Sistemul antidrona al ZM Tarnów

Cei de la Zakłady Mechaniczne Tarnów au prezentat la MSPO 2022 sistemul anti-drona montat pe un autoturism Ford 6060.

Sistemul este compus dintr-o unitate de tragere teleoperata echipata cu mitraliera cu tevi rotative calibrul 12,7mm, integrata cu un cap optoelectronic dotat cu camere de zi si termice de inalta rezolutie, un telemetru laser, un radar și un sistem de ghidaj de precizie care directioneaza rapid tragerea.

Sistemul este alcatuit din trei componente principale: statia operatorului, ansamblul de efectuare a tragerii si radarul de descoperire a tintelor.

Sunt prevazute 3 moduri de functionare cu diferite grade de automatizare, permitand controlul de la o distanta, functionarea in mod pasiv, urmarirea automata a unei tinte pe baza informatiilor oferite de radar, interceptarea automata a tintei cu deczia de catre operator a declansarii tragerii, precum si modul de tragere.

Sistemul radar cu panouri fixe permite detectarea UAV-urilor de clasa nano pana la o distanta maxima de 3,5 km, precum si a avioanelor si elicopterelor la altitudini foarte joase.

Ford 6060 cu „stropitoarea” in spate (sursa: Altair.com.pl)

Arhitectura modulara permite o reconfigurare usoara a sistemului, acesta fiind destinat a fi o ultima umbrela de protectie VSHORAD, cand celelalte straturi antiaeriene au fost coplesite de vectorii inamici.

 

Sistemul poate fi asezat pe o remorca in spatele vehiculului sau adaptat la mediul marin, ca sistem de aparare directa contra artileriei (CIWS – Close-In Weapon System).

La proiectul desfasurat intre 2018-2022 au mai colaborat alaturi de Zakłady Mechaniczne Tarnów (lider) si Universitatea Militara de Tehnologie numită după Jarosław Dąbrowski. Cofinantarea a fost asigurata de Centrul National de Cercetare si Dezvoltare in cadrul programului Tehnologii viitoare pentru aparare – Concursul tinerilor de stiinta.

Sistemul de lupta antidrona al ZM Tarnów a fost prezentat la MSPO 2021 in versiune stationara. Aici sistemul desfasurat in pozitie fixa:

Sa nu uitam, cei de la ZMT mai au in portofoliu si modernizarea ZSU-23 Pilica:

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www-altair-com-pl/news/view?news_id=37892

15 comentarii:

  1. „Universitatea Militara de Tehnologie numită după…. „. În limba rusă apare acest „imeni” pe care Goagăl îl traduce „numită după”. E corect, dar zgârie urechile. Cum ar fi să zicem „Academia de Poluție numită după A. I. Cuza”? Cei din Republica Moldova o folosesc și acum.

    4
    • Ala e un ciot ramas dupa traducere, care trebuia sters, dar la reactualizarea articolului a ramas.
      Asa ca vei ramane deocamdata cu urechile zgariate.

      7
  2. Bravo lor, scot solutii indigene la probleme de actualitate pe banda rulanta si nici nu pare ceva rocket science. Acum e de discutat daca un Gatling de 12.7 mm e mai eficient decat un Rheinmetall Ahead de 35 mm cu 152 bile de tungsten per proiectil. La primul probabil ca ai nevoie ca tragerea sa fie extrem de bine dirijata dar ai avantajul costului cu munitia mult mai redus, la al doilea marja de precizie a fixarii tintei poate fi mai mare avand in vedere cantitatea uriasa de sub-proiectile trasa cu un sector de 6 dar si costul lor e pe masura!

    4
  3. Frumoasa prima jucarie.

    Eu sint de parere ca achizitia tintei si focul trebuie facute automat, fara interventia umana. Omul doar sa aleaga tintele prioritare, in rest nu ar mai trebui sa aiba de a face cu pozitionarea tunului, target aquire, etc … totul trebuie sa fie automat.

    Polonezii fac ceva, noi inca semnam pdf-uri, memorandumuri, etc …

    5
  4. Pare un consum mare de munitie pt o drona de cateva sute de $, e drept si faptul ca daca poti elimina drona s-ar putea sa salvezi echipamente de milioane din bataia inamicului, insa tot sistemul german de munitie cu dispersie mi se pare cel mai fezabil impotriva dronelor

    2
    • daca nici stocuri de 12.7 nu exista in depozite…………….

      3
      • Nu despre asta e vorba, e vorba de logistica. Merita sa pleci sa combati cateva drone cu camionul de munitie in spate? In plus de asta se omite ceva, drona este un obiect zburator extrem de greoi, zboara incet, manevrabilitate scazuta… nu stiu, da parca am impresia ca trebuie inventat altceva de combatut.

        1
  5. Nu e suficient antidrona.
    Mai e nevoie si de ceva anti zburător kamikaze.
    Ca urmare e necesar ceva de 20 mm cu mai multe țevi.
    Părerea mea.

    1
  6. Interesant dar eu pentru drone le Nano și micro a-și folosi muniție cu aplica pare mai ieftin și cu cadența mai mare dar de aici e vorba și de distanta ca din câte cunosc la muniția cu alica e limitata de distanta parcursa pana la tinta

  7. Va rog implementați opțiunea de edit a comentariului propriu ca una tastezi și una se scrie (corector ????)

    2
  8. E simpatica struțo – cămila, mie îmi vine imediat în minte Duster Army, sau un proiect de licență al vreunui inginer de la ATM. Ceva mi se pare neterminat. Dar, în comparație cu lipsa totala de inițiativă de pe Dâmbovița, ăștia sunt departe.

    1
  9. as fi vrut sa vad efectul tragerii asupra unor bmp uri sau bmd uri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *