Încă de anul trecut, în lumina primelor învățăminte din războiul dintre Rusia și Ucraina, președintele Macron vorbea despre necesitatea de a reconfigura industria de armament pentru vremuri de război. Multă vreme neglijată și subfinanțată, industria franceză de armament trebuie să fie din nou capabilă să refacă, mult mai repede decât în prezent, stocurile de muniție consumată într-un eventual conflict armat.
Franța este singura putere nucleară europeană continentală (adică din UE, ca să fie pe înțelesul tuturor) și una dintre țările cu o industrie militară bine dezvoltată. Cu toate acestea, limitele sale s-au văzut cu ocazia operațiunilor aeriene din Libia, în 2011. Ceea ce ne aduce la știrea de astăzi:
?? Selon le ministère des Armées, la production des #Mistral, qui est de 20 unités par mois aujourd’hui, devrait passer à 40 unités/mois en 2025.
Par ailleurs, le MINARM souhaite voir le délai de production du missile Aster de plus longue portée passer de 40 à 18 mois. #BITD pic.twitter.com/nMrz7qTi3T
— OpexNews (@OpexNews) February 23, 2023
Astfel, potrivit Ministerului Forțelor Armate din Franța, producția rachetei antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Mistral, care este de 20 de rachete pe lună în prezent, ar trebui să crească la 40 de rachete pe lună până în 2025. În plus, ministerul mai dorește ca timpul de producție al rachetei cu rază lungă de acțiune Aster să fie redus de la 40 la 18 luni.
Informația în sine ne ajută să ne facem o idee asupra potențialului industriei militare din Franța, ambele rachete fiind produse de compania MBDA.
Și americanii au reluat producția rachetei antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Stinger, ocazie cu care au și fost înlocuite unele componente pe care industria curentă nu le mai produce. Conform celor de la Janes, Raytheon produce în prezent 30 de rachete Stinger pe lună și se intenționează creșterea la 60 de rachete pe lună până în 2025. În aproape un an de război, SUA au furnizat Ucrainei în jur de 1500 de rachete Stinger care, în ciuda tehnologiei mai vechi, s-au dovedit foarte eficiente împotriva aviației rusești.
Cifrele în sine ne arată potențialul industriei franceze prin comparație cu potențialul industriei americane, una mult mai bine susținută de armata americană cu comenzi și fonduri pentru cercetare-dezvoltare.
Franța e singura tara din Europa care poate produce toate echipamentele necesare pentru dotarea unei armate. Aici ma refer la aviație, marina si forte terestre. Si cel mai important nu are probleme la export, neavând nevoie de permisiunea altor tari pentru acest lucru, marea majoritate fiind proiecte naționale.
Iar din ce am observat e singura tara NATO care a mărit cadența significantiv, multe produse intrând in producție accelerata, Germania, Italia si UK fiind încă în stare contemplativa chiar și după un an de război.
Este al 3-lea mare exportator de armament din lume, dupa SUA si Rusia. Au cu ce, problema lor este viziunea cu Europa autonoma din care face parte si Rusia si pe care Fanta o controleaza independent de unchiul Sam. Adica visele umede ale lui Macron.
Mai sunt si situatii unde inca depind de americani, asa cum a fost cazul vanzarii de rachete de croaziera SCALP catre Egipt: https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/france-says-it-must-use-fewer-us-parts-in-its-weapons-systems/
Nu mai este „încă”.
SCALP este ITAR-free actualmente.
daca ar fi doar alea Nicolae cine doreste sa vada lacunele in materie de tehnologie si productie militara ale frantei pot foarte usor sa dea un search pe site DOD Usa /news /contracts cu criteriu de cautare France
Nu , nu produce chiar tot .
Spre exemplu , cumpără arme germane de tipul HK 416 și derivate ca înlocuitor pentru FAMAS 2 Feline … și muniție pentru ele , de cal 5,56×45 din Emiratele Arabe Unite .
Mai degraba e o facilitate de export oferita emiratilor ca sa le cumpere armament pe foarte multi bani. Un offset bine facut.
Doar nu-ti imaginezi ca nu-si pot fabrica singuri munitie 5,56mm.
Ba îmi imaginez .
Bănuiesc că nu pot produce la prețul EAU , nu ca francezii nu au habar cum se fabrica cal 5,56×45 .
Cât despre HK416 sau ceva echivalent , nu sunt prea mulți pe planetă care pot produce un proiect funcțional la o calitate echivalentă cu cea a celor de la HK .
Fac și ei arme. Caracal se numește compania. Ce-o ieși din fabrica ne putem doar imagina (:D)
Franța- singura putere nucleară continentală?
Da !
Așa cum este formulat, cu precizări.
– prin continent se înțelege Europa
– Rusia nu ar fi inclusă, deși este și în Europa.
– Marea Britanie nu este considerată “continentală”, chiar prin lexicul lor (poanta cu ceața pe Mânecă ce a izolat “continentul”). Pe de altă parte, armele lor nucleare sunt americane.
Însăilări de-astea putem face și noi. Romania- singura fosta putere nucleară neoficiala din Europa.
Romania nu a avut arme de genul.
A fost un stoc minuscul, sub 5 focoase. Le-au luat americanii la începutul anilor 90.
Confunzi cu Africa de Sud. Aia au avut cateva si le-au distrus.
Amice, tu confunzi, poate trăiești tu prin Africa de Sud. Că nu știi tu informația, e normal, nu ai surse.
Un link ceva sa te credem.
Sunt discutii, neconfirmate oficial (din cate stiu eu): https://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia_%C8%99i_armele_de_distrugere_%C3%AEn_mas%C4%83#:~:text=Programul%20Dun%C4%83rea%20a%20avut%20loc,nuclear%C4%83%20doar%20%C3%AEn%20scopuri%20civile.
@all Aceasta discutie despre Romania si armele nucleare este offtopic. Va rog sa va opriti aici.
Da multumesc. Dar nu rezulta de nicaieri ca am avut focoase nucleare, fie ele doar 5.
Da, confirm, forta de lovire era o baterie de 5 carute cu 4 boi, inca nu reusisera sa le minituarizeze. In ’89 se lucra deja la varianta cu 2 boi dar n-au mai apucat sa termine, erau inca probleme cand unul din boi se oprea sa bea apa.
5 focoase uau, adica nea ceasca era un fel de Kim ce mergea pe burta… hai fii baiat bun si spune ce tip de focoase erau, ce combustibil foloseau si daca ai acest „bagaj de informatii” sa ne spui unde/din ce era produs combustibilul si mai ales din ce material fisionabil… Asa ca tot ascultam radio sanț si dam la pacanele in aburii operatiunii Dunarea.
Ești încă la pubertate, mai așteaptă.
bine sefu’, dar sa stii baietii cunoscatori pe care i-am cunoscut nu aveau aerele astea de trompeta ieftina.
Ai aparut pe aici fix de 6 zile si deja scrii in draci si faci pe desteptul. Puti a troll din ala pe bune, nu fraierii aia care scriu si ei 3 comment-uri. Deja denaturezi discutii, arunci teme ca asta, cand esti prins cu pantalonii in vine incepi sa jignesti. Esti de meserie, nu ca amatorii de pana acum.
Dar cu tehnica esti varzet, sincer… da macar un search pe net si ai sa vezi ca pentru a produce asa ceva ai nevoie de cateva chestii pe care Romania nu le avea un acei ani, chit ca ai citit tu povestea lui Aladin, memoriile lui Hapciu sau ti-a soptit la ureche nea Tagarța sifonaru’.
frate, ce ai cu el?! de laserul lui henri coada… pardon, coanda, ai auzit de el? stii cate divizii le-am topit glavaciocilor cu el, cand au incercat sa-si spele tancurile de noroi in prut? pai? vezi ca nu stii? daca-l intrebi cu frumosul poate iti explica… Of, Doamne, ce de Toma-Necredinciosul pe forumul asta… fi rabdator si vine si linkul de Ria Novosti sau sputnik, nu mai fi asa… auzi la el ‘Tagarta sifonaru’ si ‘trompeta ieftina’… 😀
Nu e aparut de 5 zile e alt cont al lui Vlad mai sunt cateva teoretic are anumite informatii dar cateodata da puternic in propaganda pro pesedista ia cu un gram mai mare de sare
Faza cu cele 5 focoase provine tot din „folclorul” care a dat si „Laserul lui Coanda” cu care am fi topit tancurile rusilor, in 1968… Nu mai credeti toate prostiile. Pentru o arma atomica trebuia sa producem uraniu cu o puritate de peste 90% ceea ce ma indoiesc sa fi fost capabili cu reactorul rusesc de la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, ca de cel de la Cernavoda NICI nu putea fi vorba (acum nici atat din lipsa de specialisti). Insa nu exclud ca Ceausescu sa fi avut intentia sa le obtina din India sau China.
@checkmate programul dunarea.
@xv ma mir ca au ajuns si la focoase stiam doar ca au materialul. in fine poate nu ar trebui sa scri d’astea pe net chiar daca sunt fasaite. nu se stie ce ostas, pe la cine stie ce serviciu, plin de zel citeste.
E arhicunoscută povestea la anumite nivele. S-a rezolvat elegant. Și cu armele bacteriologice și chimice. Aia cu bacteriologicele a și apărut într-o carte-interviu.
@Xv, poti spune ca ceva este „arhicunoscut” cand este asumat oficial de un reprezentant al Statului si dat in presa ca si comunicat asumat. Ai vazut asa ceva vreodata?
Nu cand citesti in un ziar care poate nu mai exista sau in memoriile tiparite ale unui fost spion condamnat.
Ai grija ce debitezi pe aici ca esti pe ghiata subtire rau (da si tu un search pe articol 404 si poate revii cu precizari …)
Si mai era si raza laser care a pulverizat tancuri sovietice pe Prut. Stim si de aia.
Ceaușescu a vrut și el triada nucleară. Și nevasta-sa, specialista de renume international l-a pus pe Stănculescu la treabă.
tu ai idee ce inseamna triada nucleara? nu am fost nici macar aproape de a avea macar un vector si nici focoasele aferente, miniaturizate, etc
Pai aveam triada nucleara
– submarinul Delfinul modificat cu burlan extensibil ca să se evite problemele de schimbare de mediu.
– MiG-21 Coandă
– un reactor catapultabil de la Cernavodă
Daca tot citam, hai barem s-o facem complet: „singura putere nucleară europeană continentală”. Dar pentru cei mai scrupulosi am completat cu „(adică din UE, ca să fie pe înțelesul tuturor)”.
E suficient de clar acum?
A intrat fanclubul francez, ok. Nu, nu e singura țară, asta vor ei să creadă restul. Că are cea mai coerenta armata europeană din NATO, aia da.
ma uit la comentariile de mai sus si proverbul neaos „unde dai si unde crapa” capata o actualitate neasteptata. pai, ma baieti, voi va inflamati de o simpla formulare ca Franta e sau nu e singura putere nucleara in Europa, cand buba care-i doare pe toti in NATO si pe care trebuie sa o vindece este sa-si actualizeze stocurile si capabikitatile pentru a face fata unui conflict? Sau credeti ca e bagatela? glavaciocii trageau in vara la 50.000 de lovituri pe zi. bine, cu precizie mai suplinesti din cantitate, dar totusi… cand ma gandesc la stocurile RO de mubitie si la capacitatea de a le umple ma ia cu capul…
Proiectezi, te enervezi tu și interpretezi că se enervează alții. Pe mine doar m-a făcut să râd afirmația de mai sus, cu toții știm că pt Mircea armata franceză e Nr 1 in lume. Franța e in destule domenii Nr 1 in lume militar. Nu are nevoie de exagerări, că de exagerări au nevoie armatele slabe.
„toții știm că pt Mircea armata franceză e Nr 1 în lume”
Ei uite, eu nu știam asta, bine că îmi explici tu ce gândesc !
Era și greu de observat.. Btw, cea mai eficienta unitate franceza care e? Că aici e loc de discuții și parti-pris-uri.
@xv 1 RIMa
1er RPIMa (1er régiment de parachutistes d’infanterie de marine)
Cu corecția unei litere, mi-ai luat cuvântul din gură…
@MirceaS
cineva care a fost in mali mi-a zis ca 13 rdp s-a miscat mai bine ca 1RPIMa. el fusese din 13 rdp deci grain of salt.
Si aia sunt buni. Dar cei de la infanteria de marină au și scafandri, acoperă practic toate mediile.
Si tipul dacă a fost în al 13-lea, nu o sa spună ca alții sunt mai grozavi.
mai terminați cu SF-urile astea! forțele speciale franceze și-au luat-o la spinare de la țăranii bulgari când au vrut să se joace de-a războiul prin zonă și i-au ginit ăia că bântuiau prin păpușoi fără să aibă vreun motiv serios. Explicația țăranilor (grădinari) bulgari era ei că ei și-au păzit grădinile și ăia intraseră în perimetru, vă dați seama ce făceau ăia în caz de război…
”In an exploit worthy of Inspector Clouseau, five officers on a training mission for the elite action service commando of the DGSE — the French equivalent of MI6 — came across the brothers Slavi and Vasko Tsonev watching over their alfalfa crop near the border with Romania.
Two of the officers had been parachuted into Romania and had travelled 25 miles to their rendezvous near the village of Koilvotsi. Their fake target was three other French officers who had entered Bulgaria using false passports.
The Tsonev brothers, carrying wooden boards, and their escort, a retired police officer with a 1950s Makarov pistol, thought the strangers, speaking a language they could not understand, were trying to steal their crop.
A fight broke out, punches were thrown and the ex-police officer shot at the Frenchmen. One was hit in the foot, another in the hand and one suffered a broken nose.
Villagers then discovered a jeep packed with medical equipment, a parachute, GPS devices and a digital camera. Questioned by police, the French agents claimed to be extreme sports enthusiasts.
Bulgarian officials spirited them back to France on a special flight. But the October 15 confrontation caused consternation in parliament in Sofia. Now the French defence ministry has confirmed an account of the failed mission as revealed last week by the Infosdefense website.
Three of the spies were beginners, according to Jean-Paul Ney, editor of Infosdefense. “As there is a nuclear power station nearby, I think the training exercise was to simulate an espionage mission,” he said. ”
https://www.youtube.com/watch?v=kriec_lbsG0
servicii =/= fos.
I-au parașutat de deasupra României, erau din DGSE. Era un exercițiu de pătrundere în centrala nucleară a bulgarilor. Alta varianta e că a fost chiar misiune reală.
Commando Hubert??
E greu de spus, oricum pe lângă 1er RPIMa sunt și 13 RDP, comandourile marine, 2eme REP, 1er RHP, Service Action/DGSE(CPIS/CPOM sau cum le zice azi), GCP din 27 BIM…au multe unități de top. Per total din 2 puncte de vedere – zone din lume unde pot acționa rapid 365/ 365 și medii in care pot actiona- urban, desert, alpin etc- sunt in top 5 din lume. In Europa Nr 1. Doi italienii. Știu SAS e spuma samd. Nu, nu e
@xv sincer ma asteptam sa lauzi niste vm sau para nu sa fi asa rezonabil :)) cheers
Vorbiți despre cei care se plimbau cu Chinook-urile britanice?
Se plimba multi cu Chinookuri britanice, nu știu la cine te referi concret.
Cand vezi timpii astia extrem de lungi te ingrozesti! Oare chinezii cum stau cu productia, ca de rusi ne-am lamurit oarecum!
De noi nici nu mai are rost sa vorbim. Oare cate rachete antigrindina poate produce Electromagnetica pe an? 🙂
Electromagnetica? Nici una.
„Oare chinezii cum stau cu productia, ca de rusi ne-am lamurit oarecum!”
stau asa cum li se comunica sa stea, adica DREPTI si fara DREPT de a gandi/comunica
Asta este! vrei democratie si libertati? vine la pachet cu economie de piata, costuri si timpi ingrozitori.
vrei stocuri si viteza de productie pe ordin de partid, cu 0 apreciere fata de munca si conditia individului? alegi calea supunerii.
secretarul Marinei SUA Carlos Del Toro a declarat cu referire la China: „Ei își pregătesc oamenii să lupte, noi îi antrenăm pe ai noștri să gândească”. A rezumat intr-o fraza tot avantajul vestului
Sa presupunem prin absurd ca ne-ar ataca orcii. Oare câte zile sau ore ne-ar tine muniția achiziționată pentru Himars și Patriot? Sa zicem ca am avea toate sistemele. După ce le-am tras pe toate ce facem? Le spunem invadatorilor să ia o pauză de doi sau trei ani până ce mai primim muniție pentru câteva salve?
Dupa ce le tragi pe toate vine cavaleria lui unchiu’ ca sa ne salveze c…, asta e ideea pe care functionam. Totusi n-ar strica sa avem o marja mult mai mare de siguranta si o autonomie a la Polonia sau Turcia care sa ii faca pe Ivani sa se gandeasca de 2 ori inainte sa incerce vreo figura. Stiu, sunt vise…
In spatele ușilor închise sunt multe îngrijorări la nivelul Nato …
Dacă Rusia va reuși sa ocupe și sa curețe Ucraina , situația militară și chiar politica se va complica foarte tare in Europa …
De acu vreo 4-5 ani Armata Franceza anunța ca trebuie sa își schimbe doctrina de la lupta împotriva milițiilor și grupurilor teroriste la lupta împotriva unui adversar statal – dar la momentul respectiv se credea ca un conflict militar cel mai probabil ar apărea între Turcia și Grecia cu Turcia ca și agresor …
Situația in Ucraina nu se arată a fi foarte roza , se anunța o vara foarte fierbinte , se aude ca Rusia pregătește o armata de vreun milion de soldați pentru vara , rămâne problema dotării lor – din rezerva se tot scoate tehnica (veche ) pentru reparații si revizii …
Ucraina trebuie întărită !!!
Din păcate armatele Europei par o gluma in acest moment – dintr-un motiv sau altul – singura excepție sunt, poate, forțele aeriene …
Tocmai aici e buba, ca francezii nu se pregatesc pentru o lupta directa cu Rusia ci pentru o detasare de facto din NATO (care e sub tutela SUA). Nu ar fi nici prima nici ultima data :). Sunt visele Europei autonome in care trebuie atrasa si Rusia din cauza resurselor ei, de-aia Rusia „nu trebuie umilita” ci doar franata un pic. Ce conteaza niste teritorii ucrainiene date la schimb. In 1939 era un slogan popular francez anti-razboi, „de ce sa mori pentru Danzig”. Parese ca n-au invatat nimic din toata treaba respectiva.
In democrații aplicarea și chiar luarea unor decizii politice se face mult mai complicat fata de autocrație / totalitarism … In Rusia / China / Iran (etc) Liderul decide , iar restul executa – ca sunt de acord , ca nu … In democrație deciziile sunt luate cu mănușa , fără a supăra electoratul , pentru ca peste 4 ani iar vin alegerile …
Dacă mai avem in vedere ca opoziția in multe situatii are interese obscure – vezi România – de multe ori opoziția blochează guvernarea , chiar dacă impactul măsurilor ar fi unul pozitiv sau constructiv …
Cel mai simplu exemplu legat de manipularea votanților este Brexit …
Corect. A mai fost o tentativa https://en.wikipedia.org/wiki/Common_European_Home
Detasarea de NATO e o prostie si de SUA la fel . Istoria a dovedit-o in primul si al doilea razboi mondial . Fara ajutorul SUA europenii erau mancati de Hitler , Stalin , URSS…Europa se pare ca nu poate sau nu vrea sa devina o putere militara de nivelul USA desi are toate capabilitatile , umane si tehnologice . De fapt in razboiul din Ucraina s-a vazut cine a fost cel mai mare contributor…Franta are o armata si o industrie de aparare bine pusa la punct , poate cea mai buna din Europa in acest moment dar singura este nimic…
De acord, dar bate saua sa priceapa iapa. Parisul are ambitii de hegemonie si din acest punct de vedere se inteleg bine cu Moscova, de aici si politica tipul „corb la corb nu-i scoate ochii”. Numai ca spre deosebire de mujici care sunt din topor si traiesc inca in secolul XX, francezii stiu bine cum sa joace sahul modern pe harta geopolitica a lumii, detin jumatate din Africa de facto, controlandu-le moneda nationala. Totusi se intind mai mult decat le poate plapuma, una sunt tarile de lumea a 3-a din Francafrique unde nu-i deranjeaza nimeni inca serios si la alt calibru trebui sa joace in Europa, unde concurenta este mult mai acerba. In ultimii ani nucleul franco-german a scapat de sub tutela UK-ul si Estul Europei iar tactica asta de a dansa cu Putin&co pe muzica gazului si a petrolului s-a dovedit falimentara si a slabit de fapt UE si controlul ferm pe care si-l doresc ei.
Am recitit si articolul si tweet-ul de mai multe ori, si ceva mi se pare in neregula: cum adica sa reduci timpul de productie al unei rachete Aster de la 40 la 18 luni? O racheta (hai sa zicem aster 30, nu 15) = 40 luni = 3 ani si 4 luni? Inteleg ca procesele industriale implicate devin din ce in ce mai complexe, dar daca e adevarat, mi se pare ca frizeaza absurdul. Faci un portavion in intervalul asta de timp. Cred ca si Su57 al rusilor se produce mai repede. Am incercat sa caut ceva mai multe info pe net, din pacate nu am gasit mare lucru, dar as fi curios daca poate sa confirme cineva, sper totusi ca e o eroare
Probabil ca 40 de luni este termenul de productie intr-o „atmosfera” relaxata. Pentru comparatie, am gasit asa:
1. Javelin – „The United States has been buying Javelins at the rate of about 1,000 a year. The maximum production rate is 6,480 a year, though it would likely take a year or more to reach that level. The delivery time is 32 months; that is, once an order is placed, it will take 32 months before a missile is delivered.”
De aici: https://www.csis.org/analysis/will-united-states-run-out-javelins-russia-runs-out-tanks#:~:text=The%20maximum%20production%20rate%20is,before%20a%20missile%20is%20delivered.
2. Standard SM2. Nu am gasit date la fel de concrete dar, notificarea danezilor a aparut in 2018 iar primele rachete erau instalate pe nave in 2022.
Notificarea: https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/denmark-sm-2-block-iiia-standard-missiles
Instalarea pe nave: https://www.navalnews.com/naval-news/2022/05/danish-navy-installs-sm-2-missiles-niels-juel/
P.S. Romania, NSM: platit in decembrie 2022, „The work is expected to be finished by September 2028.”
De aici: https://www.defensedaily.com/raytheon-wins-209-million-contract-for-romanian-nsm-coastal-defense-system/international/
Sa vedem cand vine prima baterie. Cu putin noroc, prin 2024 – 2025.
E vorba de intervalul intre comanda si livrare. Conform unui raport parlamentar francez, la obuzele de 155mm intervalul era de 10-20 de luni pentru cele clasice si 24-36 pentru Bonus. Planul actual prevede marirea cadentelor si la obuze, nu doar la Mistral si Aster; pentru asta Francezii prevad o investitie de 60 de milioane de Euro pentru o noua unitate de productie de pulbere cu o capacitate de 1200t/an, care sa functioneze incepand cu 2025. Asta poate servi de luare-aminte altora care isi importa pulberea, nu si-o fabrica…
Francezii au fost si prosti si destepti in acelasi timp: prosti fiindca au aruncat si arunca banii pe fereastra in tot felul de programe de asistenta sociala dubioase (de fapt mita electorala mascata) sau in administratia publica supra-dimensionata, reducand in acelasi timp ponderea bugetului militar; destepti fiindca au stiut totusi sa-si mentina industria militara, chiar si in aceste conditii si deci au de unde sa se dezvolte.
Multumiri amandurora pentru raspunsuri. Ce zice Andreas pare credibil, dar sper ca mare parte din cele 40 de luni se refera la procesul birocratic si nu la productia in sine. Si presupun totusi ca e vorba de comanda / producerea unui lot, nu doar unei singure rachete.
Da, asa cred si eu: de la comanda la livrare. 40 de luni pare intr-adevar mult, dar uite ca si la Javelin avem 32 de luni de la comanda la livrare si probabil cam tot atat si la Standard SM2 (aici n-am gasit ceva la fel de clar ca la Javelin, am extrapolat, presupunand ca de la notificarea Congresului pana la semnarea contractului n-a trecut o vesnicie ca la noi la NSM).
Ma gandesc ca nimeni nu produce asa ceva pe stoc, si includ si componentele aici. Si cred ca mai conteaza si faptul ca vorbim de echipamente sensibile, de inalta tehnologie, dedicate, nu luate de pe raft de la mall.
Cand am fost la MBDA in 2017, cei de acolo mi-au explicat ca, exceptand ansamblul de ghidare al rachetei – Thales pentru cel radar si Safran (parca) pentru cel cu imagine infrarosu, racheta Mica era produsa integral in curtea MBDA. Inclusiv motorul racheta daca nu ma inseala memoria.
Si-apoi stii cum sunt francezii – pauza de pranz e pauza de pranz, nu lipseste nici macar paharul cu vin… 🙂
Ai să râzi, dar baietii de la Naval Group, francezi cu tabietele lor gastronomice, au fost îngroziți de timpul pe care îl pierdeau australienii la ei acasă cu fel și fel de pretexte administrativo-sindicale la colaborarea lor pentru fostul proiect de submarine Shortfish Barracuda.
https://sldinfo.com/2019/04/french-naval-group-and-the-australians-working-the-cultural-challenges/
Mare pacat ca de potentialul industriei franceze nu putem beneficia si noi. Cu corvetele ne-au tras teapa, de submarine si potentiala inzestrare a fregatelor nu se mai aude nimic iar la partea de elicoptere tot in Pumele vechi stam.
Au fost când ne-au susținut sa intram în NATO. După aia n-au mai fost, că eram pe cai mai mari. Politica dâmbovițeană…
In LA TRIBUNE se lansează nucleare cam de două ori la trei ani. Nu pot pune link, incercați articolul lui Philippe Favry din 21 feb.
– echilibrul în Europa va depinde de alianța franco-polonă, pentru că Germania și Rusia sunt aliați naturali
– se aduce aminte 1871 și 1940, se menționează că Franța nua lptat și împotriva URSS și că Polonia nu avea Pirineii/ Jura/Alpii/Vosges….
– căderea URSS și reunificarea Germaniei au reprezentat deschiderea unui nou parteneriat
– în Franța elitele au devenit fascinate de cîstigurile economice obținute de Germania din gazul rusesc
etc. Sunt primele paragrafe din lectură lungă
Europa inca nu intelege ca la munitie trebuie trecut la productie de razboi. Pe scurt trebuie data o comanda mare industriei, ca sa stie ca poate investi in capacitati de productie mult mai mari. De asta industria nu produce, pt ca nimeni nu poate sa faca acte de caritate.
Ia sa le zica, avem nevoie de 1000 de Aster si 5000 de Mistral si avem nevoie rapid. si sa pui banii jos.
capacitatile actuale de productie sunt numite pompos fabrici, ele sunt mai degraba niste ateliere sau laboratoare in care se folosesc cu utilaje de productivitate mica pentru a scoate cateva produse/zi. Se lucreaza mult manual, de aici si preturile aberante ale produselor.
Nu este prima oara cand se intampla acest lucru, intre 1937-1941 americanii au produs 155 de B-17 scump si cu o groaza de defecte. Dupa ce au organizat productia de masa in ’44, numai fabrica Ford din Detroit scotea un B-24 la 59 de min.
Aliatii vestici ar trebui ca in faza asta sa-si standardizeze componentele si sa diversifice reteaua de furnizori.
La asa cantitati cum reusesc sa antreneze personalul care deserveste echipamentul respectiv? Ori au rezerve mari ori inveti pe front cred
Deci dacă săptămâna viitoare am fi atacați de ruși, de fapt NATO nu prea ar mai putea să ne ajute decât cu …sfaturi, dacă până și proiectilele se construiesc in ani.