Ok, n-avem bani, suntem saraci, cumparam rar si atunci mai mult la ordin, dar sunt anumite lucruri pe care chiar le-am putea achizitiona pe bani putini, iar impactul lor in dotarea armnatei chiar s-ar face simtit. Scriu acest articol cu gandul la executia bugetara a MApN pe 2019, executie care s-ar invarti, asteptam inca cifrele oficiale, in jurul a 1,7% din cei 2% oficial avute la dispozitie.
Ce putem face cu cei 0,3% din PIB?! Nu stiu, dar vad ce pot face altii si dam din nou exemplul Indoneziei.
Tara asiatica are contracte ferme in derluare. La inceputul acestui an in Indonezia au fost debarcate vehicule MLI Pandur II Cobra produse sub licenta in Cehia. Primele patru Pandur II Cobra au ajuns in Asia inca din 2017, au fost testate si au avut succes, astfel ca 80 de milioane de dolari vor fi platiti pentru 22 de blindate.
De notat ca Pandurul II Cobra are exact aceeasi turela de la Elbit cu Pirahna 5 romanesti, UT 30 Mk II cu tun Bushmaster Mk.44 calibrul 30mm de la Northrop Grumman.
Din Franta, de la Nexter, au inceput sa soseasca si obuzierele calibrul 155mm, autopropulsate CAESAR ca si vehiculele de suport necesare. Contract semnat in 2012, 36 obuziere pentru 115 milioane de euro, de unde putem noi constata ca achizitia de obuziere moderne ne sta si noua la indemana.
Macar obuzierele am putea sa le cumparam fara sa dam in faliment, mai ramane apoi problema spinoasa a munitiei, pentru ca Romania nu produce proiectile calibrul 155mm, nu ca n-ar putea ci pentru ca efectiv nu ne pasa, dar avem macar posibilitatea sa aflam cam cat costa un obuzier modern.
Si pentru ca Indonezia a fost foarte multumita de CAESAR, in 2017 au mai semnat un contract pentru inca 18 obuziere si 50 de vehicule de suport, pentru suma de 60 milioane de euro.
De remarcat ca in aceasta afacere cei de la Nexter vor transfera tehnologia necesara pentru ca intretinerea sa fie facuta in tara cumparatoare.
Asadar, 175 milioane de euro pentru 54 de obuziere, 50 de vehicule de sprijin si transfer de tehnologie pentru intretinerea la nivel local. Oare chiar ar saraci bugetul MApN daca ar cheltuie o astfel de suma pentru artilerie? Chiar damblagim daca platim sub 200 de milioane de euro pentru 54 de obuziere moderne calibrul 155mm?!
Iar pe langa Pandur II Cobra (bravo Cehiei pentru acest export semnificativ!!), Indonezia a primit si poduri de asalt amfibii M 3 de la General Dynamics European Land Systems.
Pe numele sau original – M3 Amphibious Bridge and Ferry System – “chestia” celor de la GDLS poate fi folosita atat pe post de pod din pontone, mai multe vehicule se unesc si formeaza un pod de maximum 100 metri, cat si pe post de ferry boot, vehiculele incarcand diverse alte vehicule si traversandu-le cursul de apa de il au de trecut.
Nu stiu cat costa acest sistem modern, dar are avantajul ca este autopropulsat si modular, putand fi folosit ca si pod de pontoane si mijloc de trecerea apei autonom. O fi saracit Indonezia de atata cheltuiala? Cel mai probabil ca nu.
Doar ca sa ne facem putin mai multa ciuda tot pe palierul artileriei, ucrainenii au inceput in decembrie 2019 primele teste cu versiunea lor de obuzier autopropulsat cal.155mm (si astia au sanse sa adopte calibrul NATO 155mm inaintea noastra, care suntem doar de 16 ani in NATO) de ATROM, mai saraca, denumit 2S22 Bogdan. Prezentat prima oara la parada militara de la Kiev din august 2018, sistemul a fost gata de test din octombrie 2019, insa munitia furnizata de turcii de la MKEK a ajuns abia in decembrie.
Construit pe sasiu KrAZ 63221 6×6 si proiectat de Kramatorska Heavy Machinery Factory (KZTS), vehiculul cantareste 28 de tone, echipajul este de 5 militari iar piesa de artilerie poate trimite proiectile clasice AP/explozive la 35-40 km, iar munitia asistata reactiv intre 45 si 60km. Cadenta maxima este de 6 lovituri/minut datorita unui sistem de asistenta la incarcare iar rezerva de proiectile ambarcata pe camion este de 20 de lovituri.
Termenul de intrare in inzestrarea armatei ucrainene pentru Bogdan este 2021.
Si ca sa incheiem „pe val”, tot Indonezia a inceput sa testeze in februarie primul (indicativ TS-1610, in „varsta” de 29 de ani) din cele 10 avioane F-16 A/B Block 15 OCU (intial au fost 12: 8 F-16A + 4 F-16B procurate prin programul „Peace Bima Sena I” plus o comanda de inca 9 anulata), proaspat sosite din SUA dupa un program de „regenerare” Falcon STAR EMLU care a inclus extinderea resursei celulei de la 4000 la 8000 de ore, inlocuirea radiolocatorului (AN/APG-68(V)9? ca in cazul Tailandei) si modernizarea avionicii (incluzand echiparea cu Sniper Advanced Targeting Pods).
Doar ca fapt divers, necesarul fortelor aeriene indoneziene era calculat la 60 de aparate F-16.
Deja la sfarsitul lui 2009 Indonezia planuia aducerea parcului de F-16A/B la nivel C/D, pentru a se alatura viitoarelor 24 de aparate F-16C/D Block25 second-hand (19 F-16C, 5 F-16D +4 celule pentru canibalizare) cumparate in 2011 cu 750 mil.$ prin programul FMS „Peace Bima-Sena II” (EDA din inventarul stocat al Air National Gurad cadrul 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group din Tucson, Arizona) si livrate in perioada 2012-2017 la standard BL-32+ (Block 52ID).
Inaintea recentelor discutii cu Franta, indonezienii cautau sa achizitioneze alte 32 de F-16V BL70/72 in 2020-2024 cadrul programului MEF (Minimum Essential Force) Phase III, pentru a inlocui inventarul de F-5 Tiger II care sunt pensionate, dar si pentru a avea ceva echivalent aparatelor F-16C/D din Singapore, care primesc radare Northrop Grumman APG-83 AESA, link16 si modernizari de avionica cu extinderi de gama de armament.
PS:
Pai si sa nu-ti vina sa pui mana pe tesla si sa te autoflagelezi cu dansa prin locuri sensibile si foarte dureroase? Pai iti vine, ce dracu o fi asa de complicat ca intr-un an sa dai 175 de milioane de euro pe 54 de obuziere, anul urmator incepi sa cumperi munitia, anul celalalt mai cumperi munitie si incepi dotarea cu poduri amfibii?! Ca sa nu vorbim de faptul ca am avut candva capacitatea sa dezvoltam in colaborare asa ceva! Aici n-ai nevoie de licitatii, cumperi de la cine iti place, sumele sunt mici, platibile usor, cu atat mai mult cu cat nu-ti vin toate odata ci treptat.
GeorgeGMT