La mijlocul lui septembrie a.c., compania suedeza Saab a publicat rezultatele testelor (nume de cod “Bristow 15”) efectuate in Scotia, in poligoanele West Freugh, pentru detectia la joasa altitudine a tintelor mici cu evolutie lenta de catre radarul 3D Giraffe AMB. A fost vizata detectia si urmarirea unor aparate mici de zbor fara pilot, cu suprafata minima de dispersie a undelor radar de doar 0,001 m2, in mediu de relief variat cu prezenta frecventa de pasari.
AMB Giraffe (foto Saab)
In cursul testelor efectuate pe o durata de 6 zile, insumand peste 100 de zboruri, au fost prezente in zbor pana la 6 mini-aeronave simultan, pentru a simula mediul incarcat din apropierea aeroporturilor, inclusiv aeronve mici pilotate de amatori, dar si rachete sau drone cu traiectorii joase. Testele sunt si o demonstratie pentru fortele armate britanice care au cumparat de curand radare Giraffe AMB pentru echiparea a 49 de baterii Inkerman.
Modelul de baleiere al radarului AMB Sea Giraffe
Giraffe AMB este o evolutie moderna a unei familii introduse la sfarsitul anilor ’70, fiind un radar «gap-filler » 3D cu 14 fascicule « digitale » suprapuse in banda 5,4-5 ,9 GHz, calat pe distante de pana la 30km, 60km sau 100km si altitudini de pana la 20km, cu acoperire de 70° in elevatie si o rotatie pe secunda. Denistatea sustinuta a pulsului acestui radar inlatura zgomotul si ecoul iin conditii meteo dificile iar antena cu lobi laterali foarte josi si agilitatea frecventei in modurile puls-puls sau rafala-rafala ii ofera rezistenta la bruiaj.
Giraffe ofera si posibilitatea de a detecta elicoptere care zboara la punct fix sau proiectile de artilerie sau aruncator, oferind avertizare cu peste 20 de secunde inaintea impactului. Rdarul este un multirol capabil de a coordona sisteme antiaeriene integrate cu raza scurta sau medie, fiind deja integrat, alaturi de un radar (Ka-band) de control al tragerii, un sistem IRST si IFF, in sistemul antiaerian suedez cu raza scurta RBS 23 BAMSE, un sistem de rachete antiaeriene cu raza scurta, de pana la 20km. In plus radarul poate fi desfasurat in doar 10 minute si re-impachetat in 6 minute de un echipaj bine antrenat.
RBS-23 BAMSE – lansatorul in secventa de reincarcare/desfasurare
Radarul exista si in variant maritima, Sea Giraffe, cu caracteristici similare, putand urmari amenintari multiple, inclusive rachete antinava in picaj. Radarul este instalat pe corvetele modernizate din clasa Victory ale Singapore, precum si pe navele din clasa Independence/ Litoral Combat Ship ale US Navy, fiind desemnat cu indicativul AN/SPS 77.
Video Giraffe AMB:
https://www.youtube.com/watch?v=hzmG6tTulvo
Video Sea Giraffe:
https://www.youtube.com/watch?v=8gu3uByc6sA
Giraffe AMB in rol C-RAM in Afganistan
In 1 octombrie, Saab a anuntat prin intermediul unui comunicat alegerea sa, prin filiala Saab Australia, de catre ministerul Australian al apararii pentru furnizarea solutiei AMB Giraffe C-RAM (Counter-Rocket, Artillery and Mortar System), in valoare de 26,4mil. $AUD (aprox. SEK 168 mil.). Contractul initial prevede o perioada de instalare, urmata de 3 ani de servicii de intretinere, extensibili cu 5-12 luni,intinzandu-se practic pana in iulie 2024. Cei de la Saab sustin ca disponibilitatea operationala a AMB Giraffe in Afganistan a fost de 98,5%, furnizand eficient avertizare timpurie in cazul atacurilor cu mortiere sau artilerie asupra bazelor militare.
Giraffe AMB se dovedeste a fi un radar extrem de versatil si multirol, capabil sa indeplineasca o gama variata de misiuni in diverse medii.
Marius Zgureanu
Surse:
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=17421
http://saab.com/land/ground-based-air-defence/ground-based-surveillance/giraffe-amb/
http://armyrecognition.com/october_2015_global_defense_security_news_uk/saab_signs_contract_to_deliver_c-ram_counter-rocket_artillery_system_to_australia_60110151.html
http://saabgroup.com/Media/news-press/news/2015-10/saab-signs-contract-to-support-australian-c-ram-capability/
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/radare-romanesti-star-1-star-1m-si-tps-79-r-gap-filler
http://www.rumaniamilitary.ro/radare-cu-raza-lunga-la-moda
http://www.rumaniamilitary.ro/radar-sabr-vs-racr-aesa-pentru-f-16