Romania Military

Americanilor li s-a aratat: submarinul clasic este dusmanul!

Asa cum scriem si in articolul “Nuclear vs diesel; americanii au o dilema”! , amicilor si aliatilor nostri de peste Marele Ocean, le-a intrat mortul in casa pe motiv de submarine diesel-electrice. Stau baietii lui Nea Sam si numara: submarinele lor nucleare de o parte, alea ne-nucleare, diesel si electrice pe de alta parte. Numara baietii si nu le da rotund din mai multe si estentiale, am zice noi, puncte de de vedere.

Dusmanul de moarte al US Navy…dieselul-electric. Aici Amur 1650.

Astfel pe langa diferentele de pret intre cele doua reprezentante ale razboiului pe sub apa, yankeii mai o problema in apele cu adancime mica, costiere. Acolo unde astea clasice  sunt extrem de periculoase si chiar ar fi peste alea  mari si nucleare ale americanilor.

Pretul mic de constructie si operare, in raport bineinteles cu cele ale yankeilor, cumplate cu tehnologia disponibila astazi, face ca US Navy sa se uite tot mai urat la rudele sale mai sarace. Care din toata saracia lor, tot ar putea sa le puna americanilor suficiente probleme cat sa-i treaca toate transpiratile, asa ca americanii de pe apa, US Navy adica, cauta solutii. Iar solutii ar fi, vorba aia, bani sa fie!

Daca la un moment s-au gandit si poate inca se mai gandesc, sa opereze si ei submarine clasice, se pare ca pana la urma tot bata cea mai mare este solutia aleasa de yankei, adica mijloacele AS super-smechere.

Asa ca la munca, si-au zis nepotii lu’ Varu’ Sam si astfel Science Applications International Corporation (SAIC), mana-n mana cu DARPA, s-a apucat sa proiecteze vehicule de lupta antisubmarin fara echipaj, capabile sa detecteze cu foarte multa precizie si in orice conditii de teren (aici se vede frica americanilor, fata de apele putin adanci, Hormuz poate?! 🙂 ) submarinele inamice si bineinteles au si capacitatea de a le atac.

Astfel ca in august 2012 DARPA a oferit un contract in valoare de 58 milioane de dolari catre SAIC pentru dezvoltarea unui astfel de vehicul Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle (ACTUV), cu…rugamintea ca prototipul sa fie gata de teste in 2015. Si daca DARPA roaga e bine sa te ti de cuvant!

ACTUV, in toata splendoara sa

SAIC nu este singura companie cu astfel de procupari, insa agentia americana a apreciat probabil idea de plecare  a acestei companii: o nava tip trimaran, care ar putea opera pe mare peste la trei luni, fara a fi nevoita sa fie reaprovizonata, iar daca scoatem din ecuatie echipajul, trei luni pare perfect posibil.

Nava este gandita sa opereze 100% autonom si va face parte dintr-o retea de supraveghere, fiecare nava sau avion fiind un fel de nod de comunicatii pentru intreaga retea. Idea celor de la SAIC este ca aceasta nava de tip trimaran sa poata ajunge foarte repede in zona probabila de contact cu sub-ul inamic, iar odata ajunsa acolo si detectat inamicul, acesta poate fi atacat sau dimpotriva urmarit in permanenta timp de maximum patru luni, cu minime interventii ale operatorilor umani, pe parcursul a mii de kilometri.

ACTUV…fisa postului

Astfel americanii ar putea sa aiba sub observatie sub-urile inamice cu ceva timp inainte de a declansa ostilitatile. Nu facem nici un apropo fata de conflictele de tip iranian.

 

Sursa: Defense-update

 

GeorgeGMT

Exit mobile version