In fine, si-au tras si Elbit procesor pe pusca, luneta, ochelari si alte fineturi de gamer:
Pe scurt, ce stie sa faca chestia:
- masurare pasiva a distantei
- corectie balistica automata
- detectia tragerii inamice
- detectia video a miscarii
- posibilitate de tragere dupa colt sau din sold, fara a duce arma la umar
- interfata de comunicatii cu comanda si controlul tactic (C2)
- asistare la navigare cu balizare
- identificare amic-inamic
- urmarirea opririi si a reducerii cantitatii de munitie din incarcator
- readucerea catarii la punctul zero („zeroing”) fara a fi nevoie de a trage pentru ajustare
Se observa bila-joystick montata pe ulucul armei, in pozitia aruncatorului de grenade
Computerul miniaturizat care ruleaza programul de inteligenta artificiala (AI) si un ansamblu de aplicatii este integrat in manerul armei de asalt. Unitatea computerizata primeste, proceseaza si coroboreaza informatiile colectate din vizorul optronic al soldatului, informatiile tactice din interfata C2, date ale altor camarazi dotati cu Arcas si informatiile de orientare, mecanice si folosire ale armei de asalt.
Extras din video prezentare Elbit cu interfata afisata pe vizorul castii soldatului
Informatiile procesate se adauga ca un strat de realitate virtuala peste imaginea realitatii inconjuratoare, asa cum o vede soldatul prin vizorul optoelectronic sau ocularul montat pe casca. Meniurile din sistem sunt operate cu ajutorul unei bile-joystick de pe manerul amplasat posterior pe ulucul armei, iar interfata grafica este inspirata din mediul jocurilor video.
Arcas arunca un ochi si tinteste dupa colt
Iar pentru ca noi suntem obisnuiti cu Elbit, poate vedem vreun demonstrator instalat pe un Kalashnikov autohton.
Da’ Felinu’ nost, al de se numea soldatu’ viitorului, ce mai face? Cu siguranta exoscheletul si costumul de protectie sunt aproape gata!
De al’ francez nu mai vorbim.
Pentru a corecta putin tirul, Felinul francez e tehnologia anilor 1990, echipamente echivalente cu tehnologia de astazi avand o amprenta semnificativ redusa. Chiar si asa, recomandarea era de a folosi astfel de sisteme pe perioade relativ scurte in mediu urban, cu exoschelet care sa preia din masa suplimentara si cu vehicul blindat de sprijin astfel ca infanteria grea astfel echipata sa isi poata realimenta si interconecta gadgeturile prin intermediul vehiculului respectiv.
La modul mai general, rusii cu Ratnik au incercat o solutie mai simpla si mai „minimalista”, probabil compromisul pe termen scurt fiind cateva dispozitive (tableta, binoclu cu termoviziune, sistem de ochire pe arma cu chestiile de mai sus) repartizate pe 2-3 oameni din grupa, restul pastrand doar un sistem de comunicatii si constienta operationala cu un miniecran (gen telefon mobil).
Marius Zgureanu
Surse: