Astfel prototipul tancului, construit de catre Otokar, a fost deja prezentat oficial, iar intrarea in productia de serie este pregatita pentru anul 2015. Deja Altayul a parcurs peste 2000 de kilometri in teste, iar rezultatele se pare ca sunt excelente in termeni de viteza, mobilitate, acceleratie, suspensii si stabilizare, capacitatea de a urca/cobora pante abrupte, sau comportamentul pe teren accidentat.
Turcii sustin ca Alatyul va fi, la intrarea in dotare, cel mai modern si complet tanc operational de pe piata. Ce cred turcii despre primul lor tanc fabricat in tara am vazut, numai ca spre deosebire de noi, intreaga suflare otomana este foarte mandra de acest proiect national si au si de ce!
Pe langa faptul ca au fost capabili sa-l faca si inca foarte bine, adevarat ca nu singuri, ci cu ajutorul sud-coreenilor, mai ales daca ii comparam cu India si T-90-ul ei, industriasii turci spun ca programul Altay a fost o adevarata sursa de bogatie pentru industria lor, si se refera aici mai ales la industria civila. Cu peste 100 de subcontractori, acest program dinamizat dezvoltarea industriala, a adus o crestere a competitivitati industriei turcesti, prin cercetare-dezvoltare, a creat si va crea in continuare sute de ingineri si mii de muncitorii foarte inalt calificati si, una peste alta, cu o investitie de 500 de milioane de dolari, Turcia spera sa faca miliarde, nu numai din exportul de tancuri, ci si din faptul ca industria lor a devenit pe zi ce trece din ce in ce mai performanta, datorita si investitilor in aparare.
Mai mult decat atat, exploatarea unui tanc construit in mare proportie in tara lor, va oferi Turciei posibilitatea unui cost scazut per unitatea exploatata, ii va permite sa-si upgradeze permanent flota de tancuri, sa dezvolate si alte vehicule de lupta pe aceeasi platforma, iar majoritatea banilor investiti in programul Altay ramana in tara si se intorc intr-un fel sau altul in economia lor si spre bugetul de stat, iar in aceste conditii sa tot investesti in aparare!
Cel mai probabil, pe termen mediu si lung, programul Altay se va dovedi profitabil, aducand direct si indirect mai multi bani economiei nationale decat a cheltuit si va cheltui de acum incolo. Viitorul apartine, in mod foarte clar, doar celor care detin tehnologie, care o pot dezvolta singuri si o pot apoi exporta, si mai apartine si celor care se pot sustine singuri.
Daca ar fi sa ne aducem aminte de ceva frumos…in anii “90 turcii dadeau tarcoale Romaniei pentru tehnologia de fabricatie a transportoarele blindate, iar in timp ce noi aveam deja tancuri produse local, seria TR, turcii saracii inca invatau cum este cu RN-94 6×6, dar timpul trece si nu are mila de idoti.
Sursa: Armyrecognition
GeorgeGMT