Romania Military

Americanii gata sa treaca la compas si rigla

800px-EA-18G_VX-31_over_Ridgecrest_CA_2009

Americanii, in particular militari lor, sunt oameni seriosi si cu carte multa, astfel ca in lumina ultimelor intamplari pe frontul spionajului informatic, au ajuns la concluzia ca sistemul militar american poate fi vulnerabil in fata unor atacuri cibernetice. Si cum in acest moment si cea mai banala operatiune militara se bazeaza pe GPS sau alte sisteme electronice de orientare si comunicatii, yankeii s-au gandit sa-si invete militari sa se descurce si fara atat electronica.

Primii care au luat in serios posibilitatea ca in cazul unui conflict sa ramana, fie si partial, fara uneltele lor electronice, au fost cei din Air Forces, care au inceput sa-si pregateasca personalul, mai ales pilotii, in tactici care sa excluda folosirea sistemelor de orientare electronice.

Astfel antrenamentul include acum si metode clasice de orientare si comunicatii, metode folosite in anii “50 si care sunt in afara posibilitatilor unei forte inamice de a le bruia sau dezactiva. Ceea ce au inceput acum americanii sa faca, chinezii si rusii fac de mult, constienti fiind de faptul ca infrastructura electronica americana este superioara celei detinuta de ei.

Rusia isi pregateste dintotdeauna trupele sa se poata orienta sau poata comunica prin mijloace considerate astazi empirice, iar pilotii rusii stapanesc cu totii arta navigatiei clasice, cu busola, stele si compas, in timp ce  chinezii au exact aceleasi preocupari precum amici rusi.

Teama cea mare a americanilor sta in posibilitatea ca spionajul cibernetic sa ofere informtii delicate despre modul de functioanare a sistemelor lor de comunicatii si navigatie, informatii care sa poata fi folosite in caz de conflict pentru bruiajul acestora. Bineinteles ca o astfel de problema poate fi relativ usor rezolvata prin modificari de softwere, dar desi nu este un lucru greu de facut, necesita timp, iar in cazul unui conflict cele cateva zile cand sistemele de comunicatii si navigatie americane ar fi nefolosibile, ar putea sa faca diferenta intre victorie si infrangere.

Asadar, desi yankeii continua sa-si modernizeze sistemele cibernetice s-au gandit ca n-ar fi rau ca actuala generatie de militari sa cunoasca cate ceva si despre cum duceau razboiul tatii si bunicii lor, intr-o era in care electronica fie nu exista inca, fie era la o varsta foarte frageda.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version