Ministerul Apararii Israelian a facut publice pe 12 noiembrie imagini din timpul testelor efectuate cu unul dintre prototipurile de 155 mm 10×10 Roem (Sigma) de la Elbit Systems. Acesta model se doreste a fi inlocuitorul sutelor de M109 din Corpul de artilerie israelian in urmatorii ani, un singur sistem Roem trebuind sa aibe capacitatea de foc a patru M109.
Obuzierul autopropulsat Roem/Sigma de 155 mm pe sasiu de camion militar Oshkosh 10×10
Partea din spate a camionului are montat sistemul Sigma, cu o turela care integreaza o un tun de calibrul 155 mm/52 alimentat cu un sistem complet automat. Camionul blindat mai poate fi echipat cu o statie de arme usoare teleoperate pe plafonul cabinei si poate primi panouri de protectie balistica suplimentara.
Vehiculul are un echipaj format din trei militari: sofer, comandant si tragator.
Dupa asezarea automatizata in pozitie de tragere si orientarea pe coordonatele tintei, sistemul automat de incarcare controlat de la distanta pregateste tragerea si incarca proiectilul, urmand apoi ca sistemul de incarcare a artileriei uni-modulare (UMACS) sa incarce incarcaturile de azvarlire dintr-o magazie separata.
Aici video cu functionarea interiorului turelei sistemului SIGMA, cu brate separate de incarcare pentru proiectil respectiv incarcaturile de azvarlire – sistemul fiind de conceput in Romania portivit celor de la Elbit:
Mai reamintim ca in noiembrie 2021 Elbit Systems a anuntat incheierea unui contract evaluat la aproximativ 106 milioane USD pentru a furniza Sigma unei tari neprecizate din zona Asia-Pacific.
In incheiere, aici primul ROEM al Soltam, la muzeu:
Marius Zgureanu
Sper sa ne duca capul sa luam si noi niste obuziere autopropulsate pe roti, pe langa cele pe senile care ar trebui sa fie obligatorii. Dracovenia asta e foarte mobila si puternica
Ar fi interesant si Archer-ul suedez. Si ala e pe roti. Din cate am inteles multe tari ar vrea sa renunte la SPGurile pe senile, pentru ca sunt mult prea complexe si greu de intretinut.
8 lovituri pe minut.
Probabil ca Sigma se invarte pe la 5-6M bucata. Poate le vine gandul bun ministeriabililor sa doteze baietii nostri cu sistemul asta. Plus ca ar fi sanse sa fie produs local, montat pe Iveco 8×8 sau 10×10 dupa caz. Excelenta masinarie. Merita fiecare banut.
asta e suma pentru o spaga modica, ce sa zic…
imi place si ma trimite gandul la ce ne-a spus nenea ala de la Elbit, daca vrem Sigma ni-l monteaza pe ce vrem, chiar si in carul cu boi al lui Grigorescu. Deci… sasiurile de T55 s-or preta?! S-or preta! O sansa in plus pentru industria noastra. Si nu mai iei de la coreeni AT senilata, ti-o faci tu.
Adica vrei sa muti ala de pe un sasiu care poate atinge 80 km/h si o raza de 600 km pe unu care atinge 50km/h si o raza de 350 km si sa faci shoot and scoot, adica israelienii e prosti ca l-au montat pe ala ,adica astia vor sa inlocuiasca 4 paladinuri cu 1 de ala si tu vrei sa faci paladin dintr-un jaf sovietic
Iar facem traforaj?
tu ai vazut configuratia terenului in Israel? Si in RO? De ce crezi ca ucrainienii se bucura de senilate. Bine, ei se bucura de orice, dar pe noroiul din toamna cu ce si-au facut treaba? Cu Cesar? Sigur nu!
paladin din cunostintele mele e sasiu de bradley, nu de abrams
sasiul de t55 se preteaza doar la fier vechi. sunt prea uzate mecanic sa mai faci ceva cu ele pe timp de razboi. atunci nu o sa iti permiti sa stai dupa troacele alea sa le repari non stop.
nu inteleg obsesia asta cu t55 ba ifv ba artilerie ba te miri ce….voi ati vazut vreodata bizonul ala care il aduc la bsda ? daca ala de il aduc ca exponat e vai mama lui daramite t55-urile care au ruginit de nu stiu cate decenii ?
Pai na, dacă Israelu tre sa facă APC din T-55 atunci tre și noi să facem la fel, pentru că… Pentru că.
„Sa FaKeM AcHzArIt DaN T55!!!11”
Du-te mă cu T-55 că nici n-ai unde să bagi autoloader-u, dară echipaju, ăla unde-l bagi? Faci vehicul autonom, îi spui ce să facă din telecomandă? Mai stai pe spate și mai deschizi o bere în timp ce ăla mere stânga dreapta?
pui telecomanda si-l transformi in drona de luat la tinta… macar scoti din lupta ceva artilerie ivaneasca sau racheta dirijata.
echipaju il bagi in ceva adevarat gen paladin.
Draga Mos Craciun, am fost cuminti, n am avut pretentii mari, am luat jucarii de oameni mari second hand, ne am vazut de treaba noastra. Vrem si noi jucaria asta!
De ce ar fi mai buna o senilata fata de roti pt un obuzier? Intreb nu retoric, chiar nu inteleg. Mi se pare ca senilata este mai greoaie, mai predispusa la defecte, mult mai putin mobila. Daca se rupe o senila acel obuzier e scos din joc pt mult timp, aloci o resursa umana uriasa pentru interventie, probabil si un utilaj in plus. O roata o mai schimba propriul echipaj ma gandesc
https://www.rumaniamilitary.ro/roata-vs-senile-ii
Un vehicul cu șenile se poate deplasa mult mai ușor pe teren accidentat, prin zăpadă sau doamne feri prin noroaiele cu care se străduiesc și Ucrainenii, lucru util deoarece nu ai tot timpul drumuri la dispoziție într-un război. Mă rog, putem sta până la anu să tot discutăm care șasiu ar fi mai bun și pentru ce, de exemplu cele pe roți sunt adaptate mai bine țărilor cu o drumuri proaste (noi) și au o economie mai bună acolo unde sunt drumuri etc.
Nu te lua după Nicholas Drummond prea mult dacă asta faci, tipu e un lobby-ist KMW (adică pentru Boxer RCH 155)
De ce trebuie ca un howitzer capabil sa loveasca la 30-40km distanta sa insoteasca de aproape linia intai de lupta, pt ca doar asa se explica necesitatea de a se deplasa in teren extrem la fel ca si tancul?
Bateria de artilerie trebuie sa stea la distanta sigura pt a nu fi lovita de focul artileriei inamice nu sa urmeze indeaproape . Pt lovituri la maxim 10km ai mortierele de 120mm
Daca se afla la 24-26km distanta de linia intai atunci poti alege pe ce teren si drum mergi pana la instalarea in pozitie
@mihaistoian. Senila permite accesul si manevra in terenuri moi/instabile unde roata se infunda (asta pana la un punct, bineinteles). La razboi nu decizi tu unde si cand au loc luptele si se intampla des sa fie necesar sa intri in teren greu, mai ales cand drumurile sunt impracticabile din diverse motive (distruse, minate, usor de supravegheat etc).
In plus, acoperirea vegetala (paduri) ramane esentiala ca sa sustragi vehiculul observatiei si focului, iar mobilitatea tactica in teren greu iti permite sa o tulesti rapid dupa tir. Pentru astea senila ramane superioara rotii pe motiv de presiune la sol scazuta.
Roata ramane superioara senilei in general in ce priveste mobilitatea operativa, costul si logistica, deci, in ideal, ar fi nevoie de ambele, dar in practica foarte putine armate le au pe amandoua la SPG.
Intr-o incercare de a impaca capra cu varza, pentru Romania as testa sasiuri pe senile suple (din cauciuc), care reduc dezavantajele senilei metalice si, daca astea se preteaza, as lua asa ceva. La cate smecherii de supraveghere si distrugere zboara in ziua de azi (mult mai multe in viitor), mobilitatea tactica si capacitatea de a te ascunde pe oriunde au devenit esentiale. Ca sa nu mai vorbim de infrastructura rutiera de exceptie de pe la noi.
Până la urmă ai dreptate și tu, trebuie să combini ambele variante, în funcție mai ales de poziționarea geografică a unităților de artilerie și de integrarea lor in cadrul brigăzilor și diviziilor de luptă
Deși eu rămân mai favorabil roții ăn cazul artileriei
In Ucraina densitatea de sosele si localitati e simtitor redusa fata de Europa centrala si de vest. Cand am trecut in Basarabia, parea ca ne-am pierdut in camp la un moment dat,asa de rare erau localitatile. Asa ca sa ramai dependent de sosele,te cam face tinta ideala.
Plus mocirla care se face toamna si primavara la ei, e teroare, uneori ramanand impotmolite chiar si senilatele.
Iti amintesti imaginile cu vehicule abandonate pe camp in primavara trecuta in Ucraina?
Si eu m-am simtit cam straniu pe traseul Albita-Chisinau dus-intors desi am mers pe soseaua principala, cam pustie, asta e.
Nu am uitat nici imaginile cu tancuri si alte vehicule, senilate ori cu roti, impotmolite in noroi, dar, dpmdv, artileria trebuie sa traga de la distanta de cel putin 25km de linia intai, nu cum avem acum 24km distanta maxima, iar asta iti aduce avantajul de a alege pozitia favorabila din care sa tragi. Nu prea cred ca am folosi noi artileria in alta parte decat in RO, asa ca mai repede alegi rotile in locul senilelor. Oricum in principal iti trebuie howitzere tractate pentru dotarea batalioanelor de artilerie si probabil ca autopropulsate ar fi la cele doua regimente de artilerie, Bîrlad si Simleul Silvaniei, cele 36 de care vorbeau intr-un pdf
Cand spunem ca artileria trebuie sa tina pasul cu tancurile asta nu inseamna prima linie ci doar sa tina pasul (la o oarecare distanta), sa nu ramana in urma.
Daca ai tancuri iti trebuie obligatoriu (si) artilerie pe senile…
la ce raza de actiune are o scula cum e Sigma, nu trebuie neaparat sa vina dupa tancuri pe camp, ci probabil va sta ascunsa intr-un sat sau crang, descarca incarcatorul si apoi o ia la fuga si se ascunde.
daca ar fi dupa mine as lua ambele, sa nu fie cu suparare. Niciodata nu ai prea multa artilerie
noi teoretic am avea doar 5 batalioane de tancuri deci pt a sustine alea ai avea nevoie de senilate, deci nu prea multe
In teorie:
Avantaj 1 – Mobilitate mai buna pe teren accidentat (senila va avea tot timpul un avantaj in privinta asta).
Avantaj 2 – Posibilitatea de a face „utilajul” mai greu, deci mai multa armura, deci mai bine protejat (peste un punct nu prea mai poti cresta masa unui vehicul pe roti fara ca acesta sa-si piarda calitatile de mobilitate).
Dezavantaj 1- Mobilitate mai slaba pe drumuri asfaltate si pietruite.
Dezavantaj 2 – Semnificativ mai scump de achizitionat si mai ales de intretinut.
In practica, parerile mele:
A1 – Daca se pastreaza greutatea masinii pe roti sub o limita de vreo 40 de tone nu cred ca mai conteaza. Archer, Dana si Zuzana (similare Sigma) au cam pe la 30 de tone, deci nu mai e foarte relevant avantajul asta, mai ales daca tinem cont de faptul ca obuzierele nu trebuie sa faca acelasi lucru ca un tank si deci nici sa aiba acelasi grad de mobilitate.
A2 – Sunt impartit la asta. Da, o protectie suplimentara tot timpul ajuta, dar daca esti lovit in plin sau foarte, foarte aproape oricum nu mai conteaza, iar pentru lovituri mai indepartate ofera si SIGMA protectie. Deci sa zicem ca ar conta pentru loviturile la distanta mica spre medie de vehicul?
D1 – Nimic de discutat, avantaj pentru roti.
D2 – Diferenta procentuala de pret devine mai putin relevanta cand punem la calcul si tevile de rezerva (cum se observa acum in ucraina ca sunt necesare) si munitia.
Sumarizand, avantaj mobilitate pentru roti si pret, avantaj protectie pentru senile. Pentru Ro, as merge pe roti.
Internet resource, Israel: (google) „Astăzi am stat lângă Sigma. O impresie atomică, o imagine nu poate transmite acest lucru. Doar un crucișător.
Acesta nu mai este un prototip, ci o mașină pregătită pentru producție. Dacă sunt schimbări, atunci lucrurile mărunte.” Regards…
Ce munitie foloseste? Avem sanse sa cumparam licenta de munitie 155 sa o producem in tara, offset poate?
mai multe tipuri, produse de Elbit
https://youtu.be/G18Rwoa7c1k
Mersi Marius, ce as sublinia eu ii ca fara munitie produsa in tara, licenta si transfer know-how munitie 155 sunt bani aruncati pe fereastra(sistemele sigma sau oricare sistem pe munitie 155)
Mno , si numa ceva tara din zona Asia -Pacific o zis ca-i interesata ? O tara din ieuropa the iest nu are intentii dupa ce a proiectat sistemul de tragere automata ? Ce m-as rade sa fie Sud -Koreenii cei care vor sa achizitioneze sistemul !
Umarind in ultimii ani ceea ce face Israelul pe linie militara, ce updateaza, ce produse noi dezvolta, ce tehnologii si inovatii fac, mai mult, dansii fac upgrade la vaste sisteme de origini si tehnologii diferite: de la sisteme si echipamente de sorginte sovietica pana la cele US.
Mai mult, au o gramada de companii private ce dezvolta produse militare ce reusesc sa integreze o gramada de sisteme ce par a fi, la prima vedere incompatibile !
Sunt singurii din lume care fac lucrul asta !
Se pare ca-si fac in-house totul: de la sisteme AD, tot felul de rachete, sisteme de artilerie, tancuri, drone de toate categoriile, tot felul de roti hibrizi, sisteme de detectie a focului ( a se vedea produsule Othello-P), radare, sisteme optice etc.
Efectiv nici nu are rost sa le enumeram, fac totul cap-coada.
Si culmea, produsele lor sunt si al naibii de performante.
Daca luam in considerare dimensiunea tarii si numarul redus al populatiei + faptul ca sunt in razboi continuu de la infiintarea aceste tari, eu cred ca Israelul e cea mai avansata tara militar vorbind.
Nu pot sa nu-mi exprim invidia ce o port Israelului, cel putin din punctul asta de vedere.
Am o admiratie colosala pentru aceasta tara. Pe langa Romania, Israelul pare o civilizatie extraterestra.
Si frustrarea in acelasi timp pentru cat de involuati suntem noi, Romania.
Involuati, inconstienti, corupti si delasatori.
Sau mai plastic spus, suntem vai de mama noastra.
In ultimii 30 de ani am beneficiat de un sir de evenimente extraordinar de benefice si norocoase (UE + NATO) si cu toate astea inca mai avem in inventar AG-7, AG-9, BTR uri de tot felul, artilerie invechita, KUB uri, OSA uri, Geparduri, AKM uri ca si arma de asalt, proiecte lasate balta de genul SAUR si cate si mai cate.
Daca asta nu se numeste tradare atunci ar trebui sa schimbam sensul cuvantului TRADARE !
Ce e si mai tragic si trist este ca ne-am pus la pamant si industria producatoare de echipamente militare.
Ce echipamente vorbesc eu aici, noi nici macar o rachete amarata nu putem sa mai producem ca ne am falimentat si fabricile de pulberi, industrie siderurgica a disparut,
Astia nu sunt doar corupti, sunt niste dejectii umane care tradeaza propria tara pentru stim noi cine.
I’m not smart enough to judge that, but it’s Romania and Israel are friends for many decades, including families! My God, so what problems could possibly exist between us?
A vost un reportaj despre ATMOS (fostul ATROM) si SIGMA in care Elbit spune ca e de acord sa fie produs integral in Romania.
https://www.youtube.com/watch?v=qTicvwidxY0&ab_channel=HotNewsRomania
productia intr-o tara Nato iti asigura acces la piata
Sure, we have no room аnd workforce. Among engineering industries – the most labor-intensive production.
Super scula asta SIGMA de la Elbit. Ar fi un vis sf ca sa fie produsa in Romania si sa intre in dotarea ArmRo. Dar cum din nebuloase motive nici ATROM-155 nu s-a fabricat in serie in Romania si nici nu a intrat in dotarea ArmRo, slabe sanse sa se intaple contrariul cu SIGMA in Romania.
Este strigator la cer cum dupa 18 ani de la admiterea in NATO, ArmRo nu are in dotare to-tr /ap 155 mm, tancuri moderne cu tun calibrul 120 mm si tunuri ap 105 mm AT, armament de infanterie usor si greu de baza calibre NATO. ArmRo ar trebui sa aiba in dotare to-ap 155 mm atat senilate cat si pe roti.
Ca ArmRo sa se aiba cat mai repede to-ap 155 mm in dotare, solutia este achizitionarea a 90 M-109 A5 sh / A6 Paladin sh si modernizarea lor in Romania cu sprijin USAmerican sau Israelian.
Raspunsurile sunt arhicunoscute : incompetenta si coruptia politrucilor romani si a celor care conduc MAPN.Ro, care clar miroase a tradare de neam si tara in interese personale, de grup si chiar externe!!!!
O achiziție care merită prioritizată, ce mai așteptăm?
Scuze că nu am reținut numele, dar să scrie nea ministru o scrisoare de intenție în limba engleză la nivel de utilizator A1?
Ma speriasem, credeam ca era despre corvete…
Dupa capul meu, bun Sigma și foarte de folos, dar o astfel de arma o ai în cantități mici, folosita pentru lovituri dificile și foarte importante unde riscul de contra-baterie e mare. Uzura tevii (datorita nr mare de obuze trase per minut) și a mecanismului de încărcare necesita o intretinere complexa. Daca nu era de la Elbit, si nu exista posibilitatea intretinerii in tara, eu nu as fi luat in considerare o astfel de arma.
Noua ne trebuie Atmos în cantități mari, au și precizie, au și un nr considerabil de obuze per minut prin mecanismul de încărcare semi-automat. Dar în primul rand ne-ar trebui artilerie tractata noua… și nu știu de ce MApN nu vorbește deloc de acest lucru și nu are planuri sau pdf-uri.
În fine, oricum vorbim de lumi paralele aici…
Not bad for the first time:- ATMOS 6×6. Аnd much cheaper. https://www.youtube.com/watch?v=buAD9FfWcDw
In teorie Sigma ar fi urmasul ATROM. Asta daca nu are soarta celui din urma. Anyway, Israelienii au experienta pe astfel de produse, putand acum sa il integreze si pe Iveco, dar si pe un produs Roman Brasov, asa cum au facut cu ceva ani in urma. Eu as incerca ceva similar su cu o parte din platformele TR 85 ce urmeaza a fi retrase. Un obuzier si un sistem AA gen Ghepartd.
Noua nu ne mai vin restul de Patriot si HIMARS?
Nenea ala cu accent molodviniesc (cred ca o fi ceva evreu de prin R. Moldova) zicea ca autoloaderul e proiectat si produs in Romania. Daca prind un contract israelienii vor sa aduca si fabricatia de tevi aici .Eu zic ca ar fi un mega deal sa ai si productie si evident si mententanta. Am face practic ce au facut polonezii cu Krab. Imi place jucaria mai ales ca are turela aia nu ca la Caesar de stau militarii pe afara. Am inteles ca anul viitor se va da drumul la lictiatia pt. obuziere. Hai ca se poate si la noi!
https://www.military-today.com/artillery/caesar_8x8.htm
Cesar duce 6 runde/minut, Sigma 8. Alte materiale, alte tehnologii ..
Mai importanta mi s-ar parea predictibilitatea lantului de aprovizionare pentru industrie. Asta ar implica si corelarea cu industria civilă.