Aceasta pare sa fie impricinata:
Unii zic ca ar fi si pentru noi…
RS556, avand ca baza de pornire Steyr STM556 (punct de pornire Steyr-Sturmgewehr 77), este o arma modulara compatibila cu “Future Soldier-Expanded System” dezvoltata incepand cu 2012 si introdusa in productie din 2016, de compania austriaca Steyr Mannlicher, pentru ca incepand cu 2017 Rheinmetall sa se alature efortului de productie si vanzare.
STM556 este, dupa unele surse, un derivat al AR-15 in ceea ce priveste partea inferioara a cutiei mecanismelor, pe care s-au altoit restul mecanismelor de la Steyr AUG, inclusiv pistonul.
Arma este oferita si pentru programul de inlocuire a armei de asalt a Bundeswehr, pentru inlocuirea HK G36, incepand cu 2019, ca un produs german cu o componenta germana a productiei de pana la 60%.
RS556 foloseste un piston actionat de gaz, cu cursa scurta, ajustabil, care permite o cadenta de tragere de 600-800 lovituri/minut. Pistonul este impins spre inapoi si este blocat de un inchizator rotativ, sistemul fiind bazat pe cel al Steyr Mannlicher AUG. Pistonul poate fi extras usor, fara unelte, fiind usor de curatat.
Partea superioara si inferioara a cutiei mecanismelor este facuta din aluminiu, cu insertii de otel, prelucrat la CNC (ca si cea mai mare parte a elementelor armei), intarit cu tija de otel a port-inchizatorului monolitic pentru a impiedica indoirea percutorului. Arma detine un sistem de culata special, cu operare in mod de urgenta, pentru a permite functionarea armei in conditii extreme de temperatura.
Manerul de armare se afla in partea din spate a cutiei mecanismelor, deasupra insertiei patului armei, similar cu M16, arma avand si un buton de „Forward assist” pe partea dreapta pentru a se asigura (prin lovire sau impingere) ca inchizatorul rotativ al tijei percutorului este blocat in pozitie corecta (cartusul este corect introdus in teava), extractorul fiind „agatat” in jurul inelului tubului. Se asigura astfel incarcarea corecta a cartusului conform procedurii clasice chiar si in cazul in care arma este murdara si exista posibilitatea unor impuritati in camera care ar putea bloca sau jena aducerea cartusului din magazie in pozitie de tragere.
Arma, in versiune cu teava de 16inch (406mm) si incarcata cu un incaractor de 30 de cartuse, atinge o masa de 3,6kg, dupa unele surse. Alte surse dau o masa de 4,2kg, putin cam mult pentru o arma din aluminiu si compozite, majoritatea concurentilor cantarind sub 4kg, cu exceptia AK-15 care cantareste 4,16kg in versiunea cal. 7,62x39mm si nu 5.56 NATO. Este posibil ca diferenta de masa intre cele doua estimari sa fie data de existenta aruncatorului de grenade cal. 40mm de tip RS-40.
Principiul de functionare al AR-15 – video:
Si cel al Steyr AUG:
Selectorul de regim de tragere, clapa de eliberare a incarcatorului si piedica cuiului percutor se afla pe ambele parti ale armei pentru a fi complet ambidextra. Fixarea in umar se face cu ajutorul unui pat telescopic polimeric cu sapte pozitii, in functie de profilul tragatorului.
Teava cromata a armei, forjata la rece, poate fi schimbata fara unelte in cateva secunde (2 secunde dupa unele estimari), avand la baza acelasi sistem cu cel al Steyr AUG, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de reglaje de readucere la zero a tintei dupa schimbare. Teava si restul pieselor de otel sunt imbracate in Mannox, permitand functionarea armei fara lubricant.
Regulatorul de gaz, aflat la baza catarii/vizorului posterior, are patru pozitii: normal, utilizare intensa, amortizor si gaz oprit.
Lungimile tevilor variaza intre 293mm-330mm pentru arma de autoaparare, 370mm – carabina, 406mm si 455mm arma de asalt, 505mm si 550mm pentru tragator de elita, putand fi adaptate si alte dimensiuni, la cerere. Tevile se termina cu o frana de gura/ascunzator de flacara specific.
Ca si calibre, se au in vedere 7,62x35mm (300 BLK), .300 Whisper, 7,62x39mm dar si o teava „heavy duty” pentru munitii speciale cu miez dur.
Pe capacul modular al portinchizatorului, RS556 are sine de accesorii standard NATO (proiectate in conformitate cu normele MIL-STD-1913, STANAG 2324 si STANAG 4694). Sinele de la ora 12 si 6 sunt Picatinny STANAG4694, unele suplimentare putand fi asezate pe lateralele aparatorii mainii de pe uluc. Sina de pe capac este echipata standard cu un vizor optic telescopic cu marire redusa (x3, x6) Aimpoint, similar cu Steyr AUG.
Tot de la Steyr-AUG avem si varianta bullpup – deocamdata in calibrul 5.56mm, tocmai intrata in uzul fortelor australiene sub denumirea de F-90 Atrax:
Pentru ambele produse, asteptam cu interes si versiunea 7,62x51mm… caci producatorii sustin ca au deja in vedere 7,62x39mm pentru RS556. Cei de la IWI au intrat deja cu Tavor 7 pe aceasta nisa.
Intre timp francezii au inceput antrenamentul accelerat pentru familiarizarea cu HK416F, tot un derivat AR-15, care cantareste intre 3-3,8kg, fiind mai usoara decat produsul Steyr. HK416 este si arma despre care se spune ca l-a ucis pe Bin Laden:
Oarecum contracandidata principala si la inlocuirea HK G36 in Bundeswehr, prin derivatul-mutant HK433 (care mosteneste si elemente ale G36 si care are si versiune 7.62×51mm NATO – HK231):
Se anunta o competitie interesanta si la noi, cel putin la start deja sunt inscrisi croatii cu al lor bullbup VHS-2 dar si Rheinmetall, care tocmai au facut o vizita zilele trecute la Cugir… Sa nu uitam ca Rheinmetall mai poate oferi si un concurent pentru mitraliera de uz general: MG-3 este inca o mitraliera adecvata folosirii pe vehicule, dar si ca mitraliera de uz general, chiar si in versiunea cea mai usoara, de 9kg. Ultima versiune a MG-3 este MG 3KWS (“Kampfwertsteigerung”). Dar despre astea cu alta ocazie!
Cum niciodata nu se stie, in tara „surprize-surprize”, poate ca si italienii cu ARX-160 or avea o sansa, pe model Iveco, sau poate ca cei din urma vor fi cei dintai, pe principiul inlocuim si noi G-36 cu HK-433.
Apoi ne-am cam obisnuit cu stratagemele cu specific local, pentru ca sa iasa cine ce trebuie.
Marius Zgureanu
Surse: