Abrams M1A1 al USMC
Pe 15 iulie, ministrul polonez al apararii a anuntat ca tara sa ia in considerare achizitia de urgenta si in conditii privilegiate a unui numar de 116 tancuri Abrams. Acestea ar urma sa inlocuiasca tancurile T 72 livrate Ucrainei.
Se mai spune ca tancurile Abrams avute in vedere sunt cele pe care Infanteria Marina americana le-a retras din dotare, adica Abrams M1A1 (o varianta mai putin moderna decat cele detinute de US Army – M1A2) si evident mai putin moderna decat cele 250 de tancuri Abrams comandate de Polonia pentru aproximativ 5 miliarde de dolari.
Referitor la cele 250 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 comandate, primele 28 de unitati vor ajunge in 2023, in timp ce cele 116 Abrams M1A1 ar putea fi livrate toate in 2023.
“We have concluded a contract with the United States for the purchase on preferential terms of 116 second-hand Abrams tanks,” a spus ministrul polonez.
Filiela sud-coreeana
Tancuri
In privinta discutiilor cu sud-coreenii lucrurile au devenit clare: Polonia are un program-mamut de achizitie de tehnica de lupta din Coreea de Sud. Un program masiv care include transfer de tehnolgie. Pe 27 iulie ministrul apararii polonez a aprobat acordurile-cadru care vizeaza achizitia a pana la 1000 (una mie) tancuri K2/PL „Black Panther” plus vehicule auxiliare, din care primele 180 de bucati vor fi livrate in configuratie sud-coreeana. Contractul mai prevede instruirea echipajelor, stocuri initiale de munitie, simulatoare. De asemenea se are in vedere transferul de tehnologie care sa permita Poloniei fabricarea unei versiuni proprii a tancului sud-coreean – K2PL „Black Panther”.
Primele 180 de bucati K2 „Black Panther” vor fi fabricate in Coreea si vor proveni din loturi care erau initial destinate armatei sud-coreene si sunt planificate sa ajunga in tara in perioada 2022-2025. Mai apoi, incepand cu 2026 va fi lansat in productie K2PL „Black Panther” (varianta poloneza) – 820 de bucati.
Pe termen lung se doreste ca Polonia si Coreea de Sud sa dezvolte in parteneriat un nou tanc, denumit deocamdata K3.
Obuziere
Aici avem parte de o mare surpriza, polonezii au de gand sa renunte la obuzierul lor – Krab – si sa-l inlocuiasca in productie cu K 9PL coreean.
Astfel, planurile sunt ca Polonia sa achizitioneze in total 672 de obuizere K9A1 și K9PL (bazat pe K9A2). Pe langa obuziere vor achizitionate vehicule pentru transportul munitiei – K10 si centre de comanda – K 11. Obuzierul auto-propulsat polonez Krab urmeaza sa fie retras din productie dupa anul 2025, iar in locul sau va intra K9PL.
In perioada 2022-2023 vor fi livrate din Coreea 48 de obuziere K9A1, urmand ca din anul 2024 sa inceapa fabricarea celor 624 de K9PL in Polonia.
F/A-50
Polonia va achizitiona 48 de astfel de aparate de lupta supersonice, primele 12 urmand sa fie livrate chiar in 2023. Aceste prime 12 aparate sunt F/A-50 Block 10 cu capacitate de lupta limitata, dar urmatoarele 36 de aparate vor fi F/A 50 PL Block 20, iar livrarea lor se va intinde pe 2-3 ani. In Polonia urmeaza sa fie construit un centru pentru mentenanta aparatelor, vor fi cumparate simulatoare, munitie, piese de schimb.
Conform presei de la Varsovia, Polonia ar mai putea fi interesata si de MLI-uri AS21 Redback, de transportoare blindate pe roti, rachete tactice sol-sol K239 Chunmoo si chiar de avionul multirol coreean KF-21 Boramae.
In justificarea achizitilor de tehnica sud-coreeana polonezii au sustinut ca tara asiatica este mult mai dispusa la transferul de tehnologie decat Statele Unite ca si faptul ca Seulul poate livra extrem de rapid cantitati mari de armament sofisticat, lucru evident si pentru noi daca ne uitam la termenele foarte stranse de livrare.
In mod clar, polonezii se tem de ceva/cineva si vor sa cumpere rapid armament peformant, pe de alta parte – daca lucrurile vor merge bine – Polonia si Coreea de Sud pot dezvolta un parteneriat cu adevarat impresionant, daca tinem cont de faptul ca ambele tari au liste de cumparaturi foarte impresionante.
Ciudat faptul ca polonezii renunta la Krab, un obuzier foarte recent intrat in dotare si ar fi foarte interesant de aflat de ce fac asta. Oare K9PL va folosi tunul coreean sau cel polonez?
In privinta costurilor acestui program nici nu merita sa discutam pentru ca sunt imense, singura intrebare pe care noi romanii ar trebui sa ne-o punem este: ce anume ii impinge pe polonezi la astfel de achizitii si ce anume ne face pe noi sa stam linistiti? Evident ca intrebare este retorica…
GeorgeGMT