Kh-35E
Si cand spunem aglomeratie spunem aproape ambuteiaj. Daca cu ceva ani in urma Harpoon, Exocet si rachetele rusesti Kh-35, erau in competitie doar cu ele insele, astazi situatia este mult mai complexa.
Astfel pe langa rachetele anti-nava clasice sa spunem, si-au facut loc si se vand destul de bine si si rachete cum ar fi RBS 15 aflata deja la a treia generatie, NSM-ul norvegian, sau variantele chinezesti C 801 si C 802. Chinezii mai ales vand foarte binele variantele lor anti-nava.
Intre timp Rusia a trecut la dezvoltarea masiva si vanzarea de rachete anti-nava grele, in greutate de peste trei tone, supersonice, asa-numitele “carrier killer” cum ar fi P 700 Yakhont sau cooperarea ruso-indiana, Brahmos.
P-700 Yakhont
Dar daca rachetele dedicate anti-nava sunt din ce in ce mai multe, astazi avem la dipozitie si rachete de croaziera care pot ataca tinte navale, sau mini-rcahete, asa cum este NSM-ul norvegian, care are un focos la jumatate dintr-unul clasic si bineinteleas ca mai sunt si rachetele generaliste, de tip Brimstone, care desi nu poate fi numita anti-nava este folosita deja de catre Tornado britanice pentru a lua la ochi ambarcatiuni de dimensiuni reduse.
Raza media a unei rachete subsonice se apropie de 170-180 de kilometri, in functie si de modul de lansare, in timp ce rachetele supersonice de sorginte rusa pot atinge chiar si raze de + 400 de kilometri.
In acest moment se pot observa trei directii majore de dezvoltare a acestor arme:
-rusii si chinezii mizeaza pe rachete cu raza foarte mare, supersonice si cu masa mare, pastrandu-si in acelasi timp si categoria de rachete subsonice de tip SS-N-25 Switchblade
-americanii si aliatii lor europeni nu par foarte interesati de rachetele supersonice, ci prefer sa-si dezvolte arme din ce in ce mai tehnologizate, rezitenete la razboiul electronic si capabile sa treaca de defensiva inamica
-rachete multirol, mai iefinte, usor de operationalizat pentru lansare atat din aer sau de pe mare, cu o masa mai redusa si un focos mai mic, dar care, datorita tehnologiilor folosite pot atinge raze de peste 150 km si fiind in acelsi timp foarte performante din punctual de vedere al capabilitatilor de localiza si atinge tinta. Ca un exemplu, o singura racheta NSM a lovit, in cadrul unui exercitiu, o nava de 2100 de tone, iar avariile produse, daca nava respectiva ar fi fost operationala, ar fi dus ori la scufundarea sa, ori la incapacitarea sa pe termen lung. NSM-ul are un focos de doar 129 kg de explozibil foarte puternic si a fost lansat de pe o vedeta rapida.
NSM
In acest carusel al cresterii performantelor motoarelor si deci a razei, totul garnisit cu o electronica si datalink tot mai performante, apararea de coasta si marina romana raman fidele Stxului vintange, o racheta care in ziua de astazi este pur si simplu inutila! Ori ca o lansezi catre o nava inamica, ori ca le faci semene obscene cam tot aceslasi rezultat ai obtine.
Nemaivorbind aici de pericolul foarte ridicat al manevrarii acestor rachete cu totul inutile.
Adevarat ca suntem prostii (a se citi ca nu avem bani la buget), totusi mentinerea operationala a acelor rachete costa destui bani si plata unor salarii destul de substantiale, asadar decat sa dam bani pe ceva ce in mod sigur nu-l putem folosi, este chiar asa de complicat sa cumparam 20-30 de rachete RBS 15 sau NSM, sa le montam pe un amarat de camion?! Oare cat costa anual mentinerea in “stare de lupta” a IML-urilor si a rachetelor de pe nave, comparativ cu achizitionarea catorva duzini de rachete moderne, NSM sa zicem ca sunt mai mici?!
Bineinteles ca o astfel de intrebare nu-si va afla niciodata raspunsul pentru simplul motiv ca aceste informatii sunt considerate “confidentiale”!
Cum pote fi un sistem atat de vechi si de inutil “confidential”, doar MApN-ul stie, dar cel mai probabil prin aceasta “confidentialitate” se ascunde de fapt ineficienta, prostia si hotia, pana la urma, a unora platiti din banii nostri sa-si faca datoria. Mai poate crede cineva ca Styx-ul poate fi avea ceva secret?! Daca da, tare as fi curios cam ce argumente ar avea…
Sursa: strategypage
GeorgeGMT