Regimentul 1 Vânători Garda No.2 “Regina Elisabeta” sau o poveste cu vânători

This entry is part 3 of 4 in the series Unitati istorice ale Armatei Romane

Batalionul 2 Vânători de Gardă la Constanța – Sf. sec XIX

Dragi cititori, trebuie să încheiăm și acest an cu o unitate de gardă și o istorie impresionată, poate unitatea cu cel mai impresionant palmares din Armata Regală a României. Căci, după cum bine puteți ghici din start această unitate dar și arma și-a găsit sfârșitul sub ocupația sovietică iar lipsa de carte sau știință specifică anilor 1990 ne-au asigurat că astfel de unități de gardă și tradițiile lor nu vor fi readuse la viață.

Trebuie reținut însă că unitățile de vânători sau vânători pedestri, cum au mai fost numiți în epocă sunt distincte de arma vânători de munte, apărută în 1916. Aceste specialități ale infanteriei au coexistat pe toată perioada interbelica. De asemenea și în materie de simbolistică și uniformologie discutăm de diferențe majore, cornul de vânătoare cu lauri drept însemn de armă, ținuta maroniu/castanie cu pălărie și penaj verde de partea vânătorilor și frunza de brad alături de cornul de vânătoare, ținuta bleu cu bască/beretă pentru vânătorii de munte.

Ținută comparativă, Infanterie și Vânători

Povestea celei mai decorate unități a armatei Romane începe chiar în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza care înființează prima unitate de „tiraliori”, batalionul (1) de „tiraliori” cu garnizoana la Craiova, cu primele atribuții specifice unităților de gardă. Ulterior apar  batalioanele 2 apoi 3 tiraliori cu garnizoană la București. O chestiune atipică aș dori să menționez din start, deși tot ceea ce însemnă uniformă militară românească în acea perioadă era preluat după model francez, ținuta vânătorilor era una de inspirație italiană păstrând desigur și elemente naționale. După venirea principelui Carol pe tronul domnesc, prin noua legislație se mai înființează un nou batalion de vânători, tânărul principe sesizând utilitatea de a avea unități de elită în fiecare divizie teritorială. Având deja un număr considerabil de batalioane de vânători, Batalionul 1 Vânători este înlocuit treptat ca și prima unitate de gardă de către Batalionul 2 Vânători de Gardă. În această perioadă există desigur un concurs informal de excelență între batalionul 1 și batalionul 2, batalionul 1 având senioritate desigur. Disputa se încheie pe câmpul de luptă al Războiului de Independență, Batalionul 2 Vânători participă la cucerirea Griviței și mai apoi alături de Regimentul 14 Dorobanți la cucerirea și înălțarea drapelului Românesc la Plevna. Pentru actele de eroism și bravură în luptă, având numeroși ofițeri și trupa decorați, drapelul de luptă al Batalionului 2 Vânători primește decorația Crucea „Trecerea Dunării” și în 1881 ordinul „Steaua României”. Mai departe, în 1886, la ziua aniversară a cuceririi Griviței, primește o cunună cu inscripție brodată „Lauri pentru cei vii, roze pentru cei morți” din partea Reginei Elisabeta. La începutul secolului XX, batalionul primește și denumirea onorifică „Regina Elisabeta”. În toată această perioadă Regele Carol Întâiul insistă pe lângă conducerea armatei ca elementele de rezervă complementare efectivelor active să asigure dublarea personalului unor unități militare în caz de nevoie. Desigur că nu putea lipsi din ecuație ceea ce putem estima ca a fost unitatea de suflet a Regelui deși nu a arătat părtinire niciodată. În campania celui de-al doilea Război balcanic, efectivul Batalionului 2 Vânători s-a dublat transformâdu-se în regiment. După încheierea ostilităților, Regele estimează că exista posibilitatea unei alte conflagrații și insistă ca anumite unități să rămână cu efective mai mari.

Regele Carol I, neavând moștenitori direcți, oferă tronul României principelului german Ferdinand Victor Albert Mainrad, principe de Hohenzollern-Sigmaringen pe care istoria îl va reține ca Regele Ferdinand I, Întregitorul și cel de care se va lega pe veci momentul astral al neamului romanesc.

Principele moștenitor Ferdinand, în ținută de ofițer de vânători și Principesa Maria

Principele Ferdinand, ofițer, arma vânători

Tânărul principe, absolvent al școlii de ofițeri din Kassel și sublocotenent al Regimentului 1 Infanterie de Gardă al Prusiei este încadrat chiar de la început în rândul armei infanterie, cu gradul de locotenent la Regimentul 3 Linie și ulterior la vânători, arma de care va fi legat o viată întreagă chiar și ultima zi din viață purtând uniforma de vânător cu grad de Mareșal.

Revenind în timp istoric, anul 1914 aduce începerea primului Război Mondial iar anul 1916 aduce despărțirea de Regele Carol Întâiul, părintele României moderne, însă mai presus de toate cel care a transformat armata română într-o structură cu reale capacități de luptă dovedite pe câmpul de luptă.

Desigur că punând situația în context istoric și această pregătire era insuficientă pentru ceea ce avea să urmeze, o implozie europeană ce a însemnat dispariția unor imperii care au dominat politica continentală aproape 1000 de ani.

Ieșirea din neutralitatea declarată în 1914, ca parte secretă a Triplei Alianțe încă din 1883 rezultată din întâlnirea dintre I.C. Brătianu și cancelarul german Bismarck, a adus implicit intrarea în Primul război Mondial de partea Antantei. Regimentul 2 Vânători participă la Operațiunea ofensiva din Transilvania, Bătălia de pe Valea Prahovei, luptele de pe aliniamentul Cricov-Ialomița și Râmnicul Sărat-Viziru, Stabilizarea frontului pe Siret si Bătălia de la Mărăști, însumând pentru personalul regimentului un număr record de distincții.

Regimentul 2 Vânători desigur că se distinge pe câmpul de luptă, amintind că elita militară compunea aceste regimente, și drapelul de luptă este decorat cu ordinul „Mihai Viteazul”.

„„Pentru vitejia și avântul extraordinar cu care au luptat ofițerii, subofițerii și soldații corpului, în aprigele lupte din iulie 1917. Primind ordinul de a străpunge puternicul front german, de pe Dealul Mărăști, regimentul a pornit cel dintâi la atac și pătrunzând în tranșeele inamice, după o luptă înverșunată corp la corp, a silit pe apărători să fugă în dezordine. În aceeași zi, prin atacuri furioase la baionetă, i-a aruncat afară din tranșeele lor de pe Dealurile Teiușului, Roșu și acel de la est de Câmpurile, iar în zilele următoare i-a împins până dincolo de râul Putna. S-a capturat 5 ofițeri, 320 trupă , 4 tunuri antiaeriene, 2 obuziere de 105 mm, 14 mortiere de tranșee, 1 mortier de 117 mm., 6 mitraliere, 8 aruncătoare de grenade, peste 800 arme, 38 chesoane, 1 trăsură cu motor al unui balon, precum și o imensă cantitate de munițiuni și material de război.”

Înalt Decret no. 928 din 21 august 1917

Deși articolul se referă la Regimentul 2 Vânători as dori să menționez adiacent că nu mai puțin de 7 Regimente de Vânători au fost decorate cu această distincție, un lucru excepțional după toate standardele vremii.

În perioada de după Primul Război Mondial, unitațile de vânători primesc o atenție specială din partea Regelui Ferdinand, fapt care se materializează atât în dotare cat și în efective. Unitățile de vânători se mențin la efective de regiment complet.

Cum menționam mai sus, în ultima zi a vieții sale, Regele Ferdinand I Întregitorul îmbracă uniforma de vânător, cu grade de Mareșal.

Uniforma Regelui Ferdinand I

La venirea Regelui Carol al II-lea pe tron, și el pregătit militar în rândul armei vânători, unitățile de gardă primesc un statut special. Aici aș vrea să mă opresc o secundă deoarece aceste unități au primit niște aprecieri incorecte, din partea unor persoane care, după 1990 ieșit din comunism acerb, încercau să ne explice cum a fost cu interbelicul. Așadar Carol al II-lea ajunge un paratrăsnet al problemelor României Mari și aceste regimente cu o bogată istorie ajung subiectul „maniei uniformelor” cum cineva incredibil de indolent și lipsit de orice înțelegere a noțiunii de ceremonial militar a spus. Așadar, încercând să propage o imagine a României Mari, a unei puteri regionale, păstrători de tradiții inclusiv ale imperiului bizantin, cum Iorga ne spune, partea de ceremonial a primit o importanta deosebită. În epocă discutăm doar de un simplu aliniament la țari precum Marea Britanie, Carol preluând în fapt acest model și nu altul. Ministerul apărării așadar propune proaspătului Rege o serie de unități cu bogate tradiții de lupta si decorații sa primească statut de garda, printre care in mod evident si Regimentul 2 Vânători „Regina Elisabeta”.

Fiind in perioada interbelică desigur, de la primul război mondial partea de ceremonial militar și de ținută să spunem ceremonială și oarecum nepractică, a devenit o chestiune istorică și relevantă epocii pre război. Războiul a adus modificări uniformologice importante, toate în direcția practicității și simplității. Prin urmare anii 1930 aduc un apel la istorie, ținutele ceremoniale fiind preluări și aduceri în epocă ale ținutelor pre 1900 pentru a îmbina tradiția uniformologica și a argumenta o continuitate de neclintit a unor unități din Armata Romana participante atât la realizarea Independenței cât și a Unirii. Prin urmare nimic nu era întâmplător iar Carol al II-lea a avut un aport minim aici, Armata având însă un serviciu istoric preocupat de această continuitate.

Prin urmare Regimentul 2 Vânători  „Regina Elisabeta” reprimește ținută castanie cu pălărie si penaj verde readucând tradițiile de lupta si uniformologice ale Batalionului 2 „Tiraliori” ulterior „Vânători” in prim plan. Desigur avem si o ținută „de serviciu”, neceremoniala, khaki similară oricărei specialități terestre cu mențiunea că avem paftale la ținută de zi,  chestiune specifică unităților de gardă însă de culoare verde.

Tot în 1930 Regimentul 2 Vânători Garda „Regina Elisabeta” primește denumirea de Regimentul 1 de Garda No.2 „Regina Elisabeta”. Aici trebuie menționat faptul ca deși discutăm de o nouă numerotare în ideea de mai sus numele regimentului trebuia sa exprime clar faptul ca este continuatorul de drept al Batalionului 2 Vânători, mobilizat la război și dobândind astfel efective de regiment prin urmare Regimentul 2 Vânători. Așadar indicativul „2” nu putea să lipsească  iar convenția de nume s-a făcut după modele deja existente în situația contopirii unor unități de infanterie cu cele de dorobanți. (de ex: Regimentul I Mehedinți No. 17 „Știrbey Vodă” 1891 – creat prin fuziunea Regimentului I de Linie cu Regimentul 17 Dorobanți)

Pentru ce a mai rămas din perioada interbelică, Regimentul 1 de Vânători No2 „Regina Elisabeta” devine un reper în materie de ceremoniale militare și primește cu onor personalități importante. Desigur, la fel ca și în cazul altor unități de gardă, se impun la nivel de unitate criterii speciale pentru selecție atât trupa cât și ofițeri. Avem ofițeri vorbitori de două sau trei limbi străine pe lângă excelenta profesionala.

Pe toata acesta perioada rămâne în componența brigăzii mixte de gardă (din 1933 Divizia de Gardă, după model englezesc) în Capitală. Participă la numeroase evenimente și ceremoniale militare, asigura fastul dar și solemnitatea ceremonialelor militare reținând faptul că drapelul de lupta era deja decorat cu cele mai importante distincții militare romanești existente inclusiv ordinul „Mihai Viteazul” și însuma eroism în toate conflagrațiile la care Romania fusese parte până în acel moment.

Regele Carol al II-lea în ținută de ofițer de vânători de munte cu grade de Mareșal alături de Regele Alexandru I al Iugoslaviei în ținută de ofițer de vânători a Regimentului 2. Vânători Gardă cu grade de Mareșal cu dispozitive de gardă, Regimentul de Gardă Regală si Regimentele de Vânători Gardă – Sinaia 1933.

Generalul de Corp de Armată Gh. Rasoviceanu, unul din veteranii armei vanatori, Erou al primului Razboi Mondial și unul din cei mai reputați generali din perioada interbelică.

Uniforma de ceremonie, colonel de vanatori, model 1930-1940

Legitimație soldat, poză în ținută de gardă, Regimentul 1 Vânători.

Dacă facem un pas în spate de la unitatea reprezentativă de gardă și ne uităm spre arma vânători de-a întregul în epocă, Regele Carol al II-lea înțelege importanța existenței armei vânători și motivele pentru care au fost percepuți drept o elită. Prin urmare, o mare parte din fondurile de înzestrare la insistentele lui se duc în direcția acestor unități. Astfel de atunci, istoric vorbind, începem să discutam despre primele unități de infanterie motorizată din România.

Reamintim mențiunea din cadrul articolului dedicat Regimentului 6 Dorobanți de Gardă „Mihai Viteazul”, brigadă, ulterior divizia de gardă este unitate de luptă și nu doar cu specific ceremonial. Prin urmare, la declanșarea ostilităților respectiv intrarea României în al II-lea Război Mondial, Regimentul 1 Vânători No 2 de Gardă participă în cadrul Diviziei de Gardă la sângeroasele operațiuni pentru recuperarea teritoriilor pierdute în urma ultimatumului sovietic. Inițial unitatea este dislocată în jurul noii frontiere de pe Prut mai apoi devine vârf de lance la trecerea Prutului. Cităm din General de divizie(r), Prof. Universitar,  Veteran de război,  Constantin Ispas menționând excepționalele fapte de arme ale comandantului Regimentului 1, col. Săulescu decorat și el cu ordinul „Mihai Viteazul” cl a III-a.

G-ral de Bg. Saulescu, cmd. Reg. 1 Vanatori de Garda

 

Regimentul 1 Vânători Gardă a reușit ca, în cooperare cu Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, să cucerească toate cazematele inamice şi, printr-un atac năpraznic, să rupă frontul inamic şi să cucerească dealul fără nume de la vest de CANIA, deschizând în acest mod drumul şi succesul celorlalte unităţi ale Diviziei de Gardă pentru realizarea capului de pod de la FĂLCIU

Avansează alături de Divizia 1 Garda până la Odessa și capturează orașul. Unitatea intră prima în Odessa alături de Brigada 3 Mixta Fortificații. Pentru fapte de arme excepționale, drapelul unității este decorat cu ordinul „Mihai Viteazul” clasa a II-a alături de Regimentul 2 Vânători de Gardă.  Spre sfârșitul anului 1941, Divizia de Garda și implicit Regimentul 1 Vânători se întoarce în țară și participa la parada din 8 noiembrie 1941.

Fotografii de la parada din 8 Noimebrie 1941 – Decorarea drapelelor de luptă.

 

Între 42 si 43 este dislocată în zona Dobrogei. Anul 1944 aduce remobilizarea Regimentului în cadrul Diviziei de Gardă pe frontul moldovenesc. Ca urmare a unui atac deosebit de virulent din partea unor forte sovietice net superioare, întreagă divizie se retrage spre Piatra Neamț însă este prinsă într-o încercuire și o parte dezarmată. Anumite subunități au reușit să scape din încercuire retrăgându-se spre București cu pierderi enorme.

In 1945 Regimentul 1, mai bine spus ce a mai rămas din el alături de Divizia 1 Grada este remobilizat și trimis pe frontul de Vest fără a lua parte la lupte și asigura misiuni de pază în spatele linie frontului.

Sub ocupantul sovietic nu avea ce căuta elita infanteriei, și cu siguranță nu avea ce căuta cea mai veche unitate de gardă a armatei române cu o istorie impresionantă, deservind pe toți Regii României, legătura dintre unitate și monarhi fiind una intru totul specială. Arma vânători este desființată în anul 1948, unitățile devenind simple unități de infanterie fără chip și istorie. Cu precădere ofițerii armei vânători nu sunt menținuți în continuare în structurile active, toți fiind trecuți din oficiu în rezervă sub pretextul excesului de cadre ca urmare a mobilizării din cel de-al doilea Război Mondial, respectiv pur și simplu dați afară. Desigur discutăm de cei neîncarcerați și exterminați la închisorile Sighet și Aiud.

Aici se încheie o istorie impresionată însă o istorie menționată razant de Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul“, care ne spune, că păstrează mai departe aceste frumoase tradiții. După cum am menționat în articolul dedicat Regimentului 6 Dorobanți Gardă “Mihai Viteazul” ținuta vânătorilor era diferită maronie cu verde iar actuala brigadă păstrează tradițiile (și ținuta) dorobanților, aproximativ. Spun aproximativ deoarece anii ‘90 din păcate nu au adus în restitutio istoriei așa cum trebuia să fie, chiar în forma unei ținute care incorpora eroism, sacrificiu și aproape o sută de ani de istorie militară.

Poate cineva acolo sus, prin minister, mai cu înclinații spre uniforma militară și carte, respectiv cineva care știe cert faptul că noi veci nu am avut unități cu ținută roșie de gardă, ori faptul că portul gradelor pe mâneci este o aberație, sau culorile Regimentului 6 Dorobanți de Gardă au fost galben și albastru, fără roșu ne va aduce aminte de aceste unități de vânători și eroismul militarilor care au deservit această armă cu o unitate care să le poarte numele măcar simbolic.

 

În amintirea celui care mi-a povestit prima data despre elita infanteriei, arma vânători, armă pe care a slujit-o credincios și sub norii negri din Cotul Donului.

 

Mă semnez al vostru lt(rez) și vă urez un an nou fericit, obligatoriu mai bun decât cel de care ne vom depărți în scurt timp. Musai să ne uitam în trecut, să învațăm din el și să mergem spre un viitor luminos.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 

Surse:

Colonel Eugen Ichim, Ordinul Militar de război „Mihai Viteazul”, Ed. Modelism & Jertfa, București, 2000

Vanatorii reginei Elisabeta. Memoriile unui ofiter din garda regala – Mihai I. Buttescu

Ministerul de Răsboiu, Anuarul ofițerilor și drapelelor Armatei Române cărora li s-au conferit ordinul „Mihai Viteazul”, Atelierele grafice „Socec & Co”, București, 1922

https://www.worldwar2.ro/arme/?language=ro&article=38

https://www.brasovistorie.ro/noutati/uniforma-care-murit-regele-ferdinand-este-casa-sfatului

https://www.tacticamagazine.com/wp-content/uploads/2016/01/Revista_Tactica_8.pdf

https://www.muzeuldefotografie.ro/2014/07/parada-militara-in-bucurestiul-anului-1941/#jp-carousel-v5293

https://www.romania-actualitati.ro/emisiuni/istorica/arme-de-elita-ale-ostirii-romane-id41803.html

http://www.geocities.ws/dangrecu/D1G.html

Regina Maria, Însemnări zilnice, vol. VIII – Ed. Polirom – 2016

Regina Maria, Jurnal de Război, Ed. Humanitas -2018

Revistele Arhivelor Militare – ca de obicei mulțumiri pentru munca depusa in a aduce istoria in fata celor care vor si pot sa cerceteze.

https://historia.ro/sectiune/general/drapelele-si-decoratiile-din-razboiul-de-639383.html – Dr. Emil Bobobescu – Drapelele și decorațiile din Războiul de Independență

De la tiraliorii lui Cuza la Brigada 30 Gardă, 1860-1995: istorie fapte de arme imagine prezentă – col. Gh. Cernat – 1995.

https://craiova.infarom.ro/regala.html

Series Navigation<< Regimentul 6 Dorobanți de Garda „Mihai Viteazul” sau o poveste cu dorobanțiRegimentul 2 Vânători Garda No.9 „Regele Alexandru al Iugoslaviei” sau încă o poveste cu vânători. Regimentul de fier. >>

55 de comentarii:

  1. Buna dimineața domnule locotenent. Îmi aduci aminte de unul dintre profesrii mei de istorie. Perfect documentat,o placere pentru cititori si/ sau ascultatori. Felicitari.

    14
    • Cu cel mai mare drag dle locotenent. Scriem pentru ca trebuie, si trebuie sa ramana macar un nomenclator aici de unitati si militari de exceptie.
      Este o onoare pentru mine sa fiu macar in treacat comparat cu un profesor de istorie. O onoare! Multumesc!

      4
  2. Mulțumim frumos leftente! Pagini de istorie care merită și trebuie recuperate!
    Sărbători fericite și un An Nou mai bun tuturor!

    2
  3. Mutlumesc pentru articol si pentru efortul de documentare!

    Este relativ putin cunoscuta aceasta arma „vanatori” si multi o confunda cu vanatorii de munte, inclusiv pe wikipedia vad confuzia asta. De fapt e infanterie usoara, oarecum inspirata de jaegerii germani. Astazi diferentierea in armata germana e ca jaeger e infanteristul cu APC, infanteria usoara, fara vehicule grele gen IFV. In armata romana, in al doilea razboi mondial, toate regimentele de infanterie (infanterie, dorobanti, vanatori) aveau aceeasi organizare si diferentele intre ele erau doar de titulatura, pentru traditie. Evident dupa 1945 s-a incercat stergerea acestei istorii cu totul. Nu inteleg de ce in ziua de azi nu se reiau astfel de traditii si avem numerotari ciudate la unitati e.g. brigada 282. 282!!

    Existau 2 regimente de vanatori de garda, acesta din articol, cu numele onorific „Elisabeta a Greciei” care e continuatorul batalionului 2 si mai era Regimentul 2/9 vanatori de garda „Regele Alexandru al Yugoslaviei” care e continuatorul batalionului 9. Impreuna cu 6 Dorobanti au format infanteria diviziei de garda in al doilea razboi mondial.

    Am vazut persoane care considera aceste regimente ca fiind vanatori de munte; nu e cazul si vanatorii de munte n-au avut unitati de garda, chiar daca faceau serviciul de garda la Peles cum zic unii. Chiar m-a apostrofat un domn fost ofiter cand i-am atras atentia pe facebook ca este o confuzie, m-a intrebat unde am facut armata, daca am ceva grad si sa nu-i spun eu lui chestii de astea :))

    3
    • Sa traiesti steppen. Da! Asa este, anticipezi un vitor articol aici, al Reg 2/9 Vanatori „Regele Alexandru al Iugoslaviei” sau Regimentul de Fier. As mentiona ca am avut chiar doua divizii de garda, si cadrul divizie 1 era unitatile reprezentative Rg 6 Dorobanti de Garda, M.V, Reg 1/2 Vanatori, Reg 2/9 Vanatori dar si regimentele 1 artilerie garda si 2 artilerie garda. Aceste 5 unitati formau brigada mixta pana in 33 apoi divizia. Divizia 2 era compusa din graniceri de garda, si aia va fi o serie de articole. Am de scris nu gluma!
      Regret atitudinea militarul de care spui si din pacate pot sa confirm faptul ca este majoritara. Adica daca a facut el armata in 95 si a scris la ma-sa scrisori la opait si cu pm-ul a tras de 3 ori, se pune ca e mare expert in istorie militara. Apoi s-a angat in minister asa cum se facea in 90 si ceva, fara scoala, o facultate pe naspa si hop ofiter.
      Reiau ce povesteam cu Nicolae acum ceva timp, cu ofiteri ca astia nu poti face nimic, pentru ca din autosuficienta el stie tot. Pe dos, sau prost, dar el stie tot.
      Insa lipsa exactitatii si apelul corect la istorie ma doare. Mi se pare kitch amestecat cu prostie. Deunazi am vazut la parada un dispozitiv de artilerie al Brigazii 30 Garda, cu tinutele lor… pai dorobantii sunt si artileristi acum. Alta tinuta, ca-i deja penibil.

      8
      • parea ofiter si era ceva mai in varsta, dintre cei iesiti de cativa ani la pensie, stii tu, tipul ala care e acum cu suveranismul, cu Rusia.. in fine, sper ca sunt si de alt fel, mai ales acum.

        „pai dorobantii sunt si artileristi acum” – sunt mai multe inconsistente acolo si in plus nu stim (sau eu nu stiu) unitatile componente ale brigazii. Mi se pare ca e un pic lipsit de con

        Pana la urma ce fel de unitate este? Daca ne uitam la alte state, englezii si nordicii au mentinut si traditia unor unitati de garda atat in ceea ce priveste protocolul cat si in ceea ce priveste valoarea combativa. La noi cred ca e un fel improvizatie dpdv organizatoric, atat din perspectiva protocolului cat si a finaliatii combative a acestei unitati.

        Dpdv protocol dupa cum ai spus mai sus cu exemplul cu artileristii/dorobantii, as adauga uniformele rosii care desi par de rosiori au elemente de infanteristi…
        Si totusi, de ce nu vedem nici o uniforma de protocol de dorbant?

        https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2015/11/Dorobanti-romani-cu-uniforma-din-1859-in-razboiul-de-independenta-din-1877.jpg
        https://www.radio-arhive.ro/articol/marturia-ultimului-veteran-al-razboiului-de-independena-1877-1878/2061431/5291/2

        mie mi se par extraordinar de martiale si cu elemente de unicitate, nu inspirate numai de la francezi. le-o fi rusine cu opincile? daca rade cineva de opinci, le arati sandalele romane.

        ar putea fi organizata pe batalioane dupa numele unitatilor de garda: batalionul vanatori, batalion dorbanti, batalion rosiori, batalion geniu, batalion artilerie (asta ar fi partea combatanta) si celelalte elemente specializate e.g de protocol (e.g. orchestra), garda de onoare, subunitatea cu destinatie speciala sa constituie un fel de parte sedentara;

        E pacat sa nu folosesti si traditia sau sa o folosesti complet gresti. de aia apar fosti ofiteri care incurca vanatorii cu vanatorii de munte.

        S-a mai scris aici de lipsa ratiune in numirea si numerotarea unitatilor precum si lipsa oricarei convectivitati (cu mici exceptii, 9 mecanizata, mai recent 18 infanterie) cu unitatile de traditie din armata romana.

        Apoi cu privire la organizarea de lupta, dupa cum stii unitatile de garda engleze si din celelalte tari sunt unitati de elita, de regula au fost desfasurate primele in Yugoslavia, Afghanistan, Irak.

        Fiind o unitate bucuresteana si avand in vedere particularitatile Bucurestiului (intre Kiev si Istanbul pe axa nord sud e cea mai mare aglomerare urbana) ar fi probabil util sa fie in primul rand o unitate de cu pregatire speciala pentru lupta urbana si pe langa care s-ar putea constitui o unitate teritoriala cu aceeasi trasatura, lupta urbana.

        1
        • scuze de lipsa literelor, cand scriu de pe telefon par analfabet

          • Stai linistit steppen se intelege si asa scriem majoritatea. Problema apare cand apar unii Spartaci pe aici „Ăâmi ce scuze la domnii polițiști”.
            Dar in materie de imposbilitate logica de a intelege ceva… ai vazut ce are brigada 30 pe umar? Simbolul unitatii? Nu este Crucea galbena cu albastru, simbol al regimentului 6 dorobanti – au cornul de vanatori pe culorile regimentelor 1 si 2 garda, deci simbolulul unitatilor de vanatori.
            Deci, pastrezi traditile unitatilor de vanatori, porti uniforma de dorbanti si aia incorecta, si pastrezi indicativul unei unitati de garda din perioada comunista, ca regimentul 30 garda s-a format dupa 48. Tu mai intelegi ceva?

            4
      • Manea Ștefan Alexandru

        Batalionul de Gardă Regală, scuzați-mă dacă am greșit denumirea unității, care era alcătuit din jandarmi, nu făcea parte din această divizie? N-am găsit mai nimic pe internet despre această unitate care apare în prim-planul majorității ceremoniilor din București, care au implicat familia regală în prima jumătate a secolului XX. În fotografiile de epocă pare că ei asigurau garda palatului regal. Sunt foarte curios de informațiile pe care le aveți dumneavoastră despre această unitate istorică și dacă plănuiți un articol în viitor pe acest subiect.

        1
  4. Multumesc, bunicul meu a cazut la Cotul Donului, nu stiam ca au fost si vinatori de munte acolo. Desi ne am adresat de mai multe ori UM Pitesti ne au dat cu flit in mod repetat, ca sa aflam mai multe despre el ca ofiter.

    3
    • Dumnezeu sa-L ierte pe bunicul tau Mucea! E langa fratele bunicului meu si el ofiter, cazut in zona Stalingrad.
      Regret atitudinea celor de la Pitesti si o cuneosc din pacate. Cu asociatia de rezervisti am vrut/vrem sa facem un monument pentru cei care nu au mormant pe pamant romanesc. Ma rog de ei de 3 ani sa imi dea niste nume si nu fac nimic, ba mai mult mi-au zis „ca nu au timp”.
      Sfat: cere dosarul lui de personal, trebuie sa ti-l dea in copie. Fa solicitare.

      8
      • Am cerut dosarul si nimic, tot o dau cu pensiile de urmas. Bunicul a cazut in sensul de a fost luat prizonier si a stat 6 ani in Siberia, vacanta ruseasca. Dzeu sa i ierte pe ai tai si toti care ai cazut acolo. Cotul Donului e o tragedie istorica in sine.

        4
    • Nu au fost vanatori de munte la Cotul Donului.

  5. Bună dimineața, @Lt(rez)!
    Ca de obicei, chapeau!
    Părerea mea, hâc…

    3
  6. O lectura superba…multa istorie ne lipseste din…istorie…multumiri!!!

    4
  7. Multumesc pentru articol! Ca intotdeauna unul de exceptie.
    Din pacate in Romania nu se intelege importanta simbolisticii, pacat.

    1
  8. Mulțumesc pentru mica mare pagina de istorie

    3
  9. Foarte fain articolul. Marturisesc ca eram un pic in confuzie cu diferenta intre vanatori si VM. Acum stiu 🙂

    3
  10. Ca de obicei o adevărată plăcere să citești un articol documentat, rotund și cu aport personal. O pledoarie pentru meritocrație, excelență, oare să fie arhaisme?
    Sărbători fericite tuturor alături de cei dragi!

    2
  11. Multam de asa articol frumos…

    3
  12. „Poate cineva acolo sus, prin minister, mai cu înclinații spre uniforma militară și carte, respectiv cineva care știe cert faptul că noi veci nu am avut unități cu ținută roșie de gardă, ori faptul că portul gradelor pe mâneci este o aberație, sau culorile Regimentului 6 Dorobanți de Gardă au fost galben și albastru, fără roșu ne va aduce aminte de aceste unități de vânători și eroismul militarilor care au deservit această armă cu o unitate care să le poarte numele măcar simbolic.”

    Sa te auda Dumnezeu!
    Multumesc pentru articol, domnule!

    3
  13. Multumesc pentru articol

  14. F frumos , mulțumim. Trăiască România și al ei popor , indiferent de etnie ,religie înaintașii noștri au făcut jertfa supremă pentru că au crezut în idealul numit România . Glorie eternă eroilor neamului românesc ,cei care se cunosc și cei care au fost uitați ,nici o palmă de pământ românesc nu se uită. Sperăm la un prezent mai bun și un viitor strălucit în care în România să fie mai bine și Armata Română să fie o armată modernă puternică demnă de standardul NATO . Sa nu uitam că rușii ne-au modelat și au influențat în mod urât istoria și țara . Rușii care azi sunt in Ucraina și păcat că nu mișcam un deget pentru a ne intări țara ,armata ,economia , Doamne ocrotește -ne țara .

    3
  15. Felicitari pentru documentare, interesant.
    Te-ai gandit cumva sa studiezi si istoria regimentelor de calarasi? Aveau un concept de concentrare foarte modern si pentru ziua de azi, iar mobilizare se facea pe vremea aia in 2-3 zile.

    2
    • Da ADR, vreau sa trec prin unitatile de garda intai dar dupa cum v-am obisnuit trecem si prin unitati de renume asa cum a fost divizia 1 blindata „Romania Mare”. Cavaleria are un loc aparte langa faptul ca nici in prezent nu discutam de cavalerie in perceptia moderna a titlului. Si apropo de arma vanatori, cand vantoarea de tancuri o pui la artilerie, poti pune scaunul pe masa, stingi becu, si pui pe usa: „local inchis”.

      6
  16. „…ori faptul că portul gradelor pe mâneci este o aberație…” e aberatie doar la terestra si cred aviatie. La marina nu e aberatie sigur.

    2
  17. Cristi stai un pic ca amestecam oalele. Este o aberatie in raport cu trecutul istoric, si cred ca nu ai inteles la ce ma refer.
    Ochiul lui Nelson la marina si insemnele pe maneca la aviatie sunt desigur corecte istoric si au o bogata traditie. Si la aviatie avem gradele si pe umar si pe maneca, noi in mod traditional dupa model englezesc la aviatie aveam gradele doar pe maneci. Si aici a fost un kitsch, amestec intre modelul sovietic si cel istoric romanesc, le-au pus grade si pe umeri si pe maneci. Istoric insa, o poza cu generalul Ionescu ne certifica amatorismul postdecembrist – http://www.rathbonemuseum.com/ROMANIA/ROMPhotos/ROMGen1.jpg
    Uita-te in poza din link-ul de mai jos, uita-te ce au facut, au pus epoletul de pe umeri… deasupra paftalei rosii. E complet ilogic.
    https://www.gandul.ro/poze/foto-veteranul-de-razboi-irod-moisa-singurul-militar-roman-din-garda-regala-ramas-in-viata-implineste-100-de-ani-19885072?pic=2
    Uita-te ce au facut. Gradele, da se aplica pe maneca sub forma unor trese circulare, de acord, cum are si uniforma de colonel de vanatori din imagine, la maneca, o tresa lata, si 3 subtiri dar sa pui epoletul de pe umar un centi mai sus de paftaua rosie de garda… e… nu am cuvinte. Uita-te si la soldatul din legitimatie, gradele sunt pe umeri, cum e si normal, se vede contraepoletul cu coroana(specific unitatilor de garda) si fara nimic, nici o tresa, insemnad ca este simplu soldat.
    Asa, am zis in gluma, pune-le numere pe spate si pe capitan il identificam dupa banderola. Ca la fotbal, daca tot avem generali cu 3 stele proveniti din „arma” fotbal.
    Pe mine ma zgarie pe ochi asa ceva.

    8
  18. Exceptional! Astept granicerii si am recitit cu drag prima poveste din serie.
    Doamne ajuta!

    5
  19. bon…Q&A pt. nestiutor,scuzati.
    infanterie-vanatori-vanatori de munte….diferente,ce face una,ce nu face,de ce,specializarea la ultima o vad si inteleg-la celelalte doua nu,diferentiere doar prin recrutare-pregatire-finantare,elita=garda?…etc,samd.
    personal consider perioada razboiului de independenta un varf si exemplu pentru istoria si traditia noastra militara,cum de ne-a prins primul razboi mondial atat de fragili?

    1
    • dpdv istoric erau asa:

      1. infanteria de linie = infanterie normala
      2. vanatori = infanterie usoara, echivalentul jaegerilor germani – actualmente in Bundeswehr diferenta e ca panzegrandiers e infanteria normala cu MLI si jaegerii e infanterie usoara cu APC. Nu sunt considerati de elita, e infanterie usoara normala. mai au varietatille Fallschirmjaeger (para/aeropurtat) si Gebirgsjaeger (munte), astea-s unitati cu capabilitati speciale si de elita si prin traditie.
      3. dorobanti = infanterie teritoriala
      primele 3 existau si in razboiul de independenta si daca-mi aduc aminte bine infanteria de linie era organizata in regimente si vanatorii in batalioane; dorobantii erau organizati in regimente.
      4. vanatori de munte = infanterie montana, infiintata in WW1

      spre WW2 au disparut diferentele dintre ele, regimentele de infanterie au pierdut partea „de linie” iar vanatorii au fost organizati in regimente in interbelic daca nu ma insel (posibil chiar din ww1), fiind mentinute numele regimentelor din motive istorice. Evident aici nu intra vanatorii de munte care si-au mentiunut organizarea pe brigazi/batalioane (2 batalioane de VM formau un grup)

      La cavalerie, rosiorii erau cavaleriei normala, usoara (regulars cum ar zice englezii) si calarasii erau cavaleria teritoriala (in sec XVIII – XIX aveau un rol asemanator dragonilor din vest). in WW2, la fel ca si la infanterie, s-au estompat diferentele. Un singur regiment de rosiori era de garda, al Reginei Maria si mai era un Regiment de Garda Calare despre care nu stiu prea multe. N-a fost inclus intr-o divizie in al doilea razboi si nu cred ca a facut vreo campanie.

      Divizia de garda nu avea ceva dotare deosebita si nici instruire din cate stiu, era tot o unitate de infanterie normala insa calitatea recrutilor era superioara, foarte multi aveau studii. Avand material uman de calitate, cred ca poate fi considerata o unitate de elita.

      In razboiul de independenta intr-adevar, armata arata foarte bine. Iti recomand cartea asta daca vrei sa aprofundezi, e foarte buna si cu multa informatie:
      https://www.emag.ro/armata-romana-in-razboiul-de-independenta-1877-1878-cornel-i-scafes-horia-vl-serbanescu-sig973-9489-45-1/pd/DDHLB0BBM/

      S-ar putea sa gasesti si mai ieftin pe alte site-uri, eu am luat primul link.

      In WW1…aici ar fi o discutie lunga. Se va spune desigur ca e de vina coruptia, Bratianu, alt om politic, etc. Parerea mea e ca nimeni nu era pregatit de razboi si uite ca a inceput, s-a intins ca focul si n-am mai avut de unde lua armament. In plus, la ofiteri probabil se instalase si o blazare, lipsa de pregatire, interes, armata fiind mai mult pentru avansare sociala si nu ca vocatie. Un cumul de factori care pare familiar…

      7
    • Coane, mi-ai dat oportunitatea sa scriu un comentariu cat un articol zic. Prin urmare sa-i dam bice si voi lauda ministerul de interne, deci tine-te bine.
      @Steppen, colegu, eu nu te contrazic intr-un fel iti spun doar pana unde am ajuns cu cercetarile. Daca ai ceva contrar, te rog baga, ca m-as bucura sa dezbatem aici lucruri la care eu poate nu am avut acces.
      Deci, la un moment dat am primit spre studiu de la un domn de la muzeul Transilvaniei de la Cluj, un tabel cu toate armele si specialitatile aferente anilor 1930-1939. De acolo pot face diferenta. Din pacate documentul nu se putea scoate, nu am copii, insa sper ca sa-l digitalizeze in ceva timp.
      Prin urmare situatia infanteriei pre 1900 era intradevar una ramificata, adica avem dorobantii, vanatori si infanteria separat. Dorobantii infenterie teritoriala si unitatile de infanterie simpla aveau caracter permanet. Daca observi discutam de regimente de infanterie respectiv dorobanti.Paralel avem unitatile vanatori-batalioane, considerate ca find de elita, si din prisma dotarii.
      Fastfwd 1930, avem deja unitati de infanterie cu un rosu inchis/visiniu de epoleti, insemnad pastratorii de traditie ale infanteriei de linie, avem infanterie simpla cu rosu similar uniformei de azi, avem dorobanti cu albastru pe epoleti si avem vanatori cu verde respectiv vanatori de munte tot verde cu basca. Spre exemplu, voi scrie la un moment dat de colonelul de dorobanti Andrei Potocki, director de muzeu militar si cel care ne-a lasat mii de planse desenate de mana lui astfel incat noi in prezent sa stim cum arata unformele incepand cu 1859.
      Diferenta majora la noi era ca vanatorii serveau tactic drept varf de lance, daca te uiti la o divizie romaneasca aveam deja regimente de vanatori si adiacent 2 unitati de infanterie suprijinte de doua regimente de artilerie. Find considerati elite si dotarea lor era una mai buna decat un regiment standard de infanterie si in cazul vanatorilor discutam de primele unitati care au facut pasul spre motorizare, ca mecanizare nici vorba in epoca. Asadar, diferentele nu erau nominale doar ci si de doatare respectiv tactica. Daca luam exemplu divizie 1 blindate din 1940, observam ca ea nu are in componenta nici un regiment de infanterie ci de vanatori. Probabil din acest motiv putem noi purta discutia asta astazi, bunicul meu a fost vanator, incadrat in divizia 1 blindata si datorita dotarii a si reusit sa scape cu viata. Erau mult mai mobili si protejati.Fratele sau nu, a facut parte dintr-un regiment de infanterie simplu, din divizia Alba Iulia.
      Cu statutul de garda in schimb, aici e o discutie da si nu. Adica elita nu insemna neaprat un statut de garda ci statutul asta se obtinea prin decret regal si se dadea de regula unor unitati cu traditii istorice bogate. Asta-i si ideea unei unitati de garda, cand te uiti la sldat sa vezi un exemplu istoric viu, sa vezi istoria de 100-200-300 de ani cat ar fi. De asta nu au ce cauta acolo imporvizatii. Distrugi menirea unei unitati prin ageamisme. Deci statutul de garda nu se obtinea neaparat de catre uniati de elita ci trebuia sa aiba si o istorie bogata. Uniformologic ii identificam dupa acea coroana drept insemn de arma pe epoleti. Dar, unitatile de garda erau unitati combatante nu unitati de protocol le-as spune. Ajung mai jos si la alea. Tot uniformologic ii identifici dupa paftale (chestilea alea dreptunghiulare mari) pe maneci si la tinuta verde de zi, in epoca. Acum kanci, ca am facut o varza din traditii si le-am amestecat cu sovieticisme.
      Acum cu rosiorii. Din pacate in cercetarile mele nu am gasit nici o unitate de cavalerie de garda. Stai stai, nu va grabiti cu batalionul apoi regimentul de garda calare. Rosiorii sau calarasii teritoriali nu au vaut unitati de garda, cautand cornologic in lucrarea lui Horia Serbanescu, Emil Boboescu si Corneliu Andonie -Regimentul 30 Garda – ai o cronologie a unitatilor de garda incepand cu pagina 5. Nu exista rosiori de garda cu toate ca avem unitati care au comandant onorific pe Regina Maria sau pe Regele Ferdinand. Cu toate ca au fost o elita si actiuni precum Sarja de la Robanesti au ramas in istorie.
      Regimentul de garda calare acum. Regimentul de garda calare era o unitate de paza provenita din randul armei jandarmi care la vremea respectiva era o structura a Mapn. Vorbind de jandarmi in definitv, ei nu au participat la lupte, ei asigurau escorta suveranului. Practic putem sa-i comparam cu spp-ul de azi. Nu stiu daca stiti spp-istii sunt formati in scolile jandarmeriei. Cam asa era si atunci, asadar nu i-as numi cavalerie ci mai degraba jandarmi calare si nu puteau parasi palatul regal, acesta find obiectivul lor principal si persoana monarhului. Daca vrei sa vezi tinuta lor, o regasesti la detasamentul de cavalerie calare, erau singurii care si atunci si acum aveau coiful acela metallic cu frajuri. Aici MAI-ul a fost perfect pe linia istorica, o data ca unitatea de garda provine din jandarmi si a doua uniformele sunt exceptional de bine reproduse si aduse in prezent. Modifcarile par evolutii naturale si nu… rosu la uniforma de dorobanti. A nu se confunda batalionul de garda regala, care practic tot spp ar fi si astazi.
      Acum cu uniformele. In epoca uniformele ceremoniale erau la ofiteri, soldatii nu aveau, deci puteai vedea rosiori in ținuta aceea extraordinara, sau oricare alt ofiter provenind din oricare alta arma. Aveau paftale simple fara simbol pe ele insa tinuta poate fi confundata cu cea a unitatilor de garda. Unitatile de garda aveau pafta cu si la tinuta de zi, iar tinuta ceremoniala era purtata de la soldat la general.
      Supararile mele si lipsa de profesionalism in situatile astea indica cum spuneam un amestec, un kitch de care trebuia sa ne scapam. Par example, aveam un regiment de dorbanti 32 Mircea, care nu era de garda insa avea o tinuta ceremoniala diferita alba cu albastru, cu pantalon gri simbolizand eroismul regimentului care a atacat la baioneta in camasa linile inamice in 1917. Purtau de asemnea furajera pe umarul stang a ordinului mihai miteazul ca care unitatea a fost decorata. In prezent ai regimentul 32 infanterie mircea, ai ordinul mihai viteazul si nimeni nu a reinviat acesta traditie. Ba macar sa vada un copil cum arata asa ceva, sa intrebe cum intrebam si eu cand eram mic pe bunicu, de ce au uniforme cu caciula astia si aia nu? Nimic, vin in uniforma de instructie(combat mai nou)… si mna. Apoi, eghiletii se purtau in functie de unitate sau de decoratie. Apoi, procariile alea de frunze de la petlite. Pai noi veci nu am avut asa ceva, asta-i de la sovietici. Noi am avut acele sageti, pe culori, in functie de arma. Aici mai primeste o bila alba MAI-ul cand a facut uniformele de pompieri, restilizate. Le-au pus sageti la petlite cum e si normal.
      Sper ca am putut sa te ajut in clarificare.

      6
      • Da, poate ar merita un articol si arma vanatori 🙂

        Initial da, batalioanele de vanatori erau unitati de infaterie usoara, mai bine pregatite, probabil elita, cu initiativa mai mare insa din cate stiu eu in interbelic s-au estompat diferentele intre infanterie/dorobanti/vanatori, cu mici exceptii.

        Un exemplu e Div. 8 infaterie care are 2 regimente:
        https://www.worldwar2.ro/oob/?article=47
        Restul diviziilor au cate unul sau nu au deloc.

        Stiu ca au fost si alte unitati de vanatori insa in momentul in care li s-au stabilit alte destinatii decat unitati de infaterie, s-a reflectat si in titulatura unitatii.Ca tot i-ai mentionat De pilda Divizia 1 Blindata avea Reg. 3 si 4 Vanatori Moto. Din ce stiu eu, erau organizati destul de asemeanator cu panzergrenadierii germani si aveau si transportoare blindate, cam o companie / batalion, restul in camioane. Aveau mai mult armament automat insa in esenta erau tot o unitate de infanterie, chiar daca mai bine pregatita si dotata

        O alta unitate de vanatori era Regimentul de Garda al Sefului Statului, care intr-adevar se pare ca avea o dotare deosebita, era complet motorizata, avea si niste masini blindate si la un moment dat era discutia sa primeasca si tancuri usoare. Dupa 23 august au fost trimisi la Oarba de Mures si ce-a ramas din ei au fost varsati in Div. 11 Infanterie.

        Despre regimentul de rosiori da, ai dreptate, am verificat si din eroare l-am mentionat. Am scris din memorie si imi aduc aminte ca in cartea de mai jos este mentionat insa probabil am uitat amanuntele si anume ca nu are titulatura de garda in nume.
        https://www.okazii.ro/gheorghe-cernat-de-la-tiraliorii-lui-cuza-la-brigada-30-garda-1860-1995-a206595488

        Cartea de care spui nu am citit-o, nu stiam de ea bine ca mi-ai zis. Astept cu mare interes articolul despre Divizia 1 blindata, mai ales ca bunicul tau a fost acolo. Divizia din Alba Iulia era 20 infanterie, nu e una din cele mai norocoase, a fost prin toate zonele dificile, la Cotul Donului si pe Mures in septembrie 44.

        Foarte interesant cu regimentul de garda calare, nu stiam ca-s jandarmi la baza :)) Pare sa fie intr-adevar o unitate de bodyguards in principal. Foarte bine ca au folosit cum trebuie traditia!

        Mai erau si alte regimente deosebite, cu insemne specifice in afara de 32 Mircea dar asta probabil e cel mai vestit.

        De pilda 5 Rosiori Tarul Nicolae II din Divizia 1 Cavalerie si care avea insemnele acestuia pe stema: https://i.imgur.com/jPFU6ri.jpg
        I-au cam surprins pe sovietici :)) Iar Divizia respectiva a supravietuit si si-a pastrat ceva capacitate combativa la Cotul Donului, a preluat si supravietuirorii din 7 Cavalerie si o regasim in timpul ofensive Iasi-Chisinau pe raul Cogalnic unde acopera retragerea Armatei a 3-a din Basarabia; peste cateva saptamani e pe Mures si dupa aia pana la sfarsitul razboiului pe frontul de vest. Hai ca m-a luat valul, am ajuns de la altele.

        Aici e un istoric al 5 Rosiori Nicolae II si dupa cum incepe iti dai seama ca le zapaceau si inainte, l-au facut din regiment de calarasi regiment de rosiori in 1895.

        Mai jos de 1930 nu am multe surse si ce am nu le-am sistematizat; de fapt perioada 1922 – 1938 mi se pare cel mai greu de cercetat, sunt surse putine, multe reorganizari, unele de la an la an. Am cate ceva dar nu am sistematizat. Daca urmatoarea tema este D1Bl. pot sa strang tot ce am eu si sa ti le pun intr-un fisier sa ti le trimit pe un transfer. Chestii clasice gen memoriile lui Ion Dumitru sau Ienceanu (din batalionul de cercetare al diviziei prespun ca le ai).

        2
        • Trecem coane si pe la vanatori mai in detaliu, si pe la Brigada 1 Blindata subiect pe care l-am atins cu prilejul trecerii in revista a comandantului ei, gen. Radu Korne, ucis in bataie la Jilava de comunisti, find un om de constitutie mai mica, tipic tanchist desi la baza era cavalerist.
          Stiam de Regimentul 5 Rosiori si de relatia deosebita pe care Carol Intai a creat-o cu Tarul Nicolae al II-lea incercand diplomatic sa preintampine orice conflict atat cat acesta putea fi evitat de doi monarhi. Chiar pe nepotul sau vitorul Carol al II-lea l-a prezentat marii ducese Olga Romanov in speranta unei posibile casatorii.
          Ca tot vorbiram de cavalerie, nu pot pricepe de ce ministerul insista pe denumiri tampite, sau englezisme, cand avem o istorie militara frumoasa, tot ce trebuie este sa si facem uz de ea.
          Da, perioada 1930 cred ca sufera de ce mai mare nedreptate istorica posibila. Nu beneficiat niciodata de o analiza istorica corecta deoarece orice regim totalitar care se instaureaza are obligatoriu in componenta propagandistica o dimensiune de demonizare a regimului anterior. Daca in rusia surasa raului era regimul tarist, in cuba regimul Batista la noi… in mod evident nu putea fi decat regimul precomunist desi discutam de segmente istorice scurte, fiecare un fel de miniepoca. Prin urmare multe izvoare istorice a fost distruse, iar martorii istorici ai unor evenimente deosebite, ucisi la inchisori, sau la canal. Prin urmare, da anii 1930 sun deosebit de greu de analizat si mi se pare o uriasa incorectitudine memorialistica deoarece discutam de epoca unui ideal, adica Romania Mare.
          Completare: Multumesc, chiar uitasem indicativul diviziei – si din pacate ai mare dreptate. Saracii au fost nimiciti. Dumnezeu sa-i odihneasca!

          3
          • Da, asa e cu perioada interbelica, gasesti numai surse disparate, mai un articol colo, mai unu dincolo desi, facand abstractie de afacerea Skoda, nu au fost numai lucruri rele facute.

            Sau alt exemplu, cred eu si mai sugestiv e ofensiva Iasi-Chisinau. Despre perioada premergatoare s-a scris foarte putin e.g. retragerea din Ucraina, intrarea sovieticilor in Cernauti, Botosani, stabilizarea frontului pe teritoriul nostru pt ca nici n-aveam armata mobilizata s-a scris foarte putin, gasesti un capitol minuscul inainte de sfarsitul cartii sau inainte de 23 august/campania din vest. Si ma mir ca, mai ales dupa 89 ar fi fost loc si de studiul acestei perioade din care am fi avut ce invata pentru ca razboiul s-a dus pe teritoriul nostru, cu rusii, . Ma gandisem intr-o vreme sa scriu o carte pe tema asta, am o gramada de material

      • 32 Mircea, defila in unoiforma alba si in pas alergator!
        Acel 32 Mircea care la Marasesti, fiind f cald. a lepadat parte din uniforme si au contraatcat la camasa.. Unii chiar si in izmene … ei erau „mortii” care au contratacat la Marasesti!!!
        Legenda zice ca ar fi ost surpinsi la baie …

        2
  20. Locotenente, foarte bune aceste momente de istorie. Multumesc!

    2
  21. Multumesc, interesant si educativ, lectie de istorie!

  22. O lectura foarte placuta, din care mai inveti si mai afli cite-ceva, daca vrei si te duce capul.
    Multumesc, a fost o delectare.
    Sarbatori Fericite sa avem si sa ne auzim si la anul, mai buni si mai veseli si sanatosi.
    Poate si cu mai multe vesti bune, pentru armata, ca se poate daca se vrea.

  23. Cătălin Cojocaru

    1. Pentru cei mai tineri, uniforma roșie a regimentului de gardă a fost inventată ca să-l oftice pe Băsescu (există o declarație oficioasă a Ministerului pe undeva) pe vremea când Imnul României se cânta cenzurat la evenimente, ca să nu se pronunțe Traian pe undeva.

    2. Bunicul din partea mamei a servit la Vînători. Mai am pe undeva pozele lui din militărie din casa bătrânească. Frumoasă uniformă. Un detaliu interesant al uniformei era busola purtată la buzunarul vestonului – sau poate a pus-o doar atunci când s-a dus la studioul fotografic (care era în Cernăuți, apropo). Mai e o poză de ansamblu a companiei, în linie de bătaie completă, cu mitraliere Schwarzlose și Chauchat în prim plan.

    3
    • 1. Am auzit ceva dar am luat-o drept banc/duma. Sa faci asa ceva cu o unitate a armatei romane este… imposibil de inteles de-a dreptul. Desi republican de principiu, daca este adevarata faza asta, reconstat faptul ca acesta tara nu poate fi condusa in regim republican. Hai, inapoi la constituie, o schimbam cu aia din 23 si incoronare pe 10 mai la anul. Pur si simplu nu functionam deci nu are rost sa o mai lungim.
      2. Nu stiu sa fi fost parte din uniforma standard, asa cum am gasit-o eu in regulamente si poze.

      2
  24. Locotenente, ca de obicei, jos palaria. Am remarcat ca de fiecare data cand faci referire la Regii Romaniei folosesti majuscula si pentru asta iti multumesc. Revin cu o idee ce ma obsedeaza, anume ca astfel de parti esentiale ale istoriei militare romanesti, trebuie aduse la cunostinta elevilor si studentilor. Ei reprezinta viitorul. Si viitorul, oricare ar fi el, e legat de trecut. Trebuie sa facem ceva in sensul asta.

    • Da MTX, chiar daca eu sunt republican de principiu, aportul Regilor Romaniei la istoria Romaniei este incontestabil. Vorbesc si acum cu uriasa admiratie fata de Regele Carol Intaiul dar si de Ferdinand Intergitorul, sau atat de frumos trecut in unele cronici „cel Loial”. „Coechipier” de exceptie alaturi de Regina Maria.
      Si Mihai m-a uimit fara discutie. Ceea ce am vazut la inmormantarea sa, nu vom mai vedea noi niciodata, milioane de romani in strada, nu pentru salarii, pensii si mai stiu eu ce. Din pur respect.
      Zici ca era alta Romanie si nu cea cu care ne-am obisnuit. Desi republican, ca nu pricep cum anume poti fi nascut sa ocupi o functie, puteam trai bine merci intr-un regat cu o… o regina acum…cred. Nu?

      1
  25. Multumesc de lectura Lt, am o intrebare la randul meu, poate stie cineva, de escorta propriu-zisa a M.S. Mihai spre exemplu, ce unitate se ocupa?

    • Salut Flo, cu drag, merci de lectura. Referitor la intrebare, Regii Romaniei au avut ca dispozitive de paza in principal unitati de jandarmi cu destinatie speciala, respectiv Batationul ulterior Regimentul de Garda Calare si Batalionul de grada regala, adica dispozitivul militar al palatului.

      • Foarte multumesc, intamplarea face ca unul dintre vecinii mei sa fie ultimul „bodyguard” al M.S. Mihai I. Am si povestea plecarii M.S. relatata de acesta.

  26. Mda „vânători” adica Jägers.

    De ce? De unde ?

    In sec XVII-XVIII pusca (de infanterie) era cu teava lisa si „dreapta” adica patul armei era direct in prelungirea tevii.v https://en.wikipedia.org/wiki/Charleville_musket#/media/File:French_Model_1766_Flintlock_Musket.jpg
    https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Bess#/media/File:British_Military_Short_Land_Pattern_Musket.jpg
    https://en.wikipedia.org/wiki/Potzdam_Musket#/media/File:PrussianMusketNPS.jpg

    Armele astea loveau , cumva, o tinta la 80 metri .. dar la 100 era deja statistica Ati vazut in destule filme .. liniile de puscasi deplandandu-se in p[as de parada . egal , kecanic . tragand de la 40-60 metri , reincarcand si tragand . Asta era infanteria de li9nie bazata pe „docoplina” adica un dresaj extrem…

    Eo .. si par insa si unele pusti ghintuite . Ce necazurile lor – o ghintuita se incraca mai lebt , insa [puteauilovo i tinta la 150 metri, hai 200. Asa ca tragatorii cu asa ceva pir si simp;lu „vanau” . Un nu mai stiu ce batalie ptr endependenta SUA un general englez a fost luat la ochi de un vanatir din astia,,, si .. cam la al 4lea foc hales bules generalu’ . Ca pana atunci un genral isi permitea sa stea calare la cca 200 metri distanta , sa poate si esafrfa alba samd. Dupa nexaqm !
    E .. si la muricani erau multi din astia, Adica dotati cu celebrel;e Kentucky care, fre fapt erau pusti de vanatoare .. erau omanei antrenati care [puteau lovi un om de la 150-200 metri vu armele lor ghintuite.

    Asa ca, cuprinsi de scarba generaliii europeni au trebuit s ainhita un numar de unitati de „”vânători” diferite de cele de „linie” pron falktu ca ewrqaulispsite de disciplina! VFrederic sergentul si-ar fi sp[anzaurat bucureos debedeii (jagerii adiuca) „„Nu ar trebui să-i spui unui recrut: «Te voi face Jäger !» În loc de aceasta trebuie să-i iei din păduri. Știu cum să se cațere pe o stâncă, cum să se ascundă într-o din acele crăpături căscate în pământ după o secetă mare sau îndărătul unui stejar falnic. Înaintează încet și prudent, pentru a nu face niciun zgomot și, astfel, se pot strecura până la un post de observație ca să-l ia prin surprindere sau pot împușca generalii inamici.
    Adica la inceput erau „maksman” si cam „cpmando” adica niste …. „banditi” care se cam ocupau cu asasinarea coloneilor si generalilor ….

    La inceput.

    Paoi dodata cu pusca Minier se duce naibii distictia dintre „vânător” (unn golan detestabil care se ascunde dupa copaci, printre stanci, poetriaie, gropi si buruineni!) si infanteria de linie cea disciplonata .. Tioata lumnea avea de acu o pusca ghintuita cu care pitea lovi i tinta la 3000 metri (daca ii dadeau destula munitie sa se antreneze). La 1850 era deja clar ca sa ai pusti cu teava lisa insemna sa pierzi razboiul … cu niste eroi pe post de tinte!!!

    E.. si la noi cand aparura regimentele de vanatori erau doar asa cu numele …

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *