Romania Military

Apropos de submarine rusesti, Graney(Yansen) merge greu

 


Graney(Yasen) class

Pe 16 august noul submarin rusesc clasa  Graney (Yasen), a fost amant la operationalizare, adica nu a fost acceptat de Marina Rusa in serviciul activ, pentru a adoua oara in acest an. In urma testelor pe mare s-a observat ca sistemul de propulsie nuclear nu are capacitatea de a oferi puterea si deci viteza, proiectate.

De asemenea nici nivelul de zgomot, la navigatia submersa, nu este cel cerut, si aici problema se pare ca provine tot de la blocul propulsor. Practic Graney face prea mult zgomot.

Problemele tehnice care au aparut in dezvoltarea acestei noi clase de submarine, nu sunt din pacate proprii doar lui Graney. Si Borei are/ a vaut probleme si Bulava, etc. Desi proiectarea, conceptia noilor  armr rusesesti sunt bune, problemele vin din executie. In primul rand o mare parte din forta de munca de foarte inalta calificare, necesara pentru construirea unor astfel de nave, nu mai exista. In perioada sumbra dintre 1990 si inceputul aniilor 2000, datorita lipsei acute de comenzi, lipsei finantarii, salariilor mizerabile, o parte importanta din inginerii si muncitorii super-specializati in constructia de armament, ori au plecat, ori si-au pierdut indemanarea.

Severodvinsk„, primul Graney

Astfel primul submarin Graney a fost inceput in anul 1993, dar a intrat in probe de mare 20 de ani mai tarziu, datorita lipsei finantari. Si cum o forta de munca atat de specializata efectiv nu ai de unde s-o iei, trebuie obligatoriu sa ti-o formezi in ani si ani de zile, astfel ca problemle actuale ale tehnologiei rusesti vor mai dura cativa ani, pana cand tinerii care astazi intra in santiere, vor capata experienta. Ganditi-va numai ce sudori sunt necesari la asamblarea unui submarin, ce precizie este necesara, etc.

Ca un exemplu, echipajul primului sub din clasa Graney a fost alcatuit si s-a antrenat sarguincios inca din urma cu sase ani. Iar de atunci tot se antreneaza si asteapta nava.

Al doilea sub a fost lansat in constructie in urma cu trei ani si deocamdata se lucreaza la el fara intreruperi. Rusia intentioneaza sa construiasca opt astfel de nave, desi initial URSS-ul avea de gand sa faca 30. Una peste alta Graney este un submarin cu un grad foarte mare de automatizare, de unde si necestitate unui echipaj la jumatate fata de submarinele mai vechi.  Are un deplasament de 9500 de tone, 24 de rachete cu raza de pana in 3000km, unele dintre fiind gandite speciale anti-portavion, si opt tuburi lans-torpila de 650mm, diametru care va permite navei sa lanseze si rachete. Pentru noul Graney Rusia lucra la un nou tip de torplia, mai mare si mai puternica si mult mai inteligenta. Respectiva torpila, gandita special pentru Graney class, ar fi avut un sistem revolutionar de cautare si localizare a tintei, insa din pacate, proiectul a fost abandonat din motive de deficultati tehnice.

 

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

Exit mobile version