Romania Military

A-nnebunit Janes! Iar noi tot prosti am ramas…

Am lasat sa treaca ceva timp de la aparitia stirii, sa se mai sedimenteze, sa ne mai linistim si noi, intre timp RiF-ul pentru 276 de tancuri a aparut din nou pe site-ul ACTTM, impreuna cu un al RfI pentru MLRS cu bataie lunga + 150km.

Cica EDA – European Defence Agency – asteapta un raspuns de la patru dintre membrii sai in privinta configuratiei finale a unor tancuri. Printre membrii intervievati ar fi si Romania care, zice Janes, ar detine niscai tancuri Leopard 2 A5 cam imbatranite.

T 55 romanesc vs Leopard 2 A5 polonez

Ei bine, Romania, la fel ca in bancul de la Radio Erevan (ca nu s-a dat ci s-a luat), are tancuri, dar nu sunt imbatranite ci de-a dreptul fosile, nu sunt Leopard 2 A5 ci T 55 si nu le mai modernizeaza ca tabla a ruginit de tot, nu mai poti suda alta pe ele…

Dar de unde o astfel de greseala la o publicatie extrem de prestigioasa?! Nimeni nu poate pricepe, ba mai mult decat atat, cica noi am avea deja un numar de Leoparzi si am intentiona sa mai cumparam un batalion, dar in realitate noi n-avem nici un Leopard in curte ci doar o intentie vaga, veche de multi ani, de a cumpara un batalion de Leo, vedem noi care model. Probabil ca ne-au confundat cu polonezii.

Adica tancuri de-o defilare prin 3-4 orase, asta daca vom avea trailere grele sa le si caram acolo, adica bascalie de achizitie, daca o fi si aia.

Un amic de-al meu mi-a spus ca Janes a gresit si ca ar trebui inlocuit numele Romaniei cu cel al Poloniei si astfel lucrurile ar capata un oarecare sens.

Dar, greseala este greseala, Romania n-are Leoparzi si greu de crezut ca vom avea intr-un viitor apropiat si nu ma refer aici la un amarat de batalion ci la o dotare coerenta, macar patru batalioane.

Noi, pe RoMilitary, am prezentat cam cat costa un batalion de Leopard 2 A5/6/7 si cred ca intre timp ne-am mai racorit nitel. Nu ca n-am avea bani pentru o dotare decenta, dar n-avem vointa si in ultima vreme nici prea multa minte printre cei care decid (atunci cand in rarele ocazii decid si altceva in afara de amanarea programelor).

Stirea interesanta ar fi re-aparitia RfI-urilor, nu cunoastem exact motivul, cu atat mai mult cu cat in curand se face anul si noi n-avem in dotare nici macar o singura “Piranda” 5, desi banii sunt dati in avans, vehiculul este cumparat la cheie, si totusi am reusit sa ne impotmolim chiar si in cazul unui contract foarte simplu…

Mai mai mult decat atat, in cazul achizitiei de Piranha 5 lucrurile sunt din ce in ce mai complicate, turela creand probleme foarte serioase. Ultima incercare (foarte recenta) de omologare a doua transportoare blindate a dat gres, MApN refuzand sa le primeasca in dotare. Despre fabricarea in Romania nici o vorba, nici o sansa serioasa, deocamdata cel putin.

RWS-M (Pirahna 3C) vs UT 30 Mk II (Pirahna 5)

 

Up-date:Informatia referitoare la problemele turelei UT 30 Mk II nu sunt conforme cu realitate, aceasta fiind acceptata de catre DpA ca fiind conforma cu cerintele, in acest moment nu stim sa mai exista vreo neregula in privinta functionarii optime a turelei.

Mai multe despre problemele turelei gasiti aici: „UT 30MK II probleme”

GeorgeGMT

Exit mobile version