In 24 februarie 2023, adminstratia SUA a anuntat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, pachet in valoare de 2 miliarde $ SUA, fondurile fiind furnizate in cadrul initiativei de asistenta a securitatii Ucrainei, un program pe termen lung vizand furnizarea de echipamente nou fabricate.
Lista completa a ceea ce furnizeaza U.S. Department of Defense in cadrul acestui pachet:
- Munitie pentru High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS)
- Proiectile de artilerie cal.155mm
- Munitie pentru sisteme de rachete ghidate LASER (APKWS / Hellfire ? )
- CyberLux K8 UAS
- Switchblade 600 UAS
- Altius-600 UAS
- Jump 20 UAS
- Echipament de contracarare UAS si de detectare a razboului electronic
- echipament de deminare
- echipament de sprijin a comunicarii securizate
- fonduri pentru antrenament, mentenanta si sustinere/intretinere
Interesant in lista de mai sus este pachetul de drone.
AeroVironment Switchblade 600 are o raza de actiune de putin peste 40km, similara cu a artileriei cal. 155mm/52 calibre si munitie cu raza extinsa), avantajul fiind ca poate sta in aer pana la 40 de minute, facand si putina recunoastere sau putand schimba misiunea in timpul zborului. Capul de lupta este similar cu al rachetei antitanc Javelin, ceea ce inseamna capacitate de a distruge cele mai blindate tinte.
Familia Switchblade
Fratele sau mai mic, Switchblade 300 are un cap de lupta mai usor, o autonomie de doar 15 minute iar raza de actiune este de doar 10km, totusi mai mare decat a majoritatii rachetelor antitanc care bat pana in 6-8km. Intre timp… a aparut o noua varianta – Switchblade 300 Block 20 – cu masa redusa la mai putin de 2,3 kilograme, un spectru mai larg de canale de date digitale, un nou set de optronica panoramica si capacitatea de identificare continua a tintelor, acompaniata de un sistem mai performant de control al tragerii. Pachetul de control este usor instalabil pe o tableta, facand foarte simpla planificarea si executia misiunilor pentru operator.
De pe aceeasi lista, Jump 20 este un UAS cu decolare/aterizare verticala dezvoltat de AeroVironment, derivat din T-20, si utilizat pentru misiuni de recunoastere, cercetare si supraveghere, fiind folosit de cativa ani de fortele speciale americane, iar de un an este ales si de U.S. Army pentru inlocuirea lui RQ-7 Shadow (mai stim pe unii echipati cu Shadow, care ar avea si optiunea de upgrade a sistemului existent catre RQ-7B V2 Block III Shadow / Nightwarden).
Jump 20
ALTIUS-600 este o drona de recunoastere cu lansare din tub ( Common Launch Tube (CLT)) si masa de 3 kilograme, dezvoltata de Area-I, parte a Anduril Industries. Bazdagania are o distanta maxima de 440 kilometri si poate sta in aer pana la 4 ore, conform producatorului Area-I. Sistemul modular poate fi configurat si pentru razboi electronic, recunoastere electronica, pachet anti-drona sau chiar o mica incarcatura de lupta, in mod munitie hoinara, existand si o versiune dedicata de acest tip, numita ALTIUS-600M. Sistemul a fost integrat atat pentru lansarea de la sol cat si pe platforme navale dar si aeriene: C-130A/AC-130J, UH-60, P-3 si unele aeronave civile.
Altius 600
Despre CyberLux K8 nu am gasit informatii exacte, fiind probabil un derivat al versiunii cvadrirotor X8 care costa spre 11.000$. K8 pare sa aibe o masa de 6kg si o sarcina utila de 4,6kg, compusa din camera de luat vederi dar care ar putea fi inlocuita sau completata de o incarcatura exploziva. Aceste ne reamintesc faptul ca ucrainenii au primit via Polonia drone cvadrirotor similare sudcoreene – Revolver 860, dotate cu magazie revolver pentru mini-munitii.
In incheiere, cateva cugetari…
Este bine ca ne dotam cu sisteme de drone mai mari gen Hermes 450 (pana la 7 sisteme) Watchkeeper sau Bayraktar TB2 (3 sisteme), insa chiar mai importante sunt dronele si munitiile hoinare de mici dimensiuni (daca vorbim de Elbit: Hermes 45 respectiv Skystriker ), care pot fi achizitionate si operate in numere mari si mult mai ieftin si mai simplu. Ca si capacitati, dupa cum se vede mai sus, incep sa se apropie sensibil de cele din clasa superioara, iar din perspectiva interceptarii lor de catre aviatia si sistemele antiaeriene inamice (fiind relativ lente si putin manevrabile) sunt mult mai usor de inlocuit. In plus, fiind mai compacte, sunt mai greu de detectat comparativ cu suratele mai mari, chiar daca sunt mai putin imune la anumite bruiaje si nu pot lua la bord munitii semnificative sau contramasuri (care ar trebui sa devina regula la clasa Male).
Hermes 45
Dupa cum am vazut in razboiul din Ucraina, dronele mai mari de tip Bayraktar au fost utile in anumite faze, insa ulterior, cand antiaeriana inamica a devenit mai activa, au avut o contributie marginala. Rolul de atac a fost preluat de drone mai mici si mai ieftine. La fel, MQ-9 Reaper in misiune de patrulare marina s-a dovedit usor de detectat si anihilat de catre aviatia de lupta rusa, fara ca pilotii rusi sa foloseasca armamentul. Ne putem imagina ce riscuri si probleme ar intampina avioanele de patrulare marina de genul unor platforme mari, putin manevrabile si lente, asa cum majoritatea celor obtinute prin configurarea unor platforme multimotor turbopropulsoare.
Un alt caz interesant: in 26 decembrie 2022 sudcoreenii s-au confruntat cu intruziunea a 5 UAS-uri nordcoreene de mici dimensiuni peste linia de demarcatie, acestea intrand in zona de survol interzis de cativa kilometri din jurul biroului prezidential de la Yongsan, fara a putea fi doborate de sistemele antiaeriene. In 24 martie sud-coreenii au anuntat initierea programului de echipare de urgenta cu 100 sisteme UAS similare (17kg masa totala, anvergura pana in 3 metri), program in valoare de 2,48 mil.$. Francezii s-au trezit si ei si vor sa lanseze in luna mai un program de dotarea cu 1800 de minidrone kamikaze simple, de doua tipuri: Larinae (colaborare Nexter & Delair, posibil derivat din UX11) cu o autonomie de 50km /60 minute, capacitate de a distruge blindate si un pret de pana in 200.000 euro/ bucata si mai micul Colibri (colaborare MBDA & Novadem, posibil derivat din NX70) cu o autonomie de 5km/ 30 de minute si un pret de pana in 20.000 euro/ bucata.
Vedem deja o specializare a misiunilor si configuratiilor dronelor, cele de observatie devenind tot mai compacte si greu de detectat, ramanand insa lente si cu autonomie de pana la ordinul zilelor, chiar si pentru cele cu motoare electrice. O solutie pentru dronele de mari dimensiuni ar fi mai multa manevrabilitate si o viteza crescuta, o parte tot mai insemnata din sarcina utila fiind alocata sistemelor de contramasuri si bruiaj. Tot mai important va fi lucrul in retea, atat cu alte drone (putandu-si imparti misiunile: recunoastere, protectie aeriana, bruiaj electronic, releu de telecomunicatii, lupta anti-suprafata/ anti-submarin ) cat si cu sisteme cu echipaj la bord: elicoptere, avioane de patrulare, aviatie de lupta, nave, sisteme de artilerie.
Si probabil vor aparea drone specializate pentru misiuni de atac (rapide, semi-autonome, cu semnatura redusa), reamintind aici conceptul polonez Skorpion II… Iar sistemele antiaeriene vor incepe sa fie configurate si pentru astfel de amenintari.
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.altair.com-pl/news/view?news_id=39370
JUMP 20 Group 3 Medium UAS | Military Battlefield Drone | AeroVironment, Inc. (avinc.com)
Ukraine Gets Huge Boost In Deadly Drone Capabilities From U.S. (thedrive.com)
Citeste si:
UAV si senzori electro-optici pentru MApN
Textron Shadow 600 si Nightwarden
Australia cumpara UAV Integrator
Vizita oficialilor romani la Elbit Israel
Elbit Hermes 450/Watchkeeper… putina istorie
Stalker VXE, record de durata a zborului
Australia renunta la achizitia de MQ-9B
Cu ce drone se mai chinuie ucrainenii…
Airbus Zephyr – record de anduranta
Roiul dronelor, episodul II: PERDIX si ODSUAS
Gremlins X-61A si XQ-58A Valkyrie
Drone VTOL de atac Revolver 860 in Ucraina
Se apropie 9 mai, mai avansează ai noștri în grad câțiva generali și se rezolvă problema…
Hai, dom’ne, noi suntem oameni serioși, nu ne încurcăm noi cu jucării d-astea…
Un sistem Jump 20 contine 6 drone si costa cam 8 mil.$ ( raza de actiune operationala in legatura de date este de 185 kilometri, 14 ore > cca 24.000 km2=2,4 mil Ha) cumparat de MAI sau M Mediului si amplasat la Piatra Neamt, ar acoperi toate padurile Moldovei + judetele BN, MR, HR, CV si BR, .din care se fura milioane de m3/an ! Deci s-ar amortiza in mai putin de 1 an. Inca un sistem de 6 aparate poate fi impartit in restul tarii. Daca nu se face inseamna ca respectivele ministere NU vor sfarsitul furtului de lemn ! Binenteles ca dupa un timp pot fi transferate la MApN. Sau si mai bine, ar putea fi achizitionate si operate chiar de MApN ! Datele obtinute fiind livrate instant si oficial, organelor locale ale MAI si M Mediului. Oare sunt interesate si partidele si ministerele ca treaba se putea face de zece ani dar s-au preferat …furturile si crimele impotriva padurarilor ?
Intr-o țara , oricare ar fi ea , nu exista infracțiuni sistemice care sa existe sau sa reziste , fără acceptul tacit al organului legislativ / administrativ …
Drone, drone, drone. Din fibră de sticlă, din fibră de carbon, drone multe să fie, pe mai multe niveluri de echipare, cu mai multe misiuni, ele pot înlocui omul aproape în toate misiunile.
„MQ-9 Reaper in misiune de patrulare marina s-a dovedit usor de detectat si anihilat de catre aviatia de lupta rusa, fara ca pilotii rusi sa foloseasca armamentul”
Adevărul că orice dronă e ”ușor de anihilat” dacă dai cu avionul de ia, iar drona respectivă nu încearcă să se apare nici măcar cât îi permit capacitățile.
Ok, ne luam drone scumpe si poate ne vine mintea la cap sa investim int-un program de drone mici domestic. Cum avem acces la absolut toate sistemele de care avem nevoie, e doar o chestiune de vointa si de fonduri.
dar cum le contracaram? electronic, rachete si tunuri sunt variantele posibile. Daca ar fi dupa mine as investi sa am toate tunurile AA disponibile legate la un radar sa sa aiba o soft care sa le controleze tirul, plus munitie moderna cu dispersie. Cele mari de calibru 57 ar putea apara obiective sensibile gen Cernavoda, Deveselu, etc
Dronele pe care le vedem sunt toate lente, zboara in raza artileriei, sunt din ce in ce mai multe si mai ieftine. Ca sa le dai jos trebuie tot solutii ieftine.
Gheparzii si Oerlikoanele modernizate cat mai urgent. Oare nu a rmerita sa suim tunurile Oerlikon pe un sasiu
„si poate ne vine mintea la cap sa investim int-un program de drone mici domestic.”
Armata română îşi propune să se înzestreze şi cu drone, iar generalul Incicaş a dezvăluit că anul trecut România a realizat prin cercetare proprie aşa-numita „dronă de buzunar”, o dronă necesară pentru pentru militari ca să poată cunoaşte câmpul tactic, fiind de folos mai ales în lupta urbană. „Urmează să o omologăm şi după, să o achiziţionăm pe baza proiectelor noastre, să o introducem în dotarea militarilor”, a spus Incicaş.
Alte sisteme aeriene fără pilot, de dimensiuni mici, vor intra în înzestrarea armatei terestre, pentru recunoaştere, cu o autonomie de zbor de 20-25 de km.
„Sistemul aerian de tip tactic este acel sistem fără pilot care în conformitate cu cerinţele noastre, (trebuie) să fie de până în 100 de kilometri (autonomia de zbor). În clipa de faţă, la Agenţia de Cercetare pentru tehnică şi Tehnologie Militară noi am realizat un prim produs şi urmează să dezvoltăm un al doilea, cu aterizare şi decolare pe verticală, iar acest produs, după omologare, va intra în dotarea Armatei României” şi cel mai probabil se va produce tot în România, a mai spus şeful Direcţiei pentru Armamente din cadrul MApN.
De aici: https://universul.net/video-tancuri-abrams-submarine-avioane-fara-pilot-si-drone-de-buzunar-cum-arata-agenda-de-achizitii-militare-a-romaniei/
Nu stiu ce adescoperit meapeneul nou in materie de drone, in ceasul al doisprezecilea, poate gaura de la covrig si vrea sa ne faca din vorbe. Deja zboara zeci de tipuri, dovada si articlul !
„Urmează să o omologăm şi după….” adica vor cauta sa inventeze si roata (in mult timp si cu mari cheltuieli) cu care sa mearga pe urmele omologarii, a prototipului, a seriei zero, etc. inca vreo 2-3-5 ani ca poate moare magaru’sau pierde samarul. Hai ca se apropie pensia macar 10 daca nu 18 mii caciuca „Timpul trece leafa(babana)merge, noi cu drag muncim”, pt lucruri care s-au mai inventat si este mai ieftin sa le asimilezi decat sa le reinventezi, mai ales ca timpul ne arde langa un razboi in desfasurare !
@Dinu
Stadiul sistemului aerian de tip tactic: https://www.acttm.ro/centrul-de-cercetare-si-inovare-pentru-sisteme-de-armament/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/
@Nicolae, multumesc pt info, ma bucur sa vad ca mai miscam si noi pe directia asta. Si ma bucur ca incepem sa invatam din experienta campului de lupta.
Ce lipseste este implicarea masiva a sectorului privat, ceea ce se poate rezolva prin concursuri cu premii. Sigur poate iesi ceva bun de aici, daca bagam niste bani. Concurs de proiecte, finantezi primele 10, dupa modelul american.
Ce este cert la ora actual, este ca toate aceste drone mici si mari au durata de viata destul de scurta. deci trebuie multe si ieftine
Ati remarcat ca Odin.50 a fost testata pe un HK 416? O fi vreun semn? ?
Sa nu fie Md1968 cu „NATO Accessory Rail” ?
https://www.eurocompozite.ro/index.php/produse/planor-romanesc-bistrita-eurocompozite-fibra-de-sticla;
Expertiza in constructia de airframe-uri ar fi, electronica importata ( nu cred ca am avea probleme) si astfel am putea avea si un UAV Made in Romania 🙂
Vreau să mă fac general și eu :))).
Stai la coadă ca toată lumea. Eu am luat deja un tichet.
Nu lingusesti unde trebuie si daca nu „accepti compromisul” cu „sistemul”, nu pupi nici macar maturator in spatele unei companii de salubritate macar…!!! ???
Dronele astea sunt foarte ieftine și greu de detectat
https://youtu.be/Yu6KPpWl0Ck
https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/ukrainian_army_uses_corvo_ppds_cardboard_drones_from_sypaq_australian_company.html
Astea nu știu ce tip sunt dar nu cred că sunt scumpe.
https://youtu.be/FCRcCucpm9o
Pe comentarii se scrie că sunt drone Alibaba de 300 $ cu încărcătură de luptă RPG
În domeniul airframe-uri că sunt fibra de sticla sau din aluminiu exista expertiza…dar, din păcate, doar la privat. Și aia nu dau șpagă ?
Ai Alu Menziken Srl care lucrează și pentru Boeing, Ai universal alloy coporation europe SRL sau design srl sau airport Srl care la fel care produc și proiectează pt Boeing…din Satu Mare și Cluj.
Nu o fi întâmplătoare alegerea Satu Mare de către Rheinmettal. Sunt destule fabrici prin zona și prelucrează Fer sau Alu.
Vom vedea ce apa calda reinventează Acttm cu drona lor mirobolanta și în care fabrica o vor produce.
Până atunci, mai e mult până departe.
nimic nu e intamplator.
lista actualizata in 4 aprilie cu echipamentele antamate pt Ucraina pana la data respectiva parte din ele furnizate
https://media.defense.gov/2023/Apr/04/2003192566/-1/-1/1/UKRAINE-FACT-SHEET-APR-4.PDF
Doar ce am vazut la Pro Patria duminica noi proiecte de drone romanesti realizate de Centru de bla bla bla, poate incep totusi sa se miste si la noi lucrurile, macar la drone sinucigase…
Spunea Napoleon că bastonul de mareșal e în ranita fiecărui soldat. Acuma pare să fie de actualitate ceva de genul ” victoria fiecărei unități se bazează pe drona din ranita fiecărui soldat”. Mă rog, aproximativ.
Și apropo de densitatea și predispoziția spre a fi doborâte, cred că omul trebuie dotat cu ceva echipament de protecție împotriva resturilor de motoare sau carcase ce pot cădea.
https://ziare.com/anadolu/turcia-inaugureaza-anadolu-vas-portdrona-1798908
Am sau aveti o problema cu pagina PSR.La articolul asta intru fara probleme, la PSR nu ma pot conecta.
*** e-mail corectat
și eu au…
Posibil sa aveti o problema cu platforma WordPress. Mi-a dat de cateva ori mesajul de eroare critica cand am incercat sa postez iar problema cu PSR ramane, nu pot accesa discutiile.
Am gresit si adresa de mail..