Romania Military

Agravare de situație în Transnistria

Cinci riscuri cu care se va confrunta regiunea în următorii 2-3 ani

situatia din trasnistria

Criza economică din Transnistria se adâncește pe fondul prevalării intereselor politice în regiune și a reducerii dramatice a veniturilor populației. În acest an, economia din stânga Nistrului își va continua declinul, înregistrând o scădere cu 5-6%, potrivit unui raport prezentat de Expert-Grup.

Conform estimărilor, recesiunea economică din 2016 urmează să fie cauzată de reducerea celor trei componente de bază ale cererii agregate:

Potrivit experților, de criza economică și socială din regiunea transnistreană se fac vinovate problemele economice din Rusia și Ucraina. Totuși, criza ar fi mai puțin dramatică, dacă autoritățile din regiune ar fi mai bine pregătite din punct de vedere fiscal, bugetar, monetar și economic.

„Economia regiunii transnistrene a întâmpinat criza cu deficit bugetar și de cont curent de proporții, cu o bază fiscală îngustă, determinată de lipsa sistemului de TVA, cu portofolii înalte de credite neperformante în bănci și cu rezerve valutare minime”, a declarat Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup și co-autor al raportului.

Mai mult decât atât, climatul economic a fost afectat și de menținerea cursului artificial al „rublei transnistrene”, care a cauzat un deficit acut de valută în regiune și a lovit în competitivitatea exportatorilor transnistreni.

De menționat este că, în 2015, exporturile au scăzut cu circa 5% și continuă să scadă în prezent.

De asemenea, s-a extins piața neagră de valută, fapt ce a condiționat o depreciere cu până la 50% a „rublei transnistrene”. La rândul său, aceasta a cauzat un deficit acut de produse de import, alimentând „turismul alimentar”: oamenii sunt nevoiți să plece în afara țării pentru a cumpăra produsele lipsă.

„Având în vedere deficitul de cont imens, care echivalează aproximativ cât PIB-ul regiunii, deprecierea este inevitabilă, iar amânarea deprecierii controlate ar putea duce la o prăbușire necontrolată „a monedei transnistrene” cu consecințe economice și sociale grave”, a precizat Alexandru Fală, co-autor al raportului.

În raportul prezentat de Expert-Grup sunt prevăzute cinci riscuri și situații problematice cu care se va confrunta Transnistria în următorii 2-3 ani:

  1. Sectorul bancar decapitalizat și „intoxicat” cu credite neperformante;
  2. Incertitudinea din industria energetică din regiune, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău se află sub presiune publică și financiară de a întrerupe contractul de livrare a energiei electrice cu reprezentanții din regiunea transnistreană;
  3. Constrângerile bugetare și structurale servere, cauzate de un aparat administrativ extins și costisitor, unde aproape 45% din totalul salariaților din regiune sunt angajați în sectorul public. Aceste constrângeri vor impune decizii costisitoare din partea administrației pentru gospodăriile casnice din regiune;
  4. Problemele de competitivitate ale sectorului industrial, cauzate de deprecierea bazei tehnice, insuficienței investițiilor și a unui climat de afaceri neprietenos;
  5. Scăderea populației, care generează scăderea ofertei și insuficiență de brațe de muncă pentru potențialele noi locuri de muncă.

O mica actualizare din data de 2 august:

„La ieşirea din Tiraspol, spre Nistru, au fost observate BTR-uri (unităţi de transport blindat pentru trupe) şi autospeciale Ural cu însemnele Forţele de Menţinere a Păcii, dar care aparţin, de fapt, Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), informează Deschide.md.”

Sursele publicaţiei spun însă că aceste aplicaţii nu ar fi coordonate nici cu Forţele de Menţinere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control (CUC).

„Nimeni nu ne-a anunțat cu privire la aceste aplicații, nu se cunoaște care este scopul lor, nu se cunoaște ce vor să facă acolo și unde se duc. Au pus pe ei că sunt forțe de menținere a păcii dar, în realitate, nu sunt. Noi l-am convocat pe atașatul militar rus la Ministerul Apărării pentru explicații. Vom vedea ce ne va spune”, a declarat Ministru Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru.

Ministrul a precizat că structura care urmează să clarifice situaţia este Comisia Unificată de Control.

„Eu cunosc că ei astăzi au ieșit la aplicații în acea zonă, dar deocamdată nu vă pot spune nimic mai mult. Observatorii din cadrul CUC trebuie să meargă acolo chiar dacă aceasta nu se întâmplă exact în Zona de Securitate. Trupele rusești nu au voie să iasă și să facă aplicații. Ei au făcut aplicații și săptămâna trecută împreună cu forțele militare transnistrene, ceea ce este o încălcare gravă a suveranității noastre. Ei susțin deschis deja separatiștii”, a subliniat Anatol Şalaru.

Surse: Infoprut.ro , revistainterface.com

Actualizare (sursa aici):

Atașatul militar al Federației Ruse nu s-a prezentat la Ministerul Apărării pentru a oferi explicații cu privire la participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse, alături de trupele transnistrene, la aplicațiile militare defăşurate pe 2 august în apropierea Tiraspolului. Aceste exerciții au avut loc în pofida angajamentului asumat de partea transnistreană și cea rusă de a nu crea situații tensionate în Zona de Securitate pe durata vacanței Comisiei Unificate de Control.

 „Atașatul militar al Federației Ruse a refuzat să vină, invocând ca are altă întâlnire. Altă dată nu a fost stabilită, pentru că nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima dată când Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicații împreună cu trupele transnistrene. Ei ne sfidează pe față”, a declarat pentru Deschide.MD ministrul Apărarii, Anatol Șalaru.

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan, a declarat pentru Deschide.MD că transnistrenii și rușii au încercat să îngrădească accesul la fața locului al observatorilor militari ai CUC care s-au deplasat spre Tiraspol.

„Observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control au fost blocați de ruși și transnistreni. Cel puțin, cunosc sigur că observatorii au fost blocați ieri seara. Nu cunosc alte detalii. Am rugat și niște diplomați străini să verifice, însă, când au ajuns acolo, nu mai era nimic”, ne- a declarat George Balan.

Totodată, Comisia Unificată de Control ne-a confirmat că observatorii militari au ajuns până la urmă la fața locului unde au documentat cele întâmplate. Observatorii au constatat faptul că aplicațiile s-au desfășurat cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Exit mobile version