Romania Military

Acordați Moldovei statutul de candidat la UE, spun europarlamentarii

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul UE salută cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, spunând că țara este pe drumul cel bun în adoptarea reformelor cheie.

Textul, aprobat prin ridicarea mâinii, spune că Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul rusesc din vecina Ucraina. (RA) Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei – dintre care aproape 100.000 rămân în Moldova – dar și din cauza pierderii comerțului și a creșterii prețurilor la energie și transport. (RA)

În acest scop, deputații europeni solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, adică prin noua asistență macrofinanciară, măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului și sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

Acordați Moldovei statutul de candidat la UE

Pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială de aderare la UE a Moldovei din 3 martie 2022 și spune că UE ar trebui să îi acorde statutul de candidat, în conformitate cu articolul 49 TUE și „pe baza meritului”. Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue munca pentru integrarea țării în piața unică a UE și pentru cooperarea sectorială consolidată.

Deputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistența sa deplină în timp ce aceasta este în desfășurare. Ei spun că, fără a prejudeca conținutul avizului Comisiei, autoritățile moldovenești sunt, fără îndoială, pe drumul cel bun, adoptând reforme cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Creșterea temerilor cu privire la evoluțiile din Transnistria

Rezoluția exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare față de evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii transnistrene, care a fost martoră la o serie de „incidente de securitate” în aprilie,

considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă. De asemenea, ei reiterează sprijinul Parlamentului pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.

Extorcare de energie de către Rusia

Parlamentul subliniază că este inacceptabil faptul că Rusia și-a armat aprovizionarea cu gaze pentru a exercita presiuni politice asupra Moldovei pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării – în special după recenta trecere a guvernului pro-occidental al țării. Deputații solicită Comisiei și țărilor UE să sprijine Moldova în asigurarea independenței energetice, a conectivității, a diversificării și a eficienței, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.

Sursa: Parlamentul UE

Exit mobile version