Fajr 5
Garzile Revolutionare Islamice au atacat cu rachete sol-sol doua baze americane din Irak. Conform presei iraniene, 80 de militari ar fi fost ucisi, pe langa elicoptere si alte acareturi americane. Deocamdata Pentagonul nu a facut nici o declaratie oficiala, stim doar ca serviciile de informatii americane au avertizat asupra iminentei unui astfel de atac si ca militarii americani erau in asteptare.
Iranul a avertizat (dupa atacul cu rachete) ca represaliile vor fi crunte daca americanii indraznesc sa riposteze.
Noutatea atacului rezida din faptul ca de aceasta data guvernul iranian si-a asumat atacul, acesta fiind unul oficial, rachetele fiind lansate de pe teritoriul iranian.
Ramane de vazut care va fi reactia americana, cel mai probabil va exista una, proportionala sau mai putin proportionala.
In linii mari, situatia Iranului nu este deloc roza, astfel Teheranul este implicat cu trupe sau prin interpusi (iar asta inseamna bani multi) in conflictul din Yemen, in Irak, Siria (unde regimul a fost sustinut cvasi-total cu banii Teheranului), in Liban, prin Hezbollah.
Economia iraniana este grav afectata de sanctiuni, daca ne mai aducem aminte, cu doar putin timp in urma, au fost manifestatii mari datorate cresterii pretului la combustibil, somajul este ridicat, inflatia galopanta.
Pe langa toate acestea si situatia geopolitica a Teheranului nu este una deloc de invidiat:
- tensiuni mari politice, economice si acum direct militare cu Statele Unite;
- tensiuni militare maxime cu Israelul;
- gata sa se ia de gat cu Arabia Saudita, dusmanul (mai de moarte decat Israelul) declarat al regimului de la Teheran;
- o situatia dificila in Irak, acolo unde iranienii nu sunt deloc bine vazuti;
- blocarea Stramtorii Hormuz nu cred poate face parte din planul de lupta iranian, macar si pentru ca principala tara afectata ar fi China (o tara care a mai sustinut Iranul), India (si ea amica cu Teheranul), UE (nu vrei sa ti pui in cap si pe europeni, dupa americani, israelieni si sauditi) si deloc SUA.
Asadar, Iranul este cam incoltit, nici chiar cu Rusia lucrurile nu sunt foarte roze, cele doua parti nu se inteleg foarte bine in Siria, iar gazul iranian poate reprezenta un pericol pentru Rusia pe piata europeana, pe de alta parte Moscova este directa beneficiara a cresterii pretului titeiului.
Ramane de vazut daca Washingtonul va lua la tinta cele 52 de locatii promise de Trump, daca Teheranul va escalada si unde vom ajunge. Nu cred ca se poate pune problema in mod serios a unei invazii terestre in Iran. Pur si simplu, tara va fi adusa in epoca de piatra prin bombardamente sistematice pana cand una dintre parti va ceda. Populatia mare pe care Iranul o are este un avantaj (greu de invadat), dar si un dezavantaj, greu de mentinut aprovizionarea fara o infrastructura adecvata.
Si este de asteptat ca Iranul sa fie atacat pe toate fronturile daca se va ajunge la un conflict deschis.
PS Teheranul a facut astazi, poate, o greseala strategica, atacand in mod direct si oficial Statele Unite, pentru ca acum americanii nu mai au nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, nu ca acest lucru ar conta prea mult pentru ei.
PPS Responsabilitatea directa pentru atac revine IRGC AF (Corpul Aerospatial al Garzilor Revolutionare Islamice). Dotarea acestuia o gasiti intr-un articol RoMilitary mai vechi AICI.
GeorgeGMT