A declarat Recept Erdogan cu ocazia unui discurs televizat, adaugand ca tara sa va cauta alte optiuni pentru achizitia de avioane multirol moderne, eventual si stealth.
In acelasi context, Congresul a cerut ca Turcia sa fie supusa unor sanctiuni (nu este inca clara natura acestora), iar Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut Ankarei sa-si reconsidere pozitia, anuntand totusi ca daca sistemele S 400 vor deveni active Turcia va fi supusa unor sanctiuni, cel mai probabil de natura militara (tehnica de lupta).
In acelasi timp si Erdogan a contraatacat, declarand cu acelasi prilej ca Turcia are semnat un contract cu Boeing pentru o suta de aparate (civile) si ca, daca lucrurile degenereaza, ar putea si Ankara sa ia masuri de retorsiune, contractul cu Boeing fiind vizat direct.
Doar ca, daca nu cumpara de la Boeing, de la cine ar putea turcii cumpara avioane comerciale? De la Airbus?! Vor cumpara Suhoi SuperJet de la rusi?! Putin probabil, daca americanii instituie sanctiuni nici compania europeana nu va mai vinde turcilor, cazul Iranului fiind foarte elocvent.
Tot presedintele Turciei ne-a informat ca Rusia a livrat la termen (prima etapa) S 400 si cu voia Domnului incepand din aprilie 2020 S 400 turcesc va incepe sa functioneze, lucru care, conform lui Pompeo, va atrage sanctiuni imediat, ramane doar sa vedem daca vor fi strict militare sau si mai generale, economice.
Se stie deja ca Rolls Royce a intrerupt livrarea de motoare pentru elicopterele de atac fabricate de Turcia sub licenta – T 129 ATAK, astfel ca turcii au ramas cu ochii-n soare, nefiind capabili sa le fabrice singuri, iar acesta este doar un exemplu. Motorul ATAK-ului este fabricat de un joint venture intre americanii de la Honeywell si britanicii de la RR.
Nu exista inca o pozitie oficiala a celor doua companii, cert este doar ca americanii refuza sa le vanda turcilor motoare pentru elicopterele ATAK, care ar trebui livrate Pakistanului, insa asta ar putea fi doar inceputul.
Asa cum stim cu totii, armata turca foloseste tehnica de lupta vestica, incepand cu camioane militare si artilerie, pana la F 16, tancuri Leopard, sisteme de radare si alti senzori pe navele lor de lupta, rachete nava-nava si nava-aer etc.
Turcia este cu totul dependenta de livrarile de piese de schimb, are nevoie de companiile vestice de la care a cumparat respectivele sisteme pentru intretinere, are nevoie de munitii, are nevoie de UE pentru ca Turcia s-a dezvoltat ca economie catre UE nu catre Rusia si Asia indepartata.
Iar interesele comune intre Ankara si Moscova nu sunt nici pe departe atat de multe pe cat ati putea crede ci chiar dimpotriva, macar si pentru ca nimeni pe planeta asta nu poate avea interese comune cu Rusia (poate doar Mongolia), dupa cum noi, cei din Europa comunizata cu forta de rusi, stim prea bine.
La sfarsit o intrebare retorica: ce castiga Turcia ca stat si natiune daca-si pune in cap atat UE cat si pe americani? Se alege cu doua batalioane S 400, asa…si..? Turcia s-a dezvoltat, economic si militar, alaturi de NATO si UE, este integrata economic cu statele NATO, asadar ce va obtine daca schimba macazul?
Altceva decat dezastrul economic?
GeorgeGMT