Buletin naval. Hoțul de drone

Hoțul de cărți, hoțul de drone… „Moartea” este de data aceasta personificată de ramura islamică și foarte revoluționară a marinei iraniene. Potrivit celor de la USNI News, exact cu o săptămână în urmă, iranienii au încercat să „subtilizeze” o barcă fără echipaj de tip Saildrone Explorer. Adică exact ceea ce se tot discută pe aici ori de câte ori vine vorba de integrarea navelor fără echipaj în marinele militare din lumea-ntreagă: cum protejăm un astfel de vehicul fără echipaj de inamic. Saildrone Explorer este o navă de mici dimensiuni fără echipaj folosită pentru patrularea și supravegherea spațiului maritim. Este echipată cu camere și senzori disponibile în „comerțul socialist” și nu numai. Particularitatea acestei nave fără echipaj este destul de evidentă în poza de mai jos: folosește vântul pentru a se deplasa și soarele pentru a-și asigura energia necesară funcționării sistemelor sale. Deși cei din Flota a V-a a SUA insistă că niciun echipament clasificat nu se afla la bord, mă gândesc că poate iranienii erau mai interesați de soft-ul utilizat pentru navigația autonomă. Oricum ar fi, ei mereu au arătat un interes deosebit pentru dronele americane. De altfel, aceștia din urmă par să fie mulțumiți de această dronă navală. Întâmplător, producătorul a anunțat în aceeași zi cu „răpirea” că a încheiat un parteneriat cu șantierul naval Austal SUA pentru construcția versiunii Surveyor ce va intra în dotarea US Navy. Saildrone Surveyor are 65 de picioare (aprox. 22 m) față de cele 23 de picioare (aprox. 7 m) ale versiunii Explorer și va fi dotată cu senzorii necesari atât pentru misiuni hidrografice cât și pentru misiuni de patrulare și cercetare. Hidrografia este extrem de importantă pentru forțele navale iar despre asta puteți citi mai multe aici.

iran la furat de drone

Saildrone Explorer

Americanii au reperat nava logistică iraniană Shahid Baziar pe 29 august 2022 în jurul orei locale 23:00 remorcând cu elan muncitoresc proprietatea Flotei a V-a americane. Cum au reperat-o mai exact nu ni se spune dar din fișa tehnică a vehiculului aflăm că Saildrone este constant supravegheată de un pilot uman. Pentru recuperarea dronei au fost imediat trimise la fața locului nava de patrulare costieră USS Thunderbolt (PC-12) și un elicopter MH-60S Sea Hawk din cadrul Helicopter Sea Combat Squadron 26 cu baza în Bahrein. Apariția americanilor i-a motivat pe iranieni să taie discret parâma de remorcare, „eliberând” și drona și zona. Declarația americană pe subiect:

“IRGCN’s actions were flagrant, unwarranted and inconsistent with the behavior of a professional maritime force,” Vice Adm. Brad Cooper, the commander of U.S. Naval Forces Central Command, U.S. 5th Fleet and Combined Maritime Forces, said in the release. “U.S. naval forces remain vigilant and will continue to fly, sail and operate anywhere international law allows while promoting rules-based international order throughout the region.”

https://twitter.com/CENTCOM/status/1564652755746275331?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1564652794728022019%7Ctwgr%5E78f627902f4d5922748a6e58105cd87a43dc3c3c%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fbreakingdefense.com%2F2022%2F08%2Firanian-ship-intercepted-while-trying-to-detain-american-drone%2F Cea mai islamică și mai revoluționară marină a lumii surprinsă în flagrant delict la… furat de drone. Răpirea din serai, ce să mai! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=iV55BrCY6EI&t=129s Nu știu de ce, dar „acțiunea” iraniană mi se pare mai degrabă o improvizație a unui căpitan cu multă inițiativă care s-a întâlnit din întâmplare cu proprietatea americană și a încercat, că doar încercarea moarte n-are. Unii nu la fel de „amatori” ar fi ridicat barca din apă și ar fi ascuns-o în cală ceea ce ar fi pecetluit schimbarea discretă a proprietarului dronei. Pe de altă parte, Explorer este dotată cu AIS pentru a asigura securitatea navigației așa că poziția ei este destul de… „publică”.

iran la furat de drone

Probabil că așa arată o țintă pe vizorul unei rachete navă-navă Naval Strike Missile…

Unii (Breaking Defense) spun și că tentativa de „răpire” ar avea legătură cu negocierile purtate de Occident cu Iran pe marginea tratatului de neproliferare nucleară. Știri recente confirmă faptul că Iranul continuă să îmbogățească uraniu pentru obținerea armei supreme. Și se pare că până la urmă Iranul ar fi livrat Rusiei vehicule aeriene de luptă fără pilot. Rușii n-ar fi prea mulțumiți întrucât acestea se pare că nu funcționează conform pliantului… Ciudat, în atacul celei mai mari rafinării din Arabia Saudită au funcționat. În contextul actual, pentru noi este important ce se întâmplă în Iran. Țara este un mare producător de gaze și petrol, are graniță cu Turcia și acces la Marea Caspică pe unde este posibil să ne vină gazul salvator la iarnă. Pe de altă parte, furnizează armament Rusiei și și-a interconectat sistemul propriu de plăți interbancare – Shetab cu Mir, echivalentul rusesc, un potențial semn că cele două țări se pregătesc pentru un conflict de durată cu Occidentul.

Actualizat, 05.09.2022

12 comentarii:

  1. Eu mă întreb ce se întâmpla dacă iranienii ridicau drona la bord. Ajungeau cu ea în port? Bănuiesc că fiind cu AIS pornit, știe oricine cine e mama și tata.

    2
  2. Dronele astea au o problema.
    Groasa. Pot fi sechestrate, deturnate, furate.
    Daca ar avea un mecanism de autodistrugere, iranienii ( sau oricare altul) ar putea pune mana pe ale dar ar ajunge și mai rapid la Allah și la cele 40 de virgine. ??

    13
  3. Trebuie mentionate cateva lucruri
    Saildrone nu este in mod formal utilizat in scopuri militare ci pt masuratori oceanografice si meteo (ca acele masuratori pot fi utilizate si de catre marina militara, este altceva, insa in principiu are destinatie civila, nu militara)
    Saildrone navigheaza autonom intr-un mod destul de primar (intre doua coordonate GPS date – waypoint to waypoint – facand corectiile necesare pt deriva datorata vantului si curentilor marini) si este constant monitorizat prin satcomm de un pilot (man in the loop)
    Saildrone are transponder (AIS), un reflector radar, 4 camere care acopera 360 de grade camp vizual si care ajuta pilotul in navigatia USV-ului
    Aici lucrurile sunt mai interesante pt ca acele camere pot avea si functia de “machine learning target detection for smart imaging” care in principiu pot detecta si identifica vase de pescuit, transport (portcontainere, petroliere, bulk, etc), civile sau…militare, daca acele camere au capabilitati PAN (panchromatic remote sensing images) si/sau MRSI (multispectral remote sensing images) care acopera atat spectrul vizibil cat si cel IR. Deasemenea camerele pot determina si pozitia navelor (prin triangulare) detectate
    Tinand cont ca iranieni (nu stiu daca sunt doar inginerii lor sau si altii cu ochi oblici) au copiat cu success UAV-uri capturate (Hermes 450 de la Elbit fiind una din ele), daca le-ar fi pastrat ar fi avut in anumite domenii ce sa invete si sa faca reverse engineering, insa nu in domenii care sa fie strict cu aplicatie militara (cam tot ce se gaseste pe Saildrone, ar putea cumpara prin intermediari destul de facil)

    19
  4. Daca te hotaresti, tu US Navy, sa folosesti drone navale atunci trebuie sa fi si foarte ferma: care pune mana pe lucrul tau si-o ia direct in bot din prima, fara somatie, sa fie de invatatura de minte.

    14
    • Geroge sunt de acord cu tine, insa ceva nu se potriveste
      1. deja americanii opereaza in orientul mijlociu Saildrone de cca 11 luni (in decembrie anul trecut in golful Aqaba, din ianuarie anul acesta in golf), si doar acum s-au hotarat iranienii sa le fure?
      2. informatiile despre capabilitatile Saildrone erau publice, asa ca itanieni stiau sigur ca americaniii ii vad cand le subtilizeaza, si vor venii dupa ei
      3. de ce le-au luat iranieni ci nave sub pavilion propriu can in stramtoarea Ormus in zona cea mai ingust, intre coasta iraniana si exclava omaneza, traficantii traverseaza stramtoarea de parca s-ar plimba la ei in curte (crede-ma ca am fost in exclava in Khasab si Kumzar, si nu poti niic sa nu le auzi barcile, si nicic sa nu te faci ca-i vezi – gasesti si pe youtibe filmulete cu ei), asa ca cel mai simplu sa le fure ar fi fost cu o barca rapida, neinregistrata
      4. si cu un timp de reactie ceva mai lent din partea americanilor, cat crezi ca au putut fura Iranienii (atat hard cat si software) de pe ele? ca sa faca reverse engineering ar fi trebuit sa nu le mai dea inapoi
      5. crezi ca americani chiar nu au anticipat o astfel de eventualitate (adica eu un profan vad ce se intampla in stramtoare, si de atat timp nu inteleg la ce riscuri isi expun materialul, sau sunt creduli si spera ca iranienii nu isi vor incerca norocul)?

      6
  5. Multumiri lui Nicolae pentru articol ca de altfel pentru toata seria de articole pe tema navelor fantoma. Prea multe nu ar fi de spus decat ca americanii sunt foarte avansati in domeniul sistemelor de lupta fara echipaj: avioane de lupta fara echipaj (am vazut o poza minunata cu un F16 fara pilot, facuta chiar in momentul decolarii), flota de nave fantoma, fara echipaj, robti de lupta – dogbot pentru armata de uscat, politia americana utilizeaza de mult dogbots, (pechinezul rusesc nu se pune ca e de ras oarecumva, mie mi-e frica le-a dat idei unor nebuni pentru terorism si mass shooting comandat de la distanta, jucaria se poate cumpara din comert si se poate adapta un PM pe spate). Incidentul din golf probabil ca a fost un test. Iranienii oricum sunt foarte sensibili la subiectul asta de cand au fost eliminati cu sisteme comandate de la mii de km cativa oameni de stiinta banuiti ca ar fi fost implicati in dezvoltarile nucleare, asa ca sunt usor de zgandarit, mai ales ca nu au pe cine sa dea vina si nu prea poti gasi vinovatul.
    Pana si turcii fac pasi mari in domeniul aviatiei fara pilot (Kizilelma), se pare ca e gata si va fi operational anul viitor.
    Nu as fi prea ingrijorat pentru US Navy, au gasit ei deja solutiile la toate scenariile, acuma probabil ca au inceput sa le ia pe rand sa le testeze live in diverse situatii si pe meridiane diferite.

  6. Iranul visează cai verzi.
    Sunt greu de cucerit dar sunt departe de ce îndrugă peste tot.
    Sunt curios cum se vor descurca dronele lor in Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *