Ka-52 pierderi mari in Ucraina

Conform ministerului britanic al apararii , rusii au pierdut in Ucraina 25% din flota de elicoptere de atac Ka 52 Alligator, 23 de aparate au fost doborate (informatia fiind verificata) dintr-un total de 90 de aparate avute in inventar.

Pierderile se datoreaza, in cea mai mare parte, sistemelor anti-aeriene portabile de tip MANPADS si reprezinta aproximativ jumatate din pierderile de elicoptere rusesti pe frontul ucrainean. Acum, procentul de 25% este foarte mare, dar trebuie sa recunoastem ca nici numarul de Ka-52 avut in dotare nu este foarte ridicat, cu atat mai mult cu cat nu se stie exact cate, din cele 90 de elicoptere, sunt apte de lupta.

Britanicii comenteza ca aceste pierderi ar fi rezultatul lipsei de acoperire aeriana din partea aviatiei de lupta, elicopterele fiind trimise in fata total neprotejate de avioane de vanatoare.

Dar argumentul este cel putin bizar pentru ca ni se spune de la inceput ca elicopterele Ka-52 Alligator au fost preponderent doborate de “baietiii cu Stingere” si nu de aviatia de lupta ucraineana si atunci ce relevanta are lipsa superioritatii aeriane? MANPADSurile sunt folosite in general la ambuscada, te trezesti cu un soldat care se ridica pe dupa o stanca, pe dupa un copac sau dintr-o groapa cu lansatorul pe umar.

In acest context de folosire al STINGER/Grom ce rol ar avea superioritatea aeriana ruseasca? Ce diferenta ar putea sa faca o patrula de Suhoi Su 35S care, in mod natural, ar zbura la inaltime mare, supraveghind spatiul aerian? Ce ar putea sa faca un Su 35 impotriva unui MANPADS?!

Elicopterele de atac zboara in general la joasa si foarte joasa altitudine atunci cand sunt in misiune de lupta, macar si pentru ca pilotul trebuie sa vada inamicul, sa-l caute si sa-l angajeze si in acelasi timp pentru evitarea apararii antiaeriene. Acolo, la joasa altitudine, este habitatul natural al unui elicopter de atac. Pentru lupta la joasa inaltime a fost proiectat si desi pare foarte vulnerabil in fata sistemelor de tip MANPADS, lucrurile nu sunt chiar asa de drastice.

Orice elicopter modern de lupta dispune de sisteme specifice de aparare. De la avertizarea pilotului ca a fost luat in viztor de o racheta, avertizare ca racheta este in aer si pana la sisteme de aparare active (DIRCM) sau pasiva (Chaffs si Flares), manevre agresive, tactica folosita, culoare de zbor etc.

O racheta cu raza foarte scurta ghidata in IR nu este nici pe departe o condamnare singura la doborare, astfel incat cele 23 de aparate Kamov Ka-52 Alligator nu au fost doborate din cauza MANPADSurilor ci din cauza faptului ca pilotii rusii nu s-au putut apara in fata acestor rachete desi pilotii ar trebui sa fie special pregatiti si antrenati tocmai pentru un astfel de scenariu, iar elicopterele proiectate sa faca fata unei astfel de amenintari.

Greu de crezut ca rusii nu stiau ca americanii au Stinger in dotare, ca nu stiau de existenta RBS 70, GROM, Mistral. Evident ca aceste sisteme de arme erau cunoscute iar armata rusa, in ansamblul ei, a fost – doar la nivel declarativ se vede treaba – pregatita sa lupte nu cu amarata de Ucraina ci cu intregul NATO european, plus americanii si canadienii. Pentru un razboi cu NATO se pregatesc rusii si tot pentru NATO isi proiecteaza tehnica de lupta.

Ori daca elicopterele lor cad ca mustele in fata unui sistem anti-aerian incropit in graba de ucraineni cu ce au primit de la altii, cu ce au mai avut si ei, ce sanse ar fi avut ivanii in fata NATO?!

Asadar, elicopterele rusesti nu cad din cauza Stinger sau Grom ci din cauza faptului ca nu au sisteme de aparare eficiente, sau pilotii sunt neinstruiti. Adica, incompetenta si coruptia din Rusia dobora Ka 52 si mai putin ucrainenii.

PS De bagat la cap si pentru armia romana si elicopterele ei modernizate dar fara sisteme anti-racheta (ma refer la cele 6-7 aparate trimise in Mali) ca si fata de lipsa totala in dotare a unui sistem VSHORAD eficient.

GeorgeGMT

95 de comentarii:

  1. Pe langa asta a mai fost ieri un sabotaj la o baza militară unde 2 k-52 distruse si 2 avariate
    https://twitter.com/ELINTNews/status/1587184356879175682?t=sfOyvIvZLLv7Vo6XMe19Pg&s=19

    10
  2. a fost semnalata macar o ejectare reusita din elicopterele rusesti in acest razboi?…ka52&mi28

    2
  3. De amintit războiul de 6 zile intre Israel și Egipt+ Siria. 1973.
    Dotarea masivă cu rachete AA sovietice a arabilor , a provocat groase pierderi în aviația israeliană la începutul atacului arabilor . De la rachete portabile la rachete pe lansatoare, arabii au tras cu grămada. Și lovit cu zecile.
    Noroc cu USA care a furnizat masiv scule noi israelienilor pentru a înlocui pierderile. Practic a fost o răsturnare colosala de situație în doar 6 zile.
    Egipt și Siria au pierdut oameni, tehnica și teritorii.
    Acum problema ( in opinia mea) e modelul de lupta rus în un scenariu saturat de rachete portabile.
    Unde rușii nu au CAS.
    Ca urmare, sprijinul de foc îl fac cu elicoptere.
    Care sunt bune la distrus blindatele inamicului dar de departe.
    Rușii le trimit la atac aiurea unde inevitabil multe sunt doborâte.
    Pentru așa ceva e necesar CAS.
    Avioane la 6.000 metri inălțime , prezenta permanenta prin rotație și care lovesc cu arme de precizie ce zice operatorul specializat din prima linie.
    Deci ( repet in opinia mea) rușii au groase probleme in doctrina militară.
    Să pierzi zeci de elicoptere trimise impropriu la atac e posibil doar când ai vreo 400 gata de lupta.
    Nu e cazul rușilor.
    Improvizează și încasează.
    Oricum pentru ei, viața militarilor și indiferent de grad, nu valorează doi bani.
    Se vede clar pe întregul front.
    Chestia că nu mai au armata lui Stalin din 1945. Cu milioane de soldați, zeci de mii de tancuri , mii de avioane și o industrie de război total mobilizată.
    Acum oricare pierdere se simte.
    Și însăși industria de resort e cu grave carențe. ( motive varie)
    Bravo ucrainilor.
    Cât mai multă tehnica rusă distrusă, garanția că rușii slăbesc d.t.p.d.v.
    Și asta e bine pentru noi toți.
    PS
    La noi nu învață nimeni nimic din războiul asta.
    Strategii, doctrina, dotare, tot redus la ” ne apără NATO”.
    Ura și la gara .AMR 30 de zile și vine 1 decembrie. ??

    37
    • Razboiul de 6 zile a avut loc in 1967, nu in 1973. In 73′ a avut loc Razboiul de Iom Kipur.

      7
    • @ Stefan60 Cine sa invete ? Tovarasu ”Pulvar” sau ”Tuflea” asta noul ministru cica e fiu de securist lingaul lui Oprisean zis ”portofel ” , un pupincurist de profesie si mare putlerist din cate se povesteste …n-are carte sa invete , behaie dupa cum i se trage cheita .
      Macar vedem cu ocazia asta daca FSN-ul e mai mult orientat spre vest sau spre est cu achizitiile si daca or fi urmatoarele alegeri libere , poate ne lamurim cu cine tre votat

      Marian Garleanu invitat la Malin Bot despre tovarasu ”tuflea” asta :

      https://www.youtube.com/watch?v=Xta4jDWhfmY

      5
  4. Inca o data se dovedeste ca Tarul e gol !
    K52 este o arma f puternica in ofensiva dar n-a fost proiectata pt NATO ci pt „saraki” gen Afganistan Siria, etc si noi(ex-sovieticii), pana n-am intrat in NATO.
    Pt NATO au produs nuclearele, mari si mici = teroarea, Asa credeau rusii ca isi pot mentine imperiul. Cea ar fi fost Ucraina (sau noi), fara NATO, in fata lui K52 sau Mi24, cu tone de armament si munitii ? De aceea n-au sofisticarii in aparare (probabil ca nici nu sunt in stare) si iau armament din turcia, iran sau coreea de nord. Si vor sa ocupe Europa ! Tarul e gol !
    Va dati seama ce ar fi fost rusia cu resursele pe care le are fara socialism ? Idem si noi dar fara rusii externi si interni !

    15
  5. Chestiuta cu elicopterul e ca il folosesti in spatiul aerian controlat de tine. Normal ca e razbel, normal ca exista riscuri, dar sa il trimiti singur, sau ma rog, celula, in kill zone e…kill. Da, suport de la o pereche de SU-uri ar scapa multe Kamov-uri de la sacrificare. Vedeti sprijinul facut de F16 in diferite teatre. Dar…controlul spatiului aerian. Nu poti zbura avioanele, dar impingi elicopterele de atac. Si le impingi ca sa…ce? E si chestia cum le utilizeaza ivanii…astia inca nu s-au dezmeticit, nu merge ca in Siria, sau mai devreme Cecenia, Georgia, Afganistan…astia chiar nu inteleg ce e aia interarme, operatiuni joint…nu stiu sa se acopere, sa isi creeze culoare coordonate…iar de acuma e tarziu, ca nici nu mai au cu ce….

    9
  6. Problema nu e la elicoptere, rusii produc in jur de 300 anual, 20-30 Ka 52 intr-un an plin. Su 25 e paguba iremediabila, un avion bun pentru care nici nu au inlocuitor. Nici nu cred ca sint importante pierderile, mai mult impactul pe front si daca rusii le pot sustine. Pe ucrainieni ii asteapta o iarna grea, ofensiva s-a cam impotmolit, anti-aeriana e decimata, infrastructura darimata..

    3
    • „anti-aeriana e decimata” – Faptul ca pot intercepta 40 din 50 de rachete de croaziera nu suna chiar a aparare decimata.

      Ofensiva din Kherson e incetinita, dar pana acum si-a atins scopul si nu e considerata o infrangere, mai ales ca acolo sunt concentrate cele mai bune trupe rusesti. Faptul ca ucrainienii au aratat ca pot rupe o defensiva ruseasca care a avut luni de zile sa se pregateasca e cel mai mare castig. Si in plus, ucrainienii se pot reorganiza si aproviziona, rusii sunt inghesuiti pe un teritoriu din ce in ce mai mic, fara posibilitati reale de reaprovizionare (traiasca HIMARS) si inconjurati de apa din 3 directii.

      33
    • Si inca ceva…

      Ceva imi spune ca ucrainienii prefera sa stea in frig si in intuneric pe timp de iarna decat sa faca pace cu rusii in momentul asta.

      32
      • Zi cinstit, tot britanicii ti-au zis si asta, Nu e vorba ce prefera, treaba e daca o sa functioneze sau nu.

        5
        • Nu e nevoie sa auzi de la britanici ceva ce e evident la ucrainieni. Ti-au lasat impresia ca au de gand sa faca vreo concesie rusilor? Mai ales acum cand le-au distrus capacitatea de razboi conventional si rusii se apara cu eficienta armenilor impotriva azerilor?

          Raspunsurile astea de troll sunt fix de gradinita.

          34
          • Ce au de gind si ce pot is chestii diferite.

            2
            • @ florin

              ia-ti copeicile si pleaca de aici.

              auzi aparare AA decimata :))))

              pe zi ce trece apararea AA ucraineana e tot mai puternica, mai ales ca o sa vina NASAMS, IRIS-T, Crotale, alte Geparde.

              Iarasi mentionati de contra-ofensiva care ‘s-a cam impotmolit’

              Exact asta, fix cu aceleasi cuvinte radeau trolii si botii rusnaci in August de contra ofensiva ucraineana, pana cand a venit Septembrie si tot Kharkiv ul a fost eliberat.

              Acum Ucraina a inceput ofensiva in oblastul / judetul Luhansk iar in Donetk sunt in proximitatea aeroportului.

              Adica au ajuns exact in perioada 2015 cand soldatii eroi ucrainieni duceau lupte grele in aeroportul din Donetk cu ‘separatistii’.

              Referitor la Herson: de ce in ultimele 2 saptamani isi muta rusnacii resursele pe malul celalalt al Dnepr ?!

              Ucraina aproape ca a ajuns in bataia artileriei in Herson, Nordul Herson ului mai exact.

              N-ai cum sa fii atat de dezinformat.

              Iar vreme tine momentan cu Ucraina cat si cu Europa, se anunta un Noiembrie cu temperaturi peste medie.

              Asa ca repet: ia-ti copeicile de la rusnaci si pleaca dreq de aici !

              35
            • zau? dar tu de unde stii ce pot ucrainienii?
              PS. folosesti „îs” cand te referi la randurile de vie din basarabia.

              12
            • Vezi ca la angajare in lumea civilizata nu se primesc recomandari de la tiraspol, o sa cam maturi strazi amaratule, asta daca esti in stare sa articulezi 3 cuvinte fara script

              4
          • Si au o tara in ruine!! Noi am fost in situatia Ucrainei dupa WW2. Acum suntem putere regionala si unirea este aproape. Uitate la unguri … looseri dupa WW1 i 2 i acum stau bine mersi, cetatenii din afara granitelor o duc bine mersi si sunt chiar vocali!! Uitate la nemti si franci … trebuiau sa faca razboi for ever? Doar tampitii de slavi fac asta in ultima suta de ani!

            2
        • „Pe ucrainieni ii asteapta o iarna grea”. Numai pe ei, că rușii iau pauză operațională și se duc în Cuba să se refacă. Știm de la tine că ucrainenii îs pe patul de moarte de ceva luni bune, o să-i facă rușii praf, imediat ce se ridică de pe masa de autopsie.

          38
    • Da Tavarish, produceti sute pe an, sute de avioane gen 5, sute de T14 Armata, sute de piese de artilerie ultramoderne si precise, sute de KA52 si sute de fregate.
      La razbel plecati cu T62 si AKM plus adidasi albi si tampoane de bagat in rani. Nu mai aveti simtul penibilului deja, vorbiti doar ca sa consumati oxigenul degeaba, toti 140 de milioane sunteti aproape la fel de.

      Cat despre anti-aeriana aia decimata la fel ca si fortele aeriene ucrainienie care au fost distruse de 4 ori deja, vezi ca va trimite unchiu Biden 6 NASAMS si din Europa cu dragoste vin niste Crotale si niste IRIS-T.

      Mai bine mor de frig cu tot neamul decat sa impart painea cu voi! (nu ca s-ar intampla asta daca te uiti pe cele mai simple grafice legate de energy supply dar ce sa inteleaga o natie de animale)

      27
      • Domnilor, este posibil să fie decimata. Asta înseamnă o zecime dintre sistemele antiaeriene. Ceea ce e chiar rezonabil intr-un asemenea război disproporționat. Nu e nimic blamabil aici. Dacă domnul Florin cunoaște sensul cuvântului.?.

        17
    • 300 de elicoptere anual? 30 de Ka-52? Pare bulls**t. Ai vreo sursă? Cred că aveau câteva sute de Ka-52 în dotare dacă era adevărat.

      8
      • @ Marcian

        de unde sa aibe sursa, sursa e: trust me bro !

        are pe dracu sa il ia.

        ce gluma buna, 300 de elicoptere pe an si 30 de ka-52 :)))

        rusii, fara cipuri din occident nu mai sunt in stare sa faca nici o amarata de racheta ghidata.

        Fix de asta au inceput de cateva luni bune sa-si consume rachete si munitie din stocurile sovietice.

        rusnacii dau cu S-300 in tinte terestre si vin unii pe aici cu tupeul nemarginit sa ne zica noua ca rusii produc 300 de elicoptere pe an.

        Incredibil cat tupeu murdar pe trolii rusnaci.

        25
      • Cu cipuri de la pompe de san sau masini de spălat vor face chiar 500 pe an…

        12
    • florine tu esti vreun rus de prin transnistria ?

      9
    • Bre,Rossia a luat deja bataie.Scopul era reunirea lumii ruse.Chix total.Si pt ca e chix,in loc sa fie mai mare,cum era planul,va sfarsi prin a fi mai mica.

      17
      • nu e asta scopul
        cand au dat mana blinken cu lavrov amandoi ranjeau satisfacuti
        ca ribentropp molotov
        si nici macar nu e primul holodomor

        1
    • atatea Kamov produc ei intr-un an plin? 20-30? Atunci de ce le-a luat 14 (paişpe) ani sa produca 100 de kamoave, dintre care ucrainienii i-au lasat fara 23? azi inca 4 kamoave au fost distruse pe teritoriul rus de FOS ucrainiene.

      12
    • @Florin „rusii produc in jur de 300 anual, 20-30 Ka 52 intr-un an plin.”
      produc o pla
      se pare ca au an bisect trisect , ca numai plin nu e
      bai ciolovece , nu sunteti in stare s a produceti masini de spalat dar produceti 300 de elicoptere L))))

      5
      • adicontakt
        de ce crezi ca fura, masinile de spalat :))
        acces tehnologie de ultima ora , know how ;))

        de curiozitate , mult laudatul su 57 , care nu zboara decat pe la demonstratii , este facut tot din masini de spalat ? :))))))

        cel cu mesaju cu „300 de avione” , Rusii nu sunt in stare sa construiască acum, un tanc de la a la z , fara tehnologie din afara ………despre ce avioane si elicoptere mai putem vorbi

        3
  7. Si atunci face sens sa avem elicoptere dedicate pentru atac AH-1Z sau Ah-64 pentru noi? Sau mai bine ne inarmam cu mii de AA portabile si jucam in defensiva? La ce preturi au elicopterele de atac, ora de zbor, logistica, personal etc etc ??

    3
  8. Vasie Băcăuanul

    Războiul de 6 zile a fost în 1967, cel de Yom Kippur a avut loc în 1973

    1
    • Am greșit eu.
      Se numea războiul din Iom Kipur ( sărbătoare religioasă la evrei )
      Durata luptelor , din 6 in 26 septembrie 1973.
      Rezultatul e cel descris mai sus de subsemnatul.

      3
  9. Rusii se pregatesc, se tot pregatesc sa lupte cu NATO cum se pregateste Dinamo de Champions League!

    54
  10. Parcă se lăudau că sunt cele mai bune elicoptere de atac din lume. Probabil că au o protectie activă la fel de eficientă ca și custile de găini de pe tancuri… Iar strategia folosită de diverșii comandanți care se tot perindă pe front este falimentară, dovada incompetenței supreme. Ca să ii dau o replică lui corrral, degeaba schimba putler generalii la fel de des ca nea gigi antrenorii, atâta timp cât el este la comandă și când iese în Europa la bătaie vine câte un Silkeborg și îi dă cu terenul în cap?

    19
  11. Între timp nr. a crescut la 25, dintr-un total de 57 de elicoptere. E interesant faptul că au pierdut mult mai multe Ka-52 decât Mi-24 sau Mi-28, semn că probabil folosesc primul model mult mai intens. Deci Ka-52 chiar o fi cel mai bun elicopter ivănesc. Cine știe ce rată de disponibilitatea sau ce eficiență or avea restul modelelor.

    9
  12. Doctrina lui Ka-52 este mai aproape de un Su-25 decât de un elicopter modern de tip Apache sau Tiger care va încerca mai mult să se descopere numai pentru a trage doar, în fața unui mediu foarte contestat. Ka-52-urile au tendința de a năvăli spre țintă, de a arunca sosul și de a o face din nou de mai multe ori, ceea ce face ca sarcina manpad-urilor și a altor AA să fie mult mai ușoară.

    Pierderile Ka-52 = pierderile SU-25

    Normal (aproape) din moment ce cele 2 au aceeasi functie si de fapt se pare ca a existat o alunecare a aeronavei în CAS (SU2-5 ajung la finalul vietii si nu sunt reinnoite, la elicopterul CAS)

    In acelasi mediu, cele 2 tipuri de aeronave (cu misiuni identice) au suferit acelasi numar de pierderi in timp ce s-ar fi crezut ca elicopterele sunt mai vulnerabile decat „rapizii”.

    Mai mult decât atât, rata de pierdere în Ka-52 este de 3 ori mai mare decât cea a Mi-28, în timp ce aceste 2 modele se presupune că au aceeași funcție. De ce, îmi scapă, (mai puține angajamente ale lui Mi-28, o mai bună protecție sau autoprotecție?, în cele din urmă un alt profil de misiune?)

    După aceea, suntem la 23 Ka-52 doborâte (confirmat) în 9 luni într-un mediu bogat Manpads/SHORAD. Adică puțin peste 2 pe lună. Nu un ritm catastrofal, în absolut, în tipul de conflict pe care îl vedem. Apoi mai ajungem la 20% din stock (dupà informațiile mele rușii aveau aproximativ 120 funcționale la începutul conflictului), care incepe să coste…

    6
    • Asta arata neputinta tehnica. Au avut lectiile in Afghanistan si le-au invatat doar pe hartie ca au scos apoi un elicopter fix cu aceleasi probleme. Atat au putut sa scoata.

      daca reusesti sa treci peste covorul de baliverne uite aici o comparatie
      https://en.topwar.ru/194165-versus-ka-52-protiv-mi-28n-neozhidannyj-itogovyj-vyvod.html

      11
    • Mi 28 a concurat cu Ka 50
      sau Ka-50 a concurat cu Mi 28,

      fortele ruse au preferat Ka 50,
      rusii spun ca Mi 28 nu e la fel de manevrabil ca si Ka 50,
      daca imi amintes bine, in reclamele rusesti se spunea ca tunu de bord fix de pe Ka 50 are o precizie mai ridicata decat cel de pe Mi 28,
      plus ca rata de viraj mai rapida la Ka 50 fata de Mi 28, nu stiu date legate de viteza,

      Ka 50 este mai bun decat Mi 28, mai manevrabil si cu o precizie mai mare la tinta a tunului de bord,

      asa ca normal ca pierderea Ka 52 va fi destul de greu de inlocuit,
      daca a inteles bine, motoarele de pe Ka 50 sunt o versiune mai putenica a motoarelor de pe Mi 28,
      Mi 28 este inferior si de accea este utilizat in lupta mai putin,
      desi pe wiki atat Ka 52 cat si Mi 28 apar in cantitati comparabile in inventarul fortelor ruse,

      https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Air_Force

      totusi la wiki spun ca ar fi mai multe bucati de Ka 52 comandate, nu stiu cate au fost efectiv produse si rata de disponibilitate

      1
  13. Vad ca nimeni nu puncteaza legat de VVR. Nu aparatele de zbor sunt problema ci lipsa rachetelor sau bombelor ghidate. Folosesc munitie dumb si din cauza asta sunt obligati sa vina foarte aproape si cat mai jos de tinta.
    Imi aduc aminte ca a existat un caz de F16 iordanian doborat de ISIS, toti dadeau vina pe pilot (omorat macabru) si se intrebau de ce americanii nu erau loviti. Diferenta era data de faptul ca iordanianul a incercat sa dea cu munitie dumb de jos si a intrat in zona MANPADS, pe cand americanii trageau cu munitie ghidata de la altitudine mare.
    Este o idiotenie sa risti aparatele de zbor si pilotii pentru bombardamente gen ww2, probabil ca presiunea politica e f mare.

    18
    • Si avioanele lor sunt complet oarbe nici macar cand sunt luate la tinta de multe ori nu schiteaza nimic. semn ca nici macar nu stiu.
      razboiul electronic e 0, senzori 0.

      Fix ce spuneau americanii ca e cel mai important situational awarness e 0 barat la rusi. Supermanevrabilitatea pe care mizau ei este complet inutila.
      Ce sa mai vorbim de data sharing cu alte platforme awacs, radare de la sol ? Nimic de genul asta.

      Sunt practic o aviatie de nivelul anilor 70.

      p.s. Oare de ce chinezii pe toate avioanele lor puneau senzori si electronica proprie ?

      13
  14. La rusi coruptia este mama perseverentei. O tin bine sa nu o piarda si o exporta cu mandrie pe unde pot si li se permite. Aviz astora mioritici!

    13
  15. Capt M, New York.

    Toate helicopterele, incluzand cele de atak, sunt foarte suscesibile la dobor. Cele de atak zboara la un nivel jos cativa metri deasupra pomilor sa evita radarul insa cad prada la manpads si shorad chiar calibre mari de mitraliere. Helicopterul e foarte delicat si complex. Americanii au pierdut mii de helicoptere in razboiul din Vietnam.

    4
  16. Prea mult optimism. Evident rușii stau prost cu pregătirea dar văd si ei cam unde ar trebui sa fie.
    E posibil să ia si ei măsuri si intr-un an sau doi să vedem o altă față a armatei ruse. US si Nato ar trebui acum să bată fierul… cât e cald. Cu armamentul necesar ,ucrainienii pot declanșa Armaghedonul.

    2
    • Optimismul vine in urma evoluției după front. Rușii stau prost cu multe alte lucruri nu numai pregătirea.
      Rușii nu au un timp de 1 an sau 2 pt ca nimeni nu va face pace ca sa obțină un ragaz pt refacere.
      Iar ultima afirmatie cu Armaghedonul e cireașa. Nu va fi nimic, doar Rusia va intra in convulsii din care se va rupe în bucățele.

      6
  17. Problema lui Ka-52 este ca berbecii ăștia îl folosesc în același mod în care își folosesc tancurile. Par sa nu aibă o cunoaștere a câmpului de lupta. Intâmpină rezistenta intr-un segment al frontului și trimit elicopterele sa bombardeze ce or găsi în locație. Eu unul, si aici accept ca pot greși, nu cred ca elicopterul trebuie folosit in sustinerea infanteriei. Acest lucru il fac si Rusia si Ucraina. Nu este o completare a artileriei, de aici si numarul extrem de mic de blindate distruse de elicoptere.

    3
    • Elicopterul trebuie sa faca recunoastere, CAS si sa vaneze tancuri. Din ce spui tu CAS nu poate sa faca si recunoastere are nevoie de altii sa o faca pentru el.

      Atunci pentru ce mai ai nevoie de elicopter daca nu poate sa indeplineasca 2 dintre cele mai importante misiuni ?

      SAU problema mare a rusilor este ca nu au senzori pe elicopterele alea sa faca recunoasterea cum trebuie si de acolo li se trag toate. Cum ziceam si mai sus sunt complet orbi pentru ca nu au senzori si nici retele de comunicatii intre platforme. Recunoasterea rusa probabil se bazeaza tot pe ivan belind ochii.

      De asta le cad avioanele de asta ii surprind ucrainienii cu ofensive de asta au picat in ambuscada dupa ambuscada. Sunt complet orbi.

      5
      • Robi, ok în teorie elicopterul trebuie sa facă CAS, recunoaștere și sa vâneze tancuri. Dar, făcând un raport al costurilor eu ma gândesc ca recunoaștere și susținerea infanteriei as face-o cu platforme/ mijloace mai ieftine. Un elicopter de atac, care poate ajunge spre 100 mil dolari, plus echipajul l-as folosi în ambuscade de blindate, atacuri în spatele liniilor inamice pe ținte foarte importante și convoaie de aprovizionare etc. Poate am văzut prea multe filme, recunosc 🙂 … Dar ucrainienii au demonstrat ca se poate, în atacurile cu elicopterele pe teritoriul Rusiei.

        3
  18. Un singur raspuns – asa este cand nu faci CAP – Combat Air patrol asta se intampla, SEAD de asemenea inexistent.
    Aia din Ukraina cu Stinger sunt avertizati din timp ca vine un aparat de zbor in sectorul lor si sunt pregatiti direct ca sa il primeasca cu ceva „bucurii”; bravo Ukraina!
    Toata experienta din Syria a fost in un mediu permisiv pentru avioanele si elicopterele rusesti insa aici este altceva si sunt in stare sa spun ca si IRIS -T si NASAMS o sa ii incurce groaznic cand o sa aiba prezenta in mumere mai mari pe rusi.
    Intre timp AA- rusesc nu prea si-a revenit decat in anumite puncte din lungimea frontului ce e cel mai important de vazut si studiat este ca ivanii au armele necesare dar sunt praf la organizare si arme combinate, se vor trezi la un moment dat aici e buba.

    3
  19. Mai vad unele persoane a caror neocortex este mai slab dezvoltat cum ne explica ca tara care anunta eroic ca va produce masini fara airbag si servo si care nu a produs un telefon mobil decent sau un soft de ceva, tot aia face sute de avioane ultra-moderne si rachete hipersonice, drone si echipamente de razboi electronic cum nu a vazut galaxia.

    Si evident nu uitati, in Ucraina nu e adevarata armata si oricum e doar 5% din puterea rusiei :)) Armata aia care ia Berlinul in 3 saptamani si Alaska in 6 e dupa Urali si asteapta ordinul de de-satanizare a lumii.

    Nu uitati si de delirul in care alianta strict economica (care nici nu prea a facut nimic notabil pana acum) BRICS pleaca la razboi cu NATO si mai si castiga :))))

    5
  20. Mi 28 a concurat cu Ka 50
    sau Ka-50 a concurat cu Mi 28,

    fortele ruse au preferat Ka 50,
    rusii spun ca Mi 28 nu e la fel de manevrabil ca si Ka 50,
    daca imi amintes bine, in reclamele rusesti se spunea ca tunu de bord fix de pe Ka 50 are o precizie mai ridicata decat cel de pe Mi 28,
    plus ca rata de viraj mai rapida la Ka 50 fata de Mi 28, nu stiu date legate de viteza,

    Ka 50 este mai bun decat Mi 28, mai manevrabil si cu o precizie mai mare la tinta a tunului de bord,

    asa ca normal ca pierderea Ka 52 va fi destul de greu de inlocuit,
    daca a inteles bine, motoarele de pe Ka 50 sunt o versiune mai putenica a motoarelor de pe Mi 28,
    Mi 28 este inferior si de accea este utilizat in lupta mai putin,
    desi pe wiki atat Ka 52 cat si Mi 28 apar in cantitati comparabile in inventarul fortelor ruse,

    https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Air_Force

    totusi la wiki spun ca ar fi mai multe bucati de Ka 52 comandate, nu stiu cate au fost efectiv produse si rata de disponibilitate

    1
  21. …mai intreb o data: in afara de stinger si mistral, s-or mai fi depus si alte oferte in procedura curenta de achizitie manpads (rbs, starstreak, piorun)?

  22. Sunt foarte zgomotoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *