Motto:
„Ajuta-ne Doamne pre noi si apara-ne de cel rau, inaripat si cu boambeeeee sub aripi!” Pent’ ca in linii mari cam asta-i apararea AA la romani, asta-i nadejdea noastra. Cei care sunt mai necredinciosi de felul lor, adica nu ne cred pe noi, sa pofteasca si sa citeasca randurile de urmeaza…
Un articol tragic- comic.
Ma intreb cum vor fi capabili soldatii nostri sa doboare avioane de talia Su-27 cu rachete Volhov sau cu sisteme HAWK neoperationale?!
In momentul de fata singurul capitol de aparare AA la care stam relativ bine este apararea AA cu raza scurta unde avem in dotare undeva la 300 de tunuri “Vifor”, organizate in baterii a cate 8 tunuri, 72 de tunuri Oerlikon GDF-003, organizate in baterii a cate 2 tunuri si 36 de Flakpanzer Ghepard. Cu toate acestea apare ca necesara montarea de rachete AA cu raza scurta pe Ghepard (proiect abandonat intre timp), dar si crearea unei platforme asemanatoare pe sasiu de TR-85 (eu unul as pune exact aceeasi turela cu sisteme electronice aduse la zi).
Avem 8 baterii de MIM-23 HAWK, dar care nu sunt operationale, asa ca o prima masura pentru refacerea apararii AA cu raza medie ar fi operationalizarea si modernizarea la standardul XXI a bateriilor HAWK. Acest standard ne-ar permite (conform site-ului Rayethon) sa detectam tintele de la 100 de km, si sa le atacam de la 35 de km distanta. Referitor la Hawk, daca initial termenul pentru modernizare era 2007, inca mai este pe pagina MApN-ului, astazi se vorbeste de 2018…
Mai avem in dotare 8 baterii de sisteme 2K12 Kub evident nemodernizate, dar care se preteaza la o oarecare upgradare. Aceste sisteme AA sunt relativ eficiente (in Iugoslavia au doborat un F-16 si un MiG-29) si ar merita modernizate, astfel incat sa fie capabile sa atace mai multe tinte simultan. Aceste sisteme ar putea fi folosite alaturi de HAWK fara probleme.
Sistemele AA SA-8 sunt cele mai noi din inventarul Armatei, insa si ele se apropie de expirarea resursei si singura modernizare care se intrevede ar fi montarea unor dispozitive IFF noi.
Rachetele SA-2 Volhov nu mai sperie nici un avion serios, iar numarul mare avut in dotare ar putea face ca macar o parte dintre ele sa fie convertite in arme sol-sol, dupa modelul Chinei, care a luat rachetele SA-2 produse local (HQ-1/2/3/4) si le-au transformat in ROT-uri cu raza de actiune de 200 de km (astfel de rachete amplasate la Iasi ar putea lovi orice tinta din Basarabia), si incarcatura de 500 de kg (cu totii stim ce poate face o lovitura termobarica de 500 de kg.). Avem un numar foarte mare de astfel de rachete, avem relatii foarte bune cu China, avem tot ce ne trebuie…
Urmatoarea miscare ar fi achizitia de sisteme AA cu raza lunga, dar ce optiuni avem?
Cea mai posibila varianta ar fi achizita unor sisteme MIM-104 Patriot “Standard” eventual sh, avand in vedere ca apararea an-balistica ne-ar fi “asigurata” de scutul american de la Deveselu. Am putea economisi destui bani daca am cumpara prima versiune pentru moment si am implementa mai tarziu capacitatile anti-balistice (nu sunt atat de urgente). Fata de pret, nu am putut sa calculez cat ne-ar costa implementarea acestui sistem in Romania, pot doar sa dau pretul pe care l-a platit Kuweit-ul pentru 7 modernizari de platforme si 14 pachete de rachete: 263,4 milioane de dolari.
O alta optiune ar fi Barak 8, Aster 30, FD-2000 (dar nu avem tupeul necesar), Arrow si lista poate continua…
Cat ar costa toata treaba asta? Destul de mult, dara asa cum s-a vazut in ultimile sile din articolele publicate pe blog, nu bani sunt problema noastra ci lipsa de vointa si inteligenta politica. Daca am aloca 200 de milioane pe an, pana in 2020 apararea AA ar fi pusa la punct intr-un mod multumitor pentru ca daca nu avem avioane performante, macar sa avem ceva aparare AA…
Eu unul sper ca americanii nu o sa puna in primejdie viata soldatilor lor si o sa aduca ceva in Romania sa apere scutul Acela, la nivel de zvon vorbindu-se de o escadrila de F-16 si sper sa mai aduca si altceva, pentru ca guvernantii nostri nu au in plan achizitia de sisteme AA pana in 2020 toamna…
Vioniribu