate exact au fost integrate, unde s-a facut subita trecere, ca banuiesc ca nu pe toate ale ukrilor, de unde au venit aparatele alea subit adaptate, cine le zboara, adica unde si cand s-au trainuit chilotii si pe ce zburatoare, si unde….ca ultima oara cand am verificat, nu e ca si cum ai pune niste lampi de ceata pe SuperNova…mister total…

        3
        • nu e omule mare scofala, ca sa faci ce fac ucrainienii ai nevoie de un adaptor pentru sina de acrosare si cel mai probabil de o consola agatata pe undeva prin cabina unde introduce/valideaza parametrii de navigatie GPS/INS. Avionul se plimba prin aer cu jucaria agatata, cand primeste coordonatele le seteaza si da run. Pleaca cuminte catre locatia setata iar capul radio intra in cautare pentru a rafina lovitura in faza finala.
          Banuiesc ca nu baga la tastatura coordonatele auzite in casca, cel mai probabil ca aici e facuta integrarea de americani intre datalink-ul ucrainian (banuiesc ca o avea si rabla aia asa ceva) si consola americana. Nu e ceva rocket science, pana la urma e doar cod.
          Acum ma gandesc si eu ca exista anumite setari default pentru frecventele radarelor ivanesti, sa nu se duca aia in balarii dupa cine stie ce emitator cau capcana radio, nu degeaba Homer a uzat un set de motoare cat a dat tarcoale prin zona

          11
      • am pus un link pe august, un mig29 fost moldovenesc spune „sursa” ar fi fost folosit in state sa faca integrarea si testele
        Ar fi interesant de pe ce lanseaza racheta „vestica” de pe avion sovietic – e ceva ce seamana cu adaptorul care il aveau migurile noastre lancer si sniper ? care puteau folosi si rachete sovietice si cele vestice/israeliene ?

  5. Racheta AGM88 e mai desteapta decat tot MIG-ul la un loc.

    MIG-ul e doar o platforma. Ii dai 12 V, semnal de lansare si si gata.

    13
  6. Ar putea fi și MIG 29 slovăcești vinovatul de serviciu …

    5
    • Mai repede poloneze. probabil 1,2 poloneze sarite peste graniță. aveau deja magistrala de date pentru armament vestic și probabil că au integrat piloane de lansare rapid. dintr-un filmuleț văzut de cineva mai în tema cu subiectul a constat că pe HUD nu apare legătura cu HARM-ul așa că sunt lansate la orb. alea slovace au doar transpoder și comunicație NATO, in rest stas export URSS adică mai slab decât cele pe care le aveau Ucraina.

      3
    • Nu cred. Alea au fost modernizate la producător.

  7. Mare șmecherie rachetele astea – ridici avioanele dotate cu Harm in aer și trimiți in fata dronele la vânătoare …
    Vorbesc mulți de miza Ucrainei in acest conflict , de faptul ca acesta este războiul / lupta pentru existența statului ucrainean , dar și americanii in acest moment au foarte mult de pierdut dacă Ucraina este învinsă de Rusia – tehnica și tehnologie militară occidentala , protocoale de securitate , nemaivorbind de alte informații clasificate – dacă astea ajung pe mâna rușilor , e deranj mare in occident …

    5
  8. Daca merge asa de pe MIG-29 cu atat mai mult ar putea fi folosita si de pe F-16 A/B ; sunt destule rachete de astea in stocuri, e aproape de inlocuire cu AARGM-ER, poate ar fi momentul sa luam si noi cateva.

    1
    • E integrata pe MLU
      „M4.2 tape

      Integration of the latest HARM Targeting System (HTS) and its R7 software
      Integration of SNIPER targeting pod and its S3 software (capable of cataloguing, storing and relaying target images using the Link 16 data-link. M4.2 gives the capability to use the HTS and Sniper ATP on the same aircraft)”

      noi am pornit de la Tape 5.2R

      18
  9. Începutul sfârșitului pentru tehnica sovietica a fost lupta aeriana dintre Israel și Siria de-asupra văii Bekaa. Turkey shoot (Operatiunea Mole Cricket 19)și jumătate din aviația siriana a fost distrusa. A urmat Furtuna în desert și celelalte conflicte de după 90, și toată lumea a inteles, dar s-a făcut ca nu pricepe. Armele NATO sunt din alta era, pur și simplu. Eficacitatea lor se dovedește atât de mare ca dacă acum rusii ar ataca o tara NATO, pur și simplu si-ar semna eutanasierea. Chinezii sunt de asemenea conștienți, dar latră, ce pot sa facă.
    HARM nici măcar nu este vreo noutate, vreo tehnica de ultima generație… este doar o racheta eficienta care este pe cale sa iasă din dotare armatei Statelor Unite.

    31
  10. Pe langa A 10, se vorbeste si de pregatirea pilotilor ucrainenii pe F 16. In caz de o fi nevoie, bineanteles!

    Americanii le aplica rusilor picatura chinezeasca. Incet dar sigur!

    6
  11. Are cineva idée de cate avioane mai sunt operationale in fortele aeriene ucrainiene?

