Romania Military

Apararea contra rachetelor balistice (V)

MEADS

The Medium Extended Air Defense System (MEADS) a fost dezvoltat pentru a inlocui treptat sistemul PATRIOT.
Programul este derulat prin cooperarea intre USA, Italia si Germania,  respectiv Lockheed Martin, MBDA (Airbus, BAE, Leonardo si LFK) .
Sistemul are ca scop apararea impotriva rachetelor balistice cu raza de pana la 1000 km, UAV-uri, rachete de croaziera, avioane sau elicoptere. Este usor transportabil cu avioane C-130, C-17 sau A 400M.

Aria protejata a fost mult marita in primul rand prin protectia asigurata pe 360 grade, fata de 120 grade la PATRIOT.

O baterie completa este formata din doua vehicule de comanda, un radar de supraveghere, doua radare multifunctionale de control a focului si sase lansatoare echipate cu cate 12 rachete PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement).

Desi programul a consumat peste 7 mld $ si au fost derulate multiple teste reusite, in prezent nu este finalizat si nu are inca un utilizator final. USA se pare ca prefera modernizarea sistemelor PATRIOT, inclusiv cu elemente din MEADS. Germania a anuntat de curand ca amana o decizie de cumparare pentru 2018. Polonia nu vrea sa cumpere un sistem care nu este inca operational.

SAMP/T
(Surface to Air Missile Platform/Terrain)

Este un sistem anti rachete ce au raza de pana la 1500 km si aparare antiaeriana, dezvoltat de EUROSAM (joint venture MBDA si Thales).

Foloseste racheta ASTER 30  ce are o viteza maxima de 1.4 km/s si poate intercepta tinte la altitudini intre 50 m si 20 km prin tehnologia „hit to kill”. Raza pentru tintele aeriene este de 50 km pentru altitudini sub 3 km si pana la 100 km la altitudini mai mari. A fost produsa in mai multe variante (Block 0, 1, 1NT – cel mai recenta si special poriectata pentru misiuni anti-balistice)

Radarul folosit este tip ARABEL cu acoperire 360 grade, folosit si pe nave franceze.

Franta opereaza 10 baterii, iar Italia 5. Singapore a comandat un sistem in 2013.
Pretul ar fi undeva 400-450 mil $ pentru o baterie formata din radar, punct comanda, sase lansatoare si 96 rachete ASTER.

Sistemul de aparare anti rachete din Israel 

Sistemul de aparare anti rachete din Israel , este unul din cele mai performante din lume.

Pentru a face fata amenintarilor multiple din partea tarilor vecine, cuprinde: PATRIOT,  Arrow, David’s Sling, Irone Dome si Irone Beam.

Distante lansare rachete

Sisteme aparare anti rachete si antiaerian

ARROW

Este un sistem anti rachete balistice  dezvoltat de IAI in cooperare cu Boeing si Missile Defence Agency SUA. Costul de dezvoltare a fost finantat in proportie 50-80 % de americani. A intrat in exploatare in 2000 ca ARROW 2, anul acesta devenind operational ARROW 3.

Cuprinde un radar AESA Elta ELM/M-2080, punct de comanda Elisra C3 si un punct de lansare. Interceptorul ARROW 2 are o viteza de 2.5 km/s, inaltime max. 50-60 km, raza 90-150 km.

Foloseste ogiva exploziva cu fragmentare. Ghidarea este cu radar activ sau infrarosu. A fost modernizat (Block 2, 4, 5) si in final ARROW 3.

Nu este destinat interceptarii avioanelor.

In martie anul acesta a interceptat o racheta siriana S 200 lansata din Siria catre un avion israelian. Sistemul are in varianta ARROW 3 si capabilitate anti-satelit.

Nu a fost exportat.

DAVID’S SLING

Sistem anti rachete balistice lansate de pe o raza intre 40 si 300 km, avioane, drone, rachete de croaziera,  dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems si Raytheon. Este destinat inlocuirii MIM-23 HAWK si PATRIOT.

Interceptorul STUNNER, are o viteza de 2,5 km/s, raza de 300 km, inaltime maxima 70 km. Are un motor ce foloseste combustibil solid si un kill vehicle foarte manevrier in faza finala.

Este destinat interceptarii la altitudine mica a rachetelor balistice moderne, gen Iskander sau Scoud-B, Fateh 110 .

Cu Raytheon prim contractor si producand 60% din racheta in varianta PAAC 4, aceasta devine utilizabila pe sistemele PATRIOT si ar putea fi achizitionata si de SUA.

Este echipat cu senzori  CCD (Charge coupled device)  si IR pentru a diferentia contramasurile de tinta reala.

Radarul de urmarire de la sol este  AESA ELTA EL/M-2084, sistemul de comanda fiind Elisra (subsidiara ELBIT).

Pretul rachetei Stunner este de 1 mil $.

Sistemul a devenit operational in aprilie anul acesta.

IRONE DOME

Este un sistem C-RAM (Counter rocket, Artillery and Mortar), neavand capabilitati contra rachetelor balistice. Poate intercepta proiectile sau rachete  lansate intre de la 4 – 70 km distanta. A devenit operational in 2011 si pana acum a interceptat 1200 tinte, majoritatea rachete Qassam, lansate de Grad 122mm si proiectile artilerie de 155 mm.

Sistemul este format din radar, unitate de comanda si lansatoare. Rachetele folosite sunt tip TAMIR. Costul unei rachete este de 40 000 $, iar o baterie costa 50 mil $.

In timpul Operatiunii Protective Edge din Gaza in 2014, procentul de interceptare a fost de 90 %, fiind distruse doar tintele care amenintau zone populate. Sistemul calculeaza unde va lovi proiectilul si daca nu este nici un pericol, nu lanseaza racheta de interceptare.

SUA sunt interesate de sistem, Raytheon urmand sa inceapa productie rachetei TAMIR,  in cooperare cu Rafael.

IRON BEAM

Este un sistem de interceptare ce foloseste o  raza laser de tip Fiber laser  (descriere aici)  pentru a distruge proiectile de artilerie sau mortier si rachete lansate in interiorul unei raze de 7 km. Este compus dintr-un radar, o unitate de comanda si doua sisteme HEL.

In curand urmeaza sa devina operational, fiind astfel primul sistem cu laser din aceasta categorie.

Sistemul defensiv israelian este completat si de Spyder, pentru  aparare antiaeriana.

Tara mica, dusmani multi, tehnologie inalta, finantare americana… si export in SUA !!

Grigore Leoveanu

Exit mobile version