M2A3 Bradley
Asta dupa ce doar General Dynamics a avut o propunere care intrunea criteriile de calificare si cum cu o singura oferta nu poti avea o competitie sanatoasa, mai ales daca este vorba de multe miliarde de dolari, si-au zis americanii ca mai asteapta, mai umbla la caietul de sarcini.
Vorbim aici despre planul de inlocuire a Bradley cu o noua MLI.
Daca stai stramb si gandesti drept, zic americanii, poti observa ca termenii au fost foarte… stramti pentru ca orice competitor serios sa poata sa vina cu o oferta si un prototip, desi au fost doua companii care ar fi reusit.
Lynx KF 41
Astfel, asocierea dintre Raytheon si Rheinmetall cu MLI Lynx (KF 41 prototip) ar fi fost in grafic, dar au intarziat sa aduca masina de lupta pe pamant american pana pe 1 octombrie, unii zic ca intarzierea a fost de doar o zi. MLI Puma a fost respinsa mai de mult, cei de la BAE Systems (fauritorii lui Bradley) nici macar n-au depus oferta si doar General Dynamics a venit cu prototipul (Griffin III) in parcarea Pentagonului gata de discutii.
Dar una singura nu este de ajuns asa ca programul va fi un pic amanat, caietul de sarcini refacut, vedem ce va iesi.
De remarcat ca US Army a luat in calcul si un tun de calibrul 50 mm pentru viitoarea MLI, adica tun vere nu joaca. Cel mai probabil ca rusii si americanii au ajuns la o gandire comuna, atat timp cat si ivanii cocheteaza cu tunul de 57 mm pe MLI-uri (atat cele pe senile cat si cele pe roti).
Proiectilul calibrul 50mm vs cel de calibrul 25mm (actualmente folosit pe Bradley M2A3)
De asemenea, se cere ca noua MLI americana sa aiba o turela telecomandata, fara echipaj.
In acelasi timp, un alt program functioneaza bine si BAE Systems primeste bani multi pentru inlocuirea venerabilei M 113 cu noul Armored Multi-Purpose Vehicles (AMPV). De curand au aprobat 401 milioane de dolari pentru achizitia a 160 de AMPV in sase variante constructive.
Planurile sunt pentru achizitia a 2897 de AMPV pentru o suma totala de 10,723 miliarde de dolari, cam 3,7 milioane de dolari per vehicul.
Cele sase variante sunt: vehicule multirol, evacuare medicala, tratament medical, vehicul dotat cu mortier de 120 mm si 69 de proiectile, centru de comanda si vehicul de recuperare.
Fata de M113, noul AMPV ofera un spatiu intern cu 78% mai mare, o mobilitate sporita si un nivel de protectie ridicat.
Tactic vorbind, noul AMPV este exact ceea ce a fost si M 113, adica un simplu transportor de trupe pe senile, bun la toate si destul de ieftin, fiind astfel o inlocuire 1:1, macar din punct de vedere (cum scriam mai sus) tactic.
GeorgeGMT