Romania Military

„Altii mai prosti ca noi” – canadienii

bilde

Cred ca v-ati prins deja titlul este de aceasta data autoironic si asta deoarece una dintre cele mai puternice si tehnologizate economii din lume, cea canadiana, va avea de acum incolo noi reguli pentru achizitile militare, inclusiv pentru Garda de Coasta. Mai clar guvernul Majestatii Sale de la Ottawa a hotarat ca orice contract pentru achizitii militare sa fie negociat si cantarit in functie de beneficile pe care le va aduce economie nationale in materie de slujbe si dezvoltare tehnologica.

Diane Finley, ministrul pentru Lucrari Publice si Servicii Guvernamentale a declarat urmatoarele, in privinta schimbarii modului de administrare a contractelor din zona apararii: “create high paying, highly skilled jobs right here in Canada.”

Pentru atingerea acestui scop a fost creat Defence Procurement Strategy, care are ca sarcina tocmai optimizarea contractelor pentru tehnica de lupta prin prisma oportunitatilor economice dezvoltate pe seama acestora.

Guvernul canadian a luat aceasta hotarare dupa ce companiile locale din industria de aparare s-au plans de mai multe ori in privinta faptului ca tara lor cheltuie miliarde de dolari pentru achizitii dar prea putini bani  se reintorc in economia canadiana ca dezvoltare tehnologica sau de know-how.

Astfel sub titlul ““Canada First: Leveraging Defence Procurement Through Key Industrial Capabilities,” acest program va obliga companiile straine castigatoare a contractelor de achizitie sa vina decisiv catre Canada cu tehnologie de varf si s-o implementeze aici, cread astfel transfer tehnologioc, inclusiv in industria civila si generand “ high paying, highly skilled jobs right here in Canada.”

Pentru cei care nu au inteles, oferim si traducerea: “Slujbe foarte bine platite chiar aici in Canada!”

Adica exact ceea ce suustine si RomaniaMilitary de peste doi ani jumatate: investiti prin offset = slujbe bine platite si tehnologie inalta! Exemplele date de noi din Polonia, Spania, etc, ne sustin afirmatile si arata ca o achizitie militara TREBUIE sa genereze beneficiu catre tara platitoare, TREBUIE sa genereze slujbe pentru contribuabili care o platesc!

Revenind la Canada, guvernul are de cand sa investeasca in dotarea armatei sale, in urmatorii 20 de ani -216 miliarde de dolari si datorita acestui lucru canadienii vor ca acesti bani sa aduca bunastarea si dezvoltare economica/tehnologica propriilor lor cetateni in primul rand. In acest moment si programul F-35 este oprit datorita costurilor tot mai ridicate si va fi renegociat potrivit termenilor noii legi, sau poate canadienii se vor orienta spre o competitie deschisa si vor relansa achizitia de avioane destinate sa inlocuiasca actuala flota de CF-18.

Asadar cine sustine ca practica OFFSETului nu  mai este folosita este ori total tampit, ori ne minte in fata, rezultaul fiind acelasi: merita dat afara din postul caldut de stat de unde ne toaca noua banii!

 Defensenews.com

 GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version