Naval Strike Missile (NSM) loveste din nou

nsm pentru marina britanica

De aceasta data Royal Navy (adica marina de razboi britanica, pentru astia mai tinerei ? ) a hotarat sa cumpere NSM-ul norvegian pentru dotarea fregatelor Type 23 si (Atentie!) a distrugatoarelor Type 45, cele mai puternice nave de lupta britanice de suprafata dupa cele doua portavioane din clasa “Queen Elizabeth” (care by the way, nu este fosta regina Elizabeth, care tocmai ce s-a dus la cele sfinte, ci marea lor regina, poate cel mai influent monarh britanic, Elizabeth I, cea care i-a invins pe spanioli si Marea lor Armada si a dat startul crearii Imperiului Britanic).

Asadar, britanicii au batut palma cu cei de la Kongsberg (via guvernul norvegian) pentru dotarea celor doua clase de nave mai sus-mentionate cu racheta anti-nava norvegiana. NSM va inlocui in arsenalul Royal Navy “bunica” Harpoon care isi va termina resursa in 2023, astfel incat se asteapta ca primele trei nave britanice sa aiba la bord, gata de lupta, noile rachete intr-un an de la demararea contractului.

Acum trebuie sa recunosc ca eu personal n-am fost deloc impresionat de “micuta” racheta a celor de la Kongsberg Defence & Aerospace, considerand-o mai degraba o racheta de nisa, asemanatoare – daca vreti – cu stramoasa “Penguin”. Mai credeam ca NSM-ul este de fapt o racheta gandita sa fie JSM – micuta, cu cap de lupta decent dar mai mica si proiectata sa intre in cala de arme a F-35 A.

N-am avut incredere in ea dar acum imi recunosc greseala, imi pun cenusa-n cap si constat ca se vinde al naibii de bine si nu ca racheta secundara ci dimpotriva ca racheta anti-nava principala. Spaniolii o vor folosi pe viitoarele lor fregate F 110, australienii pentru fregatele din clasa Anzac si distrugatoarele din clasa Hobart, tot ca inlocuitoare pentru Harpoon.

Americanii de la USMC cumpara si ei NSM, la fel si US Navy pentru belele lor de LCS-uri (dar si pentru fregatele de clasa Constellation), asa ca prea slaba n-are cum sa fie.

Cu toate acestea, in afara spaniolilor, britanicii si posibil australienii vor avea si alt tip de racheta anti-nava la bordul navelor lor. Astfel, Type 26 britanice nu vor dispune de NSM ci se are in intentie dotarea lor cu FC/ASW („Future Cruise/Anti-Ship Weapon”) despre care puteti citi mai multe accesand acest link.

Sus-numita racheta se afla astazi in dezvoltare si este un program franco-britanic care are in vedere inlocuirea rachetelor de croaziera Storm Shadow/SCALP (tot un program franco-britanic) dar si a rachetelor anti-nava Exocet si Harpoon.

Dar mai este mult pana cand prima FC/ASW va avea zborul inaugural cu atat mai mult cu cat programul este unul cam prea ambitios si se doresc doua tipuri diferite de rachete: una subsonica cu pronuntate caracteristici de invizibitate radar si alta – supersonica si super-manevrabila.

Deocamdata insa britanicii raman la NSM.

De ce am spus ca este o racheta “micuta”? Pai mai ales din cauza incarcaturii de lupta, sensibil mai mica decat a celorlalte membre ale familiei rachetelor anti-nava: NSM – 125kg, Harpoon – 221kg, RBS 15 – 200kg, Exocet MM40 – 165kg ca si a masei totale, undeva la 400 kg fata de o medie in jurul valorii de 800kg a restului familiei. Americanii insa vor inlocui Harpoonul cu LRASM, o racheta extrem de complexa si cu o incarcatura de lupta enorma – 450kg si despre care puteti citi mai multe aici. De asemenea ar mai fi de remarcat ca australienii si germanii au cerut rachete NSM care sa aiba si senzor radar.

Ar mai fi de remarcat ca atat americanii cat si britanicii isi dezvolta si rachete anti-nava mai grele: LRSAM in cazul americanilor cu o incarcatura de lupta demna de o torpila din cel de-al doilea razboi mondial – 450kg si FC/ASW pentru britanici, cu o incarcatura de lupta de 200kg plus inca doua a 50kg.

Dar, clar ca lumina zilei, NSM se vinde si nu oricui ci unor marine militare extrem de respectabile si serioase care nu ar cumpara racheta daca aceasta nu ar convinge in privinta eficientei sale.

