Grupul internațional de anchetatori, care investighează prăbușirea avionului malaezian de pe cursa MH17, a informat rudele victimelor catastrofei, că avionul a fost doborât de separatiști, de pe teritoriul care se află sub controlul autorităților pro-ruse din Donețk, cu un „Buk” adus din Rusia.
Cursa Malaysia Airlines MH17, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, au declarat miercuri anchetatorii olandezi care s-au ocupat de caz, citaţi de BBC News.
Potrivit echipei internaţionale de investigaţie, avionul cu 298 de oameni la bord a fost doborât de un “sistem de apărare sol-aer”, de tip Buk, adus din Rusia în Ucraina de o miliţie prorusă.
În calitate de probe au fost prezentate fotografii și înregistrări video, dar și interceptări telefonice.
Anchetatorii au descris detaliat cum s-a deplasat instalația cu rachete „Buk”. Potrivit informațiilor acumulate, „Buk”ul cu ajutorul căreia a fost doborât avionul malaezian a fost adusă în Ucraina din Rusia.
Comisia internațională care anchetează cauzele catastrofei afirmă că au o listă de 100 de persoane care se fac vinovate de prăbușirea MH17.
Localitatea Snejnoe se află sub controlul pretinselor autărități din Donețk.
Amintim că avionul Boeing al companiei aeriene Malaysia Airlines s-a prăbușit pe 17 iulie în apropiere de Donetk. Avionul efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Toate au murit ca urmare a accidentului aviatic.
Diferite cercetări au confirmat că aparatul de zbor a fost lovit de o racheta tip BUK, lansata de pe teritoriul aflat sub controlul insurgenților din Donbas.
În luna iulie, Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție privind instituirea Tribunalului Internațional pentru prăbușirea Boeing, dar Rusia a blocat această decizie, apelând la dreptul sau de veto lui.
În luna iulie 2015, rudele victimelor au intentat un proces unuia dintre liderii militanților separatiști, Igor Strelkov. El este acuzat de organizarea doborârii aeronavei și îi cer despăgubiri în valoare de 900 milioane $.
____________________________
Prabușirea zborului MH17: Rusia se declară „dezamăgită” de rezultatele anchetei și denunță un raport „părtinitor și motivat politic”
Rusia s-a declarat „dezamagita”, miercuri, de primele rezultate „partinitoare” ale anchetei penale internationale asupra cauzelor prabusirii zborului MH17, care, potrivit Parchetului olandez, indica faptul ca avionul a fost doborat de o racheta adusa din Rusia, relateaza AFP.
„Rusia este dezamagita de faptul ca situatia din jurul anchetei efectuate asupra catastrofei nu se schimba. Concluziile Parchetului olandez confirma ca ancheta este partinitoare si motivata politic”, a afirmat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Racheta care a doborat zborul MH17 al Malaysia Airlines in 17 iulie 2014 in estul Ucrainei a fost adusa din Rusia inainte de a fi lansata, a afirmat miercuri parchetul olandez, care subliniaza ca au fost identificate o suta de persoane care au „jucat un rol activ” in aceasta drama.
Ancheta a confirmat de asemenea ca racheta a fost trasa de pe un camp aflat la acel moment sub controlul separatistilor pro-rusi.
Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 777 care asigura o cursa Amsterdam – Kuala Lumpur au murit. Cea mai mare parte a victimelor erau de nationalitate olandeza.
„Pe baza anchetei penale, am concluzionat ca avionului care asigura cursa MH17 a fost doborat in 17 iulie 2014 de o racheta BUK adusa de pe teritoriul Federatiei Ruse si ca, dupa tir, sistemul a fost redirectionat spre Rusia”, a spus Wilbert Paulissen, unul dintre conducatorii anchetei.
Anchetatorii afirma ca au identificat o suta de persoane care au jucat un rol activ in armarea sistemului BUK sau in transportarea sa, precum si persoane care au „facilitat sau au ajutat” la transportul sau, a spus coordonatorul anchetei, Fred Westerbeke.
„Niciuna dintre aceste persoane nu este considerata in mod automat suspect”, a adaugat el, cerand acestor persoane sa contacteze anchetatorii pentru a-si explica rolul sau pentru a oferi informatii suplimentare.