Romania Military

Ansamblul masurilor de redresare a industriei de aparare

In cadrul simpozionului „Tehnologii de vârf pentru Industria de Apărare, în contextul viitor de dezvoltare a României” desfasurat in data de 28 martie la Universitatea Ecologica din Bucuresti, am incercat sa trasam cateva linii definitorii ale unei posibile strategii de relansare a industriei de aparare romanesti.

Ne-am focalizat pe potentialul noilor tehnologii (in special fabricatia aditiva) dar si al altor factori (printre care si COMPENSATIA) in a redresa industria militara romaneasca in perspectiva demararii unui program de inzestrare pe termen mediu (multianual) pentru refacerea capacitatii de lupta a Armatei Romane, similar cu ceea ce Polonia a anuntat de curand ca va face – un plan de echipare militara pe 10 ani in valoare de 33 miliarde euro.

Ansamblul masurilor definite in urma concluziilor trase din dezbaterile din cadrul simpozionului sunt enumerate mai jos:

 

Aceste 13 masuri ar trebui aplicate impreuna, pentru a maximiza impactul planului de relansare, fiecare masura avand rolul sau bine identificat in deblocarea unei situatii curente sau in crearea de noi oportunitati si perspective sanatoase.

Exista si o a paisprezecea masura, de natura fiscala de aceasta data, care se refera la scutirea de impozit pe venit a angajatilor industriilor strategice, in speta cea militara. Astfel, chiar daca pe termen scurt nu mai incaseaza la buget cota parte a taxei pe salar a celor catorva mii de angajati, care, sa fim sinceri, este neglijabila, ar putea recupera in cativa ani din cresterea investitiilor si activitatii acestui sector sume de cateva ori mai mari din restul taxelor pe aceasta industrie. In acelasi timp, aceasta scutire ar creste nivelul de salarizare real, facand atractiv acest domeniu din perspectiva noilor angajari,  fara ca aceasta crestere sa se reflecte in efortul financiar al companiilor sau in costul produselor acestei industrii. Pe termen mediu ar crea perspective interesante pentru investitori straini in aceasta industrie, care ar aduce competitivitate si un plus de tehnologie de care avem atata nevoie in tara. Un astfel de aranjament ar putea cantari greu in negocierile cu privire la achizitiile de echipamente militare cu offset, generand mai multa elasticitate in stabilirea cuantumului real al investitiilor, deoarece creaza un mediu favorabil companiilor care doresc sa investeasca in acest sector.

Aceasta este viziunea pe care RumaniaMilitary o sustine si o recomanda celor in drept sa aplice reforma industriei de aparare romanesti.

RoMilitary

Exit mobile version