    1
  12. vecinii au tupeu si piloti meseriasi sa vina low pass prin MN si sa bage 2 boabe din astea in radarul ala imens al rusilor din peninsula, doar sa le dea ok-ul americanii.

    7
  13. din punct de vedre principial, pana la urma care e diferenta intre a agata un HARM de un Mig/Su si a da run pe coordonate presetate si sa caute semnal in faza finala VS a agata un Exocet AM39 cu aceleasi coordonate presetate si a cauta cu radarul activ amprenta navei?

    1
  14. https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/armata-romana-cumpara-18-celebre-drone-de-lupta-de-2201915.html

    Cat de dezamagiti or sa fi rusii cand or sa citeasca stirea asta. Ne ‘tragem’ si noi drone turcesti! 🙂

    4
    • De la alea israeliene am ajuns la cele turcesti……afacere de afacere..Ne dau voie turcii sa le fabricam aici ..

      3
      • Dracu stie, ca in articol nu se sufla o vorbe de treaba asta. Nici de fabricarea in tara la noi, nici de renuntarea la cele israeliene. Se pomeneste doar de apartenenta la fortele terestre.

        In dulcele stil romanesc, o dreg asta subtil si impaca si capra si varza. Le importa pe astea la cheie pentru pedestrasi pe repede inainte, iar alea israeliene la fac in Romania pentru fortele aeriene si mai incet asa, in ritm romanesc. Dotare pestrita precum in INDIA.

        Sau au aflat romanii ceva nemultumitor legat de israelieni si le dau astora cu flit, asa…mai subtil. Nu m-ar mira nici graba pentru drone operabile de ‘ieri’, nici riscul ca evreii sa ‘sifoneze’ chestii catre rusi sau mai stie cine!

        3
        • Bune si Bayraktar TB 2. Cel putin pentru familiarizare cu firma, mentenanta. Au ceva OZN-uri in lucru turcii care nu ne-ar strica in 4-5 ani daca se dovedesc viabile.( KIZILELMA)
          Da un satelit militar nu lansam si noi ca dronele astea au comanda dubla , statie terestra sau satelit. Daca Musk lanseaza 10.000 pe an, poate ne permitem si noi un satelit asa mai pentru saraci.

          Satelit-ul e mult mai greu de bruiat si drona are raza operationala mai mare.
          Si le poti controla de pe plaja din Grecia la nevoie.

          2
      • Ce faci cu dronele israeliene daca astia nu vor vrea sa deranjeze ivanii? Haluk Bayraktar a avut oo sa le dea flit rusilor cu banii pe masa. Rezultat = au mai luat o piata.

        9
  15. Surpriza adrisantului a fost MARE , dar montarea jucăriei noi pe Mit 29 nu e asa un capat de tara …daca din proiectare aripa e cal luată „sa care”

    1
  16. « pana cand au inceput rusii civili s-o ia spre est, acolo unde de altfel le este si locul. Cat mai spre est…« 

    George, nu mă așteptam din partea ta să inciți rușii să sară Behringul și să colonizeze America !

    5
  17. Ați observat ca înarmate cu Harm, Mig-urile 29 mai au doar 2 rachete aa cu raza scurta din 4? Agm 88 sunt mai grele cu 100 kg fiecare fata de R27 în locul cărora sunt montate.

    2
  18. Ziua buna tuturor
    Stau si ma minunez cat de intortochiate pot fi uneori caile evolutiei tehnice. Prin anii „80, Radio Romania a dat o stire de m-am crucit. Ziceau crainicii de acolo despre un radar frantuz pe care constructorii lui il considerau indestructibil. Era vorba despre un radar fix caruia nu prea ii pasa de bombele vrajmase ( cu exceptia celor nucleare, bineinteles ). Jmecheria consta in faptul ce emisia se facea prin cateva sute ( parca 300 ) de antene tip dipol, care erau dispuse pe un cerc cu diametrul de 3 km. Pentru a-l scoate din lupta trebuiau distruse cam 1/3 din totalul dipolilor. Cum acestia se aflau la o distanta buna unul de celalalt aviatorii inamici trebuiau sa desfasoare o adevarata munca de Sisif. Adica sa ia la scarmanat dipol cu dipol, ceea ce i-ar fi costat mult. Radarul cu pricina ar fi acoperit o suprafata de multe mii de km din teritoriul francez. Din pacate, dupa aia n-am mai auzit nimic despre aceasta minune tehnica. Ma gandesc ca in Ucraina, unde relieful este destul de plat, o asemenea scula s-ar descurca bine, atata doar ca este cam greu s-o instalezi atunci cand esti pornit cu trupa intr-o ciudata operatie militara spetiala. E cam greu sa instalezi magaoaia, sa bati tarusii, sa montezi dipolii, cu atat mai mult cu cat prin zona misuna localnici nazificati.

    2
  19. Francezii copiau ce exista deja in USA și URSS.
    Mega radarele cu sute de antene care folosind efectul ” tunel” vedeau hăt departe . La mii de km.
    Numite și radare de avizare timpurie. ( apărare anti rachete balistice cu avizare timpurie )
    Au fost înlocuite cu altele mai performante și digitale .
    Tip sovieticul Don 2.
    Nu cred că Franța a reușit ceva în domeniul asta.

    1
  20. Si uite cum administratia Obama/Biden (aia care protejeaza programul atomic militar al Iranului) integreaza tehnologie anti IronDome pe avionica de fabricatie rusa fara ca nimanui sa i se aprinda beculetele de alarma… Ba chiar sa aplaude…

  21. Ofensiva cu obiective limitate versus Valentin Iulian Moldoveanu Titlu: Punga de foc Editura: Militara an de aparitie: 1982Nr. pagini: 125
    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25764996-sua-facut-simulari-lupta-ucraina-inaintea-contraofensivei-sugerat-misiune-mai-limitata-cnn.htm
    The Americans adapted their „supercomputer” M18 FADAC, which could be moved in a truck, for artillery crews.
    By the way, it was the first military computer completely on transistors! [rusii SNAR-10 electromecanic]
    https://en.topwar.ru/201001-msta-b-ne-pora-li-na-svalku-istorii.html
    PS stiu ca s-a discutat si pe aici 🙂

    1
  22. Multumesc pt lamuriri. Inteleg ca acest tip de radar are in apropierea sa o zona moarta mare ( cum se mentiona in cazul lui NOSTRADAMUS de 700 km ) in care daca se strecoara ceva ( de ex o racheta de croaziera ) poate ajunge pana la el, ca sa-l bubuie. Totusi, avand un numarul mare de antene, este greu de ucis. Aflat la distanta mare in spatele frontului inseamna ca poate totusi detecta avioanele inamice care actioneaza pe zona de contact. Mai departe, totul ar depinde de calitatea transmisiunilor dintre radar si a.a-ul din zona frontului.

  23. Nu ar fi bine să așteptăm finalul acestui război?
    Ma tot intreb ,cum de iskander-urile nu lovesc niciodată administrația prezidențială sau guvernul ucrainean? Măcar și așa pentru efectul psihologic
    Apoi, de ce vestul Ucrainei este lăsat aproape intact ca si cum ar urma sa fie făcut cadou cuiva ?
    Filme peste filme…

    1
    • Pentru ca sunt goale, nu-i nimeni acolo! Iar pentru vest…. la cat de prost lovesc, nu vor sa mai supere si pe altcineva! Si care Iskander-uri?

      3
    • Uite aici un calcul simplu.Un proiectil=o cladire. De cate proiectile ai nevoie ca sa distrugi un oras si cu ce le poti trage?Pana unde bat ele? Apoi o sa ai raspunsul de ce Iskander care costa o gramada sunt folosite rar in vestul Ucrainei,pe tinte considerate ca merita deranjul.

      Lasati dragilor conspiratiile cu EI,care VOR ceva…

      8
    • Uite aici un calcul simplu.Un proiectil=o cladire. De cate proiectile ai nevoie ca sa distrugi un oras si cu ce le poti trage?Pana unde bat ele? Apoi o sa ai raspunsul de ce Iskander care costa o gramada sunt folosite rar in vestul Ucrainei,pe tinte considerate ca merita deranjul.

      Lasati dragilor conspiratiile cu EI,care VOR ceva…

      2
    • 1. pentru ca in Kiev sunt ambasade si reprezentanti straini. Daca da aiurea racheta sau da in cladirea guvernamentala cand sunt si straini in ea, iese show.
      2. daca fac asta in mod cert aliatii desfac robinetul la maxim si o sa vedem puterea reala a tehnologiei vestice. Nu uita ca HIMARS date sunt pentru americani doar niste pocnitori ca sa te obisnuiesti cu zgomotul, HARM e facuta de prin anii 80 iar M777 era folosit de racani prin Astan.
      Pe scurt rusii nu vor escaladare.

      6
  24. Pentru ca sunt goale, nu-i nimeni acolo! Iar pentru vest…. la cat de prost lovesc, nu vor sa mai supere si pe altcineva! Si care Iskander-uri?

  25. Era un curent de gandire ca nu mai e nevoie de tancuri. Ucrainenii tocmai au sugerat voalat ca nu vor mai avea in curand tancuri de provenienta sovietica si le trebuie din ce in ce mai multe.

    https://mil.in.ua/en/news/ukraine-expects-to-receive-abrams-and-leopard-2-tanks/

    probabil sunt pierderi masive in sud, in nord au facut rocada niste unitati; citeam un articol azi, nu-l mai gasesc, unde era mentionat un comandat de batalion care spunea ca cele multe blindate din unitatea lui sunt acum cele capturate.

    deci cred ca-s ceva probleme in sud, ofensiva nu merge chiar asa bine desi probabil au unele succese. O sa fie o lupta de uzura pana cand va incepe vremea nasoala, e care pe care, cine clacheaza primul si vor fi pierderi mari.. multi oameni buni vor muri..

    3
  26. Un video extrem de sugestiv pentru articolul de fata

    https://twitter.com/i/status/1565982596122681346

    1
  27. La final de cariera, Lancerele ar putea fi transformate in aparate antiradar, cu integrarea a 1-2 HARM, pe model ucrainian. Nu poate fi prea complicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *