Mai mulţi deputaţi din legislativul găgăuz au cerut demiterea speakerului şi a başcanului.
Mai mulţi deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei dar şi cetăţeni de rând au cerut demiterea preşedintelui parlamentului local, Dmitri Constantinov, şi a başcanului Mihail Formuzal. Dezbaterile care au urmat au degenerat în bătaie, în legislativul autonomiei.
Liderul democraţilor din Găgăuzia, primar al oraşului Comrat, Nicolae Dudoglo, susţine că scandalul izbucnit azi şi iniţiativa de demitere a preşedintelui Adunării Populare este o răbufnire împotriva ideilor separatiste promovate de autorităţile din regiune. În opinia sa, conducerea legislativului local nu este interesată de proiecte de dezvoltare a regiunii, ci insistă pe provocări şi ultimatumuri în adresa autorităţilor de la Chişinău, pregătindu-se astfel pentru alegerile parlamentare din toamnă.
„Formuzal şi Constantinov nu demult strigau despre faptul că vor pune blocuri care vor îngrădi accesul pe teritoriul Găgăuziei, că vor separa regiunea de restul ţării. Oamenii sunt împotriva separării, împotriva separatismului. Ei acum aruncă în aer Găgăuzia numai pentru a avea anumite dividende pre-electorale. Din aceste motiv, oamenii au cerut insistent demiterea lui Constantinov.”
De cealaltă parte, comunistul Ivan Burgudji spune că pe ordinea zilei nici nu a fost inclus subiectul despre demiterea lui Constantinov, iată de ce acest lucru va fi discutat la şedinţa Adunării Populare din 20 iunie. Totuşi, adaugă Burgudji, astăzi deputaţii au reuşit să voteze iniţiativa legislativă care se referă la statutul special al unităţii teritorial-administrative:
„Se pare că acest lucru s-a întâmplat pentru ca noi să nu adoptăm acele iniţiative legislative pe care trebuie să le înaintăm Parlamentului Republicii Moldova. Acestea se referă la iniţiativele prin care legislaţia Republicii Moldova să fie adusă în corespundere cu normele legii cu privire la statutul special al UTA Găgăuzia. Totuşi deputații au votat acele proiecte şi le vom trimite legislativului de la Chişinău.”
Revederea statutului Găgăuziei este una din cele trei revendicări înaintate de reprezentanţii Adunării Populare autorităţilor de la Chişinău, în timpul unor discuţii aprinse, săptămâna trecută, la Comrat. Aceştia mai cer cinci mandate în parlamentul tarii şi posibilitatea de numire a şefului poliţiei şi a procurorului din regiune.
Fracţiunea comuniştilor din Parlamentul Moldovei califică incidentul de azi drept un act de violenţă împotriva conducerii legitime a Găgăuziei şi solicită o şedinţă extraordinară a legislativului. În opinia deputatei Irinei Vlah, aceasta a fost o tentativă de a demite forţat şi ilegal conducerea Adunării Populare:
„Câteva luni în urmă, domnul Dudoglo spunea că în Comrat va fi un maidan. Pot să constat că azi a fost o primă încercare organizată de Partidul Democrat cu sprijinul liberal-democraţilor. A fost o încercare de a da jos autorităţile locale. Democraţii scandau demisia în timp ce erau bătute primele persoane din autonomie – este maidanul din Comrat.”
Veaceslav Berbeca, expert la Institutul pentru politici şi Iniţiative sociale, căruia i-am solicitat o opinie, consideră că scandalul provocat azi este doar o confruntare politică între deputaţii care vor rivaliza la următoarele alegeri locale:
„Cred că este rezultatul sau cauza unei lupte de mai mult timp între două importante fracţiuni din această regiune. Pe de o parte sunt democraţii, pe de altă parte este fracţiunea în fruntea căruia se află Mihail Formuzal, şi apropiaţii lui Mihail Formuzal, care este în acelaşi timp şi liderul Partidului Regiunilor. Până la urmă, este o luptă politică.”
Actualmente, poliţia a demarat o acţiune de colectare a probelor şi de identificare a persoanelor care au provocat conflictul, iar suspecţii ar putea fi cercetaţi pentru huliganism.
Pedepsirea celor vinovaţi este solicitată şi de Partidul Socialiştilor, prin crearea unei comisii parlamentare care să cerceteze cazul.
Şi Partidul Democrat din Moldova, printr-un comunicat de presă le-a cerul organelor de drept să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de incidentele petrecute azi la Comrat si cheamă la rezolvarea cu calm şi raţiune a disensiunilor din Găgăuzia.
Sursa: Radio Europa Libera de Tamara Grejdeanu