Romania Military

Agenţi ai serviciilor secrete franceze, paraşutaţi în România, bătuţi de bulgari la Plevna

Cei cinci francezi care în urmă cu două săptămâni au fost atacaţi de trei localnici bulgari sunt angajaţi ai Direcţiei Generale pentru Securitatea Externă din Franţa, informează presa bulgară, citând publicaţia franceză Le Point.

 

Iniţial s-a afirmat că cei implicaţi în incident sunt turişti, dar de fapt sunt militari francezi care se antrenau în Bulgaria. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a refuzat să comenteze cazul, pe motiv că nu este semnificativ.

Incidentul straniu a avut loc în noaptea de 12 spre 13 octombrie în regiunea Plevna (nordul Bulgariei), dar a fost făcut public de poliţie cu câteva zile mai târziu. Autorităţile bulgare au fost foarte rezervate în declaraţii ori de câte ori au fost întrebate de presă sau de reprezentanţii partidelor de opoziţie despre cele întâmplate.

În noaptea respectivă, pe câmpul din apropierea satului Koilovţi, a avut loc o adevărată bătaie între trei localnici şi cinci străini, dintre care doi susţin că au aterizat acolo după ce au sărit cu paraşutele deasupra României. Doi fraţi din Koilovţi, împreună cu un prieten de al lor, poliţist în civil, au ieşit noaptea să-şi păzească recolta de lucernă. În jurul orei 02.00 dimineaţa, ei au observat persoane necunoscute pe terenul lor, au crezut că sunt hoţi şi bătaia a început. Deşi mai puţini, bulgarii au reuşit să se impună datorită armei de foc cu care poliţistul a tras în necunoscuţi, rănind uşor trei dintre ei. Localnicii au chemat salvarea, care i-a transportat pe cei trei răniţi la spitalul din Plevna.

Poliţia bulgară a anunţat că cei cinci străini sunt turişti francezi, amatori de salturi extreme cu paraşuta. Doi dintre ei ar fi sărit dintr-un un avion ce zbura deasupra teritoriului României, în timp ce ceilalţi trei au intrat în Bulgaria prin aeroportul din Sofia, au închiriat o maşină şi au venit să-şi recupereze prietenii.

Localnicii au refuzat însă să creadă versiunea oficială a autorităţilor, ei au declarat presei că cei doi străini care nu au fost răniţi şi nu au fost duşi la spital cu ambulanţa au fugit şi nu s-au prezentat la poliţie nici până acum. Satul Koilovţi unde au aterizat cei doi se află la 40 de kilometri distanţă de Dunăre şi de frontiera bulgaro-română. Mai mult, poliţiştii au depistat pe câmp câteva rucsacuri cu latopuri, hărţi militare detaliate ale unor zone din Bulgaria şi România, echipamente ultramoderne pentru paraşutism, alpinism şi alte sporturi extreme. Încă de la început localnicii susţineau ca străinii sunt spioni sau chiar terorişti care se pregăteau să atace centrala nucleară de la Kozlodui sau combinatul chimic de la Turnu Măgurele.

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a comentat însă la câteva zile după incident că străinii sunt într-adevăr persoane pasionate de sporturile extreme, şi nu terorişti sau spioni, şi că vor fi trimişi în Franţa.

Această explicaţie nu i s-a părut însă convigătoare parlamentarului din opoziţie Rumen Petkov, fost ministru de interne în guvernul socialistului Serghei Stanişev. Petkov a cerut ca ministrul Ţvetanov să prezinte parlamentului toate detaliile legate de incident. Petkov chiar a făcut o comparaţie între acest incident şi atentatul de pe aeroportul internaţional din Burgas. În opinia lui, în ambele cazuri serviciile bulgare nu au fost pregătite şi nu au ştiut cum să reacţioneze.

 

Ziuaveche

Exit mobile version