Danemarca trece pe Elbit…

Este vorba de dotarea cu artilerie autopropulsata.

Dupa ce a scapat de obuzierele Caesar 8×8 in Ucraina, Danemarca reia o saga mai veche (ATMOS 2000), oprita in 2015 (in urma unor suspiciuni ale nerespectarii drepturilor omului de catre statul israelian in Fasia Gaza) – este vorba de echiparea cu sisteme de artilerie Elbit. La momentul 2015 guvernul danez a decis pentru achizitia obuzierelor autopropulsate Caesar 8×8 de la Nexter.

Elbit Systems a anuntat oficial in data de 2 martie castigarea a doua contracte cu o valoare totala de 252 milioane USD pentru furnizarea de sisteme de artilerie si rachete unei tari europene membre NATO, si anume Danemarca.

19 obuziere autopropulsate ATMOS (Autonomous Truck Mounted Howitzer) 155mm/52 calibre- a carui prototip in versiune romaneasca s-a numit ATROM – vor fi livrate de Elbit Danemarcei in urmatorii 2 ani in cadrului primului contract de 119 milioane $ SUA. ATMOS poate plasa pana la 6 obuze pe minut, la distante de pana la 40km, sistemul in varianta 8×8 avand la bord un plin de 36 proiectile.

sisteme de artilerie elbit danemarca

Macheta ATMOS la Eurosatory 2022

Doua baterii a cate 4 sisteme lansatoare multiple de rachete PULS – evolutie a liniei Lynx/LAR(OM) – (in calibrele 122 si 160mm) vor fi livrate in urmatorii 3 ani Danemarcei in cadrul contractului de 133 milioane $ SUA. Acest contract include si un pachet de rachete. PULS poate lovi tinte pana la 45 km cu munitia LAR 122/160mm si la 150km respectiv +250km cu munitiile EXTRA (calibrul 306mm) respectiv Delilah (calibrul 330mm), in timp ce rachetele balistice Predator Hawk calibrul 370mm ating distante maxime de +300km.

Aici o varianta navalizata, numita TRIGON:

Machete PULS la Eurosatory 2022

 

Ce se intampla si pe partea franceza?

E adevarat ca Nexter a oferit un pret mai bun decat precedentul, 19 sisteme 8×8 la 89 mil euro, dar au o problema cu calendarul livrarilor, potrivit oficialilor danezi.

Cei de la Nexter intentioneaza si ei sa isi tripleze productia lunara a sistemelor autopropulsate Caesar de la 2 la 6 obuziere, avand de livrat cu prioritate un prim lot de 12 sisteme catre Armée de Terre, pentru a inlocui pe cele donate Ucrainei. Ucraina va receptiona in total 30 de sisteme Caesar doar din Franta (la care se adauga cele 19 daneze), care reprezinta aproape 40% din efectivul disponibil in fortele franceze. Este posibil si ca in viitorul apropiat sa fie livrat Ucrainei un lot suplimentar de Caesar.

 

Marius Zgureanu
Surse:

33 de comentarii:

  1. La noi cine sa fie la Obuziere și MLI? Parlamentul tocmai a primit proiectul pentru mai multe arme și echipamente militare. Am postat link in PSR.

    3
    • nu am inteles cate obuziere autopropulsate vor sa ia: ce inseamna „cinci sisteme la nivel batalion”?

      1
      • 5 sisteme/batalioane a cate 18, inteleg eu cel mai probabil…

        3
      • Un batalion nato inseamna 54 obuziere .Romania intentioneaza sa cumpere 5 batalioane adica 54 ×5= 270 obuziere .

        6
        • ala de 54 e batalion de tancuri; de obuziere e undeva pe la 18

          9
          • Imposibil sa fie doar 18 pentru fiecare batalion. Egiptul a cumparat 200 de K9 + vehicule de sprijin pentru 1.7 miliarde. Valoarea programului nostru pentru obuziere autopropulsate e de 2 miliarde de euro.

            4
            • astia sunt cu sistemele de obuziere ca si cu navele ca platforme mobile de racheta antinava. numai ei stiu ce inseamna. 18×5 ar fi prea putin pentru banii aia

              1
          • cred ca ma degraba 24

        • Un batalion de artilerie de camp tracata sau autopropulsata cu calibrul de peste 100 mm in NATO are 18 piese. Adica 18 tunuri/-obuiziere de 105 mm sau 155 mm tractate sau autopropulsate pe shenile sau rotzi (pot fi si to-tr/ap calibre est 122 mm, 130 mm, 152 mm), sau 18 mortiere de 120 mm tractate sau autopropulsate pe shenile/rotzi, sau 18 instalatii de lansare de proiectile reactive si/sau rachete de artilerie/rachete operativ tactice (exemplu :18 LAROM-122mmx2x20/160mmx2x13; 18 M-142 HIMARSx6x227mm; 18 M-142 HIMARSx1x610mm).
          54 de piese este la batalionul de tancuri nu la batalionul de artilerie de camp. Batalioanele de infanterie mecanizata au in general 36 vehicule transportoare blindate amfbii/neamfibii de lupta plus alte vehicule auxiliare si de sprijin/suport.
          Batalionele de artilerie AT, AN si AA au in principiu tot 18 piese pt systemele cu tunuri tractate sau autopropulsate (18 Gepardx2x35mm, 18 M-1977 tunuri tractate AT de 100 mm, 18 AMX-10 RC care pot fi si tunuri AT autopropulste pe roti de 105 mm). Batalioanele AT dotate cu systeme de rachete AT autopropulsate au 18 lansatoare care pot avea intre 4 si 6 rachete/tuburi lansatoare de rachete puse pe diverse vehicule transportoare blindate in general, amfibii/neamfibii pe roti sau shenilate.
          Batalioanele de rachete AA si AN cu baza la terestru au maxim 6 lansatoare care pot avea intre 3 si 12 rachete/tuburi lansatoare de rachete pe instalatie.
          Cred ca am explicat destul de clar. Daca nu astept si accept corectari.
          Ceea ce fac acum danezii si bravo lor Romania pt ArmRo prin MAPN.Ro trebuia sa faca demult cu Elbit, dar nu s-a vrut din varii motive!!!

          3
  2. Aloooo, meapeneuuuu! În caz că nu sunteți la curent, tocmai a plecat de la Moskva chinezul cel înalt, au tot vorbit despre occidentul putred și rău, care vrea să distrugă ruzzia. Mai citiți „niște almanahe”, vedeți ce a pățit România Mare în 1940 deși în Finlanda se lupta de un an. Bpgâtu’ vostru, Fmmvoastre!

    27
    • pe cine?!
      trebuie să ne trezim odată…cel puțin jumătate din sistemul de siguranță-protecție-apărare este anti occidental,ani ue,anti nato,nationalist -pecerist,extremist stanga-dreapa ,conspirationist si filo rus.
      legaturile si contactele lor cu ue-nato sunt de conjunctura si fatada dar in profunzime crezul este altul.
      …si totul este acoperit de drapel,costume popular-nationale si ii traditionale #madeinchina.

      18
      • O intrebare. De ce ne trebuie flotă când vedem că ucrainienii ii tin pe rusi la distanță de țărm folosind harpoon din anii ’80-’90…secolul trecut?

        1
        • @Adrian
          Uite un exemplu : anunți că faci exerciții între Sulina și limita ZEE a Turciei, și nicio navă comercială nu are motiv să treacă pe acolo, ca să nu încaseze din greșeală o ceva. Sau le pică o drona verilor prin balta neagră și tu stai în balconul amiralitatii de lângă portul Tomis și te scarpini la ceafă că nu ai ce trimite în zonă, deși e în ape internaționale. Sau, sau… De aia ai nevoie de Flotă, nu de forțe plutitoare. Sau întreabă pe Nicolae, dar cred că e sătul să tot scrie pe aici de ce și pentru ce trebuie nave.

          10
        • Vrei să exploatezi gazele naturale din Marea Neagră! Cu ce le extragi? Cu platforme marine! Cum protejezi aceste platforme, cu bărcuța? Vrei să exporți grâu, porumb și altele cu vaporul din Portul Constanța! Cum îți protejezi căile de navigație pentru comerț?
          Da, rușii stau la 200 km de țărmul Ucrainei, dar stau acolo și nu mișcă nimic fără voia lor, Ucraina nu poate exporta nimic cu navele maritime fără acordul lor și cu protecția navelor militare turcești

          8
  3. Salut. Pai si noi ca producem in batatura nu putem sa trecem pe Elbit. Apropo am vazut ca meapen-ul nostru a trimis catre parlament spre aprobarea un pachete gros pentru dotarea armatei, sper sa fie aprobat cat mai repede.

    3
  4. Faine scule evreicele astea…e clar ca pe parte de artilerie necesitatile sunt mari…la obuziere senilate va fi K9…la artilerie pe roti, ELBIT ar trebui sa scrie pe noi dar e posibil sa se bage francii pe felie…iar in completare la HIMARS ar trebui sa optam pt cine ne vinde licenta la munitie…evrei sau koreeni…

    9
    • Personal consider ELBIT cea mai buna soluție. Astia sunt gata sa transfere integral producția inclusiv tunul aici, și accepta sa integreze pe orice platforma. Îți pun Sigma pe cea vrea beneficiarul – acum ceva vreme menționau pe camioanele Iveco ptr noi, dar dacă se dorește senilat, cu siguranța ca nu este problema. Ținând cont și de MLI , nu văd de ce nu am opta ptr ASCOD cu turela Elbit deja arhicunoscută UT30 mk2 , iar ptr obuziere autopropulsate, acelasi ASCOD cu Sigma. Aduci GDLES ul la Mizil ptr carcase, UT30 deja îl faci in țara, localizezi producția de SIGMA de la ELBIT aici. Știu vise, dar achizițiile astea nu sunt sustenabile financiar dacă nu integrezi cât mai mult in țara, iar la sumele necesare, ar fi și stupid sa nu o faci.

      10
      • Si eu as prefera ELBIT si la artilerie pe roti si la MLRS daca ne vand licenta la munitie (altefel nu). La senile e K9, nu exista alta varianta, nu te complici cu ditamai turela de SIGMA (care in mod normal o pui pe un 8×8 sau 10×10) pe un sasiu ASCOD.
        Munitia si mentenanta trebuie integrata in tara. Productia de la caz la caz, in functie de cantitati…nu intotdeauna e rentabil…

        4
        • Îți dau coreeni licență pentru tot ce vrei tu pentru suma potrivită, nu fac nici rabat de la calitate sau sa umble cu soricarii. Doar noi sa vrem! Vezi exemplul polacilor.

          5
  5. Simpatic, în filmuleț, Trigoanele sunt descărcate dintr-un camion Kamaz.
    Trăiască și să înflorească prietenia ruso-israeliană ! ?

    3
  6. Totusi nimic despre tancuri au zis ca vor trimite si pentru un batalion de tancuri da canci??Acuma ca sa fim optimisti poate le a venit mintea la cap si au citit aici pe site cum trebuie derulat programul tancuri ???Slabe sanse da poate poate?

    3
  7. Dixit S. Lecornu, ministrul apararii francez, pe vremuri dura 44 de luni sa faci un Caesar, iar de acum incolo va lua doar 18. In Franta multi maraie de ceva vreme ca si-au saracit artileria (inclusiv stocurile de munitie) cu razboiul asta, iar Nexter era acuzat ca face mai degraba artizanat de lux decat productie serioasa din cauza cadentelor mici.
    Uniunea Europeana a adoptat un acord de principiu pentru un fond de 2 miliarde Euro pentru munitie de 155mm cu destinatia Ucraina; Franta a fost din nou aratata cu degetul pentru ca a indraznit (pe buna dreptate, zic eu) sa pretinda ca destinatarii fondului sa fie exclusiv antreprize din UE, ceea ce i-ar elimina de facto pe Englezi (a caror presa a sarit de kur in sus ca asta intarzie, vezi Doamne!, livrarile catre Ucraina).
    Cat despre Caesar daneze, au avut si ceva probleme de fiabilitate din cauza sistemului de incarcare automata, iar cele livrate Ucrainei sunt in mare parte pe tusa din cauza utilizarii intensive (nu-s singurele). De altfel exista zvonuri pe bloguri militare franceze ca durata de viata a tubului e sensibil mai mica decat o da Nexter. Thailandezii au luat si ei, de altfel, Atmos dupa Caesar, deci o fi ceva.
    Asta ar trebui sa dea temeinic de gandit inteleptilor din MAPN, anume ca trebuie sa testezi intensiv sistemele de arme inainte sa le comanzi, la noi practica asta fiind aproape inexistenta, cumva „expertii” nostri stiind cu foaia in mana ce si cum au nevoie. Numai altii e prosti si pierd vremea cu competitii si testari.
    P.S. Abia astept sa vad cum se descurca Archer in Ucraina, asta mi se parea bun si la noi, mai ales ca nu-mi plac SPGurile fara turela, cu echipajul expus. Noi insa avem nevoie si de SPG pe senile, atata vreme cat ne prefacem ca avem tancuri.

    8
  8. La noi un cacat

    Neam de manelisti

    9
  9. Tony Dumitrescu

    Deci vrem sa luam si MLi-uri…
    Da’ tot asa, mai chele, si eventual ne-amfibii, ca doar ne pricepem la inzestrare.
    De cind tot zic ca ne trebuie ce au nordicii, da’ noi nuuu.. Piranda5 si aia e. O face dusmanul tinta, ca de tras o racheta, ceva, sau cu tunul , nu mere, ca nu au…
    Nu s-a dorit… Doar transportor blindat, atit.
    Pai cum duci soldatii sa lupte sub tir inamic? Cu Piranda?
    Trebuie sa ai si cu ce raspunde la foc, deci MLI cu tun, rachete AT si drona de recunoastere, si amfibii. Sa poata sustine Pirandele…
    Independence class pentru balta noastra, 2 pieces please. Promitem ca mai luam 2, daca ne faceti reducere. Asa scapam de curvetele de hirtie/pdf.

    Mi se pare ca au inceput baietii sa citeasca ce ne racim noi gura p-aici, de incep sa dea zor cu inarmarea Ro-army.
    Pai se poate? Daca vreti, se poate.

    Hai sa reusim sa facem o baza permanenta a US si la noi, sa fie bine. Si daca sintem cuminti, poate primim si noi la super-pret niste elicoptere de asalt, Viper, Cobra… Ceva cu venin. Si rachete AT si AA.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *