Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, da aproape ca sigura achizitia de catre tara sa a sistemului antiaerian si anti-racheta S 400 Triumf, acesta fiind necesar „to strengthen its air defense capabilities,” ne informeaza agentia TASS.
Cele doua guverne au ajuns la un acord de principiu in aceasta privinta, in acest moment negocierile continua pe marginea pretului si a transferului de tehnologie (turcii insistand ca sistemele AA sa fie coproduse), a completat ministrul turc de externe citat de cotidianul Miliyet.
„We are continuing the negotiations on all the issues related to the S-400, including joint production and the price. We have agreed in principle but I can’t say anything on technical issues,” a concluzionat ministrul turc pe 28 aprilie.
Referitor la posibilitatea ca Ankara sa cumpere astfel de sisteme dintr-o tara membra NATO, Cavusoglu a declarat ca tara sa nu a avut oferte: „would like to buy them from NATO but they [the alliance’s countries] have not demonstrated movement in this direction.” Acesta declaratie trebuie pusa in context si aici ne aducem aminte ca Germania a declansat practic un embargou privind tehnica militara asupra Ankarei.
Ministrul turc al apararii a completat, declarand ca:„the work on the S-400 has reached a final stage but this does not mean that an agreement will be signed tomorrow.”
In urma acestor declaratii s-a aflat ca negocierile au inceput de fapt inca din noiembrie 2016, iar anul acesta in martie directorul companiei ruse Rostec, Sergei Chemezov , a declarat ca Turcia doreste sa cumpere S 400 pe baza unui imprumut acordat de Moscova. De fapt S 400 ar fi doar o parte a acestui imprumut, cele doua tari vizand si alte sisteme de armament despre care, deocamdata, nu s-a discutat public prea mult.
In armata rusa sistemul S 400 Triumf a intrat in dotare in 2007 si este cel mai avansat sistem antiaerian si anti-racheta rusesc la aceasta data.
Asadar Turcia nu glumeste si merge pe mana rusilor in problema apararii antiaeriene lucru care va scoate practic Ankara din lantul apararii AA a NATO, dupa cum oficialii Aliantei au spus extrem de clar pe vreamea cand turcii discutau cu chinezii despre HQ 9, ori daca NATO are ce are cu chinezii ne putem doar inchipui ce are cu rusii, atat timp cat Alianta nu a fost edificata impotriva Beijingului si tocmai impotriva Moscovei.
Turcia, pe de alta parte, uita ca atunci cand a fost primita in NATO scopul a fost exact apararea tarii in fata unei posibile agresiuni a Moscovei, rolul Turciei fiind tocmai acela de a tine Moscova departe (pe uscat) de Orientul Mijlociu si titeiul sau. Bineinteles ca Moscova doreste o Turcia cat mai prietena dar Erdogan ar trebui sa stie ca Rusia nu are prieteni si ca in istoria recenta cel mai mare inamic al Ankarei a fost tocmai Rusia al carei interes este sa ajunga in Orientul Mijlociu, iar Turcia i-a stat mai mereu in fata.
Astazi Rusia poate parea prietenoasa cu otomanii, dar realitatea ne arata ca interesul Rusiei este o Turcie cat mai slaba si mai mica, iar din Rusia pana in Iran este doar o aruncatura de bat, zona fiind oricum nesigura si marcata de conflicte.
Turcia ar trebui sa fie insa extrem de atenta la darurile Moscovei…
Din pacate insa Recep Erdogan conduce Ankara spre dezastru din absolut toate punctele de vedere, zilele trecute fiind arestati alte mii de politisti, profesori, o suta de piloti militari au fost dati afara din armata, magistratii cu experienta au fost inlocuiti cu avocati membri ai partidului de guvernamant, alte mii fiind pur si simplu aruncati in strada, ba regimul dictatorial prinde viteza interzicand deja si emisuni TV de divertisment pe motiv ca nu concorda cu traditia turca/islamica, a blocat accesul catre Wikipedia (ce-o fi avut cu biata enciclopedie?!) etc, totul aratand ca Erdogan va supune Turcia unui regim personal dictatorial, iar el stie ca pentru a reusi acest lucru trebuie sa rupa cat mai multe punti intre Ankara si Occident…
Si tot ce-l duce capul este sa se arunce in bratele viclene ale Moscovei.
Acum, una ar fi fost sa cumpere din Rusia un motor pentru Altay, o racheta de croaziera, un submarin etc si cu totul altceva S 400 Triumf. Pentru ca acest sistem, asa cum am mai scris, este un sistem integrator al intregii aparari AA si anti-racheta al unei tari. Nu discutam acum cat de eficient este S 400 in viata reala, discutam despre cum functioneaza.
Rusii vor avea acces, pentru integrare, la absolut toate radarele si sistemele antiaeriene turce, la sistemul de avertizare timpurie etc, practic tot ce va zbura in Turcia va fi la cunostinta Moscovei, iar daca peste 5-6 ani, atunci cand Triumful va fi deja functional, rusii vor dori sa loveasca Turcia vor putea fara probleme sa-i faca una cu pamantul tot sistemul sau de razboi aerian si anti-aeriana cu o singura apasare de buton, Ankara ramanand practic fara aparare AA in fata aviatiei ruse…
De aceea spun, Erdogan ar trebui sa fie foarte atent cu noii lui prieteni. Nu Franta, Germania, Olanda sau SUA isi doresc sa ajunga din Caucaz in Iran pe senile ci tocmai noua amica a domnului Erdogan, Rusia, iar aceasta dorinta strategica, o idee pe care Moscova o tot rumega de pe vremea Ecaterinei cea Mare (continuatoare de exceptie a obiectivelor lui Petru cel Mare de a avea iesiri la mari si oceane, cei doi fiind considerati stalpii Erei de Aur a Imperiului Rus). Pe de alta parte ce tara poate spune cu mana pe inima ca prietenia Rusiei i-a adus si altceva decat necazuri grele?!
Ar mai trebui Recep Erdogan sa se intrebe cum ar fi aratat astazi Turcia daca Imperiul Rus nu ar fi fost distrus de bolsevici si ar fi fost, ca partener egal, la masa negocierilor de dupa primul razboi mondial…
Trupe americane la granita turco-siriana
Intre timp americanii au trimis trupe la granita turco-siriana pentru a-i proteja pe kurzi de atacurile armatei turce. O miscare ce poate parea ciudata, data fiind posibilitatea reala ca intre turci si americani sa apara incidente, iar americanii nu cred ca se vor margini sa protesteze in cazul in care trupele lor vor fi lovite de turci, precum rusii in cazul doborarii Suhoiului 24.
GeorgeGMT