Adica ce va “ofera” Maica Rusie in noul an in caz ca aveti idei ciudate 🙂 la adresa suveranitatii, teritoriilor sau gazelor sale! Astfel la sfarsitul lunii decembrie Armata Rusa si-a anuntat planurile de dotare pentru anul 2014, iar acestea suna cam asa:
-40 de rachete intercontinentale ICBM &SLBM (lansabile de pe submarine)
-210 aeronave noi din toate categoriile
– peste 300 de vehicule blindate
– doua submarine clasa Borei
-peste 12 nave militare de suprafata.
Planurile Moscovei arata ca pana in 2020 nu mai putin de 650 de miliarde de dolari sa fie cheltuiti pentru achizitia de tehnica de lupta nou si modernizarea celei vechi.
Insa nu banii sunt necazul pentru rusi ci capacitatea industriei de aparare de a oferi o tehnologie fiabila si in termenele aprobate, iar acest lucru este o problema. Imediat dupa caderea URSS complexele industrial – militare au intampinat foarte mari dificultati de finantare, iar presedentia lui Boris Eltin a facut ca foarte mare parte din forta de munca inalt calificata sa dispara sau sa se deterioreze si astfel odata cu reluarea finantarii rusii s-au trezit ca desi au cu ce numai au cu cine.
RS-24, ICMB – Yaris
Submarinele Borei si Lada, racheta SLBM Bulava, Yaris-ul sunt tot atatea exemple de proiecte foarte bune, inginereste vorbind, dar care au acumulat intarzieri foarte mari si depasiri substantiale de costuri datorita slabei expertize a fortei de munca si slabei calitati a componentelor. Bineinteles ca si coruptia inaltilor oficiali militari fost un factor hotarator, dar industria militara rusa a trebuit sa-si recalifice personalul, sa faca angajari si sa-si creasca o noua generatie de ingineri si muncitori calificati pentru programele lor militare. Iar aceste lucruri nu se fac peste noapte, ci dimpotriva este nevoie de ani si ani de zile, plus sume foarte mari investite in calificare fortei de munca.
Aceasta reforma, de fapt o reinarmare a tarii, s-a inceput preponderent pe segmentul strategic al apararii, acolo unde s-a dat o prioritate zero modernizarii si intaririi capacitatii de descurajare nucleara a Rusiei, urmand ca sub umbrela scutului atomic, Moscova sa castige suficient timp sa-si reformeze si sa-si doteze unitatile militare clasice cu tehnica si personal de calitate, o decizie de altfel foarte inteleapta.
Astazi se pare ca unele dintre dificultati s-au mai estompat: doua submarine strategice Borei sunt operationale, submarinele din clasa Lada si Yasen se pregatesc si ele sa se alature flotei, rachetele strategice Bulava si Yaris functioneza ceva mai bine, iar unitatile clasice ale fortelor federale au inceput sa primeasca tehnica nou de o calitate mai buna. In acelasi timp cresterea fiabilitatii armamentului construit in Rusia este o grija majora pentru Kremlin si se fac eforturi serioase pe aceasta tema, incercandu-se stergerea stampilei de nefiabilitate aplicata asupra tehnicii de lupta ruse.
GeorgeGMT