Romania Military

Americanii ne-au pacalit

Si ATACMS “stie” anti-nava nu numai PrSM.

In timp ce chinezii se lauda de ani de zile cu a lor DF-26 (balistica anti-nava cu raza medie), despre capabilitatile anti-nava ale ATACMS nu s-a intrebat nimeni si rau a facut. Este adevarat ca rachetele balistice si-au inceput cariera in lupta anti-nava in 2023 odata ce islamistii Houthi au demarat jihadul impotriva unor biete nave comerciale care tranziteaza Marea Rosie. Dar aici nimic suprinzator, islamistii – probabil de curajosi ce sunt – au obiceiul sa atace tinte civile care nu se pot apara singure.

In acest caz exista nave lovite de rachete balistice, acestea din urma fiind de provenineta iraniana. De unde rezulta ca iranienii sunt demni de luat in seama odata ce rachetele lor balistice au reusit sa atinga tinte aflate in miscare. Iranienii au o varietate de rachete balistice anti-nava, toate ghidate opto-electronic/ IR si desi nu cunoastem raportul intre rachetele lansate si cele care si-au atins tinta, lucrurile sunt ingrijoratoare pentru ca este dificil pentru o racheta balistica sa loveasca o tinta in miscare.

Dar revenind la Marea Neagra, britanicii sustin ca recenta distrugere finala a submarinului rusesc Rostov-pe-Don este opera rachetei americane ATACMS care a lovit nava ruseasca in plin si, de aceasta data, a julit-o de dauna totala.

Interesant, din punctul de vedere al Romaniei este ca aceste rachete cu o raza oficiala maxima de 300km, sunt suficient de exacte ca dupa un zbor lung la viteaza supersonica +Mach 3 sa lovesaca o nava relativ mica – un submarin si sa-l trimita pe fundul portului.

Faptul ca sistemul HIMARS este extrem de precis, atat rachetele cu raza de 70km cat si ATACMS, a devenit un lucru de notorietate tot pe cheltuiala rusilor care au incasat cu stoicism si incompetenta pagube enorme in urma preciziei HIMARS.

ATACMS este o racheta lansata de HIMARS,  supersonica si dispune de un sistem de navigatie dual: GPS si inertial.

Trecem de la ATACMS la urmasa sa in arsenalul HIMARS si ajungem la rachete balistica PrSM. Aceasta din urma, recent intrata in dotarea US Army are o raza mai lunga (500km) si a fost din start promovata ca fiind perfect capabila sa loveasca nave doar daca acestea se afla la ancora. Viitoarele variante ale PrSM urmand sa fie capabile sa-si ajusteze zborul pentru a lovi si nave aflate in miscare, dar observam acum ca si ATACMS poate lovi nave stationare iar sistemul de razboi electronic rusesc, care perturba semnalul GPS in zona frontului, este evident cu totul nefolositor in fata unui sistem de navigatie de tip INS.

Si daca s-ar fi intamplat doar odata ivanii ar putea sustine norocul de partea ucrainenilor, dar submarinul este cea de-a doua victima din Flota Marii Negre a rachetei americane, prima nava distrusa fiind o corveta purtatoare de rachete de croaziera din clasa Karakurt pe 19 mai. Biata copaie a incasat doua ATACMS si s-a scufundat fara sa stie ce-a lovit-o.

Capul de lupta al ATACMS, cel folosit impotriva submarinului rusesc, pare a fi unul de tip unitar, cu o incarcatura de lupta de +200kg. Precizia rachetei ar fi conform producatorului de 9m.

Romania a cumparat deja 54 de ATACMS  M57 (rachetele fiind deja livrate) si are de gand sa mai comande astfel de rachete, fara a avea informatii cu privire la numarul dorit.

Cert este ca ATACMS si-a dovedit precizia impotriva tinelor navale, a aratat ca este foarte greu de interceptat, desi in zona rusii avea un sistem anti-aerian si anti-racheta integrat cu un S 400 in centru.

Ar mai fi de precizat ca conform unor zvonuri bine educate, rachetistii romani ar fi exersat, impreuna cu americanii, lansari de rachete HIMARS (cele cu raza de 70km), impotriva unor tinte pe mare, iar ucrainenii ar fi ajuns in Romania pentru un amical schimb de experienta.

Poate ca este suficient sa introduci datele tintei in calculatorul rachetei, poate este nevoie de ceva mai mult, avem insa dovada clara – si rusii pot confirma – ca ATACMS are o precizie inspaimantatoare si este extrem de greu de oprit.

Sigur ca ucrainenii au avut si un pic de noroc in sensul ca Sevastopolul este la mica distanta de ei si se afla in raza de actiune a rachetei, lucrurile ar fi diferite daca nava-tinta se afla in miscare, dar daca tinem cont de viteza ATACMS (1km/s) si de viteza unei nave, sansa este ca daca nava inamica navigheaza la viteza redusa in zona tarmului tau o lovitura este posbila, ideea esta sa ai racheta gata de tragere si datele despre tinta.

GeorgeGMT

Exit mobile version