Aproape jumătate de miliard de euro va investi armata în echipamente militare, muniţie şi radare la sol. În total, peste 200 de contracte pentru înzestrarea soldaţilor au fost semnate în ultimii doi ani. Prioritatea armatei în 2016 este modernizarea celor două fregate și achiziția a două radare mobile performante.
33 de milioane de dolari plătește armata pentru două radare mobile 3D. Vor fi ochii României atât la sol cât și în aer. Pot fi amplasate oriunde pe teritoriul țării și detectează orice pe o rază de peste 400 de kilometri.
„O mărire a capabilităţii de supraveghere. Performanţe superioare în ceea ce priveşte distanţa de descoperire, înălţimile, precizia”, spune Marcian Gheorghe, șeful secției de înzestrare a armatei.
Compania americană Lockeed Martin, cea care fabrică și avioanele de luptă F16, este firma care livrează armatei echipamentul de detectare. Pe lista de achiziții a Departamentului pentru Înzestrare sunt şi rachete antitanc de tip Eurospike.
Aceste rachete sunt complet mobile: pot fi lansate și coordonate cu ajutorul unui trepied și a unui laptop care programează traseul rachetei. Soldatul vede cu ajutorul unei camere amplasate pe rachetă tot traseul acesteia. Dacă ținta se modifică, racheta poate fi redirecționată. Astfel de rachete antitanc sunt amplasate în acest moment doar pe mașinile de luptă ale soldaților noștri.
„Element de flexibilitate tactică introdus odată cu achiziţionarea sistemelor antitanc portabile. Infanteria care coboară sau urcă în maşinile de luptă sigur că poate să sprijine, se poate aproviziona de la blindate şi reciproc”, adaugă Marcian Gheorghe.
De departe prioritar anul acesta este programul de modernizare a două dintre cele trei fregate ale forțelor navale, Regele Ferdinand și Regina Maria.
Englezii de la BAE Systems şi suedezii de la SAAB sunt principalele firme care doresc un contract cu armata română.
„Trebuie să fie dotate cu sisteme de lupta antinavă. Sisteme de rachete antiaeriene. Au nevoie de sisteme suplimentare de protecţia împotriva rachetelor antinavă”, spune Marcian Gheorghe.
Aproape 300 de milioane de euro va costa transformarea celor două fregate în adevărate nave de luptă. Condiţia pusă de armată e ca modernizarea fregatelor să fie făcută într-un șantier naval din România, din rațiuni de securitate.
Tot anul acesta, armata va încheia contractul de achiziție a 37 de vehicule de luptă de tip Piranha și PANHARD.
Peste 15 milioane de euro vor fi cheltuite și pentru achiziţia sistemelor de comunicații și securizarea Comandamentului de Sud Est al NATO, care își are sediul la București. În mai puțin de două luni, centrul NATO trebuie să fie operativ.
Cateva comentarii RoMilitary
- 2 radare TPS 77 sunt mai mult decat binevenite;
- rachetele Spike MR, cu raza intre 200 si 2500 de metri, sunt la fel de necesare precum aerul infanteriei romane. De vazut cand vor incepe sa intre in dotare;
- de departe programul de modernizare/inzestrare „vedeta” este cel referitor la fregatele Type 22. Interesant binomul Saab/BAE Systems. Suma de „aproxiimativ 300 de milioane de euro” este una ok, daca tinem seama ca proiectia initiala – de prin 2009 parca – vorbea de o suma asemanatoare, ceea ce ar putea dovedi ca nu s-au facut economii, ci se urmeaza planul de modernizare initial;
- Cele 37 de vechicule Piranha si Panhard. Aici deja m-am plictisit, am „reusit” sa cumparam o mana de transportoare in nu stiu cati ani si ceva Panharduri, ambele achizitii fiind – din punctul meu de vedere – cu totul nefolositoare. Piranha…
Mai ramane o intrebare… OFFSET?
Din comunicatele DpA aflam urmatoarele, despre radare, rachete AT si offset:
Radare TPS 77, livrare – 2017
Comunicat 2 din 2016-01-26
Informatii referitoare la achizitia radarelor tridimensionale cu distanţă mare de descoperire
Departamentul pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, a achiziţionat, în anul 2015, două complete Radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77, produse de Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA. Contractul are o valoare de 32.700.000 USD, echipamentele sunt destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA), iar termenul de livrare este anul 2017.
Motivele pentru care s-a negociat doar cu firma Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA pentru achiziţionarea echipamentelor au fost următoarele:
– Radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77 reprezintă varianta mobilă a radarului FPS-117 aflat deja în dotarea Armatei României, de peste 18 ani, şi care şi-a demonstrat fiabilitatea şi compatibilitatea cu nevoile specifice Forţelor Aeriene Române. Aceasta va permite realizarea unui sistem integrat de sprijin logistic comun, ce poate fi executat simultan pentru ambele tipuri de echipamente, ceea ce va presupune o reducere semnificativă a costurilor de operare şi asigurare logistică, rezultată din următoarele considerente:
· Cele două tipuri de radar au configuraţii hardware şi software similare, care permit integrarea fără eforturi a variantei nou-achiziţionate, folosirea în comun a loturilor de piese şi utilizarea echipamentelor de testare sau asistenţă tehnică dezvoltate pentru FPS -117;
· Forţele Aeriene Române dispun de experienţă în activităţile de mentenanţă, ceea ce va permite executarea mentenanţei de nivel intermediar şi complex în ţară, în cadrul capacităţilor deja existente;
· Posibilitatea folosirii infrastructurii de instruire şi pregătire deja dezvoltate la nivelul SMFA.
– Configuraţia radarului asigură posibilitatea ca suportul logistic integrat pe toată durata ciclului de viaţă să fie executat prin intermediul Agenţiei NATO (NSpA) de sprijin logistic, în cadrul agenţiei existând deja un parteneriat comun pentru acest tip de radare, la care România este membru cu drepturi depline;
– În urma analizei informaţiilor avute la dispoziţie şi cerinţelor exprimate în documentele de fundamentare a programului de înzestrare a rezultat că Radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77 se apropie cel mai mult de cerinţele exprimate de către beneficiar
Despre rachete AT, livrabile din 2017 pana in 2019. Din comunicatul DpA rezulta ca sistemele portabile AT vor dispune de racheta Spike LR, aceeasi racheta aflandu-se deja in dotarea MLI 84M.
Comunicat 1 din 2016-01-26
Informatii referitoare la achizitia sistemelor de rachete antitanc portabile
În urma negocierilor pentru achiziţionarea produselor „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH din Germania, care au fost iniţiate la începutul anului 2014, şi pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile”, demarate la începutul anului 2015, s-au încheiat patru contracte care au fost publicate în sistemul electronic de achiziţii publice.
Valoarea contractelor încheiate de către C.N. Romtehnica S.A. cu firma EuroSpike GmbH din Germania pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) este următoarea: contract nr. 02/568/2015 – „Sistem de rachete antitanc portabile” – 92.719.500 euro, fără TVA; contract nr. 02/566/2015 –. „Mijloace antitanc” – 17.910.000 euro, fără TVA; contract nr. 02/567/2015 – „Mijloace antitanc” – 18.905.000 euro, fără TVA; contract nr. 02/571/2015 – „Mijloace antitanc” – 1.194.000 euro, fără TVA.
Motivele pentru care s-a negociat doar cu firma EuroSpike GmbH pentru achiziţionarea produselor „Sistem de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) au fost următoarele:
· în dotarea Armatei României există rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004, acestea fiind instalate pe sisteme blindate de tip „maşină de luptă a infanteriei (MLI);
· pentru sistemele blindate, rachetele antitanc constituie doar o completare a necesarului de muniţie;
· prin contractul de furnizare încheiat în anul 2004 au fost prevăzute şi sesiuni de instruire pentru operatorii turelei şi cursuri de cunoaştere/utilizare a echipamentelor achiziţionate;
· rachetele ghidate antitanc destinate echipării sistemelor blindate de tip MLI sau sistemelor portabile sunt identice şi interschimbabile, presupunând o logistică comună şi reducerea cheltuielilor şi a timpului de pregătire a personalului pentru operare şi mentenanţă, iar din punct de vedere operaţional se simplifică modul de aprovizionare, verificările tehnice periodice şi asigurarea aceloraşi condiţii specifice de depozitare;
· în dotarea beneficiarului echipamentelor există un sistem de instruire, prin simulare pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor.
Conform contractului de furnizare nr. 02/568/2015, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate în Germania în perioada 2016 – 2019. Livrarea se va face începând cu sfârşitul anului 2017, ultimele echipamente urmând să intre în dotarea Armatei României în prima parte a anului 2019.
Referitor la achiziţionarea „mijloacelor antitanc” (rachete ghidate antitanc), conform contractelor de furnizare nr. 02/566/2015, nr. 02/567/2015 şi nr. 02/571/2015, ele vor fi fabricate în perioada 2016 – 2018 în Germania şi vor fi în cea de-a doua parte a anului 2017 şi prima jumătate a anului 2018.
Conform prevederilor art. 17.1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, clauzele de offset se aplică pentru îndeplinirea obligaţiilor de compensare rezultate din contractele de achiziţie din import de produse, servicii sau lucrări necesare domeniului apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro.
Întrucât valoarea totală a contractelor de furnizare încheiate între C.N. Romtehnica S.A. şi firma EuroSpike GmbH, prin care au fost achiziţionate „Sisteme de rachete antitanc portabile” şi „Mijloace antitanc” (rachete ghidate antitanc) însumează aproximativ 130 milioane euro, fără TVA, acestea includ clauze de offset.
Potrivit OUG 189/2002, în contractele de achiziţie au fost stipulate obligaţiile producătorului german de a perfecta, cu Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS), un acord de compensare pentru 80 la sută din valoarea totală a achiziţiei, în termen de 60 de zile, aşa cum este prevăzut la art. 19 alin. (1) din Ordonanţă. Acordul prevede, conform aceluiaşi articol, alin. 3, valoarea obligaţiei offset, perioada în care obligaţia offset trebuie îndeplinită, derularea acesteia pe fiecare an, tipul de offset − direct sau indirect −, domeniile care vor beneficia de offset, garanţiile bancare de bună execuţie a contractului, declaraţia privind acceptarea necondiţionată a penalităţilor şi prevederilor stipulate în prezenta ordonanţă de urgenţă, precum şi alte informaţii pe care contractantul le consideră utile.
Detaliile privind contractul de compensare pot fi obţinute, conform legii, exclusiv de la autoritatea naţională în domeniu (OCATS).
Celelalte informaţii referitoare la contractele menţionate se încadrează în prevederile Legii 544/2001, art. 12, alin. 1, lit. a.
Sursa: DpA.ro