Romania Military

Americanii si tehnologia informatiei

FOTO: defenseindustrydaily

Americanii, rusinati probabil de belele de le tot au cu F-35, fac si ei precum comunistii: cauta un vinovat!

Cin’ sa fie cin’ sa fie?! China domne….si hackerii aia rai de ii cresc chinezii si le dau sa manance numai servere americane! Parol tato! Asa zice Pentagonul! Nu direct, ca le e rusine, da mai pe ocolite, asaaaaaa, cam asta ar fi idea.

Conform celor de la Aviation Week, anumiti oficiali de la Pentagon, aia de numara dolarii, responsabili cu bugetul adica, se gandesc serios daca nu cumva “prietenii” lor cu ochii sui, ii fac pe la spate la costuri si intarziere, in cea ce pare eterna si fascinanta epopee F-35 JSF!

Stau yankeii, calculeaza, da tot le da cu virgula, nu-si cred hartiei din fata ochilor ca pot fi atat de fraieri! Ca doar avioane au mai facut, in general le-au iesit bine, au fost de scucces, ma rog cu exceptia panaramei de F-104 Starfighter. Da bine boanghina aia de avion, rusinea industriei, a fost asa, o exceptie de la regula, da JSF-uk ce dracu sa aiba?!

De zburat zboara intradevar, nu prea bine insa, de scump, e normal sa fie ca doar este stealth, da parca totusi cam prea scump si ca bomboana de pe coliva sa fie cat mai savuroasa, nici macar nu-l pot livra la termenul si cantitatile promise! Asadar care este problema?!

Dupa chibzuinta indelungata si verificari atente, unele voci spun, mai pe colturi e drept, ca chinejii sunt frate de vina, cu hackerii lor nenorociti cu tot. Astfel o parte din baietii cu ochi albastrii ai yankeilor cred ca inarzierile si problemele aparute la programul JSF ar fi mana Chinei, care ataca programul prin intermediul internetului, spionaj si sabotaj on-line, cum ar veni.

Americanii banuiesc ca chinezii le fura din planuri. Problema este ca JSF-ul ar avea anumite sisteme de control si comunicatii care au fost gandite fara a tine seama de razboiul informatic si fiind astfel vulnerabile la astfel de agresiune. Exemplul cel mai elocvent fiind RQ-170 Sentinelul, drona capturata de iranienii prin astfel de mijloace.

Astfel necesitatea de reproiectare anumitor sisteme creste si costul aeronavei si de asemenea genereaza intarzieri in programul de livrari. Mai mult decat atat, problemele nu se limiteaza doar la F-35, ci la intregi categorii de arme, sisteme de comunicatii, radare, etc. , fiind deja notorie afirmatia Pentagonului ca proiectul chinezesc al J-20 ar avea la baza date furate din SUA.

Defense analysts note that the JSF’s information system was not designed with cyberespionage, now called advanced persistent threat, in mind. Lockheed Martin officials now admit that subcontractors (6–8 in 2009 alone, according to company officials) were hacked and “totally compromised.” In fact, the stealth fighter program probably has the biggest “attack surface” or points that can be attacked owing to the vast number of international subcontractors.

Asadar americanii sunt acum obligatii sa reproiecteze, sa refaca practic un intreg sir economic pentru a putea garanta securitatea si eficienta avionului, Lockheed Martin sustind chiar ca anumiti subcontractori au fost compromisi total, prin furtul informatilor despre produsele lor.

Daca la inceputul articolului eram ironic, acum trebuie sa recunosc, ca daca as fi in locul SUA nu as considera deloc amuzanta situatia.

 

sursa: defensetech.org

 

Exit mobile version