Kh 22
Saptamana trecuta, intr-o miscare destul de neobisnuita, generalul ucrainean Oleksandr Syrsky, seful statului major al fortelor armate ucrainene, ne-a oferit cifre cu privire la eficienta sistemului anti-aerian ucrainean. Inainte sa trecem la cifre trebuie precizat ca ucrainenii ar fi putut avea procente chiar mai bune daca ar fi avut suficiente rachete la dispozitie.
Pe de alta parte, anumite tipuri de rachete ghidate rusesti au fost lansate impotriva unor tinte din linia intai acolo unde sistemele anti-aeriene cu raza medie si lunga sunt ceva mai rare din motive lesne de inteles (ar fi in bataia rusilor).
Ar mai fi de remarcat si faptul ca Ucraina detine o varietate cam prea mare de sisteme anti-aeriene, nimeni in lume nu opereaza o astfel de diversitate, ori acest lucru nu-i ajuta. Ucrainenii detin, printre altele: sisteme Patriot, IRIS-T SLM, SAMP/T (Mamba), NASAMS, Hawk, Crotale NG, Aspide, S 300, S 200 si cine mai stie ce-or mai avea prin dotare.
Haideti sa vedem cifrele
Per total, de la inceputul razboiului, rusii au lansat impotriva Ucrainei 9627 de rachete de croaziera si anti-nava plus 13 997 de drone, din acesta 11879 au fost interceptate de apararea AA ceea ce duce la un procent de aproximativ 50%.
Pe modele de rachete, 66% din rachetele de croaziera Kalibr, Kh-555/101 si R-500 (o varianta a Kalibr optimizata pentru lansatoarele de Iskander K), au fost interceptate, cel mai rau la acest capitol sta – in mod foarte surprinzator – “invizibila” Kh-101 cu 78% din rachete interceptate si nu discutam despre cateva rachete lansate ci despre 1846 de unitati dintre care 1441 au fost distruse de anti-aeriana. Mai trebuie tinut cont ca Kh-101 este banuita ca fiind capabila sa-si modifice cursul si chiar sa lanseze capcane pentru derutarea anti-aerianei.
Rachetele mai vechi, precum Kh-59, Kh-35 si Kh-31 au avut insa o rata de doborare mult mai mica, de doar 22%.
Aici ucrainenii au explicat ca rachete precum Kh 101 sau Kalibr au fost lansate preponderent pe tinte din interiorul tarii, acolo unde ucrainenii aveau o densitate mai mare de sisteme AA moderne, in timp ce rachetele KH-59/35/31 erau folosite in special pentru a lovi tinte in apropierea linei frontului si evident ca Ucraina nu-si tine sistemele Patriot sau SAMP/T atat de aproape de rusi din motive lesne de inteles.
Cel mai bine s-au descurcat rusii cu rachetele balistice tactice precum Iskander-M, Tochka U sau nord-coreeana KN-23, aici procentul de interceptie este de doar 4,47%, insa campioana Moscovei pare a fi o racheta anti-nava cu adevarat batrana – Kh-22 „Bouria”. Imensa (aproape 5 tone), supersonica si cu un focos de o tona, batrana racheta sovietica este practic imposibil de interceptat, din 362 de unitati lansate in Ucraina doar doua au fost doborate.
Aici deschidem o paranteza si observam ca practic orice racheta anti-nava poate fi folosita si ca racheta de croaziera pentru a lovi tinte terestre. Capacitatea de atinge si tinte terestre nu este o caracteristica a rachetelor moderne anti-nava. Si apropos, Kh 22 este pe baza de combustibil lichid precum Styxul nostru.
In privinta rachetelor balistice hipersonice, desi erau descrise de rusi ca fiind de neinterceptat, in realitate s-au descurcat mult mai rau decat batranele sovietice, de unde putem pricepe ca rusii de azi sunt un fel de sovietici dar mai degenerati un pic. Kinjalul, caci despre ea este vorba, a avut 111 misiuni in Ucraina din care 28 de rachete au fost doborate, cam 25%. Nici omoloaga sa din fortele navale nu s-a descurcat mai bine, 6 rachete Zircon lansate, 2 unitati interceptate iar restul de patru au lovit tinte civile fara nici o importanta militara, probabil ca sistemul de ghidare a ratat.
O alta racheta anti-nava, mult mai moderna decat Kh-22 – P-800 Oniks – a dovedit mult mai multa eficienta 211 lansate, doar 12 distruse.
In privinta dronelor de tip Lancet si Geran-2 (varianta ruseasca a iraniancei Shahed-136) lucrurile nu stau deloc bine. Drone lansate 13 997, distruse de AAul ucrainean 9272, adica o pierdere de 66%.
Evident ca cifrele trebuiesc luate in consideratie cu multa atentie, este foarte rar ca o tara aflata in razboi sa ofere astfel de cifre care ajuta inamicul sa-si calibreze efortul de razboi, dar daca ucrainenii le-au facut publice le discutam si noi.
GeorgeGMT