Macar din acest punct de vedere Romania este pe aceeasi tendinta, achizitionand si ea 32 de rachete NSM pentru bateriile sale de coasta. Un lucru bun, care trebuie remarcat.

GeorgeGMT

44 de comentarii:

  1. Deci comunicatul Mapn de la achizitia noastra incepe sa sune altfel,sau toti astia cumpara bunavointa Sua

    8
    • pai cu atatea harpuoane la sfarsitul resursei….nu ar fi pacat de Dumnezeu sa ramana netrase?….ia-le tata, trimite-le pe balta neagra la ucrainieni sa le faca decomisionarea pe copaile rusesti…scapi si de rachete si cureti balta…

      1
  2. V-a luat ceva sa veniti cu aerticolul asta. Stirea e de cateva saptamani pe PsR.
    Racheta e foarte buna, dar bine ca exista si rachete cu cap de lupta mai serios. O nava grea nu prea poti sa o scufunzi cu asa ceva

    2
  3. „De aceasta data Royal Navy (adica marina de razboi britanica, pentru astia mai tinerei ? )”

    …aroganta!

    7
  4. Tinand cont ca in afara de Moskva nu prea sunt nave de razboi prea mari in MN, nu e o racheta mica.

    Totodata si faptul ca a fost proiectata pentru nevoile norvegiene de aparare litoral, poate zbura la altitudine mica (sea skiming), evita zone de litoral, insule o face buna si pentru noi.

    De vazut insa ce-o sa fie pe corvete. Chiar n-as vrea Exocet, pare sa fie la capatul vietii operationale.

    18
    • nu cred ca vom avea corvete. dar daca va fi, pai va fi tot NSM banuiesc… ptr. ca Gowind e teapa clara, vom apela tot la Damen. Cacialma franceza Gowindul p.ii. Au bagat pret mic ca sa castige contractul si au zis, lasa ca dupa aia ii imbarligam noi pe fraieri si facem tot cum ne e noza mai bine. Independent sau nu de scumpiri otel, ei au jucat la cacialma de la bun inceput. Francezii au arme bune, dar sunt niste parteneri execrabili de afaceri.

      31
  5. si intr-un final glorios type 45 va avea muschi.
    dupa ce au anuntat ca insurubeaza SeaCeptor(CAMM) si probabil viitorul upgrade al Sea Viper pentru ASBMD (pentru Aster 30), dotarea cu NSM a distrugatoarelor ar face navele, IN SFARSIT – dupa o prea lunga saga, respectabile si capabile asa cum le sade bine pentru radarul si spatiul pe care-l au.
    ar mai ramane tunul ala de 100mm de luat la pila, momentan nu e nici cal nici magar, le-ar sade mult mai bine cu 2xMK110…

    4
  6. Mici si bune, exact ce ne trebuie.
    Nici f.scumpe.

    Off topic – nu s-ar putea sa luam si niste AGM-88G – si sa echipam 3-5 F16 cu ele, asa, de control la MN ? Asta daca avem F16 – „specialized F-16s equipped with the HARM Targeting System (HTS).” Primele AGM erau pe al 250K $, AGM-88E a ajuns la 850K $, deci asta ar fi undeva peste milionul de koko. 225KM, 2.9mach – max.speed, sa „orbesti” o nava pentru 1-2 minute sau permanent … cred ca ar fi o mare realizare, apoi poti trimite rachete AN sa termini treaba…

    Deci hai cu cit mai multe NSM, pentru instalatiile de coasta si pentru Ro-Navy, sa fie bine zic.

    1
  7. Pai cum vine asta, noi comandam primii NSM si il primim dupa britanici, care abia acum s-au decis pentru el? Plm…tipic. Ca la HIMARS si Patriot. Dam banul si asteptam cativa ani, poate pana ce termina cu restul de clienti mai importanti.

    PS Nu va faceti grija, avem Styx si Volhov, inghiata rusii doar cand le aud numele! 🙂 Inghiata de spaima si ‘mor’ de ras la asa bunatati produse chiar de stramosii lor acum 3 sau 4 generatii!

    14
    • Cred ca rusii îngheață momentan de frica ucrainenilor. Sa ii mai vanam și noi prin balta le-ar mai trebui. Noi trebuie sa ne innarmam din principiu și nu doar pentru rusi. Frații ăstora după ce câștiga sa nu prindă tupeu din nou prin delta.

      10
      • fratii astora dupa ce castiga ,tre sa isi refaca tara si e cam greu singuri si cam dureaza si nu ii vad prea prosti sa se ia cu aia care i-au ajutat cand ii asteapta aia invinsi la colt dar na propaganda e propaganda trebuie inamici externi pe care sa nu ii ajuti ca iti musca mana

        2
        • Nu stiu la ce te referi dar momentan suntem in situatia de a alege raul cel mai mic. Nu imi plac nici unii nici altii. Situatia cat ar fi de cinica ne avantajeaza, faptul ca isi dau in cap unii la altii. Problema in perspectiva o vad ceva de genul Vietnam dupa retragerea SUA. Multi soldati bine antrenati ramasi fara adrenalina / obiectul muncii. Legat de muscat mana, tarile nu au prieteni, doar interese. Momentan Ucraina isi castiga razboiul de independenta fata de rusi. Ciclic rusii se intorc la ideile imperialiste cand sunt tari si se retrag (negociaza) cand sunt slabi. Poate nu ar fi rau sa piarda Siberia si sa isi pastreze nuclearele prin jurul Moscovei. Fara resursele alea si-ar pierde finantarea pentru alte „operatiuni speciale” si nu ar fi riscul ca nuclearele sa ajunga la oricine!

          2
          • Nu stiu ce sa zic de nucleara fara Siberia. Nu prea se poate sa ramana fara Siberia dar cu nucleara. De ce nu ar da cu ele cand ar simti ca raman fara regiunea ‘portofel’?

            Eu cred ca rusii ori pierd tot ori nu pierd mare lucru. Si cand nu pierd mare lucru, ma refer la iesirea de pe orbita Moscovei a unor tari satelist sau crearea uniunii altora, gem Romania + R Moldova. Dar nu sa pierda ‘grosul’ teritoriilor federatiei si tot sa existe ca putere nucleara. Exclus asa ceva!

            2
    • Este clar! Speram ca maxim din 2025 sa vedem pe fregatele Type 22 din FNRo rachetele NSM + rachete AA, si dc nu si pe celelate nave de atac ale FNRo. Cat despre cele 4 ciorvete multirol fantomatistice, nu cred ca in 2030 va intra prima in dotarea ArmRo si FNRo. Sincer il banuiesc pe N.I.Ciuca de manevre cu USAmericanii de a achizitiona Freedom class transformate in corvete multirol, ceea ce nu ar fi corect fata de francezi.
      Culmea parerea mea este ca FNRo ar avea nevoie de 8 corvete multirol, adica ar fi 4 Gowind class si 4 Freedom class in locul Tetal 1 si 2 class + 2 fregate noi de la Damen, in locul Marasesti class. Iar de la Fincantieri sa se achizitioneze 8 vedete de atac rapide in locul Epitrop class si Tarantul class. Viitoarele submarine poate vor fi de la germani U-214/-212 sau Scorpene de la francezi. Restul de nave auxiliare, dragoare si puitoare de mine pt FNRo se va vedea de unde se vor procura si cu cine se vor moderniza.

      2
  8. Parca nu erau bune ca nu vedeau prin ceata sau pe burnita .Acu’ intreb si io : daca le-am platit, cand le primim ? Nu ca ar fi singurele acareturi care au fost achitate si nu au fost livrate inca..

    8
  9. O alegere a noastră de data asta inspirată. Totuși de ce ‘marina de război britanica’? primește rachetele intr-un an, iar noi mai așteptăm până în 2024?

    6
    • Noi nu le cumparam din Norvegia…

      5
      • Ai dreptate coane, noi le luăm de la unchiu☺
        Ăștia de la Raytheon se grăbesc încet, zici că-s ardeleni de-ai mei, cine știe pe unde o fi fost moșu de îi ziceam americanul…

        8
    • Noi nu avem ce nave să echipăm. Regele F. și Regina M. sunt oricum pe tușă, nemodernizate și cinstit vorbind nu vrea ministerul și guvernul să cheltuiască cu modernizarea lor. Abia bagă bani să le țină într-o stare acceptabilă de funcționare pentru siguranța navigației și a echipajului. Să le echipeze cu rachete și după să le pună pe alte nave este o cheltuială fără rost. Atât pot gândi „înțelepții” de la guvern , bineînțeles ca și ăia dinaintea lor. Oricum achiziția de nave noi se dovedește o iluzie fără sfârșit cu politicienii ăștia de doi bani și cu politrucii aflati pe funcții de conducere în marină.

      5
  10. Pe langa ce am luat deja ar trebui sa punem banul jos si sa luam cateva bucati si in configuratia asta pe care sa le avem imprastiate cam peste tot in zona litorala, coordonate in retea si primind date de la niste drone capabile ar fi o nuca greu de spart:

    https://www.navalnews.com/naval-news/2021/04/here-is-our-first-look-at-the-usmcs-nmesis-nsm-being-launched-from-an-unmanned-jltv/

    Tot pe sasiu JLTV daca mai pui si o masina din asta sa le insoteasca ca sa se protejeze de dronele dushmanului (descoperire sau chiar atac) ai solutia perfecta:

    https://www.raytheonmissilesanddefense.com/what-we-do/counter-uas/effectors/coyote

    3
  11. Două întrebări.
    1- a plătit MApN rachetele NSM?
    ( Integral, in rate, anticipat )
    2- când ajung primele in tara și când livrarea totala va fi complectată ?
    Mulțumesc de răspunsuri.

    4
    • cred ca noi stiam , precum cei din Mapn care ar trebui sa faca platile , este atata secretism in acesta zona, de parca faptul principal este plata si nu achizitia sistemului

      Sa ne uitam si la Patriot si Hymars la aceste sisteme care este stadiul de plata ? si bineinteles stadiul de livrare ?
      Anul acesta nu trebuia sa mai primit doua sisteme PAtriot ?

      1
  12. https://economedia.ro/romania-va-primi-un-sistem-de-rachete-navale-in-urma-unui-acord-de-128-milioane-de-euro-semnat-de-firma-norvegiana-kongsberg-si-compania-americana.html

    „Furnizorul norvegian de sisteme și produse conexe apărării Kongsberg Defence & Aerospace a anunțat marți, într-o declarație depusă la Bursa de Valori din Oslo, că a primit un contract de 1,35 miliarde de coroane norvegiene (128 milioane de euro) de la compania americană Raytheon Missiles & Defense pentru livrarea unui sistem de apărare costieră Naval Strike Missile (NSM) către România.”

    https://newsweb.oslobors.no/message/577998

    Tocmai s-au apucat de lucru la ale noastre…

    7
  13. S-a mai vorbit pe site despre faptul ca bateriile noastre de coasta nu au radar dedicat. Acum, de la sursa respectabila, cică asa au fost concepute, nu neapărat lipsa de bani, dar pot primii prin link 16 coordonatele în timp real de la alte radare, fixe, mobile (nave), aeropurtate. Acum se pare ca asta le-ar face și f greu detectabile si ar permite angajarea de tinte la mare distanta. Eu am luat de bune cele de mai sus, ca nu ma pricep.

    8
  14. Sa vină MBDA să spună că nu sunt all weather! Să iasă cu comunicatul de presă cum au ieşit la noi.

    1
  15. Ce e asa de greu de inteles?
    1. Organic nu au radar pentru ca nu au nevoie de radar. Au nenvoie doar de coordonate digitale privind vectorul de pozitie si eventual vectorul de deplasare.
    2. Un radar de siprafata amplasat in imediata vecinatate a bateriei ar avea (din motive obiective, curbura pamantului) o bataie de 40-70 km, fata de raza rachetei, de aproape 200 km. Deci total ineficient
    Din aceste motive norvegienii nu au introdus in sistem un radar. Iar noi nu suntem „mai cu mot” ca in 130 de milioane de euro sa primim proiectare custom pentru 3 rachete.

    3
  16. @Bloomberg
    „Organic nu au radar pentru ca nu au nevoie de radar. ”
    Foarte corect!
    Plus că, la câte radare sunt în Dobrogea, chiar nu văd motivul achiziționării încă unui radar pentru bateriile de coastă.
    Nu mai punem la socoteală că lumea nu prea citește articolele, dar începe imediat să plângă, că na, corul bocitoarelor nu se simte bine.
    Kongsberg a declarat că a primit un contract de 128 de milioane de europeni, dar parlamentul a aprobat 228 de milioane pentru contractul ăsta.
    Pe lângă lansatoare, rachete și alte acareturi, in articolul mai spune ceva si de niște senzori.
    Oare ce fel de senzori or fi? 😉
    Părerea mea, hâc…

    3
  17. Pentru toti postacii – stiti cine au fost vichingii? Evaluati daca sunteti in stare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *