Astfel, Parisul a primit aprobarea din partea Departamentului de Stat pentru achizitia a maximum 1 515 AGM-114R2 Hellfire pentru o suma de aproximativ 203 milioane de dolari. Suma in sine imi pare foarte decenta pentru un “munte” de rachete AT, desi nu toate aceste rachete sunt AT..
Si poate va mirati, Franta sa cumpere rachete AT din Statele Unite?! Pai cam au nevoie de rachetele americane pentru uzul la bordul elicopterelor de atac Tiger si a dronelor MQ-9 Reaper. Iar acesta ar fi cel de-al treilea lot de Hellfire, in 2015 au fost cumpartae primele 200 AGM-114K1A pentru suma de 30 milioane de dolari, iar in 2016 alte 112 AGM-114K1A, 102 AGM-114N1A (incarcatura de lupta termobarica) si 50 ATM-114Q1A (rachete pentru antrenament) au fost achizitionate impreuna cu alte echipamente necesare.
Dar de ce cumpara Franta rachete aer-sol?! Pai pentru ca racheta sa anti-tanc cu raza lunga Akeron LP se afla inca in faza de dezvoltare. Cine este Akeron LP? Pai nimeni alta decat Akeron MP, fosta “doamna” MMP (Missile Moyenne Portée), o familie de rachete care va inlocui Milanul. In cazul elicopterelor Tiger Mk III, varianta MMP se numeste MAST-F.
Dar deocamdata doar varianta cu raza de 4 km (MP) este gata de lupta, asa ca fortele aero-spatiale cumpara Hellfire de la americani.
Achizitia vine in contextul in care francezii au de gand sa investeasca masiv in consolidarea stocurilor de munitie, numai putin de 16 miliarde de euro in perioada 2024-2030.
Dar desi racheta AT Akeron LP ar fi trebuit comandata in 500 de exemplare inca din 2020, aceasta nu apare in programul de dotare din perioada sus-mentionata.
Si este o chestiune haioasa, daca ne uitam in istorie, pentru ca dupa stiinta mea, prima racheta AT ghidata operationala in US Army a fost una frantuzeasca: MGM-32A, conform nomenclatorului american, ENTAC („Engin Téléguidé Anti-Char”) pe numele ei adevarat.
Un Jeep vanator de tancuri dotat cu patru rachete AT ENTAC
O racheta dezvoltata de francezi si ghidata prin fir, similara daca vreti cu sovietica Malyutka.
Si uite-asa, istoric vorbind, francezi si americanii fac schimb de rachete AT de-a lungul timpului.
GeorgeGMT
https://en.wikipedia.org/wiki/PARS_3_LR este foarte interesant cum de nu au achizitionat de la prietenii si partenerii germani racheta asta si au ales Hellfire din USA.
Dar ca sa spun e un avantaj al Tigre/Tiger ca are integrate si PARS 3 LR si Hellfire si Spike ER/LR 2 deci aici chiar este cu arhitectura deschisa.
Totusi nici macar intre Spania, Franta si Germania nu exista o omgenitate a solutiilor de armament pentru elicopterul acesta – care se vrea european.
ma intreb ce vor face cu ele australienii dupa ce le retrag.
Sincer care ca Germania o sa mearga pe AH 64E in viitor.
Germania renunta la elicoptere de atac, nu vor lua AH 64.
Si Japonia renunta la Apache, in favoarea dronelor.
nu renunta la elicopterele de atac, vor lua probabil AH 64E Apache
PARS 3 e scumpa-n draci, din ce stiu eu.
@Mecanicu
N-ar fi luat de la nemti nici sa-i pici cu ceara, dupa ce astia le-au dat flit cu modernizarea Tigre la standard Mk3. Apoi, Hellfire afiseaza caracteristici superioare si e deja in dotare, deci, de ce sa se complice?
Citeam pe undeva ca, pe langa ca inca nu e gata, Akeron LP e mult mai scumpa decat Hellfire, iar Francezii tot prost stau cu banii, in ciuda cresterii semnificative a bugetului militar pe anii viitori. Oricum, Hellfire e o racheta foarte buna, care, folosita cu cap, iti permite sa stai in afara bataii Manpadsurilor si VShoradurilor. Imi spunea la un moment dat un fost pilot de Apache (American) ca la Mosul dezvoltasera proceduri sa traga dincolo de 13km la tinta fixa. Tot el imi zicea ca la antrenamente Tigre frantuzesc nu nimerea la fel de bine ca Apache, iar Italienii cu Mangusta erau de-a dreptul varza si le ratau in permanenta. Tipul avea insa o parere excelenta despre Britanici si-i considera pe alocuri superiori Americanilor.
P.S. „fortele aero-spatiale cumpara Hellfire de la americani”. Si armata terestra cumpara. Numai dronele MQ-9 Reaper apartin AAE (Armée de l’Air & de l’Espace), elicopterele Tigre tin de ALAT (Aviation légère de l’armée de Terre). Tot Armee de Terre detine si dronele MALE Patroller facute de Safran, care deocamdat fac doar recunoastere, dar vor putea fi inarmate (250kg max.) incepand cu 2027 conform planificarii franceze, deci, probabil, se vor servi din acelasi stoc de munitii.
franta s-a retras din pars 3/trigat pentru ca racheta era o mare chifla.
https://www.capital.de/wirtschaft-politik/rechnungshof-ruegt-raketenkauf-der-bundeswehr-fuer-420-mio-euro
Comandantul gărzilor revoluției permanente iraniene nu cu Helfire a fost mătrasit, chirurgical, fără pagube colaterale?
https://www.nytimes.com/2020/01/02/world/middleeast/qassem-soleimani-iraq-iran-attack.html
De obicei Reaper are HF.
Yup, the flying ginsu
https://www.bellingcat.com/resources/how-tos/2021/08/26/the-telltale-traces-of-the-us-militarys-new-bladed-missile-r9x/
that’s gonna leave a mark
feliatoru’…
Si germania a cumparat aproape 1000 de amraam in conditiile in care sunt parteneri cu meteor
https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/germany-aim-120c-8-advanced-medium-range-air-air-missiles-amraam
Nu stiu ce va tot mirati.
„Arsenalul democratiei” este SUA. E vorba de cantitate nu de calitate. Asa ca atunci cand iesi din logica expozitii, parade si te orientezi spre logica de razboi te duci la „arsenal”, singurul care e capabil sa-ti asigure cantitatile necesare. Nu cred ca e vorba de calitatea produselor franceze, pur si simplu nu exista capacitatea de productie ASTAZI. Iar daca vor voi sa-si dezvolte aceasta capacitate pe termen mediu-lung e decizia lor si o vom afla la momentul potrivit.
Problema e ca si „arsenalul” are probleme de limitare a capacitatii de productie pe numite categorii.
Imi aduce aminte de WW2, cand aliatul german a furnizat Romaniei belsug de chituri Me109 dar a fost cam zgarcit cu blindatele. Normal, interesul era protectia productiei de petrol de la Ploiesti, salvarea vietilor soldatiilor romani in detrimentul celor germani nu a fost o optiune in logica cinica a razboiului.
europenii, inclusiv francezii cumpara in cantitati farmaceutice. ex: proiectilul de 155mm vulcano. este unul dintre cele mai avansate si performante dar produs in cantitati minuscule
https://electronics.leonardo.com/en/products/vulcano-155mm
https://mezha.media/en/2022/06/21/vulcano-glr-a-projectile-for-shooting-at-100-km/